ÚTIKRITIKA.HU / Finnország


hirdetes

útikritikák


Finnország

Egészség | Étkezés | Vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság, kockázatok | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Helsinki főpályaudvara - lámpatartó szobrok maszkkal - Ata fotója 2020-ban

Egészség

Finnországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok kifejezetten jók, magas színvonalúak. A környezetvédelem szabályozása szigorúbb, eredményesebb, mint az uniós átlag. Finnország a világ legtisztább országainak egyike, azaz a finnországi turistáskodás jó egészségügyi befektetés. A finn egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságunkat érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyával tudjuk igazolni. Ezt még itthon a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól érdemes beszerezni. Kint az önkormányzati egészségügyi központok többségében az ellátásért fizetni kell (egy vizitért max. 13,80 eurót, rendes munkaidőn túl végzett vizsgálatért további 18,90 eurót). Amennyiben privát orvos szolgáltatást veszünk igénybe, akkor a teljes díjat ki kell fizetni. Fogorvosi kezelés: kiskorúaknak (18 éven aluliak) ingyenes, felnőtteknek egy tarifa szerint rögzített díjat (általában 56 euró alatti összeg) a kezelés után kell kifizetni. Ha privát orvos szolgáltatást veszünk igénybe, úgy a teljes díjat ki kell fizetni.

Ami a gyógyszereket illeti, az orvos által felírt gyógyszerekért a kinti gyógyszertárakban a teljes árát ki kell fizetni. A számlát őrizzük meg a visszatérítés leegyszerűsítése céljából. Kórházi kezelés: sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a vizitdíj max. 27,50 euró, a kórházi költség napi max. 32,60 euró, ambuláns kórházi kezelés díja 22 euró. Visszatérítés (gyógyszerek, magánorvos igénybevétele): a fizetést igazoló számlát és a kezelést tételesen részletező bizonylatot az Európai Egészségbiztosítási Kártyával együtt a helyi KELA irodánál kell benyújtani a fizetéstől számított 6 hónapon belül.

Természetesen ajánlott a baleset- betegség- és poggyászbiztosítás megkötése még indulás előtt. Ez minden betegséggel kapcsolatos ügyintézést meggyorsít és megkönnyít.

Étkezés

  • A finnek nagyon sok tejet isznak, mert azt nagyon egészségesnek tartják. A tejtermékeket kedveló turista Finnországban jól jár. A tejtermékeknél jellemző a nulla zsírtartalom.
  • A meleg étkek körítéseleggyakrabban a főtt krumpli. Azért egyre több tésztát és rizst esznek. A lazac Finnországban nem luxus étel.
  • Olcsóbb csapolt sör rendelésekor ne legyünk meglepve, ha hab nélkül kapjuk a nedűt. A finnek nem szeretik a sörhabot. Amúgy a puboknak az üveges vagy a csapolt sör jellemzően 6 eurónál drágább. Egyébként a finn sörök jók. 
  • A kávéívás hagyományosan jelentős Finnországban, de a fiatalok körében már nem annyira menő.  
  • Az egyetemi menzákon a diákok 60 százalékos kedvezménnyel étkezhetnek. Akár két euróból is jól lehet lakni, na persze szerényen.

"Finnországban senki nem vár borravalót és a kiszolgálás minősége nem függ a várt vagy kapott borravalótól. Ez minden vonalon érvényes, sem a fodrász, sem a pincér vagy taxisofőr nem vár és nem is kap semmilyen extrát és a hálapénz itt az ismeretlen fogalmak, közé tartozik."

Füstölt hal - k.i. fotója

,, Finnország gasztronómiáját előzetes ismereteim alapján annyiban tudnám összefoglalni, hogy rénszarvas, lepény, áfonya, hal, zöldség, jégkrém. De hogy valójában mit is fogunk ott enni, arra nem készültem előre. Épp hogy beestünk a városba, rögtön az egyik gyárépületben kialakított étterembe huppantunk le a csomagjainkkal együtt. Itt épp ebédmenü volt: csirke rizzsel. Semmi finnes? Áhh...

10 euró a menü, ebben benne van a főétel és az önkiszolgáló pult aprósüteményei, kávé, víz. Akkor még nem tudtuk, hogy ez egy zseniális árnak számít arrafele. Úgy alapvetően semmilyen országban sem szeretek 10 eurónál többet költeni éttermi ebédre. Finnország sajnos túllőtt ezen többször is. Nem véletlenül eszem annyi mekis sajtburgert utazásaim során. Hasznos, hogy 2 euróból is jól lakhatsz, ha nincsenek nagy igényeid.

A boltokban normál áron lehet venni egy csomó mindent, így a reggeli+vacsi témát a szálláson elfogyasztott szendvicsekkel elintéztük.

Jártunkban-keltünkben azért csak kikötöttünk még pár teljesen átlagos, ám drága étteremben, ahol általában hamburgert vagy húsgolyót ettünk. Örömmel konstatáltam, hogy a húsgolyó-őrület nem csak Svédországban hódított. 15 euróért már kapsz főételt, de ha iszol is hozzá, akkor 20 alatt biztos nem jössz ki. Plusz egy pont a szállás csapvizéért. Szóval igen, Tampere pont ugyanannyira drága, mint amennyire a svédek vagy a dánok voltak. Ez van, ha az ember északra utazik. Cserébe van tisztaság és fejlettség. (2017)" forrás

Helsinki - Régi piac - szuper kávézó

Vásárlás

Finnországban nem használnak egy és két eurócentes érmét. Ha készpénzzel fizetünk Finnországban, akkor az árat felkerekítik éppen annyira, hogy ne kelljen 1 vagy két centet adni, vagy visszaadni. Jóllehet törvény szerint a két érme címlet érvényben van, az üzleteket nem kötelezik használatukra, elfogadásukra. A magyar turista tehát ne reklamálgasson ez ügyben.

"Az ételárakkal kapcsolatban rögtön leszögezném, hogy nem akkora a különbség az otthonihoz képest, illetőleg a különbség egyre csökken, és inkább a magyar árak közelednek a finn  árakhoz. Bár év elején itt is volt némi árnövekedés, pl: a kedvenc vajam, a Lätta került eddig 1,49 Euróba, januártól pedig 1,55 Euró az ára. Egyébként ez se nem vaj se nem margarin, valami finn típusú vajszerűség, aminek nincs is otthon megfelelője. Ez egy drágább márkájú vajnak számít.

Nem szoktam tejet venni, de úgy tudom 0,5 és 1,5 Euró között mozog az ára literjének. Egy csomag rozskenyér, amit itt mindenki eszik, úgy 1,5 és 1,8 Euró között mozog. Teljesen másfajta, mint az otthon megszokott kenyér. Létezik itt is Lidl, ami elég közel van a nemzetközi diákok szállásához, úgy tudom, hogy ott lehet venni szeletelt fehér kenyeret, kb. 1 euróért kilóját. Igazából én nem szoktam ott vásárolni, mert az én szállásomtól elég távol esik, de ott az árak teljesen a magyar Lidl-árakhoz hasonlóak és azokat az élelmiszereket is lehet kapni, amiket egy magyar Lidlben." forrás

Medve- és szarvashús pástétomok - S.B. fotója

,, A köztudatban szerintem az él a finn gasztronómiáról, hogy ízetlen, fűszer nélküli és sok benne a hal. Mivel a halat nem kimondottan szeretem, sokat nem vártam az ételektől, mielőtt ide kerültünk. Az ételek, az ízek mindenesetre sokkal több kellemes élményt nyújtottak, mint amire számítottam.

Nagyon szeretem a mindenféle barna kenyeret: az egyik kicsit keményebb, a másik édeskés, a harmadik rostosabb… nem lehet betelni velük. Isteniek a péksütemények és nem lehet megunni a kiváló minőségű tejtermékeiket sem. Joghurt, sajt, tej mindig szerepel az étlapunkon. Az ételeik nem annyira nehezek, fűszeresek, zsírosak, mint amihez mi magyarok szokva vagyunk, de az az igazság, hogy az északi konyha felüdülést jelent az epémnek. Mert a fűszeres ételt én is szeretem, csak az epém nem tud vele megküzdeni. Ez a kaja kímélőbb. 

Ami számomra még kellemes meglepetés, hogy Helsinkiben vannak nagyon jó éttermek. Ha valami másra vágysz, akkor fantasztikus olasz éttermeket lehet találni (nekem ez a kedvencem), de vannak jó nepáli, indiai éttermek is. Van mexikói, kínai és biztosan még másféle nemzetiségű is. A pizzát viszont nem az olaszok, hanem az arabok, törökök, kurdok sütik, ott is nagyon jókat lehet enni. Szóval, Finnországban is lehet változatos ízekkel találkozni, nem csak hallevesből, meg barna kenyérből áll az élet." forrás

Alkohol

A sörök és a rövid italok nagyon drágák, a legolcsóbb szeszes italnak az alacsony alkohol tartalmú sörök számítanak.

"A finn szupermarketekben egy adag, 0,33 literes sör 1 euróba kerül. A sör egy literre kivetített ára kb. 3 euró körül mozog. Az Alko-shopokban a fehér- és vörösbor egy literre számolt átlagára 8 euró körül van. Ha étteremben merészelünk egy üveg bort rendelni, akkor az legalább 50 euróba kerül! (2013)"

Közlekedés

A gépkocsival közlekedő turistáknak Finnországban egyedi veszélyforrásra kell ügyelniük: az útra tévedt, ott áthaladó vagy álldogáló rén- vagy jávorszarvasokra. Az erre a veszélyre figyelmeztető közlekedési táblákat komolyan kell venni.(Finnországban évente több mint tízezer baleset történik szarvasokkal kapcsolatban.) Finnország észak részén sok a rénszarvas, és a gond az, hogy nem félnek az autóktól. Félig-meddig háziasított állatok, otthonosan mozognak az országutak környékén. Ha csordákat látunk, rögtön lassabb üzemmódba kell kapcsolnunk.

Érdekesség: A finneknél az a szokás, hogy a közlekedési szabálysértésekre kiszabott pénzbüntetéseket a szabálytalankodó jövedelmi viszonyaihoz igazítják! Hosszú ideig ezt a szabálytalankodó becsületességére bízták, azaz a jövedelmi viszonyokat bemondásra állapították meg. A fin rendőr egyszerűen megkérdezte a vétkest, hogy mennyi az éves jövedelme, majd egy táblázat alapján kiszámolta a bírság összegét. Ez a rendszer aztán csődöt mondott, mert a vétkesek, főleg a jól keresők, többnyire füllentettek a jövedelmük mértékéről. Az autósok is tiltakoztak, így évekkel ezelőtt a bírság kiszámításánál már nem a bruttó, hanem a nettó jövedelmet kezdték alapul venni.

Újabban a rendőrök a központi információs rendszerből a mobiltelefonjukon keresztül tudják leolvasni a szabálytalankodó jövedelmi adatait. Így a büntetések pontosabbá váltak az autósok nagy elégedetlenségét kiváltva. Évekkel ezelőtt a rendőrség a Nokia igazgatóját érte tetten közlekedési szabálytalanságon és a jövedelmi helyzete alapján (14 millió eurós évi bevétele) 116 ezer eurós pénzbüntetéssel kínálta meg.

Vigyázat - Vékony jég

Közbiztonság, kockázatok

Helsinkiben jó a közbiztonság, a lopások, rablások száma kevés, az éjszakai életben viszont nem ritka a testi sértés jellegű bűncselekmény, naná, hogy az italozással összefüggésben. Vidéken még nagyobb a közbiztonság, mint a fővárosban, s jószerével az utazó biztonságát csupán a közlekedési balesetek veszélyeztethetik (főleg az úton átszaladó szarvasok miatt). Vidéken arra kell számítani, hogy a nagy távolságok miatt lassan jön a mentő baleset esetén. Tanácsos autósoknak vinni magukkal ivóvizet és elemlámpát.

A finnországi jó közbiztonságot jelzi, hogy a családi házak előtt ritka a kerítés.

S.B. fotója

Egyéb hasznos információk

"A szaunázásról: A finn uszodai szaunák, tudod, azok amelyek nem a kert végében vannak, nem is egy jeges tóparton, nem füstösek, mitöbb még csak nem is különösen jók, szóval ezek a közszaunák a finn városi élet jó megfigyelési terepei lehetnek annak, aki hajlandó időt szánni a szemlélődésre a félhomályos forróságban.

Belépés csak meztelenül, és illik valami seggalátétet vinni, amire ráülhetsz. A meztelenségre nem is érdemes több szót vesztegetni. A férfiszaunában nem egymást méregetjük - mindenki olyan, amilyen. Egy magyar nőismerősöm kérdezte egyszer, alig leplezett izgalommal, hogy a férfiak megnézik-e egymás micsodáját? És nemigen hitte, amikor azt válaszoltam, hogy nem jobban, mint a többi testrészt. Az igazság az, hogy a férfiak hatalmas többsége nem egy Adonisz, de nem is elhanyagolt. A hétköznapok névtelen hősei, kicsit pocakosak, kicsit vékony karúak és kicsit kopaszodók. Ilyenekből - belőlünk - rohangál pár százezer Finnországban és világszerte is jó pár százmillió.

A közszauna specialitása az emberek gyors cserélődése. Félpercenként nyílik az ajtó, valaki kimegy, helyére újabb érkezik, gyerekek leselkednek a résnyire nyitott ajtón vagy beszaladnak és nevetve félúton megfordulnak. Apa kisgyerekkel a karján belép, a gyerek sikoltva ellenkezik, sietve kimegy. És persze felnőttek, minden kor és bőrszín rendszertelenül, folyamatosan.

Beszélgetés ritkán alakul ki idegenek között, ez azonban nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne a hangulat. A helyet körbelengi valami csendes, udvarias légkör. Hangos köszönés nincs, kurta biccentés is megteszi. Kurtán odavetett "tehetek rá?" és a fejbólintás. A literes merőkanál mozdul. Loccsanás után a víz sípolva-sustorogva párolog el a forró kövekről. Egy lélegzetvételnyi időm még van, aztán százfokos, láthatatlan takaróként beborít a forróság." forrás

Magyar külképviselet

A magyar nagykövetség Konzuli Irodája

Fotóegyveleg

Helsinki - csakazértis

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon