ÚTIKRITIKA.HU / El Salvador

El Salvador

El Salvador dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Helyi konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Biztonsági őrökre nagy számban van szükség arrafelé. - g.s. fotója

El Salvador dióhéjban

 • A közép-amerikai El Salvador kicsi ország, területe csupán 21 040 négyzetkilométer, ehhez képest nagy a lakosság: 6.5 millió (2022-es becslés).
 • Fővárosa: San Salvador (kb, 520 ezer lakos).
 • El Salvador Guatemalával és Hondurassal határos.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének része El Salvadorban: a Joya de Ceren régészeti feltárásai.
 • El Salvadorban a spanyol a hivatalos nyelv.
 • El Salvadorban (2001 óta) az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz!
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 370 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: Hernandez

Nem kell vízum a magyar állampolgároknak, ha turistaként utaznak El Salvadorba és maximum 90 napot tartózkodhatnak ott. Beutazáskor ki kell tölteni egy adatlapot, amelyen fel kell tüntetni az ottani tartózkodás pontos címét, azaz a szállás adatait, s kérésre fel kell mutatni valami igazolást a visszautazásra szóló repülőjegyről.

El Salvadorban a közbiztonság nem túl jó, de jobb, mint Hondurasban, viszont rosszabb, mint Costa Ricában vagy Panamában. A bűncselekmények jellemzően nem érintik a turistákat, hiszen inkább bandák és családok közötti leszámolások történnek és többnyire olyan negyedekben, ahová a turista nem jár.

Időjárás szempontjából december és április között ideális El Salvadorba utazni. Ilyenkor ritkán esik az eső, nappal 26-27 fokos a hőmérséklet és éjszaka sincs 16 foknál hidegebb. Június és november között hurrikán szezon van, október és november a legkockázatosabb.

Miért érdemes ott turistáskodni? Mert sok a kulturális látnivaló is, mivel itt látható a maja kultúra örökségének egy része. Elég kellemes az éghajlat és nagyon szívélyesek a helyi emberek. A félig tropikus táj változatos, vannak szép tavak és izgalmas vulkánok. Vonzó a csendes-óceáni partvidék, és látványos a hegyvidék növényvilága.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A 35 kilométer hosszú úton, a Ruta de las Flores-en közlekedni és az út menti falvakat, kisvárosokat, kávéültetvényeket felfedezni
 2. A hegyekkel körülvett, gyönyörű és autentikus Suchitoto városban a hétvégi piac
 3. A fővárosban a modern Iglesia El Rosario (templom)
 4. Strandolni a a Playa El Espino strandon
 5. Barra de Santiago halászfalu és Ataco falu a színes falfestményes házacskákkal
 6. Meglepően kellemes ország turistának Hondurashoz és Nicaraguához képest
 7. A San salvador-i Mercado Central (központi piac) az izgalmas káoszával
 8. Kirándulás a Parque Nacional Los Volcanos-ban
 9. Alegria hegyi városka panorámái
 10. Annyira kedvesek voltak velünk a falusiak és a kisvárosiak
 11. Vicces, hogy a egyes buszmegállókban kis tévé van felszerelve és azon nézik a focimeccset a várakozók.

Nem tetszett

 1. A közbiztonsági kockázatok miatti aggodalom (amúgy nem lett semmi bajunk)
 2. Folyton vigyázni, hogy ne rakjanak csapvízből csinált jégkockát az innivalóinkba
 3. A Joya de Cerén és a Tazumal (Santa Ana) maja romvárosok csalódást okoznak azoknak, akik előtte jártak a guatemalai Tikalban (mint mi), nem jól prezentáltak, nem költöttek rá elég pénzt
 4. A közúti közlekedés vadságai (az ottani autózási morál)
 5. A távolsági buszon a kényelmetlen ülőhelyek (nehezen fér el a hosszú láb)
 6. Természeti szépségek tekintetében azért nem nagy durranás

Vélemények


,, Már a buszon éreztük, hogy El Salvador másmilyen, mint Guatemala. Az emberek kedvesek, előzékenyek és segítőkészek egymással. Mindenki mosolyog és vidám. Itt nincsenek olyan búskomor arcok, mint Guatemalában. A híresztelésekkel ellentétben soha nem éreztük fenyegetve magunkat. Bármerre jártunk csak kedves emberekkel hozott össze a sors.

Két banda uralja az országot (a tizenhármas és a tizennyolcas), akik állandó harcban állnak egymással és rendszeres utcai harcoknak sokszor ártatlan polgári áldozatai is vannak. Ha csatlakozol, akkor nincs kiszállás. De azért biztos, ami biztos kapsz egy arctetoválást, amit a későbbiekben bővíthetsz, ha valami jót cselekszel. Bruno szerint neki veszélyesebb találkozni valamelyik bandataggal, mint nekünk. Rajta látszik, hogy helyi, leveszik róla az értékeit, megverik vagy megkéselik, de velünk csak jópofiznak. Az egyik vendége mesélte, hogy találkozott a külvárosi gettóban egy bandataggal, aki ahelyett, hogy kizsebelte volna, meghívta a családjához, ott vendégül láttak, a vacsora végén hívtak neki taxit, kifizették és hazaküldték.
Érdekes világ.

Az élet itt sem, olcsóbb mint nálunk és a keresetek is nagyon hasonlóak. A rendőri és a tanári fizu, pont annyi mint nálunk, viszont óránként megölnek valakit.
Sok vidéki városban jártunk, én azt gondolom, ha az ember betartja a játékszabályokat, nem hivalkodik, akkor éjszakai is nyugodtan sétálhat a legtöbb helyen. (2016)" forrás

Megközelítés

Európából nincs közvetlen légijárat. Budapestről indulva minimum kétszer kell átszállni, az olcsóbb jegyek esetén egy átszállás az USA-ban van. Ha az USA-ban való átszállást el akarjuk kerülni, akkor Mexióvárosba kell repülni Európából és onnan viszonylag olcsó a repjegy a Volaris vagy az Avianca járatain.

Szállás

A fővárosban az olcsó szállások a buszpályaudvar közelében vannak, a legmenőbb hotelek a Metrocentro bevásárlóközpontnál, a Roosevelt sugárúton.

Egészség

A turistákat érintő leggyakrabban előforduló probléma a hasmenés, és jellemzően a helyi ételekhez való hozzászokás első napjaiban. Célszerű erre az eshetőségre gyógyszerrel felkészülni (Immodium). Az étkezési helyek gondos megválasztásával, és csak palackozott víz, vagy üdítő italok fogyasztásával elkerülhető a probléma. A csapvíz nem ivóvíz!

A dengue-láz és malária ritkán előforduló, de ismert betegségek az országban. A védőoltás viszont nem indokolt egyik esetben sem. Egyszerűen, hatásos szúnyogirtó szerekkel védekezhetünk. Időnként vannak átmeneti, speciális előírások, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni, a magyarországi szakmai központoknál. Az orvosi ellátás jó, a kórházak működése szintén megfelelő szinten van. A lehetséges trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszélyhelyzettel találkozhatunk.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitisz, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot – mindig javasolt előzetes konzultáció a hazai egészségügyi szakszolgálatnál - a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Közlekedés

Távolsági busz

El Salvadorban a busz a legolcsóbb és legpraktikusabb közlekedési eszköz, viszont a turista kiemelten veszélyeztetett rajta a rablások miatt. 

Iránytaxi

Vonat

Mindössze egy vonalon működik (San Salvador és Apopa között), tehát nem érdemes turistaként kalkulálni vonaton közlekedésre.

Taxi


Bérautó

Étkezés

El Salvadorban a helyi tipikus étkeken kívül a turista rengeteg féle más nemzeti, regionális konyhát talál. A közismert gyorséttermek itt is vannak, nagy számban. 

Vásárlás és pénzváltás

,, Salvadorban a dollár szinte hivatalos fizetőeszköz. Viszont úgy készülj, hogy 20 dollárnál nagyobból senki sem tud visszaadni, kivéve a hipermarketekben és a szállásokon. Ha már bevásárlóközpont, mi is megcéloztuk a közelit. Kicsit túlmentünk, de egy kedves fiatalpár elkísért minket és nagyon érdekelte őket, hogy honnan jöttünk és mit keresünk itt, ahol nem túl gyakori látvány a turista. Elmondtuk, hogy épp azért jöttünk, hogy növeljük a számukat.
A bevásárlóközpontban van minden, csak kicsit többe kerül, mint nálunk. Találtunk friss bagettet, prémium kategóriás salvadori kávét és kézműves sört is. (2016)" forrás

Közbiztonság

.. 2022. május: Két nappal ezelőtt érkeztünk meg El Salvadorba és érkezésünk után két órával kiraboltak minket, és mindenünket ellopták. Barátaink kijöttek értünk a reptérre autóval, és amíg megálltunk enni közben feltörték a kocsit és elvitték a táskáinkat benne konkrétan mindenünkel. "

El Salvadorban növekvőben van a bűncselekmények száma. Ez részben a szegénységgel, részben pedig a „transznacionális” drogkereskedelem útvonalainak áthaladásával magyarázható. A legbiztonságosabb és ajánlott a helyi turista irodák szolgáltatásainak igénybe vétele. A helyi buszjáratok igénybevétele vagy bérelt gépkocsival történő, helyi kísérő nélküli utazás nem ajánlott. Az országban turista-rendőrség működik, a látogatók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Egyenruhájuk és járműveik világosan jelzettek, feladatkörük ellenőrizhető internetes forrásokban is. Általában a józan ész szabályait követve kell közlekedni, a túlzottan nagy bizalom vagy a túlzott bizalmatlanság egyformán ártalmas lehet. Értékeinkre, okmányainkra fokozott gondot kell fordítani, legjobb ezeket a szálloda megőrzésében, biztonságos helyen tárolni.

                 A világ nem sok országában látni ilyen erős rendőri, katonai jelenlétet, mégis itt kevésnek bizonyul. - g.s. fotója

,, Salvadortól számítva volt 2 hét, amikor szó szerint félelemben éltem, folyton a késemet markoltam, és minden neszre, gyanús zajra egyből talpon voltam, minden mögém kerülő embernek megpördültem. Egy nagyon értelmes San Salvadorban élő olasz lánnyal és helyi, értelmiségi barátjával beszélgettem erről az egész biztonsági kérdésről, akik a politikát, a politikusok és a rendőrség korruptságát, az USA fegyverrel érvényesített érdekeit és a kábítószer-kereskedelmet hibáztatják. Ugyanmárkérem! Az, hogy az emberek félelemben élnek, a rablás, gyilkosság és bűnözés elfogadott - mert az! -, mindennapos dolog, az egy nép fejlett(len)ségéről árulkodik csak. Az emberek errefelé elképesztő módon lusták és persze vidámak, könnyelműek. A munka büdös, de a gringo pénze kell nekik, ha már erre jár. „Ha meg nem adja, akkor elveszem.” Az meg sem fordul a fejükben, hogy az a gringo talán megdolgozott azért a pénzért. A gringo persze minden külföldit takar, ebből a szempontból nincs extrán hátrányos megkülönböztetés. " forrás

i.o. fotója

Egyéb hasznos információk

A mexikóvárosi magyar nagykövetség felügyelete alatt állnak az El Salvadorhoz fűződő kétoldalú kapcsolatok és az El Salvadorban turistáskodó magyar állampolgárok érdekvédelme. A salvadori fővárosban, San Salvadorban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Tesak József András

 • Cím: Pasaje 3 Casa #115 , Colonia Avila, San Salvador
 • Telefonja: 00-503 2297-9065; 2297-9006 --------  Mobil: 00 503 7885-2500 - E-mail: andytesak@hotmail.com

Látnivalók

San Salvador

1,1 milliós város (2021-es adat).

Santa Ana

273 ezer lakos (2021-es adat)

Suchitoto

(szucsitoto)

Juayua

(vájueh)

Óceánpart

Földrajz és időjárás

 • Salvador az egyetlen közép-amerikai ország, amelynek nincs karibi tengerpartja.
 • Salvador az amerikai kontinens egyik legsűrűbben lakott országa. A lakosság kétharmada városi lakó.
 • Salvadort a "vulkánok országának" nevezik. Több mint 170 vulkán található az országban, köztük 20 jelenleg is aktív, de az utóbbi 10 évben ezek közül csak kettő volt ténylegesen aktív.

,, Santa Ana, Cerro Verde, Izalco – ez a három csodálatos vulkán található Santa Ana közelségében, a Vulkánok Nemzeti Parkjának hívják. Bőven van még máshol is vulkán, valahol olvastam, hogy Salvador területét figyelembe véve (nem nagy ország, 21 ezer négyzetkilométernyi), itt van a világon arányaiban a legtöbb vulkán.

De a hegyekben lévő tavak is a hajdan kitört vulkánok kráterét, kalderáját foglalják el gyönyörű kék vizükkel. A Vulkánok Nemzeti Parkja felé el is mentünk a Lago de Coatepeque mellett, a busznak itt elvileg nem volt megállója, de a sofőrrel már indulás előtt lebeszéltem, hogy csak megállunk itt pár képre, a jó öreg zöldhasúakat is odaadtam előre (Salvador hivatalos pénzneme az amerikai dollár), köszönte szépen, és pedig köszöntem a képeket. (2016, Dr. Drávucz Péter blogjából))" forrás

Időjárás és éghajlat

Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagymértékben függ a tengerszint feletti magasságtól, és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebb hőmérsékletűek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik. Mennyisége a déli lejtőket kivéve elérheti a 2170 mm-t. Novembertől áprilisig az északkeleti passzátszél alakítja az időjárást. Ezekben a hónapokban a levegő a karibi térségből érkezik, és Honduras hegyei kiválasztják belőle a csapadékot. Mire eléri Salvadort, száraz, meleg, poros széllé válik. A Karib-tenger felett kialakult hurrikánok néha érintik El Salvadort is, de a többi közép-amerikai országhoz képest kisebb ennek a veszélye. Érdekes módon a salvadoriak a május és az október közötti esős időszakot télnek (invierno) nevezik, holott az országban ilyenkor északi féltekei nyár van.

Történelem

El Salvador spanyol gyarmat csaknem 300 éven át volt, 1838 óta független állam. 19790 és 1992 között polgárháború dúlt a kis országban. Egyes becslések szerint legalább 80 ezer halálos áldozata volt a polgárháborúnak. Az utóbbi 20 évben viszonylagos nyugalom honol az országban, viszonylag demokratikus körülmények között.

Manapság

 • Sokan eltúlozzák El Salvador fejletlenségét. A valóságban El Salvador Közép-Amerikában - Costa Rica és Panama után - a harmadik legfejlettebb ország gazdaságilag.
 • A világon itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó mobiltelefonok száma: 100 főre 125 készülék! El Salvadorban van Közép-Amerika legnagyobb bevásárlóközpontja és repülőtere.
 • Szegénység azért van bőven, hiszen a lakosság közel 20 százaléka csupán havi 45-50 amerikai dollár/fő alatti jövedelemmel rendelkezik.
 • Ökológiai sikertörténet, hogy El Salvadorban az utóbbi kb. 20 évben nem csökkent, hanem ellenkezőleg számottevően nőtt az erdőségek területe.
 • Az ország gazdaságában a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő terület.

A helyiekről

A lakosság indiánokból és meszticekből (indián és fehér keverék) tevődik össze. A helyiek jellemzően alacsony termetűek, sötétbarna vagy fekete a hajszínük és sötét a bőrük. A spanyol mellett, egyes régiókban eléggé elterjed helyi nyelv, a nahuat. A salvadoriak rendkívül barátságos, meleg lelkű és vendégszerető népek. A salvadoriakat így is nevezik: guanacos. Nagyon érdekes tény, hogy El Salvadorban alig-alig látni afrikai származású fekete bőrűeket. Ez azzal magyarázható, hogy már a gyarmati időkben, de aztán a modern korokban is tiltották az afrikai származásúak behozatalát, letelepedését El Salvadorban.

Turista etikett

El Salvadorba nem vetődik gyakran európai turista, így a helyiek részéről nagy lehet a kíváncsiság az idegen iránt, főleg vidéken. Udvariasan és kedvesen érdemes viszonyulni a kíváncsi helyiekkel. Érdemes már az elején hangsúlyozni, hogy nem amerikaiak vagyunk, hanem európaiak.

Helyi konyha

A nemzeti étkük neve a pupusa, ami kukoricalisztből készült tortilla különböző töltelékekkel. Van sajtos, babos, húsos, zöldséges pupusas, és persze mindezek különböző kombinációi. A pupusashoz jár még a curtido (ecetes fehér fejes káposzta) és paradicsomszósz.

Olvasmányos linkek

,, Mindössze egy éjszakát töltöttem San Salvadorban. A főváros teljesen rendben van, elég amerikai jellegű, sok a pláza és a gyorsétterem. Rossz környékekre nem mentem, bandatagokat sem láttam. Lehet, hogy annyira nem is nagy baj. Az ország hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (akárcsak Panamában). Emiatt vagy sem, de az ország egyáltalán nem olyan olcsó, mint vártam. Couchsurfingen összeismerkedtem egy fővárosival, aki kocsival körbevitt a városban, benéztünk a belvárosba is, ami ugye minden latin amerikai nagyváros necces része. Itt gyakorlatilag egy nagy helyi piac, ahol mindent árulnak az utcán a cipőktől elkezdve a hamis DVD-kig (jellemzően egy dollár darabja, és ki is lehet próbálni). Másnap leverettünk a partra 45 perc alatt az El Tunco (A Sertés) nevű helyre, ahol én maradtam is pár napot.

A hely a nevét egy szikláról kapta, amely állítólag disznót formáz. Én nem fogyasztottam halucinogén kábítószereket, hogy ezt meg is lássam, de mindenesetre vicces a falu neve, na! Igazi szörfös paradicsom ez, nagyon jók a hullámok, a homok csaknem fekete a vulkanikus eredet miatt. A hostel is nagyon rendben volt, 50 méterre a parttól, igen jó társasággal, volt ott kínai-guatemalai (stílszerűen el csínó), szintén Guatemalában élő francia, finn, világcsavargó mexikói-francia hippi, salvadoriak, stb…Szilveszteri buli a tengerparton (lásd videók a flickr-en), szörfözés (azaz szörfözésnek imitált vergődés), élőzene, tengeri kaják, szóval tökéletes kikapcsolódás a hosszú utazgatás után. (2014)" forrás


"San Salvador új kihívások elé néz: az egyre növekvő bűnözéssel kell felvennie a harcot. Bár a főváros szó szoros értelmében vett területén alig 300 ezer ember él, ha az ún. "zona metropolitana", azaz városi zóna lakosait is hozzáadjuk, 1,3 millió ott élővel számolhatunk. A városban rengeteg mobil árusítóhely található, amely a csodás terek közelében jelentősen rontja az összképet, de hát meg kell élni valamiből mindenkinek… Sajnos a 'mara'-k, azaz a bűnözői csoportok jelenlétét sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezek a jól szervezett, szorosan összetartó csoportok rablásokat, lopásokat hajtanak végre a fővárosban, de annyira rejtőzködnek, hogy El Salvador az FBI segítségét kérte a felderítésükhöz. (2013)" forrás


,, El Salvador (A Megváltó) fővárosa, San Salvador a „Huszadik”. Nehéz olyasmit leírni róla, ami nem hangzott el San Pedro Sula, Acapulco és Guatemala City kapcsán, de ami bizonyos: szintén nagyon jól meg kell fontolni, hogy 2,3 milliós városban mikor és merre mozog az ember. (Százezer lakosra, 59 gyilkosság esik.) Ebben a városban nem szabad buszra szállni, a „legnépszerűbb” rablási forma a buszon utazók kifosztása. A helyzeten sokat segít, hogy El Salvador még a magyaroknak is olcsó, a taxi pedig különösen az; csakis azzal közlekedtem. Ebben a városban gyilkolták meg Oscar Romero érseket, ezt követte a borzasztó polgárháború. Polgárháború jelenleg nem zajlik, a bűnözés azonban nagyon komoly probléma, San Salvador szintén egy drogkereskedelmi gócpont. (Latin-Amerika roskadásig van kábítószerrel.)

A közép-amerikai országok közül El Salvador, a lakosság összetételét tekintve, a leginkább európai, pontosabban dél-európai hangulatú. Még egy megfigyelés: Közép-Amerikában talán itt mosolyognak legtöbbet az emberek, és minél inkább elhagyja az ember az elgettósodott nagyvárosokat, annál jobb a helyzet; vidéken, a kis falvakban már nem egyszer az a zavaró, hogy minden egyes ember (szó szerint) előre köszön, így az utazó is folyamatosan köszöntget. (Dr. Drávicz Péter blogjából, 2012)" forrás,, 2015 január 22. óta először 2017. január 11-én nem gyilkoltak meg senkit El Salvadorban. A váratlan örömhírről sajtótájékoztatón számolt be a salvadori rendőrség parancsnoka, Howard Cotto.
Az öröm érthető, El Salvador a világ egyik legerőszakosabb országa, ahol 2015-ben százezer lakosra 104 gyilkosság jutott - több, mint bárhol máshol a világon, leszámítva a konkrét háborús zónákat.
Tavaly már javulóban volt a helyzet a bűnbandák uralta országban, 20 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma, de a százezer lakosra jutó 81,2 gyilkossággal még így is a világ egyik legveszélyesebb országa maradt." (Via The Guardian)

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS