ÚTIKRITIKA.HU / Dublin


Dublin

Dublin dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés|Látnivalók | Ajánlott kocsmák | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

.

2021. A Ryanair ír fapados légitársaság április 2-től hetente kétszer repül Budapest és Dublin között. A repülési idő kb. 3 óra.

Dublin dióhéjban

 • Írország fővárosa, Dublin lakossága hozzávetőleg 1 millió (2021-es becslés), de az agglomerációjával együtt 1,8 milliós. Dublin Írország északkeleti partján fekszik.
 • Dublin helyi kiejtése: dublin, rendes magyar u-val (!), mások a világban"dáblin"-t mondanak. A dublinieknek van saját szlengjük, a dublinese.
 • A Dublin szó a "Dubh Linn" régi ír-gael kifejezésből ered, ami annyit jelent, hogy ,,fekete tó" vagy "fekete medence"(?).
 • Dublin 1895 kilométerre van Budapesttől.
 • Dublin híres szülöttjei között van George Bernard Shaw irodalmi Nobel-díjas író, és James Joyce író és költő. A híres dublini Trinity College diákjai között volt Oscar Wilde, Jonathan Swift (Gulliver), és a Dracula szerzője, Bram Stoker.
 • Dublint vikingek alapították a 9. században.
 • Dublin lakosságának átlagéletkora igen alacsony európai viszonylatban: népességének fele 25 év alatti.
 • Dublinban 666 engedélyezett pub található. 18 év alattiak nem fogyaszthatnak alkoholt ezekben a műintézményekben. Dublin legrégebbi ismert kocsmája Brazen Head, amit 1198-ban egy lovas kocsiszínben alakítottak ki.

Fő látnivalók: Trinity College, O'Connell Street, National Gallery, Nassau Street, Merrion-tér, South Leinster Street, St. Stephens Green, Suffolk Street, Darne Street, Nicholas Street, Lord Edward Street, St. Patrick's katedrális - High Street, Guinness Storehouse, Heuston Station, Kilmainham Gaol, Parkgate Street, nemzeti Múzeum, Phoenix Park, Arran Quay, Bachelor's Walk

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ahhoz képest, hogy nagyváros, az emberek roppant közvetlenek, és - főleg az idősebbek - szívesen szóba elegyednek az idegenekkel
 2. Séta a North Bull Island-on
 3. A szolgáltatásokban a meglepően sok magyar alkalmazott 

Nem tetszett

 1. Elég drága város
 2. A Guinness sörgyár múzeumának 40 euró/fős belépőjegy ára durvaság.  
 3. Sok helyen szemetes az utca, a szél is besegít a terjesztésben
 4. A túlságosan részegek

Vélemények

"Nem voltam még Dublinban és nem voltak prekoncepcióim a várossal kapcsolatban. Nagyon meglepett a hely szinte mediterrán könnyedsége, életszeretete és a vendégszeretetük! A Trinity College könyvtárára kíváncsi voltam nagyon, élmény volt személyesen is végigsétálni az kétemelet magas könyvespolcok közt. A Guniness látogatóközpontja is nagyon jópofa, főleg a kilátótorony, ahonnan beláttuk a várost. A Temple Bar bulinegyed meglepett, még hétfőn este is zsúfolva voltak a kocsmák." (P. Erika. Vista, 2015)


,, Dublin egy kicsi főváros, könnyen bejárható gyalog is az összes látnivalója, 1 nap szerintem bőven elég rá, még úgy is, ha több órát töltünk a Guinness Storehouseban. Ez Dublin egyik legjobb, látógatóbarát attrakciója, de tényleg érdemes még annak is elmenni, aki amúgy nem sörös, vagy nem szereti a Guinnesst. Egy interaktív bemutatón keresztül ismerkedhetünk meg itt a Guinness főzés rejtelmeivel, a régi kádár szakmával, a helyi sör specialitásaival 5 emeleten keresztül. A legjobb része a kiállításnak az, ami a Guinness reklámokkal és publicitással foglalkozik, ezeket szerintem mindenki jól ismeri a kocsmai tábláktól a díjnyertes tv reklámokig. A kiállítás végén mindenki megtanul Guinnesst csapolni, amit el is fogyaszhat a legfelső emelet üveg körpanorámás bárjában, ahonnan szép időben az egész környéket belátni. Dublinban nincsenek magas épületek, ez az egyik legmagasabb, meg egy Spire-nek hívott tű az O’Connell utca közepén. A Guinness Storehouseba érdemes előre megvenni a jegyet, időpontra szóló, jelenleg 14 euro / főtől indulnak az árak – függően attól, a nap mely szakában megyünk, és milyen csomagot veszünk.
Már napközben érdemes kinézni, hol szeretnénk este vacsorázni és érdemes előre asztalt foglalni, mert a hét minden napján tele vannak este a pubok.
Dublin szerintem az illatok/szagok városa, érdekes volt megtapasztalni, hogy utcáról utcára milyen illatokba botlik az ember. A marihuána szaga általános a belvárosban, de máshol a különböző ételek illatoznak, vagy virágok, vagy parfümök.
Fantasztikus, hogy esténként utcazenészek lepik el Dublin utcáit! A Grafton street végén egy fiatal ember minden nap az Amazing Grace-t hegedűli el, de más helyeken egymást váltják a komolyabbnál komolyabb utcai performanszok. Komolyzenével vegyített punk zene, pop fiúcsapat, egyéni zongorista, mezítlábas gitáros lány – itt minden stílus képviselteti magát. A helyiek pedig úgy hallgatják ezeket, mintha rendesen koncerten lennének, nagyobb csoportok verődnek össze egy-egy előadó előtt, ezzel iszonyat jó hangulatot adva az egész városnak.
Ami nekem csalódás volt Dublinban, az a sok bevándorló (főleg kelet-európai), és a sok kéregető az utcán (akik nem írek). Kettős érzés volt látni, hogy napközben az utcán kéregetnek, majd a pokróc alól felállva veszik elő a menő telefont. Persze a munkanélküliség sajnos hozzátartozik egy fővároshoz, csak itt nem a helyiek a munkanélküliek az utcán.
2017 májusban, hogy itt jártunk, most minden fel van túrva Dublinban, így ez picit megnehezíti a városnézést, ha minden igaz vízvezetéket cserélnek szinte az egész városban. Ettől hangos is, ahogy a gépeken dolgoznak, valamint rengeteg utca le van zárva, nem úgy járható, vagy a sétáló tömeg tud felgyülemleni egy-egy átkelőhelyen.
Dublin belvárosától egy kb fél óra autókázásra található Dalkey/Killiney, mely egy kertvárosi rész, és eg y zöld domboldallal, ahova sokan járnak sportszerűen sétálni, kutyát futtatni. Killiney-nél a tengerpart felőli domboldalon le lehet tenni az autót és megmászni a Victoria Hill Parkot, mely tetején több érdekes építmény található: egy Obelisk, egy piramis, és nagyon szép a kilátás a dublini öbölre, valamint a parton Bray felé homokos strand található." (Vitai Gabriella,  2017)


,, Az ír főváros életem eddigi legnagyobb kellemes meglepetése. Ha egy szóval kellene jellemeznem, a “menő” lenne a legmegfelelőbb szó a számomra. A város fiatalos,funkys “vibe”-ját nem csak a fiatal ,hanem az idős helyiek éltetik, tele a város divatosan ,extravagánsan öltözött öregekkel:)
Amit “kötelezően” ajánlok: Guiness Storehouse,mert ilyen színvonalas interaktív tárlatot riktán látni, illetve a book of kells kiállítás: a Trinity College régi könyvtára mintha valamelyik Harry Potter filmből lépett volna ki 🙂
De minden utcácska rejt valami extrán: “csak úgy” szépséges templomok, szuper kajáldák,parkok,utcazenészek.

Nyílván nem volt minden rózsaszín: a tömegközlekedéshez kellő kártya beszerzése és feltöltése enyhén macerás (az alkalmazás csak androidra tölthető le,kártyát nem vehetsz akárhol stb) ,illetve az időjárás:amit az időjárásjelentés ír,olyan mint a kalózeskü,inkább csak iránymutatás😂 hol esik,hol fúj, aztán egy perc múlva ragogyó napsütés,majd ismétlés.
De röviden: egy hétvégét mindenképp megér a város, szuper hangulata van." (sz.m., 2018)


,, Visszafelé megálltam egy napra Dublinban. Itt már egyáltalán nem kedvesek és udvariasak az emberek. A reptéren csak magyarok lopják a becsületkasszával kitett palackos vizet, és még hangosan röhögnek is rajta. A beszállásnál csak magyarok igyekeznek megkerülni a sort. Megérkeztem, pedig, még haza sem értem 😔😢 (p.c., 2019)

Szállás és ajánlott hotelek

Közlekedés

,, Dublinba jelenleg 2 légitársasággal lehet Budapestről közvetlenül eljutni, az Aer Lingus vagy a Ryanair járatával. A reptér nem túl nagy, könnyen lehet tájékozódni, de két terminál van, és nem ugyanarról mennek a fapadosok, mint a nagy légitársaságok. A reptérről nagyon egyszerű busszal bejutni a városba, egyből ahogy felvesszük a csomagokat és kiérünk a terminálon kívülre, ott van a buszmegállója az Aircoach busztársaságnak, akik folyamatosan indítanak buszokat a városba, több megállóval a főbb helyeken. Meg lehet előre a neten is venni a jegyet, de egyből a busznál is lehet, 0.50 euro a különbség. Most 8.50 euro / fő / irány a díja." (Gabi, 2017)

,, Javaslom, hogy vegyetek egy Leap card-ot rögtön érkezéskor, mert 5 napra valami 10-12 euro volt, és minden tömegközlekedési eszközre jó. A helyváltoztatást tömegközlekedéssel csináljátok, hihetetlen jó az infrastruktúra. (2019)" forrás

Étkezés

,, Dublinban már napokkal előre foglaltunk helyet az egyik helyi népszerű étteremben (The Old Mill), és milyen jól tettük! Nagy volt a sor az étterem előtt, nem lehetett könnyen bejutni, sokan várakoztak, de így szerencsére nekünk nem kellett. A “The Famous Dublin Coddle” nevű főételt kóstoltam meg, amely lényegében tradicionális ír gulyás (Irish Stew) volt kolbásszal kiegészítve – nagyon ajánlom, isteni volt!

Természetesen egy ír kocsmába is bementünk, és ott mi mást ittunk volna, mint Guinness-t?! Én nem szeretem a sört, de gondoltam, kap egy esélyt tőlem. Sajnos nem ízlett ez a sör sem, kb a felét otthagytam, de azért örülök, hogy megkóstoltam, a “feeling” miatt legalábbis. 😀 " (2018)" forrás

Látnivalók

Dublini vár

d.a. fotója

Trinity College

d.a. fotója

Temple Bar

d.a. fotója

 • Szent Patrik katedrális
 • Guiness gyár
 • Irish Wiskey Museum
 • Hajókirándulások

,, Az első napon a híres Trinity College-t, annak régi könyvtárát (Old Library) és a Kellsi Kódex múzeumát (Book of Kells) néztük meg, ahova 11-13 euró között mozog a belépő, időponttól és kortól függően. Engem igazából a könyvtár érdekelt, de csak arra külön nem lehetett belépőt venni. A könyvtár legérdekesebb része a 65 méter hosszú terem, amelyet Hosszú Szobának neveznek (The Long Room), 200 ezer régi könyvet őriznek itt. A Kellsi Kódex egyébként a 9. század elején készült, evangéliumokat tartalmazó könyv, az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke, a korai ír könyvfestészet legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. A 680 oldalas, latin nyelvű kézirat a Vulgata alapján készült, insular majuscule írástípussal, pergamenre.(Bocsi, ezt most a Wikipédiából idéztem, és nem vagyok büszke rá :D).

A Trinity College után részt vettünk egy ingyenes városnéző túrán, amelyet sosem hagyok ki, bárhova is utazom. Nekünk az alábbi túrára esett a választásunk: https://www.dublinfreewalkingtour.ie/ A South Side túra során megnéztük a Trinity College-t, a Temple Bart, Dublin kastélyát, A Szent Patrik-székesegyházat és a Christchurch-székesegyházat. A túra kb három órát tartott, mindegyik helyszínen megálltunk, a túravezető pedig elmondta az adott hely történetét, érdekességeket róla. (2018)" forrás


,, A sok látogató nem tesz jót a könyveknek, így időről-időre felmerül számuk korlátozása, vagy pedig a Hosszú Szoba lezárása a turistaforgalom elől. De azt mondják ír barátaink, hogy Dublin sós, tengeri levegője és a gépjármű-forgalom sem tesz jót az értékes kiadványoknak." forrás

Dublina (múzeum a városról) - d.a. fotója

Ajánlott kocsmák

"Dublin a kocsmák fővárosa, így mindenképp látogassunk el ősszel is valamelyik hangulatos pub-ba, hogy jobb kedvre derüljünk a Guiness sör, vagy akár egy kis Jameson whiskey hatására, illetve a helyiek vidámsága ezeken a helyeken, de az utcákon is ránk ragadhat. Egy igazán különleges hely a Church Bar, amely egy elhagyott anglikán templom átépítésével vált szórakozóhellyé. Az ódon falak között bár, étterem és night club működik. A templom közepén kapott helyet a söntés, a karzaton pedig ott az orgona. (2015)" forrás

Olvasmányos linkek

"Dublin főutcája nagyon zsúfolt: tele mindenféle emberrel, a bűvészektől elkezdve az utcazenészeken át a tüntetőkig... A város alapvetően Budapestre emlékeztet engem, valószínűleg a sok híd miatt, hiszen Dublin is egy folyó (River Liffey) két partjára épült. De ne vonjunk le messzemenő következtetéseket egyelőre, ezen írásomban szeretném részletesen bemutatni ezt a nyüzsgő, de annál érdekesebb nagyvárost!

Megérkezésünket követően a folyó mentén elindultunk a városközpont felé. Dublin nevezetességei többnyire a déli városrészben találhatóak, de az északi részen feltétlenül meg kell említeni az O’Connell Streeten található postahivatalt. Bevallom, soha nem gondoltam volna, hogy ez a gyönyörű műemlék-jellegű épület a General Post Office…

Ezt követően – az utca folytatásaként – az O’Connell hídon keresztül (a híd szélesebb, mint amilyen hosszú!) átsétáltunk a város déli részére, a történelmi városközpontba, ahol a rengeteg látnivaló között rábukkantunk a bár-negyedre. Ahová csak néztünk, jellegzetes ír pubokat láttunk, hívogatva bennünket egy pint Guiness-re. A kocsmák között megtaláltuk a méltán híres messziről pirosló Temple Bart is. Az is jól érezheti azonban magát Dublinban, akinek már elege van a nyüzsgő nagyvárosból, hiszen a forgalmas sétálóutcáktól nem messze hatalmas parkok vannak kialakítva fákkal, tavakkal. " forrás


v.j.


"Az utóbbi öt évben a közép-kelet-európai bevándorlók, illetve vendégmunkások egy kicsit megkavarták Dublin (és a vidéki Írország) csendes, nyugodt és kicsit provinciális légkörét. A fővárosban több tízezer lengyel, magyar, balti térségbeli és orosz dolgozik, akik – ha az ír nemzeti ételnek számító krumplin túl hazai ízekre is áhítoznak – ilyen kis közértekbe ugranak be megvenni az otthoni alapanyagokat. Dicséretes az együttélésre törekvés: ebben a boltban például lengyel, román, moldáv, litván és orosz cuccokat láttam (bent sajnos nem engedtek fotózni)" forrás


"Kezelésbe veszed a bal oldalit, és az normálisan látszik működni: jön a víz. A hideg víz. A francba! – gondolod –, azt bezzeg nem írták le a nyomorult honlapjukra, hogy csak hideg víz van! Már-már fogalmazod magadban a panaszlevelet (lengyelül), de egyszer csak átérzed, milyen csodálatos érzés tölthette el anno Arkhimédészt (ugyancsak a kádban), amikor rájött arra a bizonyos törvényre: elforgatod ismét a jobb oldali csapot, és a víz elkezd melegedni! Bizony: a jobb oldalon a hőmérséklet-szabályozó van, a bal oldalon maga a vízcsap. De (ellentétben az eddigi keverőcsapokkal, amikkel találkoztál) mindkettő tök egyformán néz ki, eltekintve persze a színes pöcköktől." forrás

"Ne esernyővel, inkább esőkabátban induljunk útnak Írország fővárosában, mert Dublinban nemcsak gyakran esik, hanem a szél is nagyon fúj. Viszont az időjárás hamar változik, s még a tél is enyhe. Választhatjuk a buszos városnézést /felnőttnek 15, gyereknek 6 euró/ 9.30-17 h között, 10-15 percenként indulnak a Dublin Bus hop on/hop off járatai, azaz bármely állomáson fel és leszállhatunk. A város látnivalói többnyire a Liffey folyótól délre találhatók.

Még nagyobb élmény, ha biciklit bérelünk vagy gyalogolunk, s bejárjuk a város sétálóutcáját, az üzletekkel, bámészkodókkal és utcazenészekkel teli Grafton Streetet. Térjünk be a Butler’s Irish Chocolates üzletébe is, ahol hagyományos technológiával készült, különlegesen finom csokoládék nagy választékát találjuk. A központtól néhány perc séta a 9.30 – 17 h között látogatható Guiness Storehouse. A sokemeletes látványpalotában a felnőtteknek 15 euróért mutatják be a világhírű nedű történetét és készítésének folyamatát. Csapolhatunk is magunknak egy pintnyit ingyen és a 7. emeleti Gravity bárból lenézhetünk Dublinra. Az írek whiskey-jükre is méltán büszkék. Az Old Jameson Destillery-ben 9.30 – 18 h között félóránként végigvezetik az érdeklődőt a gyártási folyamat állomásain, egészen az ingyenes kóstolásig, felnőtteket 13, gyerekeket 8 euróért." forrás


"Dublin azonban – legszebb természeti tájak ide vagy oda – kihagyhatatlan. A belváros szíve, csakúgy mint Budapesten, Párizsban, Londonban, természetesen itt is a fővárost átszelő folyó, a Liffey közvetlen közelében található. A Grafton Street, a Temple Bar-negyed, a nemritkán XVIII. századi házakban működő pubok hangulata már valóban a lefordíthatatlan kategóriába tartozik. A nyugalom és a békesség keríti hatalmába az erre bóklászót." forrás


"Sok időnk már nem volt, így a városnézésen kívül csak a Guinness Storehouse-t néztük meg. Aki esetleg nem tudná, annak elmondom, hogy a Guinnes sör a leghíresebb fekete/ale sör. Az összes országba innen szállítanak palackozva, dobozolva. Tehát nem úgy van, mint mondjuk a kólánál, hogy csak az alapanyagot szállítják mindenfelé, és országonként hígítják, majd helyben palackozzák. Ami persze nem csak a kólára igaz.

Szóval ha Guinnesst veszel itthon, azt biztosan itt gyártották, ha a helyi kocsmában csapolják, na az is 100%, hogy már „konyhakészen” vásárolták meg a kereskedőtől. Az gyár így biztosítja a bevételt, így garantálja a minőséget, és őrzi meg a munkahelyeket. Egyetlen egy népszerű nagy konkurenciája van a szigeten, de az is fehér sör, ez pedig a Heineken. A Guinness gyár, Dublin külvárosában, tipikus vakolatlan, apró téglás falak közt található. Miközben sorban álltunk a belépőjegyért, sörreklámok mentek számtalan monitoron.

Odabent a világ egyik legszínvonalasabban kialakított látogatói központja található hét emeleten keresztül. Itt a sör készítésének technológiáját ismertük meg, végigkövethetjük az ital történetét. Plusz poén, hogy az egész storehouse belseje a jól ismert Guinness pohár alakját formázza meg. Tapasztalataink szerint ez a legmodernebb kiállítás, amit eddig láttunk. Azon kívül, hogy gyakorolni lehetett a sör csapolásának művészetét, a jegyár magában foglalt egy korsó frissen csapolt fekete sört is. Ezt a legfelső emeleten található bárban lehetett elfogyasztani." forrás


,, Van egy főutcája [O'Connel Street], ahol a névadó Daniel O'Connel szobron kívül itt mered az ég felé a 121 méter magas Tű, mint kedvelt "meeting point", hasonlóan a budapesti nyufóhoz [Nyugati forgóóra]. A Tű helyén egykor a Nelson's Pillar állott, egészen az 1966-os felrobbantásáig.

Itt található a belvárosi Revenue [tax office, azaz adóiroda], néhány mozi és színház, valamint az ismertebb gyorséttermek. A bevásárló utca itt a Henry Street [amely a budapesti Váci utca megfelelője], valamint a folyó túloldalán fekvő Grafton Street. Ezek többnyire turistákkal és performance művészekkel zsúfoltak ugyan, de azért egyik sem egy Champs Élysées.

A két leglátványosabb közpark a Merrion Square Park, valamint a Saint Stephen's Green, amelyek a Trinity College közelében helyezkednek el, következésképpen a tanuló fiatalok kedvelt helyei.

Ugyanakkor a belvárosnak sajnos vannak árnyoldalai is. Sok helyen kiábrándítóan virítanak a nagyméretű szemeteszsákok, szinte mindenhol hemzsegnek a melegítőgatyás, drogos fiatalok, a Liffey folyó sokszor inkább csak valami kiszáradt csatornának tűnik, a hidak sem túl szépek, tehát ha valaki mindössze ezt a néhány négyzetkilométert látja Dublinból, akkor könnyen előfordulhat, hogy fenékkel fordul ki az országból. (2012)" forrás


,, A belvárosban nem keresni kell, hanem válogatni kell a kocsmák között. A fény oszlopa mellett be is ültünk az első tradicionálisnak kinéző kocsmába, és kikértük az alaphangulatot: 2 whiskey, 2 Guinness. Nem telt el 5 perc és rögtön odaült mellénk egy helyi tag, aki szerintem leltárba volt véve a kocsmába, mint ingóság, és azonnal elkezdtünk beszélgetni. Mindenki hihetetlen barátságos volt, és nem azért, mert le akart minket tarhálni, hanem egyszerűen látták, hogy turisták vagyunk. Mesélt a nevezetességekről, politikáról. Az ír angollal vigyázzatok, mert józanul érthetetlen, 2-3 whiskey után pedig már te is perfekt fogod beszélni. (2021)" forrás

A fotóegyveleg után egy hasznos, 2019-es komment olvasható!

Fotóegyveleg

fotó by V. F.

d.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor T., 2019. 10. 24. 19:12
Mindenféle előzetes tájékozódás nélkül estem Dublinba, 5 éjszakára. Meglepően bájos város, rengeteg a fiatal (az egyik legfiatalosabb Európában), a házak és szinte minden épület nagyon alacsony, a belvárosban is az 1-2 emeletes a jellemző.
A reptérről számos busz megy a városba, a gyorsabb shuttle buszok 7-8 eurós díjjal, de érdemesebb a „helyi” közlekedést választani, a 16-os busz ugyanott áll meg, mint a társai, 3,3 eurós jeggyel felszállhatunk rá. A reptéren van jegyautomata is, de a városban egyet sem láttam, úgy tűnik, a buszra csak a sofőrtől tudsz jegyet venni (csak fémpénzt fogad el és pontosan kell fizetni). Lehet venni Leap feltöltőkártyát, amivel olcsóbb a jegy, de olyan kicsi a belváros, hogy szerintem felesleges buszozni, elég lassúak is.
Szombat este tele volt a város fiatalokkal, a Temple Bar környékén eklektikusan keveredett a kebab és a marihuána szaga (az intenzív szagok gyakorlatilag végig kitartottak, de ezek is hozzájárultak a hangulathoz). A belváros nem nagy, két intenzív nap után gyakorlatilag bejárható, gyalog is. A legnépszerűbb Guinness Storehouse kb. 3 órás izgalmas program, tudom még ajánlani a Kilmainham Gaol börtönmúzeumot, a Jameson’s whisky látogatóközpontot és még sorolhatnám (nem olcsók a belépők, a Guinness és Jameson’s-ba is 18-25 eurós jegyekkel kell számolni)! Sok ingyenes múzeum is van, ilyen a Régészeti, Természettudományi Múzeum (ezek csak kitömött állatok, nem túl emlékezetes), a Nemzeti Galéria is. A Szent Patrik székesegyház is megéri a 8 eurós belépőt, elképesztő hangulatú katolikus templom üvegmozaikokkal, misztikus hangulatot árasztó kőfalakkal.
Dublin tengerpartja nem túl izgalmas és elég messze is esik a belvárostól, de egy napos kiruccanásként feltétlenül ajánlott Howth városa (a DART elővárosi vonat visz oda, retúrjegy 6-7 euró között volt, nem emlékszem pontosan). Itt egy jó 3-4 órás túrával érdemes számolnunk a félsziget körül, megkapó a táj: sziklás, világítótornyos vidék sirályokkal és aranyos kis házakkal. Malahide városka szintén megér egy DART-os kiruccanást, mozduljunk ki Dublinból! A főváros is többet adott, mint hittem, de a környező kis ír városkákban jobban átjön Írország lényege. A nyugati part, Galway és a Moher-sziklák jó 2,5-3 óra vezetésre van, de ilyen utakra is befizethetünk, ha nem szeretnénk vezetni (a közlekedés baloldali, érdemes minden felé tekinteni a járdán:) Dublin parkjai fantasztikusak (Iveagh Gardens, St. Stephen’s Green), a pázsit elképesztő zöldsége önmagában élmény, a környező kis házakkal és sirályokkal, szobrokkal teljesen elvarázsolt.
Az árak sajnos elég magasak, főleg a Temple Bar turistacsalogató pubjaiban, árérzékenyeknek a Tesco/Lidl/Spar is segíthet, de azért érdemes sok pénzzel készülni. A szállásárak szintén magasak, de nekem bőven megérte, nagyon megkapott az ír főváros.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon