ÚTIKRITIKA.HU / Tikal


hirdetes

útikritikák


Tikal

Tikalról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Időjárás| Odajutás| Eligazodás&Látogatási tanácsok|Hasznos információk|Nagy templomok| Gran Plaza|Nemzeti park|Egyéb látnivalók|Olvasmányos linkekFotóegyveleg

p. g. fotója 

Tikalról dióhéjban

Tikal, a maja romváros Guatemalavárostól (légvonalban) 305 kilométerre bújik meg a dzsungelben. A kényelmesebb turisták az egész napos zötykölőödés helyett a belföldi repülést választják (Guatemalavárosból Floresbe).

Tikal az UNESCO kulturális és természeti világörökségének a helyszíne. A Machu Picchu-n kívül ez az egyetlen olyan Unesco világörökségi helyszín, ami kulturális és természeti kategóriában is szerepel. Ez ki is fejezi, hogy Tikal miben tekinthető (tán) turisztikailag értékesebb maja romvárosnak a híres mexikói ,,rokonokhoz" képest.

A Tikal-i nemzeti park reggel hattól délután 5-ig (időnként 6-ig) tart nyitva. Aki napfelkelte túrán akar részt venni és reggel 6 előtt bemenni, annak felártat kell fizetnie (150 helyett 250 quetzalt.

Piros Ákos fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Közép-Amerikában (ha Mexikót is ide soroljuk) maja romváros műfajban a kedvencem, elsősorban a dzsungel mélyén rejtőzködő, izgalmas elhelyezkedése miatt

2. Megnyugtató volt olvasni, hogy a Tikal-i dzsungelben tekergő mérges kigyók kerülik az embert (azért magas szárú túra cipőt vettem fel, sicher, ami sicher)

Nem tetszett

1. Látványosabban is tálalhatnák, de ehhez a szegény Guatemalának nincs elég pénze

2. Másfél napunk volt rá, és az is kevésnek bizonyult

3. A sok szúnyog

4. Valahol érthető, de mégsem tetszik a külföldieknek, hogy hatszor többet kell fizetniük a belépésért, mint a guatemalaiaknak

Vélemények

,, Az ország legnagyobb látványossága mégis Tikal szellemvárosa. Maja telepesek vertek itt tanyát Kr. e. 700 körül. A település lakossága az évszázadok során mintegy százezer főre duzzadt. A lakóépületek között piramistemplomok és paloták magasodtak, az épületek falait domborművek és festmények díszítették, a tereken szobrok álltak. A várost csaknem ezerhatszáz évig lakták, majd hirtelen elhagyták, és csak a múlt század végén találtak rá ismét.

A sűrű dzsungelből “előbányászott” és újból összerakott építmények tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a látogató elé. A maja építészet őserdőben rejtőző alkotásait egyre könnyebb felkeresni." forrás


Mitől olyan nagy szám Tikal?

Kevésbé zsúfolt: Mivel a Tikalhoz eljutás eléggé komplikált, közel sem olyan turistás és zsúfolt, mint a mexikói Chichen Itza vagy Teotihuacan. Még olyan ösvényeket és romokat is találtunk, ahol mi vagyink az egyetlen turista.

A méret: A Tikal nagyobb, mint a hondurasi Copan és Palenque Chiapasban, így sokkal több felfedeznivaló van.

Ezen okok miatt Tikal gyakran a turisták kedvence a Közép-Amerikában található maja romok közül. Ha csak az egyik ősi romot aarjuk meglátogatni a világ ezen részén, az legyen Tikal. (Aji, 2022)

Időjárás

Októbertől májusig tart a száraz szezon.

Odajutás

Flores városból közvetlen, aszfaltozott közút vezet a nemzeti parkhoz és a romvárosokhoz.

Aki Tikalba igyekszik az nagyon figyeljen arra, hogy belépőjegyet kizárólag készpénzért és Quetzalért lehet venni, se bankkártya, se dollár, és a jegypénztár a park bejárata előtt 17 km-el található. Általános jelenség, hogy ahol lehet kártyával fizetni ott +10% -ot számolnak fel kártyahasználatért." (M.M, 2019)

Hasznos információk

1. 1. Belépőjegyek: a felnőtt külföldi turistának 150 quetzalba (6300 HUF) kerül, ami közel 20 amerikai dollár. A belépőjegy csak aznapra érvényes!

2. Étkezés: Tikalban csupán három étterem közül lehet választani.

Kerüljük a helyszíni „éttermet”

A bejárat közelében van egy kis bolt/étterem, ahol szendvicseket, chipseket és kávét árulnak. Hacsak nem vagy kétségbeesetten éhes, teljesen kerüld el ezt a helyet! Hosszúak a sorok, a szendvicsek silányak, és a gyatra minőséghez képest nevetséges az áruk:  4-5- USD. Az előttünk álló lány vegetáriánus szendvicset rendelt, és két szelet fehér kenyér közé egy szelet vacak sajtot kapott.

Rendeltünk egy kávét, és 10 Q-ot fizettünk egy kis csésze vacak, felvizezett barna vízért. Javasoljuk, hogy a látogatás előtti este csomagoljad be saját harapnivalóidat. (Aji, 2019)

3. Nincs Tikalban pénzautomata (ATM), és a bankkártya elfogadás sem valószínű, azaz vigyünk elegendő készpénzt.

4. Szükséges esetben a kempingben pénz ellenében lerakható megőrzésre a hátizsák.

5. A bejáratnál vannak eladó térképeik 20Q-ért, de a  vásárlás helyett egyszerűbb lefotózni a területről látható nyilvános térképet.

6. Időben érjél el a buszmegállóhoz! Amikor visszaérszi Floresbe, ügyeljél arra, hogy időben érkezzél, mert  tapasztalataink szerint a buszok azonnal elmennek, és néhány ember le szokott maradni. Elég hosszú az intervallum a buszok között, és nem lenne jó, ha másfél órát várakoznál a hőségben, amíg megérkezik a következő busz.

7. Vinni kell az útleveledet, mert különben nem engednek be a parkba. Láttunk turistákat, akiket elküldetk emiatt.

8. Öltözék&Mit vigyünk? A piramisok megmászásához baromira nem praktikus a vietnámi papucs, szandáll, meg ilyesmik. Erős lábbelire van szükség. Bár nem feltétlenül kell megerőltető túrákat tenni, a dzsungelen keresztül gyalogolsz, és az ösvény egyes részei emelkedők, egyes szakaszok pedig egyenetlenek. Vigyünk kulacsot vizzel és napvédő krémet.

,, Guatemalában csak egyszer kerültem „életveszélybe”, Tikalban, az V. számú, a legmeredekebb maja piramis tetején. Valaki kitalálta a műemlékvédelmi hivatalban, hogy falépcsőt épít hozzá, amelynek karfáiba kapaszkodva még egy tériszonyban szenvedő is könnyen feljut, így nem fordul vissza például félúton. A gond csupán fent van, amikor visszanézel. Hajszál híján ott pusztultam, négykézláb jöttem le." (Drávucz Péter naplójából)

Nagy templomok

Tikal a maja civilizáció egyik legnagyobb és legfontosabb városa volt, amely a mai Guatemala északi részén található. A város óriási templomai közül a Nagy Templom (The Great Temple) az egyik legismertebb és leglátványosabb.

A Nagy Templom maga is két különálló templomból áll, amelyek egy magas, közös platformon állnak. Az egyik templom a keleti oldalon található, és 45 méter magas, a másik pedig a nyugati oldalon van, és 55 méter magas. A nyugati oldali templom volt a legmagasabb épület Tikalban, és a maja kultúra egyik legnagyobb építészeti csodájaként számon tartják.

A Nagy Templom építése több évtizeden át tartott, és a maja kultúra fejlődésének korszakában volt, amikor a város virágzott. Az épületet a 8. században fejezték be, és több száz évig állt, mielőtt a város elhagyatottá vált.

A Nagy Templom látogatása ma egy izgalmas kalandot jelent, mivel a látogatóknak meg kell mászniuk a hatalmas lépcsőket a templom tetejéig, hogy csodálatos kilátásban részesüljenek a környező erdőkre és épületekre.

Fontos megjegyezni, hogy a Nagy Templom látogatása némi kihívást jelenthet, mivel a lépcsők meredekek és nagyon magasak. Az épületen dolgoznak, hogy biztonságosabbá tegyék a látogatást, de fontos, hogy a látogatók legyenek óvatosak, és tartsák be a biztonsági szabályokat.

Gran Plaza

A Grand Plaza Tikalban az egyik legnagyobb és legfontosabb helyszín a városban, és a maya kultúra egyik legnagyobb és leglátványosabb tere. A Grand Plaza két hatalmas templom között helyezkedik el, és az egyik legfontosabb középpontja volt a Tikalban élő maya lakosság életének.

A Grand Plaza egy hatalmas, nyitott tér, amelyet a mayák építettek. A tér közepén egy kis sziklás terület található, amelyet "a nagy szentélynek" neveztek el. Itt találhatók azok a kőpillérek, amelyek az egyik legismertebb maya építészeti elemet jelentik.

A Grand Plaza két oldalán két hatalmas templom áll, amelyek a maya kultúra legnagyobb építészeti csodái közé tartoznak. Az egyik templom a Keleti Templom (East Temple), a másik pedig a Nagy Templom (Great Temple). Mindkét templom hatalmas, lélegzetelállító lépcsőkkel rendelkezik, amelyeken a látogatók felmászhatnak, hogy gyönyörködjenek a környező látványban.

A Grand Plaza látogatása egy lenyűgöző élmény, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy átéljék a maya kultúra nagyszerűségét és pompáját. A tér fantasztikus fotózási lehetőségeket kínál, és a látogatók élvezhetik az ősi épületek és a lenyűgöző természeti környezet csodálatát.

Fontos megjegyezni, hogy a Grand Plaza látogatása során a látogatóknak érdemes megfontolniuk a környező területek felfedezését is, mivel a városban számos más látványosság és épület található, amelyek megmutatják a maja kultúra gazdagságát és sokszínűségét.

Nemzeti park

A Tikal Nemzeti Park Guatemala egyik legfontosabb természeti kincse, amely a maya civilizáció hatalmas városának otthont adja. A nemzeti park a Petén régióban található, és egyike a legfontosabb turisztikai célpontoknak az országban.

A nemzeti park 575 négyzetkilométernyi területet foglal magába, és számos történelmi és kulturális látványosságot kínál. A park fő attrakciója a Tikal ősi városa, amely a maya civilizáció egyik legnagyobb és legfontosabb települése volt. A város területe 16 négyzetkilométert foglal magában, és több mint 3 000 épületet tartalmaz.

A nemzeti parkban találhatók olyan épületek, mint a Nagy Templom, a Nagy Palota, a Duplex-templom és a Tucan Pyramid, amelyek mind a maya építészet remekei. A parkban található épületek és látványosságok nagyon jól megőrzöttek, és a látogatók megismerkedhetnek az ősi maya kultúra nagyszerűségével és pompájával.

A Tikal Nemzeti Parkban található terület a guatemalai őserdei ökológiai rendszer egyik legfontosabb része, és számos természetvédelmi terület és értékes növény- és állatfaj él itt. A nemzeti parkban élő állatfajok közé tartoznak például majmok, jaguárok, pumák, tucánok és papagájok.

A Tikal Nemzeti Park látogatása fantasztikus élményt jelent azok számára, akik érdeklődnek a maya kultúra és a természet iránt. A parkban számos túraútvonal található, és a látogatók élvezhetik a dzsungel sűrűjében való sétát, az ősi épületek csodálatát, valamint a helyi állatok és növények megfigyelését. A parkban való kirándulás előtt érdemes tájékozódni a biztonsági szabályokról és előkészülni a hosszabb séta során szükséges felszereléssel és vízzel.

Piros Ákos fotója

Egyéb látnivalók

Ikerpiramisok

Az ikerpiramisok Tikalban a maya kultúra egyik legjelentősebb építészeti elemének számítanak. Az ikerpiramisok két hatalmas épületből állnak, amelyek egy magas közös platformra épültek. Az ikerpiramisok a Tikal Nemzeti Parkban találhatók, amely a guatemalai Petén régióban található.

Az ikerpiramisok az egyik legismertebb maya építészeti elem, és számos maya városban találhatók, de Tikalban talán a legimpozánsabbak. Az ikerpiramisok magassága meghaladja a 40 métert, és a maya civilizáció építészeti csodáinak tartják.

Az ikerpiramisokról az a nevük ered, hogy két, egymással párhuzamosan álló épületből állnak, amelyek között egy keskeny terület található. Az épületek lépcsői mentén a látogatók felmehetnek a piramisok tetejére, ahol csodálatos kilátás nyílik a környező területekre.

Az ikerpiramisok eredeti állapota azonban már nagyon romos volt, amikor az első régészek megérkeztek Tikalba. Az épületek felújítása és restaurálása azóta folyamatosan zajlik, hogy megőrizzék az épületek állapotát és biztonságosabbá tegyék a látogatást.

Az ikerpiramisok látogatása a Tikal Nemzeti Parkban egy lenyűgöző élményt jelent, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy átéljék a maya kultúra nagyságát és pompáját. A magas lépcsők megmászása meglehetősen fárasztó lehet, de a látvány, amely a tetejükről nyílik, lenyűgöző és felejthetetlen.

Múzeumok

Tikalban található néhány múzeum és információs központ, amelyek bemutatják a város történelmét, a maya kultúrát és az ott található régészeti leleteket. Itt vannak a legfontosabb múzeumok Tikalban:

Tikal Múzeum: A Tikal Múzeum Tikal Nemzeti Park központjában található, és egy átfogó kiállítást mutat be a maya kultúráról és a Tikal területéről származó régészeti leletekről. A múzeumban találhatók olyan tárgyak, mint kerámiák, ékszerek, arany- és ezüst ékszerek, valamint különböző feliratok és szobrok, amelyek mind a maya kultúra életére utalnak.

El Mundo Perdido Múzeum: Az El Mundo Perdido Múzeum Tikal városának északi részén található, és egy kis múzeum, amely bemutatja az El Mundo Perdido (A Veszett Világ) területén talált régészeti leleteket. A múzeumban találhatók olyan tárgyak, mint kerámiák, ékszerek és szobrok, amelyek az itt található épületekhez és szertartásokhoz kapcsolódnak.

Site Museum: Az újonnan felújított Site Museum a Nagy Templom mellett található, és bemutatja a Nagy Templom és a Tikal többi területén található régészeti leleteket. A múzeumban találhatók olyan tárgyak, mint kerámiák, szobrok, szobrok és díszes tárgyak, amelyek segítenek megérteni a maya kultúra életét és művészetét.

Ezek a múzeumok segítenek a látogatóknak jobban megérteni a Tikal és a maya kultúra történelmét, és lehetővé teszik számukra, hogy mélyebben belemerüljenek a város kincseibe. A múzeumokban látható tárgyakat és kiállításokat érdemes kiegészíteni egy helyi idegenvezetővel vagy régészettel, aki további információkat és betekintést nyújthat a Tikal történelmébe és a maya kultúra életébe.

Érdekességek

A Nagy Templom építése több mint 200 éven át tartott, és a maja építészet egyik legnagyobb remeke.

A Tikalban található épületek egy része 700 és 900 között, azaz az úgynevezett "klasszikus korszakban" épült, míg mások a későbbi "poszt-klasszikus korszakban" épültek, ami azt jelenti, hogy az építészet stílusa és kivitelezése is változott az idők folyamán.

Tikalban több száz tömegsírt találtak, amelyekben több ezer ember maradványait tárolták.

A Tikal Nemzeti Parkban találhatók olyan állatfajok, mint a jaguár, a puma, a tapír és a majom, valamint több mint 300 madárfaj, köztük a tucán és a papagáj.

Tikal az egyik legismertebb helyszín volt a "Star Wars" című filmsorozat "Yavin 4" bolygójának megjelenítéséhez, ahol a filmben a lázadók főhadiszállása található.

Olvasmányos linkek

"Tikal a megalomán maja építészet csodája, Guatemala ékköve. Meredek lépcsőjű piramisai elvarázsolják az embert. Tikalban egy napfelkelte maga a tökély, ha süt a nap, ha nem. Ami Peruban Machu Picchu, Kambodzsában Angkor, az Guatemalában Tikal. Akár két teljes napot is eltölthetsz a romok között anélkül, hogy megunnád. Gyönyörű arapapagájok, tukánok, majomcsaládok mindenfelé, 40-50-60 méter magas piramisok, gyönyörű architrávok. Bár ez Guatemala legturistásabb pontja, a hatalmas, Vác nagyságú területen elvész az embertömeg, így nem érzed azt, mint Mexikó romvárosaiban. Egy szó, mint száz, Tikal a maja romok non-plus ultrája... " forrás


"Tíz évvel ezelőtt egyszer már jártam Tikalban, és kíváncsi voltam, hogy a látvány másodszorra is lenyűgöző-e, de az a helyzet, hogy nem változott semmit. Az viszont igenis változott, hogy a városokat emelő maják mai leszármazottai kiharcolták maguknak a jogot, hogy a helyszínen tisztelhessék őseik szellemét és isteneit, így Tikalban a templomok előtt ma már modern oltárok állnak, ahová a mai maják mehetnek majáskodni. Emberáldozat egyelőre még nincs." forrás


Az eligazító térképes táblánál eldöntöttük, hogy merre menjünk és nekivágtunk. Az út végig nagyon szép és jó minőségű volt, felettünk az őserdő fái között majmok ugráltak, papagájok csiviteltek. A romterületek álomszépek voltak, látszott, hogy szépen karbantartják őket és folyamatosan fejlesztik a környezetüket. A piramisok tetejére külön épített állványzaton lehetett teljesen biztonságosan feljutni és fentről a kilátás minden képzeletet felülmúlt. Amerre a szem ellátott, csak a zöld lombkorona-tenger látszott, melyből itt-ott kiemelkedtek a távoli piramisok csúcsai. Az állatvilág is nagyon gazdag volt: láttunk kétfajta tukánt, pókmajmokat és bőgőmajmokat, sőt még egy kíváncsi ormányos medvét is - egészen közel jött az emberekhez, nem félt tőlünk. forrás

Fotóegyveleg

i. g. fotója

Irén fotója

Tikal fehérorrú koatival - Irén fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes