ÚTIKRITIKA.HU / Naples

Naples

Naplesről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Strand | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

5th Avenue South - Kriszta fotója

Naplesről dióhéjban

(kiejtés: néplsz)

2021-es becslés szerint közel 23 ezres a lakossága. Nagyon magas, 93 százalék a fehérek aránya.

Naples (magyarul Nápoly) városfejlesztőitől azzal az érvvel kapta a nevét, hogy a település öble szebb, mint Nápolyé, plusz enyhe, napsütéses a klímája. Trópusi a klímája. A nyári átlaghőmérséklet 33 fok, s télen az éjszakai minimum 12-13 fok (nappal 24-25 fok körül) .

Naples két strandját az USA legjobb 10 strandja közé szokták sorolni.

Naplest gyakran nevezik ,,a világ golf fővárosának". Az USA-ban itt a legnagyobb az egy lakosra jutó golf lyukak száma.

Floridában Naplesben a legnagyobb az egy lakosra jutó dollármilliomosok száma. A település a gazdagok nyaralóhelye.

A városban és környékén közel száz művészeti galéria látogatható.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon békés, jólléttől duzzadó város

2. Rengeteg a gyönyörű ház, villa

3. A 5th Avenue South igazán gusztusos

4. Nincsenek toronyépületek

Nem tetszett

1. A gazdagságában van némi pöffeszkedés, sznobság is

2. Az éttermek többsége drága (közepeset ettünk sok pénzért)

Vélemények

Naples neve nem véletlenül viseli az olasz Nápoly nevet, valamiféle olaszos hangulatra akar utalni, amiről azért többségünknek inkább Velence jutna eszünkbe, a cölöpökön álló házak, kikötők, öblök, amik át-átszövik a várost.
Gazdag városról van szó, ahol az épületeken is látszik a jómód, 10 év alatt egy hajléktalant láttam, nem jellemző, ellenben a tisztaság, jó minőségű autó- és bicikliutak igen. Olyan a város atmoszférája, mintha Balatonalmádiban lennénk, viszont a mérete sokkal nagyobb. Kertvárosi érzés, a többség önálló családi házban él, vagy lakóparkba (subdivision) rendezett házakban, a kevésbé tehetősek kisebb lakásokban. A városban nincs tömegközlekedés, mindenki autóval jár, a gyerekeket is autóval viszik az iskolába, vagy iskolabusszal, vagy biciklivel mennek. Az idősebbek, sokan háromkerekű biciklivel közlekednek. Florida híres arról, hogy itt sok a nyugdíjas, idősebb ember. Ez pont így van. A település békés, biztonságos. A turisták kevésbé a kulturális (bár van több múzeum, akár képzőművészeti is) programok miatt, mit inkább a pihenés és a természeti látványosságok miatt jönnek ide, vagy a golfpályák miatt, amiről még híres e hely.

A nyüzsgő belváros tele exkluzív boltokkal, minden csillogó, este szépen kivilágított, parkolni nehezen fogsz, de itt mehetsz el színházi előadásra, vagy a Naples Historical Society’s Historic Palm Cottage-ba, ahol vezetett túrán sétálhatunk egy pálmaházban és egy régi házban, megismerve a város történetét.

Természetesen a városban találhatsz különféle múzeumokat ezen kívül is, de Naples-ben a fő attrakciókat mégis inkább a természetben vagy a víz közelében találjuk. Ami egész közel van a cityhez, választhatunk, hogy a Mexikói-öböl vizét rögtön testközelből vagy hajóval akarjuk előbb megismerni. Ha az utóbbit választjuk, akkor Tin cityben felszállhatunk egy delfinnéző hajóútra. Ha azt hiszitek, hogy a delfinek füttyszóra előugranak a vízből, akkor csalódást fogok okozni, mert nem, ellenben a hajóút kivezet a nyílt vízre is. A hajókázás során a város igazán tehetős lakóinak csodaszép palotáit nézhetitek sorra, amik előtt ott „parkolnak” mindenféle luxus hajóik. Közben hallgathatod, hogy a kapitány elmeséli melyik csodaház mennyit ér, és akkor megszilárdul benned az érzés, hogy itt se fogsz lakni, sebaj. A vízben mindenféle magas oszlopokon állnak a viaszbábú mozdulatlanságú pelikánok, elsuhanunk kis földnyelvek és szigetes képződmények mellett, olvashatjuk a vízben lévő táblákon, hogy épp elmegyünk egy helyen, ahol manatee-k (tengeritehenek) is lakhatnak, és a végén a távolban ott ugrálnak a delfinek hármasával, de inkább inkognitóban, mint lencsevégre kapható látványosságként. (2022) forrás

Odajutás

A Miami nemzetközi repülőtértől Naples 198 kilométerre van. Miami városból kb. 2 óra alatt lehet eljutni Naplesbe. Ehhez praktkius autót bérelni.

Szállás

Praktikus nem a központban, a parton megszállni. Sokkal drágább ugyanis és a közlekedéshez mindenképpen szükség van autóra. Vagy biciklire.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Ramada Inn of Naples

4 csillagos: Hotel The Inn of Fifth

5 csillagos: Naples Bay Resort & Marina - Hotel & Cottages

Étkezés

Vásárlás

Ha a Mallban járunk, akkor nézzük meg futólag, mit és hol is lehet vásárolni! Nem szóbeszéd, tényleg szeretnek az amerikaiak vásárolni – hisz ne feledjük, a fogyasztói társadalom fellegvárában vagyunk –, egy jobb mall olyan, mint egy kisváros, az említett játszótéren kívül persze éttermek is vannak, javítóboltok elromlott termékekhez, elegáns vagy átlagos boltok. Bár az a hír járja, hogy a kerítés ott kolbászból van, ezt cáfolnom kell, ott se gazdag mindenki, vagy nem akar mindig nagy pénzeket otthagyni a kasszánál, ebben az esetben elmehet a dollár boltba, ahol minden egy dollárba kerül, és nem minden gagyi, legfeljebb egyszerű. Ha európai terméket akar, akkor irány a lengyel bolt. Ha fontos a kreativitás, egyediség, árusoktól, kézművesektől akarjuk a saját kis portékájukat megvenni, akkor a bolhapiacon a helyünk. Mint már említettem, magyar árakhoz képest ott kb. háromszor olyan magas árakra számítsunk. Az van a köztudatban, hogy Amerikában a ruha viszont olcsó, még nekünk is, nos, ez se igaz, a minőségi ruhanemű vagy olyan árban van, mint itthon, vagy drágább, az átlagos minőségű egyszerűbb ruhaneműk egy olcsóbb boltban viszont tényleg lehet jó vétel még számunkra is. forrás

Egyéb hasznos információk

Strand

Beach és a Pier
Azonban semmi sincs veszve, ha delfinre vágysz, mert a tengerparton vagy a mólónál is lehet szerencséd.
A Pier, a hosszú-hosszú móló a város egyik nevezetessége, vagy jelképe. A horgászok itt próbálnak halat fogni (engedély nélkül is szabad), a családok itt sétálnak, s a parton rögtön strandolni is lehet. Világítótorony híján ezzel is beértem, én nagyon szeretem az ilyen kikötőféle helyeket. Sokan a naplemente miatt jönnek ide, ami itteni emlékeinknek nagyon emlékezetes háttere lehet.
Beach viszont kilométereken át tart, bárhol becsatlakozhatunk egy beach access-nél, mert a vízpart ingyenes (kivéve a szállodák előtti nyugágyas részeket). Sokan a selymes, puha, fehér homok miatt jönnek ide a Mexikói-öböl partjára. Ahol aztán mezítláb sétálnak, akár órákon át, hisz oly hosszú a part, hogy megteheted, ahogy én is mindig ezt teszem, közben lehet gyűjteni a kagylókat, bámulni a vizet, ahol fel-feltűnik egy-egy delfin, csapatostul repülnek a pelikánok a hatalmas testükkel, s a különféle madarak, akik ott tipegnek a lábunk körül, csak egy lépésnyi távra ugranak arrébb. Nekem reggel 8 tájt a legkülönlegesebb a part, amikor még igazi erejét nem mutatja a Nap, amikor még emberek is alig sétálnak, amikor még hűvös van egy kicsit és háborítatlan csend. Aztán ahogy én sétálok, úgy egyre jobban telik meg a part emberekkel. (2022) forrás

Barrier Island Beach (Barefoot Beach Preserve County Park)

Clam Pass Beach Park

Delnor-Wiggins Pass State Park

Lowdermilk Park

Városi strand (Municipal Beach)

Wanderbilt Beach Park (Észak-Naples)

-----------------------------------------------------------------

Kriszta fotója

Látnivalók

,, Delnor-Wiggins Pass State Park: Naples északi részén található ez vad, sűrű növényzetes park, melyet az óceán felől a város tán legszebb strandja határol, míg a másik irányban belenő egy kis öböl vízébe. Itt aztán strandolhatsz, kirándulhatsz és kajakozhatsz kedvedre, miközben olyan állatokat láthatsz természetes élőhelyükön, mint az álcserepes teknős, a halászsas vagy az USA címerében is látható fehérfejű rétisas.

Corkscrew Swamp Sanctuary: Ugyan ide már nagyon közel van az Everglades, ez a park még egész más élményt nyújt, mint az ottani túrák. A Corscrew-ban egy három kilométer hosszú, cölöpökön álló járdán sétálhatsz végig a magas fák lombajai alatt, többek közt ritka mocsárciprusok között, melyeknek nagyon kevés élőhelyének egyike ez a park.

Naples Zoo: Egy fantasztikus állatkert trópusi környezetben. Az állatok közül természetesen nem hiányozhatnak az aligátorok, de akárcsak Florida több nagy állatkertjében, az állomány itt sem kizárólag az államra szűkül. Láthatsz itt többek közt maláj tigrist, fekete medvét, leopárdokat, oroszlánokat." forrás

Olvasmányos linkek

,, Nem egy népszerű turistacélpont Naples, amit az Egyesült Államok egyik legegészségesebb városaként ismernek, és ami lakosságszámára vetítve az egyik leggazdagabb város az Államokban.

Egy kimagaslóan gazdag és tiszta város ez, ami nevét inkább kaphatta volna Velencéről, mintsem Nápolyról. Bár nagy részén sakktábla szerű kertvárosokból és vízparti toronyházakból áll, előbbire a kis öbleiben található csatornás utcái, illetve a cölöpökön álló villái emlékeztetnek.

Naples egy aranyos kisváros aranyos emberekkel, de kevés látnivalóval. A Mexikói-öböl partján fekvő, néhol hófehér homokos tengerpartja ettől függetlenül még floridai viszonylatban is gyönyörű. Ha a közeli Everglades Nemzeti Parkban jársz, már csak ezért is tegyél egy kitérőt errefelé." forrás

Fotóegyveleg

5th Avenue South - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS