ÚTIKRITIKA.HU / El Salvador


hirdetes

útikritikák


El Salvador

El Salvador dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Helyi konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Biztonsági őrökre nagy számban van szükség arrafelé. - g.s. fotója

El Salvador dióhéjban

 • A közép-amerikai El Salvador kicsi ország, területe csupán 21 040 négyzetkilométer, ehhez képest nagy a lakosság: 6.5 millió (2022-es becslés).
 • Fővárosa: San Salvador (kb, 520 ezer lakos).
 • El Salvador Guatemalával és Hondurassal határos.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének része El Salvadorban: a Joya de Ceren régészeti feltárásai.
 • El Salvadorban a spanyol a hivatalos nyelv.
 • El Salvadorban (2001 óta) az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz!
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 370 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: Hernandez

Nem kell vízum a magyar állampolgároknak, ha turistaként utaznak El Salvadorba és maximum 90 napot tartózkodhatnak ott. Beutazáskor ki kell tölteni egy adatlapot, amelyen fel kell tüntetni az ottani tartózkodás pontos címét, azaz a szállás adatait, s kérésre fel kell mutatni valami igazolást a visszautazásra szóló repülőjegyről.

El Salvadorban a közbiztonság nem túl jó, de jobb, mint Hondurasban, viszont rosszabb, mint Costa Ricában vagy Panamában. A bűncselekmények jellemzően nem érintik a turistákat, hiszen inkább bandák és családok közötti leszámolások történnek és többnyire olyan negyedekben, ahová a turista nem jár.

Időjárás szempontjából december és április között ideális El Salvadorba utazni. Ilyenkor ritkán esik az eső, nappal 26-27 fokos a hőmérséklet és éjszaka sincs 16 foknál hidegebb. Június és november között hurrikán szezon van, október és november a legkockázatosabb.

Miért érdemes ott turistáskodni? Mert sok a kulturális látnivaló is, mivel itt látható a maja kultúra örökségének egy része. Elég kellemes az éghajlat és nagyon szívélyesek a helyi emberek. A félig tropikus táj változatos, vannak szép tavak és izgalmas vulkánok. Vonzó a csendes-óceáni partvidék, és látványos a hegyvidék növényvilága.

Javasoljuk, hogy az alábbi tényt ne hangoztassuk El Salvadorban, ha helyi emberekkel beszélgetünk:

1982. június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott 10-1-re győzött El Salvador ellen a spanyolországi világbajnokság csoportküzdelmeinek első fordulójában, ezzel az első – és egyelőre az egyetlen – csapat a vb-k történetében, amely két számjegyű gyözelmet szerzett.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A 35 kilométer hosszú úton, a Ruta de las Flores-en közlekedni és az út menti falvakat, kisvárosokat, kávéültetvényeket felfedezni
 2. A hegyekkel körülvett, gyönyörű és autentikus Suchitoto városban a hétvégi piac
 3. A fővárosban a modern Iglesia El Rosario (templom)
 4. Strandolni a a Playa El Espino strandon
 5. Barra de Santiago halászfalu és Ataco falu a színes falfestményes házacskákkal
 6. Meglepően kellemes ország turistának Hondurashoz és Nicaraguához képest
 7. A San salvador-i Mercado Central (központi piac) az izgalmas káoszával
 8. Kirándulás a Parque Nacional Los Volcanos-ban
 9. Alegria hegyi városka panorámái
 10. Annyira kedvesek voltak velünk a falusiak és a kisvárosiak
 11. Vicces, hogy a egyes buszmegállókban kis tévé van felszerelve és azon nézik a focimeccset a várakozók.

Nem tetszett

 1. A közbiztonsági kockázatok miatti aggodalom (amúgy nem lett semmi bajunk)
 2. Folyton vigyázni, hogy ne rakjanak csapvízből csinált jégkockát az innivalóinkba
 3. A Joya de Cerén és a Tazumal (Santa Ana) maja romvárosok csalódást okoznak azoknak, akik előtte jártak a guatemalai Tikalban (mint mi), nem jól prezentáltak, nem költöttek rá elég pénzt
 4. A közúti közlekedés vadságai (az ottani autózási morál)
 5. A távolsági buszon a kényelmetlen ülőhelyek (nehezen fér el a hosszú láb)
 6. Természeti szépségek tekintetében azért nem nagy durranás

Vélemények


,, Már a buszon éreztük, hogy El Salvador másmilyen, mint Guatemala. Az emberek kedvesek, előzékenyek és segítőkészek egymással. Mindenki mosolyog és vidám. Itt nincsenek olyan búskomor arcok, mint Guatemalában. A híresztelésekkel ellentétben soha nem éreztük fenyegetve magunkat. Bármerre jártunk csak kedves emberekkel hozott össze a sors.

Két banda uralja az országot (a tizenhármas és a tizennyolcas), akik állandó harcban állnak egymással és rendszeres utcai harcoknak sokszor ártatlan polgári áldozatai is vannak. Ha csatlakozol, akkor nincs kiszállás. De azért biztos, ami biztos kapsz egy arctetoválást, amit a későbbiekben bővíthetsz, ha valami jót cselekszel. Bruno szerint neki veszélyesebb találkozni valamelyik bandataggal, mint nekünk. Rajta látszik, hogy helyi, leveszik róla az értékeit, megverik vagy megkéselik, de velünk csak jópofiznak. Az egyik vendége mesélte, hogy találkozott a külvárosi gettóban egy bandataggal, aki ahelyett, hogy kizsebelte volna, meghívta a családjához, ott vendégül láttak, a vacsora végén hívtak neki taxit, kifizették és hazaküldték.
Érdekes világ.

Az élet itt sem, olcsóbb mint nálunk és a keresetek is nagyon hasonlóak. A rendőri és a tanári fizu, pont annyi mint nálunk, viszont óránként megölnek valakit.
Sok vidéki városban jártunk, én azt gondolom, ha az ember betartja a játékszabályokat, nem hivalkodik, akkor éjszakai is nyugodtan sétálhat a legtöbb helyen. (2016)" forrás

Megközelítés

Európából nincs közvetlen légijárat. Budapestről indulva minimum kétszer kell átszállni, az olcsóbb jegyek esetén egy átszállás az USA-ban van. Ha az USA-ban való átszállást el akarjuk kerülni, akkor Mexióvárosba kell repülni Európából és onnan viszonylag olcsó a repjegy a Volaris vagy az Avianca járatain.

Szállás

A fővárosban az olcsó szállások a buszpályaudvar közelében vannak, a legmenőbb hotelek a Metrocentro bevásárlóközpontnál, a Roosevelt sugárúton.

Egészség

A turistákat érintő leggyakrabban előforduló probléma a hasmenés, és jellemzően a helyi ételekhez való hozzászokás első napjaiban. Célszerű erre az eshetőségre gyógyszerrel felkészülni (Immodium). Az étkezési helyek gondos megválasztásával, és csak palackozott víz, vagy üdítő italok fogyasztásával elkerülhető a probléma. A csapvíz nem ivóvíz!

A dengue-láz és malária ritkán előforduló, de ismert betegségek az országban. A védőoltás viszont nem indokolt egyik esetben sem. Egyszerűen, hatásos szúnyogirtó szerekkel védekezhetünk. Időnként vannak átmeneti, speciális előírások, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni, a magyarországi szakmai központoknál. Az orvosi ellátás jó, a kórházak működése szintén megfelelő szinten van. A lehetséges trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszélyhelyzettel találkozhatunk.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitisz, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot – mindig javasolt előzetes konzultáció a hazai egészségügyi szakszolgálatnál - a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Közlekedés

Távolsági busz

El Salvadorban a busz a legolcsóbb és legpraktikusabb közlekedési eszköz, viszont a turista kiemelten veszélyeztetett rajta a rablások miatt. 

Iránytaxi

El Salvadorban az iránytaxik (spanyolul: "taxis colectivos" vagy "taxis compartidos") elterjedt közlekedési eszközök, amelyeket általában városok és települések közötti rövidebb és közepes távokra használnak. Ezek a taxik általában kisebb, 8-12 személyes járművek, amelyek megtelnek utasokkal a fuvar indulása előtt.

Az iránytaxik megállnak a városok főbb útjain és a busz- vagy piactéren, és várják az utasokat. Az utasoknak csak annyi dolguk van, hogy beszállnak a taxiba, majd az utazás díját az utazás végén fizetik ki a sofőrnek.

Az iránytaxik általában olcsóbbak, mint az egyéni taxik vagy a bérelt járművek, de a kényelem és a magánéleti szféra hiánya miatt sok turistának nem tűnnek túl vonzónak. Az iránytaxikban utazás során előfordulhat, hogy az utasok szorosan egymás mellett kell üljenek, vagy akár a sofőr ölén is el kell helyezkedniük, ami nem kényelmes mindenki számára.

Az iránytaxik használata tehát lehet egy megfizethető és gyors utazási lehetőség, de a turistáknak érdemes előre mérlegelniük, hogy mennyire kényelmesek számukra ezek az utazási lehetőségek. Ha kényelmesebb és magánéleti szférát biztosító utazást szeretnének, akkor érdemes inkább más közlekedési lehetőségeket, például bérelt autót vagy turistabuszt választaniuk.

Vonat

Mindössze egy vonalon működik (San Salvador és Apopa között), tehát nem érdemes turistaként kalkulálni vonaton közlekedésre.

Taxi

El Salvadorban a taxizás biztonsága változó lehet, attól függően, hogy hol tartózkodik és melyik taxi szolgáltatást választja. Bár vannak megbízható taxi szolgáltatások, de előfordulhat, hogy a taxisok túlságosan magas árat kérnek, vagy akár kockázatosak is lehetnek a turisták számára. Ezért érdemes előre tájékozódni, és csak megbízható forrásokból rendelni taxit, például a szállodák recepciójáról vagy az Uber vagy a Cabify alkalmazások segítségével.

Az Uber és a Cabify is elérhető El Salvadorban, és a turisták számára megbízhatóbb és biztonságosabb lehetőség lehet, mint a hagyományos taxik. Az Uber és a Cabify alkalmazások segítségével lehetőség van az előre meghatározott útvonal és árak ellenőrzésére, és a sofőr értékelése is segíthet a megbízható szolgáltatók kiválasztásában.

Mint mindenhol, El Salvadorban is fontos az óvatosság és a biztonság szem előtt tartása, különösen ha idegen helyen utazik. A turistáknak érdemes előre tervezniük az utazásaikat, és a helyi hatóságok által ajánlott biztonsági intézkedéseket követniük, például az éjszakai utazások elkerülését.


Bérautó

Autóbérlés El Salvadorban megoldást nyújthat a turisták számára, hogy függetlenné váljanak a tömegközlekedéstől, és saját ütemükben fedezhessék fel az országot. Azonban az autóbérlés El Salvadorban kihívást jelenthet, különösen azok számára, akik nem ismerik jól a területet és nem rendelkeznek tapasztalattal a helyi közlekedési viszonyokban.

Az autókölcsönző cégek általában magasabb árat szoktak kérni az autóbérlésért, és bonyolult lehet a szerződések, biztosítások és díjak megértése. Emellett az utak állapota El Salvadorban változó lehet, és sok helyen hiányoznak az útjelző táblák, ami a navigálást nehezíti.

A közlekedési viszonyokat és az utak állapotát tekintve, az El Salvadori közlekedési kultúra eltérő lehet azokhoz a turistákhoz képest, akik más országokból érkeznek. A forgalom nagyon zsúfolt lehet, az autósok gyakran nem tartják be a közlekedési szabályokat, és az utakon nagyon sok lehet az autóbaleset. Az El Salvadorban történő autóbérlés előtt érdemes gondosan átgondolni a döntést, és megfontolni a biztonságosabb alternatívákat, például a helyi taxiszolgáltatások vagy a bérelt sofőrös autók használatát.

A turistáknak továbbá érdemes figyelembe venni az El Salvadorban tapasztalható biztonsági kockázatokat, és felkészülni a helyi közlekedési és biztonsági szabályok és előírások betartására. Összességében tehát az autóbérlés El Salvadorban kihívást jelenthet a turisták számára, és csak azoknak ajánlott, akik tapasztalt vezetők, ismerik a területet, és fel vannak készülve az El Salvadorban történő autózás kihívásaira.

Étkezés

Tartalmas reggeli a San Salvador-i hotelünkben - n.j . fotója

El Salvadorban sokféle étterem és kisvendéglő található, és vannak olyanok, amelyek biztonságosak és egészséges ételeket kínálnak a turisták számára. Az alábbiakban néhány ajánlás található az éttermekkel kapcsolatban, amelyek segíthetnek elkerülni a higiéniai vagy gyomor problémákat.

Kerülje az utcai árusokat: Bár az utcai árusoknál kapható ételek olcsóbbak lehetnek, a higiéniai szabályok általában nem megfelelőek, és az étel fertőzött lehet. Érdemes inkább az éttermeket választani, amelyek szigorúbb szabályozás alá esnek, és az ételek frissebbek és biztonságosabbak lehetnek.

Kerülje a csapvíz használatát: Az El Salvadorban található csapvíz nem mindig biztonságos az emberi fogyasztásra, ezért érdemes inkább palackozott vagy forrásvíz fogyasztása mellett dönteni, és elkerülni az olyan italokat, mint például jégkockák, amelyek csapvízből készülnek.

Válasszon jól főzött ételeket: A jól főzött ételek általában biztonságosabbak a fogyasztásra. Érdemes figyelni az ételek állagára, színére és szagára, és ha bármilyen gyanús jelet észlel, jobb, ha nem fogyasztja el az ételt.

Vegyen figyelembe a helyi ajánlásokat: A szállodák, idegenvezetők és a helyi lakosok általában tudnak ajánlani biztonságos és egészséges étkezési lehetőségeket. Érdemes megkérdezni tőlük, hogy hová érdemes menni enni.

Kerülje az ételekkel kapcsolatos kockázatos tényezőket: Például, kerülje a nyers vagy rosszul átsült húsokat, és az olyan ételeket, amelyek nagyon fűszeresek vagy csípősek, mert ezek irritálhatják a gyomrot.

El Salvadorban a helyi tipikus étkeken kívül a turista rengeteg féle más nemzeti, regionális konyhát talál. A közismert gyorséttermek itt is vannak, nagy számban. 

Vásárlás és pénzváltás

El Salvadorban a turisták számára számos vásárlási lehetőség áll rendelkezésre, beleértve az áruházakat, piacokat, üzleteket és szuvenírboltokat. Az országban általában lehetőség van a készpénzes és bankkártyás fizetésre is, bár nem mindenhol elfogadják a bankkártyákat.

A legjobb hely a pénzváltásra az általánosan elfogadott bankok és pénzváltók irodái. A turistáknak érdemes azonban óvatosnak lenniük, és kerülniük a pénzváltókat az utcán, mivel előfordulhat, hogy alacsonyabb árfolyamot kínálnak, vagy hamis pénzt adnak.

Az USD El Salvadorban hivatalos fizetőeszköz, és szinte minden boltban és üzletben elfogadják azt. Az USD elfogadása az országban azonban nem azt jelenti, hogy mindenhol az árfolyamot az aktuális piaci árfolyam szerint számolják át. Az üzletek általában saját árfolyamot alkalmaznak, ami általában kedvezőtlen az ügyfelek számára. Emiatt érdemes előzetesen tájékozódni a valutaváltásról és az árakról, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Az USD használata azonban kényelmes lehet a turisták számára, mivel nem kell aggódniuk az árfolyamváltozások miatt, és egyszerűen készpénzzel tudnak fizetni az országban.

Az árak általában alacsonyabbak, mint Európában, és a turisták számos helyen tudnak olcsón vásárolni, például az árusoknál a piacokon vagy az utcai boltokban. Az El Salvadorban vásárolt szuvenírek között szerepelnek az el salvadori kávé, az édességek, a helyi kézműves termékek és a textíliák.

A bankkártyákat általában elfogadják a nagyobb áruházakban, a szállodákban és a számos turisztikai látványosságnál, de előfordulhat, hogy az apró boltokban és a helyi piacokon csak készpénzt fogadnak el.

,, Salvadorban a dollár szinte hivatalos fizetőeszköz. Viszont úgy készülj, hogy 20 dollárnál nagyobból senki sem tud visszaadni, kivéve a hipermarketekben és a szállásokon. Ha már bevásárlóközpont, mi is megcéloztuk a közelit. Kicsit túlmentünk, de egy kedves fiatalpár elkísért minket és nagyon érdekelte őket, hogy honnan jöttünk és mit keresünk itt, ahol nem túl gyakori látvány a turista. Elmondtuk, hogy épp azért jöttünk, hogy növeljük a számukat.
A bevásárlóközpontban van minden, csak kicsit többe kerül, mint nálunk. Találtunk friss bagettet, prémium kategóriás salvadori kávét és kézműves sört is. (2016)" forrás

Közbiztonság

.. 2022. május: Két nappal ezelőtt érkeztünk meg El Salvadorba és érkezésünk után két órával kiraboltak minket, és mindenünket ellopták. Barátaink kijöttek értünk a reptérre autóval, és amíg megálltunk enni közben feltörték a kocsit és elvitték a táskáinkat benne konkrétan mindenünkel. "


A fővárosban fényes nappal két bandita támadott meg minket (két turista férfit). Bekanyaradtunk egy utcába, és két csávó el akarta venni a tabletünket, amin éppen az útvonalat náztük. Hála égnek valahogy megúsztuk, és nem sérültünk meg. Éjszaka az utcák nincsenek kivilágítva, és a helyiek is félnek kimenni az utcára. A kávézók fémketrecajtókkal vannak lezárva, minden üzletben, még a gyógyszertárakban is egy-két biztonsági őr áll, géppisztollyal. (2019)

El Salvadorban növekvőben van a bűncselekmények száma. Ez részben a szegénységgel, részben pedig a „transznacionális” drogkereskedelem útvonalainak áthaladásával magyarázható. A legbiztonságosabb és ajánlott a helyi turista irodák szolgáltatásainak igénybe vétele. A helyi buszjáratok igénybevétele vagy bérelt gépkocsival történő, helyi kísérő nélküli utazás nem ajánlott. Az országban turista-rendőrség működik, a látogatók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Egyenruhájuk és járműveik világosan jelzettek, feladatkörük ellenőrizhető internetes forrásokban is. Általában a józan ész szabályait követve kell közlekedni, a túlzottan nagy bizalom vagy a túlzott bizalmatlanság egyformán ártalmas lehet. Értékeinkre, okmányainkra fokozott gondot kell fordítani, legjobb ezeket a szálloda megőrzésében, biztonságos helyen tárolni.

                 A világ nem sok országában látni ilyen erős rendőri, katonai jelenlétet, mégis itt kevésnek bizonyul. - g.s. fotója

,, Salvadortól számítva volt 2 hét, amikor szó szerint félelemben éltem, folyton a késemet markoltam, és minden neszre, gyanús zajra egyből talpon voltam, minden mögém kerülő embernek megpördültem. Egy nagyon értelmes San Salvadorban élő olasz lánnyal és helyi, értelmiségi barátjával beszélgettem erről az egész biztonsági kérdésről, akik a politikát, a politikusok és a rendőrség korruptságát, az USA fegyverrel érvényesített érdekeit és a kábítószer-kereskedelmet hibáztatják. Ugyanmárkérem! Az, hogy az emberek félelemben élnek, a rablás, gyilkosság és bűnözés elfogadott - mert az! -, mindennapos dolog, az egy nép fejlett(len)ségéről árulkodik csak. Az emberek errefelé elképesztő módon lusták és persze vidámak, könnyelműek. A munka büdös, de a gringo pénze kell nekik, ha már erre jár. „Ha meg nem adja, akkor elveszem.” Az meg sem fordul a fejükben, hogy az a gringo talán megdolgozott azért a pénzért. A gringo persze minden külföldit takar, ebből a szempontból nincs extrán hátrányos megkülönböztetés. " forrás

i.o. fotója

Idilli utcakép - b. a. fotója

Egyéb hasznos információk

A mexikóvárosi magyar nagykövetség felügyelete alatt állnak az El Salvadorhoz fűződő kétoldalú kapcsolatok és az El Salvadorban turistáskodó magyar állampolgárok érdekvédelme. A salvadori fővárosban, San Salvadorban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Tesak József András

 • Cím: Pasaje 3 Casa #115 , Colonia Avila, San Salvador
 • Telefonja: 00-503 2297-9065; 2297-9006 --------  Mobil: 00 503 7885-2500 - E-mail: andytesak@hotmail.com

Látnivalók

San Salvador

1,1 milliós város (2021-es adat)

San Salvador El Salvador fővárosa, egy élénk és pezsgő város, amelynek kulturális és történelmi háttere gazdag és érdekes. A város sok látnivalót kínál a turisták számára, és számos étteremmel, kávézóval, piaccal és üzlettel rendelkezik.

Az egyik legfontosabb látványosság a városban a San Salvador Katedrális, amely az ország legnagyobb katolikus temploma. Az épület csodálatos homlokzattal és belső terrel rendelkezik, amelyben láthatók szép műalkotások és freskók. A Nemzeti Palota egy másik fontos helyszín, amely a város szívében található. Az épületben múzeum és kiállítások vannak, amelyek bemutatják az ország történelmét és kultúráját.

A turisták számára vonzó az El Salvador Nemzeti Múzeuma, ahol a látogatók megismerhetik az ország történelmének és kultúrájának különböző vonatkozásait. A David J. Guzmán Nemzeti Múzeum és Botanikus Kert szintén érdekes látnivaló, amely lehetőséget nyújt a természet és a növények megismerésére.

A város számos parkkal és zöldövezettel rendelkezik, amelyek tökéletes helyszínei a pihenésre és a kikapcsolódásra. Az egyik legnépszerűbb park a Cuscatlán Park, ahol számos szórakozási lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a játszótereket, a teniszpályákat és a sportlétesítményeket. Az El Boquerón Nemzeti Park pedig lehetőséget nyújt a természeti szépségek felfedezésére, és a város felett lévő csodálatos kilátásra.

A turisták számára sok lehetőség van az étkezésre, különösen az el salvadori konyha kínálatára. A helyi ételek közé tartozik például a pupusa, ami egy hagyományos töltött kukoricás tortilla, valamint a ceviche, ami friss halból készül. A városban sok étterem és kávézó található, amelyek különböző ételeket kínálnak, beleértve az el salvadori, olasz, mexikói és más nemzetközi konyhákat..

San Salvadorban a turisták biztonságosan látogathatják a nevezetességeket napközben, de figyelembe kell venni az ország általános biztonsági kockázatait, és óvatosnak kell lenniük, hogy elkerüljék a bűncselekményeket. A városban fokozott rendőri jelenlét van, különösen a turisztikai látványosságok és a forgalmasabb területeken. A turistáknak azonban figyelniük kell a környezetüket, és értékeiket óvatosan kell kezelniük, különösen a nyilvános helyeken.

Ajánlott, hogy a turisták ne viseljenek feltűnő ékszereket és ne mutassák feltűnően az értékeiket. A készpénzváltásnál ajánlott megbízható helyeket használni, és a bankkártyával való fizetés esetén a kártyát csak megbízható helyeken kell használni. Ajánlott az értéktárgyakat biztonságosan zárni a szálláshelyen, és nem hagyni az autóban.

A turisták különösen óvatosnak kell lenniük a város egyes területein, például a La Chacra és a San Jacinto területeken, valamint az éjszakai szórakozóhelyeken és a bárokban. Ezek a helyek magasabb bűnözési rátával rendelkeznek, és a turistáknak ajánlott elkerülni őket, különösen este és éjszaka.

Santa Ana

273 ezer lakos (2021-es adat)

Santa Ana El Salvador második legnagyobb városa, amely számos látnivalóval és tevékenységgel várja az odalátogató turistákat. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességgel büszkélkedhet.

Az egyik legfontosabb látványosság a városban a Santa Ana Katedrális, amely a város központjában található. Az épületben láthatók szép műalkotások és freskók, és környezete szintén gyönyörű.

A város számos múzeumot is kínál, amelyek bemutatják az ország történelmét és kultúráját. Az egyik legérdekesebb múzeum a Santa Ana Római Múzeum, amely a város római kori örökségét mutatja be.

A turisták számára a Santa Ana piac is vonzó lehet, ahol helyi ételeket, friss gyümölcsöket, zöldségeket és kézműves termékeket lehet vásárolni.

A természetkedvelőknek ajánlott meglátogatni a Santa Ana vulkánt, amely az ország legmagasabb vulkánja, és lehetőséget nyújt a kirándulásra és a csodálatos kilátásokra.

A városban számos étterem és kávézó található, ahol a turisták megkóstolhatják az el salvadori konyha finomságait, és élvezhetik a helyi életet.

A város biztonságosnak tekinthető a turisták számára, de az ország biztonsági helyzetére vonatkozó általános ajánlásokat érdemes figyelembe venni, és óvatosnak kell lenniük, különösen a nyilvános helyeken. Ajánlott követni a helyi hatóságok utasításait és figyelmeztetéseit, és értékeiket óvatosan kell kezelniük.

Suchitoto

(szucsitoto)

Suchitoto egy kis és bájos város El Salvador középső részén, amely híres történelmi és kulturális örökségéről, valamint a gyönyörű természeti környezetéről. A város központjában található a Central Plaza, amely a város legfontosabb pontja, és ahol az emberek találkoznak, pihennek és beszélgetnek.

Suchitoto történelme számos műemléképületen és régészeti helyszínen látható. Az egyik legérdekesebb látványosság a Santa Lucia templom, amely a 19. században épült, és a koloniális stílusú építészet egyik legjobb példája. A turisták meglátogathatják a város múzeumait, ahol a helyi történelem és kultúra bemutatása mellett kortárs művészeti kiállítások is láthatók.

A természeti szépségek tekintetében Suchitoto az Apulo-tó és a Guazapa hegy között található, ami a környék egyik leglátványosabb tájának számít. A város környékén a turisták megtekinthetik a Madre Tierra Természetvédelmi Területet is, amely egy sokféle madár és állatfaj élőhelye.

A városban számos kávézó, étterem és szuvenírbolt található, amelyek finom helyi ételeket és italokat kínálnak, és lehetőséget nyújtanak a helyi kultúra és élet megismerésére.

Suchitoto turistabarát város, és általában biztonságosnak tekinthető a turisták számára. Az ország általános biztonsági helyzete azonban változó, és az utazóknak érdemes figyelniük a helyi híreket és figyelmeztetéseket, és követniük kell a helyi hatóságok ajánlásait. A turistáknak ajánlott óvatosnak lenniük az értékeik kezelésében, és kerülniük kell a feltűnő viselkedést és ékszerek viselését a nyilvános helyeken.

Irén fotói

Juayua

Juayua egy kis város El Salvador nyugati részén, amely híres a színes piacáról, a finom ételeiről és az egész évben tartó ünnepeiről. A város a környék egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A város színes piaca minden szombaton megrendezésre kerül, és számos helyi termék és élelmiszer kapható, többek között a híres pupusa, ami egy hagyományos el salvadori étel. A piac azonban nem csak az ételekről szól, hanem számos kézműves termék és szuvenír is kapható.

A városban számos műemléképület látható, többek között a 18. században épült San Juan Nepomuceno templom, amelynek belső díszítése lenyűgöző. Az egyik legérdekesebb látványosság a városban a Cascada Los Chorros, amely egy gyönyörű vízesés a város közelében.

Juayua ételei különösen híresek El Salvadorban, és számos kiváló étterem található a városban, ahol a turisták megkóstolhatják a helyi ételeket és specialitásokat. Az éttermek mellett a városban találhatók a szórakozóhelyek és bárok is, ahol az emberek élvezhetik az el salvadori éjszakai életet.

A város turistabarát, és általában biztonságosnak tekinthető a turisták számára.

(vájueh)

Óceánpart

El Salvador partjai a Csendes-óceán partján helyezkednek el, és számos strand található az országban, amelyek közül néhány kifejezetten népszerű és jól ismert turisztikai célpont.

Az El Salvadori strandok közül a legnépszerűbbek az óceánparti üdülőhelyek, mint például El Tunco, La Libertad, vagy San Blas, melyek a szörfös turisták körében népszerűek. A strandokat egyaránt kedvelik a helyiek és a turisták, és számos lehetőséget kínálnak az élményekre, mint a búvárkodás, a szörfözés, a jet ski, a vitorlázás és a horgászat.

Az El Salvadori strandok szépsége azonban nemcsak a sporttevékenységekben rejlik. Az ország partjainak homokos vagy sziklás strandjai között számos természeti szépség található, például a kanyonok, a vízesések és a természetvédelmi területek.

A legtöbb strand biztonságosnak tekinthető a turisták számára, de az El Salvadori partokra jellemző a nagy hullámok és a veszélyes áramlatok, így érdemes körültekintőnek lenniük a turistáknak, különösen, ha nem rutinos úszók. Az úszás előtt mindig ajánlott tájékozódni a helyi viszonyokról, valamint követni a strandőrök és a hatóságok utasításait.

Földrajz és időjárás

 • Salvador az egyetlen közép-amerikai ország, amelynek nincs karibi tengerpartja.
 • Salvador az amerikai kontinens egyik legsűrűbben lakott országa. A lakosság kétharmada városi lakó.
 • Salvadort a "vulkánok országának" nevezik. Több mint 170 vulkán található az országban, köztük 20 jelenleg is aktív, de az utóbbi 10 évben ezek közül csak kettő volt ténylegesen aktív.

,, Santa Ana, Cerro Verde, Izalco – ez a három csodálatos vulkán található Santa Ana közelségében, a Vulkánok Nemzeti Parkjának hívják. Bőven van még máshol is vulkán, valahol olvastam, hogy Salvador területét figyelembe véve (nem nagy ország, 21 ezer négyzetkilométernyi), itt van a világon arányaiban a legtöbb vulkán.

De a hegyekben lévő tavak is a hajdan kitört vulkánok kráterét, kalderáját foglalják el gyönyörű kék vizükkel. A Vulkánok Nemzeti Parkja felé el is mentünk a Lago de Coatepeque mellett, a busznak itt elvileg nem volt megállója, de a sofőrrel már indulás előtt lebeszéltem, hogy csak megállunk itt pár képre, a jó öreg zöldhasúakat is odaadtam előre (Salvador hivatalos pénzneme az amerikai dollár), köszönte szépen, és pedig köszöntem a képeket. (2016, Dr. Drávucz Péter blogjából))" forrás

Időjárás és éghajlat

Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagymértékben függ a tengerszint feletti magasságtól, és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebb hőmérsékletűek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik. Mennyisége a déli lejtőket kivéve elérheti a 2170 mm-t. Novembertől áprilisig az északkeleti passzátszél alakítja az időjárást. Ezekben a hónapokban a levegő a karibi térségből érkezik, és Honduras hegyei kiválasztják belőle a csapadékot. Mire eléri Salvadort, száraz, meleg, poros széllé válik. A Karib-tenger felett kialakult hurrikánok néha érintik El Salvadort is, de a többi közép-amerikai országhoz képest kisebb ennek a veszélye. Érdekes módon a salvadoriak a május és az október közötti esős időszakot télnek (invierno) nevezik, holott az országban ilyenkor északi féltekei nyár van.

Történelem

El Salvador közép-amerikai ország, amelynek történelme gazdag és bonyolult. Az ország területén már a prekolumbiánusz (Kolumbusz előtti)  korban is élt ember, de a mai El Salvador területén élő őslakosokat az első spanyol hódítók felfedezésekor találták meg.

Az első spanyolok 1524-ben érkeztek az ország területére, és az országot hosszú ideig Spanyolország gyarmataként igazgatták. Az ország függetlensége csak 1821-ben jött el, amikor El Salvador egyesült az egykori közép-amerikai spanyol gyarmatokkal, hogy megalakítsa a Közép-amerikai Föderációt.

Az ország politikai helyzete azonban továbbra is változékony maradt a függetlenség után, és az ország történelme folyamatosan a politikai instabilitásról, a gazdasági nehézségekről, a társadalmi egyenlőtlenségről és az erőszakról szól.

Az országban a 20. század második felében feszült politikai helyzet alakult ki, amikor az országot egy jobboldali junta kormányozta, és az országban fellángolt a baloldali gerillaharc is. A gerillák és a kormányhadsereg közötti konfliktusok több mint tízezer ember halálát okozták, és az ország gazdaságát is jelentősen károsították.

Az 1990-es évek elején az ország az első demokratikus választásokat tartotta, amelyek eredményeként a baloldali FMLN (Farabundo Marti Nemzeti Felszabadító Front) párt került hatalomra

Manapság

 • Sokan eltúlozzák El Salvador fejletlenségét. A valóságban El Salvador Közép-Amerikában - Costa Rica és Panama után - a harmadik legfejlettebb ország gazdaságilag.
 • A világon itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó mobiltelefonok száma: 100 főre 125 készülék! El Salvadorban van Közép-Amerika legnagyobb bevásárlóközpontja és repülőtere.
 • Szegénység azért van bőven, hiszen a lakosság közel 20 százaléka csupán havi 45-50 amerikai dollár/fő alatti jövedelemmel rendelkezik.
 • Ökológiai sikertörténet, hogy El Salvadorban az utóbbi kb. 20 évben nem csökkent, hanem ellenkezőleg számottevően nőtt az erdőségek területe.
 • Az ország gazdaságában a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő terület.
 • Az ország számos kihívással szembesül, többek között az erőszakos bűnözéssel, az egészségügyi és oktatási rendszerrel, valamint a gazdasági fejlődéssel kapcsolatban. Az ország azonban számos pozitív változáson is keresztülment az elmúlt években.

A helyiekről

A lakosság indiánokból és meszticekből (indián és fehér keverék) tevődik össze. A helyiek jellemzően alacsony termetűek, sötétbarna vagy fekete a hajszínük és sötét a bőrük. A spanyol mellett, egyes régiókban eléggé elterjed helyi nyelv, a nahuat. A salvadoriak rendkívül barátságos, meleg lelkű és vendégszerető népek. A salvadoriakat így is nevezik: guanacos. Nagyon érdekes tény, hogy El Salvadorban alig-alig látni afrikai származású fekete bőrűeket. Ez azzal magyarázható, hogy már a gyarmati időkben, de aztán a modern korokban is tiltották az afrikai származásúak behozatalát, letelepedését El Salvadorban.

Turista etikett

El Salvadorba nem vetődik gyakran európai turista, így a helyiek részéről nagy lehet a kíváncsiság az idegen iránt, főleg vidéken. Udvariasan és kedvesen érdemes viszonyulni a kíváncsi helyiekkel. Érdemes már az elején hangsúlyozni, hogy nem amerikaiak vagyunk, hanem európaiak.

Viseljen visszafogott öltözéket, különösen a városi területeken. Kerülje a rövidnadrágot, a sortot vagy a szűk, testhezálló ruhákat.

Kerülje a hivalkodó ékszereket, drága órákat és nyakláncokat, mert ezek vonzhatják a bűnözők figyelmét.

Tartsa be a helyi szokásokat és hagyományokat. Például, ha meglátogat egy templomot, viseljen visszafogott ruhát, és vegye le a fejfedőjét.

Ne fotózzon vagy videózzon olyan embereket vagy helyzeteket, amelyeket nem engedélyeztek. Különösen kerülje a rendőrségi vagy katonai objektumok fotózását.

Ne beszéljen bántóan vagy tiszteletlenül beszéljen a helyi lakosságról, vallásról vagy kultúráról.

Tanulmányozza a helyi kultúrát és szokásokat, és igyekezzen alkalmazkodni azokhoz. Ez segíthet megbecsülni és jobban megérteni az országot, valamint elkerülni a kulturális szituációkból fakadó kellemetlenségeket.

Helyi konyha

A nemzeti étkük neve a pupusa, ami kukoricalisztből készült tortilla különböző töltelékekkel. Van sajtos, babos, húsos, zöldséges pupusas, és persze mindezek különböző kombinációi. A pupusashoz jár még a curtido (ecetes fehér fejes káposzta) és paradicsomszósz.

Olvasmányos linkek

,, Mindössze egy éjszakát töltöttem San Salvadorban. A főváros teljesen rendben van, elég amerikai jellegű, sok a pláza és a gyorsétterem. Rossz környékekre nem mentem, bandatagokat sem láttam. Lehet, hogy annyira nem is nagy baj. Az ország hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (akárcsak Panamában). Emiatt vagy sem, de az ország egyáltalán nem olyan olcsó, mint vártam. Couchsurfingen összeismerkedtem egy fővárosival, aki kocsival körbevitt a városban, benéztünk a belvárosba is, ami ugye minden latin amerikai nagyváros necces része. Itt gyakorlatilag egy nagy helyi piac, ahol mindent árulnak az utcán a cipőktől elkezdve a hamis DVD-kig (jellemzően egy dollár darabja, és ki is lehet próbálni). Másnap leverettünk a partra 45 perc alatt az El Tunco (A Sertés) nevű helyre, ahol én maradtam is pár napot.

A hely a nevét egy szikláról kapta, amely állítólag disznót formáz. Én nem fogyasztottam halucinogén kábítószereket, hogy ezt meg is lássam, de mindenesetre vicces a falu neve, na! Igazi szörfös paradicsom ez, nagyon jók a hullámok, a homok csaknem fekete a vulkanikus eredet miatt. A hostel is nagyon rendben volt, 50 méterre a parttól, igen jó társasággal, volt ott kínai-guatemalai (stílszerűen el csínó), szintén Guatemalában élő francia, finn, világcsavargó mexikói-francia hippi, salvadoriak, stb…Szilveszteri buli a tengerparton (lásd videók a flickr-en), szörfözés (azaz szörfözésnek imitált vergődés), élőzene, tengeri kaják, szóval tökéletes kikapcsolódás a hosszú utazgatás után. (2014)" forrás


"San Salvador új kihívások elé néz: az egyre növekvő bűnözéssel kell felvennie a harcot. Bár a főváros szó szoros értelmében vett területén alig 300 ezer ember él, ha az ún. "zona metropolitana", azaz városi zóna lakosait is hozzáadjuk, 1,3 millió ott élővel számolhatunk. A városban rengeteg mobil árusítóhely található, amely a csodás terek közelében jelentősen rontja az összképet, de hát meg kell élni valamiből mindenkinek… Sajnos a 'mara'-k, azaz a bűnözői csoportok jelenlétét sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezek a jól szervezett, szorosan összetartó csoportok rablásokat, lopásokat hajtanak végre a fővárosban, de annyira rejtőzködnek, hogy El Salvador az FBI segítségét kérte a felderítésükhöz. (2013)" forrás


,, El Salvador (A Megváltó) fővárosa, San Salvador a „Huszadik”. Nehéz olyasmit leírni róla, ami nem hangzott el San Pedro Sula, Acapulco és Guatemala City kapcsán, de ami bizonyos: szintén nagyon jól meg kell fontolni, hogy 2,3 milliós városban mikor és merre mozog az ember. (Százezer lakosra, 59 gyilkosság esik.) Ebben a városban nem szabad buszra szállni, a „legnépszerűbb” rablási forma a buszon utazók kifosztása. A helyzeten sokat segít, hogy El Salvador még a magyaroknak is olcsó, a taxi pedig különösen az; csakis azzal közlekedtem. Ebben a városban gyilkolták meg Oscar Romero érseket, ezt követte a borzasztó polgárháború. Polgárháború jelenleg nem zajlik, a bűnözés azonban nagyon komoly probléma, San Salvador szintén egy drogkereskedelmi gócpont. (Latin-Amerika roskadásig van kábítószerrel.)

A közép-amerikai országok közül El Salvador, a lakosság összetételét tekintve, a leginkább európai, pontosabban dél-európai hangulatú. Még egy megfigyelés: Közép-Amerikában talán itt mosolyognak legtöbbet az emberek, és minél inkább elhagyja az ember az elgettósodott nagyvárosokat, annál jobb a helyzet; vidéken, a kis falvakban már nem egyszer az a zavaró, hogy minden egyes ember (szó szerint) előre köszön, így az utazó is folyamatosan köszöntget. (Dr. Drávicz Péter blogjából, 2012)" forrás,, 2015 január 22. óta először 2017. január 11-én nem gyilkoltak meg senkit El Salvadorban. A váratlan örömhírről sajtótájékoztatón számolt be a salvadori rendőrség parancsnoka, Howard Cotto.
Az öröm érthető, El Salvador a világ egyik legerőszakosabb országa, ahol 2015-ben százezer lakosra 104 gyilkosság jutott - több, mint bárhol máshol a világon, leszámítva a konkrét háborús zónákat.
Tavaly már javulóban volt a helyzet a bűnbandák uralta országban, 20 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma, de a százezer lakosra jutó 81,2 gyilkossággal még így is a világ egyik legveszélyesebb országa maradt." (Via The Guardian)

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes