ÚTIKRITIKA.HU / Guatemala


hirdetes

útikritikák


Guatemala

Egészség| Közlekedés| Étkezés|Pénzváltás| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Egészség


Lehetőleg ne igyunk csapvizet, ha mégis akkor forraltat vagy fertőtlenítettet. Az ottani gyógyszertárakban lehet vásárolni olyan tablettákat, amiket vízbe dobunk és aztán nem veszélyes meginni.
Nem dobozos, üveges innivalónál ne engedjük, hogy jégkockát tegyenek bele. Azt kell mondani, hogy sin hielo (szin jelo), azaz jég nélkül.
A szúnyogok ellen védekezni kell. Vigyünk alapvető orvosságokból készletet.

Közlekedés

Guatemalában nincsen vasúti tömegközlekedés.

Taxi

Uber

Van Guatemalában Uber, de inkább csak a fővárosban és Antiguában, valamint a kettő közötti utazásban. 

Autóbérlés

Távolsági buszok

"Guatemalában néhány évvel ezelőttig csak a csirkebuszok voltak, amiktől ma valami miatt a legtöbb turista retteg. Pedig ezek gyorsak, csoda szépek, igaz, gyakran tömöttek (értsd: 11 fős Toyota kisbuszban 31 ember). Costa Ricában a tömegközlekedés kényelmesebb, de lassabb. Costa Ricában remekül működik a turistás helyek közötti transzfer mikrobuszokkal, amik kizárólag turistákat fuvaroznak. Ezek megbízhatók, tiszták, gyorsak, igaz, drágák. Az elmúlt néhány évben ezek a buszok Guatemalában is megjelentek, de nem túl rugalmasak, ráadásul sokszor lassabbak a csirkebuszoknál a kötelező megállók miatt." forrás

A falusiak szokásos távolsági közlekedési eszköze - k. k. fotója

,, Ha a turista veszi a bátorságot, hogy felszálljon a városi buszra, gyors egymásutánban több meglepetés éri. Megállapíthatja, hogy az a busz, ami kívülről kicsit avíttnak tűnik, belülről nézve már rég megérett a roncstelepre. Ezért aztán nem kell csodálkozni azon, hogy nincs újrafestve, a lámpája csak néha villan fel, és a motorja akár egy tucat felbőszült traktor. A fék szerencsére többé-kevésbé működik, és ablaküveg híján a szellőzés is kiváló. Ha szerencséje van, olyan buszra száll fel, ami elviszi a Zocalóra, a gyarmati területek hagyományos főterére." forrás

San Augustín Languin - távolsági busz (inkább a helyieknek való) - k. a. fotója

Étkezés

"Sok jóra ne számíts! Elsőre érdekes lehet a fűszer, azaz a cilantro, amit mindenbe beletesznek, de később halálosan unalmassá válik. Tök mindegy, hogy Costa Rica vagy Guatemala, a kaja vacak. A helyiek babot esznek rizzsel, amit a ticók gallo pintónak hívnak, hozzá egy csirkeszárny és tortilla. Éttermekben lehet kapni klasszikus európai kajákat, mint a spagetti vagy sült hús, újabban pizza, de ennél nem több. Ha gasztronómiai élményekre vágysz, egyik ország sem bakancslistás.

Costa Ricában a piacon és a kifőzdékben sem eszel olcsóbban 5 dollárnál, míg ugyanez Guatemalában 2 dollárnál nem több. Egy pizza San Joséban 8-10 US$, Guatemalavárosban 5-6 US$. Szállások terén is Guatemala nyer, hiszen turistás helyeken, mint pl. az Atitlán-tó vagy Antigua, 10 dollárért már egészen kellemes szobát kaphatsz, vidéken ezért az árért pusztulat jár. Costa Ricában turistás helyeken 25-30 dollárnál kezdődik az elviselhető kategória, de óvatosan kell választani, mert ugyanezért az árért San Joséban nagyon ócskát is kaphatsz. Én azt mondom, hogy Guatemalában 10-15 dollárért már nem nagyon nyúlsz mellé, Costa Ricában 30-40 dollárnál kezdődik ez a kategória. Úgyhogy a győztes Guatemala." forrás

Tartalmas bőségtál (asados) - b. v. fotója

Pénzváltás

Guatemalában a hivatalos pénzeszköz a guatemalai quetzal (GTQ).
1 quetzal = 41,38 forint (HUF)
1 amerikai dollár (USD) = 7,69 quetzal
(A linkekre ráklikkelve láthatóvá válnak a friss árfolyamok)

A quetzal Guatemalán kívül használhatatlan, azaz törekedni kell, hogy elutazásig mindet költsük el.

Vásárlás

Vidéken, a nem turistás településeken a bankkártyás fizetésre többnyire nincs lehetőség.

t. k. fotója

Szórakozás

Közbiztonság

A közbiztonság gyakori téma a Guatemalába látogató turisták körében, amúgy a helyieket is nagyon foglalkoztatja. Guatemalában két nagy kábítószer-kereskedő bűnözői csoport ténykedik és osztagaik gyakran utcai harcban állnak egymás ellen. Tehát a turisták nem célpontjai az összetűzéseknek, de járókelők szenvedő alanyai lehetnek a lövöldözéseknek.

A turistákra a rablóbandák vadásznak. Többek szerint biztonságosabb turistának a helyi távolsági buszra szállni, mert a turista busz jellemzőbben válik rablótámadás célpontjává. Ha a turistát rablótámadás éri, akkor mindenképpen engedelmeskednie kell, már ha kedves az élete. Na most, vannak a világhálón olvashatók mindenféle hivatalos ajánlások, hogy Guatemalában hol biztonságos és hol veszélyes, de tájékozott helyiek szerint ezekre a tanácsokra nem lehet teljes mértékben hagyatkozni. Nem vitás azonban, hogy sötétedés után Guatemalavárosban sok helyen veszélyes járkálni.

Biztonsági, baleseti kockázattal jár szakavatott kísérő nélkül vulkánokon mászkálni.

A legveszélyesebb országrészek a Mexikóval határos vidékek (kábítószer- és embercsempészet).

                          

Aji fotója

,, Guatemala fővárosa évtizedek óta stabilan az élmezőnyben található a gyilkossági statisztikákban (százezer lakosra 75 emberölés jutott tavaly). Az országban évente több mint hétezer gyilkosságot követnek el (ez körülbelül napi húsz). Guatemala Citybe 2010. december 24.-én, kora délután érkeztem, az egyik tartományban pár nappal korábban hirdettek szükségállapotot a drogháborúk miatt. Az elmúlt évtizedekben átláthatatlan káosz uralkodott az országban, polgárháború, népirtás, menekültek milliói. Polgárháború és népirtás jelenleg nincs, minden más van. Guatemala a világ egyik legkeményebb országa, a körülményeket magyar fejjel nehéz elképzelni.

Guatemala City egyes kerületeibe nem szabad bemenni, még nappal sem. Ez rövid időn belül egyértelmű volt, mert a város lakosai közül számosan, maguktól jöttek oda erről informálni; belenéztem a szemükbe és éreztem, azért mondják, amit, mert őszintén nem akarják, hogy a gringót kirabolják, vagy megöljék az egyébként meseszép fővárosukban. Amit lehetett, egyébként magam is megtettem: pénz, bankkártya a nadrágba belülről bevarrt titkos zsebekben. Kamu-bankkártya, rajta nagyon kevés pénz, kamu-pénztárca, benne harminc-negyven dollár (ennyi elég egy adag drogra) a külső zsebekben; rablás során mindez látványosan odaadható.

Az olcsó kis szállodámtól ötven méterre már csapatostul álltak a prostituáltak a járdán. A szálloda portáján guatemalai bácsikák kávézgattak, ez volt a törzshelyük, közülük az egyik hosszasan ünnepelt, miután értesült nacionálémról. Kiderült, Liszt Ferenc a kedvenc zeneszerzője. Ezután közösen vettük nyakunkba a várost, megmutogatta a látványosságokat, a kedvenc helyeit, a piacot, segített alkudni, majd este elköszönt, és ment haza a családjához karácsonyozni. Tudom, ez teljesen különleges találkozás volt, egyszer van ilyen az életben.

Guatemalában egyszer féltem igazán, egy indiántól, az éjszakai buszon, háromszor durvábban nézett ki, mint a hollywoodi filmek rosszarcú karakterszínésze, Danny Trejo. Biztos voltam benne, az éjszaka során fél kézzel elintézi és legyilkolja az összes utast. Az indián természetesen a világ legártalmatlanabb embere volt, otthon gazdálkodott, és az öccsét látogatta meg a fővárosban – utóbbi informatikus mérnök volt –, sokat beszélgettünk hajnalig. (Dr. Drávucz Péter blogjából)"

Egyéb hasznos információk

1. Áram: 115-125 V, 60 Hz

2. GUATEMALAVÁROSI - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Cím: Km.13.5 Carretera a El Salvador, Condominio Las Luces, Casa A-3, Puerta Parada Sta. Catarina Pinula Guatemala, Guatemala
Telefon:
+502-6634-6355, +502-2332-9561, +502-5515-1774
E-mail: consulhungriagt@gmail.com
Tiszteletbeli konzul: Valeria de Csáky de Morales

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes