ÚTIKRITIKA.HU / Írország


hirdetes

útikritikák


Írország

Általános tanácsok | Cork | Kilkenney | Galway | Cashel | Moher-i sziklák |Aran Islands|Wicklow-hegység és Glendalough| Hook Head Lighthouse |Ardmore|Kinsale|Baltimore és a Mizen Head|Ring of Beara és Ring of Kerry|Skellig Islands|Killarney-tavak|The Burren|Connemare|Skerries|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Timoleague apátság - fotó by V. G.

.

Általános tanácsok Írország felfedezéséhez

"Akár azt választjuk, hogy egy ősi erőd romantikus romjait tekintjük meg, akár úgy döntünk, hogy egy olyan kastélyban időzünk, amelyet egy ötcsillagos szállodává alakítottak át, Írország várai egytől-egyig az ország és az ír nép múltja előtt tisztelegnek. Ha valaki Írországban jár, néhány kastély felkeresése a kötelező program része. Emellett persze nyugodtan élvezhetjük a dublini pubok nyújtotta élvezeteket, a Guinness egyedi ízét, valamint a jellegzetes ír táj minden szépségét. De vétek volna elmulasztani ezeket a csodás kastélyokat. " forrás


"Ha kirándulást tervezel, számolnod kell azzal, hogy a fővároson, Dublinon kívül csupán néhány nagyobbnak mondható város közül választhatsz (Cork, Kilkenny, Limerick, Longford), a sziget többi része igazán vidék. Aprócska falvak, sok-sok, a magyar tanyának megfelelő település követi egymást, az egyébként nagyon jó minőségű utak mentén. De csalódni sehol nem fogsz, a sziget mindenütt igazi csoda. Autót viszonylag szerény tarifával lehet bérelni, aki tehát könnyen megszokja a „fordított” menetirányt, annak mindenképpen megéri. Ha pedig már az autóban ülünk, egy nap alatt kényelmesen megjárható az Észak-Írországban található Giant’s Causeway, az Óriás töltése – vagy sétánya – is, ahol néhány tízezer bazaltoszlop alkot egy furcsa, földöntúli „várost” kőorgonával, amfiteátrummal. (A Giant’s Causeway bazaltömlés, ám a tudományos magyarázat viszonylag keveseket érdekel. A legenda szerint ugyanis egy Finn MacCool nevű óriás építette ezt a különös „utat”, így akart a szerelmeséhez eljutni, aki a Skócia partjainál fekvő Staffa szigetén lakott.)"

Cork

Corkról külön oldalon írunk, itt: https://utikritika.hu/irorszag/cork

Kilkenney

  • Kilkenney közel 100 ezres nagyváros.
  • Minden 250 lakosra jut egy kocsma. Egy nemzetközi felmérés szerint Kilkenney a világ 10 legbarátságosabb városa közül a kilencedik!
  • Kiejtése: kilkeni, az írek az első i-t inkább ö-nek ejtik ki (kölkeni)

12. századi kastély - n.n.fotója

Galway


Belváros - v.a. fotója

Cashel

Ír kiejtése: kesel, a második e alig hangzik, vagy inkább i-nek hallatszik.

"Ha Írországban jársz, megteheted, hogy nem nézed meg Dublint, kihagyod Moher szikláit, elkerülöd a régi temetőket és még az is belefér, hogy egyetlen, a Nagy éhezés emlékeit megörökítő kiállítást sem látogatsz meg. Két dolgot azonban NEM SZABAD elmulasztanod: a Guiness sör megkóstolását, illetve egy Cashel-i látogatást. A Tipperary megyében található városka mellett emelkedik Szent Patrick sziklája, ahol (a legenda szerint) a hittérítő kereszténnyé tette Munster uralkodóját. A domb tetején pedig Európa egyik legimpozánsabb várkastélya látható (és látogatható."

Moher-sziklák

A Moher-sziklákról külön aloldalon írunk, itt: https://utikritika.hu/irorszag/moher-sziklak

Aran Islands

,, Írország másik ikonikus látnivalója az Aran Islands, azon belül is a fősziget, az Inis Mór. A hajók az Aran Islandsra főleg Rossavealből indulnak, de Galway-ból is lehet foglalni, ilyenkor egy transzferrel leviszik az utasokat Rossavealbe. Rossaveal csak egy kikötő, más nem nagyon van itt. A hajóút kb 45 perc, itt már nagyobb, kb 100 fős hajókkal történik a közlekedés.

Az Aran Islandsre legtöbbször egynapos kirándulás keretein belül jönnek a turisták, de 1-2 szálláshely is található itt, így akár meg is lehet aludni, és felfedezni a 2 másik kisebb szigetet.

A főszigetet bejárni nagyon kellemes biciklibérléssel. Egy bicikli 10 euro, plusz 10 euro a kaució, melyet a végén visszaadnak, ha visszavisszük. Nem kell attól félni, hogy napközben az ember hol hagyja a bringát, itt nem lopják el. Egész jó mountain bike bringák vannak, ami kell is, mert elég dimbes-dombos a sziget, és sokszor rendesen kell tekerni, hogy az ember feljusson az emelkedőn. Szintén lehet lovaskocsit bérelni, vagy be lehet fizetni minibuszos túrára is, ami kb 3 óra, és 10euro / fő. Az egyik legfontosabb látnivaló a Dún Aonghasa, ahova egy újabb 5 euro / fő belépőt kell fizetni, Ez egy ősi kerek erőd volt, de az erózió hatására a sziklafal leomlott, így már csak egy félkörívű erőd maradt és a meredek sziklák, amik azóta is folyamatosan omlanak le az óceán hatására. Itt csak egy gond van: ha esik az eső, nincs nagyon hova menni.

Viszont van egy másik nagyszerű látványossága a szigetnek, ami nem annyira ismert vagy népszerű, és ez a Black Fort. Emellett a sziklánál szokták rendezni a Red Bull Cliff Diving versenyeket is. Ide nem lehet végig busszal vagy biciklivel felmenni, de abszolút megéri! Szerintem fantasztikusabb látványt ad,mint a Dún Aonghasa-ról lenézni, ráadásul ha szerencsénk van, kilométereken keresztül egy lelket nem látni, csak a mienk az egész partszakasz. Fantasztikus élmény és látvány.

" (Vitai Gabi, Vista, 2017)

Wicklow-hegység és Glendalough

,, Dublinból érdemes délnek venni az irányt a Wicklow-hegység felé, mely otthont ad az úgynevezett Military Roadnak (R115), érdemes ezen autókáznunk a hegységen át, csodálatos tájak tárulnak ezzel az utasok szeme elé. Itt Glendalough egy népszerű célpont, akár csak Dublinból egy egynapos túra kapcsán is jó lejönni ide. Glendalough –ba érve egyből egy parkolóba irányítanak minket, ahol 4 euroért egész nap lerakhatjuk a kocsit, cserébe túrázhatunk egy nagyot az alsó és felső tó partján. Található itt egy 9-10. századi kolostorrom a helyre nagyon jellemző kerektoronnyal és temetővel, majd innen vagy egy lápos területen át 1.5 km alatt, vagy a domboldalban az erdőszélén szintén 1.5 km alatt kilyukadhatunk a hegyekkel szegélyezett glendalough-i felső tónál, mely fantasztikus látvány. A túraútvonal nagyon jól ki van építve, és minden csodálatosan zöld. (V. G., 2017)

The Wiclow Gap - v.g.

Glendalough . v.g.

Hook Head Lighthouse


,, Azért érdemes felvenni a listára a Hook Head világítornyot és lemenni egészen délre emiatt, mert ez az egyik legmegközelíthetőbb világítótorony egész Írországban, aminek tipikus romantikus világítorony formája is van. Írországban az a baj, hogy szinte minden magánterület, így a legtöbb világítótorony is el van adva golfpályának vagy privát területként valakihez tartozik, így nem lehet még a közelébe se menni. A Hook Head világítorony viszont látogatható is, napközben 9-17 óra között általában.

v.g.

Este naplementében nagyon népszerű a helyiek körében, rengetegen jönnek ide autóval félreállni a tengerpartra és nézni a naplementét. Valamint ez a terület az egyik legkiválóbb bálnalesre, ugyanis a tavaszi időszakban Írország déli partjainál sok bálna közlekedik." (V.G., 2017)

Ardmore

,, Írország déli partjánál található kisváros híres az itt található kolostorrom és kerek tornyáról, de kevesen tudjátok, hogy egy szuper 4 km-es túraútvonal is ki van építve itt végig a szép sziklás part mentén. Kb másfél óra alatt végig lehet sétálni ezen a szakaszon, ahol egyik oldalról legelők és bocik határolják az utat, a másik oldalról a kerítésen túl már a meredek sziklafal és az óceán. Ha innen indítjuk körutunkat végig a tengerparti út (Wild Atlantic Way) mentén, akkor ez egy nagyon jó kezdő program. Amennyiben nyugatról érkezünk és már túl vagyunk az Aran Islands és a Moher sziklákon, úgy nem fog akkora élményt nyújtani." (V. G., 2017)

Ardmore - Vitai Gabi fotója

Kinsale

Kinsale egy nagyon helyes kis falu a déli partok közelében, jó itt útközben megpihenni, enni egy jó tengeri halfilét, inni egy kávét a helyes kis kávézók egyikében. Egészen lent a tengerparton található egy világítótorony, az Old Head of Kinsale, mely sajnos egy golfpálya szerves részét képzi, így nem látogatható.

Vitai Gabi fotója

Baltimore és a Mizen Head

,, Ahogy haladunk a déli parton keletről nyugatra, ne hagyjuk ki Baltimore kisvárosát. Maga a település nem nagyon szám, helyes, mint a helyi kis falvak egyike, de csak pár kávézó, pub található a kikötőjében. Innen még egy eldugott, egysávos földúton kell a domboldalon feljutni, hogy egy földöntúli tájon találjuk magunkat. Egy sziklaszirt tetején helyezkedik el a Beacon, egy óriási fehér kúp, aminek látványára olyan érzés fog el, mintha az Űrodisszeából érkezett volna a földre. Körülöttünk pedig csak sziklák és az óceán. Esős-borongós időben pláne olyan, mintha egy másik bolygón lennénk.


Innen továbbhaladva az ország legdélnyugatibb csücskébe érünk, a Mizen-fokhoz, ahol egy látogatóközpont lett kialakítva, belépő 7.50 euro / felnőtt. Magasan a sziklák tetején van egy kiépített útvonal, ahol már nem áll a Mizen Head-i világítorony, de egy kiállítás keretein belül láthatjuk, milyen volt itt az élet, hogyan működik egy ilyen hely. A sziklák csodásak itt is, valamint ha szemfülesek vagyunk, akkor láthatjuk a sziklák aljában élő fókákat, vagy a messzeségben itt is előfordulhatnak bálnák. (V. G., 2017)

Ring of Beara és Ring of Kerry

A Mizen Headtől északra Glengariff és Kenmare-n át autókázhatunk a Ring of Beara holdbéli táján át a Ring of Kerryre, ami az egyik legszuperebb autós útvonal. Hegyeken, szerpentineken át vezet és szebbnél szebb látványt biztosít mindkét útvonal. Nagy része a tengerparti sziklák mentén, a hegyoldalban visz minket, 1-2 kilátópontot biztosítva.

Skellig Islands

,, A Ring of Kerry – és a saját írországi utazásunk abszolút fénypontja a Skellig Islands. Portmagee-ból vagy Waterville-ből indulnak a kis halász hajók a szigetekre, mely kb 13 km-re található az óceánon a szárazföldtől. Mi Portmagee-t választottuk indulásnak, mely egy bájos halászfalu Waterville-lel szemben, ami egy nagyobb település a környéken. A hajóutat mindenképpen előre kell foglalni, mivel 10-12 fős csónakokkal viszik be a turistákat a szigetre, így elég korlátozott a létszám, amit egy nap el tudnak vinni. Valamint nagyon időjárás függő, hogy elindulnak-e a hajók, ugyanis pici „lélekvesztő” halászcsónakokkal történik a közel egy órás hajózás, mely rendesen ki van téve az óceáni hullámoknak.

Vannak túrák, melyek nem kötnek ki a szigeten, de szerintem ha már valaki oda 50 percet, vissza 50 percet hajózik, akkor jólesik 2 és fél órára kiszállni a szigetre. 2 szigetből áll, ezek közül csak egyiken, a Skellig Michael szigeten lehet kiszállni. A másik, kisebb sziget, a szula madarak fészkelőhelye, több tízezer madár él itt. Messziről fehérnek látszó kövek igazából feketék, csak tele vannak a fehér madarakkal, akiknek halászó torpedó technikáját a csónakból megfigyelhetjük.


Ezt a túrát viszont tényleg csak a bevállalósoknak érdemes választani. 2 és fél óra van a szigeten, de egyből mászni kell csúszós, kb 600 lépcsőn minden biztosíték, korlát vagy kapaszkodó nélkül a meredek sziklán. És aztán lefele is jönni kell... lefele olyan érzés, mintha az ember a semmibe ereszkedne alá. Itt nincs büszkeség, nyugodtan lehet négykézláb vagy gatyaféken megtenni az utat. Itt viszont az alsó részen nincs semmi vendégváró hely, vagy fedett hely, ahova be lehet ülni, itt csak a sziklaszirt van és felfele. A hegy tetején a 9. században épült egy kolostor, melyet a 12. századig laktak szerzetesek, utána lakatlan volt a sziget több száz éven át. A 19. században újra éltek rajta, hogy a világítótornyot karban tartsák, de a sziget élhetetlensége miatt ez nem sokáig volt fenntartható.


A hegy megmászása viszont kárpótol minden nehézségért. A szigeten ezrével élnek az északi lundák, ami az egyik legédesebb és legmókásabb madárfaj. Nem félnek az emberektől, így nagyon közelről is megbámulhatjuk őket.
Nehéz szavakba önteni milyen érzés fent lenni ennek a szigetnek a tetején. Mi pont ködös időben voltunk fent, amikor a lépcsők megmászása még veszélyesebb a csúszóssága miatt. Valamint az ember ha lenéz, csak a ködöt látja, és semmi mást. Egy rossz lépés, és a kirándulás fatális lehet, melyre volt már példa sajnos a közelmúltban. Gyerekeket nem engednek erre az útra.

Viszont ködös időben még misztikusabb az egész hely, a sziklák, a mélység, átérezni a kolostorban élő szerzetesek magányát, elszigeteltségét.

(Vitai Gabi, Vista, 2017)


Killarney-tavak

,, A Killarney-tavak az egyik legkedveltebb túrázó hely Írországban, csodálatos tavakból áll a nemzeti park, mely körül több bicikli és gyalogos túraútvonal van kialakítva. Killarneyben található az Irish Whiskey Experience, ha esetleg korábban kimaradt az Old Jameson Distillery Middletonban. A tavak körül több kilátópont található, például a Gap of Dunloe, a Moll’s Gap vagy a Lady’s View. A környéken népszerű a lovaskocsi bérlés, és azzal bejárni a tópartot, a Muckross Abbeyt és Muckross House-t. Rengeteg lovarda és lovasiskola üzemel itt, így gyerekkel érkezőknek sok jó programot tudnak kínálni.  (V.G., 2017)

The Burren

,, Nagyon különleges terület a The Burren nemzeti park, ami nem túl szép, viszont nagyon érdekes. Az egész tájat uralja a mészkő, dolomit, a karszt. Akár csak át is autózhatunk rajta, vagy megállhatunk megcsodálni a többezer éves megalit sírokat is. Ezen a környéken ismét úgy érezheti az ember magát, mintha egy teljesen más időszámításba csöppent volna. És ezen segít még az is, hogy szintén alig találkozni más emberekkel errefele. A Burren végén, a tengerparton található a Black Head világítótorony, amely megtekintéséhez szemfülesnek kell lenni. Ugyanis egy út kanyarulatában van, lefele, viszont autóval csak egy helyen lehet félreállni – akkor is csak max 2 autónak van hely, vagy hosszú kilométereket kell sétálni a mészkő sziklákon át egy következő autós félreállótól. Ez egy pici világítótorony, nem a tipikus fehér-piros csíkos, így nehéz észrevenni. " (V.G., 2017)


Connemara

,, Connemara mesés táj, napokat el lehet itt tölteni kirándulással, utazgatással, rengeteg tó és hegy tagolja, fjordok és az Atlanti-óceán. Connemara hol mesésen zöld, hol sziklás és kopár, kék tavak és homokos tengerpartok, mindig más látványt kínál. Egyik legturistásabb látnivalója a Kylemore Abbey (ami most éppen tatarozás alatt van, de működik és ugyanúgy elkérik érte a 13 euros belépőt), mely egy tó partján található, csodálatos zöld növények és lila virágok között. Bár szerintem nem éri meg a belépőt itt erre elpazarolni, hisz a környéken annyi ingyenes szép túraútvonalon lehet kirándulni ! Például Letterfrack-ből indul 4 útvonal is, van közte rövid 1.5 km-es vagy hosszabb fel a hegyre. Ha már itt vagyunk, mindenképpen menjünk be Cong városkájába, amit cuki patakok öveznek, ahol pisztrángra horgásznak a helyiek, és innen is a város központjából indulnak különböző túraútvonalak (akár 3 órás vagy egésznapos). Itt található az Ashford kastély is, ami fel lett újítva és ma egy 5 csillagos szálloda, viszont a kertje és parkjai, erdője mindenki által látogatható. (Vitai Gabi, 2017)"

Skerries

,, Dublintól északra eső halászfalu, Skerries. Rendelni sem lehetett volna szebb napot erre a kirándulásra, egész nap gyönyörűen sütött a nap. Első megálló Ardgillan kastélya volt. Az épület főhomlokzata Barnageera Beach-re, Skerries-re néz. Szép park veszi körül, mint minden valamirevaló ír kastélyt, valamint az elmaradhatatlan “walled garden” (nem más, mint falakkal körülvett kert, azért vették körül, hogy megvédjék a növényeket a nagy széltől, vagy fagytól) is megtalálható. Rózsa- és gyógynövény kertet alakítottak ki benne. Ezen kívül van itt még viktoriánus télikert, teázó, játszótér gyerekeknek. A fű itt is hihetetlen zöld és pihe-puha. A parkban, mivel kisütött a nap az emberek rövid ujjúban piknikeztek.

Írország egyik leghangulatosabb (a leírás szerint, többen ugyanis még nem voltam) halászfalva Skerries, Dublintól 30km-re északra helyezkedik el. Közkedvelt nyári nyaralóhely volt Skerries, mindaddig, amíg az írek nem Portugália, Spanyolország felé vették útjukat nyaranta. Manapság is sokan látogatják, hogy sétáljanak egyet a friss tengeri levegőn, megnézzék a kikötőjét és a malmokat, amik a 17. század óta állnak itt. A tengerparton mi is tettünk egy jó nagy sétát és közben elkészítettük az otthon maradt Dóri barátnőnk névnapi köszöntőjét. A homokba belevéstük majd fotóval is megörökítettük a másnap esedékes névnapi köszöntést. A tenger látszólag elég hideg volt, de egy pár embert ez sem tartott vissza a fürdőzéstől, igen jól olvassátok! Én a látványtól is dideregtem, főleg hogy 1 héttel ezelőtt még a közel 30 fokos vízben áztattam habtestemet. (2017)" forrás

Clonmacnoise

Clonmacnoise egy középkori kolostor, amely az ír történelem egyik legfontosabb szentélye. A kolostor az 500-as években alapították a Shannon folyó mentén, és az évszázadok során nagy hírnévre tett szert. Az itt található romok ma is lenyűgözőek és sok látogatót vonzanak. A kolostor egyedülálló helyszíne az ír kereszténység és a középkori ír művészet fejlődésének, valamint az ír szentek és tudósok tiszteletének. A kolostorban található számos rom és műemlék, például kápolnák, templomok, szobrok és kőszarkofágok. Clonmacnoise az UNESCO Világörökség része és az ír történelem fontos szimbóluma.

Egy ókeresztény kolostor romjai kelta kereszttel:

Aji fotója

Olvasmányos linkek

,, Kerry megye (Írország dél-nyugati csücske) volt az utolsó nagyobb állomás az írországi bakancslistánkon, amit még idén nyárra terveztünk. A különböző utazási oldalak, blogok és a helyiek elmondása szerint ez az ország legszebb része. Itt is 3 napot töltöttünk, mint Nyugat-Írországban. Első nap Killarneyt néztük meg, ami Kerry központja, másodikon a Dingle félszigetet, harmadik nap pedig a Ring of Kerryt. Ide végre vonattal mentünk, így volt lehetőségünk ezt is kipróbálni. Természeten ég és föld a különbség a MÁVhoz képest. Az alap, hogy tiszta, kényelmes és minden kocsiban van internet, de ami nagyin tetszett, hogy az ülőhelyed fölé digitálisan ki van írva a neved.

Killarney egy nagyon szép és rendezett kisvároska, ami nagyon felkapott a turisták körében hisz ez Kerry „bejárata” és innen a leglogikusabb bejárni a megyét. Emiatt egymást érik a szálláshelyek az 5 csillagos luxus hotelektől a hostelekig. Csak egy 15 ezres kisváros, de Dublin után itt van a legtöbb kiadó szoba (ágy). Mi két hangulatos B&B-ben szálltunk meg közel a városközponthoz. A szép városközpont mellett a fő nevezetesség a Ross kastély, ami eléggé hasonló a Skóciában látott Elian Donan kastélyhoz. Érdemes a kastélyba is bemenni, mert nem túl drága és érdekes az idegenvezetés, ráadásul a kilátás is gyönyörű a környező hegyekre és a tóra, ami mellett fekszik. Szerencsére csodálatos időnk volt ezért a városba gyalog mentünk vissza egy romantikus túraútvonalon, ami már a Killareny Nemzeti Park része. Aki szeret túrázni, annak nagyon ajánlom, gyönyörű és jól kiépített túraútvonalak vannak és az időjárás is kevésbé zord mint a Skót Felföldön.

A környék bejárásához, most is egy buszos társaságot választottunk, akik mindig háztól házig visznek. Második nap a Dingle félszigetet néztük meg, aminek a széle az Európa legnyugatibb pontja és itt vannak Írország legmagasabb hegyei. A félszigetből kiáll egy másik 6 km hosszú homokos félsziget az Inch, ami a szörfösök kedvelt helye. A félsziget Dingle városáról lett elnevezve, ami hangulatos halász város. (természetesen az ebédhez Dingle whiskyt ittam A városnak van egy híres delfinje, Fungie …aki ott él az öbölben és előadja magát a turistáknak, a világ minden tájáról érkeznek turisták kifejezetten őt megnézni. Még szobra is van a főtéren, amiről elég nehéz volt fényképet készíteni az odasereglő gyerekek miatt. Dingle még arról is híres, hogy itt van a legtöbb egy főre eső kocsma Írországban. Pontosan 52 a kb. 2000 főre (Geszteréden hasonló lélekszámra kb. 3-4 jut). Elmentünk teljesen az európai kontinens legszéléig, ahol látható volt az alvó óriás sziget. Lehet, hogy ezen a képen nem jön át teljesen, de tényleg olyan élethű volt, hogy arra vártunk mikor kel fel. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Aran-szigetek - Dún Aonghasa - fotó by V. G. 

Connemara - v.g.

l.l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Fogash, 2018. 07. 26. 23:33
Hát, jópár tévedés van az írásokban. Kezdve azzal, hogy az utak gyatrább minőségűek, mint bárhol a Dunántúlon. Keskenyek, töredezettek, hepehupásak, végtelenül kacskaringósak. A főutak is. A bérautó lehetetlenül drága, ennél drágábban még sehol nem béreltem úgy, hogy az ajánlatok közül a Hertz volt a legolcsóbb. Aztán kiderült, hogy vagy megveszem napi 25€-ért az önrész nélküli biztosítást, vagy ráterhelnek 2000€-t a hitelkártyámra. (Aminek a hitelkerete ennél bőven nagyobb, de a napi limitje nem enged ekkora, egyösszegű terhelést.) összehasonlításként: Athénban a Budget ÖSSZESEN 38€-t terhelt a kártyámra egynapi bérlésért, mindenféle kaució meg depozit nélkül.
A Moher szikláknál a parkolásért ÉS A LÁTOGATÓKÖZPONTÉRT fizetsz, ahol van interaktiv kiállitás, 3D mozi, tiszta wc, stb, meg persze a szirtek is. 16 éves korig ingyenes, felnőttnek meg az a 6 (7?)€/fő szerintem egyáltalán nem a “méregdrága” kategória. Ellentétben a guinness gyarlatogatas fejenkenti 15€ belépőjével (4 tagúcsaládnál AZ már egy vagyon), a 2-3€-ba kerülő üdítőkkel (boltban!), vagy a 16-20 € körüli éttermi fogásokkal. Dublin belvárosa is egy lepukkant koszfészek (igen a történelmi belváros az egyetemmel, a St Patrick székesegyházzal, meg a környékével). Ami szép volt az a Daingean félsziget és a Killarney nemzeti park. Az Atlanti óceán partvonala csodás, de az ország belseje “akárhol” is lehetne, ha tehetném, azt átugranám.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon