ÚTIKRITIKA.HU / Honduras


hirdetes

útikritikák


Honduras

Honduras dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Egészség | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

V.G. fotója


Honduras dióhéjban

 • Honduras Közép-Amerika második legnagyobb országa, északnyugaton Guatemalával, nyugaton El Salvadorral és délkeleten Nicaraguával határos.
 • Honduras 112 090 négyzetkilométer területű, kb. 9,6 milliós lakosságú ország (2022-es becslés). Fővárosa: Tegucigalpa (teguszigálpá) (10 044 kilométerre van Budapesttől). Hivatalos nyelv a spanyol.
 • Hondurasnak a karibi oldalon van egy hosszú tengerpartja, a másik oldalon, a Csendes-óceánnál csak egy kicsi öböl révén van tengeri kijárata.
 • Hondurasról az az általános vélemény, hogy rossz a közbiztonsági helyzet. A turista ezt hamar észreveszi, mert a bankokat, szállodákat, bevásárlóközpontokat, szórakozónegyedeket, általában a városközpontokat állig felfegyverzett rendőrök őrzik. Tény, hogy a közbiztonságot leginkább a kábítószer-kereskedő bandák fenyegetik s a bűnözőknek, szervezett bűnbandáknak nem a turisták a célpontjai. Rablók, pitiáner tolvajok persze vannak szép számban.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): kb. 500 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: Hernandez
 • Éghajlat szempontjából Honduras meglátogatására az év bármely hónapja megfelelő, mindazonáltal februárban és márciusban ideális odalátogatni, mert akkor elég száraz az idő és nincs túl nagy hőség. Augusztus és október között van a legnagyobb esélye, hogy trópusi viharok érik az országot.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Hondurasba, ha nem tartózkodnak ott 90 napnál hosszabb ideig. 

Érdekes, hogy a hondurasi zászlón szereplő 5 csillag az 5 közép-amerikai országot jelképezi, azzal a reményteli üzenettel, hogy egyszer majd ezek az országok egyesülni fognak. 

Látnivalók:

 • Hondurasban sok helyen, nagy területeken találhatók nemzeti parkok és a természetvédelmi területek.
 • Az UNESCO természeti világörökségének része a Rio Plátano, ún. Bioszféra-rezervátum.
 • Copán maja romváros

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A csodás strandok, a karibi partvonalnál a búvárkodási és vizi sportos lehetőségek - búvárkodás a Bay Islands-nél (ugyanott a West Bay Beach)
 2. Még nem túl turistás hely, és ennek előnyei is vannak
 3. A kisvárosokban nem éreztük a közbiztonsági veszélyt
 4. La Mosquitia esőerdőben a túrázás
 5. A Flor de Copán szivarüzem meglátogatása
 6. Fantasztikus külsejű és színű madarak sokasága
 7. A Copán maja romváros, "a maja világ Párizsa"
 8. A Guamlito piac Honduras nyugati részén
 9. Tegucigalpa közelében a falvak: Santa Lucía és a Valle de Ángeles
 10. Cayos Cochinos, ahol a tenger vize a világon a legtisztábbak egyike 

Nem tetszett

 1. Az 1998-as forgószeles pusztítás nyomai még most is látszanak, sajnos
 2. Nagyon szegény ország, és ez megmutatkozik vidéken a szálláshelyek állapotán, a higiéniai körülményeken
 3. Nagyon gyorsan le lehet égni, mert még akkor is veszélyes a napsugár, ha éppen nem látjuk sütni
 4. A csatornázás fejletlensége miatt nagyobb esők után úsznak az utcák a vízben
 5. A távolsági buszok pályaudvarain roppant nehéz tájékozódni a menetrendről
 6. Rengeteg a szemét mindenhol, mert egyszerűen nem gondoskodnak a hulladékok elszállításáról
 7. Kérni kellett a taxisofőrt, hogy a kocsi ajtaját tartsa lezárva a rablásveszély miatt
 8. A strandokon az utálatos, kellemetlen homoki legyek (sandfly)

Vélemények

Jön!

Repülés és repülőjegy

A főváros nemzetközi repülőtere, a Toncontin a világ második legveszélyesebb repülőtere cím birtokosa. A csupán 2 kilométer hosszú kifutópálya a világon az egyik legrövidebb, mégis bazi nagy, sugárhajtású utasszállítók szállnak le ide. A nagy tengerszint feletti magasság, a kiszámíthatatlan, mindig szeles időjárás és a hegyekkel tarkított környék rendkívül megnehezíti a pilóták számára a navigálást. A hegyek miatt az utolsó pillanatban kell egy éles kanyart venni a kifutó megközelítéséhez a leszálláskor. 2008-ban egy Airbus a pilóta hibája miatt túlfutott a kifutón, és a város utcáin sok járművet szétzúzott. Öten meghaltak a balesetben. A kifutópályát akkor, több mint 100 méterrel megtoldották.

Szállás

Az olcsóbb szálláshelyek jellemzően a belföldi kereslethez kötődnek, azaz nem arra épül az üzletük, hogy külföldi hátizsákos turistákkal legyenek tele. Honduras nem egy felkapott turista desztináció, így a szállodaipar erre nem rendezkedhetett be. A magas színvonalú szállodákban inkább üzletemberek éjszakáznak. Kevés a választék középkategóriás hotelekből. vagy a ramaty van, vagy a luxus.

Közlekedés

Autóval

Az utazóknak a közúti közlekedés tekintetében számítani kell arra, hogy az úthálózat Hondurasban erősen rongálódott. Legalább a főváros és San Pedro Sula nagyváros között jó állapotú az országút. A betonozott (avagy kátrányozott) közút nincs sok, az ország északi részén alig-alig. A Tegucigalpától dél felé vezető utak, valamint a Nicaraguát El Salvadorral összekötő tranzitút vacak állapotban vannak és ezért lassú közlekedésre kell kalkulálni. Sötétedés után az utcák, közutak nem csupán a rossz közbiztonság miatt válnak veszélyessé, hanem a kátyúk, és a rossz megvilágítás miatt is. Sok útszakaszon csak a terepjárók tudnak helytállni.

Hondurasban veszélyes bérelt autóval, a helyi vezetési szokások ismeretének hiányában vezetni. A közlekedési szabályokat a helyiek többsége magas ívből lesz..ja. Ha éppen szabályosan vezet, akkor az okozhat bajt, hogy nagyon sok gépkocsi ramaty technikai állapotban van.

Buszok

A hondurasi városok között közlekedő távolsági buszok egy része klimatizált. A buszviszonylatok jók, de a buszok közlekedésveszélyes műszaki állapotban vannak. Drukkolni kell, hogy a busz ne álljon le műszaki okból, vagy rablótámadás okán.

Taxik

Hasznos, de nem kockázatmentes közlekedési eszköz lehet a turistának. A viteldíjat persze előre ki kell alkudni. Rizikó, hogy a taxik is áldozatai lehetnek rablótámadásoknak (szó szerint útonállók). Taxisoknak nem szokás borravalót adni.

Iránytaxik (csirkebuszok)

,, Az első pár héten megtapasztaltam, milyen az utazás a csirkebuszokon. Ezt a találó nevet azért kapták a járművek, mert tényleg mindent szállítanak rajtuk, többek között csirkéket is. Persze kényelmetlenül éreztem magam, amiért mindenki megbámult, amikor felszálltam a tömött buszra. Talán ha lett volna nálam is valamilyen szárnyas, jobban elvegyülök.

Azt sem értettem, miért nincs sehol buszmegálló vagy menetrend. Amikor a busz lassított, az emberek egyszerűen le- és felugrottak, az árusok egész úton kínálták a portékáikat, a jegyszedő pedig többször is felmászott a száguldó busz tetejére, hogy megigazgassa a csomagokat. Nagyon el voltam veszve ebben az idegen világban az első időkben. " forrás


Triciklis taxi - m.a. fotója

Egészség

A fővároson, Tegucigalpán kívül az egészségügyi és elsősegély jellegű gondoskodás feltételei nem hasonlíthatók össze az európai ellátási és higiéniai szabványoknak. Mondanunk sem kellene, hogy az összevetésben a helyzet hol tekinthető rosszabbnak.

Mindenképpen tanácsos beteg-, balesetbiztosítást kötni utazás előtt. A honlapunk jobboldali sávjában ott van az on-line ügyintézés egyszerű és biztonságos lehetősége.

Étkezés

"A gyros helyi formáját kedveltem meg. ebből vagy 3-4 is lecsúszik egy nap:). szóval egy kis műanyag tálkába 2-3 darab kukorica lepény, tortilla kerül, reszelt káposzta, egy kis paprikás/paradicsomos önettel, az elmaradhatatlan babpürével és tetszés szerinti nyárson sütött - marha, sertés - hússal. az adag nem nagy - viszont olcsó -, ezért többet is megeszek belőle." forrás


,, A kaja itt sem olcsó, és a választék az eddiginél is siralmasabb. A kedvencem a hondurasi reggeli, ami teljesen megegyezik a hondurasi vacsorával. Rántotta, bab, sült banán, sajtkrém, ami egyébként majonéz és tortilla.

A kaját 1500 Ft alatt, nem nagyon lehet megúszni és erre még rájön a 15 %-os adó. Hát, ha ez így folytatódik, akkor hamar feléljük a készpénz tartalékainkat. (2016)" forrás

Közbiztonság

Hondurasban van San Pedro Sula város, amely egy 2021-es felmérés szerint a világ második legveszélyesebb városa (Caracas az első).  A 930 ezres városban naponta két gyilkosságot követnek el, egyéb erőszakos cselekmények pedig, átlagosan félóránként történnek. 

Egyszerű a következtetés az utazó számára: kihagyni az útitervből.

"Már az ezt megelőző 10 napban többször is írtam családomnak, hogy a bűn uralja az utcákat, amik kihalnak még sötétedés előtt, és mindenki menekül a rácsok és szögesdrótok biztonságába. Ráadásul először még egy másik országból írtam ezeket, El Salvadorból. Akkor még nem tudtam, hogy van ennél is lejjebb. Honduras. A karibi oldalon, fenn északon lehet, hogy van 3-4 turistaparadicsom, ahol a bűnözés kevésbé gyakori, de én ilyen hátborzongató országban még soha nem jártam. Így utólag olcsón megúsztam, mert ahol megtámadtak (Tegucigalpa, Honduras fővárosa), az hivatalosan a világ egyik legveszélyesebb zónája, világelső rablógyilkosságok tekintetében. Hátulról kaptak el, és csak ütöttek, amíg ki nem halászták a zsebeimből a zsákmányt. Azt is utólag tudtam meg, ha ellenállok, akkor majdnem biztos, hogy lelőnek. Mert ez a szokás. Az a szokás, hogy lelőnek! A 21. században! " forrás


,, A veszély persze jelen van, de amíg az ember betartja az íratlan szabályokat – ne mászkálj egyedül a sötét utcán, ne tartsd egy helyen a bankkártyáidat, nézz utána a neten, melyek a tiltott zónák – addig nem történik baj.

Nem bíztam a helyiekben, folyton a táskámon tartottam a szememet, és gyanakodva néztem rájuk, amikor segíteni próbáltak. Hiszen otthon csak azt hallottam, hogy legyek óvatos, nem csoda, hogy időbe telt rájönnöm, hogy ez a szörnyen veszélyesnek kikiáltott világ talán barátságosabb és segítőkészebb, mint az én kis otthonom, Magyarország. " forrás

Egyéb hasznos információk

Hondurasban van Magyarországnak egy tiszteletbeli konzulja: José Pedro Handal

 • Cím: Tegucigalpa Colonia Palmira, Ave. Republica de Panamá, No. 2172. 2do piso – Tegucigalpa M.D.C.- Honduras,C.A.
 • Telefon: (504) 2263 – 4700
 • E-mail címe: rhandals@rhandals.hn vagy hungria@hungria.hn
 • Levelezési cím: Consulado Honorario de Hungría, Apartado postal 5., Tegucigalpa MDC, Honduras, Centro América

Hondurasnak pedig van Budapesten egy tiszteletbeli konzulja: Dr. Bleuer István

 • A konzulátus címe: 1139 Budapest, Fáy u. 20.
 • Telefonja: 06-1/451-6534; (fax: 06-1/350-0993)
 • E-mail címe: bleuer.istvan@honduras.hu

Hondurasi hivatalos fizetőeszköz: a hondurasi lempira (HNL)

Ünnepnapok Hondurasban:

 • január 1. Újév
 • február 1-2-3- Suyapa Szűzanya (az ország Patrónusának) ünnepei
 • A húsvéti Szent Hét ünnepei évenként változóan
 • április 14. Amerika napja
 • május elseje: A munka ünnepe
 • szeptember 15.: a függetlenség napja
 • október 3.: Francisco Morazán tábornok születésnapja
 • október 12.: Kolumbusz napja
 • október 21. a hadsereg napja
 • karácsony

Copán

Maja romváros meglepően jó épségben megmaradt szobrokkal.

Copán az egyik leghíresebb maja város, látnivaló van bőven – smaragd zöld fű, hatalmas fák és szürke romok. Van Akropolisz, vagyis királyi negyed, 2 udvarral, lépcsőkkel összekötve, egymásba/ra épülő templomok, piramisok. Van labdapálya, tér, szobor formájú sztelék, és oltárok. Több szobor van mint bármilyen más pre-kolumbiai városban, szépen faragott kövekkel van tele. Copán i.sz. 5-9 század között volt menő, és a maja birodalom legdélkeletibb területe. Az uralkodók neveit nem szeretném megtanulni, pl. a 14.-et Ajaw K’ak’ Joplaj Chan K’awiil-nak hívták (magyarul Füst Majom) és nem neki volt a legbonyolultabb neve. Leghosszabban a Füst Imix (Jaguár) uralkodott, 15 évesen koronázták és 67 évig bírta. Híres volt még a 18 Nyúl nevű mert ekkor kezdődtek a bajok, egy évekkel korábban kinevezett vazallusa lefejeztette, na ez volt a Füst Majom. A sztorinak egyébként a túlnépesedés és betegségek vetettek véget.

A romokat úgy 1-2 óra alatt lehet körbe sétálni, vannak még a régészek által ásott alagutak, mert az egymásra épült templomokat csak így lehetett feltárni. Alagutazni nem mentem, mert nem sokat látni és külön belépő kell. A romok amúgy 15 USD, plusz 7 a múzeum. Az utóbbi sem akkora szám, bár az egyik ilyen felülépített templomnak a Hold Január által épített Rosalilának a mását meg lehet nézni összerakva (ez annyira szent volt, hogy szinte tökéletes állapotban találták egy másik alatt). Viszont kifelé még több ara papagáj volt (vörös arakanga), ezeknek a bejáratnál van itató hely, több tucat repked belőlük, rémesen hangosak, de brutál jól néznek ki, úgyhogy itt azért el voltam még kicsit. (2018) forrás

Elter Karesz fotója

Roatan

Külön aloldal itt


Cayos Cochinos

d.l. fotója


Rio Cangrejal

a.e. fotója

Rio Platana bioszféra rezervátum


Guanaja


Punta Sal


Lago de Yojoa

r.m. fotója


Utila


Földrajz és időjárás

Honduras időjárása

Történelem

Az időszámítás után a 4. és a 9. század között kifejlődik Honduras mai területén a Copán nevű maja hatalmi központ. A 11. század táján Dél-Amerika egyes esőerdős vidékeiről népek vándorolnak ide. Kolumbusz Kristóf 1502-ben fedezi fel a területet.

1525-ben megalapítják Honduras első fővárosát, Trujillot. A 16. század második felében alapítják meg azt a Real de Minas de Tegucigalpa nevű bányászfalut, amiből a mai főváros fejlődött ki. Honduras 1821-ben válik függetlenné Spanyolországtól. 1829 és 1838 között Honduras tagja egy közép-amerikai államszövetségnek. Ekkor a nemzeti hősük, Francisco Morazán volt az elnök. 1838-ban véglegesen alkotmányban rögzítik a független Honduras köztársasági berendezkedését, államformáját.

A 19. század során Honduras többször is áldozatává vált szomszédos közép-amerikai országok támadásainak. 1880-ban véglegesen Tegucigalpát avatják Honduras fővárosává. A 20. század elején az USA néhány nagyvállalata gazdasági uralma alá szorítja Honduras gazdaságát. Honduras ekkor válik a világ fő banánexportőrjévé. Egymást gyorsan váltó diktátorok basáskodnak és szolgálják ki az amerikai cégek gazdasági érdekeit. Honduras úgynevezett ,,banánköztársasággá" válik, ami pejoratív kifejezés.

1933 és 1946 között egész hosszú ideig kormányoz egy Tiburcio Carías Andino nevű önkényúr. 1946-tól 1981-ig polgári és katonai kormányzatok váltogatják egymást. Ez időkeretben, 1969-ben tör ki El Salvador és Honduras között az úgynevezett "Futballháború". Az 1970-es mexikói világbajnokság selejtező csoportjában küzdött egymással a két ország, de a sport rivalizálás átcsapott erőszakba, amit megkönnyített az, hogy Honduras és El Salvador amúgy is feszült viszonyban fenekedett egymásra. A háború legalább 100 napig tartott és nem annyira emberveszteséget okozott, hanem menekülthullámokat. (Hondurasban rengeteg salvadori vendégmunkás élt.)

1974-ben a Fifi nevű forgószél hatalmas tragédiát okozott, kb. 10 ezren meghalnak. 1982 után, egy új alkotmány elfogadását követően, szabadon választott, demokratikus kormányzatok váltják egymást. 1998-ban a Mitch nevű forgószél kb. 5500 halálos áldozatot követel. 2009-ben egy polgári-katonai hatalomátvétel elűzi a választott elnököt. Ezt a nemzetközi közösség elítéli. 2010-ben "nemzeti egységkormány" alakul. 2014-ben Juan Orlando Hernández lesz az elnök.

Manapság

Hondurasban demokratikus többpártrendszer van, alapvetően korrekt választásokkal. A demokratikus rendszer dacára jelentős a korrupció, az emberi jogok megsértése, a rendőrségi túlkapások. A sajtószabadság viszont jól működik. A két hagyományos párt a médiumok egy részében kemény kritikát kap. A gazdaságban, de áttételesen a politikában nagy túlhatalma van néhány oligarchának. Honduras gazdaságának fő területei: a mezőgazdaság, a különleges kereskedelmi övezetek és a nyersanyag-kitermelés. Az ország gazdasági helyzete érzékenyen függ a világgazdaságtól, főleg a kávé és a banán aktuális világpiaci árától.

Nagyon függ Honduras az Egyesült Államokhoz fűződő gazdasági kapcsolataitól. Honduras a világ legeladósodottabb országai közé tartozik. Honduras a közép-amerikai országok közül a szegényebbek közé tartozik. Csak Nicaragua szegényebb nála. Guatemalánál nem sokkal szegényebb. Costa Rica és főleg Panama óriási mértékben gazdagabb. Még El Salvador is sokkal jobban áll Hondurasnál.

Jóllehet a hondurasiak közül sokan utálják a gringókat (a mindenkori USA-kormányzatot és az amerikai fehéreket), azért rengeteg fiatalember megy az USA-ban dolgozni, hogy a fizetéséből eltartson otthoni családtagokat.

v.g. fotója

A helyiekről

A hondurasi emberek jellemzően nem kedvelik az USA-t, a fehér amerikaiakat (főleg ha nagyképüsködnek az országukban), viszont rokonszenveznek a dél- és közép-amerikai népekkel. Van két szomszédország amelyekkel általában nem szimpatizálnak: Nicaragua és El Salvador.

Más latin-amerikai országoktól eltérően a Honduras 88%-át alkotó, amúgy spanyolul anyanyelvű meszticek, avagy ladinok (fehérek és indiánok hajdani keveredése) büszkén tekintik magukat indios-nak, azaz indiánnak. 

Turista etikett

 1. Ha helyi embert, embereket szeretnék lefényképezni, akkor mindenképpen kérjünk erre a "célszemélyektől" engedélyt.
 2. A kisebb városokban, falvakban járva hangos ,,buenos dias"-szal köszöntsük az embereket, azokat is, akiket nem ismerünk.
 3. Sértésnek, megalázásnak számít, ha bármit nyeglén odalökünk, odavágunk egy helyinek. Az ő szemükben ilyet legfeljebb egy kutyával tesz rendes ember.
 4. Próbáljuk tolerálni, hogy a hondurasiaknak sajátos a viszonyuk a pontossághoz. Ők lazán kezelik azt is, hogy a buszok a menetrendtől eléggé elrugaszkodva is közlekedhetnek. Próbáljuk úgy szervezni az utazást, hogy bele kalkuláljuk a késéseket és azt is, hogy egy helyi a megbeszélt időpontra nem érkezik meg pontosan (pl. idegenvezető). 

Gasztronómia

A fő táplálékuk a bab és a kukoricás tortilla.

Olvasmányos linkek

 • El Corral: Egy ideális hely a lehúzások és a hasmenés népes rajongótáborának. Café ViaVia Ahogy egy nemzetközi backpacker franchise-hoz illik, pontosan tudják, mire van szüksége a kő-egyszerű hondurasi konyhába belefáradt utazónak. Nem hondurasi ételekre.

 • Copán: Ahhoz képest, hogy az egyik legérdekesebb maja romváros, nincs is olyan sok turista. Aki esetleg kifizette a belépőt az elképesztően árazott alagutakba, írjon olvasói levelet részletes beszámolóval. A szobrok és faragások e nélkül is teljes élményt nyújtanak.

 • Museo de Arqueología Maya: Színvonalban meg sem közelíti a romoknál található múzeumot, de fél óra elég erre a kis múzeumra a főtéren, és itt más is van, nemcsak monumentális faragások.

 • Museo de Escultura Maya: Egyértelműen a világ legjobb, maja szobrászatra koncentráló múzeuma, és nemcsak azért, mert annyira nem éles a verseny ezen a piacon...

forrás


"Hondurasra alapvetően nem voltam kíváncsi. Egy hónapom volt bejárni Közép-Amerikát, és bevallom őszintén, sokkal jobban érdekelt a színes-szagos Nicaragua és Guatemala, mint a közöttük elterülő, nem túl karakteres Honduras. Felmerült a lehetőség, hogy felülök a kb. másfél napos menetidejű buszra, és megállás nélkül keresztülutazom az országon. A kisördög azonban nem hagyott nyugodni: mi van, ha Honduras mégis egy izgalmas hely, és én lemaradok valamiről? Úgy döntöttem, hogy egy éjszakát eltöltök félúton, körülnézek, aztán ha semmi extrát nem találok, akkor folytatom az utam Guatemalába." forrás


,, A távolban már feltűntek Honduras partjai, veszélyes szárazföld közeledett, ezért egy esetleges rablásra felkészülve a kamu bankkártyákat és mintegy harminc dollárt a pénztárcámba tettem, míg a jó bankkártyákat és a százdollárosokat a ruhámban lévő titkos zsebekbe rejtettem. Puerto Cortes, Choloma, El Progreso, mind a nemzetközi drogkereskedelem egyik legfontosabb útvonalán feküdtek, különösen tartottam San Pedro Sulától, ahol naponta három-négy embert lőnek agyon, és évek óta a világ legveszélyesebb városának minősül. Azt is sejtettem, kis odafigyeléssel nem lesz semmi baj, ráadásul itt sem mindenki a drogkartelleknek dolgozik, és békés városkákat, kedves embereket is meg fogok ismerni. (Így is történt.)

A hajó kikötött. Az emberek Stetson kalapban járkáltak, a nagyobb boltok, üzletek előtt őrök álltak, hatalmas gépkarabélyokkal. A lányok igen szépek voltak, ezen a területen magas, karcsú arawak indiánok éltek, akik keveredtek a hódító spanyolokkal, a lakosság túlnyomó része mesztic.  Később a Nyugat-Afrikából behurcolt rabszolgák is keveredtek a lakossággal, a hármas „koktél” eredménye, Hondurasban gyönyörűek a lányok. De csak óvatosan figyelgettem őket (itt az apáknak, testvéreknek, barátoknak nagy valószínűséggel gépkarabélya is van), ellenben a lányok közül jó páran kihívóan szemlélgettek, rám mosolyogtak, jól a szemembe néztek. Tudták magukról, hogy szépek.

A levegőben mindenütt a forró kókuszkenyér illata szállt és bárhová ült be az ember, kérés nélkül hozták. A sült csirke mindenütt ropogós, omlós és csípős volt. Óriási banánültetvényeket, kókuszpálmákat, rikító színű papagájokat, maja romokat láttam.  (2014)" forrás


,, A Közép-Amerika szívében található Hondurasi Köztársaság nem túl nagy mérete ellenére hihetetlen sokszínű és sokoldalú. A trópusi esőerdők, a bájos gyarmati városok és a régészeti lelőhelyek mellett a gyönyörű karibi strandokat is az ország vonzerejének tartják. A legjobb az egészben, hogy ezek a természeti és történelmi szépségek viszonylag közel vannak egymáshoz, így néhány napos kirándulással is könnyen elérhetőek.

A guatemalai határ közelében lévő Copán romvárosa egyike az ősi maja civilizáció legfontosabb emlékének, amit a 19. században tártak fel. A piramisokból, teraszokból és faragott sztélékből álló „Akropolisz" rendkívül egyedi világot tár a látogatók elé. Hondurasban mindig kellemes az idő, és vadregényes rezervátumai mindenki számára remek időtöltést nyújtanak. A volt spanyol gyarmat egy különleges közösséggel való találkozásra invitálja az ideérkezőket.

A karibi és afrikai őslakosok keveredéséből létrejött garifuna népcsoport a mai napig őrzi hagyományait, és olyan élményt nyújt ezeknek a falvaknak a felkeresése, amivel sehol másutt nem találkozhatsz Közép-Amerikában. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

v.g. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes