ÚTIKRITIKA.HU / Lappeenranta


Lappeenranta

Lappeenrantáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb praktikus információk| Látnivalók| Programlehetőségek helyben| Programlehetőségek nem messze| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Speciális öltözékkel lebegés a tó vízének a tetején - p.b.

.

2021: A Ryanair ír fapados légitársaság novemberben és decemberben közlekedik Budapest és Lappeenranta között. Repülési idő 2 és fél óra.

Az aloldal tartalmának bővítésén dolgozunk. (Várunk személyes visszajelzésekre.) Kérünk némi türelmet. 

Lappeenrantáról dióhéjban

(finn kiejtés: láppenrántá)

Közel 73 ezres lakosságú dél-finnországi város, a dél-karéliai régióhoz tartozik.  20 kilométerre van az orosz határtól. Az itteni Saimaa-tó Finnország legnagyobb és Európa negyedik legnagyobb tava.

A turisták többsége orosz, mivel közel van a határ. Kesernyésen szokták mondani a helyiek, hogy a városuk ,,a legoroszabb" finn város.

Néznivalók, programlehetőségek:

Egy erődítmény
Saimaa-csatorna
Angry Birds témapark
Egy pravoszláv és egy viszonylag modern templom
Homokvár (csak nyáron)
Az öböl környéke

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A friss, totál tiszta, fagyos levegő, a létező legtisztább hó és annak átható illata.

2. Lehet a cipő vagy a csizma talpára venni praktikus csúszásgátlókat. Ezek télen még idehaza is jól bevethetők. Amúgy a jeges járdára náluk nem homokot vagy sót szórnak, hanem környezetbarátabb finom gránitforgácsot.

3. A jéghideg tó felszínén lebegős program baromi jó program. Az elején némi megilletődötség, de aztán totál dili.  

4. Szuperek a szánkópályák és korcsolyapályák, még nagyobb élmény a saját magunk által vezetett motoros szánkózásos száfári, csodás tájakon.  

5. A legmeghatóbb élmény azonban a rénszarvasok által vontatott szánkózás.

6. A finnek nagyon profin szervezik meg a programokat és soha, de soha nem simliskednek a turistákkal!!!

Nem tetszett

1. Maga a kisváros télen teljesen kihalt. Semmi mozgalmasság. Kivételt csak a karácsonyi és újévi ünnepeket megelőző néhány napra szervezett utcai műsorok jelentik.  

2. Télen a nappali órák baromi rövidek. Kilenc óra tájban kel fel a nap és háromkor, fél négykor már kezd sötétedni, szóval a programokat rövid időkeretre kell szervezni. 

3. Hétvégéken buszokon özönlenek az orosz turisták, és a programok területein zsúfoltságot teremtenek, igaz kevésbé van ez így a téli hónapokban.  

4. Az Angry Birds activity park nem nagy szám, de a kisgyerekeknek tán ebben a dimenzióban is megfelelhet.

Vélemények

j.j. fotói

Odajutás

Szállás

Ajánlott hotel:

3 csillagos: Scandic Patria

5 csillagos: Hotel Holiday Club Saimaa

Helyi közlekedés

A helyi buszjegy ára -  független a megtett távolságtó - egységesen 3.20 euró.

A város tele van kerékpárutakkal, autóút használata nélkül minden elérhető. A kerékpárutakat télen is takarítják, így hóban is jól járhatók.

Szürreális - h.a. fotója

Jetta fotója

Étkezés

Ebben a nagyon hangulatos (a Lehmus Roastery kávézóhoz tartozó) melegedőben esznek-isznak a látogatók. - Jetta fotója (2022. január)

Egyéb praktikus információk

1. Lappföld ugyan távolabb van Lappeenrantától, de innen kiinduló túrák vannak az utazási irodák knálatában. A túrával az az egyetlen baj, hogy nagyon népszerű, így gyorsnak kell lenni a jelentkezésnél, különben könnyű lemaradni.

Látnivalók

Homokvár

Programlehetőségek helyben

Hajókirándulás a Saimaa-tavon

Télen a korcsolyázás a tavon

Lebegés a jeges tó tetején

Egyórás program 48 euró/fő.

A program résztvevői speciális úszó búvárruhát kapnak és ennek köszönhetően lehet a víz felszínén lassan ringatózva élvezni a szabadság és a természeti szépség érzését. Az öltözet maximálisan megvéd a tó hideg vízétől. Bármely korosztály, bármilyen testalkatú bevállalhatja,  még azok is akik amúgy nem is tudnak úszni.

p.b.

Síelés

Motoros szánkós kirándulás

Lékhorgászat

A külföldi turista problémamentesen vállalkozhat erre, mert nem kell horgászengedély, nem kell komplikált felszerelés: elég a meleg ruha, a kölcsönbe kapott fúró, kis zsámoly, bot, damil és csali. Megfelelő ruházattal, meleg overallral, lábbelivel, fejfedővel és kesztyűvel jó időben órákig élvezhető ez a jéghorgászat. Alapszinten elegendő egy négy-hat hüvelykes fúrófej, bár a csuka horgászatához szükség lehet nagyobbra is. A zsákmány azonban jellemzően a süllő.


Jetta fotója (2022. január)

Angry Birds Park

Quad száfári


A Saimaa-tó parvidékén élvezhető ez a mindössze 40 perces szafari. A legkisebb családtagok is részt vehetnek rajta.

b.e. fotója

Programlehetőségek nem messze

Orosz turisták - p.i. fotója

Érdekességek

,, Ezt a várost az 1600-as években alapította Per Brahe svéd kormányzó. A városalapítás a wesztfáliai béke ( ugye mindnyájan tudjuk, hogy ezzel végződött a 30 éves háború ) következménye volt, ugyanis ennek értelmében Svédország észak-európai nagyhatalomként új gazdasági- és városalapítási politikai tervet dolgozott ki. Az új város akkor ”Lapwestrandh” nevet kapta.
A Saimaa-tó partján elterülő város egyik nevezetessége a svéd uralom idején épült vár, melynek területén számos épület van. Amikor Finnország Oroszország része volt, orosz katonai egységek állomásoztak itt . forrás

Olvasmányos linkek

A hajók téli álma - Jetta fotója (2022. január)

Fotóegyveleg

Síjárás - Jetta fotója (2022. január)

N.K. fotói (2022. január) - Csak -15 fok van, de a hőérzet -22.

Magány - j.j. fotója

Romantikus budi - j.j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon