ÚTIKRITIKA.HU / Lappeenranta


hirdetes

útikritikák


Lappeenranta

Lappeenrantáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb praktikus információk| Látnivalók| Programlehetőségek helyben| Programlehetőségek nem messze| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Speciális öltözékkel lebegés a tó vízének a tetején - p.b.

.

(Várunk személyes visszajelzésekre.)

Lappeenrantáról dióhéjban

(finn kiejtés: láppenrántá)

Közel 73 ezres lakosságú dél-finnországi város, a dél-karéliai régióhoz tartozik.  20 kilométerre van az orosz határtól. Az itteni Saimaa-tó Finnország legnagyobb és Európa negyedik legnagyobb tava.

A turisták többsége orosz, mivel közel van a határ. Kesernyésen szokták mondani a helyiek, hogy a városuk ,,a legoroszabb" finn város.

Néznivalók, programlehetőségek:

Egy erődítmény
Saimaa-csatorna
Angry Birds témapark
Egy pravoszláv és egy viszonylag modern templom
Homokvár (csak nyáron)
Az öböl környéke

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A friss, totál tiszta, fagyos levegő, a létező legtisztább hó és annak átható illata.

2. Lehet a cipő vagy a csizma talpára venni praktikus csúszásgátlókat. Ezek télen még idehaza is jól bevethetők. Amúgy a jeges járdára náluk nem homokot vagy sót szórnak, hanem környezetbarátabb finom gránitforgácsot.

3. A jéghideg tó felszínén lebegős program baromi jó program. Az elején némi megilletődötség, de aztán totál dili.  

4. Szuperek a szánkópályák és korcsolyapályák, még nagyobb élmény a saját magunk által vezetett motoros szánkózásos száfári, csodás tájakon.  

5. A legmeghatóbb élmény azonban a rénszarvasok által vontatott szánkózás.

6. A finnek nagyon profin szervezik meg a programokat és soha, de soha nem simliskednek a turistákkal!!!

Nem tetszett

1. Maga a kisváros télen teljesen kihalt. Semmi mozgalmasság. Kivételt csak a karácsonyi és újévi ünnepeket megelőző néhány napra szervezett utcai műsorok jelentik.  

2. Télen a nappali órák baromi rövidek. Kilenc óra tájban kel fel a nap és háromkor, fél négykor már kezd sötétedni, szóval a programokat rövid időkeretre kell szervezni. 

3. Hétvégéken buszokon özönlenek az orosz turisták, és a programok területein zsúfoltságot teremtenek, igaz kevésbé van ez így a téli hónapokban.  

4. Az Angry Birds activity park nem nagy szám, de a kisgyerekeknek tán ebben a dimenzióban is megfelelhet.

Vélemények

j.j. fotói

Odajutás

Helsinki és Lappeenranta között több lehetőség is van a közlekedésre, így a látogatók számos lehetőség közül választhatnak attól függően, hogy milyen módon szeretnék utazni. A következő lehetőségek közül lehet választani:

Vonat: Az InterCity vonatok közlekednek Helsinki és Lappeenranta között naponta, és az utazás időtartama általában körülbelül 2,5-3 óra. Az állomások Helsingin päärautatieasema és Lappeenranta-rautatieasema.

Busz: Több busztársaság is közlekedik Helsinki és Lappeenranta között, és az utazás időtartama általában körülbelül 3-4 óra. Az indulási hely Helsingin linja-autoasema, az érkezési hely pedig a Lappeenranta linja-autoasema.

Autó: Az autós utazás általában körülbelül 2,5-3 óra, az útvonal Helsinki és Lappeenranta között pedig az E18-as útvonalon vezet.

Az utazási idő a közlekedési mód és az utazási időszak függvényében változhat. Azonban általában az InterCity vonatokkal és az autóval történő utazás általában a leggyorsabb, míg a buszokkal történő utazás általában az olcsóbb lehetőség.

Szállás

Ajánlott hotel:

3 csillagos: Scandic Patria

5 csillagos: Hotel Holiday Club Saimaa

Helyi közlekedés

A helyi buszjegy ára -  független a megtett távolságtó - egységesen 3.20 euró.

A város tele van kerékpárutakkal, autóút használata nélkül minden elérhető. A kerékpárutakat télen is takarítják, így hóban is jól járhatók.

Szürreális - h.a. fotója

Jetta fotója

Étkezés

A városban található éttermek és kávézók különböző nemzetközi konyhákat kínálnak, beleértve a finn, az olasz, az indiai és az ázsiai ételeket is. A városközpontban található éttermek és kávézók mellett számos vendéglátóhely található a Saimaa-tó partján is.

Ha azonban szeretnéd kipróbálni a helyi specialitásokat, érdemes keresni azokat a helyi éttermeket, amelyek kínálnak finn ételeket. A finn konyha híres a friss halakról, bogyós gyümölcsökről és vadételekről, így érdemes kipróbálni a helyi halétel, a "kalakeitto" nevű halászlevet, a "karjalanpaisti" nevű vadpörköltet, valamint a "mustikkapiirakka" nevű finn áfonyás sütit. Emellett érdemes kipróbálni a finn kávét és a híres finn sajtokat is, mint például az "Aura" és a "Lappi".

A városban található piacok és boltok is lehetőséget nyújtanak arra, hogy megvásárolják a helyi finomságokat és élelmiszereket, beleértve a friss halat, a bogyós gyümölcsöket, a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a finn sajtokat és borokat is.

Ebben a nagyon hangulatos (a Lehmus Roastery kávézóhoz tartozó) melegedőben esznek-isznak a látogatók. - Jetta fotója (2022. január)

Egyéb praktikus információk

1. Lappföld ugyan távolabb van Lappeenrantától, de innen kiinduló túrák vannak az utazási irodák knálatában. A túrával az az egyetlen baj, hogy nagyon népszerű, így gyorsnak kell lenni a jelentkezésnél, különben könnyű lemaradni.

Látnivalók

Saimaa-tó: Ez a tó a legnagyobb Finnországban, és Lappeenranta központjától kevesebb mint 10 perc autóútra található. A tó kiváló hely a strandolásra, horgászatra, hajózásra és más vízi sportokra.

Lappeenranta vára: Ez a vár a 17. században épült, és az orosz határ közelében található. A várban múzeum is működik, amely bemutatja a régi idők életét és a város történelmét.

Lappeenranta Hafen: A városkikötő számos szórakozási lehetőséget kínál, mint például a kávézókat, éttermeket és ajándékboltokat. Innen hajókirándulások indulnak a Saimaa-tóra és a helyi szigetekre.

Szent Mihály templom: Ez a templom Finnország legmagasabb ortodox temploma, amely a 19. században épült.

Lappeenranta Vidámpark: Ez a vidámpark kiváló helyszín az egész család számára, és számos szórakozási lehetőséget kínál, mint például a hullámvasutak, a dodgem, a csúszdák és az ügyességi játékok.

Pihlajavesi-múzeum: Ez a múzeum egy régi finn parasztházban található, amelyben az élet és a munka történetét mutatják be a múltban.

Lappeenranta Repülőmúzeum: A repülőmúzeum kiváló hely a repülés szerelmeseinek, ahol számos repülőgépet és helikoptert lehet megtekinteni.

Ezenkívül Lappeenranta számos parkkal és szabadtéri tevékenységre alkalmas területtel rendelkezik, mint például a Lappeenranta Szent János kert, a Valtionhotelli park, a Kanava-kert és a Kehruuhuoneenpuisto park. Összességében Lappeenranta számos látnivalót és szórakozási lehetőséget kínál, és egy csodálatos város a látogatók számára, akik szeretnék felfedezni a finn kultúrát és történelmet.


Programlehetőségek helyben

Hajókirándulás a Saimaa-tavon

A Saimaa-tó hajókirándulásai kiváló módjai annak, hogy felfedezzük a tavat és környékét. Az időtartam és a költségek változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen hosszú hajókirándulást választunk, és hogy milyen szolgáltatásokat kérünk.

Általánosságban elmondható, hogy a hajókirándulások általában egy-két óráig tartanak, de hosszabb, egész napos kirándulások is elérhetők. A Saimaa-tó hajókirándulások általában június elejétől szeptember közepéig tartanak, amikor az időjárás kedvezőbb és a turisztikai szezon csúcsán vagyunk.

Az árak változóak lehetnek attól függően, hogy milyen hajókirándulást választunk. Általában az egész napos kirándulások ára magasabb, mint a rövidebb utaké. Az árak általában 20-50 euró között változnak felnőtteknek, gyerekeknek pedig általában kedvezményt adnak.

A hajókirándulások számos lehetőséget kínálnak, mint például a tó és a környező vidék látogatása, különféle szigetek felfedezése, horgászat, vadászat, piknikezés és számos más tevékenység. A hajókirándulások általában magukban foglalják a túravezetőt, az ételt és az italt, és az árak változóak lehetnek attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat kérünk. A Saimaa-tó hajókirándulásai fantasztikus élményt nyújtanak, és nagyszerű módja annak, hogy élvezhessük a finn természet és kultúra szépségét.

Télen a korcsolyázás a tavon

Télen a korcsolyázás a Saimaa-tavon egy nagyon népszerű tevékenység, amelyet sokan élveznek. A tavon kijelölt korcsolyapályákat alakítanak ki, amelyek biztonságosak és kényelmesek a korcsolyázók számára. A korcsolyapályák általában az év elejétől a tél végéig vagy a tavasz elejéig nyitva tartanak, attól függően, hogy mennyire hideg az időjárás.

A korcsolyázás mellett a Saimaa-tavon számos más téli tevékenységre is lehetőség van, például a horgászásra, a szaunázásra és a jégvitorlázásra. Az összes tevékenységről részletes információk és tanácsok érhetők el a helyi turisztikai információs irodában vagy az egyes szolgáltatók weboldalain.

Lebegés a jeges tó tetején

Egyórás program 48 euró/fő.

A program résztvevői speciális úszó búvárruhát kapnak és ennek köszönhetően lehet a víz felszínén lassan ringatózva élvezni a szabadság és a természeti szépség érzését. Az öltözet maximálisan megvéd a tó hideg vízétől. Bármely korosztály, bármilyen testalkatú bevállalhatja,  még azok is akik amúgy nem is tudnak úszni.

p.b.

Síelés

Lappeenranta környékén számos síterep található, amelyek kiválóak a síelésre és snowboardozásra. A legnépszerűbb síterep a Saimaa Ski Resort, amely kb. 20 km-re található a Lappeenranta központjától.

A Saimaa Ski Resort rendelkezik több sípályával, kezdőknek és haladóknak egyaránt. A legmagasabb pontja 100 méter magas, és az összes pálya megvilágított a sötétbe eső órákban is. A sípályákon kívül sífutópályák és szánkópályák is találhatók, valamint snowboard parkok is vannak a freestyle kedvelőinek.

A Saimaa Ski Resort mellett van még a Hiihtokeskus Myllymaki, amely szintén népszerű hely a síelők körében. Ez a síterep 7 különböző pályával rendelkezik, amelyek között van sífutópálya és gyerekpálya is.

A lappföldi Joutsenon Opisto sípálya szintén érdekes lehetőség a síelni vágyóknak, mivel egy kis síterep, amely a kezdőknek és haladóknak is megfelelő.

A síelési lehetőségek általában november vagy december elejétől március végéig tartanak, attól függően, hogy mennyire hideg az időjárás és mennyi hó esik. Az árak változóak lehetnek attól függően, hogy melyik síterepet választjuk és milyen szolgáltatásokat kérünk. Általában a síterepen lehet sífelszerelést bérelni, valamint síoktatás is elérhető a kezdőknek.

Motoros szánkós kirándulás

Motoros szánkós kirándulásokat Lappeenranta környékén számos szolgáltató kínál. A túrák általában tartalmazzák az utazást a szánkón, felszerelést, egy vezetőt, aki segíti a szánkózást, valamint általában egy forró italt és szendvicset a túra közben. Az árak általában attól függnek, hogy milyen hosszú és milyen nehéz a túra, valamint hogy mennyi időt töltünk a szánkózásra. Általában a túrák 2-4 óráig tartanak, de hosszabb túrák is elérhetők.

Az árak általában 100 és 200 euró között mozognak személyenként. Az árak változhatnak attól függően, hogy milyen kiegészítő szolgáltatásokat kérünk, például étkezési opciókat vagy szállítást a szálláshelyünkre. Az árak magasabbak lehetnek a hétvégéken és az ünnepi időszakokban.

Az online szolgáltatások és utazási irodák weboldalain találhatunk információkat és lehetőségeket a motoros szánkós túrákra Lappeenranta környékén. Ezenkívül a helyi turisztikai információs irodák és szállodák is segítenek a túrák szervezésében és az árak megállapításában.

Lékhorgászat

A külföldi turista problémamentesen vállalkozhat erre, mert nem kell horgászengedély, nem kell komplikált felszerelés: elég a meleg ruha, a kölcsönbe kapott fúró, kis zsámoly, bot, damil és csali. Megfelelő ruházattal, meleg overallral, lábbelivel, fejfedővel és kesztyűvel jó időben órákig élvezhető ez a jéghorgászat. Alapszinten elegendő egy négy-hat hüvelykes fúrófej, bár a csuka horgászatához szükség lehet nagyobbra is. A zsákmány azonban jellemzően a süllő.


Jetta fotója (2022. január)

Angry Birds Park

Az Angry Birds Park Lappeenranta városában, az S-Market imatra üzlet közvetlen közelében található, és egy vidám és szórakoztató témapark, amely az Angry Birds játékra épül. A parkban számos attrakció és játék található, amelyeket a játék rajongói élvezhetnek.

Az Angry Birds Parkban található a játék jellegzetes szimbólumai, például a madarak és a disznók, valamint számos trambulin, akadálypálya, mászófal és egyéb játékok. A parkban található az Angry Birds világ legnagyobb trambulinja is.

Az Angry Birds Park nagyszerű lehetőséget nyújt a családoknak, hogy kikapcsolódjanak és jól érezzék magukat egy szórakoztató környezetben. Az árak általában meglehetősen alacsonyak, és lehetőség van egynapos vagy fél napos jegyek vásárlására is.

Quad száfári


A Saimaa-tó parvidékén élvezhető ez a mindössze 40 perces szafari. A legkisebb családtagok is részt vehetnek rajta.

b.e. fotója

Programlehetőségek nem messze

Imatra-vízesés: A finnországi Imatra-vízesés a harmadik legnagyobb természetes vízesés Európában. A látványos vízesés csodálatos képeket kínál, és a közelben számos túraútvonal is található.

Savonlinna: A Savonlinna városától keletre található Olavinlinna-kastély egy középkori vár, amely a Saimaa-tó mellett helyezkedik el. A kastélyban számos kiállítás és esemény várja az érdeklődőket.

Kouvola: A Kouvola városához közel található Tykkimäki vízipark egy nagyszerű választás a családoknak. A víziparkban számos csúszda és attrakció található.

Lappeenranta Fortress: A Lappeenranta erőd egy 18. századi erődrendszer, amely ma múzeumként működik. Az erőd egyik legérdekesebb része a Lappeenranta-vár, amely egy korábbi vár helyén épült.

Saimaa Canal: A Saimaa-csatorna Finnország egyik legismertebb vízi útvonala, amely Lappeenranta és Vyborg között halad. A csatornán hajókázni vagy kirándulni egy nagyszerű lehetőség a táj felfedezésére.

Orosz turisták - p.i. fotója (Amúgy, az ukrajnai háború kirobbanása óta kevés orosz turista jön.)

Érdekességek

,, Ezt a várost az 1600-as években alapította Per Brahe svéd kormányzó. A városalapítás a wesztfáliai béke ( ugye mindnyájan tudjuk, hogy ezzel végződött a 30 éves háború ) következménye volt, ugyanis ennek értelmében Svédország észak-európai nagyhatalomként új gazdasági- és városalapítási politikai tervet dolgozott ki. Az új város akkor ”Lapwestrandh” nevet kapta.
A Saimaa-tó partján elterülő város egyik nevezetessége a svéd uralom idején épült vár, melynek területén számos épület van. Amikor Finnország Oroszország része volt, orosz katonai egységek állomásoztak itt . forrás

Olvasmányos linkek

A hajók téli álma - Jetta fotója (2022. január)

Fotóegyveleg

Síjárás - Jetta fotója (2022. január)

N.K. fotói (2022. január) - Csak -15 fok van, de a hőérzet -22.

Magány - j.j. fotója

Romantikus budi - j.j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon