ÚTIKRITIKA.HU / Sarasota

Sarasota

Sarasota dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Sarasota dióhéjban

(kiejtés: szereszoda)

 • Sarasota egy népszerű város Florida délnyugati, tengerparti részén. Magának a városnak csupán kb. 59 ezer állandó lakosa van, de a vonzáskörzetével együtt 743 ezres (2021-es becslés).
 • Florida kulturális fővárosának szokták nevezni, mert itt rengeteg a múzeum, a művészeti galériák és az igényes előadások. Sarasotának még operaháza is van.
 • Sarasotának csodás, tiszta strandjai vannak. Közülük a legszebb egyértelműen a Siesta Beach. A Sarasotától délre fekvő Siesta Key-ről azt állítják, hogy az egész Egyesült Államokban itt a legfinomabb a kvarcos strandhomok.

Autóval milyen messze van Sarasotától (átlagos menetidővel):

 • Sarasota-Tampa: 1 óra
 • Sarasota-St. Petersburg: 45 perc
 • Sarasota-Orlando: 2 óra 10 perc
 • Sarasota-Kennedy Space Center: 2 óra 40 perc
 • Sarasota-Miami: 3 óra 40 perc
 • Sarasota-Fort Lauderdale: 3 óra 22 perc

Fő látnivalók:

 • Sarasota Jungle Gardens
 • The Ringing Estate, a Cirkusz múzeum
 • The John and Marble Ringling Museum of Art
 • The Historic Asolo Theater
 • A Sarasota Classic Car Museum
 • A Siesta Key Rum
 • A Siesta Key Beach
 • A Historic Spanish point
 • A South Florida Museum and Parker Manatee Aquarium
 • A városi móló végén a feje tetejére állított piramisszerű épület

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Floridai viszonylatban feltűnő nagy kulturális, művészeti élménykínálat, a galériák a Main Street-en
 2. Naplementét nézni a Lido Beach-en
 3. Csodás sétálgatni a St. Armands Circle nevezető bevásárlós, éttermes, kávéházas környéken
 4. A Bayfront Park felöl a csodás panoráma a kikötőre és Sarasota magas épületeire
 5. Ringling palotája belül
 6. Sarasota strandjainak vakítóan fehér homokja, ami a legfinomabb egész Floridában (mintha az ember lisztet taposna), na és a naplementék
 7. Bámulni a Longboat Key nevű méregdrága, nagyvilági negyed villáit
 8. A klasszikus autók múzeumában látni a Beatles Amerikában használt autóit
 9. Az eléggé új Ritz Carlton bazi nagy hotel fogadótere
 10. Megmutatták nekünk, hogy melyik volt a Szeles Mónika villája
 11. Rengeteg a nyugdíjas és irigylésre méltó körülmények között élnek.

Nem tetszett

 1. Az amerikai giccsparádé ami részben azért élmény is, mert megmosolyogtató): pl. a Ringling birtokon a Dávid-szobor, valamint az ápolónőt ölelgető, a 2. világháborúból hazatért matróz
 2. Az Aquarium, mert a Seaworldhöz képest gyenge kiadás
 3. A Sarasota Quay bevásárlóközpont, mert a helyiek körében nem felkapott, és ennek biztos megvan az oka
 4. Arnold Schwarzenegger ronda betonvillája (Midnight Pass Roadnál)
 5. az autópályán a jobbról is, balról is előzés gyakorlata (nálunk szabálytalanul, náluk engedélyezetten csinálják)
 6. Sarasotánál (mint általában a Florida Mexikói-öböl felé eső oldalon) pár fokkal hidegebb a tengervíz, mint odaát, az Atlanti-óceáni oldalon és ez főleg télen hátrány
 7. Néha bizony döbbenetesen sok a nyugdíjas.
 8. Irgalmatlanul erős tud lenni a napsütés. 50 faktoros naptej, kalap, strandruha vagy napernyő kell. 

Vélemények

,, Sarasota lenyűgöző! Belvárosban,üzleties,városi néhány magas tipikus amerikai épületei között egy Hilton-lánc modern,minden igényt kielégítő hoteljébe érkeztünk késő este.maradtunk is vacsorára,ahol egy nagyon kedves magyar származású fiatal felszolgálófiú örült meg nekünk,mi meg neki.mesélt is pár szót,ajánlott látnivalókat így másnap reggel fürdőruhánkra laza nyári ruhánkat véve nekiindultunk Sarasotának gyalog.

Élhető,kellemes hangulatú házak és harsogó gyönyörű növényzetű kertek mellett lépdelve egyszer csak megállt egy nyitott turista kisbusz.felugrottunk,rossz helyre nem vihet,max megyünk egy kört..jó nagy kör lett!amerikai jó szokás,ha látják, h turista vagy,mindjárt szívesen segítenek,2 pár is ellátott tippekkel az amúgy free ride -on.míg lejutottunk ILIDO Beach megállóig,alaposan képet kaptunk a városkáról,bájos üzletek,ébredező éttermek vártak vissza délután.

A parton elállt a szavunk,kisgyermeki lelkesedéssel túrtuk mezítlábas talpainkat a púderfinomságú beachen,kézen fogva mászkáltunk a gyönyörű napsütésben .Örültem, hogy igen, az amerikaiak is szeretik a napozást,abszolút társasági eseményként barátii csapatok jobbnál jobb és praktikusabb napozószékeiken,napernyők alatt beszélgették ki magukat,hatalmas hűtőtáskáikból egymást kínálhatták enni inni való al, gyerekek pedig legtöbbször UV védelemre felkészült strandcuccokban homokvárat építettek.yeee!!!és ez még nem minden!

Az április eleji 24Celsius fokos vízben lubickolva megláttam életem első természetben élő “éppen arra járó”delfinjét!azt hiszem,ennél többet ember nem kívánhat adott helyzetben.5óra magasságában a kis ízléses butikok,patinás fagylaltozó kimaxolás után a híres 1905ben Tampában alapított,később, 60as években itt is megnyitott Columbia Étteremben töltöttük feledhetetlen hangulatú napzáró vacsoránkat előző esti kedves kis pincérünk ajánlására..hogy milyen volt?hát AWSOME!

Imádtunk Sarasota!! Hálásan köszönjük ezt a kora áprilisi élményt! (Orsi&Attila, 2022)


Kriszta fotója

Megközelítés

Sarasotának van repülőtere, sőt nemzetközi repülőtere is. Nincs nagy forgalom, naponta kb. 5 járat érkezik ide.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Ezen a linken érdemes keresgélni Sarasota-i hotelek között. 

Közlekedés

A központban a kikötőnél lévő hatalmas parkolóban érdemes letenni a bérautónkat.

A Sarasotához közeli szigetek többségére közúton lehet átmenni. Vannak szigeek, ahova belépődíjat kell fizetni. A sanibel island esetében ez pl. 6 dollár.

Kriszta fotója

Étkezés

Minden kapható, mindenféle mennyiségben és minőségben. Strandoláskor (is) nagyon kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, könnyű kiszáradni. Érdemes a nagy bevásárlóközpontokban is enni, a szupermarketekben is remek delik vannak, ahol kilóra vahetünk főtt ételt.

Ajánljuk:

 • A Holiday Inn tetején a Sanddollar Rooftop éttermet
 • A Southgate Plaza-ban a Cosmos Brick Oven nevű olasz éttermet

Kürtös kalács Sarasotában

Vásárlás

 • Szombat délelőttönként a Lemon Avenue-n kistermelői piacot tartanak.
 • A legjobb minőségi élelmiszereket a Hillview St.-nél lévő kereszteződésnél, a Southside Village körzetében lévő Mortons Gourmet marketeken lehet megvenni, de érdemes csak úgy megnézni és elképedni.
 • Kellemes a kirakatnézés a St. Armands Circle nevű környéken. Az itteni ajándékboltokban legalább kevés a giccs és több a minőség, az ízlésesség.
 • Ha a legdrágább luxus-luxus bevásárlóközpontra kíváncsiak vagyunk, akkor irány a Sothgate Plaza (41-es út és Sieasta Drive kereszteződésénél)
 • Sarasota közelében, tőle északra található a 75-ös út mentén, a Prime Outlets At Ellenton, ahol olcsón lehet divatcuccokat venni. Tipikus outlet központ, de jók az üzletek. Van vagy 130 belölük.

Szórakozás

A Sarasota-i operaház aktuális programját érdemes megnéznie az európai turistának is. Nem gondolná a magyar utazó, hogy éppen Floridában néz meg egy Verdi-operát. És miért ne?

Közbiztonság

Sarasota alapvetően jó közbiztonságú város, persze az alapvető óvatossági szabályokat itt is be kell tartani. Egyetlen negyede van, amit a turista jobb ha elkerül, és ez a Newtown, ami közel van a belvároshoz és elsősorban a drogkereskedelem aktivitása miatt vált veszélyes környékké. Nappal nem veszélyes átautózni Newtown-on, de éjszaka még autóban ülve sem ajánlatos arra járni.

Egyéb hasznos információk

 1. A teljesen új könytárban ingyen lehet internetezni.
 2. Mr. Les Gardi, tiszteletbeli konzul - Hivatali cím: 7061 South Tamiami Trail #C, Sarasota, FL 34231
  Hivatali telefon: (00-1)(941) 925-2099 - Email: les@gardicpa.com
 3. Van Sarasotában egy nem kormányzati, nem hivatalos magyar gazdasági és kulturális (HTCC) jelenlét:
  5654 Marquesas Circle, Sarasota, Florida, USA
  E-mail: florida@htcc.org.hu

Látnivalók és programlehetőségek

Downtown

Ringling birtok (palota és múzeum)

Sarasota egyik fő nevezetessége a Ringling-birtok. Ezt 1920-ban építette John Ringling, egy Amerikában nagyon híres cirkuszi válallakozó. A birtokon meglátogatható Ringling úr téli rezidenciája, ami közvetlenül Sarasota öblének partján éll. A palota a velencei Dózse-palotára hajaz. A másolás másik éke a birtok kertjében látható Dávid-szobor, ami Michelangelo Firenzében látható szobrának az utánzata. Dávid láthatóan jól érzi magát a pálmafás miliőben. A birtokon áll egy múzeum is, a John and Mable Ringling Museum of Art. Ebben a múzeumban látható a világ egyik legnagyobb Rubens-gyűjteménye! A birtokon megtekinhető egy rózsakert is.

Kriszta fotói

Siesta Key, Sarasota egyik kis szigete

Érdemes a public beachre menni, mert ott vanak zuhanyok, wc-k és ivóvíz is ingyen. A strand egyébként ugyanaz, kb 8-10 km hosszan elterülő csoda, akár naponta végig lehet sétálni. Ingyenes trolik közlekednek a városban fél óránként, így a visszaút megspórolható.

Kriszta fotói

"Beutaztuk csaknem egész Floridát, de az egyik legszebb floridai partrészt Sarasotánál találtuk meg. A Siesta Key nevű földnyelv (lényegében sziget) strandjai nagyon kellemesek, csodaszépek, vakítóan fehér a homok. Elég kemény a homokföveny ahhoz, hogy a nyaralók bicajozzanak rajta. A sziget északi része a legszebb (North Siesta Beach). Kár, hogy ezen a strandrészen nincs vécé. A nagy parkolóhellyel, zuhanyzókkal, vécékkel ellátott strandot Siesta Public Beach-nek nevezik. Az ugyancsak nagy parkolóval rendelkező Turtle Beachen a csigaházak gyűjtögetésével szórakoztattuk magunkat. Este is visszatértünk Siesta Keyhez, az Ocean Drive-ra, ahol laza, kellemes az éjszakai élet." (B. Péter, 2013)

Delfines túra

Ajánljuk a Le Barge delfines hajókirándulást (Dolphin&Mamatee Watch Cruise). Ez egy kétórás program, amely során sokat lehet megtudni az üvegorrú delfinekről. Persze garantált, hogy sok delfint látunk. 11-kor indulnak hajótúrák kedden, csütörtökön és szombaton. 25 dollár felnőtteknek, 20 a gyerekeknek (4-12).

Marie Selby botanikai kert (sok orchideával)

Nagyon nem ajánljuk ezt a botanikus kertet, mert túlárazott a belépés, nem eléggé természetes az egész, olyan tipikus amerikai módon ,,túlcsicsázott", ráadásul gyakoriak a harsány, nyugalmat zavaró programok. Nem nagy az egész. A banyan fák viszont csodásak, bámulatosak.

Operaház (igen így néz ki)

Anna Maria Island

Itt is csodás a strand. Nagyon hosszú a part, szóval nagyokat lehet a homokon sétálni, és eljutni néptelenebb részekre (pl. a Bean Point). A Sanibel island ismertebb, mint ez, de az Anna maria island előnye éppen az, hogy nincs annyi turista. Vannak ingyenes parkolási lehetőségek. Lehetőleg ne hétvégére időzítsük a sziget meglátogatását, mert akkor a helyiek miatt sokan vannak. Főleg a Bradenton Beach-et kultiválják.

Kajaktúra a mangróve erdőben és a Sarasota-öbölben

A legendás csók igaz története

Strandok

Siesta Key Beach

Hófehér homok. Csodaszép.

Olvasmányos linkek

,, Sarasota strandja fehér, finom poros homokjával, parkosított házaival, sétáló utcájával, az üzletekkel, a kellemes hangulatot sugárzó éttermeivel, múzeumával, a botanikus kertjével lenyűgöző, impozáns látványt nyújt.  (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó Orsi, 2022. 04. 25. 10:02
Igen!Sarasota!Örökre belopta magát szívünkbe és emlékezetünkbe!Orlandói munka&kikapcsolódás után 3napunk és 2éjszakánk állt szabadon míg régen látott telet Miamiban töltő barátainkhoz megérkezzünk.Itt köszönöm meg az ajánlást,Sarasota lenyűgöző!Belvárosban,üzleties,városi néhány magas tipikus amerikai épületei között egy Hilton-lánc modern,minden igényt kielégítő hoteljébe érkeztünk késő este.mardtunk is vacsorára,ahol egy nagyon kedves magyar származású fiatal felszolgálófiú örült meg nekünk,mi meg neki.mesélt is pár szót,ajánlott látnivalókat így másnap reggel fürdőruhánkra laza nyári ruhánkat véve nekiindultunk Sarasotának gyalog.Élhető,kellemes hangulatú házak és harsogó gyönyörű növényzetű kertek mellett lépdelve egyszer csak megállt egy nyitott turista kisbusz.felugrottunk,rossz helyre nem vihet,max megyünk egy kört..jó nagy kör lett!amerikai jó szokás,hanlátják, h turista vagy,mindjárt szívesen segitenek,2 pár is ellátott tippekel az amúgy free ride -on.míg lejutottunk ILIDO Beach megállóig,alaposan képet kaptunk a városkáról,bájos üzletek,ébredező éttermek vártak vissza délután.A parton elállt a szavunk,kisgyermeki lelkesedéssel túrtuk mezitlábas talpainkat a púderfinomságú beachen,kézenfogva mászkáltunk a gyönyörű napsütésben .Örültem, hogy igen, az amerikaiak is szeretik a napozást,abszolult társasági eseményként barátii csapatok jobbnál jobb és praktikusabb napozószékeiken,napernyők alatt beszélgették ki magukat,hatalmas hűtőtáskáikból egymást kínálhatták enni inni való al, gyerekek pedig legtöbbször UV védelmre felkészült strandcuccokban homokvárat építettek.yeee!!!és ez még nem minden! Az április eleji 24Celsius fokos vízben lubickollva megláttam életem első természetben élő “éppen arra járó”delfinjét!azt hiszem,ennél többet ember nem kívánhat adott helyzetben.5óra magasságában a kis izléses butikok,patinás fagylaltozó kimaxolás után a híres 1905ben Tampában alapított,később, 60as években itt is megnyitott Columbia Étteremben töltöttük feledhetetlen hangulatú napzáró vacsoránkat előző esti kedves kis pincérünk ajánlására..hogy milyen volt?hát AWSOME! Imádtunk Sarasota!!oHálásan köszönjük ezt a kora áprilisi élményt!Orsi&Attila


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS