ÚTIKRITIKA.HU / Róma


hirdetes


útikritikák


Róma

Róma, Olaszország

Érkezés | Közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Útbaigazítás korhűen - J. D. fotója

Érkezés

Szóval az Alitalia és a Wizzair a nagyobb, jelentősebb Fiumicino-ra érkezik Rómában, a Ryanair pedig a Ciampino-ra. A Leonardo da Vinci (Fiumicino) repülőtér 34 kilométerre van a városközponttól (nyugatra). A Wizzair a római repülőtér kettes termináljára érkezik. Késő esti érkezés esetén szóba jöhet a buszozás. A COTRAL busztársaság járműveivel kb. 45 perc alatt be lehet jutni a Termini, illetve a Tiburtina állomásokra. A buszok 60-90 percenként járnak. 5 euró a jegyár és a buszsofőrtől megvehető a jegy.

Vonattal a Termini pályaudvarra lehet eljutni, onnan pedig adott esetben metróval tovább a szálláshelyre. Félóránként közlekednek a vonatok reggel 6 óra 36 perc és 23 óra 36 perc között. A menetidő 31 perc, egy útra a jegy 14 euró. A szülőkkel utazó gyereknek ingyenes a vonatozás. A jegyet a repülőtéri vasútállomáson, a TABAC feliratú trafikban lehet megvenni. Van olcsóbb vonatozási lehetőség, a Metropolitan Train FM1, ami egy útra csak 8 euró, igaz a menetidő hosszabb, 45 perc. 5.57 és este 23.27 között mennek a járatok, (kicsit sűrűbben, mint a Leonardo Express) 15-30 percenként. Jegyvásárlás ugyancsak a TABAC trafikban.

Taxizás: Az érkezési szinten, kijáratnál közvetlenül álló, fehér színű taxikat javasoljuk. Róma központjáig a taxi tarifája hozzávetőleg 47-50 euró (max. 4 fő). Felszámolhatnak plusz költséget a csomagokra (akár 6 euró/bőrönd) és a hétvégi közlekedésre. Háromnegyed óra az út be a római városmagba, persze a közlekedési helyzettől függően. Bizony számoljunk azzal, hogy a repülőtéri taxiállomásnál hosszú sort kell kiállni. A Ciampino repülőtér 15 kilométerre van a városközponttól.

Közlekedés

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján.

Olaszországban gyakoriak a nemzeti/vallásos és bármilyen ünnepek is, nagyon komolyan veszik őket, azonnal elindulnak a tengerpartra pihenni. Ez Rómában félelmetes dugókat generálhat, ezért mindig előre kell tájékozódni róluk.

Rómában a tömegközlekedés olyan, mint egy kalandpark. Nincs normális menetrendjük, ami letölthető applikációjuk van az is vagy pontos, vagy nem, de így is ritka a járatsűrűség, ami hatalmas tömeget eredményez. Mindezen felül nem a hosszított csuklós buszok járnak, hanem csak a rövidek.

Ezekre ugye bár nem fér fel mindenki, de mindenki szeretne sőt, inkább akar, vagyis tolakodnak és képesek saját magukat olyan szinten felpréselni a buszra, hogy levegőt nem kap az ember. Ahogy néztem őket és napi szinten átéltem ezt az érzést igazából ez nekik nem is olyan szörnyű. Annyira nyitott személyiségűek az olaszok, hogy szinte nincs is intim zónájuk. Zavarba ejtően közel tudnak állni a másik emberhez. Ez megfigyelhető a strandon, éttermekben és a szórakozó helyeken, de akár csak az utcán is.

Róma és a tengerpart

Ha a római nyaralást szeretnénk egybekötni a tengerparti fürdőzéssel, akkor készüljünk fel, hogy kb. 40-50 perces vonatúttal érhetjük el a partot. A vonatok a Piramide-től indulnak (Porta S. Paolo) és kényelmesek, többnyire nincs rajtuk tömeg. A tengerpartot, vagy ahogy ott hívják, a Lido-t a legjobb, ha a Stella Polare vonatmegállóból közelítjük. Itt találhatunk ingyenes strandokat is, de ezeken készüljünk fel a turistatömegekre. Ha megpróbálunk átosonni a szállodák saját strandjára, ott könnyen biztonsági emberekbe ütközhetünk. A parton a nyilvános WC-k nem valami tiszták és néhol fizetni is kell értük. A ruháinkra vigyázzunk a homokos parton és a víz közelében, mert félmeztelenül nem engednek majd vissza a vonatra.

,, A város közlekedését nem a KRESZ, hanem farkastörvények uralják. A sávokat nem kell komolyan venni, pláne nem a motorosoknak; parkolni mindenki úgy parkol, ahogy tud, akár az úttestre lógva (magyar szemmérték szerint), sőt, a pofátlanabbjának meg sem kottyan elbarikádozni egy másik kocsit, ha úgy jön ki a lépés (vagy a hely). A gyalogátkelőhelyeken a piros lámpa csak két másodpercre vált zöldre, utána rögtön sárgába csap át, mintha figyelmeztetne, átkelhetsz, ha akarsz, a saját felelősségedre. A haladást az idegen számára érthetetlen szabályok alakítják, nem is szabályok, hanem a helyzet, a bizonytalansági és valószínűségi faktorok kimenete, amihez nem logika kell, hanem merész beleérzés." forrás

Gépkocsival

Hasznos információ, hogy a magyar jogsi érvényes Olaszországban. A gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az úgynevezett zöld kártya megléte kötelező. Kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény. Vezetés közben a mobiltelefon használata csak kihangosítóval engedélyezett. Olaszországban igen magas helyszíni bírsággal büntetik a sebességkorlátozások megsértőit. Ittas vezetésnek számít a 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint. A római magyar nagykövetség felhívja a gépkocsival utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy elővigyázatosan járjanak el ismeretlen személyek, nem EU-tagországok állampolgárainak személyautójukba történő felvételével (pl. stopposok), ugyanis, ha az illető nem rendelkezik a jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, az olasz hatóságok súlyos következményekkel járó eljárást indíthatnak a gépkocsivezető ellen illegális bevándorlás elősegítése címén.

Általában tiszteletben tartják a gyalogos átkelőket. Ezzel csak az a probléma, hogy sokszor a gyalogosok igen hosszú időt, akár egy percet is kapnak arra, hogy átjussanak. A lámpájukon van piros, sárga és zöld állás is. Emiatt az autósok türelmetlenek, behajtanak a gyalogos közé. Emiatt a lámpák ideje hosszú marad. Szóval nem túl fegyelmezetten állnak egymáshoz. Viszont nagyon rutinos vezetők és nagyon figyelnek.

Autót bérelni itt érdemes. Nyilván a bérlet autóra ugyanazok a szabályok  vonatkoznak, mint a sajátra. Érdemes megfontolni azt, hogy bizony a rómaiak nem vigyáznak az autókra. Szinte minden autó karcos, itt-ott kicsit benyomódott. És elképesztő helyeken tudnak parkolni. Tilosban, sarkon, két sorban, bárhogy. A parkolás persze fizetős, minimum egy euró/óra az ára. Nagyon kell figyelni, sokszor maximálva van, hány órát maradhat az autó egy helyen.

A város legfontosabb pontjain erős a rendőri, katonai jelenlét. Nem érdemes velük konfliktusba bonyolódni.

,, Autózás, parkolás: Autóval ne menjetek Rómába! Látszik, hogy itt az autókat csak használják. A legújabb autókon is horzsolások mindenfelé, törött vagy hiányzó lökhárítók, rengeteg horpadás. Nem csoda, a parkolási morál nagyjából arról szól itt, hogy „megnézem beférek-e ide”. Egy koccanás hátul, egy koccanás elől. Egymástól milliméterekre parkoló autók, párhuzamos parkolásnál. Ezzel együtt nem igen láttunk tuningolt, spoilerezett hétköznapi autókat. Valamiért ez itt nem szokás, maximum a ténylegesen neves, erős sportautóknak lehet itt tekintélyük. És persze sok az olasz márka, Fiatok többnyire. De látni bőven Lanciát és Alfát is. " forrás

Bérletek

A római tömegközlekedés használatához egy heti bérlet 24 euróba kerül.

,, A normál tömegközlekedési vonaljegy ára 1,5 €. Ez 100 percig használható, akár átszállással is. Egyedül egy kikötés van, ha kijöttünk a metró kijáratán, már nem mehetünk vele vissza. Lenne 3 napos bérlet 18 €-ért, 7 napos 24 €-ért. Mi a 3 nap alatt kb. 12 €-t költöttünk metrózásra fejenként úgy, hogy minden nap legalább 2 utazásban volt részünk. Nem lett volna értelme megvenni a több napos bérletet, már csak azért sem, mert Rómában tényleg minden utcasarkon van egy látnivaló, vétek lenne nem sétálva bejárni a várost. " forrás

Busz

Nem mindig praktikus buszozni Rómában, mert a közlekedési dugókban a buszok is csak időt pazarlóan vesztegelnek. Ráaádásul a turista nevezetességek tájékára közlekedő buszokon nagyon aktívak a zsebtolvajok.

,, Kisétáltunk a közeli buszmegállóba. A tábla tájékoztatott minket arról, hogy a busz jár. Ennél több információt nem közöltek. Vasárnaponként közlekedik a járat, de hogy óránként, tízpercenként, vagy csak reggel és este, azt már nem írták ki. Inkább sétáltunk még egy keveset, hogy egy fontosabb útvonalon próbálkozzunk.
Rómában egyébként le kell inteni a buszsofőrt, ha az utas fel akar szállni. Ha ez elmarad, a járatok teljes gázzal hajtanak el a megállók mellett." forrás 


Róma tömegközlekedési hálózata nem működik a legjobban. Két teljes metróhálózat van és egy, ami félig elkészült. A villamosok között sok a régi, így sok a meghibásodás. A buszközlekedés van döntő többségben, de ez teljesen kiszámíthatatlan. Egyik megállóban sem találunk menetrendet, nyilván nem véletlenül. Ráadásul nyáron a nagy hőségben számtalan busz is lerobbant, kigyulladt vagy éppen semmi légkondicionálás nem működött, ami a 39 fokban a buszon elviselhetetlen. A sztrájkok pedig havi szintűek, amikor megáll a tömegközlekedés az egész városban. Nem véletlen, hogy az olaszul tanulóknak a közlekedés témában az egyik legfontosabb elsajátítandó szó a sciopero, a sztrájk.


A buszjegy-vásárlással kapcsolatos tapasztalataimmal kezdem, mert ez okozott egy kis meglepetést, pedig felkészültnek éreztem magam. Mindenhol azt olvasni, hogy a buszjegy (metró, villamos) 1,50 € és 100 percig érvényesek, korlátlan átszállással. Valamint, hogy újság- és dohányárusoknál tudunk vásárolni. Ezt egy kicsit pontosítanám. Először is nem minden trafikban lehet jegyet váltani, csak a nagyobb metróállomások környékén. Automata is többnyire csak metrókijárat közelében található, és nem ad ki egy jegyet, csak feltöltőkártyát, rajta minimum két jeggyel és plusz 50 cent kártyaköltséggel. Van persze mindenféle lehetőség: napijegy, különböző bérletek, de nekünk ez nem érte volna meg, így váltottunk egy-egy kártyát rajta 6-6 utazást biztosító feltöltéssel. A masina több nyelven „beszél”, és kártya mellett a készpénznek is örül. Egyszerű a kezelése.

A buszokra bármelyik ajtónál felszállhatunk, és a legközelebbi automatához érintve érvényesíthetjük az utazást. A százperces lehetőséget sosem használtuk ki, és néha komoly kísértést éreztem, hogy megspóroljam az 1,50-et, amikor a zsúfolt járműre alig tudtuk felpasszírozni magunkat, vagy csak két megálló erejéig vettük igénybe a tömegközlekedést. Végül elvetettem ezt az opciót, bár kevés ellenőrt ismerek, aki ilyen viszonyok mellett felszállna. (Mondjuk, semmilyen ellenőrt nem ismerek.)

(2024) forrás

Metró

Nem drága és gyors. Egy jegy 1,50 euró, 100 perces utazásra jogosít. 2019 márciusában ezt egyetlen kijáratnál sem ellenőrizték. A 100 perc azt  jelenti, hogy ez alatt az idő alatt többször is használható a jegy. Lehet különböző bérleteket venni, attól függően, mennyit fogjuk használni. A metró gyors, sok helyre elvisz, egyedül az Óvárost hagyták ki a hálózatból. Három (és fél) vonalon lehet közlekedni és folyamatosan fejlesztik, most éppen a Colosseumnál is. A megállókban szokott lenni nyilvános wc, általában fizetős. De legalább van.

A metrónál nincs mese, addig nem nyílik a kapu, amíg le nem húzom a kártyát. Metróról metróra (nincs sok belőlük) át lehet szállni minden procedúra nélkül, de ha metróról buszra akarunk váltani, a jegyünket újra a kezelőautomatához kell érinteni és reménykedni, hogy nem húz le még egyszer 1,50-et. (2024) FORRÁS

Taxi

"A Colosseumnál taxiba ültünk, ami 31 euró volt a Ciampino reptérre (mindegyik taxival ennyi). A sofőr kicsit fura volt. 😅 Vagy nagyon érezte az autót, vagy bátor volt, de néha pár cm volt a másik autó, vagy a fal és a visszapillantó tükör között. 😅 Aztán betette a kedvenc zenéit jó hangosan és énekelni kezdett. 😅 Nem mertünk szólni neki, nehogy kizökkentsük és abból legyen baj. 😅"

--------------------------------

"Aki szeret sétálni, annak nem biztos, hogy érdemes megvennie a különböző bérleteket, hiszen Rómában, annyira közel van minden egymáshoz, hogy könnyen el lehet jutni sétálva. Én személy szerint nem igazán használtam a tömegközlekedést, hiszen míg eljutottam egyik helyről a másikra útközben is rengeteg történelmi emlékművel találkoztam, és gyönyörű szép helyeket láttam". (Kata)


"Rómában a tömegközlekedés szerintem elég jól szervezett, és hihetetlenül olcsó. Még a magyar árakhoz képest is minimálisnak tűnhet a napi bérlet díja. Autóval (vagy motorral) személy szerint biztos, hogy félnék ebben a városban közlekedni, mert a "KRESZ" betartása (már, ha egyáltalán létezik náluk ilyen), úgy láttam egyáltalán nem szokásuk. Úgy gondolják, "ahányan elférnek egymás mellett, annyi sávos az út", és ebből kifolyólag elég sok a dudálás, kiabálás egymás között." (Péter)

"A metróhálózat tetszett, nem túl drága, sűrűn közlekedik és a nagyon jól használható a városnézéshez. A buszhálózat már kicsit kaotikusabb, ha konyítunk valamelyest az olaszhoz egy picit egyszerűbb helyzetben vagyunk, de a helyiek általában készségesen segítettek megtalálni. A metróhálózat tetszett, nem túl drága, sűrűn közlekedik és a nagyon jól használható a megfelelő járatot. A frekventált részeken viszonylag jól átlátható a közlekedés, a jegyünk minden tömegközlekedési eszközre 90 percig érvényes, ez igazán olcsóvá is teszi a közlekedést. Egy igazi olasz Vespa bérlése pontot tehet a római vakáció élményére, de csak tapasztalt sofőrök bátorkodjanak ilyesmire." (Timi)


"Igaz, hogy nem festettem valami túlságosan vonzó képet a római metróról, és a buszközlekedés átláthatóságához is volt pár kedves szavam, mégis, ha valaki turistáskodni megy oda, azt javaslom maradjon ezeknél. Én biztosan nem ülnék autóba... Mindezek mellett persze lehet gyalogolni, és lehet még egyet: robogóval száguldozni. Ezt sok tízezren meg is teszik: csajok szűk miniszoknyában, tűsarkú papucskával, nyakkendős-öltönyös úriemberek, egyik kezükben az aktatáska, és közte minden elképzelhető és elképzelhetetlen kategória. Ennek következtében aztán úgy tele van a város mindenfele ledobált, parkoló robogókkal, mint Amszterdam bicajokkal...." forrás


"Róma történelmi városközpontja meglepően kicsi, ezért a legfontosabb nevezetességeket gyalog is meg lehet nézni. Vegyük azonban figyelembe, hogy Rómában az autósok és motorosok meglehetősen dinamikusan közlekednek, így az elővigyázatosság nem árt! Ha ezen a 2-3 kilométeres körön kívül is mozogni szeretnénk, Róma jól szervezett tömegközlekedési eszközeivel kényelmesen utazhatunk. A tömegközlekedési jegyek minden járműtípusra egységesen 1 Euróba kerülnek, az érvényesítéstől kezdve 75 percig utazhatunk vele akár több járművön is egymásután. A jegyeket állomásokon, trafikokban lehet megvásárolni, keresd a Tabacchi-kat, a jelük egy nagy T betű. A jegyeket a járműveken, illetve a metrón lehet érvényesíteni egy kis sárga szerkentyűvel.

Ezenkívül vásárolhatunk az összes római tömegközlekedési eszközre érvényes bérletet is, a napijegy 4 Euróba, a három napos bérlet 11 Euróba, a hét napos 16 Euróba kerül, használatuk megegyezik a szimpla jegy használatával, a legelső közlekedéskor kell érvényesíteni őket. A jegyek ellenőrzése gyakori Rómában, nem érdemes bliccelni, a büntetés elég tekintélyes összeg is lehet. Rómában két egymást keresztező metróvonal van, nem túl kiterjedt, de pontos és gyors közlekedést tesz lehetővé a vonalán. A két vonal A (piros) és a B (kék) a Termini pályaudvarnál keresztezik egymást. Reggel 5.00-tól este 23-ig van nyitva, kivétel a hétvége, amikor is 1.30-ig közlekednek a szerelvények. Hat villamos vonal üzemel Rómában, régebben sokkal több volt, de sajnos inkább visszafelé fejlesztik.

Busz - Rómában a buszok megbízhatóak, de általában nagyon zsúfoltak. A legforgalmasabb útvonalakon 10 percenként indulnak a járatok, a kevésbé fontos vonalakon 20-30 percenként követik egymást a buszok. Ingyenes buszhálózati térképeket lehet kérni a pályaudvarokon és trafikokban.

A turisták számára a leghasznosabb vonalak a következők:

 • 23-as vonal San Paolo - Ostiense - Piazza Risorgimento (Vatikán)

 • 40-es vonal Stazione Termini - St. Peter

 • 64-es vonal Stazione Termini - Corso Vittorio Emanuele II - St. Peter

 • 75-ös vonal Stazione Termini - Forum Romanum - Colosseum

 • 81-es vonal Piazza Venezia - St. Peter - Piazza Risorgimento (Vatikáni Múzeumok)

 • 116-os vonal Via Veneto - Campo de Fiori - Piazza Navona

 • 117-es vonal San Giovanni in Laterano - Colosseum - PIazza di Spagnia - Piazza del Popolo

 • 119-es vonal Piazza Augusto Imperatore - Piazza della Rotonda

A metró zárása után Rómában éjszakai buszjárat indul, ami nagyjából követi a metró és a villamosok vonalát, a járatok sűrűsége meglehetősen esetleges, 20-40 percenként követik egymást a buszok." forrás

Gyalog

,, Gyalogos sárga lámpa: Terminire érkezve az első nagyobb kereszteződés lámpás zebrájánál feltűnt, hogy a gyalogosoknál is van sárga lámpa. Nem villog a zöld figyelmeztetve, hogy hamarosan pirosra fog váltani, ehelyett sárgára vált, ami kb. 25 másodpercet jelent a gyalogosok számára a tilos jelzésig. Több helyen számláló is kiegészíti a sárga jelzést, hogy pontosan tudjuk van-e még időnk átérni.)" forrás


,, Mi egyszer metróztunk, egyszer taxiztunk (első este, amikor olyan messzire elkeveredtünk, hogy már azt sem tudtuk hogyan jutunk a szállodához vissza), és amúgy végig sétáltunk mindenhova. Gyalogosan lehet szerintem a legjobban belekóstolni az ottani életbe, mivel így van időd minden apró dolgot megfigyelni közben. Jó, nem mondom, hogy a bicikli nem hiányzott, egyszer-kétszer azért gyorsított volna a dolgokon, de abban se vagyok biztos, hogy Rómában mertem volna biciklivel közlekedni, mert mindenki úgy megy az utakon, mint egy őrült. )" forrás

Egészség

Rómában a közegészségügyi helyzet kielégítő, járványveszéllyel ne számoljunk, az egészségügyi ellátás színvonala jó. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott az utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Milyen orvosi ellátásokra terjed ki az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján azok az egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. A Kártya ezzel gyakorlatilag a korábban használatos E-111 jelű nyomtatvány helyébe lép. A Kártya igénylésével, kiadásával és használatával kapcsolatos részletes tájékoztatás a www.oep.hu honlapon, az „Ellátások az EU-ban” menüpontban található. Nagyon pozitív dolog, hogy Rómában mindenhol iható nyugodtan a csap- és kútvíz - ezt használjuk is ki, vigyünk magunkkal több üveget is, mert a melegben kelleni fog a folyadék.

Ha az utazó allergiás a rovarcsípésekre, akkor mindenképpen érdemes antiallergiás szert vinni. Olaszországban a szúnyogok roppant agresszívak.

Rengeteg piszkot okoz a Rómában telelő több millió seregély - link

Étkezés

Rómában a világ legkülönbözőbb tájainak konyháit kínáló éttermek sokasága van, nyilván a turista a leghitelesebb élményt az egyszerű, olasz ételeket kínáló éttermekben, trattoriákban szerezheti. Érdemes a számlát megnézni fizetés előtt, sok helyen a 10% szervizdíjat automatikusan hozzá adják a számlához.

Az ebéd neve il pranzo, és a rómaiak jellemzően fél egykor fognak hozzá. Régebben az időtartamot illetően megadták az ebédnek a kellő tiszteletet, hosszasan elidőztek az asztalnál és az étkezés mellett nagyokat csevegtek, majd jött a híres-nevezetes szieszta. manapság Rómában már sokkal rohanósabb az életmód, hajtósabb a munkatempó és rövidebbek az ebédelések. A római csak hétvégén sziesztázik, hétköznap ezt egyszerűen már nem engedheti meg magának.

A rómaiak későn vacsoráznak (la cena), jellemzően nyolc óránál nem korábban. Mindig dilemma, hogy a turista miként és milyen mértékben igazodjon a helyiek étkezési időrendjéhez. Maradunk az otthon szokásos 7- fél 8 körüli vacsorázásnál, de akkor kihagyjuk a lehetőségét, hogy ott és akkor együnk, ahol és amikor a helyiek.

Az étkezőhelyeken gyakran a név mellett különböző vendéglátóhely fajtákat látunk jelölve.

Íme néhány magyarázat:

 • Az osteria, régen a legegyszerűbb éttermek elnevezése volt, ma divatosabb, újszerűbb, s bár egyszerűek, de gyakran találékony receptekre épülnek az ételek, és a légkör kifejezetten fesztelen.
 • A pizzériákban a választék szűk keretekben mozog, van néhány tésztaétel, saláták és persze sokféle pizza. Az olasz pizzákról megoszlanak a vélemények, sokat hallottuk, hogy akár még a magyar pizza is jobb sokszor.
 • A trattoria hagyományos, szerény étterem. Kifejezetten jókat lehet enni, nem túl drágán - a konyha is igényesebb, mint a kisebb helyeken.
 • A ristorante jellemzően elegánsabb, formálisabb és drágább étterem, mint a trattoria.

Az elegáns éttermi környezet egyáltalán nem garancia arra, hogy a konyha is nagyon jó. Sokak szerint az egyszerűbb vendéglőkben ki lehet fogni nagyon jó konyhai remekeket.

Rómában sok étterem, főleg a Termini pályaudvar térségében turista menüt kínál fix áron (un menu turistico). Az úti kritikus szerint ezeknek a turista menüknek az ár-érték aránya nem igazán jó. A házi bor többnyire elég jó fehér Frascati. Lehet negyed, fél, vagy egy literest kérni. Egy ilyen turista menü két főre, egy liter házi borral 30-35 eurót kóstál a Termini vagy a Pantheon környékén.

Az olaszok töménye a Grappa, hasonló a mi törkölypálinkánkhoz, de jóval gyengébb nála. Magyarként jókat derülhetünk a pincérek beharangozóin, hogy ilyen erőset nem sokan bírnak meginni... :)

Tom Hanks tréfálkozik egy ittas sráccal a pizzája mellett

Sok római bár kínál szendvicset (tramezzini). Jók a paninik, amiket sok helyen felmelegítenek. Sok pékség kínál pizzaszeletet (pizza al taglio). Az éhség gyors enyhítése megoldható a pasticceriák (cukrászdák) valamelyikében vásárolt édes vagy sós sütivel.

Hasznos információ, hogy a római éttermekben fizetni kell külön a felszolgálásért és a terítékért, sőt az asztalra tett, ingyenesnek hitt kenyérérét is. Mindkettőt feltüntetik a számlán. Ha ezt látjuk, akkor azért még adhatunk 10 százalékig bezáróan borravalót. A drágább éttermekben elég az összeg enyhe felkerekítése. A pincéreket rendesen megfizetik, s ezért nem várják el a borravalót, annyira, mint sok más országban.

A számla neve: il conto.

Alapszabály: a nevezetességek környékén, a turistás helyeken ne étkezzünk, vásároljunk. Mindig menjünk kicsit odébb és a kicsi utcákban együnk, igyunk.

"Zavaró tényező Rómában: a főbb nevezetességeknél, a kisebb kávézókban, éttermekben, nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit fizet az ember. Sajnos nekem ebből volt problémám, mert egy kis papírra felírta a pincér, hogy mit fogyasztottam és mennyi a végösszeg, mondanom sem kell, hogy a végösszeg elég magas volt. Szóval erre nagyon érdemes odafigyelni, hogy hová ül be az ember, akár csak egy kávéra is." (Kata)


Szellemileg jól lakva, ám korgó gyomorral vártuk az estét, hogy kinyissanak az éttermek. A hotelünk közelében az egyik vendéglátóhely előtt kisebb sor állt, azonnal odafurakodtam, mit adnak ingyé. Kiderült, hogy dzsesszkoncert kezdődik hamarosan, és a kajájuk is jó, úgyhogy beálltunk a sor végére. Sikerült bekerülnünk, és egy ötven eurós számlát összehoznunk, de hát a kultúrának adózni kell, nem igaz? Később egy közeli kis közértben azért vettünk némi nasit, hogy jól lakjunk.(2024) forrás


"Mi Olaszországban úgy választunk éttermet általában (ha még nem vagyunk farkas éhesek és van időnk), hogy próbáljuk meglesni a szakácsokat, felszolgálókat. Ahol jó temperamentumosnak tűnnek, oda ülünk be." (Andi)


"KÁVÉ: Az árak változnak, ha leülünk vagy mint az olaszok talpon állva fogyasztjuk el a kávét. Espresso 0,80-2,00 EUR, Cappuccino 1,10-3,00 EUR. Ha Navona, Pantheon, Trevi panorámás kávézóiba tévedünk ott a szép kilátás árát is megfizettetik a vendéggel és elkérik a fenti árak kétszeresét is. Pantheon mellett van egy jó hely, finom a kávé és a cappucino, de a jeges kávékását GRANITA DI CAFFE mindenképpen kóstoljátok meg a Tazza D’Oro kávézóban (ha a Pantheon előtt állsz, háttal a Pantheonnak, ez jobbra van egy sarki épület Via degli Orfani, 86) Ez egy talponálló, de a jégkását műanyag pohárban adják és azzal ki lehet ülni a Pantheon elé vagy a szökőkúthoz is. Nagyon finom.... alul felül tejszínhab van és közötte egy réteg kávés jégkása. 1,50 EUR kávés jégkása, 1,20 EUR a cappuccino, 0,80 eur az espresso kávé..

PIZZA: Aki Rómába megy, szerencsés, mert megkóstolhatja a legfinomabb pizzákat. Természetesen ez más, mint amit a magyar vendéglátókban. Az árak 6-8 EUR között vannak. A kedvenc pizzázóm az a Da Baffetto (Navona közelében, Via del Governo Vecchio 114. Ez délben zárva, csak este tudtok menni és 20:00 előtt érdemes odaérni mert utána nagyon hosszú sor lesz, kicsi hely és elég felkapott, de nagyon finom, ha szeretitek a római pizzát. Ez a magyarral ellentétben egy nagyon vékony tésztájú pizza sok paradicsommal és mozzarellával. A pizza előtt érdemes megkóstolni előételnek a BRUSCHETTÁT. Ez egy pirítós, amin friss paradicsom szeletek vannak, olívaolajjal van meglocsolva és adnak mellé fehér babot és apró gombákat. A pizza mellé lehet kérni a “ház borát” VINO DELLA CASA.

OLCSÓ HALAS: Én nem eszek halat, de voltam az alábbi helyen többször ismerősökkel és mindenkinek nagyon ízlett: itt csak FILETTO DI BACCALÁ-t adnak, sült tőkehal eredeti római kaja, mást nem is lehet enni, esetleg még salátát. Olcsó hely, a Campo dei Fiori közelében, a via dei Giubbonari közepéből nyíló terecskén található, a templom mellett egy picike, alig látható kis étterem.

FAGYI: A kedvenc fagyizóm is a Navonánál van a tér közepéből nyíló keresztutcában Gelateria da Quinto (Via di Tor Millina 15). Itt finom és nagy fagyit adnak: 2.50 EUR a legkisebb, de bőséges adag! Itt nem gombócokat mérnek, hanem lapáttal kenik a tölcsérbe a fagyit és több ízt is lehet kérni! Aki pedig „light”-os desszertre vágyna, ihat egy friss gyümölcsből készült FRULLATO-t (jeges, tejes gyümölcsturmix)” (Veronika)

"A mi turistáinknak azt javasoljuk, hogy ne a főutcán, vagy a műemlékek környékén a ristorantéba menjenek, keressék a trattoriákat (kisebb vendéglő, kifőzde) a mellékutcákban, nézzenek be előbb, s olyanba menjenek, ahol nem a külföldiek, hanem inkább a rómaiak esznek. Abban a trattoriában biztosan jellegzetes római konyhával találkoznak és olcsóbb is.

Még egy fontos tudnivaló, Rómában délután főtt ételt nem eszik senki, ezért csak a turistáknak fenntartott vendéglők tartanak nyitva. Ezeket nem ajánljuk, rántott húst itthon is ehetnek. Érdemes este egy kicsit várni, valamilyen szendviccsel délután enyhíteni az étvágyat, s megvárni, míg kinyit este a kiszemelt trattoria, ahova, ha ízlik a konyha, akár érdemes visszatérni, törzsvendégként fogják fogadni már a második alkalommal Önöket." (Maris)

"Egyik kedvenc éttermem a Trattoria e Pizzeria la Reatina (Via S. Martino Della Battaglia, 17.) Egy idős testvérpár a tulajdonos, egyszerű környezet, házias koszt, válogatni abból lehet, amit éppen aznap spontán főztek. Tele van helyiekkel, turistával csak elvétve találkoztam itt. Nagyon finomak a tészták.

Rómában nekem nagyon ízlett az articsóka zsidó módra, a cukkinivirág különböző módokon elkészítve, a vargányás tészta, a bárányból készült ételek, na és persze a Castelli Romani borai. Mint Olaszországban mindenhol, Rómában is jellemző az aperitivo fogyasztás a vacsora előtti órákban. Egy jéghideg aperol spritz egy hangulatos bárban bármikor jöhet! A legtöbb helyen apró falatokat is kitesznek a pultra, így aki este nem nagyétkű, annak lehet, hogy ez vacsorára is elég." (Tamara)


Kerestünk hát egy olyan éttermet, ahol normális áron ehetünk valamit, és ennek ürügyén meglátogathattuk a slozit is. Megnéztük a közeli, híres szendvicsező helyet, de hát az a sor... Elképesztő. Rengeteg a vendéglátóhely a belvárosban, szinte egymásba érnek, de még így is kevésnek bizonyult ebédidőben. Nem elég a sok millió turista, még a rómaiaknak is van pofája étteremben ebédelni. Hihetetlen... Nagy naivan, úgy képzeltem, hogy ha majd elfáradok délután, akkor csak beülünk egy kávéra vagy egy sörre valahova, és kilógatjuk a lábunkból a délelőtt megpróbáltatásait. Csakhogy vagy nincs hely, vagy ha mégis találunk egyet, elhajtanak, amikor meghallják, hogy csak egy Aperol spitzet akarunk szopogatni. Végül találtunk egy kockás abroszos helyet, ahol épp megüresedett egy asztal, és rendeltünk némi harapnivalót, de a főétkezést estére hagytuk. (2024) forrás


Gyomrunkat ekkor már az éhség mardosta, korábbi beszámolók alapján megkerestük a Ristorante 433 éttermet, ami a Piazza Navonától pár utcányira Nyugatra található. 13 € áron rendeltünk itt menüt, ami tartalmazott négy kisebb bruschettát előételnek, főételnek egy választható tésztafélét (carbonara, bolognai, lasagne), természetesen mindet megkóstoltuk. Továbbá desszertnek egy tiramisut, ásványvizet, és válaszhatóan 2,5 dl fehér vagy vörösbort. A falon több híresség neve is feltűnt, például Robin Williams is járt itt Rock Deejay-ként, vagy épp Silvester Stallone. Hangulatos étterem, a falakat táblákkal és fényképekkel díszítve. Kedves kiszolgálással. Vacsoraidőnk alatt épp az AS Roma – Cagliagi focimeccs zajlott, természetesen a meccs egyetlen Róma által lőtt góljánál hangos ovációt hallottunk. 🙂)" forrás


"A Szent Péter téren kis pihenőt tartva élveztük a tér szürkületi szépségét, majd a Vatikáni Múzeumok bejárata (mely számunkra meglepő módon nem a térről nyílik, hanem onnan majd másfél kilométerre!) felé vettük az irányt. A bejárattal szemben, a lépcsőn lefelé haladva jobbra a második utcán vacsoráztunk meg egy hatalmas, zöld neonnal hirdetett Pizzeria-ban. Mondanám, hogy nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, de inkább mégsem. Félreértés ne essék, az árak tűrhetőek (na jó, magasak, de még nem annyira), isteni volt a pizza is (diavolo, cappricios), a pestoval töltött calzone no meg a spaghetti al pomodoro is, de a szerviz díj már eléggé elvette a kedvünket. Azt ugyan tudtuk, hogy fejenként felszámolnak 1-2€, mert meg van terítve (itt kettőt…), de a további 9 euró, melyre csak annyit mondanak – ugyancsak -, hogy pezzi servisi, azt már nem nagyon értékeltük. Így hatan összesen 15,5 eurót hagytunk ott szerviz díjnak, szal’ nagy köszi." forrás


"A római Eataly az Ostiense-vasútállomás egy többszintes szárnyát foglalja el, amely az 1990-es labdarúgó-világbajnokságra épült és azóta üresen állt. Tizenhétezer négyzetméteren 23 étterem sorakozik, a római Lazio tartomány tipikus ételeit kínáló étteremtől az egész itáliai konyhahagyományt felvonultató vendéglőig. Ezen kívül gasztroüzletek és kongresszusi központ is helyet kapott az Eataly római központjában. A termékkínálat Farinetti szellemiségét tükrözi: minden élelmiszer szigorúan hazai lesz a mozzarellától az olívaolajig és a kenyérig." forrás


"Rómában fejenként évi hat-hét kilogrammal több kézműves fagylaltot esznek, mint a többi olasz városban – közölte az itáliai fagylaltfogyasztásról készült felmérését a Kézművesek Olasz Szövetsége (CNA). Ami a preferenciákat illeti, a hagyományos ízekből fogy a legtöbb: az első helyen a csokoládé áll (27 százalék), a mogyoró (20 százalék), a citrom (13 százalék) és az eper (12 százalék) előtt. Ezeket a vanília (10 százalék), a csokoládéreszelékes sztracsatella (9 százalék) és a pisztácia (8 százalék) követi." forrás


"Róma polgármestere megkövette azt a négy brit turistát, akik csillagászati árat fizettek a fagylaltjukért a belváros egyik fagylaltozójában. Gianni Alemanno felajánlotta, hogy ha visszatérnek az örök városba, maga lesz az idegenvezetőjük." forrás


"Ha Olaszország, akkor tészta, ez nyilván nem lehet kérdés. A „hol?" már annál inkább, hiszen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb helyek (bár a turisták által frekventált helyeket azért itt is érdemes fenntartásokkal kezelni).

Ha a spagetti carbonara mellett tesszük le a voksunkat, akkor erősen ajánljuk a Via dei Gubbonarin található Roscioli éttermet, annál is inkább, mert van boltrészlege is, ha esetleg vásárolnánk. Mondani sem kell, érdemes előre asztalt foglalni, annál is inkább, mert meglehetősen kis helyről beszélünk (ahová elsősorban a helyiek járnak, ami örvendetes, miként az is, hogy kívülről meg nem mondaná az ember, hogy étteremről van szó). Ha pedig foglalunk, akkor a hátsó traktusba kérjük, ugyanis elöl található az üzletrész, és nyilván nem szeretnénk, ha körülöttünk mászkálnának.

Pizzaszeletek: Ha nem szeretnénk beülni, hanem csak menet közben kapnánk be valamit, akkor is érdemes a Roscioli környékén keresgélni, az Antico Forno Marco Roscioli a Via dei Chiavari 34 alatt nincs nagyon messze attól, amit a mennyországnak gondolhatunk. Érdemes megkóstolni a pizza biancát, ami feltét nélkül készül. Bár van pár szék és egy-két asztal is, a magunk részéről az "állva kézből" változat mellett tesszük le a garast.

A gelato: avagy fagyizni Rómában, különösen a nyári hőségben (de a magunk részéről télen is...) nagyszerű elfoglaltság. Rómában sok a jó fagyizó és akad kevésbé jó is. A kettő között az első válaszvonal az, hogy a jó helyeken (ahol valóban kézzel készítik az édességet) csak szezonális gyümölcsből készült fagylaltot találunk. Azaz télen hiába is szeretnénk eperfagyit venni, mert nem lesz." forrás


"Campo di Fiori piac: A téren 1869 óta működik zöldség és halpiac, azelőtt hétfőnkén és szombatonként lópiacos móka volt. Na, mi halat nem láttunk, de zöldséget, gyümölcsöt, olajakat, fűszereket és rengeteg elképesztően menő élelmiszert igen.

Fontos megemlíteni, hogy igazán alacsony költségvetésű megoldás egy laza ebédre, a Forno Campo de' Fiori. Hidd el, a közelben tevékenykedő olaszok mind ide járnak enni, úgyhogy ha nekem nem hiszel, akkor nekik azért mégis. Csodás pizzák, aprósütemények és szendvicseik vannak.

Ultramenő, hogy mindig más például a pizzafelhozatal, mert azt tesznek rá, amiből megfelelő minőséget kapnak. Így nem ritka a cukkinivirágos vagy a padlizsános pizza sem a szokásos prosciuttos és egyéb kegyetlen feltétek mellett. Állati jók, és vicces módon kilóra van a pizza. Tehát megérkezik a pultba egy hosszúkás alakú pizza, te a két kis kezeddel elmutogatod a helyi bobinak, hogy mekkorát kérsz ebből, aztán a másikból is, ő becsomagolja neked és a kasszánál az idős olasz bácsinál fizetsz. Az, hogy hol eszed meg, az a te dolgod, de minden sarkon van egy templom, aminek a tövébe leülhetsz. Nyugi, az olasz is ugyanezt csinálja, legyen az menedzser vagy utcaseprő. Kezet meg majd mosol jól valamelyik szökőkútban, mert nyilván abból sincs hiány. Szóval, ha arra jársz, eszedbe ne jusson kihagyni. Mi kb. naponta meglátogattuk." forrás


,, Soha és nem győzöm hangsúlyozni, hogy soha ne térj be olyan étterembe vagy kávézóba, amit a főtereken, turistáknak tartanak fenn és ahol lasszóval fogják be az embereket. A hamis ízvilágért a látvány se fog kárpótolni és az olasz vendéglőkre általában mindig igaz, hogy a legjobbak a terek menti kis utcákban, sikátorokban vannak. Az ott készült spagettiknek, pizzáknak valamint helyi sajátosságoknak az ízét biztos nem fogod elfelejteni. Egy ilyen kis trattoriában vagy osteriában, pizzeriában egy-egy fogás ára 7-15 euró között mozog, míg a főtereken 18 euró alatt egy darab kenyér sincs a galamboknak. " forrás

,, Tíz százalék borravalót illik adni. Rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi, a vendéglői élet egyébként a rómaiaknál alakult ki. A spagettin, a tortellini-n, a makarónin, a pizzán túl igen nagy a választék a sajtokból, zöldségekből és a tengeri ételekből – tengerpartból szerencséjükre jócskán akad. És akkor még nem beszéltünk a kávéról, vagy a fagylaltról, melyek klasszissal jobbak az itthon kaphatóaknál. Egyébként ugyanez mondható el a pizzákról, Magyarországon nem tudnak ilyen könnyű tésztájú „malomkerekeket” készíteni.

Olaszország a világ egyik legnagyobb bortermelője, két fajtát ajánlunk. Ne hagyják ki a kizárólag a Vezúv lejtőin termő fehérbort, a Krisztus könnyeit (Lacrimae Christi). Vörösborból a firenzei, a szalmafonatú butykosokban forgalmazott chianti a nyerő. A szupermarketek kicsivel drágábbak a hazaiaknál, a kis boltok viszont negyven százalékkal is.)" forrás


,, Nem volt olyan étterem, büfé vagy pékség, ahol akár csak középszerű ételt ettünk volna. A pizza margheritától kezdve a tenger gyümölcseiig minden fogás ünnepi éteknek bizonyult. A titok valószínűleg az alapanyagokban rejlik, meg abban a tényben, hogy az olaszok presztízskérdést csinálnak a jó konyhából.
Közkedvelt mondásuk szerint egy jó olasz asszony az év minden napjára különböző tésztaételt tud készíteni. " forrás


,, Hazaérve szomorúan láttuk, hogy épp lekéstük a 21 órakor záró szupermarketet, ezért a Re di Roma Oktogon szerű, kör alakú terét körbesétálva vásároltunk be újabb pizza szeletekből, és olyan helyi különlegességekből, mint az Arancini (burgonyás-paradicsomos rizsgolyó) vagy a Cannelloni (spenóttal töltött hengeres péksütemény). Ezek ára általában 3-6 € körül mozog, de vettünk még sült krumpliból egy nagyobb tölcséres adagot is 5 €-ért, ami 5 főre bőven elég volt kiegészítésnek. A kis adag 2,5 € lett volna. Tudom, ez nem olasz étel, ettől függetlenül kimondottan finom volt ez is, enyhén ropogósra sütve." forrás


,, Fagyi: A Piazza della Rotonda tér szélén található Gelateria Della Palma fagyizóba, ahol nem kevesebb, mint 150 féle fagylaltot árulnak. Tudj dönteni, igaz? 🙂 Egy piccolo fagyi 2,5 €, ami két gombócot jelent, kis kehelyben vagy tölcsérben kérheted. De nem is gombóc ez, inkább egyfajta kenet, kisebb lapáttal kapod. Nem kis adag, jól is laktunk vele. És ez a piccolo… A pénztárnál fizetünk, majd a szelvénnyel kikérjük a fagyit. Öten vagyunk, 5×2 az 10 féle fagyi kóstolóba. Én Super Black-et és Pistacchio di Bronte-ét kértem, erős étcsokoládésat és brontei pisztáciásat. Hmm, ízbomba ez, jó sűrű, nem vizes-jeges fagyi, nem egy gyorsan olvadós fajta. Tartalmas, intenzív ízekkel, csoki és pisztácia darabokkal. De kóstoltunk még sós-mogyorósat, bazsalikomosat (khm), csokoládés-nugátosat (ez is nagyon finom volt), citromosat, kekszes-csokist, tiramisusat, szedrest és Kit-Kat-est…" forrás

N. Karcsi fotója


,, Szimat után ösztönösen megtaláljuk a helyi éttermünket, csak kitartás kell és még egy kis séta hogy kikeveredjünk a turista központból. Az Osteria Antichi Sapori da Leo egy igazi kockás asztalterítős vendéglő, teli helyiekkel és pont becsúszunk még a szieszta előtt. A hely eklektikus, ahol teljes lelki nyugalommal tesznek ki a falra egymás mellé Cezanne, Degas és Sebhelyesarcú plakátokat. Ezt a fajta összevisszaságot nem lehet mesterségesen előállítani mert erőltetett lesz. Erre születni kell. Mire megtalálom a struktúra egyetlen kapcsolódási pontját, végzünk az isteni olasz ebédünkkel.
Bruschetta – ezt a mama se csinálná jobban. Semmi extra fellengzős körítés, csak egy karéjra vágott kenyér megpirítva platnin, rajta paradicsom, oliva és só. És mind a három ízt külön is érezni, egyben viszont kiadja magát.
Bableves – egyszerűen finom. Tartalmas, laktató, ízletes, sok. Ennyi.
A Bableves után én már csak egy sajt tálat kérek, Cimbi tintahalra veti magát, ami füstös, és egyetlen kuriózuma, hogy nem karikára van vágva hanem ki van terítve." forrás


,, Forno Roscioli, pékség: Roscioli nevű helyből sok van Rómában, és többségük elég híres is. Ezt a pékséget a Via Buonarotti utcában azoknak ajánlom akik egy igazán autentikus olasz reggelizó-kávézó-pasztázó-pizzázót szeretnének megcsócsálni. Semmi faxni, minden egyszerű, de nagyszerű, és főként friss és finom. Az 1870 óta működő műintézményben van fincsi illy kávé is!" forrás

Vásárlás

"Elmentünk a világ második legdrágább bevásárló utcájába (az első Francia o.-ban van) a Via dei Condotti-ba. Nem véletlen, hogy Róma testvérvárosa Párizs. Via dei Condotti-ban a leghíresebb márkák üzletháza és a legjobb kávéházak találhatók. Louis Vuitton-tól egészen a Dior-ig minden. Rengeteg ember vásárolt, a majdnem 2 km hosszú utcában." forrás

"Most volt alkalmam elég jól bejárni a várost és a látnivalókon kívül azért szenteltem figyelmet a sminklelőhelyekre is:) Két hely ragadott meg, elsőként a Kiko. Én két helyen találkoztam vele a Via del Corso-n és a Via Nazionale-n. Az utóbbit sokkal jobban ajánlom, mert ez is sok esetben útba esik és még sincs zsúfolásig tele, mint a Via del Corso-n lévő üzlet. Ott egy tűt nem lehetett volna elejteni komolyan mondom..

Via Nazionale-n lévő üzlet: A kínálat fantasztikus, van minden, amit sminkek terén el lehet képzelni. Nagyszerű árak párosulnak a termékekhez, pedig tényleg kifejezetten minőségi dolgokról beszélünk. Én gyakorlatilag mindenbe belemásztam az üzletben, az eladók pedig borzasztó kedvesek voltak. Az üzletben több helyen vatta, zsepi, sminklemosó és nagy tükör volt kitéve, hogy szabadon próbálgathasson az ember.

Voltak lányok, akik az asztaloknál lakkozták a körmeiket a teszterekkel és senki még csak csúnyán sem nézett rájuk. Láttam nőket, akik épp ott dobták fel az esti sminküket a tükröknél, amit én azért kicsit bizarrnak tartok, de az mindenképpen pozitív, hogy nem kell attól tartanunk, hogy bárki is “kinéz” minket az üzletből mert hozzányúlunk a termékhez (pl: dm biztonsági őr). Az biztos, hogy ha olyan helyen jártok, ahol van Kiko, mindenképpen nézzetek be, mert érdemes:)" forrás


,, Az augusztusi végi időszakban az olaszok nagy része szabadságon van, emiatt több az olasz turista, és a kisebb boltok/üzletek zárva vannak. Az étkezés ára Rómában talán kicsit az európai átlagnál magasabb. Az idegenforgalmi adó főre és éjszakára számítva kiugróan magas. Vista-utazó)


,, Metróval elutaztunk Ottaviano megállóig, innen nem messze bementünk a Mercato Trionfale piacra, amiről azt olvastuk, hogy Róma egyik legjobb fedett piaca. Volt itt minden, felsorolni is nehéz. A szokásos zöldség-gyümölcsön kívül sokféle sajt, szalámi, felvágott (pl. óriás mortadella), sonka, húsféle. Tésztafélék, pékáru, többféle tojás, halak és tengeri herkentyűk. Kaptunk kóstolót finom parmezán sajtból, egy idős házaspár vendégelt meg minket érdeklődésünkre. Máshol kis pálcikákon lévő kóstolókat ízleltünk disznósajtból, prosciutto sonkából. Illetve a különleges ízvilágot megemlítve szőlővel bekent külsejű parmezánt is, ami érdekes harmóniát eredményezett a sós és édes keresztezésével. Emlékeztek a L’ecsó című rajzfilmben Remy, a kis patkány kóstolóira, ahogy képzeletbeli tűzijátékok robbannak az ízek harmóniájára? Na ilyen volt ez is. És persze nem jöttünk el üres kézzel, árultak porchettás húsos szendvicseket 3 €-ért, ám mi úgy gondoltuk, ha mi magunk vesszük meg a belevalókat, veszünk hozzá kimérten pékárut, jobban járunk.  " forrás

Közbiztonság

Hasznos információ, hogy a római magyar nagykövetség szerint az olasz fővárosban meglopott magyar turisták értékeit túlnyomó többségben a központi pályaudvaron (Stazione Termini) vagy annak környékén, valamint tömegközlekedési eszközökön tulajdonítják el. Nyomatékosan javasoljuk, hogy értékeiket (bankkártya, ékszer, a készpénz nagy része!) hagyják a szállodai széfben, amiket meg mégis magukkal visznek a városnézés idejére, a felső testük elülső részéhez szorosan tartva, akár az ing, trikó alatt őrizzék. Nem szükséges folyamatosan berezelve turistáskodni, csak egyszerű, józan elővigyázatosságra van szükség.

Legyünk éberek minden olyan helyzetben, amikor ismeretlenek (gyakran éppenséggel egy kisgyerek), koldulást színlelők érzékelhetően el akarják terelni a figyelmünket valamivel. Gyakran összehangolt „hadművelet” része az ilyesmi és a cél a táskánk kimetszése, a pénztárcánk megkaparintása. Nem biztos, hogy a pénztárca a legjobb hely a pénzünk őrzésére. Ha többen vagyunk, legyen a pénz szétosztva. Rómában a turisztikai nevezetességeknél (pl. Colosseum) a nagy tömegű sorban állások folyamán is ébernek kell lenni. Sajnos a kisgyerekekre is gyanakodjunk (nem mindegyik cigány). Még az övtáska cipzárját is képesek észrevétlenül kinyitni. A metrón vagy a forgalmas metróállomásokon a csoportosuló román cigányasszonyokra és csemetéikre figyelni kell.

Róma alapvetően nem veszélyes város, este is nyugodtan lehet az utcákon sétálni, legfeljebb a Termini pályaudvar egyes sötétebb mellékutcáiban, vagy a városszéli metrómegállók, az éjszakai lokálokkal teli helyek környékén kell óvatosnak lenni. A kihívó öltözködésű lányok, hölgyek számíthatnak a rájuk irányuló figyelem kifejezésének kellemetlenebb formáira is. Megnyugtató lehet a turisták számára (is), hogy a római utcák nagyon sok helyen be vannak kamerázva, és emiatt a bűnözők óvatosságra kényszerülnek. Sok a rendőr az utcákon, látszik, hogy a hatóságok erősíteni akarják a turisták biztonságérzetét. A gépkocsival utazók ne hagyjanak az üléseken semmilyen értéket!

Tegnap érkeztünk Rómába, és este a zsúfolt metrón feleségemnek ellopták az övtáskájából a pénztárcáját, benne minden irattal és több bankkártyával.
Rutinos utazók vagyunk, Rómába már 6x terünk vissza, soha nem volt baj, nagyon komfortosan közlekedtünk, és talán ez miatt is lankadt a figyelmünk, nem vigyáztunk eléggé.
Egy pillanat alatt történt a baj, először nem is voltunk benne biztosak hogy ellopták, azt gondoltuk ott hagytuk valahol vagy kiesett út közben, de kb 20 perc elteltével elkezdték levenni egy ATM-ben a pénzt a kártyákról. 3 darabról összesen.
Egy csapatot vittünk a szállására éppen, rájuk is kellett figyelni, így tényleg gyorsan történt minden, utólag rögtön tiltani kellett volna a kártyákat és stb de mivel még tényleg nem történt velünk ilyen és először nem is gondoltuk hogy lopás történt, nem cselekedtünk azonnal.
Amint kaptuk az értesítést hogy pénzt vettek fel a kártyáról, rögtön tiltottuk őket, persze egyik banknál karbantartás az appban, másikban is kb 5 perc volt amire az ügyintézővel sikerült lekommunikálni mindent (várakoztatás, azonosítás…)
Elég nagy összeget vesztettünk, mindegyik banknál megtörtént a panaszfelvétel, ma reggel megyünk a helyi rendőrségre feljelentést tenni.
Nagyon durva érzés látni az üzeneteket sorban, miközben beszélsz a bank ügyintézőjével, hogy folyamatosan veszik le a pénzt a kártyáról. 🫣
Azt az infót kaptuk az ügyeletes magyar konzultól éjszaka, hogy a rendőrségi jegyzőkönyvvel és az okmányaink másolatával haza tudunk repülni, mert a másik probléma persze az az okmányok hiánya. (2024)


"AMIRE VIGYÁZZATOK! Ha a Termini pályaudvarnál laktok a leggyorsabb beutazás a belvárosba az a 64-es busz. Ez elmegy egészen a Szent Péter bazilikáig is, de le tudtok szállni a besétálni a Navonára, a Pantheonhoz. De ezen nagyon sok a zsebes, főleg le és felszállásnál kell vigyázni és mindig figyelni a roma kisgyerekekre, bár nem csak ők lopnak, de ha a busz közelében vannak biztosan elvesznek valamit valakitől. Pulcsit, újságpapírt terítenek a karjukra és alatta dolgoznak. Egyébként a buszjegy 100 percig érvényes, 1.50 EUR, át lehet vele szállni többször, de metrón csak egy átszállás lehetséges." (Veronika, 2012)


"Rómában soha nem volt gondom a biztonsággal, pedig sokat mászkáltam nőként egyedül. Nekem mindig bejött, hogy – amennyire ez lehetséges – helyinek „álcáztam” magam. Rómában ezzel nem volt gondom, mivel ránézésre is gyakran olasznak hittek. (Stockholmban vagy Tokióban már gondban lennék…) Mindehhez magabiztosság, táskába dugott fényképezőgép és térkép, egyszerű öltözet, semmi óra és ékszer. Lényeg, hogy ne nézzenek gazdag turistának, akit érdemes kirabolni. Igazolványként jogosítvány, az nem olyan nagy baj, ha elveszik, emellett kevés euró ebédre és fagyira. Soha nem aggódtam, még a rossz hírű metrón sem, és soha nem is történt semmi rossz. Pedig másoktól sok zsebes sztorit hallottam, főleg a metrón. Szóval ha valaki hitelkártyával indul vásárolni a Via dei Condottira, az azért vigyázzon rá és ne a farzsebében tartsa a pénztárcáját." (Tamara, 2012)


"Az elővárosi vonatról a metróra szálltunk át a Valle Aurelia állomáson. Ott - ahogy észrevettük - állandóa aktívak a zsebesek. Az egyik este bepróbálkoztak nálunk, de nem jött össze neki. Aztán már nem volt esélyük, mert már ismertük a képüket. és elővigyázatosak lettünk." (Robiék, 2013)


"Ha valaki közelít feléd az utazásod alatt, és egy "barátságkarkötőt" ajánl fel neked, kezdhetsz gyanakodni. Függetlenül attól, hogy mit mondasz, megpróbálja rád tenni, akár egy karórát, majd mikor már rajtad van megkéri, hogy fizess érte. Ezt a trükköt akkor is alkalmazzák, ha csak el akarják terelni a figyelmed, hogy közben kizsebeljenek. Egy nő sétál melletted és hirtelen átdobja a kisbabáját a te kezeidbe (általában ez persze játék baba). A turista meglepődik és persze a kezei is le vannak foglalva, a nő társai gyorsan villámgyorsan átkutatják a zsebeit és a táskáját. (2015)" forrás

,, A Residence San Pietro megszokott szálláshelyünkhöz közlekedő 64-es buszon Rómában minden pénzünket ellopták. A rendőrségen el is mondták nekünk, hogy azon a járaton ilyesmi gyakran történik. Egy fillér nélkül maradtunk Rómában, és  intéznünk kellett a rendőrségi és az egyéb dolgokat. Mindenki legyen éber és óvatos a római buszokon közlekedéskor

A történet részletesen: 


Évi mini táskájában (nyakán átvetve) volt minden, illetve egy abban lévő szép új bőr pénztárcában az összes euró és forint, és egy szintén szép bőrtokban az a bankkártya, amit elhoztunk. "Elővigyázatosságból" csak egy kártyát hoztunk.
A csel az egészben az, hogy tömeg van, kisgyerek babakocsival, fiatal (nem olasz) anya és 2 vagy több segítője. Ezt csak utólag gondoljuk így, a buszon még csak kellemetlen volt, hogy egy babakocsi lezárja az utat egy buszban. Évi bármerre jár a világban, a "kezén tartja" a táskáját, ami feltételezhetően nem ideális, mert ezzel talán fel is lehet hívni a figyelmét annak, aki a lopásra specializálódik. Visszagondolva, mi nyomtuk meg először a leszállás jelzőjét, de együtt szálltunk le sokan, nehézséggel és szinte "tülekedve".
A Residence San Pietro-nál van a 64-es busz megállója. Amint párat léptünk, Évi észrevette, hogy a kis táska egyik zsebe ki van nyitva, és abból csak a pénztárca lett kilopva. Még magunk sem akartunk hinni a szemünknek. A rendőrség szerint kifejezetten ezen a járaton (64-es busz, frekventált útvonal!) van egy "csapat" s ez már az igen sokadik bejelentés, a módszer hasonló.
Bementünk a házba, a kártyát azonnal letilttattuk és miután ez megtörtént, már azonnal SMS értésítések jöttek a próbálkozásokról. Tehát fontos a gyorsaság, vagyis a bankkártyát perceken belül le kell tiltani. Persze nagy szerencse, hogy korán észleltük a sajnálatos problémát. Elég sok készpénz is volt nálunk, a karácsonyi ajándékokat szerettük volna itt megvenn. Na ez most elmarad.:(
A rendőrségen sok várakozás után, és a leírás hosszas tanulmányozása után egy nagyon udvarias fiatalember készségesen lejegyzetelt mindent, amit lehetett, értett valamennyire angolul. Tudnak a problémáról, próbálnak mindent megtenni, a mi esetünkben talán a banki kamera segíthet valamit, hiszen pontosan lehet tudni, hogy hány óra hány perckor voltak a próbálkozások. Szerinte ilyenkor csak követséghez lehet fordulni átmeneti segítségért, más lehetőség nincsen. Ezt a megoldást mi nem választottuk, mert nem tartottuk reálisnak ebben az esetben.
Elment egy délutánunk-esténk, elment minden pénzünk, de azzal a jó érzéssel aludtunk el, hogy nekünk bajunk nem lett.
Hogy ebből milyen okulás lehet, az már bonyolult:
- készpénz ne legyen,
- mindent több helyre tenni,
- bankkártya használatakor mindig legyen SMS értesítés,
- bankkártya azonnali letiltása,
- készüljön mindig a lopásról rendőrségi jegyzőkönyv,
- talán táska sem jó,
- tömött buszra nem szállni,
- leszállásnál fokozottan figyelni,
- a szállások adjanak le Nektek információkat ilyen speciális esetben, ha ilyesmiről tudomást szereznek,
ezek eléggé nehezen megvalósíthatóak egy nagyvárosban.
Biztosításunk van, de "természetesen" az ezekre a problémákra nem érvényes.
Róma változatlanul a nagy kedvencünk marad, de sajnos ott, ahol ennyi a turista, elkerülhetetlen, hogy egy ilyen "iparág" ki ne alakuljon." (K és É, 2015. december)


,, Saját szememmel láttam, ahogy a metrón cigánylányok egy turista hátizsákjából kilopnak ezt-azt. Gyorsan és hatékonyan csinálták, még meg se lehetett akadályozni." (Peti, 2016)


,, A Termini vasútállomás nyugati oldala nem sokban különbözik egy harlemi utcaképtől. Napközben egyébként nem olyan veszélyes a helyzet, de több helyről is hallottuk, hogy sötétedés után nem érdemes a környező utcákban útbaigazítást kérni. Nem vagyok egy félős fickó, de azért a nászutamon csak nem húznék huszonegyre lapot.

A metrón viszont nem aggódnék a közbiztonságért, meg úgy általában a főbb csomópontoknál sem, mert mindenhol áll egy kisebb katonai egység, mellettük hol carabinierikkel, hol rendőrökkel kiegészítve. (2016)" forrás


,, Keleti származású emberek selfie botokat, virágot, takonylabdákat, csuklópántokat és egyebeket próbálnak olykor erőszakosan ránk tukmálni. A virágosok kinézik, hogy társaságunkban hány nő van, előre leszámolva nyújtják át nekünk. Erőteljesen el kell utasítanunk őket „no no grazie” mondattal. Róma belvárosában volt egy eset, amikor már hangunkat felemelve kellett rászólnunk egyikükre, mert a mellkashoz nyomva akarta átadni a virágot. Senkitől se fogadjunk el semmit, ne vegyük át, erre figyeljünk. Kivéve persze, ha ezek közül bármit meg szeretnénk vásárolni. Mi nem akartunk…(2017)" forrás


,, A rendőrséget több néven is láttuk. Láttunk Polizia feliratú autókat, láttunk Polizia Roma Capitale feliratúakat is, de sok helyen feltűnt a Carabinieri elnevezés is. Nem igazán tudtuk a helyszínen eldönteni, hogy mik lehetnek a különbségek. A Vatikánnál például mindkét testület autói jelen voltak. De többségében mégis a Polizia testületét láttuk intézkedni, amikor a Colosseumhoz vonultak ki több autóval (talán gyakorlat lehetett). Egy szürkére festett autót is láttunk intézkedni egy motoros bukásnál, ennek felirata Guardia di Finanza volt." forrás


Három gladiátornak öltözött férfit tartóztattak le Olaszországban a rendőrök. Több turista is arról számolt be, hogy közös szelfizés után a gladiátorok pénzt követeltek tőlük. Augusztusban és szeptemberben is érkezett bejelentés a gladiátorok ellen.

Egy Észak-Olaszországból érkező turista azt mondta az egyik gladiátor 40 eurót követelt egy fotóért, majd miután a turista nem volt hajlandó fizetni, a gladiátorok fenyegetődzni kezdtek, és elvették 150 euróját.

Egy ír turista arról számolt be, hogy miután nem tudott fizetni a gladiátoroknak (nem volt nála készpénz), egészen a legközelebbi ATM-ig kísérték, ahol levett 200 eurót, ami nem volt elég, ezért még 50 eurót leszedettek vele. (2022) forrás

Magyar külképviselet

Magyar konzulátus Rómában:

Cím: Via Messina 15., 00198 Róma RM

E-mail cím: consulate.rom@mfa.gov.hu
Telefonszám: +390644249939

Konzul: Jezsó Alexandra

Egyéb hasznos információk

A római  utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

,, Telefonos applikációk

Többfélét is találtok Google Play-en. Online és offline térképeket egyaránt. Segítenek megtalálni a látványosságokat, de akár üzletek felkutátásában is. Mi a Here térképét használtuk navigálásra. Gyalogos üzemmód is választható, gyorsan megtalálja, hogy hol vagyunk. Pontosan lehet vele közlekedni. Előre letöltve az adott ország térképeit offline is használhatjuk.

Here WeGo, Ulmon Rome Travel Guide, Rome Map offline, Muoversi a Roma app ufficiale (a római tömegközlekedés hivatalos applikációja), Maps.Me, OsmAnd (OpenStreetMap adatokkal), Róma metró térkép, WC Rome. (2017)" forrás

Olaszországi ünnepnapok:

 • Újév: január 1.
 • Vízkereszt: január 6.
 • A felszabadulás ünnepe: április 25.
 • A munka ünnepe: május 1.
 • A Köztársaság ünnepe: június 2.
 • Mária mennybemenetele: augusztus 15.
 • Mindenszentek: november 1.
 • A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
 • Húsvét, Karácsony

,, A tér bal oldalán lépcsőkön sétálunk fel a Villa Borghese parkba. Útközben két római katonának öltözött férfi ajánlja fel a közös fotót, nyilván ennek is meglenne az ára. Elutasításunkra megkérdezik honnan jöttünk, elárulva utánunk szólnak: „Szemetek”. Magunkban röhögve állunk tovább. Valószínűleg ők sem olaszok voltak…

Sajnos ez a másik jellemzője Rómának, fotólátványosságként megjelennek az utcákon különböző érdekes egyének, levitáló buddhista, ezüstbe öltözött maszkos urak ücsörögve. Jópofák, de fotózásra rögtön mutatják a maguk elé helyezett tálat. Egyikük kapott pénzérmét, aztán megfogadtuk, hogy többnek nem adunk. Számomra kissé felszínes a viselkedésük. Ettől függetlenül biztosan vannak olyanok is, akik tényleg szórakoztatják a turistákat, akik adnak is valami pluszt, kvázi megdolgoznak a pénzükért. Később a Piazza Navonán találkoztunk egy Cowboy szoborral, aki egy kisfiúval „bohóckodott”. Tehát van ellenpélda is. (2017)" forrás

Rövidebb sorban állás a Colosseumnál - magyar nyelvű foglalás itt.

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 08. 02. 21:20
Mária:
Úgy tudom, hogy a vatikáni múzeumokba a Roma Pass-szal nincs elsőbbségi belépés. Az Omina Pass-szal van.


úti kritikus, 2019. 08. 02. 21:18
Mária:
A Roma Pass lehetővé teszi, hogy ne kelljen beállni a Colosseumnál a hosszú sorba. Van külön beengedő sáv a Roma Pass-szal rendelkezőknek. Időpontot azonban valóban kell foglalni. 3 módon lehet:
1. Ezen a weboldalon: ecm.coopculture.it (foglalási díj 2 euró)
2. Egy call centeren keresztül: 0639967575 (itt is 2 euró a foglalás)
3. Vagy ha a fenti kettőt bonyolultnak találja, akkor Forum Romanum és Palatinus pénztáraknál is megtehető a időpontfoglalás. Ők térítésmentesen adnak egy igazolást az időpontról. Nagyon fontos tudni, hogy a Colosseumnál az időpont tekintetében nem rugalmasak. Pontosan kell odaérni. Korábban nem engednek be, de később se! Mi legutóbb a foglalt időponthoz képest egy órával korábban mentünk és elhajtottak minket. KI kellett várni a lefoglalt időpontot, bizony.


úti kritikus, 2019. 08. 02. 21:07
Mária:
A SIT buszjáratot javasolom. A reptéren a 3-as terminál épületénél kell kimenni és jobbra látható e buszjárat megállója. A busznál a felszállás előtt van egy ember akinél meg lehet venni a jegyet. A vatikáni megálló pontosan a via Crescenzio 28. Ha jól emlékszem 5 vagy 6 euróba kerül egy jegy.


Mária, 2019. 08. 02. 20:30
Szép estét!Szeptemberben utazunk Rómába.A Fiumicino reptérre érkezünk,szállodánk a Vatikánnál van,esetleg tudtok segíteni hogy jutunk oda?A Colosseumba hol tudunk bejelentkezni ha Roma past veszünk.A Vatikánba is be kell jelentkezni előre?Még nem jártunk Rómában ,minden hasznos infót szívesen vennék.Köszönöm szépenMária


kriszta, 2019. 05. 22. 15:20
Sziasztok júniusba megyünk Rómába,Ciampino repülőtérre érkezzünk.A szállodánk a Colosseumtól pár perce lesz,hogy tudnák oda jutni tömegközlekedéssel .előre is köszönöm a segítséget


Zsuzsi, 2019. 04. 01. 17:48
Sziasztok!
Június 21-én érkezünk a Ciampino reptérre. Hogy jutunk be onnan a Trevi kúthoz és a Bocca della veritéhez?
Köszönöm szépen, ha válaszoltok!


úti kritikus, 2019. 03. 18. 10:21
Évának:

http://utikritika.hu/roma/szallas_1276_exe_international_4cs_-_vemeenyek


úti kritikus, 2019. 03. 18. 09:52
Éva,

ezek a lehetőségek:

1. A 20 percenként a reptérről közlekedő vonattal (11-17 euró) 32 perc alatt eljutni a Termini főpályaudvarhoz és onnan kb. 14 perc séta a hotel. A Via Nazionale-t mindenki ismeri, persze nem másik turistát kell megkérdezni.
2. A 30 percenként közlekedő reptéri busszal (4-7 euró) elmenni a főpályaudvarig és onnan gyalog kb. 12 perc a hotel.
3. Taxi 26 perc a hotelig, viteldíj kb. 60 euró
Küldök később a hotelről is pár infót


Safrany Eva, 2019. 03. 18. 09:38
Sziasztok,mi Marcius 23-an erkezunk a Fiumicido repterre, es a szallodank a belvarosban van- Exe International Palace...., de azt sem tudom majd merre induljunk el , hogy nezzek utana mivel tudnank a legkonnyebben eljutni oda, tudnatok segiteni ebben ? Koszonom szepen Eva


úti kritikus, 2016. 11. 25. 15:25
http://www.stowyourbags.com/

Ez pont az, amit Szendi keresett.


Szendi, 2014. 04. 20. 22:16
Sziasztok!
Május közepén utaznánk Rómába, csak egy hosszú hétvégén lesz időnk megnézni a látnivalókat. Első nap dél körül érkezünk, és úgy gondoljuk nem pazarolnánk időt a szállásra utazással ill. onnan vissza a központba. Tud esetleg valaki egy jó megoldást, mondjuk valamilyen csomagmegőrző szolgáltatást a központban? Előre is köszönöm a segítséget!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon