ÚTIKRITIKA.HU / Orlando


Orlando

Orlando dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Autóbérlés | Közlekedés | Étkezés |Egyéb hasznos információk| Walt Disney World | Universal Studios Florida | Sea World | Epcot | Gatorland | Legoland | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Universal Studios -  Harry Potter tematikus park (The Wizarding World of Harry Potter) - k.j. fotója

Orlando dióhéjban

Orlando közép-floridai város, Florida északi és déli része között kb. a félúton. Orlando lakossága 291 ezer körüli (2021-es becslés). Ami azonban lényegesebb ennél: évente 51 millió turista látogat Orlandoba! Ebből kb. 4 millióan külföldről. Az Egyesült Államok legnagyobb látogatottságú városa. Egyszerű a válasz, hogy miért jönnek ide ennyien: Disney World, Universal Studios, Sea World, Gatorland és Wet'n Willd Water Park.

Távolságok autóval:

 • Orlando-Miami: 3 óra 45 perc
 • Orlando-Tampa: 1 óra 30 perc
 • Orlando-Sarasota:2 óra 10 perc
 • Orlando-Kennedy Űrközpont: 1 óra

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sea Worldben a show műsorok hangulata
 2. Delfinnel úszás a Discovery Cove-ban
 3. A Disneyben az Animal Kingdom mellett este 9-kor a félórás tűzijáték, ami a gyereknek sokkal nagyobb élmény volt, mint az otthoni augusztus 20-i budapesti műsor
 4. Az IFly Orlando: lebegni a légben
 5. A Hollywood Studios-ban a kaszkadör show-k
 6. A Harry Potter varázslatos világa parkban a Menekülés a Gringottsból rész 

Nem tetszett

 1. A Disney Worldben és a Universal Studiosban a több 30-40 perces sorba állás
 2. A Fantasmicnál a hosszú várakozáshoz képest átleagos show
 3. A 15 dolcsis parkolási díj
 4. Nehezen láttuk át a belépődíjas kombinációs ajánlatoikat
 5. A Magic Kingdomot unta a 13 éves, na meg az apukája is
 6. Baromi sok pénzt költ el az ember a belépőkre
 7. Az Epcotban az országpavilonokban a giccses leegyszerűsítések
 8. A taxis hiéna (amikor a szálláshelyen hagytuk a bérautót) 

Vélemények

"Aki gyerekekkel utazik, annak nem is kérdés, hogy hol tölti majd el a legtöbb időt, hiszen az Orlandoban és környékén felépített téma-és kalandparkok ellenállhatatlan csábítást jelentenek – és nem csak a kicsiknek.
A Disney World persze elsősorban értük van, de a Universal Studios és a Sea World minden korosztály számára maradandó élmény, móka , kacagás. Ezek az önfeledt szórakozás fellegvárai. Sokan vannak, akik kimondottan ezen parkok miatt látogatnak el az USA-ba. Ők mindenképpen a floridaiakat válasszák a kaliforniaiak helyett, mert az utóbbiak jóval kisebbek és nem nyújtanak annyi élményt sem mint az itteniek." (Gerda)


,, Disneyland - 1 nap alatt is meg lehet nézni mind a 4 parkot, de tervezni kell és használni kell a disney applikációt a fast track-ek miatt. A disney jegyeket minél korábban érdemes megvenni, mert a 30 nappal a belépés előtt lehet foglalni elsőbbségi bejutást az hullámvasutakra, attrakciókra vagy fotózásra a kedvenc disney karakterrel.
A parkok nyitvatartása minden nap más, de ez főleg a zárásra vonatkozik.
Parkolás 22 USD - és egy kis vonattal (300 fős dotto) visznek a park bejáratához vagy 45 USD és a park bejáratnál parkolunk.
A parkok között, shuttle járatokkal - hajóval vagy vasúttal lehet közlekedni.

NASA - Kennedy Space Center

Nagy élmény kicsiknek és nagyoknak. A park 2 részből áll. 1. Visitor center ahol attrakciók és pár rakéta van. Itt lehet közelről is megnézni az Atlantis űrsiklót is ami tényleg megjárta a világűrt. IMAX Mozik és még sok nagyon jó dolog.

A 2. rész egy buszos kirándulás ami a kilövő állomásokhoz megy és ha szerencsénk van akkor még az épp kilövésre váró rakétát is közelről meg lehet nézni. Itt is van egy Visitor Center. Az egész buszos körút kb 35 -50 perc, plusz a kiállítási csarnok 1 óra, ahol lehet ebédleni is, majd vissza a központi visitor centerbe 15 -20 perc. Lehet foglalni spec túrát is amivel a jelenleg is használatban lévő irányító központban is be lehet menni.

A belépőben a fentiek benne vannak.

Egy kis extra:

Manatee Swim!!!! Crystal River - Aki már úszott mindenféle emlőssel és valami újat szeretne ezt ne hagyja ki, egy életre szóló élmény. Októbertől -márciusig érdemes menni, mert akkor jönnek ebbe a térségbe telelni.
Olyanoknak is megvalósítható akik nem gyakorlott úszok. A program 7 -7:30 között indul és kb 2-3 órát vesz igénybe, 1,5 -2 órát vagyunk a vízben egy rezervátumi területen ahol a Manatee-k szabadon élnek. Érdemes VIP csoportba foglalni ott max 6 fő megy együtt és az árban benne van a legtöbb helyen a fotózás is. (vendel.kin@vista.hu, 2018)

Megközelítés

Nyilván repülővel Budapestről. Ha nem, akkor közúton bérelt autóval. Miamiból, Tampából.

Szállás

Iskolai  szünetekben előre kell foglalni. Az orlandoi szállásfoglalásban segít ez a link.

Az úti kritikus által ajánlott szállodák:

Autóbérlés

Előrebocsátjuk, hogy érdemesebb otthon elintézni az autóbérlést.

Közlekedés

Étkezés

 • Nem meglepő, hogy a témaparkokon belüli étkezés drágább, mint a városi normál étkezőhelyeken. A totál orlandoi éttermi felhozatal nem csekély: több mint 5 ezer!
 • Ha a témaparkokon kívül eszünk és olyat akarunk választani, amit a helyiek is frekventálnak (ugyebár ez a legerősebb referencia), akkor ezeket ajánljuk:
 • Luma on Park; 4 Rivers Smokehouse; The Ravenous Pig; K Restaurant; The Rusty Spoon; Prato (olasz); Bananas Diner

Egyéb hasznos információk

1. Orlandói magyar klub

Walt Disney World

Magic Kingdom

"A központi helyen a Magic Kingdom nevű áll. Ez az, ahol a tornyocskás vár van, meg ahol minden mikiegeres. Ha valakinek nem fogom tudni végleg elvenni a kedvét, hogy ide jöjjön, annak ezt a parkot célszerű becélozni, mert innen az összes többi parkba is el lehet jutni az ingyenes nyeregvasúton. Már a pénztárnál több hibát elkövettem. Az egyik, hogy három napos jegyet vettem, így spórolni lehet pár dollárt. Ezért aztán, most két napig szívathatom magamat, ha már ennyi pénzt kifizettem. Hogy mennyit, azt gyengébb idegzetű olvasók kedvéért most le sem írnám, a neten utána lehet nézni." forrás

Universal Studios

"Orlando - Universal Studios Park: Fantasztikus élmény és orlandoi látogatásunkba kötelező beilleszteni - gyerekekkel mindenképp, de amúgy is. Mozi-fanatikusoknak pedig egyenesen ez kell, hogy legyen az elsődleges úti cél. A park hatalmas, ezt már a parkoló impresszív méreteiből is érzékelni fogjuk. Tanács! Jól jegyezzük meg, hogy melyik jelzésnél tettük le a kocsit, mert garantáltan nem találjuk majd meg, ha ezt elmulasztjuk. A parkba a belépő nem olcsó, de többszörösen megéri az árát. Legjobb, ha a teljes bejáráshoz nem egy, hanem legalább 2 napra tervezünk itt. Ezt első sorban azért mondom, mert hihetetlen sorok tudnak gyűrűzni az egyes látványosságoknál, és ez hatványozottan igaz a sláger ride-okra. Arról pedig ne is álmodozzunk, hogy rövid időn belül még egyszer felülhetünk bármire is. Az étkezésről a parkon belül: addig nyújtózkodj, amilyen mély a zsebed - márpedig jó mélynek kell lennie...

A Ride-okról nagy többségében elmondható, hogy nagyon igényesek, a kivitelezés profi, van ahol élő színészekkel is feldobják az amúgy sem gyenge látványt. Találhatunk itt hullámvasutakat, szimulátorokat, 3D mozikat, 3D mozival egybeépített interaktív szimulátort (ez utóbbi brutális), kötött pályán mozgó kocsis ride-ot (Pl.: Jurassic Park - lásd video), és még sok más. Vannak keményebbek, amiket csak erős gyomorral lehet bevállalni, de a kicsik és a kevésbé erős gyomrúak is megtalálják a számításukat.

Összességében elmondható, hogy ezt nem lehet leírni, látni és tapasztalni kell. Ha sikerül átlendülnünk azon, hogy akár 2 órát is a sorban állással töltünk, akkor hamisítatlan amcsi szórakoztatóipari műremekekkel lesz dolgunk. Talán ha mindenki úgy indulna el ebbe a parkba, hogy tudja, milyen sorok várnak rá, kevesebb lenne a bosszankodás utólag. Ez van, nagyon tuti a park, de ki kell várni a sorodat! :)" (N.K.)

Sea World

"A Seaworld jobban tetszett. Inkább az állatokról szólt, nem annyira mű módon, mint az előző napi csodapark. A fő attrakció, Shamu, a gyilkos bálna. Az óriási orka persze inkább csak márkanév, mint maga a bálna, de volt szerencsénk végignézni, ahogy egy óriási kardszárnyú beterített vízzel több száz embert. Én megmenekültem ettől a kiváltságtól és készíthettem temérdek fotót a kisebb és szelídebb példányokkal bemutatott mutatványokról. Hihetetlen volt." forrás


"A központi helyen a Magic Kingdom nevű áll. Ez az, ahol a tornyocskás vár van, meg ahol minden mikiegeres. Ha valakinek nem fogom tudni végleg elvenni a kedvét, hogy ide jöjjön, annak ezt a parkot célszerű becélozni, mert innen az összes többi parkba is el lehet jutni az ingyenes nyeregvasúton. Már a pénztárnál több hibát elkövettem. Az egyik, hogy három napos jegyet vettem, így spórolni lehet pár dollárt. Ezért aztán, most két napig szívathatom magamat, ha már ennyi pénzt kifizettem. Hogy mennyit, azt gyengébb idegzetű olvasók kedvéért most le sem írnám, a neten utána lehet nézni." forrás

Epcot

 • Az Epcot alapvetően két részből áll: az egyik a Future World, ahol a különböző vidám park jellegű attrakciók vannak, a másik a World Showcase, ahol országokat mutatnak be egy tó körül elhelyezve.
 • A Future Worldben az a jó, hogy a különböző attrakciók az izgalom, és a vidámság mellett oktatnak is.
 • A Word Showcase későbben, 11-kor nyit csak ki. Itt a bemutatott országok helyein az ottani konyha jellegeztességeit kínáló éttermek is vannak.
 • Pesze a gyerekek inkább a Furute Worls részt preferálják, a nagyobb gyerekek és a felnőttek számára a World Showcase a tartalmasabb, érdekesebb.

"Az első nap az Epcot nevű parkot néztük meg, aminek 2 fő témája a technológiai innovációk és a különböző kultúrák/országok bemutatása. Nyitásra ott voltunk, megvettük a 2 napra szóló jegyet, rövid sorbanállás és táskaellenőrzés után már bent is voltunk. Disney-s zene szólt a parkban, 95%-a a vendégeknek kisgyerekes család volt. Ennek a parknak a szimbóluma egy hatalmas ezüst színű gömb ami rögtön a bejárat előtt van, csináltunk pár fotót és be is álltunk a sorba ami gömbbe vezetett – Spaceship Earth a neve. Beültünk ilyen kis 2 személyes „kocsikba” – össze voltak kapcsolva és egy 15 perces időutazás következett. A barlanglakó ősemberektől kezdve, az egyiptomiakon át, ókori Görögország, Itália, reneszánsz korszak, újkor, modern kor, minden volt. A végén csináltak az arcunkról egy képet – amit közben nem vettünk észre – és egy érintőképes képernyőn kellett különböző kérdésekre válaszolni. Először azt hittem, hogy valami közvélemény kutatás lesz, de a válaszadás után a lefényképezett arcunkkal egy történetet láttunk, amit a válaszok alapján kreáltak. Mi Leilával (vele ültem együtt) egy beach house-ban laktunk, ami újrafelhasználható alapanyagokból készült, koktélt ittunk stb, stb. Ezt a videot elküldhettük az e-mail címünkre, ez nagyon tetszett.

Ezután átmentünk a „Mission: Space” nevű helyre, ahol ismét kilövettük magunkat az űrbe – nem volt elég a tegnapi :) Ez jobb volt, mint az űrközpontos, hárman ültünk be egy 4 személyes űrkabinba Dórival és Évivel. A CSI - NY-os főszereplő pasi volt az instruktor, ő beszélt hozzánk. Mindenki előtt volt egy irányítópult egy halom gombbal és kis ablak – Dóri volt a Pilot, Évi az Engineer én pedig a Commander :) Bekötöttük magunkat, a kis képernyőn láttuk, hogy mi történik. Itt is először 90 fokban hátradőlt az ülésünk, és mikor kilőttek, akkor tényleg úgy éreztük, mintha felfelé repülnénk. Nem tudom mi történt a kabinunkkal, de nagyon pöröghetett, mert a végén mindenki úgy szállt ki, hogy szédült :) Utánanéztem, és ennek az attrakciónak a típusa: „interactive centrifuge” :) A kilövésünk után a „Test Track” nevű helyre mentünk, aminek a General Motors a szponzorja. Sorbanállás alatt a GM autótesztelő hangárján keresztül várakoztunk arra, hogy beülhessünk kis autókba. Volt lengéscsillapító és törésteszt, a végén pedig kis ajtón keresztül a szabadba érkeztünk és felgyorsultunk kb 100km/órára, ami ebben a kis autóban, ablak és minden nélkül sokkal gyorsabbnak tűnt, volt egy 50 fokos kanyar is, a gyerekek sikítottak ezerrel :) Évi tudott videot is csinálni.

Dél körül megebédeltünk és egy „rövid” szuvenir boltos nézelődés és fényképezkedés után megcéloztuk a park másik részét, ami egy nagy tó köré épült. Ennek a neve: „World Showcase”, 11 országot mutat be. Kis városrészeket építettek fel, minden országnak volt kajálós helye és szuvernir boltja – olyan nemzetiségű felszolgálókkal és eladókkal, amilyen ország volt – és mindenhol volt valamilyen attrakció is. Így történhetett az, hogy fél nap alatt bejártuk Mexikót, Norvégiát, Kínát, Japánt, Németországot, Olaszországot, USA-t, Kanadát, Marokkót, Nagy-Britanniát és Franciaországot. Útközben találkoztuk Csipkerózsikával az utcán, aki tényleg úgy nézett ki mint a mesében. Ezt úgy érte el, hogy hat tonna sminket magára rakott, egy hosszú platinaszőke parókát viselt és mosolygott végig. Évivel lefényképezkedtünk vele, nagyon kedves volt, szólt pár kedves szót hozzánk, nem csalódtam :) A ruhája is szép volt. Aladdin és Jázmin is megjelent, ők is jól néztek ki! Azt hiszem este 8 óra körül indultunk haza, amihez a MONORAIL segítségét vettük igénybe. Ez egy olyan „magasvasút”, ami a Disney Worldben levő parkokat köti össze és ingyenes mindenkinek." forrás

Gatorland

27 dollár a felnőtteknek a belépőjegy. Szépen kialakított, alligátor témára szakosodott állatkert. Sok alligátor, különböző életkorban, különböző jellegű medencében. A változatosság kedvéért vannak azért kigyók és egyéb állatok, valamint van egy kis vizi vidámparkos rész is, de inkább kicsiknek. A show műsorokban az a jó, hogy vidámak és tanítanak is, már ha elég jól értünk angolul. Érdemes valami tökfedőt felvenni és napvédőkrémmel felfegyverkezni, mert a Gatorlandnak kevés árnyékos része van.

Legoland

Egyéb látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

,, Orlando Downtown: Nekem nagyon tetszettek az épületek, magas irodaházak, tiszta utcák, szép növények – de alig volt ember az utcán. Megállapítottunk, hogy itt senki nem lakik, az egész belváros egy üzleti negyed. Nagy nehezen rátaláltunk egy pizzériára, ahol „white pizza”-t kértem – olyan volt mint a LÁNGOS!!! Fokhagymás tejfölös sajtos szósszal – isteni :) Az utcán simán átkelnek a járdán kis gyíkok, gekkók, nagyon édesek :) Ezek az állatkák itt olyanok, mint nálunk a katica, nem lepődsz meg ha találkozol vele a szobádban vagy az utcán. :) " forrás


,, A Universal Studios-t röviden úgy lehetne jellemezni, hogy meseország. Az Island of Adventures élménypark több tematikus részből épül fel, van Harry Potter világa, Jurassic Park, Marvel Comics, Elveszett világ, stb… A tematikus parkokon belül a témához illeszkedő boltok, hullámvasutak, élmény szimulátorok és éttermek sokasága várja a látogatókat, akikből nincs is hiány. Mivel a ride-okra (hullámvasút + élmény szimulátor közös neve) gyakran fél órákat kell várni, ezért már nyitásra odamentünk, hogy megelőzzük a tömeget. Elsőként az Incredible Hulk nevű hullámvasútra ültünk fel, ami olyan, hogy leolvasztja az arcod. Először ültem életemben hullámvasúton, és valószínűleg sikerült a világ egyik legdurvábbjával kezdeni, amiből rögtön repetáztunk is. Hogy ne csak az arcunk olvadjon le, hanem a gyomrunk is kiszakadjon a helyéről, felültünk Dr. Doom szabadesés masinájára, ami fellőtt több tíz méter magasságba, ahonnan szabadesésben távoztunk. A Marvel Comics részlegét a Spiderman élmény szimulátorban fejeztük be, ami a hullámvasút és az IMAX 3D mozi keverékeként írható le.

Az egyik nagy kedvencem a Jurassic Park témájú részleg volt. Lehetett dínó tojásokat nevelgetni, fotózkodni a kerítést átszakító T-rex-szel és dínócsontokat nézegetni. Beültünk egy vízi ride-ra is, ahol egy csónakban vittek körbe a Jurassic Park világában. A folyóból mellettünk bukkantak ki a Brontosaurusok, a Velociraptorok éppen az áldozatukat marcangolták, a T-rex a fejünk felett lévő hatalmas faládából próbált kiszabadulni és a legváratlanabb helyekről bukkantak elő a különböző dínók. A vízi kaland egy hatalmas csúszdán ért véget, amelynek végén egy kis tóban landoltunk miközben sikerült totálisan eláztatni magunkat és az értékeinket is. Viszont tettünk arról, hogy ne ez legyen a legnedvesebb része a napunkban, ugyanis a Jurassic Park egy másik részén vízágyúval lehetett lövöldözni a járókelőket, akik szintén nem maradtak adósak a vízsugárral, amelynek eredményeként mindenki bőrig elázott.

Viszont a No. 1 kétségkívül a Harry Potter világa volt. Teljesen élethűen megcsinálták Roxmorts faluját, be lehetett ülni a Három Seprűbe és a Szárnyas Vadkanba, bemehettünk Zonko Csodabazárjába és Ollivander boltjába. Ihattunk vajsört és ehettünk csokibékát meg Bagoly Berti féle Mindenízű Drazsét. Az ember – leszámítva a hatalmas tömeget – teljesen Roxmortsban érezhette magát. Ollivander boltjában még az is megnézhettük, ahogy egy pálca kiválasztja a varázslóját, és akár vehettünk volna egy Griffendéles köpenyt, nyakkendőt vagy akár Hermione varázspálcát is. Minden részlet aprólékosan ki volt dolgozva, a bagolypostától kezdve a visítozó mandragórákon át, a kirakatban figyelő Gildroy Lockhart: Utazásom a trollokkal című könyvéig. A Potter világhoz két ultrabrutál hullámvasút is kapcsolódott, amelyet természetesen ki is próbáltunk, ráadásul az egyik a Magyar Mennydörgő nevet viselte.

Miközben a Roxfort kastélyban berendezett élmény szimulátorhoz álltunk sorba, elhaladtunk többek közt Bimba professzor botanikus kertje, Dumbledore dolgozó szobája és a beszélő Teszlek Süveg mellett is. De voltak beszélő és helyet változtató festmények, Harry, Ron és Hermione is megjelent és a merengőt is megnézhettük. A Harry Potter élmény szimulátor pedig vitt mindent. A hullámvasút és a 3D IMAX fúziójából született szimulátor összhatása tökéletes volt. Együtt kergettük Harry-vel a cikeszt a kviddics pályán, a Roxfort körül cikáztunk a sárkány elől menekülve, a Tiltott Rengetegben menekültünk a pókok elől és a dementorok ellen viaskodtunk. 2-3 percig nem is Harry Potter világában érezhettem magam, hanem én voltam Harry Potter.

A Universal Studios akkora költségvetéssel dolgozhat, mint amennyiből egész Magyarország felsőoktatását helyre lehetne pofozni. Hihetetlen, hogy szinte minden apró részletre figyelnek. Vita nélkül megérte a 88 dolláros belépőjegyet, és akár több napot is simán el lehetne itt tölteni. Főleg, hogy ahol mi voltunk az csak a Universal’s Island of Adventures része volt, és van még egy legalább ekkora másik része is. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 10. 14. 18:52
Tibornak:
A honlap bevezetőjében felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zöld betűs tartalmak nem az úti kritikusok véleményei. Sok magyar nagyon akar utazni, de kevés pénze van, és így nyilván kifejezésre juttatja, hogy neki ez vagy az a hely drága. Azt nem lehet elvárni, hogy csak az utazzon, akinek semmi sem drága. Az igaz viszont, hogy a magyar az átlagnál panaszkodósabb.
Reméljük azért, hogy a honlapunk oldalain nincs a drága szó minden második mondatban és azért talán értékeli, ha eláruljuk: két ember rakott össze 28 nagy könyvnek megfelelő tartalmat rendes munkájuk mellett, havi kb. 270 ezer olvasó örömére. Kritikáját mindenesetre köszönjük és gondolkozzunk rajta.


Bakonyi Tibor, 2018. 10. 14. 18:40
A véleményem nem csak az Orlando aloldalra vonatkozik, hanem az utikritika.hu egészére.


úti kritikus, 2018. 10. 14. 18:32
Tibornak:
Ha a kritikája az Orlando aloldalra vonatkozik, akkor - alapos átfésülés alapján - azt kell válaszolnom, hogy nincs minden második mondatban a drága és a sokba kerül vélemény. Egyébként alapvetően egyetértek véleményével.


Bakonyi Tibor, 2018. 10. 14. 17:41
Nagyon jó lenne az oldal, ha nem minden második mondatban lenne a „drága” és „sokba kerül” szavak használata. Nem értem, hogy minek utazik pénztelen ember például Amerikába vagy más kicsit felkapottabb országba vagy városba, ha rögtön ezzel kezdi, hogy drága. Persze nem azt mondom, hogy mindegy mennyibe kerül, de erre lehetne egy trükk, például, „a fagyi 15 dollár volt” és mindenki eldönti a pénztárcájához képest, hogy a drága vagy olcsó! Szerintem egy országban sem negatív, hogy valaminek van ára, ez csupán azért van, hogy a turista többet fizessen egy-egy felkapottabb helyen. Ha ezt leszámítjuk nem is lenne szinte negatív kritika sehol.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS