ÚTIKRITIKA.HU / Finnország


hirdetes

útikritikák


Finnország

Általános tanácsok | Turku | Savonlinna | Lappeenranta | Porvoo | Tampere | Rovaniemi | Kuusamo | Espoo | Vantaa | Kuopio | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok Finnország felfedezéséhez

Turku

Turku az ország délnyugati tengerpartján fekvő városaz Aura nevű folyó torkolatánál. Kb. 186 ezres a lakossága. Ma már csupán az ország 6. legnépesebb városa.

Svéd neve: Åbo (kiejtés (óbo).  

Autóval kevesebb mint egyóra alatt el lehet jutni Turkuba Helsinkiből és Tamperéből egyaránt.

Turku az ország legrégebbi városa. A 13. század végefelé jött létre, amikor Finnország mai területén a svédek uralkodtak. 1809 és 1812 között még főváros is volt. 

TURKU - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

  • cím: Linnankatu 8 A 15, 20100 Turku, Finland
  • Telefon: +358-2-2312-182, +358-50-593-8430 (mobil)
  • Fax: +358-2-233-2603
  • Tiszteletbeli konzul: Urpo Kivikari
  • E-mail: urpo.kivikari@tse.fi

Ajánlott linkek a témában:

Savonlinna

Kelet-finnországi város kb. 36 ezer lakossal.

Látnivalók:

Lappeenranta

Részletes aloldal itt

Porvoo

Nem egy nagy város finn viszonylatban (kb. 50 ezres), jelentőségét igazán az adja, hogy ez a finn történelem második városa. Óvárosa figyelemre méltó, aranyos, főleg az élénk színekkel festett faházak miatt. Helsinkitől kb. 50 kilométerre, keletre fekszik a középkori műemlékekben gazdag város.

Érdemes kipróbálni egy Porvoo-i édesség specialitást, a runeberg-et, ami egy mandulás, rumos süti. (A sütit egy nagy finn költőről nevezték el. Runebergnek van szobra a városban. Itt lakott.)

Az óváros felfedezésére rendeznek kerékpáros túrát is.A kerékpározást ki lehet terjeszteni a város Porvoonjoki nevű folyóján lévő hidak felfedezésére. A folyópart valamelyik kávézójában érdemes megpihenni.  A folyóparti vörös faházak imádni valóak. Van egy aranyos kis kikötőjük (marina) is. A városháza is szuper a rószaszínben pompázva.

Kellemes megpihenni a Linnankoski nevű parkban. Érdemes megnézi a katedrálist, amely a történelem folyamán folyton leégett. Mostanság jobban vigyáznak rá...

Van a városban egy Art Factory nevű művészeti központ galériákkal. Roppant ízléses. Hétvégéken érdemes kinézni a bolhapiacra.

Akiket érdekelnek az organikus élelmezés dolgai, azoknak ajánljuk meglátogatni a Bosgard nevű organikus farmot, ami világ viszonylatban is jelentős. A méhészetre nagy hangsúlyt fektetnek. Porvooban persze nagyon egészséges, friss helyi eredetű ételeket, élelmiszereket lehet enni. Nem helyből valók, de finomak a vendéglőkben a tenger gyümölcsei előételek. Szuper Porvoo-ban a hallleves. A helyi sörözőkben helyi készítésű söröket is lehet tesztelni.

A város környékén megcsodálhatók a jellegzetes vörös, visszafogottan diszített falusi faházak. Idilli. Jó látni, hogy mennyire vigyáznak a környezetre.

Még egy kötelező program: a közelben hajóval, vitorlással fel kell fedezni a Pellinki szigetcsoportot. A kis szigeteken még az egyszerű budi használata is romantikus..

Tampere

Tampere az ország 3. legnépesebb városa, kb. 225 ezres lakossággal.

,, Nyugalom, tavak. Gyors sodrású folyó. Soha le nem menő nap. Vörös téglás, régi, ipari épületek, amik mostmár leginkább kultúrközpontként működnek, helyet adva boltoknak, kluboknak, éttermeknek, kávézóknak, mozinak. Moomin és Marimekko. Finlayson és Design piac. Plázák. Karjalanpiirakka és a suklaajätelötötterö (jelentése 'csokifagyi', btw az első kedvenc finn szavam), és halleves (amit nem kóstoltunk), és a szauna, meg a finn metal, meg a taktaktakozó jelzőlámpák. Kilátótornyok, erdők, kávééé, itt-ott rohangászó nyulacskák, pórázon sétáltatott macska, sziklák, cicás kávézó.

És mi az, amit ne keress Tamperében májusban? Hajótúrák, vidámpark, közbringa, Moomin múzeum. Sajnos ezek a dolgok csak a nyári Tamperére vonatkoznak. Pedig úgy elterveztük, hogy majd biciklizgetünk, de sajnos a bérlés drága volt. Hajót se nagyon találtunk, a turistás városnéző járatok is csak júniusban indulnak be. A Moomin múzeum meg éppen átalakítás alatt áll, és hetekkel később volt csak a nyitás.

Tampere két nagy tó között fekszik, a Näsijärvi és a Pyhäjärvi között, a kettőt pedig a Tammerkoski folyó köti össze. Van a környéken jó pár park is, tele gyönyörű fákkal. Kicsit azért hiányoltam a tengert. (2017)" forrás

TAMPERE - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

  • Cím: Tampereen Kauppakamari (Tampere Chamber of Commerce), Mikonpolku 1, 37150 Nokia Tampere, Finland
  • Telefon: +358-3-230-0556, +358-40-5051-999 (mobil)
  • Fax: +358-3-230-0550
  • Tiszteletbeli konzul: Kristiina Jaatinen
  • E-mail: jaatinen.kristiina@gmail.com

Ajánlott linkek a témában:

Rovaniemi

A Télapó-falu vagy Santa Claus Village, finnül Joulupukin Pajakylä egy Rovaniemi belvárosától 10 perces autóútra fekvő, Mikulás-tematikájú, ajándékboltokkal, ajándékboltokkal, éttermekkel és ajándékboltokkal, valamint ajándékboltokkal és éttermekkel gazdagon ellátott giccspark élménypark, búsuló rénszarvasokkal, továbbá váltott műszakokban dolgozó Joulupukkival és krampusszal (joulutonttu), és sok-sok, főleg kínai, japán, orosz, brit, német és persze belföldi turistával.

Ha az ember túlteszi magát a kommerciális sokkon, remekül szórakozhat, akár ingyen is. A parkba, sőt maga Joulupukki 9-től 19 óráig nyitva tartó irodájába sincs belépődíj.

Az üzemeltetők nyilván abban bíznak - nem alaptalanul -, hogy a gyerekek úgyis kikönyörgik maguknak a télapós sapkát, hűtőmágnest, vagy a legnagyobb plüss rénszarvast - és persze a közös fotót a Mikulással. Ez utóbbi a látogatást megörökítő, letölthető videóval együtt 40, anélkül 30 euróba kerül. Saját felvételt készíteni természetesen nem szabad.

A rendszer azonban nem teljesen magyarturista-biztos. A Mikuláshoz való sorbaállás közben lettem figyelmes arra, hogy az előttem állt gyerekek már egy ideje kijöttek, viszont a Joulupukki-irodából sugárzott élő közvetítés szerint még mindig bent vannak. Tehát az élelmes utazó az ingyen wifire támaszkodva, jó időzítéssel a Mikulástól kijőve is tud lőni magáról egy rossz minőségű screenshotot a saját telefonján, esetleg megkérheti az otthon maradt rokonait ugyanerre. Én kissé eltaktikáztam a dolgot, későn találtam meg a kabátzsebemben a telefont, így csak ezt a képet sikerült pukkantanom. (2015)" forrás


2023. december 9-16 közt 2 gyerekkel (7 és 11 éves) vágtunk bele a Lappföld-i utazásba.

Repülő: Bécs-Rovaniemi, közvetlen járat, ez volt a legolcsóbb opció.

A szállásunk Rovaniemitől kb 70 km-re, Ranuában volt, egy gyönyörű kis faházban. A környéken bolt, benzinkút volt. A bolt itthoni árakkal(vagy még olcsóbb is) Mivel autót béreltünk, innen mentünk be Rovaniemibe 4 napon keresztül.

A Mikulásfalunál a parkolás könnyű volt, és ingyenes, egész napot el lehet mászkálni. Ha már nagyon fázol, akkor pedig bármelyik ajándékboltban vagy étteremben tudsz melegedni. Egyedül a Mikulással készült fotóért kellett fizetni (40 euró).

A fakultatív programok leszervezésében Pózner Gábor (ezen a néven a Facebook-on elérhető) segített, aki kint él Rovaniemiben. Örök hála neki, hogy felejthetetlenné tette az utunkat!!! Az első ilyen program a husky szánozás volt, talán ez volt a legnagyobb élmény, mivel te vezethetted a szánt. Különböző opciók voltak, mi a 10 km-es túrára mentünk. Másnap a rénszarvas szánozás következett, ahol egy rénszarvas farmra látogattunk el, és kérdezni/beszélgetni is lehetett a rénszarvas tartóval. Szintén hatalmas élmény!

És végül amit mindenki látni szeretne, ha Finnországba utazik, az a sarki fény! Ha nincs Gábor, akkor ez valószínű nem jön össze! Teljesen privát túrában, csak velünk addig kocsikázott, amíg nem láttunk. Szinte minden nap borult idő volt a környéken, de ha kell, 300 km-t is utazik veled. Mindenféle programjai voltak arra, hogy nézze mikor/merre van esély sarki fényt látni. És egy profi kamerával meg is örökítette! Szóval ha bárkinek bármi kérdése van, vagy kint szeretne egy kis segítséget, nyugodtan keresse!

Végül az utolsó 3 napot egy kis rönkházban töltöttük kicsit délebbre (Pudasjärviben) ahol az igazi fehér telet élveztük csak kandallóval, szaunával, szánkóval és forró csokival.

Kuusamo

Finn kiejtés szerint: kószámo.

Espoo

(Svédül: Esbo)

Finnország második legnépesebb városa kb. 270 ezres lakosságával, Helsinkitől nyugatra. A 20. században fejlődött ki, szinte Helsinki elővárosaként. Olyan nagyra nőtt, hogy önálló várossá alakult.

Vantaa

Vantaa az ország 4. legnépesebb városa kb. 215 ezres lakosággal.

Kuopio

Finn kiejtés kb. így: kuopija

"Kuopióból két előre megtervezett csillagtúrára indultam el. Az egyik célpontja a város felett magasodó hegyen lévő Puijo-torony, a másiké pedig Savonlinna volt. Mindkét kirándulás nagyszerű élményekkel ajándékozott meg. A Puijo-torony például január elsején is kinyitott. Azért választottam ezt a szokatlan időpontot, mert abban bíztam, hogy a petárdadurrogtatós szilveszteri éjszakát követően kevesen mennek fel a hegyre. Tippem bevált, mert a torony tetején alig volt néhány látogató. A torony annyira közel van a városhoz, hogy a főtérről kényelmes tempóban negyven perc alatt fel lehet sétálni a bejáratig. Jellemző a finnekre, hogy tömegközlekedéssel alig lehet ezt az utat megtenni. Hétköznaponként mindössze két buszjárat viszi fel ide az utasokat. Többre nincs is szükség, mert az itt élő emberek nagy többségének meg sem kottyan a kiadós, tüdőtisztító séta. Azt persze nem állítom, hogy a délután egyre erősebben feltámadó szélben és a folyamatosan csökkenő hőmérsékletben túlságosan hosszú időt lehetett kint tölteni, de arra még jutott idő, hogy Kuopio meseszép templomát, illetve a városszéli, nyírfákkal körbeölelt kis tó közepébe benyúló földnyelvet megcsodálhassam. (2016)" forrás

Olvasmányos linkek

"A települést a finn Lappföld szíveként hirdetik, bár inkább a Lappföld kapujának mondhatnánk, mert a várost átszeli az” Artic circle”, az északi sarkkör. Érdemes ellátogatni az Arktikum Múzeumba, ahol az egyik kiállítás Rovaniemi történetét és lakóinak életét, eszközeit, valamint a rénszarvas-tenyésztés körülményeit mutatja be. A másik kiállításon a tájék élővilágát, természeti érdekességeit fedezheted fel, interaktív módon. Egy helyen egy eltévedt turistát kellet kivezetni a hómezőkről, ami olyan jól sikerült, hogy feliratkozhattunk az alkalmi dicsőségtáblára." forrás


"Finnország minálunk nem klasszikus turistacélpont, pláne nem nyáron. Kár, mert a nyár nagyon szép északon. Sőt, most kapaszkodj meg: nyáron Finnország a világ legjobb helye! A nagy titok: a nyár északon is meleg! Finnországban alig kell utazni ahhoz, hogy természet közepén, minden zajtól távol érezd magad. A táj nyáron zöld és üde, a természet a házból kilépve körbevesz. Víz mindenhol van bőséggel, a természet burjánzik. Vidéken smaragdzöld erdők és virágos rétek váltakoznak folyókkal, tavakkal és színes faházakból álló farmokkal. Autózni viccesen könnyű itt, mivel nincs az országon átmenő kamionforgalom, és a fővároson kívül alig találkozol autókkal. Ja, és útdíj sincs. Az időjárás nyáron kiváló: 26-28 fok, olykor 30 is, igazi strandidő. Akinek 37 fok kell az vagy hazudik vagy őrült. Még egyszer mondom: nyáron Finnországban is meleg van és szinte soha sem esik az eső. Az emberek strandpapucsot hordanak és lenge öltözetben járnak. A hirtelen lecsapó nyári viharok erre nem jellemzőek. A nap nemcsak süt, de le sem megy. Június elejétől augusztus derekáig legfeljebb néhány órára megy le a nap, az is hajnalban. Nincs sötét, csak a kék és kissé rózsás éjszakai ég és a barátságos felhők vannak." forrás


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon