ÚTIKRITIKA.HU / Florida

Florida

Időjárás | Földrajz | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Időjárás és éghajlat

Florida az 50 USA szövetségi állam közül a legdélebbre fekvő. Nem véletlenül nevezik Floridát Napsugár Államnak (Sunshine State). Akik március és október vége közötti időszakban utaznak Floridába, mindenképpen tájékozódjanak az időjárási helyzetről mielőtt útnak indulnak. Florida ugyanis déli fekvésénél fogva, valamint mert az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl öleli át, gyakran válik nagyon erős hurrikánok érintettjévé. A hurrikán ,,szezonnak" leginkább a június és október vége közötti időszak számít. Fontos tudni, hogy Florida Atlanti-óceáni oldala többnyire 3-4 fokkal melegebb, mint a nyugati, azaz a Mexikói-öböl felé eső rész. A tengervíz is mindig melegebb az Atlanti-óceáni oldalon.

"A félsziget földrajzi fekvését nézve - ugyanazon a szélességi körön található, mint a Szahara - Floridának különösen száraz klímája kellene, hogy legyen. Mivel a hosszan elnyúló félszigetet egyik oldalról az Atlanti-óceán, másik oldalról a Mexikói-öböl övezi, ezért trópusi tengeri éghajlat az uralkodó. A csapadék legtöbb esetben rövid ideig tartó záporesőt jelent, mindez azonban elegendő a dús, élénk zöld növényzet kialakulásához. Elsősorban a Golf-áramlatnak köszönhetően a napi átlaghőmérséklet januárban 23 °C, júliusban pedig 31 °C. A víz hőmérséklete januárban 22 °C, majd a nyári idényben eléri a 28-30 °C-ot, de nyugati parton 2-3 °C-kal még ennél is melegebb. A körutazást tervezőknek ajánlott időszakok: szeptembertől decemberig és márciustól júniusig, a felhőtlen tengerparti nyaralást előnyben részesítőknek pedig decembertől áprilisig." forrás


,, Nyaranta a tengerparton álló hatalmas apartmanházak gyakorlatilag teljesen bezárkóznak, és a legtöbb ablakot vastag fémlemezek védik. Ezekben az épületekben főleg télen élnek az északról levándorló pénzesebb emberek (az úgynevezett snowbird-ek), így nyárra, a hurrikánokra felkészülve hagyják a floridai lakásukat. Már a trópusi viharok sem éppen leányálmok: egyszer, ahogy megérkeztünk Miamiba, sikerült egy vihar előtt leszállnunk. Mire kiértünk a repülőtérről, a vihar elhaladt, de az egész város úszott, és akkora volt a nyomás a csatornákban a hirtelen lesett esőtől, hogy az öntöttvas csatornafedelek méterekre repültek. (A taxis mesélte, hogy látott pár ilyet szállni a parkolóban…)

A hurrikánokat az különbözteti meg a trópusi viharoktól, hogy nagyobbak és erősebbek.

Nyolc év floridai tartózkodás során megtanultam valamit: ha lehet válogatni a természeti csapások közül, akkor az ember a hurrikánokat választja. Földrengések, vulkánkitörések, szökőárak, erdőtüzek, tornádók, és a többi hasonló finomságok mind kiszámíthatatlanok és hirtelen jönnek. A hurrikánokról tudjuk, mikorra várhatóak. Van idő felkészülni. Ha az ember egy héttel előre bevásárol és rendesen felkészül, nyugodtan ülheti végig az előadást." forrás

Földrajz

Ezek Florida legjelentősebb városai: Tallahasee (főváros), Jacksonville, Fort Myers, Miami, Tampa, Orlando, West Palm Beach, Sarasota, Saint Petersburg, Saint Augustine, Key West, Naples, Hollywood, Daytona Beach. Florida domborzatára az jellemző, hogy többnyire alacsonyan fekszik, viszonylag egyenletes síkság, jellemzően csak néhány méterrel fekszik a tengerszint felett.

Manapság

Florida gazdasága 2013-ban gyorsabban fejlődött, mint az ország államainak többsége.

A helyiekről

Amerikában a Floridáról kialakult leegyszerűsített képben (sztereotípia) ilyesmik szerepelnek: Floridában tartják be a legkevésbé a szabályokat. A közlekedési vétségeket kevésbé szigorúan büntetik, mint máshol Amerikában. Az északi, hideg klímájú szövetségi államokból rengeteg nyugdíjad költözik le a napsugaras Floridába, és így egész nyugger kolóniák alakultak ki. Floridában nincs az a prűdség, ami Amerika sok más részén van jelen a mindennapi életben, a közgondolkozásban. Floridában a szexuális szabadosság jellemző. Amerika más részein Florida és az ott élőket lököttnek képzelik el. Tény és való, hogy az amerikai államok közül Florida az, ahol a legnagyobb a máshonnan ide költözöttek aránya. Sőt! Többen vannak, akik máshonnan költöztek ide, mint az "őshonosok". Márpedig a hidegből melegbe költözők között sok a lezser, nem átlagos egyéniség. Floridát az extremitások államának tekintik Amerikában. Az amerikai TV-híradásokban gyakran szerepelnek floridaiak mindenféle flúgos sztorikkal. Például az a férj, aki a tőle elválni akaró feleségét rákényszerítette a gyémánt jegygyűrű lenyelésére. A Floridába költözött sok nyugdíjas a közutakon éli ki a meleg éghajlaton való "fiatallá válását", amiből az jön ki, hogy ebben az államban történik a legtöbb idős emberek által elkövetett közlekedési baleset.

Nyuggerek Fort Myers-ben - T.D. fotója

Turista etikett

  1. Ne lepődjünk meg azon, hogy Florida déli részén a spanyol-ajkúak rosszallóan nézhetnek rád, ha nem tudsz valamicskét spanyolul, mondjuk egy bolti vásárláskor.
  2. Az átlag floridai lazább, közvetlenebb, mint máshol az USA-ban. Ha Floridában turistáskodunk, hát ne lepődjünk meg azon, ha egy floridai csak úgy ismeretlenül, első találkozáson a kézrázáson túlmenően megveregeti a válladat, hátadat. Ez nem udvariatlanság, ez haverkodós, közvetlen stílus.
  3. Floridában nyilvános helyeken tilos a dohányzás. Ahol nem látni a dohányzási tilalomra figyelmeztető kiírást, azért kérdezzünk rá, hogy mi a helyzet, mielőtt rágyújtanánk.

Gasztronómia

Floridában a helyi konyha izgalmasabb, mint az USA legtöbb más államában, ami a floridai lakosság változatosságával magyarázható. A jellegzetes floridai étkekben a dél-amerikai, a közép-amerikai és a karibi hatások keveredhetnek. Floridán belül azonban vannak különbségek. Florida északi részén a konyha inkább az USA déli államainak (deep south) ételkultúrájához hasonlít. Szuper friss helyi déli gyümölcsöket ehetünk: pl. mangó, papaya és kókuszdió.

Fotóegyveleg

Miami - R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS