ÚTIKRITIKA.HU / Antigua Guatemala


hirdetes

útikritikák


Antigua Guatemala

Antigua Guatemaláról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás| Helyi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk|Parque Central| Templomok| Pacaya vulkán|Egyéb látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

t. k. fotója

Antigua Guatemaláról dióhéjban

Hétköznapi használatban elég az Antiigua szó. A várost régebben Santiago De Los Caballeros-nak nevezték. 

Lakosság (2023-ban): 42,700

A guatemalai fennsíkon, kb. 1500 méter magasságban terül el a város, az ország déli részén, 24 kilométerre Guatemalavárostól, délnyugatra. 

Antigua, pontosabban La Antigua Guatemala, az UNESCO kulturális világörökségének a része. Antigua országúton 45 kilométerre van a fővárostól.

A közép-amerikai spanyol gyarmati birodalom egyik legnagyobb városa volt, egyben Guatemala fővárosa is.

Fatális következménye lett annak, hogy a vulkánok által körülvett város elhelyezkedésének. 1773-ban földrengés pusztította el a várost. Emiatt kellett felépíteni egy új fővárost, nem messze, de a természeti katasztrófák tekintetében biztonságosabb helyen.

A spanyol koloniális épületeket restaurálták, köztük a Szent Ferenc katedrálist, a város legrégebi (1579) templomát.

n. l. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

"Latin-Amerika nem a szép városairól nevezetes, de Antigua kivétel. Véleményem szerint a Föld legszebb városa. 1771-ben elpusztította egy földrengés, majd újjáépítették, rá 2 évre újra a Földgolyó győzött. A spanyolok elhagyták az elátkozott helyet, de az indiánok ott maradtak.

A katedrálisok máig úgy állnak elszórtan a városban, ahogy a természet 236 éve magára hagyta. A köré épített színes házak, a hangos piacok és a várost körülölelő vulkánok álomszéppé teszik a települést. A Közeli Pacaya-vulkán pedig azon kevés vulkánok egyike, aminek lávamezői gond nélkül megközelíthetők a halandó számára. És akkor még nem szóltunk a közeli Atitlán-tóról..." forrás


,, A fővárosnál jóval hangulatosabb, békésebb város Antigua Guatemala, az ország régi fővárosa. A helységet a várost körülvevő három vulkán látványa és a földrengésektől kisebb-nagyobb mértékben megrongálódott templomok teszik jellegzetessé." forrás


"Ma Antigua Latin-Amerika talán legturistásabb kisvárosa. Lehet, hogy Mexikóban van valami még amerikaibb, mindenesetre én még nem találkoztam a bennszülött lakossághoz képest arányaiban ilyen sok külföldivel. Hippiből itt kevesebb van, cserébe az amerikai társadalom szinte teljes keresztmetszete képviseli magát, az intenzív spanyol tanfolyamra érkező egyetemistalányoktól kezdve a lakókocsi-szökevény, zokni-szandálos, texasi akcentusú, részeg, nagyhangú tahókig.

Az amerikaiaknak köszönhetően Antigua viszont nagyon-nagyon kényelmes. A szállás- és étkezési lehetőségek végtelenek, és van olyan olasz étterem, ami Európában is megállná a helyét. Na jó, Olaszországban azért nem. Itt ettem Latin-Amerika legjobb fagylaltját is. Antigua pedig, az enyhén disneylandes beütése ellenére is szép és hangulatos hely, macskaköves utcákkal, ízlésesen felújított lakóházakkal, és minden felett persze a hatalmas vulkánnal. Az év vége ráadásul ideális időpont Antigua felkeresésére, ha eltekintünk az ötven százalékkal megemelt szobaáraktól. Ilyenkor a kisváros megtelik itt szilveszterező, jómódú guatemalaiakkal, akiktől 31-én este lépni sem lehetett az utcán. És minden amerikanizálódás ellenére a latinság azért néha átüt a mázon." forrás


"Számomra Antigua nagyon kellemes meglepetést nyújtott, úgyhogy megérdemli, hogy bővebben szóljak a városról és a történelméről - hisz mindenki szereti a kellemes meglepetéseket. A Guatemalai Felföld szívében elhelyezkedő város legnagyobb küzdelme a természet erőivel zajlik évszázadok óta folyamatosan. A tengerszint felett 1500 méterrel fekvő tökéletes klímájú Antigua egykoron a Spanyol Korona egyik ékköve volt az Új Világban. Itt ma is megtalálható barokk épületek és romok tökéletes példái a spanyol gyarmati építészetnek. A mindenhol megtalálható összedőlt templomok fenséges és pusztulásukban is méltóságteljes templomtemetővé teszik a várost, amik által egyedülállóan és különlegesen jellegzetes kisugárzása van ennek a helynek, ami érthetővé teszi miért is vált az UNESCO által a Világörökség részévé 1979-ben. Antigua horizontját három vulkán uralja: a már említett 3766 méter magas Agua vulkán, a várostól nyugatra eső 3976 méteres Acatenango vulkán és a szinte folyamatosan gőzöket és gázokat eregető 3763 méteres Fuego vulkán." forrás


A hangulatos kis utcák, az egyforma magas, színes házak, az éles fények, szikrázó napsütés és háttérben a vulkánok, együtt lenyűgöző látványt nyújtottak. Sok volt a turista, a pompázatos színekbe öltözött indián, mindenki mosolygott, barátságos légkör uralkodott, akármerre indultunk. A falakon nem volt graffiti, az utcákon nem volt szemét, minden tiszta volt, rendezett és mivel az utcák egyirányúak voltak, nem kellett annyira figyelni a közlekedésre sem.

3-4 saroknyi sétával eljutottunk a főtérre, ahol nagy tömeg volt, indiánok, árusok, fagyisok, családok, turisták vegyesen. (2018) forrás

Odajutás

Vasúti összeköttetés nem vezet a városhoz.

Vannak jócskán olyan turisták, akik a nemzetközi repülőtértől egyenesen Antiguába igyekeznek. Ebből a célból közlekednek ingajárati buszok, amelyek direkt járnak a reptér és Antigua között. 

Taxival 30-40 USD viteldíjat lehet kialkudni, ha nem a repülőtéren ülünk be egy taxiba, hanem odébb, a Carratera Roosevelt irányába. 

Közlekedés

n. l. fotója

Vásárlás

Mercado

Közbiztonság

A város közbiztonsága alapvetően jó. Mindazonáltal nem tanácsos este felsétálni a várostól északra lévő kilátóponthoz, mert arrafelé fegyveres bandák garázdálkodnak, és a turistát könnyű prédának tekinthetik. 

A közlekedési témához kellene tartozni a városhoz vezető egyik közúti megközelítésnek, de az Escunintla felöl Acatenango-n ésCiudad Vieja-n keresztüli út banditák támadásai miatt túl veszélyes. Pedig amúgy, ez egy időt megtakarító út lehetne. Napközben kevésbé veszélyes, de nem érdemes kockáztatni! 

Parque Central

Templomok

Catedral de Santiago

Szent Ferenc-templom

Iglesia de La Merced

Irén fotója

h. k. fotója

Convento de las Capuchinas

Pacaya-vulkán

K. Susanna fotója

Egyéb látnivalók

Cerro de la Cruz

Hotel Casa Santo Domingo

Cementerio General

Olvasmányos linkek

"Az Agua vulkán lábánál 1543-ban alapították a koloniális épületekkel teletűzdelt egykori fővárost, Santiago de los Caballerost, mai nevén La Antiqua-t. Ledőlt udvarházak, összeomlott paloták, porig rombolt templomok és kolostorok tanúskodnak Guatemala réméről, a földrengésről. A város történelme katasztrófák sorozata. Az 1773-as pusztító földmozgások arra kényszerítették a lakosságot, hogy elhagyja a romba dőlt várost. Voltak, akik maradtak, de őket az 1918-as földrengés űzte el. A dacosabb családok visszatértek és újjáépítették otthonaikat, hogy 1976-ban az újabb földrengés romjait takarítsák el. Napjainkban némi "szerencsével" magunk is érezhetjük a nyughatatlan föld mocorgását.

A reggel álmos napsugarai lassan melengetik az Agua vulkán lejtőjét. A hegy kelletlenül dobja le magáról felhőkből font sálját. Az egykori főváros is ébredezik, és a földrengésektől megkopott pompájával sajátosan idilli arcát mutatja: a Főtér Szirén-kútját és katedrálisát, a San Francisco- és La Merced-templomokat, valamint az El Carmen és Santa Clara romjait, illetve a farácsos és csempézett ereszű színes házakat. A kézműves- és bútorboltokat rejtő hangulatos utcák egyikében ott terpeszkedik a város emblémája, a sárgán virító Szent Katalin-kapu és óratorony. Pontosan mutatja az időt a városnak, de azt nem tudhatjuk, mikor jön az újabb időszámítás, amelyet a Föld erői diktálnak..."


Antigua-ról sok jót hallottam, és nem okozott csalódást. Reggeli a koloniális szálloda tetőteraszár, vulkán, kávé és gyümölcsök. Kezdek ráhangolódni a helyre. Aztán sok órányi séta a macskaköves utcákon színes házak között (egyik se aszfaltozott, viszont olyan hepehupás, hogy nem kell fekvőrendőrre költeni).

Hihetetlenül hangulatos a hely, de még holtszezonban is elég sok a turista. Szerencsére valahogy nem rontják el a hely hangulatát. És ha a főtértől messzebb megy az ember már szinte csak helyiek vannak. A színes házakhoz csiricsáréra festett amerikai iskolabuszok járnak, művirággal és lufival a szivárvány minden színében.

Szinte minden sarkon van egy templom romos vagy működő, úgyhogy kissé megint overchurched lettem. Voltam misén 9-kor, 10-kor és 12-kor… Elvégre rendes lányoknak vasárnap ez a program.

A romos templomok közül a Santa Clara (1700), San Jeronimo (1675) és a Recolección-ban voltam, ez utóbbi a leglátványosabb – a földrengés az épület több méter vastag falait összevissza szétdobálta de a nagy boltíves kapu megmaradt.. A belépő mindenhova 6 $, úgyh a többit kihagytam. A főtéren van a Kapitányság palota, Városháza és egy szirénes szökőkút (1773) a tetején virágokkal, a szirén egyik cicijéből spriccel a víz.

Működő templomokban sincs hiány, én a Santiagoba, La Merced-be, San Francisco-ba mentem be, egy vasárnapra ennyi legyen elég. Közben pont belefutottam reggel egy iskolazenekari felvonulásba, volt minden rézfúvóstól klasszik latinig, vagy egy tucat banda vonult táncosokkal, kiöltözve.

A templomok között még megnéztem a piacot, vasárnap elég csendes, és felmásztam Cerro de la Cruz-ra, ahonnan belátni az egész városkát a háttérben az Agua-vulkánnal. (2017) forrás

Fotóegyveleg

Háttérben a vulkán - k. a. fotója

Irén fotója

sz. a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes