ÚTIKRITIKA.HU / Írország


hirdetes

útikritikák


Írország

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Az ír emberekről | Turista etikett | Gasztronómia | Ír sör | Fotóegyveleg

Skellig-szigetek - északi lunda - fotó by V. G.

Földrajz

1. A leghosszabb ír helységnév ez: Muckanaghederdauhaulia.

2. Írországban a tavakat loughs-nak nevezik  (kiejtés: loksz)

3. Írországban az angol, az ír és gael mellett a lengyel a legelterjedtebb nyelv. Nagyon gyakran hallhatunk lengyel beszédet.

4. Több ír él Írországon kívül, mint bent.

5. Írországban egyáltalán nem élnek kigyók a szabadban, se mérges, sem nem mérges. Nincsenek vakondok, menyétek, görények, gímszarvasok.

6. Az ír Achill-szigeten lévő, az Atlanti-óceánra merevedő, 688 méter magas Croaghaun (on Achill Island) a második legmagasabb európai sziklaszirt (az első a Faroe-szigetek-i Cape Enniberg).

Időjárás és éghajlat

Az időjárás kiegyenlítettebb, mint Magyarországon. Általában a hőmérséklet nyár közepén sem haladja meg nappal a 25 Celsius fokot és téli éjjeleken sem süllyed általában fagypont alá. Bizony nagyon gyakran esik az eső. A nappali és éjszakai hőmérséklet között az eltérés általában nem több 8-10 foknál. Írországban nyáron már reggel öt óra tájban felkel a nap, este pedig, tíz óra tájékán még szinte nappali világosságot lehet élvezni. Érdemes Írországot nyáron meglátogatni, élvezve a hosszú nappalok előnyeit. Télen az utóbbi időszakban jegesedésre és ritkábban havazásra is számítani kell, ezért gépjárművel történő utazás esetén ennek megfelelőn javasolt a gépjárművet előkészíteni (téli gumik, hólánc stb.) Időjárással kapcsolatos aktuális információkat az alábbi honlapon találnak.

"Ha röviden kellene jellemezni: kiszámíthatóan kiszámíthatatlan. Ha reggel kinéz az ember az ablakon, és azt látja hogy gyönyörűen süt a nap, sehol egy felhő, abból következtetni lehet arra, hogy még 2 percig biztosan nem esik. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt állandóan esne az eső. Sőt egész évben talán nem is volt olyan nap, amikor legalább egy kicsit ki ne sütött volna a nap. A hőmérséklet a Magyarországon megszokotthoz képest kiegyensúlyozottabb. Nyáron maximum 30 fokig melegszik - előző nyáron 31.5 fokkal jó sok éves rekord dőlt meg -, télen néhányszor -3, -4 fok van éjszaka, napközben azonban ekkor is 0 fok felett van. A mostani (2010) télen láttuk először a közeli csatornát úgy befagyni, hogy a hattyúk (közel 70-et számoltunk össze) az egyik híd főjénél találtak maguknak egy jégmentes területet.

Eső, mint mondtam, bármikor eshet, bár a valószínűsége október végétől jelentősen megnő. A legcsapadékosabb hónap február, március, ilyenkor nem csak a több eső, de a szinte állandó, nagyon erős szél is kellemetlen. Hó ritkán esik, és hamar elolvad. A sziget belsejében néha pár napig is megmarad, de pár centinél vastagabb hóréteg ott sincs soha (azért ez is elég közlekedési káosz előidézéséhez). Kivéve az idei 2010-es telet. Újév napján hatalmas pelyhekben esett a hó, majd később még esett hozzá. :)

Szél szinte állandóan fúj, hol gyengébb, hol erősebb. Ennek is köszönhető, hogy a levegő Budapesthez képest kristálytiszta (az autók azért itt is ugyanolyan büdösek). Kirándulás előtt mi mindig a www.met.ie oldalt nézzük meg, vajon az ország melyik szegletében nem fog esni az eső a hétvégén. :) Az esőfelhők vonulását jelző térképük eddig még mindig igen hasznosnak bizonyult: itt. Nagyon sokszor jártunk már úgy, hogy reggel kinézve az ablakon Dublin szürke, nedves arca köszönt vissza, de kis időjárás előrejelzés nézegetés után valamelyik, kevésbé esőmentesnek jelzett terület felé véve az irányt egy szép napot tudtunk a szabadban eltölteni." forrás

,, „Enjoy the weather!” (Élvezd az időjárást). Így köszöntött reggel a Jacobs Inn Hostel folyosóján az éppen valamit szerelő helyi szaki, amikor fényképezőgéppel a nyakamban nekiindultam a városnak. Természetesen esett az Irish mist-ként aposztrofált szitáló eső. Egy folyosói felirat szintén azt javasolta, élvezzem az ír időjárást,
hozzátéve, üljek ki a fedett tetőteraszra, ragadjak magamhoz egy sört és pár havert. Úgy látszik, az írek viccesek, bohémok, a kellemetlenben is meglátják a pozitívumot.

Egy-két nap után aztán megtanultam, hogy az eső itt gyorsan érkező és gyorsan távozó vendég. Kárpát-medencei szemmel hihetetlen sebesen változott az időjárás. Az egyik pillanatban még süvítő szél, eső, vagyis sapka, kesztyű és begombolt télikabát. Tíz perccel később már napsütés, szélcsend, vagyis sapka és kesztyű le, télikabát kigombol. Majd fél óra múlva minden kezdődött elölről. (2016)" forrás

Történelem

Mielőtt bekebelezte Anglia, majd az Egyesült Királyság, Írországot soha nem egyesítették egy monarchia alá, mint az történt més európai országokban. Ehelyett sok száz kiskirály harcolt folyton egymással. Etekintetben az ír társadalom valahol megkedet azon a szinten, ami jellemző volt Británniára, a gallokra és azibériai félszigetre a római hódítás előtti időkben.

Írország volt az utolsó európai ország, ahol kialakult a feudális rendszer. Az angolok kényszerítették rájuk. Az európai középkor idején az ír társadalom megőrizte a társadalom hagyományos kelta szervezeti állapotát, ami a törzsekre és a klánokra alapult. A feudalizmus előtti társadalmi álllapot egyik jelentős vonása volt, hogy nem voltak jobbágyok, hanem rabszolgák. Írország lett az egyik utolsó európai társadalom, ahol eltörölték a rabszolgaságot.

Dublinban először 1801-ben lobogott a brit zászló, a Union Jack, jelezve, hogy Nagy-Britannia és Írország unióra lépett.  

Manapság

Az angol és az ír után a harmadik helyi nyelv a gael. Ez utóbbit azonban kevesebben beszélik a szigeten, mint a lengyelt. Írország az Európai Unió egyetlen olyan állama, ahol tilos az abortusz. Érdekes viszont, hogy a erősen vallásos Írországban engedélyezték az azonos neműek házasságát, mégpedig népszavazás eredményeképpen.

Az ír emberekről

Az írek az angolnak egy jópofa dialektusát beszélik, azaz nem is egy dialketust hanem többet. Írországon belül, méás és más városban, régióban van az angol kiejtésnek sajátossága. Amúgy az írek beszédmódjára jellemző az, hogy kissé vontatottan, de erős hangsúlyozásokkal beszélnek. 

"Jellemző az írekre, hogy szeretik magukat szemléletesen, költőien kifejezni, akár kisebb történeteket, anekdotákat is felhasználnak arra, hogy alaposan vázolják a mondandójukat, vagy kellőképpen nyomatékosítsanak bizonyos részleteket. értékeli a szerénységet, míg a hangos, hivalkodó stílus mindig gyanút kelt bennük, a fölényesség minden formáját elutasítják. A kommunikációra az is jellemző, hogy az udvariasság gyakran fontosabb, mint az, hogy megmondják az igazat, amennyiben az negatív. Nem szeretnek semmire kerek nemet mondani, az elutasítás helyett inkább a talán szót hazsnálják." (Nyakkendőtől borravalóig, Turizmus Kft. 2012)

Az írek sörfogyasztásban Európában a második helyen vannak a csehek után (évi 130 liter).

Az ír tradicionális jóga fő gyakorlatai: "Az ittas fóka", "A nyúzott béka" és "A rohanó csiga" pózok

Írországban több mobiltelefon van, mint lakos.

"Sokan dohányoznak, és nem lehet úgy végigmenni egy utcán, hogy legalább egy kocsma mellett ne menne el az ember. Péntek esténként tele minden pub, szombat reggelre ennek meg is van az eredménye: sok kis róka futkorászik az utcákon. Persze köszönet az időjárásnak, az eső hamar elmossa ennek nyomait. Dohányozni tilos középületekben, oktatási intézményekben, vendéglátó helyeken, munkahelyen. Öltözködésük érdekes, megtalálható az edzőcipős - mackónacis fiatal, a kosztümös-öltönyös, fehér zoknis, edzőcipős munkába igyekvők mellett. Már egészen megszoktuk a 4-5 fokban, esőben strandpapucsban caplatók, vagy a földig érő, széttaposott nadrágszárak látványát. Az iskolások egyenruhában járnak. Lila, zöld, szürke szoknya, a megfelelő térdigérő zoknival, sállal. Nem használnak zsepit, inkább szipognak, prüszkölnek, krákognak. Igen hegyeseket tudnak köpni, egyszer majdnem sikerült a cipőmet eltalálnia az egyik járókelőnek. Nagyon szeretik a "Sorry!"-t használni, szinte mindig Ők kérnek elnézést. Sőt, ha tüsszentenek, Ők mondják a "Sorry!"-t utána, nem a többiek a "Bless you!"-t." forrás


"A főváros zenés szórakozóhelyeit felkeresni szándékozó, kalandozó hajlamú magyaroknak a Molly Malone című balladát (?) ajánljuk figyelmébe, amely Dublin (és vendégköre) alkoholistáinak nemhivatalos himnuszaként funkcionál, de nem fogtok szégyent vallani vele vidéken sem... A történet roppant egyszerű, ugyanakkor szomorú, ahogyan az egy balladától minimálisan elvárható: Molly szegény városi proletárcsaládból származott, aki édesapja és édesanyja napi betevő whiskeyrevalóját utcai hal- és kagyló-, valamint rák-árusításból befolyó szerény összeggel egészítette ki. Más források szerint már árvának született, de ez a történet szempontjából nem bír relevanciával. Ez a Molly minden nap végigrikácsolta a dublini utcákat, kis kerekes kordéján tologatva a vélhetően másodlagos frissességű, döglött tengeri élőlényeket, és “Cockles and mussels, alive, alive oh!” (Élő kagylók, óóó! – angolul kétféle névvel is illetik őket, én nem tudom, mi a különbség. Szerk.) kiáltással költekezésre próbálta rávenni a járókelőket. Ez a mondat különben maga a ballada refrénje is, amit torkaszakadtából énekelnie illik minden jelenlévőnek, még akkor is, ha akkor és ott hallja először." forrás

"Az köztudott dolog, hogy az írek nagyon közvetlenek. Sok útikönyv is külön kiemeli ezt a tulajdonságukat, hogy az idelátogató külföldi, nehogy tolakodásnak vegye az amúgy jóindulatú közeledést. Én egyébként kedvelem ezt a tulajdonságukat. Ha látják, hogy térképpel mászkálsz a városban, biztos odamennek és megkérdezik, hogy segíthetnek-e. Ha a babakocsit tolom, sokszor megállítanak, benéznek, megkérdezik, hogy hogy hívják a babát, mennyi idős, itt született-e stb. Ez engem soha sem zavart, sőt jólesik az érdeklődés, még akkor is, ha tudom, hogy ez csak egy felszínes hétköznapi dolog itt." forrás


"Az írek keményen tudnak inni. Nagyon vallásosak voltak, de egyre több az ateista. Vannak külföldiek, akik szerint az íreknek rossz a temperamentuma." (N. S., 2014)


,, A legtöbb klasszikus szitkozódás még mindig a gall időkből származik, így lesz az ír káromkodás kicsit népies, folklór jellegű:

„Hogy fojtson meg az ördög!”

„Olyan hülye, mint a tehénszar, csak negyed annyira hasznos!”

„Hogy az ördög csináljon létrát a hátadból, és szedje azon az almát a pokolban!” forrás


,, Az "ír nő" hallatára sokunknak az a tipikus szeplős, vörös hajzuhataggal rendelkező nő képe ugrik be és annyira nem is állunk messze a valóságtól. Egyedülálló természetes szépséggel rendelkeznek és a hófehér bőrön kívül, minden más színmeghatározás teljesen felesleges. Természetüket illetően hihetetlenül kedvesek, nyitottak és segítőkészek. Az ország stabil szociális rendszerének, valamint tradíciójuknak köszönhetően nagyon családcentrikusak. Ettől függetlenül a munkahelyükön férfiakat megszégyenítő módon állnak helyt, sokszor olyan pozícióban, amit inkább az erősebbik nemnek szokás dedikálni. Valami titokzatos szupererő folytán képesek megteremteni a magánélet és a hivatásuk között az irigylésre méltó egyensúlyt." forrás


Sírfelirat: William H. Hahn Jr. 1905-1980 - Ugye mondtam Neked, hogy beteg vagyok

Turista etikett

Az idősebb írek katolikus hite mély, tekintettel kell lenni vallásos érzékenységeikre. A északír helyzet kényes téma, ne feszegessük. Ugyan az ír sziget földrajzilag a brit szigetek csoportjához tartozik az írek nem kedvelik túlságosan a British islands kifejezést.

,, How are you?” (Hogy van?) – szólt oda az első napon egy élelmiszerlánc kasszása, amikor fizetni akartam.
Ilyen kérdéssel a magyar Tescókban eddig nemigen találkoztam, de más európai országban sem. A másodpercnyi lefagyás után kezdem mondani, hogy most vagyok itt először, jól érzem magam. Majd a barátom megbökött, hogy álljak már le. A bolt előtt elmagyarázta, ez udvariassági forma, nem a válasz tartalma a lényeg, csak egy rövid visszajelzés. „Mondj legközelebb csak annyit, hogy „Thanks, fine. And what about you?” (Köszönöm jól. És ön?)." forrás

Gasztronómia

"Elsőként az ír konyháról az ír reggeli juthat eszünkbe. Először egy igazi ír reggelihez egy galwayi B&B-ben volt szerencsénk. Azt kell mondjam, hogy a reggeli után nem voltunk éhesek egy jó ideig... Sonka, tükörtojás, itteni hurkaszerű valami (black pudding), no és persze szódás kenyér, tea. Laktató. :) Írország valódi ízeit az ír kocsmákban varázsolhatják tányérunkra. A hagyományos ír ételek között számos egyszerű húsos ételt fedezhetünk fel. Köretként legnépszerűbb a krumpli, de ezen kívül még a párolt zöldség, répa, paszternák is. A krumplit errefelé nagyon szeretik: potato, spud, tater - azaz krumpli. :) Nem találkoztam még írrel, aki a krumpli hallatán ne mosolyodott volna el. Több kiló krumpli hetente nem különlegesség errefelé. Sőt, a lasagnehoz krumpli sem.

Mennyi krumplit eszik egy átlag ember per év? - 30kg

No és akkor mennyi krumplit eszik egy átlag ír egy évben? - 141kg-ot, egy cikk szerint. Dennis, az angol tanárom nagy nyelések közepette, hasat simogatva értett egyet. :D Azt mondja 5-ből 4 napon eszik. :) A krumpli Írországban sem volt őshonos, ide Sir Walter Raleigh-nek köszönhetően került be a 16.században. Ő felelős a dohány elterjedéséért is. Számos piacot és fesztivált találhatunk errefelé, ahol megismerkedhetünk az ír ízekkel. Az www.irishfarmersmarkets.ie oldalán informálódhatunk a legközelebbiről." forrás


"A hagyományos ír konyha a fűszerrel és markáns szószokkal ízesített, jól átsütött húsok és a krumpli végtelen számú kombinációján alapul. A pubokban ezen kívül leveseket, különleges, házi készítésű sajtokat és desszerteket szolgálnak fel. Az írek kedvelik a halételeket és a különféle tengeri herkentyűket - az osztrigát, a homárt és a kagylót - is. Az írek a gigantikus reggeli után és a kora délután esedékes könnyű ebéd között nem iktatnak be újabb étkezést, és ebédidőben csak egy könnyű levest vagy egy szendvicset fogyasztanak el. A pubban a főétkezés és - a társadalmi kapcsolatok építésének ideje - estére esik. Sokan rendelnek ilyenkor Irish stew-t, az írek nemzeti ételének számító birkagulyást. Ez az étel levesesebb és kevésbé fűszeres, mint a magyar gulyás, és különleges ízét a kakukkfűnek, a sült szalonnának és a répának köszönheti.

Szintén tradicionális a barna sörből (stout) és sajtlevesből álló menü. A sajtleves egyedülálló aromáját a főzéskor felhasznált mustár és a Cheddar sajt adja meg. Szintén nagyon népszerű a "coddle", egy hagymával, szalonnával, kolbásszal és burgonyával készült egytálétel, amit petrezselyemmel és borssal ízesítenek. Amilyen egyszerű, olyan népszerű a "fish and chips", a sült krumplival tálalt friss halfilé. Aki ennél egzotikusabb ízekre vágyik, feltétlenül kóstolja meg a "Smoked haddock bake" nevű halételt. A besamelmártásban fürdő tőkehal és a sajtos burgonya párosítása különleges ízű rakott fogást eredményez. A pubok rendszerint a helyi jellegzetességeket is szívesen felveszik a menübe. Írország nyugati partvidékén az egyik kedvelt fogás az Atlanti-óceánból frissen kifogott kagyló - gőzölve, fehérborosan, barna kenyérrel tálalva. A "seafood chowder" nem más, mint paradicsomszószos tőkehal- és lazacdarabkákból készült különleges halászlé. Az édességek közül a legismertebb az almáspite és a csokoládé mousse. A "bread and butter puding" viszont egészen máshogy fest, mint egy átlagos puding. Tulajdonképpen egy vajaskenyér, amit vaníliával ízesített, tojásból, tejből és cukorból kikevert masszával együtt sütnek meg. Csak haladóknak ajánlott." forrás

Ír sör

Jön!

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

Attila, 2014. 10. 29. 12:26
az email címemre kérném a válaszokat.Köszönöm


Attila, 2014. 10. 29. 12:25
az írek normálisabbak mint a magyarok?
Úgy értem hogy jobb a mentalitásuk?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon