ÚTIKRITIKA.HU / Strandolás Sri Lankán

Strandolás Sri Lankán

Sri Lankai strandolásról általában | Nyugati part | Keleti part | Déli part | Északi part | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Sri Lanka strandolásról általában

Hullámok, áramlatok, fürdési nehézségek

Sri Lankán a legtöbb strandon számítani kell nagy hullámokra és erős víz alatti áramlatokra. A nyugati parton télen sem kifejezetten nyugodt a tenger. Kivéve, ha olyan a strand, ahol korallpadok védik a vízszakaszt. Ilyenek vannak ezeken a partszakaszokon: Hikkaduwa, Unawatuna és kisebb mértékben Mirissa és Tangalle. Téli utazás esetén ezeken a helyeken nincs gond a tengeri fürdés körülményeivel.  

Miért ilyen nagyok a hullámok? Nézzünk a térképre és meglátjuk, hogy Sri Lanka nyugati partjával szemben hol van legközelebb szárazföld (kb. 3100 km - afrikai partok Szomáliánál). 

Amúgy ez az egész hullámok, áramlatok problematika egyedi, szubjektív módon érint mindenegyes utazót. Függ attól, hogy mennyire zavar minket hullámos tengerben fürödni és attól is, hogy mennyire tudunk jól, magabiztosan úszni. Vannak aztán olyanok, akik amúgy jól tudnak úszni, de a Sri Lanka-i strandokon még a nyugodt tengerben, nyugalmas szezonban is kényelmetlenül, bizonytalanul érzik magukat. 

Egy Sri Lankán sokat megforduló utazó szerint csak augusztusban és a Passikudah strandon találkozott teljesen nyugodt tengerrel. A nyugati parton tehát mindig számolni kell hullámokkal, kivéve az említett korallzátonyos szakaszokat.

Azt is kell tudni, hogy ahol nincsenek nagy hullámok, azért még óvatosnak kell lenni a Sri Lanka-i vizekben, mert veszélyesek a víz alatti áramlatok is.

Nyáron, a monszun idején a keleti és a déli partjainál kevésbé hullámos a tenger. 

,, Szép tengerpart kategóriában Sri Lanka nagyon is versenyképes, jóllehet ehhez is mindenképpen hozzá kell tenni hogy Burmában a hasonló tengerpart fehér homokos (és motorozni is lehet rajta), Malajziában és Indonéziában pedig, a víz alatt is akad látnivaló bőségesen. 

A homok nem fehér, amit az ember minden tisztességes trópusi tengerparttól várna, ugyebár. De soha nagyobb gondot. Itt valóban sikerült tökéleteset választani: távol mindentől, szép hosszú partszakasz, ember szinte senki és semmi, csak a három S (sun, sand, sea). Meg a hullámok. Az óriási hullámok. De nekem pl ez inkább előny volt mint hátrány. Persze riogatnak mindenfélével, hogy bele ne menj mert kb biztosan belefulladsz, és ha valaki nem, vagy nem jól tud úszni, mondjuk pont mint a helyiek akik mondják, akkor ez hihetőnek is tűnik. A hullámokat viszont nem olyan nehéz kiismerni, elég hamar rá lehet jönni hogy hol van az a pont ahol már nem bánt, valamint hogy tudsz eljutni odáig. Ha pedig elkap, akkor nagy levegő, előbb-utóbb úgyis kidob. (2018)" forrás


,, Sri Lankán inkább a sárga homokos part a jellemző, de azért akad olyan, ami már majdnem fehér. Ilyen például Habaraduwa legszebb partja, közvetlenül a teknősfarm mögött. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki, szemet gyönyörködtető a látvány. (2021)

Nyugati part

Negombo

,, Mi télen voltunk itt és nem volt gondunk a hullámokkal. Igaz így sem mentünk sokat be a tengerbe, mert nem nézett ki olyan csábosnak." (aji, 2015)

Bentota

Beruwela

Hikkaduwa

Óceánparti pihenés Srí Lankán! - Bansei by Hotel J***

Kalutara

Marawila

Wadduwa

Waikkal

Keleti part

Arugam Bay, a szörfösök paradicsoma

Jön!

Pasikuda Beach

Nilaveli Beach&Pigeon Island

Jön!

Déli part

Koggala

Tangalle

Unawatuna

Nem egy nagy strand, de vonzereje abban van, hogy kifejezetten nyugis strand, nagyon való családoknak.

„Az Unawatuna Beach a Discovery Channel 2007-es és 2009-es felmérése szerint a világ legszebb strandja.”
Ezt kár volt olvasnom, mert amúgy nem rossz a hely, dehogy a legszebb lenne? Mire föl? Egy jó fekvésű, pálmafák szegélyezte öböl és ezzel nagyjából vége is. A pár száz méteres strandszakasz igen eklektikus, ami a napágyak és ernyők egyvelegét illeti. A strandolók között vegyülnek a helyi srácok szakadt motorcsónakjaikkal, akik folyton el akarnak vinni valamilyen kirándulásra.

Pár éve állítólag elmosta a partot egy nagyobb vihar és akkor egy belga céggel pumpáltattak homokot a víz alól vissza a partra, amit azóta is kikezd a folytonos hullámzás. Ez a mi parti szállásunk előtt például egy méteres falat alakított ki, amin leugrálva lehet csak elérni a vizet. Lent pedig fekete homokot sodor ki a tenger. Nem tudom, hogy ez normális-e, valami másfajta kőzet tévedt erre, vagy konkrétan olajos lett valamitől a homok, minden esetre nem hinném, hogy ettől érdemelte ki a legszebb elismerést. Bár láttunk korallzátonyokat a víz alatt, ami miatt az úszkálás nehézkes, viszont sznorkelezni sem érdemes, mert néhány bágyadt tekintetű fekete halon kívül nincs semmi a partközelben.
Amúgy ettől még jól éreztük magunkat, a közvetlen vízparti szobánkból csak néhány lépést kellett tenni a napágyig. A szobánk is egész rendben volt, leszámítva, hogy nincs bent hűtő. Az egyhetes Gyulai már kezdett olvadozni és a maradék téliszalámink is lassan kenhető állagú lett. Viszont a személyzet bármikor csattintásra hozta a hideg sört és ez feledtette a hiányosságokat.


Este metamorfózison megy keresztül a part, mert a szálláshelyek kitelepítik az éttermeiket a homokba és ott sütik a halat, vadat, s mi jó falat. Van a parttal párhuzamosan egy kis „sétáló utca”, ahol több ékszerbolt is vár ránk, ha mondjuk este kilenckor jutna eszünkbe egy kis zafírt venni. Nagyon gáz. Járda nélküli, sötét, szűk utca, ahol folyton ugrálni kell a tuktukosok elől. Az üzletek szánalmas bódékban árulják portékájukat, az olcsó, hátizsákos szálláshelyek előtt magukat lazának gondoló, valójában csak mosdatlan fiatalok böngészik a telefonjukon, mi a fenét lehet itt csinálni. Megmondom: semmit. Teletömtük a hasunkat kb. 5 ezer Ft./fő és szépen elmentünk aludni, vagy éppen olvasni, mert a magunkkal hozott könyvekkel alig haladtunk, és mindjárt vége a nyaralásnak. (2017)" forrás


M.S. fotója

Északi Part

Casuarina Beach

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Mirissa strand

Ez is a Mirissa strand

Tangalle strand

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon