ÚTIKRITIKA.HU / Sri Lanka


hirdetes


útikritikák


Sri Lanka

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum | Mikor utazzunk? | Vélemények | Fotóegyveleg

.

Kandy - g.t. fotója

Repülőjegy és repülés

 • Budapestről a legkedveltebb eljutási mód repülővel, a Qatar Airways és az Emirates.
 • A Qatar Airways Budapestről dohai átszállással közlekedik. Csatlakozást tekintve mindig van repülőjárat kellemes várakozási idővel, illetve hosszabb - akár stopoveres - megoldás is. Ha időben előre foglaljuk a repülőjegyet (célszerű pár hónappal előre foglalni), akkor még jó árban elérhető az éjszakai 1,5-2 órás csatlakozás! A repülőjegy ára legkedvezőbb esetben 208 000 Ft-tól kezdődik.
 • A Sri Lankan Air Budapestről frankfurti egyszeri átszállással legolcsóbb esetben 210 000 Ft-ért juttatja el az utast Colomboba. Lufthansa viszi az utasokat Németországig, onnan 9 óra 40 perc körüli menetidővel a Sri Lankan légitársaság Airbus gépei szállítják a nyaralni vágyókat. A csatlakozási idők nem rosszak.
 • Bécsből az Emirates 200 000 Ft/főtől foglalható. Egy dubai átszállás van az utazás során, Dubaiból 4-5 órás a menetidő Colombóba. Az Emirates megbízható légitársaság.
 • Qatar Airways szintén jár Bécsből, ám árban nem kedvezőbb mint a budapesti indulás (220 000 Ft a legjobb ár). Menetrend jó csatlakozásokkal bír.

 • A LOT légitársaságot is érdemes megnézni, mert van közvetlen járata Varsó és Colombo között. Hetente háromszor közlekedik.. Lengyelországból Sri Lanka felé szerdán, pénteken és vasárnap, visszafelé pedig hétfőn, csütörtökön és szombaton repülnek a LOT Boeing 787 Dreamlinerei. Az új járat menetrendje a magyar utasok számára is kedvező, Varsóban kényelmes, 2-3 órás csatlakozási idővel lehet átszállni a LOT járatokra.


"Budapest- Doha a Qatar turista osztályán. Kényelmes, nagyon korrekt, kedves kiszolgálás és jó az ellátás. Hosszú csatlakozással mentünk, így közbeiktattunk egy dohai reptérlátogatást. Megnéztünk a first class várót, elképesztő luxus (látványkonya, privát wellness részleg, gyerekjátszók stb.) A reptéri hotelt jobban megéri foglalni a hosszú csatlakoznál, mert az STPC-vel mire kijut és visszajön a városból az utas, elveszít közel 4 órát. Az Oryx lounge 55 USD/ 6 óra ( 2 féle leves, saláták, sütemények, kávé, üdítő, játékszoba, netszoba, dohányzó szoba, a csendes szobában kevés a fotel, mosdóban 1 fürdő, folyamatosan takarítják .) Doha- Colombo szakaszon business osztályon mentünk, fantasztikus volt. Kiváló kiszolgálás, ellátás. Ezen a szakaszon a turista osztály „munkásjárat”, a helyiek mennek Dohába dolgozni, az ülések szűkek, kényelmetlenek. Hazafele 50 perc volt a csatlakozási idő. Mivel 15 perc késéssel indult a gépünk Colombóból, nem várt minket meg a csatlakozó gép, pedig meet & assistant szolgáltatásunk volt…. Bécsbe tudtunk hazajönni. A rutintalan utazók ne foglaljanak rövid csatlakozást- nagy a reptér, át kell menni a biztonsági ellenőrzésen. Sri Lankai beléptetés elég lassú, nagyon kényelmesek. A vízumot ki kell nyomtatni, elkérik, hiába elektronikus. Pénzt a reptéren érdemes váltani. A bizonylatot őrizzük meg, mert ennek ellenében vissza lehet váltani a felesleget. 1USD=143.65 LKR, 1 LKR = kb. 2 HUF." (H. Andrea, andrea.horvath@vista.hu, 2016),, Ne firtassuk, hogy milyen szerencsével, de a lényeg az, hogy a Qatar Airways Business Class osztályán utazhattunk Colombóig. Életemben először adatott meg ez a lehetőség és talán utoljára, ezért aztán lejegyzeteltem magamnak pár gondolatot.


Nyilván azért, mert eddig akárhányszor felszálltam egy tengerentúli járatra, méla undorral haladtam át az első osztályon, hogy aztán bepréseljem magam a turista részleg összezsúfolt sorai közé, most egyfajta szégyenérzet futott át rajtam, ahogy ott pöffeszkedtem a harmadik ülésben, amit inkább hívnék fotelnek. Nem is néztem az utánunk érkező utastársak szemébe, hanem elmerültem az elegáns étlap tanulmányozásában, hogy meghozzam a felelősségteljes döntést, lazacot válasszak előételnek, avagy tapas tálat. Ekkor egy steward lépett oda hozzánk, aki bemutatkozott, hogy ő lesz a cseléd az utunk alatt és mindjárt felajánlott egy francia pezsgőt welcome drinknek, hogy komolyan vegyük a dolgot.

Alighogy felszálltunk kezdetét vette a vég nélküli zabálás. Egy Corona sör kesudióval, hogy ne unatkozzunk, amíg kihozzák az előételt (végül a krumpli salátás lazactál mellett döntöttem) majd a levest. Ekkor már úgy voltam, mint az egyszeri szolga Móricz novellájában, hogy kezdtem magam jóllakottnak érezni, pedig eltökélt szándékom volt, hogy kieszem a qatari emírt a vagyonából. A marhasztéket még legyűrtem, mert csak egy fine dining adag volt, de a desszertbe már csak belekotortam.


Dél volt még és nem voltam álmos, de a nyomógombok segítségével lejjebb csúsztattam a háttámlát, kicsit alátámasztottam a vádlimat és a deréktámaszon is igazítottam egy cseppet, hogy kényelmesen hallgathassam a hi-fi fejhallgatón Jimi Hendrix egyik klasszikus lemezét a teljes diszkográfiából. Eközben elindult a biztonsági tájékoztató videó, hogy mit kell csinálnunk, ha zuhannánk. Vicces volt látni Messiéket, ahogy veszik fel a mentőmellényt, vagy az oxigénmaszkot a Qatar Air és Barcelona focicsapat együttműködésével készült videón.

Ha már itt tartunk, szerintem az előttem lévő sorban ülő fiatal magyar házaspár is egy focista család lehetett. Ez persze csak megérzés, nem volt a srácnak bundeszliga frizurája, sőt hipster szakálla sem, de mindketten rikító színű edzőcipőt hordtak, ami teljes diszharmóniában volt a Louis Vuitton táskájukkal. Fura, hogy az első osztály utasainak többsége egyáltalán nem néz ki milliomos üzletembernek, vagy politikusnak sőt, némelyik egyenesen prosztó szerkóban tolta. Nem hinném, hogy mindegyik valamelyik légitársaság alkalmazottja, vagy túlfoglalás miatt ideültetett ember lenne.

Erősen ki volt nyalva a hátsónk, nem kellett rimánkodnom egy újabb sörért, amikor kifogyott a poharam. Talán csak annyi, hogy a monitorom lefagyott, amikor egy unalmas filmet szerettem volna tovább pörgetni.

Dohában az átszállásnál csak fokozódott a rongyrázás. A business lounge-ban olyan terülj-terülj asztal várt ránk, hogy egy komoly szállodának is becsületére vált volna. Mivel egy falat sem fért le a torkunkon, viszont azt hallottam, hogy nem árt, ha idegen országokban az ember fertőtlenít evés után egy kis alkohollal, töltettem magamnak egy korty Chivas Regal-t, aztán szétcsapattam egy kis Hennessy konyakkal, de tényleg csak a bacilusok miatt. Volt időnk, a csatlakozó járatunk egy órát késett.

Mondanom sem kell, hogy a Doha-Colombo járaton tovább folytatódott a trakta, elvégre vacsoraidő van. Én inkább az alvást választottam és teljesen vízszintbe eresztettem az ülésemet.  (2017)" forrás

Szállásválasztás

Sri Lanka egyre népszerűbb turisztikai desztináció, de a látogatók számának növekedésével nem tud lépést tartani a szigetország szálláskapacitással. Így a meglévő hotelek árai szárnyalnak felfelé. 2012-ben már közel egymillió külföldi látogatót regisztráltak. Természetesen minden Sri Lanka-i hotelnek vannak erősségei, gyengeségei, előnyei, hátrányai. Ez az általunk javasolt hotelekre is érvényes. Független, tárgyilagos szállodaértékeléseink nem csak a választásban segítenek, hanem az előzetes elvárások, remények reálissá tételében. (az értékeléseket folyamatosan frissítjük)

Negombo, nyugati part

Negombo a sziget nyugati partján található város, amelynek van egy szállodás, turistás övezete. Maga a város 16 kilométerre fekszik a nemzetközi repülőtértől, a szállodasor pedig hét kilométerre a városközponttól.

Szállások Negombo-ban:

 • Rani Beach Resort***
 • Jetwing Sea Hotel****
  Jó hotel, nyugodtan lehet választani. Nem luxus, korrekt, jó a strandja. A tisztaság rendben van. A két medence nem különleges. A recepciós személyzet elég hervadt társulat. Az ellátás megfelel a 4 csillagnak.
 • Jetwing Blue Hotel*****
  Inkább 4 csillagosnak érdemes elképzelni. A standard kategóriájú szobák a forgalmas, és kissé zajos főút felé néznek. Nagyon érdemes a tengerpart felé néző szobára befizetni. Az ellátás príma, és szuper a strand is. A sok pimasz varjú idegesítő. Ajánljuk, de nem standard szobával.
 • Jetwing Beach Hotel*****
  4 csillagos szintet érdemes elképzelni, de így is a Negombo-i Jetwing hotelek közül a legjobb. Fő erőssége a konyhája és a személyzet profizmusa.

Bentota, déli part

 • Hotel Club Bentota***+
  Kategóriájában korrekt, tiszta szálloda nagy területen elterülve. Elszigetelt helyen van, de ennek előnye, hogy nyugalom van. Jó a büféétkezések választéka.

Galle, déli part

 • Lazy Lizard Hotel***

Kandy

 • Amaya Hills****
  Nagyon elszigetelt, strapásan megközelíthető hotel a városközponttól 20 percre. Amiért mégis melegen ajánljuk, az a hotel fantasztikus panorámája. Jó az ellátás, szép a szálloda, és klassz a medence, ahonnan élvezhető a csodás kilátás.

Nuwara Elia

 • Emerald Bay***
  Colombo


,, Kassapa Lions Rock 3* http://www.kassapalionsrock.com/ Sigiriya
10 percre van a Lion Rock, szép környezet, szép szobák, nyitott (szúnyoghálóval fedett) zuhanyzó. Csak deluxe szobájuk van, 1 házikó 1 szoba. Az új szárnyban 1 épület/4 szoba, itt kérhető összenyitható szoba. 1 szoba max 2 felnőtt+ 2gyermek, de szűkösen. A kert nagyon szép, rendezett. Jobb minőség, mint a Sigiriya Village .
Amaya Beach Resort & Spa 4*, https://www.amayabeach.com/ Passikudah (keleti part)
Modern hotel, de rögtön mellette a nyilvános helyi strand. Mivel nincs kerítés, őrök állnak a strandon, hogy helyi ne jöjjön át a hotel területére. Szobája hatalmas, kifogástalan. A szobák számozása, mi hol van, nincs rendesen kitáblázva, nehezen lehet eligazodni a hotelben. A bárban a pultosok nem állnak a helyzet magaslatán, lassú kiszolgálás. A reggeli pazar, hatalmas választék, finom. A gyenge pontja a strand, mivel korallos. Kert gyönyörű, árnyékos.
Uga beach 5* http://www.ugaescapes.com/ugabay/ Passikudah
Kicsi hotel, de nagyon modern. Igényes szoba. Az étterem is kicsi, elég nagy a tumultus, van hogy várni kell szabad asztalra. Nagyon jó a konyhája. Itt már nem korallos a strand.

Amethyst Resort 3*/ Passikudah http://www.aitkenspencehotels.com/amethyst/accommodation/river-view-room.html
A part itt már nem korallos, a szoba rendben van, de az összkép mégis kicsit szerény. Folyó szeli ketté a kertet, mely kissé koszos és egy generátorszerű van benne. Kevésbé igényes utasoknak.
The Calm Resort&Spa 4*/ Passikudah http://www.brownshotels.com/calm/
Nagyon jó hotel, sok a gyerek, a part nagy. 2014-ben épült, 70 szoba 5 szobatípus, standardot láttuk, nagyon szép. Igényes hotel.

Anantaya Resort &Spa 4*+/ Passikudah http://www.anantaya.lk/passikudah/
Nagyon jó, igényes lesz, soft opening. Standard szobát és deluxe szobát láttuk, a deluxeban a szobában van egy design kád . Földszinti szobákból közvetlen kijárat a medencéhez. Poolbar, a strand nagyon jó és egész közel van a szobákhoz. Jó szívvel foglalható.

Heritance Kandalama 5*/ Dambulla http://www.heritancehotels.com/kandalama/
A tó másik felén, egy nagyon vacak úton lehet eljutni a hotelhez, a dzsungel közepén. Deluxe szoba: igényes, jacuzzi, a fürdő ablaka a dzsungelbe néz. Híres a konyhája, jó is, sok európai fogás is van. A szállodában repkednek a denevérek, másznak a falon a gekkók! Erre lelkiekben készülni kell!!!!" (H. A., 2016)

Amaya Lake Resort 4*/Dambulla http://www.amayalake.com/ Dzsungelhotel, óriási területen, tóparton. Fürödni a tóban nem lehet. Nagyon kedves a személyzet, lobby hangulatos. Reggeli választéka megfelelő, de rettentően hűtik az éttermet. Sorházban vannak a szobák, előtérrel, hatalmas fürdővel. Kád és zuhanyzó is van.

Vízum

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézést lehet indítani online Srí Lankára vagy igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Vízumügyintézés díja: 14 900 Ft / vízum / fő (vízumdíjat tartalmazza)

A Sri Lankai utazáshoz szükséges vízum a magyar állampolgároknak, de az ügyintézés egyszerű. Az interneten előre intézhető, és lehet bankkártyával is fizetni. Regisztrálás után e-mailben kapunk egy visszaigazolást a regisztrációs kóddal (engedélyszámmal). A regisztrációs kódot ki kell nyomtatnunk és magunkkal vinni az utazásra. A repülőtéren kapjuk meg a vízumot a visszaigazolási lap bemutatásával. Bepecsételik a vízumot, majd beengednek az országba. Arra figyeljünk, ha még egyszer ki akarnák fizettetni velünk a vízumot. Ne engedjük! Ezért érdemes kinyomtatni valamit a kifizetésünket igazolóan, pl. a bankszámlakivonatot. 2011 októbere óta van vízumkötelezettség. 2013 január elsejétől kezdve fizetni kell a regisztrációért (ETA, azaz Electronic Travel Authorisation), mégpedig fejenként 30 USD-t.

A regisztrációhoz a következő dolgok kellenek:

 • Érvényes útlevél (adatai)
 • Személyes adatok
 • Utazással kapcsolatos adatok (repülőjegy adatai, kinti szálláscím)

Az engedély belépéstől számítva 30 napig érvényes és 2x belépéses. Maximum 2 hónappal meg lehet hosszabbítani az engedélyt a Bevándorlási Hivatalnál, de ehhez nyomos indokkal kell rendelkezni. Az útlevélnek a beutazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Fontos hát ezt ellenőrizni mindenkinek a saját útlevelén. Az országba történő belépéskor kérhetik a visszautazásról szóló igazolást (repülőjegy vagy annak foglalása, avagy bizonyítékot a tartózkodás idejére vonatkozó anyagiak meglétére – friss bankkártya kivonat). Sri Lankán nincsen magyar nagykövetség ,tiszteletbeli konzul látja el a diplomáciai feladatokat. A mindennapi ügyvitelt az Új-Delhiben található követség végzi – így az útlevél elveszítése, illetve más problémák esetén is velük kell felvenni a kapcsolatot.

Mikor utazzunk?

Az országról szóló fejezetben Sri Lanka - Időjárás címszó alatt alaposan foglalkozunk azzal, hogy az év különböző időszakaiban jellemzően milyen éghajlati viszonyokra számíthat az utazó.

Vélemények

Remélem nem sértődtök meg, ha írok picit bővebben arról, mire számíthatunk egy magát luxusvillának nevező szállásról, amit összesen 55.000.-forint /éjszaka áron lehet foglalni, Sri Lankán.
Ha röviden szeretnék fogalmazni, valami olyat írnék, hogy abszolút megérte magunk szervezni az egész utat, böngészni az Airbnbn, előre lelevelezni a tulajdonossal mindent, mert nagy meglepetések nem értek, és sokkal olcsóbban kihozható volt az utazás, mint iroda által. (Vagy ha egy hotelbe mentünk volna.)
Önmagában ez az ország szerintem olcsó, de a júliusban kialakult gazdasági válság, az olajhiány, a légitársaságok járattörlései mind erősítették a turizmus gyengülését, így aki ekkor ideutazott őszintén mondom, fényesre nyalt popóra számíthatott
Így történt velük is, hogy bár egy “Basic” óceánparti magánvillát foglaltunk, privát medencével, tengerparttal, személyzettel, reggelivel, 2 felnőtt és egy kisgyermek részére, mégis kaptunk a tulajdonostól egy upgrade lehetőséget egy tágasabb, újabb villába, mi pedig elfogadtuk ezt.
A házikó befogadóképessége minimum 8-10 fő, ugyanis hatalmas terek jellemzik, 4 hálószobával és 4 fürdőszobával rendelkezik, plusz nagy nappali, jól felszerelt konyhával. (Ha így nézzük, eljött volna velünk még 2-3 család, a költségek osztódtak volna, így voltaképpen kijöhettünk volna 18-19.000.- forintból is, családonként, éjszakánként..)
A reggelit és minden más étkezést is (ha igényeltük) saját szakácsok készítették el, a nap bármely szakában. Étlapról választottunk, de ha másra vágytunk (pl nuggets sült krumplival) is ment probléma nélkül. Egy étel sem került 1000 forintnál többe.
24 órás biztonsági őr vigyázott ránk, a mellettünk lévő szolgálati házból, mert bár nem jellemző a bűncselekmény a környéken, de itt ez van megszokva, és voltaképpen nem is bántuk ezt, mert nagyon jó barátság alakult ki Rohite és köztünk, sok kirándulásra elkísért minket, intézett nekünk tuktukot, vagy a környékbeli boltokba kísért el.
2 hetet tartózkodtunk ebben a villában, és az esetek 90%-ában itt ebédeltünk+vacsoráztunk (1-2 esetben mi előre bevásároltunk és ezt főzték meg nekünk.)
Sok helyi ételt, különlegességet készítettek nekünk, gondoskodtak a friss gyümölcsökről, tényleg minden igényünket figyelembe vették.
A távozás napján 70.000.- forintnak megfelelő rúpiát fizettünk minden étkezésért, italért (Cola, Sprite, sör), fagyikért, plusz mosattunk is egyszer. (Igen, szerintem is hihetetlenül alacsony ez az összeg.) (2022)

Fotóegyveleg

Hindu templom Matale városában - Elter Karesz fotója

Tűznyelő - Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon