ÚTIKRITIKA.HU / Római templomok

Római templomok

Santa Maria Maggiore-bazilika| San Giovanni in Laterano|Santa Maria in Trastevere|Santa Maria Sopra Minerva|Santa Cecilia in Trastevere|Santa Maria del Popolo|Basilica di Santa Croce in Gerusalemme| San Clemente|San Pietro in Vincoli| Santa Maria in Cosmedin |Santa Pudenziana|Santa Maria in Aracoeli| Il Gesù templom

Tartalom feltötése folyamatban.

Santa Maria Maggiore-bazilika

azaz Basilica Papale di Santa Maria Maggiore

olasz kiejtés: szántá márijá mádzsore

Alapjait i.sz. 440 körül építették. 

A Santa Maria Maggiore környezete kívül esik Róma jellegzetes és történeti értékekben, szépségekben különösen gazdag belső városrészétől. A via dei Quattro Cantoni, majd a via Paolina vezet a Basilica di Santa Maria Maggiore-hoz, Róma egyik legnagyobb őskeresztény bazilikájához.

A Szűz Mária tiszteletére emelt valamennyi római templom közül ez a legnagyobb és a legragyogóbb. A hatalmas tömegű Sta Maria Maggiore bazilika mintha teraszon állna.

A templomba belépve sok évszázad építési tevékenységének egymásra rétegződő folyamata tárul elénk, az impozáns teret azonban még most is az ókeresztény bazilikák légköre, hangulata telíti. forrás

R. Gyuri fotói

San Giovanni in Laterano

azaz a Lateráni bazilika

A négy római pápai bazilika közül ez a legrangosabb (a másik a három a San Pietro in Vaticano, a San Paolo Fuori le Mura és a Santa Maria Maggiore).

A történelmi városközpont peremén található székesegyház az egyik legrégebbi és legnagyobb egyházi épület, ami hiába vetekszik a Szent Péter bazilikával, a tömeges turista áradat elkerüli, így szerintünk még meghittebb is.

A templomok "szülőanyjának" is nevezik, hiszen az egyházi hierarchia figyelembevételével a lateráni még a Sz. Péter bazilikánál is fontosabb. Nem véletlen, hogy a pápák megválasztását követően egészen az avignoni fogságig a koronázásra mindig a lateráni bazilikában került sor (már amikor a pápát Rómában választották meg).

Az épületbe lépve szemünk előtt szebbnél szebb szobrokat festményeket, oltárokat láttunk. Az öthajós templombelsőt gazdagon aranyozott kazettás mennyezet fedi, amit a márványmozaikos padlón lépkedve csodáltunk.

A mennyezet égszínkék és bíborvörös színei még a késő reneszánszát stílust idézik. A fő- és kereszthajók alkotta térben emelkedik a nagy gótikus márvány tabernákulum, amelyben Péter és Pál apostolok koponyáit helyezték el.

A bal kereszthajóból lehet kijutni a templomhoz tartozó gyönyörű 13. századi kolostorkerthez, amelyet faragott és csavart cosmata-berakásos oszlopok ékesítenek. forrás

.

k. a. fotója

d. o. fotói

p. a. fotója

L. Ilona fotója

Santa Maria in Trastevere

Hol? : Piazza di Santa Maria in Trastevere

Este kilencig nyitva van.

Ne tévessze meg a szerény külső! Bár a Santa Maria in Trastevere nem éppen Róma legnagyobb temploma, az biztos, hogy a legszebbek között van - elsősorban a belteret díszítő arany mozaikjai és megkapó, békés hangulata miatt.

A Trasteverei Miasszonyunk templomának is hívott ,,basilica minor", vagyis kisbazilika alapítása a Kr. u. 3. századra tehető, így egyben Róma egyik legrégebbi, ma is álló temploma. Bár a templom hosszú ideje létezik, ma látható épületét később, a 12. században emelték.

A bazilika nagyon csendes, békés hely, általában nem is zsúfolt - ez főleg annak köszönhető, hogy kívül esik Róma központjától. Ha igazán különleges hangulatban szeretné látni a helyet, estére időzítse a látogatását, amikor a belteret csak gyertyák világítják meg. forrás

.

b. g. fotói

n. k. fotója

k. sz. fotója

Santa Maria Sopra Minerva

Hol?: Piazza della Minerva

Róma egyetlen gótikus temploma. Mint számos korai keresztény templom ókori épületre épült. Elődje Minerva temploma volt, a ma látható épület alapjai az eredetiek.

A templom egyszerű, sima, homlokzata keveset árul el a belső szépségéből, noha a régi gótikus épületen sokat rontottak a barokk korban.

Az oltár mögött két pápa van eltemetve, két Medici: X. Leó, a reneszánsz humanizmus és művészet nagy pártfogója és a legszerencsétlenebbnek nevezett VII. Kelemen, aki alatt a Sacco di Roma tönkre tette a várost, és megtörtént a nagy vallásszakadás. Mindketten trónuson ülnek, fáradt tekintettel maguk elé tekintenek.

Ma a dominikánusok temploma. forrás

v. z. fotója

sz. v. fotója

v. z. fotója

Santa Cecilia in Trastevere

Santa Maria del Popolo

Basilica di Santa Croce in Gerusalemme

San Clemente

San Pietro in Vincoli

Santa Maria in Cosmedin

g. misi fotói

Santa Pudenziana

(szántá pudenciáná)

zs. t. fotói

Santa Maria in Aracoeli

(szántá márijá in árákoeli)

A Juno Moneta pogány templomának helyén épült Santa Maria in Aracoeli (13. század) templomhoz vezető lépcső. Itt, a kápolnában őrzik a zarándokok által tisztelt Santo Bambino (kis Jézus) szobrot. - k. a. fotói

Il Gesú templom

(il dzsezu)

A jezsuiták anyatemploma. Róma első és egyik leghíresebb barokk temploma, a barokk építészet archetípusa. A Piazza della Rotonda közelében magasodik.

r. d. fotója

R. Gyuri fotói

G. Ili fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon