ÚTIKRITIKA.HU / Írország


hirdetes

útikritikák


Írország

Közlekedés | Étkezés | Sörözés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

g.t. fotója

Közlekedés

Autóbérlés ezen a linken elérhető

 • Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg.
 • Külön jelzés nélkül a megengedett sebesség lakott helyen 50 km/óra, közúton 80 km/óra, autópályán pedig 120 km/óra.
 • Vezetés közben a mobiltelefon kihangosító berendezés nélküli használata tilos. A kijelölt buszsávok szabadon hagyását motoros rendőrök sűrűn ellenőrzik, a szabálysértőt komoly büntetés sújtja. Érvényes parkolási jegy hiányában a gépkocsit a kijelölt parkolóhelyen is lebilincselik. A kerékbilincs eltávolítása akár 100 euróba is kerülhet.
 • Külföldi rendszámmal gépkocsi legfeljebb 30 napnál rövidebb ideig használható Írországban.
 • Ha valaki turistaként érkezik az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes.
 • Közlekedési baleset esetén azonnal rendőrt kell hívni és vele rögzíttetni az eset körülményeit. Fontos az esetleges további felek biztosítási adatainak és forgalmi rendszámainak rögzítése is. Javasoljuk a gépjármű biztosítójával a kapcsolatot minél hamarabb felvenni.
 • Rendőri intézkedés esetén minden esetben ragaszkodni kell a jegyzőkönyv kiállításához, illetve az eljáró rendőr nevének és számának megismeréséhez.
 • Vészhelyzet esetén a „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető.


,, Bár sok helyen kint van a 80-as tábla a vidéki utakon, annyira szerpentines és kanyargós utak vannak, hogy képtelenség 80-nal végigmenni rajta. Így ha GPS-sel kalkuláljuk ki mennyi idő eljutni egyik pontból a másikba, érdemes még rászámolni egy kicsit, mert nem lehet tartani azt a sebességet, amit előírnak. Valamint elég szűkek a vidéki utak, kb másfél autó fér el egymás mellett, így emiatt is érdemes óvatosan, odafigyelve vezetni.

A másik sarkalatos pont vidéken, a tankolás. Dublin környékén és a nagyobb városokban több benzinkút is van (általában nincs mosdójuk), de igazán messze a várostól már nem annyira jellemzőek. Sok gazdának van kisboltja a falukban, vagy postánál van 1-1 kút, de ezek csak a posta/bolt nyitvatartási idejében üzemelnek, vagyis kb 10-17 óra között hétköznap, hétvégén teljesen kiszámíthatatlan. A benzin árában nincsenek nagy eltérések város és vidék között. Sok helyen cent/liter árban írják ki, máshol euro/liter, de többnyire 1.3-1.4 euro/liter árban mozog az ólommentes.

Vezetés közben bármi tárgy használata a vezető által tilos. Nem csak a mobiltelefonálást büntetik, de egy almát sem szabad vezetés közben megenni, úgyhogy minden evés-ivás kapcsán jobb, ha mindig félreállunk.

A parkolásra főleg a nagyobb városokban kell figyelni, kisebb falvakban nem fizetős a parkolás, csak 2 óránál több időt nem lehet egy helyben eltölteni. Érdemes azért mindig megnézni a táblákat.

Az autópályák (M jelzés) mind fizetős, az N vagy R jelzésű utak nem. Ezek fizetőkapukkal működnek, kivéve az M5-öst, mely Dublin legfontosabb körgyűrűje, ha ezt használni szeretnénk, akkor előre online meg kell venni a jegyet, vagy utólag 24 óránk van befizetni, ha használtuk.

Borzasztóan tetszett, hogy az autóutakon a lassabb sofőrök balra lehúzódnak sokszor, hogy a mögöttük jövő gyorsabbakat elengedjék – kíváncsi vagyok, nálunk vajon mikor lesz ilyen kultúrája a közlekedésnek? (Vitai Gabi, 2017)


"Ha kirándulni szeretnénk menni, és nincs még autónk, de nagyobb szabadságra vágyunk, mint amit a busz vagy vonat nyújtani tud, mi sem nyilvánvalóbb, mint az autóbérlés. Ahhoz, hogy autót béreljünk nincs másra szükség, mint érvényes jogosítványra - a magyar jogosítványt minden kérdezősködés nélkül elfogadják -, és egy hitelkártyára, persze elegendő felhasználható kerettel.

Feltételek kicsit részletesebben:

 • Fizetés: Rendelkeznünk kell hitelkártyával, melyen biztosítási célokból bizonyos összeg lekötésre kerül. Debit kártyát nem fogadnak el.

 • Személyazonosítás: Érvényes jogosítványt és hitelkártyát kell tudni felmutatni.

 • Jogosítványra vonatkozó megkötések: Legalább 2 éves, nem ideiglenes jogosítvánnyal kell rendelkeznünk.

 • Korhatár: Minimum 25 év, maximum 70 év.

Mi október elején indultunk egy vidéki körútra, melyhez az Argus–nál béreltünk egy Peugeot 206-ot. Két nappal a tervezett indulás előtt lefoglaltuk az autót a cég weboldalán. Az autókölcsönző cégeknek általában több telephelyük van az országban, és Dublinon belül is, melyek közül kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő átvételi és átadási helyet. Lehetőségünk van máshol visszaadni az autót, mint ahol felvettük, de ez jelentős felárral jár. Az autó átvételekor kell kifizetnünk a teljes bérleti díjat, valamint a biztosítás díját. Biztosítást mindenképpen érdemes az autóra kötni, hiszen esetleges baleset esetén az általunk fizetendő összeg jelentősen csökken, ha van biztosításunk (nekünk €900-ról csökkent €300-ra, és ezért összesen €20-t kellett fizetnünk). Az önrész összegét a kölcsönző lekötötte a számlánkon, melyet egy héttel azután vont vissza, miután sérülés nélkül visszahoztuk az autót. Az egy hét határidőben a beérkező büntetéseket hivatott megvárni.

A kibérelt autónkkal kapcsolatban sok előítéletem volt, melyek nagy része nem is változott (bár a táj ahol jártunk nem engedte, hogy az autóra figyeljek) egyet kivéve. Soha nem gondoltam, hogy egy Peugeot 206-ot valaha is szélesnek fogok érezni. Pedig megtörtént, nem is egyszer, hogy egy szembe közlekedő hasonló cirkáló miatt a bal tükrünk centikre volt az út melletti kőkerítéstől (itt nem árok, vagy fasor van az út mellett, hanem legalább derékig érő kőkerítés). Szóval aki hozzám hasonlóan tapasztalatlan bal oldalon vezető, béreljen inkább kicsi autót, élvezze a tájat és az útitárs közelségét. Ez az októberi 3 napos bérlés biztosítással együtt nekünk €93-ba került, ehhez jött még €60, amit az 1004 kilométer megtételéhez szükséges benzinre költöttünk.

Kétféle üzemanyag van: dízel és ólommentes." forrás

Városi tömegközlekedés

A városi tömegközlekedési eszközök igénybe vétele előreváltott vagy a járművezetőtől felszálláskor vásárolt jeggyel lehetséges. Ez utóbbi esetben a viteldíj fizetésekor a pontos összeget kell euró érmékkel perselybe dobni, váltásra, bankjegy használatára nincsen mód. Írországban a taxizásnál a borravaló nem elvárt, ha adunk, az lehet 5-10 százalék.

Vicces ír közlekedési lámpa

"A közlekedési lámpák furcsán működnek: Ha pirosra váltanak van sárga a zöld előtt, de ha zöldre váltanak, akkor egyszerre csak a pirosból zöld lesz. Nagyon sok helyen nincs zebra, sőt, itt a zebra nem csíkos, csak két hosszanti csík van felfestve a gyalogosátkelő két oldalán. Gyakorik a kiírások: Balra nézz, jobbra nézz. A gyalogosokra sokkal jobban vigyáznak az autósok, mint otthon. De ezt muszáj volt megszokniuk, hiszen sok helyen elkélne a zebra, de nincs. Kis pupik vannak a gyalogosátkelők előtt a vakoknak. Ugyanis, a vaknak az a jó, ha padka van, a kerekesszékesnek pedig, ha lejt az út. Így, lejt az út, de bordázott, hogy ha arra lépsz, érezd, hogy vége a járdának és következik az úttest. Emellett minden gyalogosátkelőnél csipogni kezd a lámpa, ha zöld a jelzés." forrás

Vonatozás

"Ha úgy döntene, hogy szeretné meglátogatni Írország más városait is Dublinon kívül, akkor a vonatközlekedés az ideális választás. A legfőbb vasútállomás Dublinban a Connolly pályaudvar. A Liffey-folyótól északra elhelyezkedő vasútállomás kapcsolódik Dublin, a folyótól délre fekvő részéhez is természetesen. Alapvetően a Connolly-ról induló vonatok főként Írország keleti része és Sligo megye felé közlekednek, míg a Heuston állomásról (a Liffey-folyótól délre) az ország déli és nyugati felébe mennek a szerelvények." forrás

----------------------------------------

Írországban lehet vezetni érvényes magyar vezetői engedéllyel. Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Ha valaki turistaként érkezik az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes. Írországban történő vezetés előtt javasolt áttekinteni az alábbi honlapot.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel vezessünk az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt. 2018-ban 148 halálos baleset volt az ír utakon.

Útdíj:

Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, az útdíjat elektronikus rendszeren keresztül kell megfizetni.

Étkezés

Az ireknél a reggeli és a vacsora a legfontosabb, legbőségesebb napi étkezés, az ebédre nem helyeznek nagy hangsúlyt. Érdekes, hogy a kocsmákba, egyszerű étkezdékben egész nap lehet reggeli jellegűt enni, ki is írják, hogy: All day breakfast, azaz reggeli egész nap. A tea valósággal nemzeti nedű Írországban. Életkortól függetlenül az írek naponta többszőr is teáznak. Főleg fekete teát isznak és nem spórolnak az erre szánt idővel. Írországban a borravaló nem elvárt, de azért jellemzően 10 százalék körüli. Vannak vendéglátóhelyek, ahol 12,5 százalékos szervízdíjat építenek be a számlába.

,, Milyen az igazi irish breakfast? Mint otthon egy disznótoros. Hurka, kolbász, sült sonka, tojás, rösztiszerű krumpli, paradicsom, plusz svédasztal müzlivel, tejjel, lekvárral, kenyérrel. Mindez 5 euróért (1560 forint) Európa egyik legdrágább országában. Aznap legközelebb csak vacsorát ettünk. (2016)" forrás


,, Írországban akármelyik városban vagy vidéken jár az ember, nagyjából ugyanazokat az ételeket tudja enni mindenhol: fish&chips, steak, burger, lazac és más halfajták, irish stew, bárányborda. És természetesen minden krumplival jön köretként. A halételek változatosabbak, többféle tengeri és folyami halat kínálnak fel sütve, grillezve, bundásan, úgyhogy ezt lehet kicsit jobban kombinálni. Árban is elég hasonlóak az országon belül, kb 14-18 euro között mozog egy főétel körettel (kivéve a steak, az itt is 25 euro körül van). 1-2 saláta van még, vagy a tipikus cottage pie, és a desszertek.

A legtöbb helyen délután 3-ig szolgálnak fel meleg ételt, utána vagy bezárnak este 6-ig, vagy csak kávét-süteményt lehet fogyasztani. Aztán este 6-9 között újra van meleg konyha, de a pubokban este 9 után ismét csak sör van, étel nem. Ebbe Dublinban is és vidéken beleszaladtunk, úgyhogy érdemes egy utazást itt az étkezések köré tervezni, nehogy hoppon maradjunk. Szuper estékre, vacsorára olyan pubot keresni, ahol élő zene van a vacsora mellé, nagyon hangulatos és igazán helyi.

Ha egy helyen több időt töltünk, érdemes előre gondoskodni asztalfoglalásról a vacsorához, ugyanis a helyiek is rendszeresen pubokban vacsoráznak, vagy csak beülnek 1-1 sörre, így nagyon kevés a szabad asztal a legforgalmasabb időpontban. A legtöbb helyen belépéskor meg kell várni, hogy leültessenek, nem csak úgy besétálunk egy asztalhoz. A helyiek azért gyorsan váltják egymást, így itt bevett szokás, hogy először leültetnek a bárpulthoz egy sörrel, és kb 15-20 percen belül szabadul fel asztal, ahol utána vacsorázni is tudunk. (Vitai Gabi, Vista, 2017)

Sörözés


,, Az ír pubok mindenhol fantasztikusak, még a legeldugottabb vidéki falun is van kocsma, ahol rengeteg féle csapolt sört lehet inni (nem úgy, mint itthon, hogy a forgalmas helyen is csak kb 3-4 féle van). Itt a többféle világos sörtől kezdve a csodás vörös sörökön át a Guinnessig minden megtalálható csapról. Ami nem, azt pedig üvegben adják. Az én egyik kedvencem lett a Smithwick’s Red Ale, ami egy kellemes vörös sör, nem túl erős, bársonyos ízű. Különleges a Galway Hooker, ami egy erősebb pale ale. A legtöbb helyen a Hop House 13 sört adják csapról, ez a legelterjedtebb. És természetesen a Guinness csapról – össze se lehet hasonlítani az izét az itthon kaphatóval.
Valamint Dublinban nagyon sok pub elit kocsma, vagyis dress kód van! Az ajtókra ki van ilyenkor írva, hogy tornacipőben, rövidnadrágban nem szabad bemenni – ezt is érdemes előre figyelembe venni, és az esti sétához, vacsorához picit jobb ruhával készülni, mert a túracipős látványunkra mindenhol az a válasz, hogy sajnos nincs szabad asztal. (Vitai Gabi, 2017)

Az egyik legfontosabb sörkészítő ország Írország, így ha itt jár, érdemes megállnia az alábbi pubokban:

 • McCarthy, Fethard főutcáján, ködös hegyek és utak között. A pubnak nem csak az elhelyezkedése, de a berendezése is meglehetősen vonzó. A rattan székek és tölgyfa pult hatására egy régi film díszleteiben érezheti magát.
 • Az EJ Morrissey Abbeyleix-ben legendás a légköre miatt. Faragott képek, fém gerendák, és fa válaszfalakkal elkülönített boxok. Az öreg polcokon egyszer régen péksütemények és tea várt vevőre. 3. A Clancy Athy városában van, és többek között azért érdemelte ki a helyet, mert van egy régi stílusú ír bárja. Minden csütörtök este zenészek játszanak hegedűn, furulyán vagy mandolinon, régi időket idézve.
 • A Tigh Neachtain Galway-ben van, és nem sokat változott megnyitása óta. Irodalmárok és zenészek alkotják a közönségét, akik néha fel is lépnek itt. És egy másik nyomós érv amiért ez egy hagyományos pubnak számít természetesen a sör.
 • A Thomas Connolly Sligoban van, és érdemes felírni a megnézendő dolgok listájára. A berendezés és a hangulat az ami a listán szereplő többi pubhoz teszi hasonlóvá. Érdekes sajátossága, hogy a boxok között üveg válaszfalak vannak.

forrás

Vásárlás

"Az üzletek általában 9 - 10 órakor nyitnak reggel, és 6 órakor zárnak hétköznap. Legtöbb üzlet szombaton is hasonló, esetleg valamivel rövidebb nyitvatartással üzemel, némelyik vasárnap is nyitva van. Üzletközpontokban ez persze másképp alakul, ott heti hét nap reggel kilenctől este 8, 9-ig nyitva vannak az üzletek. Az élelmiszer üzletek hétköznap is tovább nyitva tartanak, a Dunnes Stores élelmiszer részlege például reggel 8-tól este 10-ig nyitva van hétfőtől szombatig, vasárnap pedig este 8-ig. A Tescok általában egész nap nyitva vannak." forrás

Közbiztonság

Írország a turista szempontjából alapvetően jó közbiztonságú ország. Persze nem árt betartani a minimális elővigyázatossági szabályokat. ne vigyünk magunkkal a programozáskor, esti szórakozásokhoz túl sok pénzt és hagyjuk a szálláshelyen az úti okmányokat. Dublinban és egyéb nagyobb ír városokban a korábbi évekhez képest több az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Előfordulnak zsebtolvajlások, de elég ritkán. Késő éjszaka, különösen pénteken előfordulhat, hogy ittas fiatalok bántalmaznak járókelőket, ezért ajánlatos elővigyázatossággal időzni a szórakozóhelyeken és környékein. Érdemes elkerülni Észak-Dublin és Limerick külvárosait is, mert ott bandák garázdálkodnak. Egyre több az autófeltörések száma.

Bajba jutott vagy bűncselekmény áldozatává vált turisták ide fordulhatnak segítségért: Irish Tourist Assistance Service (ITAS)

Amennyiben valaki bűncselekmény áldozatává vált, az ír rendőrséghez (Garda Síochana) kell fordulnia. Amennyiben a rendőri intézkedést nem tartják megfelelőnek, értesítsék a nagykövetség konzuli részlegét.

Egészségügyi ellátás elérhető betegbiztosítás alapján.

Egyéni biztonság - fotó by V. G.

Magyar külképviselet

A Magyar Nagykövetség Konzuli Hivatala


E-mail cím: konz.dub@mfa.gov.hu
Telefonszám munkaidőben: +35316613091, +35316613092, +35316613087
Cím: 2 Fitzwilliam Place, Dublin 2

Konzul: Tankóczi Zsombor

Egyéb hasznos információk

Vigyél átalakítót a konnektorhoz és nézz körül, mielőtt az úttestre lépsz 😉

Fotóegyveleg

Régiségbolt - l.l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon