ÚTIKRITIKA.HU / Római templomok


hirdetes

útikritikák


Római templomok

Santa Maria Maggiore-bazilika| San Giovanni in Laterano|Santa Maria in Trastevere|Santa Maria Sopra Minerva|Santa Cecilia in Trastevere|Santa Maria del Popolo|Basilica di Santa Croce in Gerusalemme| San Clemente|San Pietro in Vincoli| Santa Maria in Cosmedin |Santa Pudenziana|Santa Maria in Aracoeli| Il Gesù templom

Tartalom feltötése folyamatban.

Santa Maria Maggiore-bazilika

azaz Basilica Papale di Santa Maria Maggiore

olasz kiejtés: szántá márijá mádzsore

Alapjait i.sz. 440 körül építették. 

A Santa Maria Maggiore környezete kívül esik Róma jellegzetes és történeti értékekben, szépségekben különösen gazdag belső városrészétől. A via dei Quattro Cantoni, majd a via Paolina vezet a Basilica di Santa Maria Maggiore-hoz, Róma egyik legnagyobb őskeresztény bazilikájához.

A Szűz Mária tiszteletére emelt valamennyi római templom közül ez a legnagyobb és a legragyogóbb. A hatalmas tömegű Sta Maria Maggiore bazilika mintha teraszon állna.

A templomba belépve sok évszázad építési tevékenységének egymásra rétegződő folyamata tárul elénk, az impozáns teret azonban még most is az ókeresztény bazilikák légköre, hangulata telíti. forrás


A Santa Maria Maggiore óriási épületének árnyékában egy kis utcában megbújva van Róma talán legrégebbi keresztény bazilikája az V.századból. Két női mártírszentnek állított emléket Hadrián pápa. Egy ókori római fürdőre épült ( amelynek egy oszlopát és boltívét ízlésesen beépítettek a falakba.
A bazilika minor kora középkori mozaikokon ábrázolja a két mártírt akiket azért öltek meg mert a római törvényeket megszegve eltemették Róma első kora-keresztény híveit.
A templom nem túl híres habár a legépebben megmaradt mozaikegyüttes itt van az örök városban.
Itt őrzik azt az oszlop ereklyének egy darabját amelyhez kötözve megkorbácsolták Jézust.(Ata, 2023)


A Basilica Papale di Santa Maria Maggiore egyike Róma négy azon templomának, amelyek a Vatikán területén kívül esnek, mégis a pápai állam tulajdonában állnak. Még az V. században kezdték építeni, aztán az eltelt évszázadokban folyamatosan csinosítottak rajta. A XVIII. században késő barokk külsőt kapott, így nyerte el mai formáját. Számos remekmű mellett itt található a történelem legrégibb, márványból faragott Betleheme is, de ez még semmi! Egy díszes márványtalapzaton álló, aranyozott tartóba helyezett kristályurnában őrzik Jézus jászoljának egy darabját. A keleti jávorfa lécet még I. Constantinus édesanyja, Szent Heléna hozta magával a Szentföldről Rómába. Mint a római templomok többsége, ez is ingyen látogatható, de komoly biztonsági ellenőrzésen kell átesniük a turistáknak, ezért gyakran felduzzad a sor a bejárat előtt. forrás

R. Gyuri fotói

San Giovanni in Laterano

azaz a Lateráni bazilika

A négy római pápai bazilika közül ez a legrangosabb (a másik a három a San Pietro in Vaticano, a San Paolo Fuori le Mura és a Santa Maria Maggiore).

A történelmi városközpont peremén található székesegyház az egyik legrégebbi és legnagyobb egyházi épület, ami hiába vetekszik a Szent Péter bazilikával, a tömeges turista áradat elkerüli, így szerintünk még meghittebb is.

A templomok "szülőanyjának" is nevezik, hiszen az egyházi hierarchia figyelembevételével a lateráni még a Sz. Péter bazilikánál is fontosabb. Nem véletlen, hogy a pápák megválasztását követően egészen az avignoni fogságig a koronázásra mindig a lateráni bazilikában került sor (már amikor a pápát Rómában választották meg).

Az épületbe lépve szemünk előtt szebbnél szebb szobrokat festményeket, oltárokat láttunk. Az öthajós templombelsőt gazdagon aranyozott kazettás mennyezet fedi, amit a márványmozaikos padlón lépkedve csodáltunk.

A mennyezet égszínkék és bíborvörös színei még a késő reneszánszát stílust idézik. A fő- és kereszthajók alkotta térben emelkedik a nagy gótikus márvány tabernákulum, amelyben Péter és Pál apostolok koponyáit helyezték el.

A bal kereszthajóból lehet kijutni a templomhoz tartozó gyönyörű 13. századi kolostorkerthez, amelyet faragott és csavart cosmata-berakásos oszlopok ékesítenek. forrás

.

k. a. fotója

d. o. fotói

p. a. fotója

L. Ilona fotója

Santa Maria in Trastevere

Hol? : Piazza di Santa Maria in Trastevere

Este kilencig nyitva van.

Ne tévessze meg a szerény külső! Bár a Santa Maria in Trastevere nem éppen Róma legnagyobb temploma, az biztos, hogy a legszebbek között van - elsősorban a belteret díszítő arany mozaikjai és megkapó, békés hangulata miatt.

A Trasteverei Miasszonyunk templomának is hívott ,,basilica minor", vagyis kisbazilika alapítása a Kr. u. 3. századra tehető, így egyben Róma egyik legrégebbi, ma is álló temploma. Bár a templom hosszú ideje létezik, ma látható épületét később, a 12. században emelték.

A bazilika nagyon csendes, békés hely, általában nem is zsúfolt - ez főleg annak köszönhető, hogy kívül esik Róma központjától. Ha igazán különleges hangulatban szeretné látni a helyet, estére időzítse a látogatását, amikor a belteret csak gyertyák világítják meg. forrás

.

b. g. fotói

n. k. fotója

k. sz. fotója

Santa Maria Sopra Minerva

Hol?: Piazza della Minerva

Róma egyetlen gótikus temploma. Mint számos korai keresztény templom ókori épületre épült. Elődje Minerva temploma volt, a ma látható épület alapjai az eredetiek.

A templom egyszerű, sima, homlokzata keveset árul el a belső szépségéből, noha a régi gótikus épületen sokat rontottak a barokk korban.

Az oltár mögött két pápa van eltemetve, két Medici: X. Leó, a reneszánsz humanizmus és művészet nagy pártfogója és a legszerencsétlenebbnek nevezett VII. Kelemen, aki alatt a Sacco di Roma tönkre tette a várost, és megtörtént a nagy vallásszakadás. Mindketten trónuson ülnek, fáradt tekintettel maguk elé tekintenek.

Ma a dominikánusok temploma. forrás

v. z. fotója

sz. v. fotója

v. z. fotója

Santa Cecilia in Trastevere

Santa Maria del Popolo

Basilica di Santa Croce in Gerusalemme

n. g. fotója

Santa Maria della Concezione-templom

cs. a. fotója

A Barberiniekről elnevezett térről induló fasor elején található a Santa Maria della Concezione-templom, melynek pincéjében bizarr látvány fogadja a látogatókat. Már aki, hajlandó végigállni a sort, és kifizetni a 8,50-es belépődíjat. Nyitás előtt érkeztünk, mégis több mint fél órát kellett várakoznunk, hogy megnézhessünk egy szerény kiállítást, majd a Kapucinus Kriptát. Itt ugyanis négyezer halott szerzetes földi maradványait úgy rendezték el, hogy a koponyák és csontok egységes kompozíciót képezzenek. Kicsit beteg, de nem egyedi. Európában sok helyen láttam már hasonlót, de talán ez a legnagyobb ilyen kripta. És, ha még nem lettünk volna elég lehangoltak a látványtól, a kijárat felett ez a felirat várt: „Amik vagytok, voltunk mi. Amik vagyunk, lesztek ti.” forrás

San Clemente

San Pietro in Vincoli

A San Pietro inVincoli-bazilika lépcsőjénél alig néhány turista üldögélt, pedig itt őrzik Szent Péter rabláncait, és nem mellesleg Michelangelo, Mózes szobrát is itt találjuk. Aztán hamar kiderült, hogy szieszta idő van. Igen, ezzel számolni kell Olaszországban: szinte minden templom bezár kora délután néhány órára, megnehezítve ezzel a programszervezést. forrás

s. f. fotója

Róma egyik legszebb, de egyben legeldugottabb temploma a San Pietro in Vincoli érdekes vallástörténeti relikviát rejt. Itt őrzik ugyanis Szent Péter láncait – ez a templom elnevezéséből is kiderül: Szent Péter láncokban – mellyel jeruzsálemi bebörtönzése idején tartották fogva az apostolt. A bilincs kalandos úton került Rómába: először Iuvenalis, a jeruzsálemi püspök ajándékozta oda Aelia Eudociának, II. Valentinianus császár hitvesének, aki később továbbadta lányának, Eudoxia császárnőnek, III. Valentinianus feleségének. Végül a hölgy elvitte I. Leo pápához, aki, amikor össze akarta azt hasonlítani Péter utolsó, a római Mamertinus börtönben használt láncával, a két bilincs csodálatos módon összefonódott. Azóta az eggyé vált láncokat a főoltár alatt kialakított ereklyetartóban őrzik.

Egy másik nevezetes műalkotás is a gyönyörű barokk templom falain belül található, ez pedig Michelangelo Buonarrotti Mózese, melyet a művész eredetileg II. Gyula pápa síremlékéhez tervezett. A híres alkotásnak furcsa módon ördögi szarvak éktelenkednek a homlokán. Michelangelo tréfálkozott volna, netán szentségtörést követett el, amikor odabiggyesztette őket a próféta fejére? Ennél profánabb a magyarázat: a reneszánsz idején széles körben elterjedt ábrázolásmód Szent Jeromosnak „köszönhető”, aki Mózes ragyogó arca esetében a héber ’karnu’ (szarv, fénysugár) kifejezést ’cornutának’, azaz szarvval ellátottnak fordította latinra.

m. k. fotója

Santa Maria in Cosmedin

g. misi fotói

Santa Pudenziana

(szántá pudenciáná)

Jelentéktelen kis kápolnának tűnik a közeli Santa Pudenziana-templom, de ha belépünk, egy meglepően nagy belső tér fogad, és egy elképesztő mozaikburkokat az V. századból. A legenda szerint, ezen a helyen lakott Szent Péter, amikor Pudens szenátor vendégül látta. A Via Urbana az ókori Róma legelőkelőbb utcája volt, és ha Péter apostolnak megfelelt, akkor – úgy véltem – jó lesz nekünk is, ezért elfoglaltuk a szállásunkat, rálátással a templomtoronyra.. forrás

zs. t. fotói

Santa Maria in Aracoeli

(szántá márijá in árákoeli)

A Juno Moneta pogány templomának helyén épült Santa Maria in Aracoeli (13. század) templomhoz vezető lépcső. Itt, a kápolnában őrzik a zarándokok által tisztelt Santo Bambino (kis Jézus) szobrot. - k. a. fotói

Il Gesú templom

(il dzsezu)

A jezsuiták anyatemploma. Róma első és egyik leghíresebb barokk temploma, a barokk építészet archetípusa. A Piazza della Rotonda közelében magasodik.

r. d. fotója

R. Gyuri fotói

G. Ili fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon