ÚTIKRITIKA.HU / Érdekes negyedek


hirdetes

útikritikák


Érdekes negyedek

Centro Storico|Trastevere | San Lorenzo | Pigneto | Garbatella | Testaccio | Aventinus | Esquilino | Ghetto | Monti | Fotóegyveleg

A tartalom feltöltése folyamatban van.

Centro Storico

azaz a történelmi központ (óváros)

(ejtsd: csentro sztoriko)

Kriszta fotói 

Trastevere

,, Végre besétálunk Trasteverére. Kopogó szemekkel, de így is szép a látvány. Kis macskaköves utcák, kis autók, kis motorok, mosolygós bicikliző fiatal hölgy, ablakban nézelődő úr. Csend van, nem nagyon szűrődik be a város zaja, pedig nem messze villamos is jár. A felettünk lévő fáról nagyobb papagáj szórja le a magokat munkáját megunhatatlanul végezve. Merthogy Rómában sokfelé, parkokban, fák lombjai között papagájokat is látni. És ezek nem csak úgy elszöktek otthonról. Mediterrán ország, ugye…

Végül beülünk a Piazza del Drago téren található Trattoria Il Ponentino étterembe. Beülünk? Nem helyes a kifejezés, kiülünk. A pavilonokkal fedett terasza a tér egy kis szelete. 17 fok van, még jó hogy kint akarunk enni, itthon áprilisig még várni kell erre az életérzésre. Pizza menüt rendeltünk 10 €-ért, ami tartalmazott előételként egy bruschettát, főételként három féle pizzából kérhettünk (americana, capricciosa, margherita), kérhetünk mellé sört vagy kólát, illetve desszertként tiramisut kapunk. Kaptunk volna, mert szerencsénkre az már elfogyott, helyette csoki mousse volt, amit nagy örömmel fogadtunk. Az előző két étteremben már ettünk tiramisut, jól esik az újdonság. Bár a pizza háromnegyedénél már ki kellett gombolnom a nadrágom, ezután a tudat, hogy még desszertet is kapunk… 🙂 " forrás

R. Gyuri fotói

San Lorenzo

Egyre menőbb, felkapottabb negyed főként a laza, bohém, undergorund-os bároknak, közösségi központoknak (centro sociali). Nagyon jellemző a falakon a sok street art és graffiti.

A negyed persze inkább a hipszter huszonévesek körében a legnépszerűbb. Hatalmas a választék kis vendéglőkből, ételbárokból.   

Populáris bulihely a Mizza Club. A Circolo degli Artisiti-ben szuper az élőzene.

A butikok persze trendi, érdekes cuccokat árulnak.

Pigneto

(pinyeto)

Ez egy néhai proli negyed, ami átalakult laza szórakozó környezetté. Tele van bárokkal, zenés helyekkel, hipszter arcokkal, tetovált fiatalokkal. A közeli egyetem miatt sok itt a diák is. A negyed centruma a Via del Pigneto, egy eléggé széles utca. 

A városközpontból metróval kb. 25 perc alatt lehet ide eljutni. Kevés szokványos turista jár errefelé, szóval azoknak az utazóknak való, akik a helyiek közegében akarnak élményt szerezni.

f.s. fotója

,, Odametróztunk, mert a neten annyira magasztalták. Egy nagy semmi. Lehet, hogy azért, mert egy hétköznap este mentünk oda. Nulla. Időpazarlás. (aji, 2019)

Garbatella

Nagyon egyedi negyed, amennyiben inkább valamiféle kisvárosi jellege van, miközben teljesen eklektikus (van barokk, renaissance stb.), még hozzá izgalmasan. Ez sem egy turistás negyed. Kis lakókörzetekből áll, ahol érződik az erős közösségi lét. Feltűnően sok itt a fotógalléria, és rengetegféle étkezőhely kínálkozik. Autentikus negyed, ahol biztosan nem ütközünk zajos ázsiai turistacsoportokba. 

A Termini metrómegállótól metróval 15 perc alatt idejuthatunk a Szent Pál bazilikától pedig, gyalog kb. 10 perc. 

p.m. fotója

Testaccio

kiejtés: tesztáccso

(metróállomás: Piramide)

Bizonyosan nem tartozik a legszebb római negyedek közé, de éppen nyersességével érződik hitelesnek. Tele van történelemmel és ebben a kis negyedben tán a legkönnyebb autentikus római trattoriákat találni.

Egyik fő látványossága a Testaccio-i piac (Mercato di Testaccio), ami roppant híres (kb. 10 perc gyalog a metrómegállótól) . Csakis akkor jöjjünk ide, ha éhesek vagyunk. Na itt e fedett piac pultjainál taláhatjuk meg az igazi római street food-ot. Külön ajánljuk a 15-ös üzletet (Mordi&Vai a neve), ahol egészen fantasztikus szendvicseket készítenek.  4

,, A Pasticceria Barberini (via Marmorata 41) cukrászda arról híres, hogy itt ettem életem legfinomabb sfogliatelle-jét. Kicsi volt, friss és mennyei íze volt. Már ezért érdemes volt idemetrózni. Ráadásul a piacon a szendvics is csodás volt. (aji, 2019)   

Aventinus domb

(aventino)

cs. k. fotója

Esquilino

v.g. fotója

Ghetto

Kriszta fotói

Monti

Fotóegyveleg

Tevere - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon