ÚTIKRITIKA.HU / Galway


hirdetes

útikritikák


Galway

Galwayről bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb praktikus információk|Latin negyed| Látnivalók| Érdekességek| Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Galwayről bevezető

Lakosság (2023-ban): 72,000

A város Írország nyugati partján helyezkedik el egy ugyancsak Galway nevű öbölben.

Galway városa híres az élénk kulturális életéről, valamint az ott megrendezett fesztiválokról. A várost a hagyományos ír zene és tánckultúra központjaként tartják számon.

Galway főtere az Eyre-tér. 

A város Szent Miklós templomában található nemzeti oltárkő Írország egyik legértékesebb középkori művészeti kincse.

A híres Claddagh gyűrű eredetileg Galway-ban készült. Ez a hagyományos ír jegygyűrű különleges jelentéssel bír, és sokak szerint a kapcsolat és a hűség szimbóluma.

Galway városában két jelentős egyetem található: a National University of Ireland, Galway (NUIG) és a Galway-Mayo Institute of Technology (GMIT), amelyek egyaránt hozzájárulnak a város fiatalos légköréhez.

Galway városa a kelta kultúra nyomait is hordozza. A kelta örökség megjelenik az építészetben, a helyi legendákban és az eseményekben.

Shop Street: Az egyik leghíresebb utcája a városnak, ahol az árusok, utcazenészek és művészek a hagyományos ír hangulatot teremtik meg.

A város Corrib folyója (gall nyelven: Abhainn na Gaillimhe) - R. Gyuri fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

R. Gyuri fotója

Nem tetszett

Vélemények

,, Galwaybe érve ne keressetek se taxit, se tömegközlekedést, mert az egész város kb. egy fél nap alatt gyalog bejárható. A vasútállomástól pár száz méterre beérsz a történelmi belvárosba, és ott aztán megkapod az arcodba Írországot! Régi kocsmák egymás hátán, mindenhonnan lajtoskocsi számra mérik ki a whiskey, éneklő (ordibáló) aranyos részegek. Bármelyik kocsmát is választod, nem fogsz rosszul járni. Arra vigyázz, hogy a reserved for musicians helyekre ne ülj, mert akkor addig kell innod a whiskeyt, amíg meg nem tanulsz furulyázni és/vagy hegedülni. A belvárosból kifelé menet mindenképp menjetek ki a félszigetre. Itt láttam meg életemben először az Atlanti-óceánt. Szerintem elég jó szókincsem van, de itt nem találtam szavakat. (2019)


"Igazán nyüzsgő város, az utcák zsúfolásig voltak a sétálókkal. Az éjszakát megint autóban a connemarai márványdombok lábánál töltöttük. Már szó szerint, szedtem is pár darabot belőle. Eredetileg egy onnan pár kilométerre fekvő tó partját néztük ki, de ott annyi, szúnyogra hasonlító csípős valami támadott, hogy megfutamodtunk előlük. A csípések nyomai még napok múlva is látszódtak."


A bohém kisváros remek éttermekkel és piaccal, érdekes kiállításokkal, rengeteg street arttal, vintage boltokkal és tengerparti sétányokkal igyekszik magába szippantani az embert, ami sikerül is: teljesen más hangulatot kapunk itt, mint a fővárosban. Ha pedig a nap is süt, az ember vissza sem vágyódik Dublinba...(2024) forrás

Odajutás

Galway országúton 207 kilométerre van Dublintól. Vonaton az ír fővárostól 2 óra 10 percre van.  

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Gyalogoshíd - R. Gyuri fotója

Étkezés

R. Gyuri fotója

Vásárlás

Ékszerbolt - V. jancsi fotója

Whisky választék - V. Jancsi fotója

Szórakozás

R. Gyuri fotói

V. Jancsi fotója

Egyéb praktikus információk

Latin negyed

R. Gyuri fotója

V. Jancsi fotói

Látnivalók

Lynch's Castle

R. Gyuri fotója


Érdekességek

Szobor a Latin negyedben: Oscar Wilde drámaíró egy észt író társaságában - R. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon