ÚTIKRITIKA.HU / Costa Rica


Costa Rica

Costa Rica dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülőjegyek | Szállásválasztás | Közlekedés | Pénz | Étkezés | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Programlehetőségek | Földrajz és időjárás | Costa Rica régen és most | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Costa Rica - Utazás


2021. május 12.: 

Magyar állampolgárok beutazhatnak mind légi, mind szárazföldi úton. Nem kell teszt. Regisztrálni viszont kell. A Costa Rica-i egészségügyi minisztérium honlapján https://salud.go.cr kitölthető és benyújtható, a minisztérium által jóváhagyott „pase de salud” nevű okirat birtokában lehet belépni.

A belépés további feltétele egy olyan, a tervezett tartózkodás teljes időtartamára érvényes utasbiztosítással, amely az esetleges karantén költségét és a Covid-19 betegség ellátását is fedezi. Részletes információ: https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements


Nincs karanténkötelezettség. 
Szabadon lehet mozogni az országon belül, persze a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett.

.

Costa Rica dióhéjban

 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Costa Ricába történő beutazáshoz, amennyiben turistaként nem tartózkodnak ott 90 napnál hosszabb ideig. A Costa Ricába utazáshoz nincs szükség semmilyen védőoltásra.
 • Miért érdemes meglátogatni? Mik a fő látnivalók? Sok érdemleges látnivaló van kis területen. Elsősorban a lenyűgöző természeti értékei miatt érdekes az ország. Vannak biztonságosan bejárható esőerdők (pl. Rincón de la Vieja nemzeti park), veszélytelen vadvilág, vulkánok (Irazú vagy az Arenal), szép strandok, a főváros hangulatos. A kis országméret dacára földrajzilag meglepően változatos ország. Nagyon jól szervezettek a dzsungeles túrák, szuperek az éjszakaiak is (elemlámpákkal). Costa Rica területének negyedét ilyen-olyan szinten intézményes természetvédelmi oltalom alatt áll, az ország az ökotúrás programok választékát illetően az egyik legfejlettebb turista desztináció a világon.
 • Costa Rica (ejtsd: Kosztarríka/jelentése gazdag part) a közép-amerikai földrajzi régió része. Délen Panamával északon Nicaraguával határos. osta Rica területe 51.100 négyzetkilométer, tehát majdnem fele akkora, mint Magyarország. A lakosság száma  5,1 millió (2021-es becslés), a köztársasági államformájú ország fővárosa San José (szán hozé), 1,4 millió lakossal.
 • Costa Rica éghajlata trópusi, az ország legtöbb területén a december és április közötti időszak a szárazabb, és a május november közötti időszak az esősebb. A tengerpartok térsége és a Kordillerák hegyei és szélirányos völgyei csapadékosabbak, mint az ország más területei.
 • Costa Rica a középgazdasági teljesítményével nem magaslik ki olyan feltűnően a régióban. A közép-amerikai országok közül a fejlettebbek közé tartozik. Régebben ,,Közép-Amerika Svájcának" nevezték, de ma már gazdasági teljesítményével nem különösebben tündököl a régióban. Az országban az árak a turista számára is drágábbak, mint a többi közép-amerikai országban.
 • Costa Ricában a közbiztonság romló tendenciát mutat, de az ezzel kapcsolatos veszélyek kevésbé érintik a rövid ideig ott tartózkodó turistákat.
 • A turista főszezon december és március között van (karácsony és húsvét táján még inkább).
 • Costa Rica ősi kultúrákból való leletekben nem sokat tud nyújtani, lényegében csak Guayabót és a Caño-sziget óriási kőgolyóit.
 • Havi nettó átlagfizetés (2021): 233 ezer forintnak megfelelő colon.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Rodriguez
 • Costa Ricában a Costa Rica-i colon (CRC) a hivatalos fizetőeszköz.

Az UNESCO természeti világörökségének részei Costa Ricában:

 • Kókusz-szigetek Nemzeti Park
 • Guanacaste Természetvédelmi Terület

,, Amit érdemes tudni Costa Ricáról, hogy elsődlegesen egy természeti látnivalókon és természet közeli programokon alapuló utazást kínál.

Ugyanúgy megtalálhatóak a magasabb nívósabb kategóriás luxushotelek, mint az alacsonyabb kategóriás eco-lodge típusú szállások. A luxus szállodáknál is jó tudni, hogy a naturalizmus jegyében inkább a természetes színek és berendezések jellemzőek, nem pedig a csillogó-villogó aranycsillár és társai..

A szállodákat két fajta pontrendszer alapján kategorizálják, az egyik a "sima" csillagos hotelbesorolás, a másik a fenntartható ökoturizmus szintjének besorolása, amit zöld falevelekkel jelölnek. Minél több falevele van, annál inkább elfogadott a helyiek körében. Büszkék erre a fajta öko-szellemiségre és ezt részben a vendégektől is elvárják.

Nagyon változatos ország, teljesen különböző táj tárul elénk akár pár óra leforgása alatt: több működő vulkánja és hegyvidéke van, ugyanakkor a trópusi esőerdőből sincs hiány, és egyike azon országoknak, ahol akár egy nap alatt élvezhetjük a Csendes-óceán és a Karib-tenger csodás partjait és vad hullámait. A biodiverzitás elképesztő az országon belül: számos állat- és növényfajjal ismerkedhetünk meg utunk során.

Sokszor meghatározó kérdés az időjárás, azt kell mondani, hogy szinte egész éven át ajánlható, mert ugyan megvan a két évszakos különbség (decembertől áprilisig a nyári szárazabb idő, májustól novemberig az esősebb, de hőmérséklet szempontjából nagyjából ugyanaz a helyzet: meleg párás idő), de az elhelyezkedéséből adódóan szinte mindig találni olyan térséget, ahol élvezni lehet a napsütést. Jellemzően a téli időszakban (májustól novemberig) délelőtt napsütésre és dél körül délutáni és esti záporokra, heves esőzésre kell számítani, majd reggelre megint kiderül az idő. Az árak alacsonyabbak ezekben a hónapokban, így ha valaki nem fél, hogy megázik és inkább felfedező típus, akkor bátran lehet neki javasolni. Természetesen a legideálisabb az ottani nyári hónapokban odautazni (decembertől májusig), a páratartalommal viszont számolni kell. Eső bármikor előfordulhat." (László Orsi, 2017)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon konszolidált, kényelmes turista desztináció latin-amerikai viszonylatban
 2. Az esőerdőkre leereszkedő felhők látványa; úgy sétálni az őserdőben, hogy nem kell félni semmilyen vadállattól, a sok fénylően zöld táj, kedvenc: a Monteverde esőerdős park, San Josétól északnyugatra, a hegyekben (figyelem: távcsövet érdemes vinni otthonról!)
 3. Limóntól északra, a karibi parton a Tortuguero falu és a dzsungelek vízi útjai
 4. Nagy a választék olcsó szálláshelyekből
 5. Már zavaróan sok a turista (saját magunk miatt is...)
 6. Tetszik, hogy Costa Ricának egyáltalán nincs hadserege (egy ilyen védtelen országot ugyebár szégyen megtámadni...), a turisták között több a rokonszenves ember, ide nem jönnek olyan üresfejű amcsik, mint Cancun-ba
 7. A friss, egészséges gyümölcsök a hegyekből
 8. Bérautóval könnyű találni embermentes, álomszép strandokat bámulatos természeti közegben (pl. Santa Rosa nemzeti park, az ország észak-nyugati csücskében)
 9. Könnyebb szót érteni angolul a helyiekkel, mint Panamában
 10. A füstölgős Poas vulkán könnyen megközelíthető a fővárosból és aszfaltozott út vezet egész sokáig
 11. Monteverde természeti csodái
 12. Manuel Antonio Beach és a Playa Manuen Antonio
 13. A csaknem néptelen Matapalo strandon sétálni (Puntarenas tartomány)
 14. Teljesen egészséges és finom a csapvíz!

Nem tetszett

 1. Nem kellően egzotikus, Panama vagy Guatemala sokkal izgalmasabb desztináció
 2. A rovarok, főleg az agresszív szúnyogok
 3. Sok a rossz, le sem aszfaltozott út (terepjáróval könnyebb), lassan lehet csak eljutni egyik helyről a másikba, időveszteségek a behatárolt időre idelátogató turisták számára, vannak nehezen megközelíthető, pedig érdekes helyek a hegyekben
 4. Az ökoturizmus fogalmának elcsépelt, nem mindig korrekt használata
 5. Kulturális, műemléki látnivalókban Costa Rica nem túl gazdag, pláne Mexikóhoz és Guatemalához képest, nincs érdekes indián múlt, kultúra
 6. A helyiek lomha életvitele gyakran idegesíti az időhiánytól szenvedő, pörgős turistákat
 7. Nagyon trehányak a helyi lakosok, szemetelnek, nem tartanak rendet
 8. A zsebesek vadásznak a szórakozott turistákra, San Joséban vannak közbiztonsági szempontból rázós utcarészek, és a turistát becsapják ott és akkor, amikor csak lehet
 9. Hozzá kell szokni ahhoz, hogy nincsenek házszámok, hanem orientáló támpontok (ennek, meg ennek az utcának a sarkán stb.)
 10. Costa Rica a turistának drágább, mint a többi közép-amerikai ország (az amerikai bőröndös turisták tömegei verték fel az árakat)
 11. San José sok latin-amerikai fővároshoz képest unalmas. Az uruguayi fővárossal. Montevideóval van versenyben e tekintetben.

Vélemények

,,Nekem, mint nagyvárosban felnőtt „betongyereknek” a természettel való ismerkedés és a szabadon élő állatok közelsége volt a legmeghatározóbb élmény Costa Ricában. Ők ezt a fajta turizmust nyújtják, és ebben nagyon jók.

A főváros San José igazából nem egy nagy durranás, még azt se mondom, hogy tipikus nagyváros, inkább furán érdekes. A belváros elég kaotikus. Mindenki megy a maga útján, picit úgy tűnik, hogy senki nem dolgozik, pedig elvileg heti 6 napot melóznak, egy szabadnappal. Az épületek hol szépek, hol romosak és csúnyák koszosak. Nagyjából 1 nap alatt meg lehet nézni (valakinek egy délelőtt is elég belőle). Van egy buszos városnézős szolgáltató, akik nem a standard hop on hop off túrákat csinálják, hanem picit extrább szolgáltatást nyújtanak, frissítőket kínálnak és tradicionális hangszerekkel kísért élő zenét játszanak a buszon.

A costa ricai emberekre jellemző, hogy adnak magukra és a külsőjükre, nem igen látni koszos vagy szakadt ruhájú embert. Sokan választják a sportos divatot, és a világmárkák futószerkóiban járnak, ami picit furcsa, tekintve, hogy semmiféle mozgás vagy sport még csak az eszükbe sem jut… Vannak kivételek és megrögzött futók, de ők kevésbé „dizájnosak”. J
Amúgy az iskolás gyerekeknél kötelező az egyenruha, így legalább náluk nem csinálnak presztízskérdést a napi öltözködésből.

Az utam során több városon, kis falun és még kisebb településeken hajtottam át, és ahogy változott a táj a hegyek és völgyek között, úgy változtak a helyiek is. Volt ahol gyönyörű villákat lehetett látni, volt ahol csak a növényzettel benőtt kaput és ha épp nyitva volt, akkor a hosszú házhoz vezető utacskát is, volt ahol fém lemezekből összeeszkábált kis viskókat, és volt ahol a külföldieknek fenntartott lakóparkokat, sorompóval, saját személyzettel.
Ami mindenhol, még a legkisebb faluban is megtalálható: egy templom, egy iskola, legalább egy soda (vagyis kis házias kifőzdék, amik nem még érik el a restaurante, vagyis étterem címet.) és egy focipálya lelátóval (!).

Természetesen a foci mindenek felett, és persze Real Madrid, a costa ricai kapusuk Keylor Navas óta…

Amit az étkezésről el lehet mondani, az lényegében ennyi: bab, rizs, banán, sör és amerikai gyorséttermi láncok. Ezzel ki is merítettük a helyi nem éppen egészséges táplálkozás fogalmát.

Costa Rica a szörfösök paradicsoma, nagyon sok különböző nehézségű (hullámú?!?) partszakasz van, rendszeresen szerveznek nemzetközi bajnokságokat is. A leghíresebbek: Norasa Guanacaste tartományban (A hely mottója: “No shoes, no shirt, Nosara” asszem mindent elárul.), Playa Jacó és Playa Hermosa strandjai, Santa Teresa, stb.

 orsolya.laszlo, 2017


"Közép-Amerika elég jó opció, ide a dzsungel, a vulkánok és a tengerpart miatt érdemes menni. Kivételt Guatemala jelent, ahol mindezek mellett a helyi kultúra is borzasztó érdekes. Ha a bőröd alatt is pénz van, és szereted az extrém sportokat meg a kényelmes utazást, akkor Costa Rica a legjobb választás, minden más esetben Guatemalát ajánlom. A Yucatán-félsziget mexikói részével kombinálva talán ez a legjobb úti cél, ha még sosem jártál Latin-Amerikában, és szeretnéd megtudni, hogy nagyjából miről szól az a kontinens." (clandestino.blog, 2012)


"Sokan, akik csak Costa Ricát ismerik, el vannak ájulva a ticók vendégszeretetétől. Mivel 30 éve virágzik a turizmus, így volt idejük belejönni, azonban Costa Ricában ha turistamentes övezetbe tévedsz, nagyot változik a kép. Azok, akik a turizmus fellegvárában mezőgazdaságból vagy piacolásból kénytelenek megélni, tehát a szegényebb réteg, nem szereti a turistákat. Nem segítőkészek vele szemben, gyakoriak azok a válaszok, hogy: "van pénzed, fogj egy taxit!".

Costa Ricában a tömegközlekedés kényelmes, de lassú és drága. Costa Ricában remekül működik a turistás helyek közötti transzfer mikrobuszokkal, amik kizárólag turistákat fuvaroznak. Sok jóra ne számíts! Elsőre érdekes lehet a fűszer, azaz a cilantro, amit mindenbe beletesznek, de később halálosan unalmassá válik. A kaja vacak. A helyiek babot esznek rizzsel, amit a ticók gallo pintónak hívnak, hozzá egy csirkeszárny és tortilla. Éttermekben lehet kapni klasszikus európai kajákat, mint a spagetti vagy sült hús, újabban pizza, de ennél nem több.

Costa Ricában a piacon és a kifőzdékben sem eszel olcsóbban 5 dollárnál, míg ugyanez Guatemalában 2 dollárnál nem több. Egy pizza San Joséban 8-10 US$, Guatemalavárosban 5-6 US$. Szállások terén is Guatemala nyer, hiszen turistás helyeken, mint pl. az Atitlán-tó vagy Antigua, 10 dollárért már egészen kellemes szobát kaphatsz, vidéken ezért az árért pusztulat jár. Costa Ricában turistás helyeken 25-30 dollárnál kezdődik az elviselhető kategória, de óvatosan kell választani, mert ugyanezért az árért San Joséban nagyon ócskát is kaphatsz." forrás


"Közép-Amerika egyik legkisebb, legfejlettebb, legjobb infrastruktúrával rendelkező, és így legkönnyebben bejárható országa. Tíz napba bele kell férnie egy kis tengerparti döglésnek az ország keleti vagy nyugati partján, és el lehet menni egy-két látványos vulkánokkal teli, szépen rendben tartott nemzeti parkba is. (2013)" forrás


,, Őrületesen jó 3 hetünk volt a csodálatos Costa Ricában. Tele voltam félelemmel, rablótámadások, mérgeskígyók, pókok és még sok minden miatt. 

A körutazásunkat magunk szerveztük le, bérautóval mentünk, az utak egyáltalán nem rosszak, ahogyan leírták, igaz van sok korlátozás, de azt senki sem tartja be, amikor egy országúton 40-es tábla van, mindeki 80-nal megy. Mi mindehova dupla időt számítottunk és odaértünk sokkal hamarabb, az útvonaltervező által megadott időben. Így a legtöbb szállásnál órákkala check-in előtt ott voltunk, de mindenhol odaadták (egy kivétellel) már délben a szobát. Csak két helyen volt borzalmas és hosszú köves, földút.

Csodálatos az ország, leírhatatlanul gazdag szépségben, állatvilágban. És drága is! Amerikaikhoz vannak mérve az árak. Nagyon kedvesek, barátságosak, segítőkészek az emberek, jók a helyi ételek, minden nap helyi kisebb, olcsóbb éttermekben ettünk.

Kipróbáltunk jó néhány kalandot is, kilométer hosszú canapoy drótkötélpályákat, függőhidakat, voltunk túrázni egyedül az őserdőkben, magányos és turistásabb ösvényeken is, láttunk rengeteg állatot, lajhárt, majmokat, kígyókat, nyílméreg békát, tarantulát, rengeteg gyönyörű madárfajt. Kék színű folyót és vízesést. Sokkal jobb a közbiztonság, mint amire számítottunk, sötétedés után is autóztunk, semmi veszélyeset nem tapasztaltunk. Szuper utazás volt, csak pozitív tapasztalatokkal! (vna, 2019)


,, Szuper hely a Costa Rica, a kaja 5-ös, a helyiek kedvesek. Nekem még a csúcs a szivar "gyár" látogatás volt. a 239-es uton van kb egy ora San Juantol, utanna tovabb mentünk ugyanezen az uton Jaco beachre, 80-bol kb 60km földút, Kapott a Vitara😂😂 eszméletlen szép ut volt a hegyek között, néha egy két ház, egy bolt, kocsma, néhány keselyü😎🤘Pura Vida (vézé, 2019)


,, Gazdag természeti látnivalók, korrekt árak (kivéve a túl frekventált amerikaiak által is kedvelt partszakaszokat)" (cséesz, 2019)

Repülőjegyek

Európából csak az Iberia spanyol légitársaság és Frankfurtből a Lufthansa repül direkt Costa Ricába, San Joséba.

Szállásválasztás

A hostelektől a luxushotelekig minden van. Az olcsóbb hotelekben 30 dollár egy éjszaka. Hostelekben sokágyas, idegenekkel megosztott hálótermekben 10 dollár egy ágy, a karibi parton van ilyen 8 dollárért is. A másik költségvetési dimenzióban: luxus tengerparti nyaralás szempontjából a Playa Samara-i szállodák közül érdemes választani.

Costa Ricában ugyanúgy megtalálhatóak a magasabb nívósabb kategóriás luxushotelek, mint az alacsonyabb kategóriás eco-lodge típusú szállások. A luxus szállodáknál is jó tudni, hogy a naturalizmus jegyében inkább a természetes színek és berendezések jellemzőek, nem pedig a csillogó-villogó aranycsillár és társai..

A szálláshelyeket két fajta pontrendszer alapján kategorizálják, az egyik a "sima" csillagos hotelbesorolás, a másik a fenntartható ökoturizmus szintjének besorolása, amit zöld emberfej formájú falevelekkel jelölnek. Minél több falevele van egy szálláshelynek a max. 5-ből, annál inkább elfogadott a helyiek körében. Büszkék erre a fajta öko-szellemiségre és ezt részben a vendégektől is elvárják.

Ajánlott szálláshelyek:

4 csillagos: Hotel Wyndham Herradura repülőtéri transzferrel - San José

Közlekedés

Távolsági buszok

A fővárost jól működő buszhálózat köti össze az ország többi részével. A viteldíjak olcsók. Jobb tudni, hogy a távolsági buszok a hétvégéken jellemzően túlzsúfoltak. Lehet, hogy a szomszéd széken ülő utas hóna alatt egy lekötözöttségében is virgonc tyúk van éppen.

Taxi

A taxizás, mind a városokon belül, mind települések között viszonylag olcsó. Piros színük alapján könnyen beazonosíthatók.

Autóbérlés

Napi 40 USD körüli összegért lehet autót bérelni, de ebben az összegben még nincsenek benne az adók és a biztosítások. 1 liter normál benzin 220 HUF körüli árban van.

Pénz

A helyi fizetőeszköz neve: a Costa Rica-i colon (CRC). 1 amerikai dollárért közel 500 colon-t adnak a pénzváltók. Erősen inflálódó pénz a colon, azaz nem érdemes az első nap túl sok dollárt beváltani. Nagyon sok helyen elfogadják a dollárt fizetőeszközként. Van fekete piaci pénzváltás, de nem veszélytelen.

,, Pénzt, Colón-t a reptéren csak annyit érdemes váltani, ami feltétlenül szükséges, mivel 1 USD-ért 520 Colón-t adnak, ami minimum 15%-os bukás a hivatalos árfolyammal szemben. A legjobb megoldás a pénzváltásra, ha valamelyik étteremben, vagy nagyobb üzletben (pl. Auto Mercato) USD-vel fizettek. Ők úgyis Colón-t adnak vissza normál árfolyamon, 580-590-nel számolva az USD-t. Amúgy pedig legtöbb helyen elfogadnak USD-t, és kártyát is, kivéve helyi, pici útszéli „büféseket”, és az önjelölt parkolóőröket." (elpé, 2019)

Helyi SIM-et érdemes a reptéren beszerezni a Kölbi pultjánál, ahol 10 USD 2GB net. Wifi pedig szinte mindenhol van.

Étkezés

Olcsó turistás étteremben egy étkezés fejenként 6 dollárból kihozható. A sea food-os kaják már igen drágák. Lehet nagyon olcsón étkezni, ha a turista ott eszik, ahol a helyiek. A helyi tipikus étel, a casado kb. 4 dolcsiba kerül, 2 dollár körüli empanadákkal is meg lehet tölteni a bendőt. Vannak pékségek, ahol egy szendvicsért és egy üdítőitalért összesen két dollárnak megfelelő colont kérnek. 200 forintnak megfelelő összegekért lehet falatozni egyszerűbb sütiket. Egy csésze Nescafé kb. 180 forintnak megfelelő colon-ba kerül, egy üveg sör kb. 330 forintnak megfelelő helyi pénz.

"Az éttermi árak nagyjából 1.5-2-szerese a nálunk megszokottaknak – átlagárról beszélek, nem csak a budapestiekről. Értsd ez alatt, hogy pl. egy normál olasz étteremben 3-4000 HUF közt adnak egy közepesen finom tésztát, a sarki pizza 2000-3000 HUF közt kapható (2 szeletet adnak 1 üdítővel akciós menüben 1000 HUF környékén), jó argentin bélszínt 6-10,000 HUF közt lehet élvezni, átlagos ételek 2000 HUF alatt nem nagyon kaphatók. A boltban az ásványvíz félliteres kiszerelésben kerül annyiba, mint nálunk a 2 liter és a sima bubis vizet (itt jó marketingfogással Club Soda néven futtatva) 600 Ft-ért adják 2 literes palackban!!!!! A sajtok, felvágottak, és szinte minden egyéb jóval drágább, mint nálunk. Kizárólag a trópusi gyümölcsök és egyéb helyi jellemző termék (pl. csilipaprika) olcsóbbak, és hát ezek bizony hihetetlen finomak is. Élmény kimenni a piacra végigkóstolni a 100 féle gyümölcsöt. Ezek San Joséban és itt, Heredián jellemző árak – a tengerpart felkapott helyein ez lehet drágább is. De mint nálunk a Balatonon vagy bárhol, így itt is a helyismerettel bírók jól tudják, hova érdemes menni enni vagy inni, így nem szégyen megkérdezni őket, és örömmel segítenek – önzetlenül. Természetesen vannak olcsóbb megoldások is, hiszen a helyi tipikus ételeket áruló éttermek olcsóbbak, de nem sokkal. (2013)" forrás


,, árak Costa Rica-n:

- kaja annyi, mint itthon egy normál étteremben, mint pl. egy Don Pepében, azaz 2.500 Ft
- helyi sör boltban kb. 500 Ft
- Taruzzo, azaz az egyik favorit kávéjuk 3.000 Ft/250g
- 1,5L-es ásványvíz 500 Ft, de iható a CSAPVÍZ
- rum 2.500 – 3.500 Ft/ üveg

(elpé, 2019)

Egészség

 • Nincs kötelezően előírt oltás Costa Rica meglátogatásához. Csupán ajánlott a DTP és a Hepatitisz A.
 • Maláriaveszély nincs.
 • Az ország központi völgyvidékén az ivóvíz minősége elfogadható. Az egyéb területeken biztonságosabb palackos vizet inni.
 • Amúgy a gyomorrontások elkerülése céljából és a hőmérséklet miatt tanácsos sok folyadékot fogyasztani.
 • Inkább frissen, a szemünk előtt sült húsokat fogyasszunk, és jobb tartózkodni kínált salátáktól, nyers étkektől.
 • A legkisebb sebet is komolyan kell venni az elfertőződések veszélye miatt.

Közbiztonság

A közép-amerikai ország hatóságai aggódnak, hogy a közbiztonság romlása árthat a turizmusnak, ezért fokozottan ellenőrzik, vigyázzák az idegenforgalmi szempontból fontosabb pontokat, területeket.

A közbiztonság romlása elsősorban a kábítószer kereskedelemhez kötődő bűnöző csoportokkal kapcsolatos. A drogbandáknak azonban nem célpontjai a turisták, sokkal nagyobb pénzekben utaznak, amint ami a turisták zsebeiben lapulhatnak. A turistáknak azért óvatosnak kell lenni, mert előfordulnak kizsebelések és kirablások. A főváros központjában, és különösen a buszpályaudvarok táján körültekintően kell időzni. Limón városban sem igazán jó a közbiztonság. Az éjszakai távolsági buszozás nem veszélytelen.

Magyar külképviselet

Costa Ricában nincs magyar külképviselet, az országgal való kapcsolatok diplomáciai felelőse a mexikóvárosi nagykövetségünk. Van viszont tiszteletbeli konzul Costa Rica fővárosában: Ferdinand von Herold Duarte

Cím: San José, Rohrmoser, északi irányban 525 méterre az Egyesült Államok Nagykövetségétől, a bal kéz felőli tégla épület.
(Rohrmoser 525 metros norte de la Embajada de Estados Unidos, edificio de ladrillo a mano izquierda.)

Levelezési cím:  Apartado postal 6432-1000 San José

Tel: Előhívó: 00-506 Telefon: 2232-55-44 - Mobil: 8385-32-32 - E-mail: consuladohungriacr@yahoo.com

Egyéb hasznos információk

 1. Adaptert érdemes vinni, mert a feszültség 120 V, és a frekvencia sáv 60 Hz, a fali dugaszoló aljzatok észak-amerikai minta alapján készülnek.
 2. Costa Ricában nincsenek lakcímek
 3. Helyi SIM-et érdemes a reptéren beszerezni a Kölbi pultjánál, ahol 10 USD 2GB net. Wifi pedig szinte mindenhol van. (elpé, 2019)

Ünnepnapok:

 • január 1. - Újév napja - március 19. - San José, a főváros védőszentjének ünnepe - április 11. - Juan Santamaría napja
 • május 1. - a munka nemzetközi ünnepe - július 25. - Guanacaste elfoglalásának napja - augusztus 2. - a Los Angeles-i Szűz (Costa Rica egyik Védőszentje) napja
 • augusztus 12. - Anyák napja - szeptember 15. - A Függetlenség napja - október 12. - A Kultúrák napja (Kolombusz ünnepe)
 • december 25. - Karácsony
 • Húsvét - A Húsvét vasárnap előtti hét (a Szent Hét) munkaszünet az országban. A legtöbb üzlet és szolgáltatás zárva tart (néhány turisztikai központ kivételével). Vannak olyan városok, amelyekben a tömegközlekedési buszjáratok sem működnek a húsvéti ünnepnapokon.

Látnivalók

San José

A fővárosról külön aloldalon építünk tartalmat - itt

"Az első állomás mindenképpen San José, a főváros, ahol nem érdemes egy napnál többet eltöltened. Nézelődni, ráhangolódni a Costa Rica-i életritmusra itt is lehet, de ez még közel sem az a hely, ami miatt beleszeretsz majd az országba. Ha San Joséban jársz, sétáld be a várost, és kóstolj frissen pörkölt kávét. Ez ugyanis az ország egyik fő exportcikke, és nem is ok nélkül: tényleg isteni, zamatos a kávé. (2014)" forrás

A nemzeti parkokba a belépődíj átlagosan 2000 HUF/fő körüli értékben van.

Corcovado Nemzeti Park

Monteverde Köderdő Reszervátum

Limon

"Limonról sok jót, de sok rosszat is hallottam. Az autópálya viszonylag jó állapotban van, és nem annyira kanyargós. Sokak szerint ez az egyik legveszélyesebb útszakasz Costa Ricán. Reggel 7-kor vágtunk neki az útnak, napsütötte reggelen, a lehető legideálisabb körülmények között. Se eső, se felhő, és a forgalom is enyhe volt. Nem értettem mi a veszélyes ebben az útban. Egészen addig, amíg visszafelé, a sötétben egyszer csak el nem tűnt az előttünk haladó autó. Akkora köd volt kb. 20 km-es szakaszon, hogy a kocsi orrát nem láttam, nem hogy az utat. Nincs ki macskaszemezve sem rendesen, így igazi kamikaze volt, hogy vajon most jó sávban vagyunk-e vagy sem. Volt is két koccanás... Az autóút Limonba vezető utolsó részénél vigyázni kell a kátyúkra.

A megyeszékhely meglepően gyönyörű, tipikus kikötőváros. Mi egy étteremben, reggeli közben gyönyörködtünk a kilátásban. Állítólag azon a kis szigeten kötött ki Kolumbusz Kristóf először. Ami a legeslegjobb, hogy az egész városban érezni a tenger sós illatát, ami abszolút nem jellemző Costa Ricára, mert nincs még egy ekkora város, ami ennyire közel lenne a parthoz! Tényleg fantasztikus! További különlegessége, hogy míg a nyugati Csendes-óceán melletti pálmafákat fehér festékkel védik a bogarak ellen, addig itt sokkal színesebbre festik. Leginkább a raszta színek nyertek teret, de egy helyen ilyen gyönyörű "cipőben" pompáztak a pálmák.

Összességében azt mondhatom, hogy Limón gyönyörű. Ha választanom kéne a nyugati és keleti part között, akkor azt kell mondjam, hogy nem tudnék. Az tény, hogy itt SOKKAL több az elsősorban európai turista. Természetesen itt is szinte kihalt a part, de a falukban szinte több a külföldi, mint a helyi lakos. Az tény, hogy a közbiztonság rosszabb, de állítólag az a Limon és Limon-megyei falvak közti nézeteltérésből adódik. Arra itt is nagyon adnak, hogy a turisták jó véleménnyel legyenek róluk, és szívesen jöjjenek majd vissza, mert ugye abból élnek elsősorban. Kellemesen csalódtam, mert felülmúlta minden elképzelésemet. Kolumbusznak 100%-ig igaza volt, amikor Gazdag Partnak nevezte el az országot. " forrás

Strandolás

"Montezuma tengerpart: Montezuma egy apró kis falu-szerűség amit valamikor évekkel ezelőtt hippie-k és szörfölők hoztak létre egy meredek, szinte megközelíthetetlen szakadék oldalán. A két utcából álló falu tele van laza kis hotelekkel, pizzazókkal, organikus és vegetáriánus éttermekkel, internetes kávézókkal és nagy lazasággal. Bankot nem igazán látni, csak egy bank automatát ami többet van működő képtelen helyzetben, mint működésben, és két kis közért. Kártyát majdnem mindenhol elfogadnak, és a tengerrel párhuzamos utcán végig sorakoznak az asztalkák tele ékszerekkel, amiket az helyiek saját fantáziája kitalál. Nem sokat változott a hely, habár most már van világítás a főúton, aminek nem feltétlen örülök, mivel az is hozzátartozott a helyhez, hogy esténként az árusok mind kitettek egy gyertyát asztalukra, és így az utca varázslatos gyertyafényben tündökölt.

Az első nap Kari lerohant a tengerbe - illetve óceánba - de itt olyan veszélyes és kifürkészhetetlen a víz, hogy hirtelen felkapta és éles kövekhez vágta. Nem, nem halt meg, de csurgott le róla a vér patakokban amikor jött vissza. Rohantam is a boltba alkoholért és vattáért, hogy gyorsan fertőtlenítsük, majd ma felmentünk a közeli városkába - Cóbano - ahol fel akartunk venni pénzt (mivel Montezumában az automata hallani sem akart a munkáról), és egyből egy patikába is bementünk fertőtlenítő cuccért. Komolyan mondom, az ilyenek után nagyon meggondolom, hogy mégis menjek hozzá a Karihoz, így legalább amikor egyszer majd belehal valami marhaságba legalább én örökölni fogok. De mondjuk, ez alkalommal nem az ő hibája volt, nem láthatta előre milyen itt a víz." forrás


"Limónból lekanyarodtunk egy rövid megállás után, Puerto Viejo felé, a Karib egyik legszebb része felé, ahol igazán elképesztő partok vannak, köztük az egyik kedvencemmel, ahol a homok fekete. Az út nem volt egyszerű, mivel nagyon rossz állapotban volt, de kevés volt rajta a kocsi. Karival felkutattunk, talán három különböző partot, mindegyik más volt, mindegyik egyedi volt. Volt ahol a Kari töménytelen halakat látott, volt ahol alig látott valamit. Én nem ezeket néztem, persze, én csak a vízben gyönyörködtem. Imádni való ez a hely." forrás


"Costa Rica nyugati oldalán a Csendes-óceán húzódik - ez a környék is megér egy misét. Ha vízimádó vagy, szeretsz strandolni, úszni, és élvezni a csendet, itt bármikor megteheted: rengeteg az olyan partszakasz, ahol akár több kilométert is sétálhatsz, mire egyáltalán emberekkel találkozol. Quepostól húsz kilométerre található a Matapalo strand, ami cseppet sem mondható turistalátványosságnak. Itt nincsenek kiépített sétányok és napágyak, csak a strandoló és a mangó-, kókusz-, pálmafák és az óceán. Ha néha-néha arra jár valaki friss kókuszt árulva, bátran kóstold meg: pár forintért megízlelheted a friss és hihetetlenül egészséges kókusztejet. (2014)" forrás


,, Puerto Viejo , azaz a karibi oldal: Óriási meglepetést okozva, fantasztikus ez a része (is) az országnak. Itt is nagyon zöld minden, és rengeteg az állat! Itt már szinte minden nap láttunk vagy 3 lajhárt. Viszont más a növényzet, és nyilván a partok is, hiszen az óceán után a Karib-tenger teljesen más jellegű partokat kínál. Az emberek is mások, a tico-k után itt főleg raszták élnek. Tehát, mintha egy másik országba csöppentünk volna. Gyönyörű a víz, és rengeteg a pálma. Ami viszont egyezik az összes part esetében - beleértve az óceáni részt is -, hogy mindenhol óriási hullámok fogadtak.

Legszebb partok: Playa Cocles, Manzanillo, Punta Uva " (elpé, 2019)


,, Quepos: Manuel Antonio Nemzeti Park kihagyhatatlan! A belépő ára 16 USD. A parkon keresztül haladva kilyukadunk a partra, ahol koradélután rendszerint megjelennek az állatok, mint pl. majom, mosómedve, ormányos medve, iguána, néha lajhár is, … stb. Előbbiek, - vagy ahogy mi hívtuk a majmokat és mosómedvéket – azaz a tolvaj banda kaja után kutatva előszeretettel fosztja ki a hátizsákokat, zacskókat. Óriási élmény! :D

Mi nagyon rágörcsöltünk a lajhárra, akivel nem is találkoztunk a parkban. Egyszer viszont mikor vacsorázni mentünk a parktól néhány száz méterre lévő törzshelyünkre, akkor pillantottuk meg őfelségét, aki fénysebességgel száguldott a villanypóznán… fél óra = kb. 10 méter :D

Egyébként állatokat Quepos-ban szinte bárhol lehet látni. Mi a nemzeti parktól 6-7 km-re laktunk, de rendszerint reggel majom üvöltésre ébredtünk, akik konkrétan a fejünk fölött ugráltak a fákon. (elpé, 2019)

Programlehetőségek

Függőhíd a gyönyörű őserdőben (Ajánlott link)

"Pénteken indulás Laguna Lagarto-ba, a dzsungelben lévő vendégházba, ahogy ők mondják Lodge-ba. Minden szokatlan, sokszor keskenyek az utak, sehol sincs település tábla, hatalmas kamionok , csiga tempó. 60-nál gyorsabban sehol sem mentünk. Az Arenal vulkán lábánál haladtunk el, de felhőben volt a táj. Erről lemaradtunk, de sebaj, előttünk volt még az utolsó szakasz, 40km földúttal! Mindenhol ananászültetvények. Már az autóból gyönyörű színes madarakat pillantunk meg, amik szemet kápráztattak, és délután 5 óra előtt megérkeztünk! A vendégház egy elsődleges (azaz érintetlen) esőerdő peremén várt bennünket, egy kajmánokkal teli lagúna partján.

Amikor megláttam a tukánokat a fákon, és a kolibrit cikázni a virágok körül, akkor tört ki belőlem, hogy tényleg itt vagyok! Nem bírtam a könnyeimmel. Hálát adtam Istennek, hogy itt lehetek ezen a csodálatos helyen, olyan mintha álmodtam volna, de ez most a valóság volt. Első programunk rögtön a dzsungelbe vezetett. Hamarosan megpillantunk egy lajhárt, ami a rátelepedett mohától zöldes színű volt. Igen, sietett valahová. Nem túl tiszta állat, nem öleltem volna magamhoz. Bence talál pár nyílméregbékát, és megmutatja a magasleseket, akiket másfél évvel ezelőtt épített. Este lemegyünk a lagúna partjához, ahol a vendégház gondnoka, Adolfo a partra csalogatja a két méteres pápaszemes kajmánokat. Lomhán kúsznak ki a szárazra, de hatalmasat lódulnak a feléjük dobott húsos falatokra. Hihetetlen (ez a szó végigkíséri az egész utazást) ahogy ott állunk szemtől szemben ezekkel a vadon élő állatokkal a sötét lagúna partján." forrás


"Néhány napra megéri mellőzni a strandolást, és még jobban megismerni az ország élővilágát. Járd be az Arenal vulkán környékét: a még aktív tűzhányó lábánál fekszik a környék központja, La Fortuna. A bájos kisvárost igen hamar felfedezheted, és itt lehetőséged van arra is, hogy túrákat szervezz magadnak. Az utcákon számtalan iroda kínál jobbnál jobb programokat: alkudni ér, és érdemes is. (2014)" forrás


,, Manuel Antonio: Costa Rica leglátogatottabb helye, ez az első számú úti cél az országba látogatók számára. Nem véletlenül, csodás partszakasza van, mely része a Manuel Antonio Nemzeti Parknak. A parkban számos szabadon élő állatfajjal találkozhatunk és szebbnél szebb növényeket és virágokat csodálhatunk meg.
A tengerparti rész itt sokkal kiépítettebb, és jobban a turisták igényeire van formálva, mint például az ország másik felén a karib-tengeri partoknál.
Az első nap kipróbáltuk a Midworld Adventure park egyik szolgáltatását a superman canopyt. Ők az erdő belsejében alakítottak ki egy olyan parkot, ahol lehetőség van különböző kaland sportokat kipróbálni. Egész napos vagy félnapos programokat szerveznek, ebéddel egybekötve.
Utána egy másik helyi utazásszervező a Tucanes Tours programját próbálhattuk ki: a kanális szerűen bekígyózó vízen hajóztunk egy erre alkalmas csónakkal (bote) és vettük szemügyre a vízi élővilágot és a parton kergetőző majmokat. Ezt a programot amúgy csak délelőtt lehet kivitelezni, mert délutánra az apály veszi át a szerepet és félő, hogy bent ragadnak a csónakok a kiszáradt folyosókon.
Délután szállodát látogattunk: Parador Resort and Spa Hotel.
Másnap egész napos szállodalátogatás következett: La Mansión Inn Boutique Hotel (fontos infó, hogy azt a penthouse lakosztályt kaptam, ahol Charlie Sheen szállt meg egykor… J), Shana Hotel, Macanda Hotel, San Bada Hotel, El Faro Beach. A city tourra sajnos nem maradt idő, csak átrohantunk rajta busszal. Estére már Jacón voltunk.
Az utolsó nap annak a szállodának a meglátogatásával kezdtük, ahol aznap éjjel megszállt a csoport: Croc’s Casino Resort, ez az egyik legjobb 5*-os szálloda a környéken.
Herradura Beach következett és a Punta Leona Hotel & Club szálloda meglátogatása. Délután felmentünk a hegyekbe egy nem éppen jó minőségű szerpentines úton és egy vízesések szomszédságában lévő kakaóültetvényen lyukadtunk ki, Delicias környékén az esőerdő kellős közepén, ahol egy kakaó és kávéültetvény és gazdálkodás folyik. Bemutatták hogyan készül a csokoládé, a kakaóbabtól egészen a kész élelmiszerig. A szomszédságában fekvő eco szállodába is benéztünk, ez volt a természetimádók paradicsoma, a Macaw Lodge. A nap végén visszatértünk San Joséba.

Pár saját útvonal, amit bejártam:
- a főváros San José
- La Paz vízesés, esőerdő és állat rezervátum az éppen aktív Poás vulkán közelében
- a karib-tengeri partszakasz déli része: Limón, Puerto Viejo, Manzanillo.
- csendes-óceáni részen: Playa Blanca, Playa Hermosa, Playa Jacó.
- Arenal vulkán, canopy a Sky Adventures Arenal Parkban, szállodalátogatás a Tabacon Termal Resort and Spa szállodában, Aguas Termales látogatás (ez lényegében egy termál vizű folyó a vulkánnál, amire rátelepedtek a szállodák és belépőjegy ellenében strandszolgáltatást nyújtanak.)

Összességében: PURA VIDA! ;)   - orsolya.laszlo@vista.hu

Földrajz és időjárás

A hőmérséklet az év keresztmetszetében nem nagyon ingadozik, mindig meleg van. A magasabb területeken átlagosan 22 fok, a tengerparti részeken 30 fok körüli a nappali hőmérséklet.

Costa Rica időjárása

"A nemzeti parkok számát tekintve Costa Rica az első Közép-Amerikában a maga 26 parkjával (aminek száma 2013-ban 32-re növekszik majd). Emellett 8 biológia rezervátummal és 64 tájvédelmi körzettel rendelkezik. Ha ezek összterületét viszonyítjuk az ország teljes területéhez, akkor elmondhatjuk, hogy Costa Rica a Föld leginkább természetvédő országa, mivel területének 26%-a védett. És tényleg védett, ugyanis Latin-Amerikában Costa Rica az egyetlen ország, ahol az erdők részaránya nem csökkent az elmúlt évtizedben, hanem nőtt. A gondot csupán a turizmus mérhetetlenül magas szintje jelenti. Évente 2,2 millió turista érkezik az országba, akik átlag 8-9 napot töltenek itt. Ez kimagasló nem csak Közép-Amerikában, hanem világviszonylatban is. A turizmus termeli meg az ország GDP-jének 21%-át. " forrás


"Costa Rica az amerikai kontinens ökológiai hídja, ahol találkozik az északi és déli földrész élővilága. Felszíne igen változatos: a háromezer méteres vulkánoktól néhány óra leforgása alatt meseszép tengerpartokra juthatunk. A becslések szerint az országban él a világ növény- és állatfajainak öt százaléka. Ezen belül Costa Ricában található a Föld lepkefajainak csaknem 10 százaléka, többnyire vulkanikus talajából pedig a növények olyan széles skálája táplálkozik, hogy csak az ehető gyümölcsök száma eléri a 150-et. Az ország valódi paradicsom az ornitológusok számára, akik 850 madárfajban gyönyörködhetnek, de a 160 kígyófaj feltehetően a hüllők szerelmeseinek elvárásait is kielégíti. Nem csoda, hogy az országba érkező turisták 70 százaléka ellátogat legalább egy nemzeti parkba, sőt, 35 százalékukat kimondottan a természeti szépségek vonzzák a Latin-Amerika Svájcának nevezett országba." forrás


"Costa Rica ugyan kicsi ország, ám ennek ellenére igen nagy időjárási különbségek vannak egyes vidékei között. Januárban például a csendes-óceáni partvidék annyira száraz volt, hogy kiégett a növényzet, a karibi partra ellenben el se indultam, mert az időjárás-jelentés szerint folyamatosan esett. A kis közép-amerikai országnak komoly esőerdői is vannak, ilyen például Monteverde környéke. Két napot töltöttem ott, ebből jó, ha egy-két órára elállt az eső. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy állandóan borús volt. Első reggelemen csodás napsütésre ébredtem, de ahogy kiléptem a panzióból, érzem, hogy esik. De hát honnan, egy szál felhő sincs az égen. Nem is függőlegesen esett, hanem a szél hozta, szinte vízszintesen, az esőcseppek tömegét. Erdei túráimon rendesen eláztam, amiből azt a bölcsességet szűrhetjük le, hogyha esőerdőbe mész, ne csodálkozz, ha esik." forrás

Costa Rica régen és most

Régen

Costa Rica történelme jelentősen különbözik a latin-amerikai országok jellemző sorsától. Már önmagában az is mutatja ezt, hogy Costa Ricában a Kolumbuszék általi felfedezés óta nem történt semmi világtörténelmi szempontból említésre méltó esemény. A címerükben sem található semmi harcias dolog, ha csak a három vulkánt nem minősítjük annak. 1502-ben fedezték fel Costa Ricát, Kolumbusz volt állítólag a névadó. Kb. hatvan évig a spanyol udvar megfeledkezett a felfedezett helyről, aztán eszükbe jutott létezése és küldtek oda egy kormányzót. Ez az ember hozott két tucat telepest otthonról, és amúgy megpróbált békésen ellenni a helyi indiánokkal, nagy kincsvadászatba sem vetette be magát. A későbbiekben a kormányzók és a spanyol betelepülők már nem voltak annyira barátságosak az indián őslakossággal, aminek következménye nem volt más, mint az őslakosság lélekszámának folyamatos és drasztikus csökkenése, egyszerűen megfogalmazva: kihalás. A kihalást nem csak az erőszak váltotta ki, hanem az európaiak által behozott betegségek, amelyekhez az indiánok szervezete nem volt kellően immúnis.

A gyarmat majd három évszázadon keresztül a guatemalai gyarmati adminisztrációhoz volt csatlakoztatva. 1821-ben Costa Rica egyetlenegy puskalövés nélkül lett független, és sajátos módon attól kezdve gyakrabban uralta békétlenség az országot. A terület leggazdagabb spanyol földbirtokosai, urai könyörtelen harcba hajtották magukat egymás ellen. A 19. század közepe táján az országon kívüli közép-amerikai kalandorok is szemet vetettek Costa Ricára. Az országnak azért valahogy sikerült megvédenie függetlenségét anélkül, hogy harcmezőkön kelljen jeleskedni. A kávé világkereskedelmi karrierje tette mozgalmasabbé az ország életét. A kávétermesztő arisztokrácia még a politikai uralmat is megkaparintotta egy időre. A 19. század végén azonban liberális felfogású elnökök háttérbe szorították a kávés arisztokráciát és elkezdték rendbe hozni az országot, pl. bevezették az ingyenes oktatást.

1948-ban volt ugyan egy másfél hónapig tartó polgárháború, de a politikai elit és a nép megrögzött békeakarata diadalmaskodott, a demokratikus berendezkedés stabilizálódott. Costa Rica a demokrácia, a semlegesség, a fegyverek nélküli külpolitika révén "Közép-Amerika Svájca" lett, üdítő kivételként a régióban, ahol folyton mindenféle rémes diktátorok, hadurak, tábornokok, basáskodtak.

Most, manapság

Costa Rica egyik legnagyobb mai problémája az, hogy egyre jelentősebb tranzitországgá vált a Kolumbiából Mexikóba és az USA-ba irányuló drogkereskedelemben. A tranzit jelleg erős mellékhatása az, hogy belföldön is megnőtt a drogkereskedelem (főleg a kokain). Costa Ricának nincs egyáltalán hadserege, ezért a drog elleni küzdelem a nem túl hatékony rendőrségre nehezedik. A Costa Rica-i kormányzatok állandó dilemmája az, hogy a vidéki szegénység csökkentéséhez szükséges pénzeket a külföldi befektetőkkel végrehajtott beruházásokkal lehetne megszerezni, viszont a beruházások rombolnák az ország környezetvédő szerepkörét, amelyre épül a gazdaságilag nagyon lényeges ökoturizmus. Például az ország északi részén aranylelőhelyek vannak, de a bányák megnyitása két kihalóban lévő állatfajt veszélyeztet. A természetvédő lobbik folyamatosan ekézik a politikusokat, azzal vádolva őket, hogy korrupt érdekeikért akár hajlandók háttérbe szorítani az ökológiai szempontokat. Nagy gond, hogy Costa Ricában vágtató az infláció. 1991-ben még 100 colon volt egy USD, ma 500!

Navas

Turista etikett

 1. A helyiek ritkán adnak borravalót, viszont a turistáktól egyre erőteljesebben elvárják a jattot a vendéglátósok, a hotelesek.
 2. A helyiek (a tico-k) kevéssé időtudatosak, azaz nem a pontosságnak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, és a lassú életritmust preferálják (hora tica, azaz Costa rica-i időérzet). A turistának tanácsos ehhez a mentalitáshoz igazodni, avagy legalábbis azt felháborodások nélkül elviselni.
 3. Jóllehet Costa Ricában a macho viselkedés nem annyira erőteljes, mint máshol latin-Amerikában, de azért a férfi kíséret nélkül utcán közlekedő turista lányoknak számítani kell a beszólásokra, füttyentésekre, dudálásokra.
 4. A tico-k nagyon adnak az öltözékükre, a ruhájuk tisztaságára, ezért lesajnálják a rosszul öltözött, koszos, szakadt ruhában mutatkozó külföldi turistákat.
 5. A turista ne számítson arra, hogy a helyiek mentalitásában jelentős helye van az állatok szeretetének. A tico-k jellemzően nem tartanak kutyákat, annál több a kóbor kutya az utcákon.
 6. A costa ricaiak 80 százaléka római katolikus, de latin-amerikai átlaghoz képest meglepően laza a vallásosságuk. Az egyháznak Costa Ricában nincs igazán nagy befolyása, bármennyire is szeretné. Az abortusz illegális, de nem veszik szigorúan a törvény betartatását.
 7. A szolgáltatásokban, turizmusban dolgozó helyiek nagyon kerülik a vendégekkel való konfliktusokat. számítani kell arra, hogy megalkuvóan viszonyulnak a turistával való vitatkozásban, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a turista panasza megoldást talál. Kerülni kell a helyiekkel való heves vitatkozást, kiabálást. Ne feledjük Costa Rica egy semleges, hadsereg nélküli ország, a kapitulációhoz jobban értenek, mint a támadáshoz, vagy a védekezéshez.
 8. Ha nem is beszélünk spanyolul a köszönési formák mellett tanuljuk meg azt a kifejezést hogy pura vida (szó szerint tiszta élet). A pura vida valójában lehet köszönés, kellemes érzés, lelkesedés, elégedettség kifejezése, vagy akár mondattöltelék. A kontextustól függetlenül, akár az angol mondatunkba is becsempészhetünk önkényesen egy pura vida-t. A hatás nem marad el, tetszeni fog a helyieknek. A pura vida valami olyasmi, mint néhány karibi szigetországban a folyton használt no stress kifejezés.

Gasztronómia

Costa Ricában felesleges olyan gasztronómiai sokféleséget keresni, mint Mexikóban. Azért túloznak azok, akik szerint minden kaja a rizs és a bab körül forog. A Costa Rica-i konyha egyszerű és eléggé egészséges. Rendben a rizs és a fekete bab domináns, de hát ez így van a vele szomszédos országokban is. Costa Ricában minden család konyhájában központi szerepet játszik a rizsfőző edény, ami folyton használatban is van. Még a paradicsomszószos spagettihez is tálalnak rizst. A nemzeti étkük a gallo pinto (tarja kakas), amiben persze szintén van rizs és bab. Nem találják ki, a reggelihez rizses-babos ételt esznek, tojást sütve rajtuk. A vészjósló elnevezése ellenére érdemes megkóstolni Costa Ricában a Sopa negra-t, szóval a feketelevest, amelyben fő szerepe van a rizsnek és a babnak, de van benne paradicsom, tojás, friss koriander is.

A helyiek, a tico-k ebédre leginkább valamilyen casado-t esznek. Ez sült húst vagy halat tartalmazó egytálétel, van bennük még bab, párolt zöldségek (yucca, édesburgonya vagy főző banán) és persze rizs.

A Costa Rica-i konyhában a Mexikóban uralkodó tortillák alárendelt szerepet kapnak. A valóság az, hogy a modern háziasszony Costa Ricában már inkább fagyasztott készételeket hoz haza a szupermarketekből. Szívesen gazdagítják az ételeket azzal, hogy tejfölt raknak rájuk. A tamalesek is népszerűek, ezek kukoricás táskák banánlevelekkel bevonva. Ha sietősen akarnak enni az emberek, akkor empanada-t vesznek. Ezt akár menetközben is bekaphatják.

Kedvelt édességük a Tres leches (háromszori tej), ami egy habos sütemény normál és kondenzált tejjel. A dulce de leche (a tej édese) itt is népszerű, gyakran gyümölcsökkel fogyasztják. A konyhájuk nem csípős és a mi ízlésünknek nem kellően sózott. A legtöbb helyen kínálnak chillit az étel felturbózásához. A fűszerek közül leginkább a koriandert vetik be. Az vendéglőkben gyakran raknak ki az asztalra egy fűszerszószt, a salsa lizano-t, ami emlékeztet a worchester szószokhoz.

Az ország karibi vidékein a konyha változatosabb, mint az országbelsőben. Itt kókusztejjel, gyömbérrel és szerecsendióval dobnak fel sok ételt. A halak és a tenger gyümölcsei miatt a karibi partvonalon komolyabb gasztronómia élmények is átélhetők. Népszerű a ceviche, ami egy saláta, benne fűszeres nyers hal vagy valami tenger gyümölcse, citromlé, hagyma és koriander.

Akinek nincs étkezési ízlése, vagy gyerekkel utazik (esetleg egyben nyilvános vécézési lehetőséget is keres), annak ott vannak az amerikai gyorsétterem láncok, főleg a fővárosban. Persze vannak, akik már azért fanyalodnak rá az ismert műkajákra, mert elegük lett a rizsből és a babból.

Costa Ricában szuperek a friss gyümölcsök! Az ananászon, mangón és a banánon kívül lehet kipróbálni olyanokat, amiket nem is ismerünk. Egyébként Costa Ricából importált banánokat itthon is látni (a címkén olvasható). A helyiek gyakran a gyümölcsöt is megsózzák, például a mangót és a narancsot. Jók a gyümölcsturmix italok, a batido-k. Ó, a görögdinnyés be jó!

A tico-k sörisszák. A helyi sörök, a Pilsen, a Bavaria és az Imperial elég finom. A sörbe gyakran jégkockákat raknak, ami a hőség miatt érthető. A helyiek nem igazán fogyasztanak borokat, de a külföldi turista talál ezt is az éttermekben. A rövidital műfajban a legismertebb a cukornádsnapsz, a Gauro.

Aki sokat vár el a Costa Rica-i kávétól az csalódni fog. Nagyon híg.

Olvasmányos linkek

"Costa Rica fővárosáról minden útikönyv szörnyűségeket írt, és bár az valóban nagyon találó volt, amely San Josét az "autószalon-építészet" legijesztőbb példájaként mutatta be, nekem semmi bajom nem volt a várossal. Igen, a központ központját leszámítva tényleg az egész olyan, mint egy amerikai előváros, ahol drive-thru patika áll a Crowne Plaza és a Wendy's közt, de nekem semmi bajom nincs az amerikai elővárosokkal, és ezerszer inkább egy ilyen helyen keresek Apple-szervizt, mint a közép-amerikai országok fővárosaként általában szolgáló kaotikus putrikollekciókban. San Joséból kétségtelenül hiányzik Panama City kozmopolitizmusa, de cserébe ez a világ egyetlen fővárosa, amely központjának emblematikus hotelje egyben világhíres bordélyházként is működik, így azoknak sem kell szomorkodniuk, akiket egyébként zavarna az amerikai tüchtigség." forrás


"A picit több, mint két hetes tartózkodás alatt Costa Rica mindenképpen belopta magát a szívembe, kedvenc országaim listájára mászott (azaz inkább rohant), és mindenképpen vissza szeretnék menni…újra és újra..sőt, szívesen odaköltöznék legalább egy időre!!! A costa ricaiak rettentő kedves emberek, de tényleg kedvesek, segítőkészek, és vendégszeretőek, nem csak műkedvesek, mert te külföldi vagy meg vendég (és nem bunkók, mint kedves hazámbeliek…), hanem valami őszinte kedvességet és nyugalmat éreztem. Pura Vida – nem hiába ez a jelszó. Az ország gyönyörű!!! Nagy részét esőerdők és köderdők borítják, egyik oldalán a Csendes-óceán, másikon pedig a Karib-tenger fekszik, a környezetvédelem pedig rettentő fontos szerepet játszik az ország életében. Szóval van mit látni és itt aztán lehet kirándulni." forrás


"Akik párizsi-típusú urbánus zsizsegésre vágynak, azok ne utazzanak Costa Rica-ba, viszont a természetimádók biztosan megtalálják a számításukat. Az országnak több mint 25%-a védett terület - kiterjedt nemzeti park hálózattal, a biodiverzitás az egyik legnagyobb a világon - 6 %-ot tesz ki a teljes skálán, tengeri területe 10-szer nagyobb, mint a szárazföldi. 120 vulkánjából hét aktív, és második legtöbbet hozó "iparága" az ökoturizmus. A közép-amerikai ország 500ezerféle növény-, rovar- és állatfajjal büszkélkedhet, betiltották az állatokat felvonultató cirkuszokat és korlátozzák a sportvadászatot is.

Mi Costa Rica titka? Talán az az egyszerű felismerés, hogy nem irtani kell az erdőket, hanem ültetni. Ezzel átvitt értelemben is táptalajt biztosítanak a 60-as évek óta töretlenül fejlődő (öko)turizmus számára és egyúttal példát mutatnak arról, hogyan kell komolyan venni a természetvédelmet és az energiatermelés átalakítását. Bár ez egyáltalán nem könnyű, a politikusok és helyiek kéz a kézben járnak, hiszen az egyik legfontosabb exportcikken, a kávén és a vb után a focin kívül is van élet. Boldog élet. (2014)" forrás


"Ha az ember Costa Ricán jár, szinte megáll az idő. Ebben az országban nincs nagy jelentősége sem a napoknak, sem az óráknak, a sietség és a stressz fogalmát pedig nem ismerik az itteniek. Costa Ricát gyakran nevezik a világ legboldogabb országának, nem véletlenül: az itt eltöltött két hetem alatt tényleg mindenki olyan kedves, barátságos és boldog volt, amihez foghatót még soha, sehol nem tapasztaltam.
Gisele Bündchen minden évben heteket tölt Costa Ricán a családjával, Miley Cyrus itt tud igazán ellazulni, Dobrády Ákos ezen a helyen kérte meg Iszak Eszti kezét, az egykori TNT másik tagja, Inti pedig pár éve itt telepedett le. Hogy mi ennyire vonzó Costa Ricában? Ha az ember egyszer eljut idáig, biztos, hogy végérvényesen beleszeret az országba, méghozzá a varázslat miatt: az itteni élővilág nem fogható semmihez, a színek játéka a természetben egyszerűen lenyűgöző. Ha Costa Rica szerepel a bakancslistádon, jól teszed, ha alaposan bejárod az országot, mert annyi a látnivaló, hogy két hét nem is nagyon elég hozzá. Nekem egyelőre ennyi jutott ebben a csodálatos országban. (2014)" forrás


,, Costa Ricában, azon belül is Tortugueron, egy kis faluban a dzsungelben egy kis boltban egy magyar család – anyuka, már felnőtt korú fia, lánya és később apuka is – fennhangon, már-már üvöltözve mindent ócsároltak. A nyakláncok drágák, a karkötők rondák is, Szentendrén sokkal jobb volt, a kaja szar volt és igazán lehetne légkondi, mert meg kell halni. Később leprimitívországozták Costa Ricát és a lakosairól is elmondtak pár nyomdafestéket nem tűrő szót, mert nem értette az eladó elsőre a 25%-ban tört angollal és 75%-ban tiszta magyarral feltett kérdésüket, mikor mégiscsak megvették a vacak karkötőt és a szoknyát, ami ’nem is áll annyira rosszul, kislányom’.

Igazából a pofám égett és semmiképp se akartam hozzájuk szólni, de mikor apuka végiggázolt a lábamon úgy, hogy hetekig borogattam (jó, annyira nem) és elnézést se kért, mégiscsak kicsusszant valami. Jaj, hogy én magyar vagyok. De hisz nem láttak a csoportban. Hamarosan kiderült, hogy akkor szerencsében volt részem, hogy egy 20 fős magyar csoport volt a pici szigeten aznap, aminek persze nem voltam tagja. Ja, de akkor én vajon mit csinálok itt, ha nem a csoporttal vagyok? Hogy én csak utazgatok hátizsákkal meg ilyesmi? Milyen gáz az már, közölték fitymálva és sajnálkozva. Ők bezzeg egy 10 napos közép-amerikai úton vannak és így ők látnak ám egy csomó mindent, amit szegény én a hátizsákommal nem. Kivéve, hogy szegény én köszöni, de egy év alatt költ annyit, mint ők a 10 napra és sokkal többet lát. Szegény én ezt persze csak gondolta, hangosan már nem volt kedve kimondani. Minek? (2015)" forrás


,, Costa Rica fővárosa nem nyűgözött le az alatt a fél nap alatt, amit itt töltöttem: minden beton, kockaépületek, magas szögesdrótkerítések, gyorséttermek…Az emberek nagyon mások, mint általában Közép-Amerikában, magasabbak, és világosabb a bőrük.

Costa Rica egyébként a régió leggazdagabb országa, amely a brutális árakon meg is látszik. Nem terveztem sokáig maradni, ezért egyből az ország délkeleti csücskébe utaztam a Karib-tenger partjára, mert a következő állomás a panamai Bocas del Toro volt, amely közel fekszik a határhoz.

Costa Rica (is) gyönyörű ország, valószinűleg hónapokig el lehetne itt lenni, ha az embernek lenne rá ideje, és főleg pénze (Nicaragua hasonlóan szép, de fele annyiba sem kerül…). (2014)" forrás


,, A magas színvonalú oktatásnak köszönhetően jó körülmények közé születnek a gyerekek. A nők felvilágosultan alkalmazzák a fogamzásgátlókat, a várandós anyukákat rendszeresen vizsgálják. Egy éves kor alatt minden csecsemő számára biztosított az egészségügyi ellátás és nagyon jó az átoltottság aránya is. Statisztikák szerint jobb az ellátás mint az Egyesült Államokban, pedig itt csak a töredékét költik a rendszerre.

Az évek folyamán a costa rica-i gyerekek helyzete sokat fejlődött és mára nagyon jó körülmények között élnek. Sokféle országos és nemzetközi program szolgálja a fejlődésüket. Mindazonáltal ezen a rendszeren is van min csiszolni-javítani, például olyan témakörökben mint a gyermekvédelem, az oktatási különbségek vagy a gyermekmunka.
Viszonylag sok ember él szegénységben, ami ebben a relatíve jó helyzetben lévő ország esetében azt jelenti, hogy a szegénység javarészt a gyermekeket érinti, kevésbé a felnőtteket.

Több gyermek nem jut ivóvízhez, egészséges táplálékhoz, vagy épp oktatáshoz. A hatékonyan működő egészségügyi rendszer ellenére az öt éves kor alatti gyerekek 10%-a hal meg AIDS miatt. A gyerekek 8%-a nem részesül oktatásban, ami leginkább az elszegényedett, őslakos családok gyerekeit érinti. A legszegényebb vidékeken a kávébab szüret idején sokszor a tanárok is a gyermekekkel együtt az ültetvényeken dolgoznak, hogy aztán oktatási eszközöket tudjanak vásárolni. Mivel Costa Rica egyik fő bevételi forrása a kávé, és mivel a gyerekek nyári szünete pont a betakarítás idejére esik, sok gyerek (kb. 5-6 éves kortól) az ültetvényeken dolgozik, hogy legyen miből játékot, ruhát, vagy tanszert venni.

A gyerekek hat éves kortól járnak iskolába. Először hat évig általánosba, aztán három évig középiskolába. Ez után tudnak főiskolára menni, 15 évesen (!), azután egyetemre. Itt minden diák egyenruhát hord. A gyerekek körében a foci és a vízi sportok (úszás, szörfözés, vadvízi evezés) a legkedveltebbek. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Attila, 2021. 08. 18. 15:25
Zoli, te egy balek vagy. Szerelmem ott lakik... :) :) Remélem küldtél már neki pénzt. A szerelmed lehet egy bantu néger.


Nagy zoltán, 2021. 07. 21. 08:56
Hello szeretnék ki jutni costa ricába a szerelmem ott lakik sajnos nincs rá modom hogy kijusak repulövel munkát válanák ot laknák ha tudnak segiteni valamit nagyon szépen köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS