ÚTIKRITIKA.HU / Negombo


hirdetes


útikritikák


Negombo

Negombo dióhéjban |Vélemények| Ajánlott hotelek | Strand | A városról | Olvasmányos linkek

.

Negombo - Utazás és nyaralás

Negombo dióhéjban

145 ezres lakosság (2021-es becslés)

Negombo a sziget nyugati partján található város, amelynek van egy szállodás, turistás övezete. Maga a város 16 kilométerre fekszik a nemzetközi repülőtértől, a szállodasor pedig hét kilométerre a városközponttól. Negombo nyaralós övezetének szállodaipari és turisztikai felfutásában kiemelkedő szerepet játszott a repülőtér közelsége. Érkezés után, elutazás előtt praktikus itt kipihenni a hosszú repülés vagy éppen a szigettúra fáradalmait. Jó dolog a repülőtért elhagyva kb. 25 perc alatt valamelyik negomboi hotel fogadóterében állni és látni a strandot.

A szállodás övezet tengelyében egy néhány kilométeres egysávos, keskeny út vezet, amelyen vannak a hotelek bejárati oldalai, éttermek, kis boltok. Kellemes kis hely, de egyáltalán nem nagyvilági, s még este is alapvetően álmos hely. A forgalom nem nagy, de zaj azért van. Nincsenek viszont ricsajos szórakozóhelyek, hömpölygő tömeg. Néhány kocsmából hallatszik ki zene. Az utcán a szolgáltatások csaknem teljesen a turistákat célozzák meg. Az éttermek átlagosak, nincsenek gasztronómiai szempontból csúcs helyek.

A turizmus infrastruktúrája, a szállodafejlesztések csak egy-két év óta lendült meg, és Negombo-n is érződik, hogy még van hová fejlődni. Ígéretes, hogy vannak kitűnő, minőségi 4 és 5 csillagos hotelek (Jetwing), és a szállodai éttermekben az igényesek is elégedettek lehetnek. Kellemes, hogy nincsenek a negombo-i hotelsoron magas épületek, többnyire 3-4 emeletesek és a fő utca szerénységének, földszintes boltsorainak is van némi provinciális bája.

Vélemények

,, Egy éjszakát (másfél napot) töltöttünk Negomboban. Tökéletes kezdete volt utunknak, igazi bevezetés a Sri Lankai életbe. Szerettük a város hangulatát, pezsgését, a jó és változatos éttermeit, és sajnáltuk gyönyörű, de elhanyagolt tengerpartját. Érdekes volt megtapasztalni négy vallás, a katolicizmus, a hinduizmus, a buddhizmus és az iszlám együttes jelentét is.

A partnak ez a szakasza - gyalogoltunk kb. 3-4 km-t - gyönyörű, homokos, de szemetes. Kár érte, igazán szép strandokat lehetne kialakítani. A víz mellett inkább helyiekkel találkoztunk: fürödtek, kriketteztek, vagy csak úgy összegyűltek beszélgetni. Szerencsénkre sikerült egy halászat utolsó szakaszát is elcsípni, és a zsákmányt megszemlélni.

Este még kicsit csavarogtunk a városban, ahol nyüzsgő és vidám az esti élet. Rengeteg kis bolt, étterem, bár, bazár várja az éjjeli baglyokat.

Másnap reggel a halpiacon kezdtünk. Az egyik legérdekesebb látnivaló a városban! Ezért érdemes korán felkelni! A terület egyik részén - elég puritán körülmények között - a szárított hal feldolgozása történik. A friss halat műanyag, sóval töltött hordókban pácolják, majd a napon aszalják és szárítják tovább. A kész termék a világ minden tájára eljut. A vásár nem csak a kis, apróbb halakra szakosodott halászok értékesítési lehetősége, hanem a nagyobb halászhajók is megtalálják borsosabb áru portékájukra a vevőt. Megdöbbentő volt látni, milyen hatalmas is tud lenni egy tonhal!

A halak mellett érdemes átmenni a szomszédos zöldség- és gyümölcspiacra is. Pazar a látvány és a kínálat, elvesztünk a sokféle áru között, és szinte belefulladtunk a rengeteg banánba. Sri Lankán 40 féle!!!! banánt termesztenek, a kicsitől a nagyobbakon át a zöldtől egészen a "piros" héjúig. Mindegyiknek más az íze, az ára és a javasolt felhasználási területe is. A sok tengeri herkentyű után felüdülés volt a friss zöldségek és gyümölcsök illatát érezni.(2019)" forrás

Ajánlott hotelek (2022)

3 csillagos: Goldi Sands , Hotel J ,

4 csillagos: Camelot Beach , Jetwing Sea , Bacon Beach , Pledge3 Hotel , Jetwing Lagoon ,

5 csillagos: Heritance Negombo ,

------------------

Nem ajánlottak: The Gateway Hotel Airport Garden by Taj , Jetwing Blue ,

Strandok

A hotelsor partszakasza alapvetően közstrand, bár a szállodaépületek előtti közvetlen sávon már csak a hotelvendégek tartózkodhatnak és a tolerált, jóváhagyott árusok.

A tengerpart szép, nagyon széles, tág terű, kellemes, kemény, világosbarnás homokkal. A strandok nem különlegesek, nem érdemes álomszerű, pálmafás képet elképzelni. A tisztaság rendben van közvetlenül a hotelek előtt, de a halászfalu lakói a part egyéb részein kevésbé ügyelnek erre. A víz is kellemes, jók a lubickolás, fürdés körülményei, a hullámok nem vadak. A tengervíz gusztusos, de sem színe, sem áttetszősége nem tekinthető szupernek.

Sok parton, a hotelek közelében, tetőin élnek varjak. Az a baj, hogy idegesítően rikoltoznak és zavarják a strandolók nyugalmát. Az étkezőket is idegesíthetik, mert nagyon pimasz módon rászállnak az étellel, poharakkal teli asztalokra. Mulatságos, hogy a hotel egy-egy szakosodott alkalmazottjai csúzlival lövi, riasztja a madarakat. A hotelvendégek töprenghetnek, hogy állatbarát érzéseik vagy nyugalmi érdekeik szerint ítéljék-e meg a csúzlis hadviselést.

"Nagyon jó volt megérkezni, a reptértől való távolsága valódi hatalmas előnye Negombónak. Mi pontosan ezért mentünk oda. Először kicsit csalódtunk, thaiföldi nyüzsgést és csillogást vártunk. Az első nyugodt nap után megváltozott a véleményünk. Negombó végtelenül kellemes, kicsit falusias jellegű hely. Találtunk éttermeket, cipészt, mozit, templomot. Kellemes a tenger, nem azúrkék, de selymes és meleg. Nagyon jó a helyiekkel együtt strandolni, nézni a hajókat, fényképezni. Nem találtunk netcafét, ez az egyetlen, ami hiányzott, de a szomszéd hotel lobbyjában végül megoldottuk leveleink elolvasását. Utólag sajnálom, hogy nem töltöttünk itt több időt." (2014)

s.r. fotója

A városról

A nyaralók számára jó program bemenni a hét kilométerre lévő Negombo városközpontba. A bejutás legkellemesebb módja a tuk-tuk. Ez már nem turistás és hitelesen helyi, hétköznapi. Nagyon mozgalmas, rengeteg a szatócsbolt, az egzotikusak utcakép. Teljesen biztonságos a város, a helyiek ügyet sem vetnek a turistára, még a kereskedők sem hajtanak rá. Legfeljebb az úttesten átkeléskor kell körültekintőnek lenni, mert az autóvezetők nincsenek tekintettel a gyalogosokra.

A Negombo-i nyaralás előnye, hogy a város nagyon egyedi. Amszterdami jellegű csatornákat lehet látni. A holland gyarmatosítók hozták ide a vízi közlekedés e rendszerét. A csatornák nagy összevisszaságban tele vannak halászhajókkal.

Negombo sajátossága, hogy az itt lakók többsége katolikus, amelynek gyökerei a portugál gyarmatosítás időszakából valók. Furcsa, izgalmas látni az utcasarki oltárokat. A legérdekesebbek a nagyobb templomok, amelyeknek tágas kertjei játszótérnek, fűre heverős pihengetésre is szolgálnak. Jó hely Negombo, teljes a vallási tolerancia.

Olvasmányos linkek

,, Egyszer elmentem egy kötelező jellegű városnézésre, megnéztem a központot (semmi extra, viszont nincs egy rohadt utcai szemetes sem, másfél órán hurcoltam magammal a kókuszdió héját, amiből ittam) meg a holland gyarmatosítók idejéből ránk maradt halpiacot.

Részt vettem ayurvedikus masszázson is, mert sokkal olcsóbb volt, mint eddig bárhol és mert igazán megérdemeltem egy kis kényeztetést és mert a szálláson sikerült pénzt spórolnom. Egyébként nem nagyon mozdultam ki a hostelből, mert amikor megtettem, idegbajt kaptam a tuktukot, ékszert, teát, pénzváltást, éttermet, szállást, masszázst, idegenvezetést és barátságot ajánlgató helyiektől, akik 3 méterenként szólítottak le és bárhogyan is reagáltam, én voltam a köcsög a végére.

Indulásom reggelére a tulaj intézett nekem reptéri transzfert. Olyan áron, mint a tuktuk, de ez autó volt. Tehát gyorsabb. A gyorsaság meg fontos volt, mert már utolsó előtti napomon is percekben számoltam a távozásig hátralévő időt. Sri Lanka két és fél hónap alatt felkerült az "ide többet soha" listám élére, megelőzve Thaiföldet. Ami azért nagy szó. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

z.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Munkácsi László, 2022. 01. 17. 10:58
Miért nem ajánlják a jetwing Blu Hotelt?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon