ÚTIKRITIKA.HU / Moher-sziklák


hirdetes

útikritikák


Moher-sziklák

A Moher-sziklákról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Praktikus információk| Érdekességek| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalomfeltötés folyamatban

A Moher-sziklákról bevezető

A Moher-sziklák (angolul: Cliffs of Moher) Írország egyik legismertebb természeti látványossága. Az Atlanti-óceán partján találhatóak. Ezek a lenyűgöző sziklák a világ egyik legszebb tengerparti panorámáját kínálják. Rengeteg turista és természetkedvelő látogatja meg azokat.

 A Moher-sziklák a Nyugat-Írországban, County Clare megyében találhatóak. Közvetlenül az Atlanti-óceán partján fekszenek, és a sziklák több kilométeres partszakaszon húzódnak.

 A Moher-sziklák átlagosan 120 méter magasak, a legmagasabb pontjuk pedig mintegy 214 méterre emelkedik az óceán felett. A sziklák a leghosszabbak Írország partjain, mintegy 8 kilométeres hosszúságban terjednek el.

A Moher-sziklák lenyűgöző tengerparti látványosságok, amelyek sziklafalai meredekek és nagyon látványosak. A sziklák tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az Atlanti-óceánra, és jó időben el lehet látni az Aran-szigetekre is.

A területen gazdag állatvilág található, beleértve a tengeri madarakat, például sirályokat és sólymokat. A sziklák alatt található barlangokban és üregekben pedig, tengeri teknősök, fókák és egyéb tengeri élőlények élnek.

A Moher-sziklák népszerű turisztikai célpont Írországban, és évente több százezer látogatót vonzanak. A látogatóközpontokon számos információ és szolgáltatás áll rendelkezésre a turisták számára, például kiállítások, éttermek és ajándékboltok.

 A Moher-sziklák több filmbe is szerepeltek, köztük az "Harry Potter és a Főnix Rendje" című filmben is, amelyben az egyik jelenet a sziklákon játszódik.

A sziklák és a környező terület természetvédelmi területként van nyilvántartva. A látogatóknak fokozottan figyelniük kell a környezetre és a terület élővilágára.

A Moher-sziklák a természet csodája és egy lenyűgöző hely azoknak, akik élvezik a gyönyörű tájak és a tengerparti kilátások megtapasztalását. Az időjárás változékonyságai miatt érdemes előre tervezni a látogatást, és réteges öltözködni, mivel az Atlanti-óceánból érkező szelek hűvösebb időt okozhatnak.

Tetszett&Nem tetszett

jön

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

A Moher-sziklák nevezetesség méretekben, terjedelmében, kontrasztosságában, kitettségében egyszerűen önmagában hordozza a megfoghatatlant.

Az Ír-sziget egyik leglenyűgözőbb természeti képződménye ez, mely nyolc kilométeren át húzódik az Atlanti-óceán partján a kicsiny Doolin városának közelében. Legmagasabb pontján (214 méter) az O'Brien-torony áll, ami több száz éve szolgál kilátóként az idelátogatóknak.

Tiszta időben egészen az Aran-szigetekig és a Galway-öbölig el lehet látni vagy akár a Dingle-félsziget tőszomszédságában megbújó Blasket-szigetig. Látványos? Naná!

Minden évszakban, időjárástól függetlenül ("ha nem tetszik az ír időjárás, csak várj 5 percet" - tartja a mondás:) tömegesen vonzza a látogatókat.

A sziklákon ülve - bátrabbaknak akár lábat lógatva - tényleg Európa elhagyatott atlanti végében érezhetjük magunkat. Mondanám, hogy a világ legvégén szinte, de ezt, amióta a látogatóközpont megnyílt és koncentrált szervezettséggel ontja magából a buszos csoportokat, azóta már kicsivel óvatosabban teszem hozzá...

10-11 éve, legelső látogatásunkkor még szinte csak magunk bóklásztunk kedvünkre a kerítésekkel egyáltalán nem védett, szédítő magasságú sziklapárkányokon... Emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor legközelebb alig pár évre rá Connemarába tartva arra jártunk, hogy mennyire leszabályozott, turistás jellege lett az egész élménynek, pedig igazából a sétautak mentén most is szabadon barangolhatunk és óriási a terület...

Aki kalandvágyóbb, és mégis elhagyná a járt utat a járatlanért, az másfelől is megpróbálkozhat kijutni a sziklákhoz, ott biztosan kevesebb a csoportos turista, de az igazán szép parti kilátás az mégiscsak a kijelölt részekről van. (2016) forrás

V. Jancsi fotója

,, A Moher sziklák megtekintéséhez jó kiindulópont lehet Doolin, mely autóúton kb 9 km-re található. Viszont a sziklák szélén létezik egy gyalogos túraútvonal, ami összeköti Doolin városát a Moher-sziklákkal, ez kb 8 km. Így aki vállalkozó szellemű és fitt, érdemes ezt választani, mert így nem kell a parkolót kifizetni (6 euro/kocsi), egyébként meg nincs belépő.

Doolin egy aránylag nagyobb település, egy főútvonallal ahol több pub található, és rengeteg tanya, bed&breakfast szálláshely elszórtan. Ha a domboldalon van a szállás és nem akarunk a tehenekkel tarkított legelőkön átvágni, itt is számítani kell rá, hogy a szállás és egy pub között 4-5 km séta is lehet. Doolin kikötőjéből nagyon szép a rálátás a moheri sziklák szélére, valamint indulnak innen hajók a sziklákhoz, vagy az Aran Islandsre is. Napnyugtakor rengeteg szörfös lepi el a környező sziklákat, ahol egy világítótorony romja látható, valamint ha szerencsénk van, akkor delfineket is megfigyelhetünk közelről – vagy ha van éppen nálunk búvárfelszerelés, úszhatunk is velük az öbölben.

A Moher sziklák az egyik legnépszerűbb látnivaló Írországban, a legnagyobb tömeggel igazából itt találkoztunk. Ha nem szeretnénk tömeget, akkor érdemes kora reggel kijönni (már 9-től nyitva van), mert a turista buszok tömkelege 10-11 óra fele érkezik, vagy este napnyugtakor. Egy része a szikláknak kerítéssel körbe van véve, ezzel védve a turistákat, hogy ne zuhanjanak a mélybe. Viszont egy ponton túl mind dél fele, vagy északra Doolin felé vége a korlátnak, és ott már teljesen a sziklák legszélére is ki lehet ülni, állni, kúszni. A kilátás fenomenális." (Vitai Gabi, Vista, 2017)


A Moher-szikláknak még csak a környékén sincs lakott település. Van egy hatalmas parkoló az út túloldalán, ami méregdrága volt. Ezzel szemben a sziklák meglátogatása már ingyenes. Több helyen is azt tapasztaltuk, hogy a természeti képződményeket általában ingyen meg lehet nézni, viszont csak a mellette lévő, drágának mondható parkolóban tudjuk otthagyni az autót. Mire odaértünk, az előző napi esős időnek már nyoma sem maradt.

A sziklák tényleg nagyon hatalmasak voltak. Az öböl fokán volt egy apró kis őrtorony, amibe sajnos nem lehetett bemenni. Az öbölben pedig egy hatalmas szikla-sziget, ami tele volt sirályokkal és lundákkal. Voltak ott ugyan távcsövek, de egyrészt rettenetes hangon magyaráztak valamit, ha beledobtunk némi pénzt, másrészt a sajátomnak egyébként is nagyobb nagyítása volt. Elég sok időt elbámészkodtunk a lundáknál, utána körülnéztünk a visitor centerben lévő igen nagy ajándékboltban, majd a mellette lévő kis üzletsoron is. Itt vettünk egy kis ezüst kelta kereszt medált.

Innen mentünk tovább a Burren-re. Ez egy sík, barázdált, sok négyzetkilométeres sziklatömb, ahol csak nagyon kevés növény tud megélni. Ritka, csak itt élő, akár alpesi növényeket is találhatunk errefelé. Közel mentünk a tengerparthoz, egy-egy igen szép partszakasznál megálltunk fotózni és bámészkodni. Eszembe jutott, ha ezekbe a hasadékokba beejtek valamit, azt már nem látom viszont. Az útikönyv említést tett egy kőkori erődről, ahová nem visz út sem. Elég érdekesnek találtuk, gondoltuk, megnézzük."


"A Moher-szirtek nem érdemtelenül lettek Írország leglátogatottabb természeti látványosságává. A tengerszint felett több mint kétszáz méterrel végigsétálni, látni az Atlanti-óceán hatalmas hullámait, ahogy a szinte teljesen függőleges sziklafalnak csapódnak, fantasztikus, természetközeli élmény. Még akkor is, ha a Moher-sziklákat évente egymillió turista keresi fel, és hibátlan infrastruktúra veszi körül a látványosságot. A "free wifi" tábláknál gyakrabban csak a korlát átmászásának veszélyeire figyelmeztető feliratokat találunk itt, ahogy sziklák feletti legmagasabb ponthoz, az O'Brian toronyhoz vezető úton sétálunk. Az időjárás percek alatt változik meg a szikláknál. A nagy szél miatt ide esernyő helyett inkább esőkabátot érdemes csomagolni. (2015)" forrás


,, Dublintól nyugat felé 270 kilométert kellett utazni az élményért (nagy részét ennek is autópályán tettük meg), de megérte. Nagyon megérte. Félelmetes és egyben felemelő érzés a 10 kilométer hosszú, 230 méter mély, Atlanti-óceánba szakadó sziklafal tetején sétálni.
Nincs védőkerítés, a szikla széle átmenet nélkül a szakadék. Akadt olyan turista, aki kiült a kő szélére, a mélybe lógatta a lábát, miközben a társa fényképezte. Mások – köztük én is – azért tartották a méteres távolságot, hátha jön egy erős széllökés." forrás

Odajutás

A Moher-sziklák megközelítésének három tipikus módja van: gépkocsival,  tömegközlekedéssel vagy buszoos szervezett túta keretében. 

Gépkocsi:

Dublinból: A Moher-sziklák Dublintól való távolsága körülbelül 260 kilométer, és az utazás általában körülbelül 3-4 órát vesz igénybe gépkocsival. A legegyszerűbb útvonal az M7 autópálya használata Limerick felé, majd onnan a N18-as úton továbbhaladva Clare megyébe, ahol a Moher-sziklák találhatók. Kövesse a táblákat, amelyek az úti célt jelölik.

Shannon repülőtér: Ha repülővel érkezik Shannon repülőtérre, akkor onnan is egyszerűen eljuthat a Moher-sziklákhoz gépkocsival. A repülőtér és a sziklák közötti távolság mintegy 70 kilométer, és az utazás kb. 1 órát vesz igénybe.

Parkolás: A Moher-sziklák látogatóközpontjában parkolóhelyek állnak rendelkezésre, ahol fizetős parkolás lehetséges. Fontos figyelni a parkolási díjakra és a parkolási szabályokra.

Tömegközlekedés:

Busz: Tömegközlekedéssel is el lehet jutni a Moher-sziklákhoz. Limerick városából és Ennis városából rendszeres buszjáratok indulnak a sziklákhoz. Ellenőrizze a buszmenetrendet és az árakat az aktuális információkért.

Vonat: A legközelebbi vasútállomás Ennisben található, ahonnan további buszokkal vagy taxival lehet eljutni a Moher-sziklákhoz.

Túrák: Több túraszolgáltató is kínál túrákat a Moher-sziklákhoz, különféle kiindulópontokról. Ezek a túrák lehetnek kényelmes megoldások, ha nem szeretne vezetni vagy a tömegközlekedést használni.

Érdemes előzetesen ellenőrizni az aktuális közlekedési lehetőségeket és menetrendeket, mivel azok időszakosan változhatnak. A Moher-sziklák népszerű turisztikai célpontok Írországban, így érdemes előre tervezni az utazást, különösen a nyári hónapokban, amikor nagyobb forgalomra lehet számítani.

Praktikus információk

A Moher-sziklák térségében a turisták kényelmét és igényeit számos infrastrukturális létesítmény és szolgáltatás szolgálja. Az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül:

Látogatóközpont: A Moher-szikláknál található egy modern látogatóközpont, amely információs pontként szolgál a turistáknak. Itt térképeket, információkat, kiállításokat és egy ajándékboltot találhatnak a látogatók.

Parkolók: A látogatóközpont körül parkolóhelyek állnak rendelkezésre, ahol a turisták gépkocsija parkolhat. A parkolás fizetős lehet, tehát érdemes készpénzt vagy bankkártyát magával vinni.

Tájékoztató táblák: A Moher-sziklák területén elhelyezett tájékoztató táblák segítik a turistákat a látványosságok és a biztonságos területek megtalálásában. Az itteni utakat és sétányokat jól jelölik.

Sétautak: Kijelölt sétautak vezetnek a Moher-sziklákhoz, és lehetőség van a sziklákon történő sétára. Fontos azonban követni az irányokat és a biztonsági előírásokat, mivel a sziklák veszélyesek lehetnek.

Tájékoztató és idegenvezetés: A látogatóközpontban gyakran tartanak tájékoztató előadásokat és idegenvezetéseket, amelyek segítenek jobban megérteni a Moher-sziklák történetét és környezetét.

Éttermek és kávézók: A térségben több étterem és kávézó is található, ahol az emberek frissítőket és ételeket fogyaszthatnak. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy egy pihenő közben élvezhessék a lenyűgöző kilátást.

WC-k: A látogatóközpont és a parkolók közelében vécék állnak rendelkezésre a turisták kényelme érdekében.

Ajándékboltok: Az ajándékboltokban lehetőség van különböző Moher-sziklákkal és Írországgal kapcsolatos ajándéktárgyak vásárlására, mint például kitűzők, pólók vagy kerámiák.

Turisztikai információs központok: A közeli városokban, például Ennisben és Lahinchben, turisztikai információs központok is találhatók, ahol további információkat és segítséget kaphatnak a látogatók.

Ezen infrastruktúra és szolgáltatások segítik a turistákat a Moher-sziklák felfedezésében és élvezetében, és biztosítják, hogy a látogatásuk kényelmes és informatív legyen.

V. Jancsi fotója

Érdekességek

1. A Moher-sziklák földtani jellemzői és eredete érdekes és fontos téma. Ezek a sziklák jelentős geológiai és történelmi jelentőséggel bírnak. Íme néhány alapvető információ a Moher-sziklák geológiájáról és eredetéről:

Kőzetösszetétel: A Moher-sziklák főleg szürke színű pala- és homokkőből állnak. Ezek a kőzetek a tengeri üledékek során alakultak ki, és sok millió év alatt lettek kemény kőzetekké.

Tengeri üledékek: A Moher-sziklák alapjaiban tengeri üledékekből állnak, amelyek az idők során lerakódtak és összepréselődtek. Az itt található kőzetek számos különböző időszakból származnak, de a legfiatalabbak közülük a közel 300 millió évvel ezelőtt keletkeztek.

Geológiai időskála: A Moher-sziklák a geológiai időskálán viszonylag fiatal kőzetekhez tartoznak. Az időszámításunk előtti időkből származó, több száz millió éves kőzetek sok helyen elpusztultak és erodáltak, de a Moher-sziklák megőrizték formájukat.

Tengeri erózió: A Moher-sziklák jelenlegi lenyűgöző formájukat a tengeri erózió és a természetes erők hosszú idő alatt történő hatására nyerték el. Az Atlanti-óceán hullámai és szél erodálják a sziklákat, és hozzájárulnak azok állandó változásához.

Geológiai szerep: A Moher-sziklák geológiai kutatások szempontjából is fontosak. Az itt található kőzetek rétegződése és összetétele segíthet a tudósoknak jobban megérteni az Írország és az Atlanti-óceán régiójának geológiai történetét.

Összességében a Moher-sziklák geológiai fejlődése és eredete egy összetett folyamat eredménye, amely során tengeri üledékekből kemény kőzetekké alakultak át, majd az idők során a tengeri erózió és az időjárás hatására kialakultak azok a lenyűgöző formák, amelyeket ma látunk.

V. Jancsi fotója

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

a. h. fotója

Gabi fotója

j. h. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon