ÚTIKRITIKA.HU / Florida

Florida

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Floridában a szúnyogcsípések komoly betegséget nem okoznak, de persze kellemetelek lehetnek és ronthatják az utazási közérzetet. Főleg az Everglades-i kirándulás során kell "felfegyverkezni" szúnyogirtó szerekkel. Már itthon bepakolhatunk krémet, spray-t, mert helyben az ilyesmi drágább.

Kötelező az erős napsütés ellen magas faktorszámú naptejjel védekezni. Sportolás közben is.

Bármilyen balesetre, betegségre gondolván kössön előre utasbiztosítást, kint az egészségügyi ellátás kegyetlenül drága.

Közlekedés

Floridában lazább az élet, mint máshol Amerikában, de ez negatívan hat a közúti közlekedésre. Floridában az amerikai átlaghoz képest sokkal figyelmetlenebbül fegyelmezetlenebben és vadabban vezetnek. A 4 sávos autóutakon mindenfelől cikáznak, kiszámíthatatlan formákban előznek az autók. Indexelésre nincs idejük. Vigyázat a sebességkorlátozások hirtelen jutnak az autósok eszébe, és hirtelen lassítanak, és ezek a fékezések veszélyesek a mögöttük haladó autósok számára. A keleti parton Miami és Fort Lauderdale között, a sűrűn egymás után következő városoknál ás várásokban gyakoriak a dugók. Gyaloglásnál óvatosnak kell lenni, mert Floridában a nagyvárosokban az autósok nem ügyelnek eléggé a gyalogosokra. Az USA-ban egy felmérés szerint Orlandoban, Tampában, Miami-ban és Fort Lauderdale-ben, tehát floridai városokban történik arányaiban a legtöbb baleset gyalogosokat érintően.

Azért nem egy moszkvai vezetői gyakorlatra (túlélőshow) kell gondolni a fentiek olvasásakor, szimplán csak arra, hogy a megszokott szabálykövető amerikai vezetési stílus itt lazább. És sok a nyugdíjas vezető. És sok a latin vezető.

Aki nem szerene vezetni vagy egyszerűen nem fog annyit utazni az államon belül, hogy érdemes legyen autót bérelnie, annak a legjobb megoldás az uber vagy a lyft. Olcsóbb, mint a taxi és sokkal kellemesebb általában.

Legolcsóbb megoldás a távolsági buszozás, de kétségtelenül ez a legkényelmetlenebb is.

Vonatozni is lehet. Nagyon turistabarát az újonan nyílt Brightline train, ami egyenesen visz Miami belvárosából Fort Lauderdale-i megállóval West Palm Beachre. A nem annyira  távoli jövőben a vonalat Orlandóig tervezik. Jegyek csak a neten kaphatóak.

"Minden tankolásnál hülyének érzem magam. Vagy előre kell fizetni egy előre megmondott mennyiséget, amiről persze fogalmam sincs, nem ismerem a bérelt kocsit, vagy otthagyni a kreditkártyát a pénztárosnál és aztán aláírni, vagy nem írni alá, vagy elektromosan aláírni, vagy a gépnél próbálok irányítószámot beírni (a kreditkártyához. NEM a pin kódot. Igen én is tudom, mennyire hülyeségnek hangzik.) Most sem sikerült megúszni - itt egy kallantyút is le kellett nyomni, hogy elinduljon a pumpa. Persze nem találtuk a kallantyút. Az úttesten átmenni pedig úgy látszik különösen veszélyes műfal errefelé, ennél a zebráknál kis zászlók voltak, hogy integess az autósoknak, miközben elütnek. Érdekes, no! " forrás

"Van itt egy jó dolog, ami otthon valamiért nem honosodott meg. Az éttermek és bárok nagy része reggel is kinyit, és reggelit szolgálnak fel a betérőknek. Ahogy ezt felfedeztük, azonnal ki is használtuk a lehetőséget és egy tengerparti bárban rendeltük meg az omlettet, amit errefelé sült-krumplival tálalnak. Most így, hogy a harmadik vendéglátó egységet jártuk már meg, levontam egy tapasztalatot, hogy itt a pincérek többször is odajönnek az emberhez evés közben, hogy minden rendben van-e, nincs-e szükségünk valamire. Ez nagyon kedves szokás, csak akkor idegesítő, amikor egy hangot nem értek a dél-floridai akcentusukból.Tudom, hogy kicsit sokat írok a kajálásról, de ez csak azért van, hogy bemutassam az itteni lehetőségeket. Az árakat sem azért fogom mindig odaírni egy-egy áru, vagy szolgáltatás mellé, hogy az adórevizor dolgát megkönnyítsem, hanem arra gondoltam, lesz akit érdekel majd, mennyibe kerül itt az élet. Nem vészes. Nyugat-Európához képest olcsóbb, de otthon a CBA-ban kevesebből kijönni. Eltettem a ma reggeli vásárlásunk blokkját, íme néhány adat egy Tesco szerű hipermarket árairól. (2010)" forrás

Vásárlás

Florida bizony az egyik legdrágább szövetségi állam az USA-ban. A kiadásokat azzal lehet mérsékelni, ha figyelmesen nézzük a különböző leárazásokat, kedvezményeket, spéci kedvezményeket. Fontos tudni, hogy az éttermekben, szállodákban, boltokban feltüntetett árak az adótartam nélkül vannak feltüntetve. A szállodákban 7-13% taxot, az éttermekben, boltokban 6-8 százalék taxot kell a teljes árhoz hozzákalkulálni. Még a témaparkok belépőjegyeinél is vannak adók. Csak a múzeumi belépődíjaknál ússzuk meg a taxot., mert ott nincs ilyen.

Szórakozás

Közbiztonság

Az egyik legfontosabb biztonsági szabály az, hogy a bérautó ülésein ne hagyjunk semmi értéket. Ha a csomagtartónk éppen üres (a hotelben vannak a csomagok), akkor érdemes rálátást hagyni, mert így a potenciális autófeltörő a zsákmány reményének hiányában inkább megpróbál feltörni egy másik autót.

Magyar külképviselet

Floridában két városban is van magyar tiszteletbeli konzul: Miamiban és Sarasotában.

Miamiban: George de Pozsgay

  • Cím: 1550 Madruga Ave., Suite 314, Coral Gables, FL 33146
  • Tel: (00 1 305) 448-2131
  • E-mail: gdepozsgay@aol.com

Sarasotában: Dr. Gergátz István (Stephen J. Gergatz)

  • Cím: 6020 Wilshire Blvd., Sarasota, FL 34238
  • Tel: (00-1) 941 552 6020
  • E-mail: gergatz@comcast.net

Egyéb hasznos információk

,, Telefon, internet - Amit mi használtunk egy helyi T-mobile kártya. Kint bármelyik T boltban meg lehet venni, kizárólag turistáknak adják el. A telefonszám csak 3 hétig él és természetesen független telefon kell hozzá.

30 USD - 1000 perc USA hívás - 1000 nemzetközi sms - 2 GB adat 4G/LTE hálózaton ha ez elfogyott akkor 3G hálózatra vált, de korlátlan adatcsomaggal rendelkezik.

50 USD - full korlátlan csomag " (vendel.kin@vista.hu)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Miamiba Repülőjegyek Miamiba
Olcsó repülőjegyek Floridába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS