ÚTIKRITIKA.HU / Florida


hirdetes

útikritikák


Florida

Miami

Repülés | Szállás | Autóbérlés | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

Repülés Budapestről: a Vista tippjei

A bevándolrlást (inmigration) gyorsítja, az ún. APC kiosk, ami egy praktikus automata, amely a határőrt helyettesíti. Magabiztos angol vagy spanyol nyelvtudással, ESTÁval vagy B-s vízummal lehet ezeken a gépeken meggyorsítani a határőrök dolgát.  

A Miami Internationa Airport bent van a városban, ráadásul a közepén. Így innen a közlekedés egyszerű, a repülőtéren belül pedig a mover nevű vonat szállítja a z utasokat a terminálok között. A repülőtérről tömegközlekedéssel is el lehte jutni a városba, a metrorail hajnali  öttől általában éjfélig jár két vonalon. Zöld és narancsszynű vonalakon jár.  Busszal is lehet közlekedni, baech bus-nak becézik, kicsit zavaros a menetrendje, érdemes rákérdezni, mikor megy a következő. Tri- raillel, azaz vonattal lehet közlekedni a környező településekre, pl. Fort  Lauderdale-be is. Viszonylag ritkán jár. A metrobus pedig egy (valójában három) buszjárat, amelyik útba ejti a repülőteret is.

Nagyon praktikus és ajánlott még a városi közlekedéshez a bérautó, az autóbérlő cégekhez egy shuttle bus viszi az érdeklődőket. Jól működik az uber, városon belüli közlekedésre ajánlott.

Vasút

Újdonság a Miami - Orlando - jövőben Tampáig elérő vasútvonal. Nem tipikus Floridában, egy magán társaság, a Brightline üzemelteti 2023 szeptem 22 óta. Jelenleg a Miami - Ft. Lauderdale - West Palm Beach - Aventura - Boca Raton - Orlando vonal üzemel. Három óra alatt megtehető a Miami Orlando távolság, ami nagyon veresenyképes az autós közlekedéssel. A retúrjegy 158.- usd/főtől indul. Ha valaki kipróbálja, feltétlenül küldjön egy képes beszámolót!

,, Finnair-rel repülés Helsinkin keresztül Miamiba: A kiszolgálás a fedélzeten rendben van, európai járatoknál kaja/pia fizetős. Tengerentúli járatoknál a főétkezéseknél lehet kérni a üdítők mellé fehér/vörösbort. Soft drinkek az út ideje alatt mindig elérhető. A gép végében mindig van egy önkiszolgáló bár, ahol csoki/ropi üdítők és víz is van.
Fedélzeti csomag (zokni/alvószemüveg stb csak eco comfort ülésektől felfele jár.) Az én magasságommal a normál sorban is kényelmesen elfértem.
Személyzet kedves és mindig ott van ha kell." (vendel.kin@vista.hu, 2018) 


,, Iberia Madridon át Miamiba: nagyon gyorsan átér a gép. nekünk most 7 óra alatt lenyomta a kapitány MAD-ig, persze volt egy kis hátszél hozzá. A fedélzeten minden rendben volt, kényelmes ülések, jó szórakoztató rendszer és az ételek is rendben voltak. A kiszolgálás hasonló koncepció mint az AY esetében." (vendel.kin@vista.hu, 2018) 


,, Miami reptér  - sokan szokták mondani, hogy várni kell a belépésre. Nekem az elmúlt 3 alkalomnál sem tartott tovább mint 15 perc. A nagyobb repterek már Imigration Kioskok vannak, amiken el kell végezni egy gyors beléptetést. Pár kérdést tesz fel a gép, készít egy fotót és lenyomatot is vesz az egyik mancsunkról. A végén, ha minden rendben akkor kinyomtat egy beszállókártya szerű papírt és azzal kell menni egy külön sorban lévő officer-hez aki pecsétel az útlevélbe.
A rendszer ESTA-val zöldkártyával és normál vízummal is működik.
VÁM: ha nem látnak nálunk duty free szatyort akkor tuti nem állít meg a vámtiszt.
Csatlakozó járatok: ugyebár az első USA reptéren fel kell venni a csomagot és átmenni a vámosok előtt, azonban ha MIA reptéren van csatlakozásunk pl. Mexikó felé akkor nem. Vagyis int'l to int'l csatlakozások esetén nem kell felvenni a csomagot, van pár kivétel pl Bahamák, Costa Rica.

Reptéri transzfer - Ha valaki Miamiban/ Miami Beach-en (south/middle beach) lakik akkor használhat taxit. Miami beach-re 35 USD fix tarifa
Olcsóbb és kényelmesebb UBER vagy a Lyft. (utóbbi ua. mint az Uber csak még olcsóbb) előre érdemes felrakni a telefonra az appot. Miami reptér - South Beach - 15 - 20 USD " (vendel.kin@vista.hu)

Szállás

Érdemes tudni, hogy Floridában alig van olyan szálloda, amelynek privát strandja lenne. A floridai törvények minden strandot közstrandnak őriznek meg. Persze sok helyre nőtt véletlenül egy magas sövény, de ez a világ bármelyik részén előfordulhat.

A közstrandok viszont általában jól kitáblázottak és felszereltek. Érdemes kipróbálni a parti szakaszokat a fürdésen kívül egyéb dolgokra, sétára, futásra, bármilyen szabadtéri sportolásra. Ennek egyébként hatalmas tábora van erre felé.

Autóbérlés

Az autóbérlés a nemzetközi szabványoknak megfelelően egyszerű. Az autót kibérlőnek be kell a bérlés napján töltenie a 21. életévét. 21 és 25 közötti korban és 70 felett a fokozott balesetveszélyre való tekintettel pótdíjat számolhatnak fel. Sokszor nem csak a bérlésre, hanem a biztosításra is. Szükség van hozzá egy érvényes jogosítványra és a dombornyomott bankkártyára is. Bónuszban kérhetnek még fényképes személyazonosító okmányt, de ezt  nem mindig teszik meg. A kártyán egy nagyobb összeget zárolnak , amit csak hetekkel a bérautó leadása után szabadítanak fel, erre fel kell készülni. Ebből fedezik a fizetős utak díját, a károkat , benzin utántöltést, bármit, ami szükséges lehet.

"Miami nemzetközi repülőterén nincs autókölcsönző. Ez már csak azért is meglepő volt, mert volt foglalásunk és a voucheren az állt, hogy a reptéren keressem a pultjukat. Kereshettem volna napestig, ilyen ott nincs. Végül megkérdeztem egy 120 kilós, tagbaszakadt, színes bőrű fickót, hogy merre menjek, aki úgy válaszolt, mintha egy harlemi ganggyűlésen lenne. Azért sikerült néhány kulcsszót elkapnom, amiből kiderült, hogy mi itt a rendszer. Ki kell menni a reptér elé, ahol folyamatosan jönnek a taxik és időnként fel-fel tűnik egy kisbusz, az oldalán különböző autókölcsönzők logóival. Csak pár percet kellett várni, míg megérkezett az Alamo feliratú. Innen már gördülékenyen az ügymenet." forrás

Általában ez a gyakorlat a nagyobb repülőtereken, az autókölcsönzőkhöz ún. shuttle buszok viszik az utasokat. Plusz 10-15 percet simán rá kell hagyni az autó kibérlésére és leadására mindenhol. (Kriszta)

Vízum és vám

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes