ÚTIKRITIKA.HU / Közép-Amerika


hirdetes

útikritikák


Közép-Amerika

Közbiztonság

Közbiztonság

,, Közép-Amerika a turista számára veszélyes hely, vagy nem?

Ha a száraz tényeket nézzük, akkor tényleg ez a világ egyik legveszélyesebb régiója:  a százezer lakosra jutó erőszakos halálesetek számát tekintve a világ első 10 helyezettje közül 4 itt található; a régió 8 országa közül 7 benne van az első 23-ban;

A statisztikák olyan szélsőértéket mutatnak, ami nem jellemzi jól és valóságosan, hogy rád, mint idelátogatóra milyen és mennyi veszély leselkedik.

Erőszakos halálesetek=emberölések

Ezek az erőszakos halálesetek térben és időben nagyon jól behatárolhatóan és elkülöníthetően történnek és a legritkább esetben irányulnák a „tefélédre”. A halálesetek nagy többsége ebben a régióban a bandák közötti háborúk áldozatai közül kerül ki, amibe ha nagyon nagy peched van, akkor persze te is belekerülhetsz, de kb. annyi az esélyed rá, minthogy Magyarországon elüt egy villamos.

Az, hogy mely területek (és akár adott városnak mely része) érintett leginkább a bandaháborúkban nem titok és ha előzetesen nem is tudsz erről esetleg pontosan informálódni, az adott országban ezt már mindenki pontosan fogja tudni – és valószínűleg ezek egyébként sem azok a helyek, ahova turistaként vinne az utad.

Tehát az erőszakos halálesetek magas számát nem úgy kell elképzelni, hogy fényes nappal a forgalmas városban gépfegyverrel grasszálnak a gonoszak és aki nem tetszik nekik, vagy akin egy aranyláncot látnak azt kérdés nélkül lövik le.

Egyébként azokban az országokban ahol gyakorik a lövöldözések, nagyon erős a rendőri, katonai jelenlét, ami egyrészt azt jelenti hogy nyilván van alapja, másrészt viszont biztonságban is érzed magad és ők különösen odafigyelnek, vigyáznak rád.

(Salvadorban a katonák konkrétan lekísértek minket a vízeséshez, mert azt mondták, hogy ez a folyó a két banda határvonala és néha vannak atrocitások, és így pont a tűzvonalban lennénk.)

Mindez nem jelenti azt, hogy ez a „háború” ne követelne ártatlan emberéleteket és hogy csak bűnözők esnének áldozatul, mert a helyi lakosságot azért előszeretettel terrorizálják ezek a bandák, ezért is halljuk a hírekben, hogy Salvadorból és Hondurasból sokan menekülnek Amerikába és persze rendőrök is áldozatul esnek néha.

Ez helyzet tehát a gyilkosságokkal, de nézzük tovább, mert valljuk be, a nyaralást eléggé el tudja rontani az is, ha egyszerűen kirabolnak, kizsebelnek, stb…még ha nem is annyira mintha lelőnének.

Emberrablás

A következő nagy para az emberrablások, amikor busás váltságdíjat kérnek a szabadon bocsájtásért. Szerintem e tekintetben két tényező véd téged:

Ahogy a házakba betörések sem spontán ötletek eredménye, úgy egy emberrablás is tervezést igényel, ki kell ismerni az áldozatot, tájékozódni kell az anyagi hátteréről, fel kell térképezni az útvonalait, stb…ez mind olyan dolog, amit nem nagyon tudnak megtenni egy turistával, aki néhány napig tartózkodik ott. Ha huzamosabb ideig vagy egy helyen, akkor esetleg te is célponttá válhatnál, de akkor még mindig ott van a következő pont:
Ha tapasztalt utazó vagy, akkor nem fogsz kilós aranylánccal, gyémánt fülbevalóval, milliós kamerával mászkálni, ami felhívná rád a figyelmet, így nem te leszel az, akiből nagy „profitot” várhatnának.

Ez utóbbi egyébként az egyik legfontosabb utazási biztonsági jó tanács is egyben: ne légy feltűnő!

Összességében véve azért ez az emberrablásos dolog egyáltalán nem jellemző, legalábbis a mi egy éves utunk során semmilyen utazótól nem hallottunk semmi ilyesmit és nem csak személyesen nem, hanem a releváns facebook csoportokban sem, ahol pedig több ezer éppen úton lévő osztja meg egymással a történéseit.

Kisebb bűncselekmények, atrocitások

Ide tartozik, hogy kirabolnak, kizsebelnek, vagy akár az is ha átvágnak.

Erről nincsen konkrét statisztika, így csak a véleményünket és a benyomásunkat tudom elmondani, ami pedig szintén pozitív. Azon kívül, hogy ez emberek sokkal kedvesebbek és segítőkészebbek, mint az otthon megszokott, velünk semmi nem történt. Nem raboltak ki, nem zsebeltek ki, még egy taxis sem vágott át (max annyira, amit még észre sem vettem, de az meg belefér). A legdurvább esetünkről, ami történt velünk mexikóban itt láthatod a videot:

Mivel ezekben a régiókban (kivétel egy-két helyet, amire ez nem is vonatkozik) sokkal kevesebb a turista, így nem is épült ki az „iparág” az utazók szisztematikus kifosztására. Az emberek bevételi forrásainak nem meghatározó része származik a turistákból, így nem mint potenciális fejőtehenekre tekintenek, hanem örülnek az idelátogatónak és segítenek nekik.

Ráadásul ahol sok katona, rendőr cirkál az utakon ott azért egy zsebtolvajlásnak is valószínűleg kisebb az esélye.

Szóval mi mindenkit arra bátorítunk, hogy látogassa meg ezeket az országokat, mert óriási élményben lesz része és nem fogja megbánni. Annak érdekében, hogy így legyen, persze fontos betartani azokat az alapvető óvintézkedéseket, ami mindenkinek, minden utazás során ajánlott, de hogy mik ezek, az már egy másik poszt témája leszJ (2019)" forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes