ÚTIKRITIKA.HU / Strandolás Sri Lankán


hirdetes

útikritikák


Strandolás Sri Lankán

Sri Lankai strandolásról általában | Nyugati part | Keleti part | Déli part | Északi part | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bentota - l. r. fotója

Sri Lanka strandolásról általában

Hullámok, áramlatok, fürdési nehézségek

Sri Lankán a legtöbb strandon számítani kell nagy hullámokra és erős víz alatti áramlatokra. A nyugati parton télen sem kifejezetten nyugodt a tenger. Kivéve, ha olyan a strand, ahol korallpadok védik a vízszakaszt. Ilyenek vannak ezeken a partszakaszokon: Hikkaduwa, Unawatuna és kisebb mértékben Mirissa és Tangalle. Téli utazás esetén ezeken a helyeken nincs gond a tengeri fürdés körülményeivel.  

Miért ilyen nagyok a hullámok? Nézzünk a térképre és meglátjuk, hogy Sri Lanka nyugati partjával szemben hol van legközelebb szárazföld (kb. 3100 km - afrikai partok Szomáliánál). 

Amúgy ez az egész hullámok, áramlatok problematika egyedi, szubjektív módon érint mindenegyes utazót. Függ attól, hogy mennyire zavar minket hullámos tengerben fürödni és attól is, hogy mennyire tudunk jól, magabiztosan úszni. Vannak aztán olyanok, akik amúgy jól tudnak úszni, de a Sri Lanka-i strandokon még a nyugodt tengerben, nyugalmas szezonban is kényelmetlenül, bizonytalanul érzik magukat. 

Egy Sri Lankán sokat megforduló utazó szerint csak augusztusban és a Passikudah strandon találkozott teljesen nyugodt tengerrel. A nyugati parton tehát mindig számolni kell hullámokkal, kivéve az említett korallzátonyos szakaszokat.

Azt is kell tudni, hogy ahol nincsenek nagy hullámok, azért még óvatosnak kell lenni a Sri Lanka-i vizekben, mert veszélyesek a víz alatti áramlatok is.

Nyáron, a monszun idején a keleti és a déli partjainál kevésbé hullámos a tenger. 

,, Szép tengerpart kategóriában Sri Lanka nagyon is versenyképes, jóllehet ehhez is mindenképpen hozzá kell tenni hogy Burmában a hasonló tengerpart fehér homokos (és motorozni is lehet rajta), Malajziában és Indonéziában pedig, a víz alatt is akad látnivaló bőségesen. 

A homok nem fehér, amit az ember minden tisztességes trópusi tengerparttól várna, ugyebár. De soha nagyobb gondot. Itt valóban sikerült tökéleteset választani: távol mindentől, szép hosszú partszakasz, ember szinte senki és semmi, csak a három S (sun, sand, sea). Meg a hullámok. Az óriási hullámok. De nekem pl ez inkább előny volt mint hátrány. Persze riogatnak mindenfélével, hogy bele ne menj mert kb biztosan belefulladsz, és ha valaki nem, vagy nem jól tud úszni, mondjuk pont mint a helyiek akik mondják, akkor ez hihetőnek is tűnik. A hullámokat viszont nem olyan nehéz kiismerni, elég hamar rá lehet jönni hogy hol van az a pont ahol már nem bánt, valamint hogy tudsz eljutni odáig. Ha pedig elkap, akkor nagy levegő, előbb-utóbb úgyis kidob. (2018)" forrás


,, Sri Lankán inkább a sárga homokos part a jellemző, de azért akad olyan, ami már majdnem fehér. Ilyen például Habaraduwa legszebb partja, közvetlenül a teknősfarm mögött. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki, szemet gyönyörködtető a látvány. (2021)

Nyugati part

Negombo

Strandja bizonyosan nem tartizik a szigetország szebb strandjai közé. Zajos, koszos, gondozatlan. A repülőtér közelsége miatt itt tranzitáló turisták - jobb híján - elfogadják. 

,, Mi télen voltunk itt és nem volt gondunk a hullámokkal. Igaz így sem mentünk sokat be a tengerbe, mert nem nézett ki olyan csábosnak." (aji, 2015)

sz.e. fotója

Bentota

Széles, kényelmes strand.

l. r. fotója

Beruwela

Beruwela egy kis üdülőhely Sri Lanka nyugati partján, és híres a gyönyörű homokos strandjairól. A város strandjai kiváló minőségű fehér homokot és türkizkék tengervizet kínálnak, ami ideális helyszínt kínál a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra.

A Beruwela strandja környékén számos szálloda, bungaló és apartman található, amelyek közvetlen hozzáférést biztosítanak a strandhoz. A strand mentén kisebb éttermek és bárok is találhatóak, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat a napozás vagy a fürdőzés után.

A strand ideális hely a búvárkodás és a sznorkeling szerelmeseinek, mivel a tengerben rengeteg tengeri élet él. Az itt található korallzátonyok különösen népszerűek a búvárok körében, és lehetőséget kínálnak a tengeri élet megfigyelésére.

A strandon van szörfözés, a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

Hikkaduwa

A Hikkaduwa strandja a szörfözők és a búvárkodók paradicsoma, mivel a tengerben rengeteg tengeri élet él. Az itt található korallzátonyok különösen népszerűek a búvárok körében, és lehetőséget kínálnak a tengeri élet megfigyelésére. A strand közelében található számos búvárközpont és iskola, amelyek szervezett búvárkodási túrákat és kurzusokat kínálnak.

A strand mentén kisebb éttermek és bárok is találhatóak, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat a napozás vagy a fürdőzés után. A Hikkaduwa városközpontjában számos bolt és piac található, ahol a látogatók vásárolhatnak helyi kézműves termékeket, ruhákat és élelmiszereket.

A strand ideális hely a szörfözésre, a búvárkodásra és a sznorkelingre, valamint más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.


sz. e. fotója

Kalutara

A Kalutara strandja a látogatók körében nagyon népszerű, mivel a tengerparton sok szálloda, üzlet és étterem található. A strand mentén található üzletek és piacok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi kézműves termékek, ételek és ajándéktárgyak vásárlására.

A strand ideális hely a szörfözésre, a búvárkodásra és a sznorkelingre, valamint más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

A strand közelében található hagyományos srí lankai éttermek, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat, mint például a curry és a rizs, a sziget híres kókusztejéből készült italok és a helyi tengeri ételek.

A Kalutara strandja kiváló hely az egész család számára, mivel a partvidék kiváló helyszín a napozásra, a fürdőzésre és a lazításra. A strand hangulata és környezete nagyon kellemes, és ideális helyszínt biztosít a pihenésre és a feltöltődésre.


Marawila

Marawila egy kis tengerparti üdülőhely Sri Lankán, és híres a gyönyörű strandjairól és a kristálytiszta vízéről. A város strandjai kiváló minőségű homokot és türkizkék tengervizet kínálnak, ami ideális helyszínt kínál a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra.

A Marawila strandja csendes és nyugodt, így a látogatók élvezhetik a pihentető környezetet és a szép környezetet. A strand mentén kisebb éttermek és bárok találhatóak, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat, valamint a sziget híres kókusztejéből készült italokat.

A strand ideális hely a szörfözésre, a búvárkodásra és a snorkelingre, valamint más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

A strand mentén található üzletek és piacok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi kézműves termékek, ételek és ajándéktárgyak vásárlására. A környékbeli falvakban a látogatók gyakran találnak helyi termékeket, mint például a görög sajtokat, az olívaolajat, a fűszereket és a mézet.

A Marawila strandja egy gyönyörű hely Sri Lankán, amelyet a homokos strandjai, a türkizkék tengervize és a csendes, nyugodt környezet miatt érdemes meglátogatni. A látogatók élvezhetik a nyugodt és pihentető környezetet, miközben felfedezik a környékbeli látnivalókat és élvezik a helyi ételeket és italokat.


Wadduwa

Wadduwa egy kis tengerparti város Sri Lankán, amely híres a gyönyörű strandjairól és a kristálytiszta vízéről. A város strandjai kiváló minőségű homokot és türkizkék tengervizet kínálnak, ami ideális helyszínt kínál a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra.

A Wadduwa strandjai a látogatók körében nagyon népszerűek, mivel a parton számos szálloda, étterem és bár található. A strand közelében kisebb boltok és piacok is találhatóak, ahol a látogatók vásárolhatnak helyi kézműves termékeket, ételeket és ajándéktárgyakat.

A Wadduwa strandjai ideálisak a szörfözésre, a búvárkodásra és a sznorkelingre, valamint más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

A strand közelében található éttermek és bárok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi ételek és italok élvezetére, mint például a curry és a rizs, a sziget híres kókusztejéből készült italok és a helyi tengeri ételek.


Waikkal

Waikkal egy kis tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely híres a gyönyörű strandjairól és a kristálytiszta vízéről. A város strandjai kiváló minőségű homokot és türkizkék tengervizet kínálnak, ami ideális helyszínt kínál a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra.

A Waikkal strandja egy nagyon kellemes és nyugodt hely, így a látogatók élvezhetik a pihentető környezetet és a szép környezetet. A strand mentén kisebb éttermek és bárok találhatóak, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat, valamint a sziget híres kókusztejéből készült italokat.

A strand ideális hely a szörfözésre, a búvárkodásra és a sznorkelingre, valamint más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

Keleti part

Arugam Bay, a szörfösök paradicsoma

Arugam Bay egy kis tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely híres a gyönyörű strandjairól és a szörfözési lehetőségeiről. A város strandjai kiváló minőségű homokot és türkizkék tengervizet kínálnak, ami ideális helyszínt kínál a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra.

Arugam Bay a szörfözés paradicsoma, és a világ egyik legjobb szörfözési helyszíne. A város környékén találhatók a világ legjobb szörfözési helyei, így vonzza a szörfösöket és a vízi sportok szerelmeseit a világ minden tájáról. A látogatók élvezhetik a hullámokat, amelyek kiváló minőségűek és alkalmasak a különböző szörfözési stílusokra.

A városban a látogatók számos szörf- és búváriskolában is részt vehetnek, és bérelhetnek felszereléseket, hogy a legjobb élményt nyújtsák a vízi sportokban. Az Arugam Bay környéke nemcsak szörfözésre, hanem búvárkodásra, sznorkelingre és más vízi sportokra is alkalmas, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás.

A strandok mentén található éttermek és bárok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi ételek és italok élvezetére, valamint az ide látogatók által kedvelt ételek is megtalálhatóak. Az éjszakai élet élénk, a környező üzletek és piacok pedig kiváló lehetőséget kínálnak a helyi kézműves termékek, ételek és ajándéktárgyak vásárlására.

Pasikuda Beach

Pasikuda Beach Sri Lanka keleti partján található, és egy gyönyörű homokos tengerparti üdülőhely, amely híres a kristálytiszta vízéről és a pihentető környezetéről. A part homokja nagyon finom és fehér, a tenger pedig nyugodt és sekély, így ideális helyszín a napozásra, a strandolásra és a gyerekek számára is biztonságos.

A Pasikuda Beach a látogatók körében nagyon népszerű, mivel a strand körül számos szálloda, étterem és bár található, így a látogatók számos lehetőséget kapnak a pihenésre, a kikapcsolódásra és a helyi ételek és italok élvezetére. A helyi éttermek a tenger gyümölcseiből és más helyi alapanyagokból készült ételeket kínálnak.

A Pasikuda Beach ideális hely a búvárkodásra, a sznorkelingre és más vízi sportokra is, mint például a jet-ski, a banánhajó és a vitorlázás. A látogatók bérelhetnek motorcsónakokat, hajókat és csónakokat is, hogy felfedezzék a tengeri élővilágot és a környékbeli strandokat.

Nilaveli Beach&Pigeon Island

Nilaveli Beach és a Pigeon Island egy gyönyörű homokos tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely híres a kristálytiszta vízéről és a környékbeli természeti szépségeiről. A part homokja nagyon finom és fehér, a tenger pedig nyugodt és sekély, így ideális helyszín a napozásra, a strandolásra és a gyerekek számára is biztonságos.

A Pigeon Island a part közelében található, és egy nagyon népszerű hely a búvárkodásra és a sznorkelingre, mivel a vízben számos tengeri élőlényt és korallzátonyokat találni. A szigetet a látogatók hajóval vagy csónakkal érhetik el, és egy kis séta után elérhetik a szigetet, ahol számos helyen búvárkodhatnak és sznorkelezhetnek.

A környék természeti szépségei miatt az üdülőhely ideális helyszín a túrázásra, az állatok megfigyelésére és a madármegfigyelésre is. A környéken számos vadon élő állat található, például elefántok, majmok, tengeri teknősök és különböző madárfajok, amelyek nagyszerű fotózási lehetőséget kínálnak.

A strand mentén található éttermek és bárok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi ételek és italok élvezetére. A helyi ételek között találhatók curry ételek, tengeri ételek, friss gyümölcsök és a sziget híres kókusztejéből készült italok.

Déli part

Koggala

Koggala egy gyönyörű tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely híres a homokos strandjairól és a környékbeli természeti szépségeiről. A strand homokja nagyon finom és fehér, a tenger pedig általában nyugodt és sekély, így ideális helyszín a napozásra, a strandolásra és a gyerekek számára is biztonságos.

A strand körül számos szálloda, étterem és bár található, így a látogatók számos lehetőséget kapnak a pihenésre, a kikapcsolódásra és a helyi ételek és italok élvezetére. Az éttermek a tenger gyümölcseiből és más helyi alapanyagokból készült ételeket kínálnak.

Koggala környékén számos természeti szépség található, például a Koggala-tó, amely híres a madármegfigyelésről és a kajakozásról. A környéken találhatók erdők, melyek túrázásra, az állatok megfigyelésére és a madármegfigyelésre is kiváló lehetőséget kínálnak.

A környéken található múzeumok, mint például a Koggala Folk Museum és a Martin Wickramasinghe Múzeum, kiváló lehetőséget kínálnak a helyi kultúra és történelem megismerésére. A környék piacai kiváló helyek a helyi kézműves termékek, ételek és ajándéktárgyak vásárlására.

A strand mentén található bárok és éjszakai klubok kiváló lehetőséget kínálnak a szórakozásra és az éjszakai élet élvezetére. A látogatók élvezhetik a zenei programokat, a helyi italokat és az egzotikus koktélokat.

Tangalle

Tangalle egy gyönyörű tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely híres a homokos strandjairól és a környékbeli természeti szépségeiről. A Tangalle-i strandok közül a Goyambokka Beach és a Medaketiya Beach a legismertebb.

A Goyambokka Beach homokja nagyon finom és fehér, a tenger pedig általában nyugodt és sekély, így ideális helyszín a napozásra, a strandolásra és a gyerekek számára is biztonságos. A strand körül számos szálloda, étterem és bár található, így a látogatók számos lehetőséget kapnak a pihenésre, a kikapcsolódásra és a helyi ételek és italok élvezetére.

A Medaketiya Beach nagyobb és szélesebb strand, amely kiváló hely a strandolásra, a napozásra és a gyerekeknek is biztonságos. A parton található éttermek és bárok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi ételek és italok élvezetére.

A Tangalle környéke kiváló lehetőséget kínál a természeti szépségek felfedezésére is, például a Rekawa Turtle Conservation Project, ahol a látogatók megfigyelhetik a tengeri teknősök költési helyeit, vagy a Kalametiya Bird Sanctuary, ahol a madármegfigyelés rajongói élvezhetik a különböző madárfajok megfigyelését.

A környéken található üzletek és piacok kiváló lehetőséget kínálnak a helyi kézműves termékek, ételek és ajándéktárgyak vásárlására

Unawatuna

Nem egy nagy strand, de vonzereje abban van, hogy kifejezetten nyugis strand, nagyon való családoknak.

„Az Unawatuna Beach a Discovery Channel 2007-es és 2009-es felmérése szerint a világ legszebb strandja.”
Ezt kár volt olvasnom, mert amúgy nem rossz a hely, dehogy a legszebb lenne? Mire föl? Egy jó fekvésű, pálmafák szegélyezte öböl és ezzel nagyjából vége is. A pár száz méteres strandszakasz igen eklektikus, ami a napágyak és ernyők egyvelegét illeti. A strandolók között vegyülnek a helyi srácok szakadt motorcsónakjaikkal, akik folyton el akarnak vinni valamilyen kirándulásra.

Pár éve állítólag elmosta a partot egy nagyobb vihar és akkor egy belga céggel pumpáltattak homokot a víz alól vissza a partra, amit azóta is kikezd a folytonos hullámzás. Ez a mi parti szállásunk előtt például egy méteres falat alakított ki, amin leugrálva lehet csak elérni a vizet. Lent pedig fekete homokot sodor ki a tenger. Nem tudom, hogy ez normális-e, valami másfajta kőzet tévedt erre, vagy konkrétan olajos lett valamitől a homok, minden esetre nem hinném, hogy ettől érdemelte ki a legszebb elismerést. Bár láttunk korallzátonyokat a víz alatt, ami miatt az úszkálás nehézkes, viszont sznorkelezni sem érdemes, mert néhány bágyadt tekintetű fekete halon kívül nincs semmi a partközelben.
Amúgy ettől még jól éreztük magunkat, a közvetlen vízparti szobánkból csak néhány lépést kellett tenni a napágyig. A szobánk is egész rendben volt, leszámítva, hogy nincs bent hűtő. Az egyhetes Gyulai már kezdett olvadozni és a maradék téliszalámink is lassan kenhető állagú lett. Viszont a személyzet bármikor csattintásra hozta a hideg sört és ez feledtette a hiányosságokat.


Este metamorfózison megy keresztül a part, mert a szálláshelyek kitelepítik az éttermeiket a homokba és ott sütik a halat, vadat, s mi jó falat. Van a parttal párhuzamosan egy kis „sétáló utca”, ahol több ékszerbolt is vár ránk, ha mondjuk este kilenckor jutna eszünkbe egy kis zafírt venni. Nagyon gáz. Járda nélküli, sötét, szűk utca, ahol folyton ugrálni kell a tuktukosok elől. Az üzletek szánalmas bódékban árulják portékájukat, az olcsó, hátizsákos szálláshelyek előtt magukat lazának gondoló, valójában csak mosdatlan fiatalok böngészik a telefonjukon, mi a fenét lehet itt csinálni. Megmondom: semmit. Teletömtük a hasunkat kb. 5 ezer Ft./fő és szépen elmentünk aludni, vagy éppen olvasni, mert a magunkkal hozott könyvekkel alig haladtunk, és mindjárt vége a nyaralásnak. (2017)" forrás


M.S. fotója

Északi Part

Casuarina Beach

Casuarina Beach egy híres tengerparti üdülőhely Sri Lankán, amely a fővárostól, Colombo-tól körülbelül 15 km-re található. A strand homokja nagyon finom és fehér, a tenger pedig általában nyugodt és sekély, így ideális helyszín a napozásra, a strandolásra és a gyerekek számára is biztonságos.

A strand környékén található számos szálloda, étterem és bár, így a látogatók számos lehetőséget kapnak a pihenésre, a kikapcsolódásra és a helyi ételek és italok élvezetére. Az éttermek kínálják a tenger gyümölcseiből és a helyi alapanyagokból készült ételeket, valamint a hagyományos srilankai ételeket, mint például a curry ételeket, a kottu roti-t és a string hoppers-t.

A strand mentén található pálmafák és a szép homokos part teszi még vonzóbbá a helyet, és kiváló lehetőséget kínál a strandröplabdára és a strandfocira is.

A környéken található látnivalók közé tartozik a Bolgoda-tó, amely számos vízi sporttevékenységre, például a vitorlázásra, a jet ski-re és a horgászatra is lehetőséget kínál. A környéken található piacokon és üzletekben a látogatók kézműves termékeket, édességeket és ajándéktárgyakat vásárolhatnak.

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon