ÚTIKRITIKA.HU / Barca - Camp Nou


hirdetes

útikritikák


Barca - Camp Nou

A Barca dióhéjban | Vélemények | Camp Nou | Meccsen kívüli stadionlátogatás | Jegyvásárlás | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

M. Cs. fotója

A Barca dióhéjban

1899-ben alapították.

A játékosok mezén látható UNICEF felirat, logó hátterében az van, hogy a klub ismétlődő 5 éves szerződések keretében évente 1,5 millió eurót adományoz a világon szegény gyermekeket segítő projektek javára.

A Barcelonában játszott El Clasico-ra egy jegy átlagosan 660-870 euró közötti összegbe kerül. 3 évvel ezelőtt még 480 euró körül volt a jegyár. Ha valaki mást tud, az írja meg ide: utikritika@utikritika.hu

Vélemények

A Camp Nouba mentünk múzeumtúrára. Ennek az ára 26 euró volt/ fő. Decemberben vettem a jegyeket. A program kb. 2-2.5 órát vett igénybe stadionlátogatassal együtt. Szerintem megéri kifizetni az árat érte, főleg ha valaki tényleg focidrukker (én nem vagyok az, a páromnak adtam a jegyet ajándékba), mert rengeteg érdekességet látni. Egyetlen szépséghibája, hogy marha sokan vannak, sorok vannak minden nagyobb érdekesség elött. (2022. augusztus)

Camp Nou

(katalán kiejtés: kám nou)

Európa legnagyobb focistadionja. A világon a 3. legnagyobb kimondottan focistadion, a 98 ezres befogadóképességével. (A legnagyobb az észak-koreai, phenjani, 114 ezres, ami azért nem igazi focistadion)

1957-ben építették. Akkor 120 ezres volt a kapacitás, de az idők folyamán, biztonsági okokból csökkenteték le 98 ezerre.

Meccsen kívüli stadionlátogatás

A túra részeként a látogatók bejutnak a múzeumba (évente 1,2 millió látogató), a csapat öltözőjébe, a futballpályára, ahol a gyepen is sétálhatunk, a TV-szobába, és a végén a kezünkbe foghatjuk a Bajnokok Ligája serleget.

A stadiontúra, és a múzeumlátogatás 25 euróba kerül, míg a 6-13 éveseknek 15,50 euró a belépődíj ára, a 6 éven aluliaknak pedig ingyenes.

Stadiontúrára és múzeumlátogatásra minden nap 10 és 18:30 között van mód. Vasárnap és ünnepnapokon 10 és 13:30 között. Meccsnapokon csak a múzeum látogatható,és  az is csak 10-től 15:30-ig. forrás

Őszintén szólva valami jobbra számítottam. Kétségtelenül a világ futballjának egyik Mekkája, de más kevésbé híres stadionokhoz képest, bevallom, nem nyűgözött le a program.
Nem túl interaktív látogatás, ahol fejenként 6 euróért adnak egy telefont, amelyen unalmas videókat játszanak le a Barca történetéről.  Csalódás. (2023)


,, Részt vettünk egy észvesztően jó stadionkörúton is. Megcsodáltuk a vitrinbe kiállított trófeákat, és a lelátóra kisétálva magukba szippanthattuk az aréna atmoszféráját. Bár a 90.000 darab szék még üresen ásítozott, még így is szinte vibrált a levegő. Átéreztem azt, hogy miért is remeg meg minden játékos lába, aki a Barca ellen akar itt futballozni.

A csapat hivatalos shopjában volt alkalmam feltölteni a rajongói készletemet: mezt, szurkolói sapkákat, sálakat vásároltam, sőt egy különleges green-boxos technikával még Lionel Messivel is készítettem közös fotót. " forrás


,, Lenyűgöző a hatalmas stadion, még így, üresen is. Érdekes volt látni az öltözőket, és a sajtótermet.

Idegesítő volt, hogy a látogatás folyamán többszőr is lefotózek minket, hogy aztán a végén piszok drágán kínálgassák a fényképeket. Egy fényképért 20 eurót akartak rólunk legombolni. Nem sikerült..." (Lali, 2016)

Camp Nou túra & Barca múzeum - Elter Karesz fotója

Jegyvásárlás

Mindenképpen érdemes és praktikus előre az interneten foglalni belépést a stadion körútra (tehát nem meccsre). A jegy tartalmazza a belépést az impozáns múzeumba, a megkapó Camp Nou Futballstadionba és a Multimédia Zónába, ahol átélheti  Barca legjobb pillanatait. Ha még nem tudja, mikor szeretne ellátogatni ide, szabadon felhasználható jegyeket is vásárolhat, melyek ugyan drágábban, de nincsenek dátumhoz kötve. Az alábbi magyar nyelvű nemzetközi jegyvásárlási oldalon lehet ezt megtenni: 

FC Barcelona Stadion Körút - jegyfoglalás

Érdekességek

1. 1899 október 22-én egy Hans Kamper nevű focirajongó hirdetést adott fel egy helyi újságban. Azt közölte, hogy egy foci klbot akar létrehozni és keresi azokat, akik ebben közreműködni szeretnének. Meglátta ezt a hirdetést Joan Gamper és Gimnasio Sole helyi focisták. 11 másik játékosal együtt november 29-én találkoztak Kamperrel, és megbezsélésük elvezetett az FC Barcelona létrejöttéhez.

2. A Barca szurkolókat katalánul úgy nevezik, hogy: ,,culés", ami nem mást jelent, mint SEGG. Onnan jön ez a hízelgő elnevezés, hogy hajdan, a régi stadion legfelső soraiban ülő szurkolóknak csak a hátsóját látták az utca felöl. Állítólag a szurkolók erre az optikai helyzetre kellő huncutsággal rá is játszottak.  

3. Az FC Barcelona és a Real Madrid - ugyebár - a legnagyobb vetélytársak Spanyoloroszágban. A szembenállás túlmegy a focin. A Franco-diktatúra idején (1939-1975) a Real Madrid volt a nacionalizmus jelképe és a diktátor személyes kedvence. A Barca a Franco-diktatúrával aló lelki szembenállást testesítette meg, a maga módján. A diktatúra betiltotta a klub katalán nevének használatát, és a klub cimeréből is el kellett távolítani a katalán színeket. A katalán öntudat azonban élt a stradionban, mert nyilvánosan csak ott lehetett katalánul beszélni és katalán lobogókat lengetni. 

Franco bukásának közeledtekor, 1974-ben lett a klub neve újra Futbol Club Barcelona a spanyol Club de Futbol Barcelona helyett. Apró változás, de a szurkolók számára nagy boldogság. 

4. A katalán hazafi klubelnök, Laporta annak idején megkövetelte, hogy minden Barca játékos tanuljon meg katalánul! Egy-két külföldi sztárra ez nem vonatkozik. Például Messinek nem kellett megtanulnia katalánul és soha nem is szólt nyilvánosan katalánul. Azaz állítólag egyszer mégis: egy győztes meccs után az éjszakában berugott és egy elé került hangszóróba belekiabált ezt-azt katalánul. 

Olvasmányos linkek

,, A sors komikus fintora, hogy egy olyan taxiba ültünk be, aminek a sofőrje nem az FC. Barcelonának, hanem a katalán város másik első osztályú csapatának, a rivális Espanyolnak szurkolt. Egyébként egy vidám, jó fej emberke volt, csak épp, amikor megkérdezte, hogy kinek szurkolunk, akkor a szemébe megvillant egy olyan fény, aminek hatására mindannyian jobbnak láttunk megtagadni a gránátvörös-kék lelkünket és inkább semleges drukkereknek vallottunk magunkat. Hát így esett meg az első meghatározó élményünk Barcelonában." forrás

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes