ÚTIKRITIKA.HU / Barcelona


hirdetes


útikritikák


Barcelona

Barcelona

Egészség | Étkezés | Szórakozás | Vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag sürgősen szükségessé válnak. Ennek ellenére utazási baleset és poggyászbiztosítás megkötését is javasoljuk. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” fizetni.

A barcelonai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas közvetlen fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható. Nagyvárosokban, így Barcelonában is, a csapvizet nyugodtan lehet inni. Szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Barcelonában csak igen magas áron lehet többnyire beszerezni.

Higiénia

Barcelonában hatóságilag rosszalják a köpködést. Be nem börtönöznek egy jól irányzott köpésért, de bírságra és szóbeli ejnye-bejnyére biztosan számíthatunk, már ha tetten érnek. 

Étkezés

2019: egy főre étkezés egy olcsóbb étteremben: kb. 3800 forint; két főnek 3 fogásos étkezés egy közepes árfekvésű étteremben: kb. 12 ezer forint

Update 2022: sajnos a helyzet eben a tekintetben Spanyolrszágban nagyon hasonlít a hazai helyzetre. Megfejtés: sokat drágult.

Nem érdemes a szállodában félpanzióra befizetni, mert Barcelona olyan, mint egy hatalmas szabadtéri étterem, minden sarkon van bár, kávézó vagy étterem. Annyiféle nemzeti konyhát ki lehet próbálni, hogy bele se fér az időnkbe! A legtöbb helyi hétköznap a bárokban ebédel, a napi menüt 10 Euró alatt meg lehet úszni itallal. Érdemes kora reggel kilátogatni a Boqueria piacra, ahol szemet gyönyörködtető a friss gyümölcsök és zöldségek sokasága. Itt akár meg is reggelizhetünk az egyik bárban, ahol az aznapi áruból friss szendvicseket és tortillát készítenek. Ha halas ételekre vágyunk, akkor a tengerparti Barceloneta negyedben a helyünk.

Barcelonában az éttermek nyitva tartása igazodik a helyi étkezési szokásokhoz. A reggelit, ami nálunk inkább tízórai lenne, a közeli bárokban fogyasztják el reggel 9 és 11 között, az ebéd emiatt kicsit későbbre tolódik, a szieszta idejére 13 és 16 óra közé, amikor a boltok általában zárva vannak. Az éttermek este 9 körül (!) nyitnak újra a késői vacsorához, amit 9 és éjfél között fogyasztanak. A spanyol reggeli jellemzően kávéból és valami croissant jellegű süteményből, vagy krémmel töltött süteményből (canya) áll. Már tartalmas reggelinek számít náluk, ha az ember sonkával és/vagy sajttal töltött melegszendvicset eszik. A tostada spanyol pirítós vajjal, ennek katalán változata a torrada, amin több a vaj. A katalánok, miként máshol Spanyolországban gyakran reggeliznek csokoládéval töltött fánkrudat.

Több helyen lehet gyors harapnivalókat (entrepan/bocadillos) kapni napközben. Az ilyen kajáldák nevei katalánul/spanyolul: tasqüs/tascas. Némileg kiadósabb étkezéshez ott vannak a menjadores/comedores. A sörözők neve: cerveseries/cervezerias, a borozóké: cellers/bodegas. Komplettebb étkezésre az éttermek szolgálnak. A halételekre, és a tenger gyümölcseire szakosodott éttermek neve: marisqüria.

Tipikus spanyol étel Barcelonában ugyanúgy az étlapon szerepel, mint máshol Spanyolországban. Gyakran a jutányos ebédelést jelentheti a napi menü, azaz a Menu del dia. Három fogásból és valami innivalóból áll. Az ilyen menü kerülhet 6 euróba, de jobb éttermekben akár 25-be. Fontos információ, hogy a helyi szupermarketekben este 10 után nem lehet alkoholos italokat vásárolni! Az éttermek a Ramblas-on sem túl drágák, de tanácsos azért előbb az étlapon megnézni, hogy milyen pontosan az árfekvés.

"Gasztronómia tekintetében nekem nem a tapas bárok jöttek be elsősorban, mint a legtöbb turistának, én a Paella menükért voltam teljesen oda. A paella spanyol nemzeti étel és minden étteremben kapható Barcelonában, alapanyaga mindig rizs és általában valami tengeri herkentyűvel, vagy húsfélével tálalják serpenyőben frissen készítve, a közismert rizottóhoz hasonló étel. Egy paellát szerintem mindenképpen ajánlatos megkóstolni, akár a tengerparton, akár a La Ramblason éhezünk meg, biztos, hogy mindenhol finom lesz. A másik kedvencem a tradicionális spanyol reggeli volt, a „chocolate con chorros”, az édes csurgatott fánk egy csésze sűrű forró csokival." (Gigi)


"A spanyol sonkák és egyéb hentesáruk nagyon finomak. A legjobban nekem a fekete paella ízlett, amiben finom, friss tengeri gyümölcsök vannak. A piacon remek frissen facsart, jéghideg gyümölcslevekkel kezdtük mindig a napot, majd a sajtokat, sonkákat, zöldségeket és a nagyon finom péksüteményeket kóstoltuk meg. Nem nagyon ültünk be étterembe, inkább az utcán ettünk, parkokban piknikezve. Szerintem ez jó módja volt a „beolvadásnak”, sok egyetemista így eszik minden nap. Aztán ha elmúlt dél, jöhet egy finom Estrella, csak, hogy kellemesebb legyen a városnézés." (Bianka)


"Az éttermek kínálata egymáshoz elég hasonló. A kis utcákban találni különleges kis kocsmákat, főleg az óvárosban. Aki eredeti katalán ételt akar enni, annak valamelyik piacra kell elmennie (pl. Mercat Boqueria, Mercat St. Catalina). A piacon a látogató szeme előtt, a bárpultnál készítik el a helyi specialitásokat." (Zsuzsa)


"Ha már Spanyolországban járunk a hagyományos spanyol ételeket érdemes kipróbálni (paella, gazpacho, churros), ami pedig különlegesség lehet, az a katalán édesség: crema catalana. Vaníliás pudingféle égetett cukorral a tetején (kicsit créme brulée jellegű). Tengerparti városból kifolyólag, bátran válasszunk tengeri gyümölcsös, halas ételeket. Egy tipp: A tengerpart felé sétálva a Passeig de Joan de Borbó utcában rengeteg étterem van egymás hegyén-hátán és a legtöbb 10-15 euróért kínál menüket, ahol az előétel, főétel, desszert és egy ital is benne van az árban. Nagyon megéri és igazi spanyol specialitásokat kínálnak. Ha nagyon szimpik vagyunk nekik, akkor még a végén egy koccintásra is meghívnak egy korty „chupito”-val. A chupito lényegében egy light-os pálinka mindenféle ízben és színben. (Sok szórakozóhelyen ezzel csalogatják be a fiatalokat ingyen chupito-t kínálva.)" (Orsi)


"Ha enni-inni akar, egészen különleges jellegzetességek is kipróbálhat, ilyen például a fűszeres szószban készült kagyló, illetve a disznóporc – tapasztalataink szerint ez utóbbit imádják a helyiek." forrás


,,Vacsorázni indultunk a La Ramblára, remélve, hogy találunk egy jó helyet, ahol tapast ehetünk. Találtunk is egy “all-you-can-eat” tapas bárt, ahol 13 euróért bármennyit lehetett enni! (az ital nem volt benne az árban) Tehát 30 euróért jól lehetett lakni két személynek, viszont nem tudom ajánlani a helyet, mivel nem nyújtott semmi extrát – sőt, néhány tapasnál azt éreztem, hogy egyáltalán nem friss, hanem inkább száraz. Jóllakni viszont jól lehetett. (2018)" forrás


,, Ha étteremben esztek, érdemes a napi menüt választani, volt egy étterem, ahol 11,40 euróért kaptunk két fogást, egy desszertet és ketten együtt egy üveg bort. (f.a., 2019)


Az ételeknél résen kell lenni, ugyanis volt olyan hely, ahol a képen alapján hatalmas szendvicset kellett volna kapnom, helyette kaptam egy két falatra sem elég valamit, sok hely inkább gourrmet jellegű, köze sincs az általunk, magyarok által megszokott éttermi stílushoz. Az általam kipróbált helyekről írok egy külön bejegyzést!
☕️ Több helyen is megfordultam, de egyik helyen sem volt az igazi a kávé, számomra nagyon vizes volt még az igazi kávégép által készült kávé is. (2022)

Ajánlott vendéglátó egységek

 • La Lola: Carrer de Escorial 15, a Grácia negyedben a személyes kedvencem és a helyieké is: szinte mindig tele van, gyors és kedves a kiszolgálás, az árkategória is megfelelő, az ételek pedig isteniek (tálak, tapasok, saláták, szendvicsek, hamburgerek, elvitelre is), esténként eléggé zajos, néha sorba kell állni az asztalért.
 • Kikiriki: Gran Via Corts Catalanes 335, a Plaza Espaňa közelében, elegánsabb, mint a La Lola, de szintén nem drága
 • Obama étterem: Gran Vía de Les Corts Catalanes 603, elegáns étterem, kellemes hangulat, koktélok, szuper kiszolgálás, jó árú, igen bőséges, finom napi menü (11 EUR/fő)
 • Xurreria Esetban: Carrer de Arago és Passeig de San Joan sarkán, édességes kis bolt, churrosok, sütemények, chips, szintén személyes kedvenc
 • Bodedebo: Plaza Lesseps 31, rögtön a metrónál, sütemények, szendvicsek, kávék, jó zene, nagyon kedves kiszolgálás
 • Lactuca: Carrer de Provenca 427, a Fresco-hoz hasonló all you can eat étteremlánc, önkiszolgáló étterem, jó árban, viszonylag jó ételekkel, de nagyon rossz kávéval
 • Creps Barcelona: nem olcsó, de nagyon finom édes és sós palacsinták, több helyen, pl. Carrer de Verdi 15, Grácia
 • Chido One Bar Mexicano: Torrijos 30, nagyon hangulatos kis mexikói bár a Gráciában
 • Machito: Torrijos 47, Grácia, mexikói étterem, a magasabb árkategóriában, isteni ízekkel és kedves kiszolgálással

churros (csúrrosz) forró csokiba mártogatva

"A tapas "kis adag ínyencség, főétkezések közti éhség csillapítására." Egy másik definíció szerint fogyasztható főétkezésnek is, legfeljebb több adagot kell kérni belőle. Megint mások azt emelik ki, hogy az ember tapasokkal kíséri a sherryt vagy a bort, nehogy éhgyomorra igyon. Így vagy úgy, "tapasolni" igazán csak jó társaságban érdemes, jó ital mellett. Erre az egyik legalkalmasabb hely Katalónia fővárosa, Barcelona." forrás


"El Bosc de les Fades vagyis a tündér kávézó Barcelona egyik különleges vendéglátóhelye. A legújabb attrakciót a spanyol mese- és mondavilág ihlette. Vannak itt beszélő fák, vízeséses, ősi tölgyek, rémisztő démonok, és természetesen tündérek is. Az egyik termet pedig kísértetháznak rendezték be. A helybeliek és a spanyol nagyvárosba utazók is szívesen betérnek ide." forrás


"Én imádom a tapas-t, mivel a választásod nincs egyetlen ételre korlátolva, amikor végigolvasod a menü rengeteg finomabbnál finomabb ételeit. Néha csak egy falat kellene, hogy az izét érezd, hogy csak megkóstold. Ezen kívül a tapas arra való, hogy megoszd másokkal, így a tökéletes étel arra, hogy a barátaiddal együtt egyed, mint ahogy mi is tettük Mike-kal." forrás


,, Rövid séta után leltünk rá egy étteremre (Snack bar Jofama), ahol a tegnapi helyhez hasonlóan lehetett napi menüajánlatot is kérni fejeként 12 euróért – melyben ital, leves, főétel és desszert is benne foglaltatik. A húsgombóccal és kagylótésztával készült levesünket képtelen voltam beazonosítani, s bár nem okozott felejthetetlen kulináris élményt, mint forró lötty, jól esett. Főétel gyanánt én a kockázatkerülő verzió mellé tettem le a voksom és sajttal töltött, panírozott karajt kértem, míg Andi bátran bevállalta a disznólábból készült pecsenyét. Hát, mondanom sem kell, én jártam jobban. A disznóláb első látásra elég riasztónak tűnt, s bár Andi képes mindenkinél alaposabban lerágni a csontokat, boldogan ropogtatva a porcogókat és különféle cupákos részeket, a kezdeti lelkesedése ezúttal hamar alábbhagyott. A végén persze megszántam némi töltött karajjal, de látszott, hogy finoman szólva nem ette degeszre magát ezen a helyen. A főétel mellé elkortyolgattunk egy-egy pohár vörösbort, majd levezetésképpen kikértük a menühöz járó desszerteket, egy kehely gyümölcssalátát és egy jellegzetes karamell krémes édességet (flam). " forrás


,, Az összes spanyolországi város közül amiket eddig meglátogattam Barcelona tűnt a legdrágábbnak. Gondolok itt főleg az ételekre, italokra, de a belépők is nagyon magasak mindenhova. Az ételek pedig nemhogy csak drágák voltak, de furcsák is. Alig lehetett valami normálisat találni normális árban. Az amihez hozzá voltam szokva Spanyolországban mind hiányzott. Kevés volt a reggeli és ebéd menü, a reggeli általában kávé és croissant volt (nem igazán tipikus spanyol reggeli), az ebéd menü is alig tartalmazott tipikus spanyol ételeket, ráadásul általában 12-13 euró volt (Madridban 10 €). Paella volt, de 14-15 € (Madridban, de Mallorcán is 10, max 12 € volt). Churrost se találtunk sok helyen, általában 4,30 € volt, mi végül 6 euróért! ettünk az Arenas bevásárlóközpontban. A tapas kultúra ami annyira jellemző a spanyolokra (főleg Andalúziára, de Madridra is) Barcelonára szintén nem jellemző... Amit láttunk az a pinchos volt (de azt is inkább csak azon a környéken ahol laktunk), kis falatkák, kenyér/kifli szeletek és arra rátéve különböző ételek, pálcikával beleszúrva, ezek olyan 2-2,50 euróba kerültek. Tapas viszont 5-6 euro (Andalúziában 1,50-3 €), és minden étteremben csak 2-3 féle volt belőle. Sangria egy pohár került 5-6 euróba (inkább vettünk a szupermarketben 3 euróért ést azt ittuk egész héten 😃). (2019)" forrás

Szórakozás

"A 4-es (sárga) vonal Ciutadella/Vila Olímpica megállójánál szinte minden este külföldi fiatalok hada száll le a metróról és özönli el a part menti szórakoztató egységeket. Aki ismeri a járást, az még időben feliratkozik a Facebookon illetve a helyek saját honlapján üzemeltetett listák valamelyikére, amikkel általában éjjel 1-2-ig ingyen be lehet jutni. Aki viszont nem tud ezekről a listákról, az vagy van olyan szerencsés, hogy összefut az utcán egy hosttal/hostessel, aki a kezébe nyom pár meghívót aznap estére (ami hasonlóan működik, mint a lista tehát nem érvényes egész éjszaka, és van, hogy csak kedvezményt nyújt), vagy pedig kifizeti a 15-20 euró között mozgó belépőt." forrás


"A Tibidabo Hegy tetején, Barcelona gyönyörű városa mögött fekszik a Tibidabo Vidámpark varázslatos világa. A park egyedi élményt nyújt két szempontból is, az egyik, hogy több mint 100 éves, az egyik leghosszabban nyitva tartó Európában, a másik, hogy egy gyönyörű helyre, egy hegy tetejére építették. Összesen 25 különböző játékot lehet kipróbálni, amikben régi is és új is helyet kapott. A játékokon kívül sok bolt, étterem és kávézó biztosítja, hogy minden kéznél legyen, ami egy tökéletes naphoz kell. Amióta először fellátogattam a hegyre, azóta szerettem volna benézni a vidámparkba is. Az ötéves keresztlányom, Malna megérkezése egy tökéletes alkalomnak bizonyult. Péntek este érkezett meg édesanyámmal és szombaton reggel már pakoltuk is fel őket, hogy meglátogassuk a Vidámparkot." forrás


Csúcs bulihely: Café del Mar - link

Vásárlás

Vásárlás szempontjából Barcelona nincs Párizs vagy Milánó szintjén, ám bizonyosan Európa egyik legstílusosabb nagyvárosai közé tartozik. Barcelonában mindent meg lehet venni, amire az utazó vágyhat, és még annál is többet. A legjobb bevásárló környékek talán ezek: A Passeig de Graciatól délkeletre fekvő utcák, a Carrer d'Aragound-tól északra a Bulevard Rosa arcade, a Placa de Sant Josep Oriol környéke, a Barri Gotic, azaz a gótikus negyed utcái (pl. Carrer de la Portaferrissa, Carrer del Call, Carrer de la Boueria, Carrer de Ferran, Carrer de la Llibreteria). Vannak kis „hippi” ruhaboltok, de gyönyörű, márkás ruhaszalonok is, ezek főként a Paseo de Grácia-n helyezkednek el. Hasznos tudni, hogy a boltok általában bezárnak a szieszta idejére, délután 1 és 4 óra között. Július 5-én szokott kezdődni a nyári kiárusítás. A nagy áruházak (pl. El Corte Ingles) vagy bevásárlókomplexumok (El Triangle) hétfőtől szombatig 9 vagy 10-től este 21 vagy 22-ig vannak nyitva. Aki kifejezetten vásárlás céljával jön, annak érdemes kimennie a közeli La Roca Village-be, ami egy outlet város. Barcelonában a napsütéses időjárás miatt az emberek inkább a sétányokon elhelyezkedő üzleteket részesítik előnyben, s ezért kevés bevásárlóközpont van. Ez utóbbiak közül említésre méltó a Plaza Espanya-n található Las Arenas, amely egy régi bikaviadal épületéből lett kialakítva.

"Ha valamilyen szuvenírt szeretnénk vásárolni, akkor azt ne a főutcán tegyük, mert ott a legdrágább a hűtő mágnes és az egyéb emléktárgy, ott alkudni sem nagyon lehet. Ehhez inkább a gótikus negyedben lévő kis utcákat ajánlom, ott sokkal olcsóbban lehet hozzájutni, és még alkudni is lehet." (Gigi)


"Nyitva tartás – Minden zárva tart kb. dél és 3 között. Ez nyilván nem siesta, mert az az olaszoknál van csak, hanem ebédszünet. Lehetséges, ez még a fritőz előtti időkből való, amikor sokkal időigényesebb volt annyi olajat felhevíteni. A kis boltok ehhez nem mindig tartják magukat, a bevándorlók (török, pakisztáni, marokkói) boltjai folyamatosan (kivéve iszlám ünnepeken) nyitva vannak, a katalán boltok meg amikor éppen úgy gondoljak. A rapszodikus nyitvatartási bajnokai a dohányboltok (csak itt lehet dohányt venni, cigarettát lehet bárokban automatából is), megfejthetetlen a ritmus, amiben a tulajnak dolgozni van kedve. Laktam dohánybolt felett, 4 hónap alatt sem sikerült 50% fölé vinni a találati arányt, hogy mikor van nyitva… vagy igen vagy nem." forrás


"Ezután a St. Josep (vagy la Boqueria) vásárcsarnokba megyünk. Tele van turistákkal. Összességében kicsit csalódott vagyok tőle, mert a 19 évvel ezelőtti ittlétemből valami másra emlékszem. Valami eredetire, valami a helyre tipikusra és nem ilyen turistacirkuszra. Szinte csak sonka-, gyümölcs-, és édességstandok sorakoznak mindenhol. Rengeteg friss gyümölcsleves stand van. Az árak őrületesek, pl. 100 g mandula 5-6 Euro, vagy egy kis zacskónyi édességet pont a szemünk előtt vesz valaki 30 Euroért...a sonkákról ne is beszéljünk." forrás


Mindenhol lehet kártyával fizetni, az utolsó piacosnál is, ha fél euróért veszel valamit, akkor is, nem húzzák a szájukat, nincs "jaj, most nem működik a terminál, aggyá már készpénzt" duma, nagyon kényelmes az egész. Így nem is vittünk magunkkal semmit, csak egy telefont, amivel lehet fizetni és egy fizikai bankkártyát, ami két esetben kellett: metrójegyet nem lehet érintős fizetéssel venni az automatánál, így ott be kell dugni egy kártyát, illetve a TGV gyorsabb mint a térerő, ezért a büfés az étkezőkocsiban megkért, hogy a bedugós módszert használjuk, de ezt kedves francia akcentussal tette, szóval nem értettem félre. (2022)

l.n. fotója


,, A piacon senki ne vegyen kimérős csokit, mivel kb 4-5 darab csoki 12 (!!!) euróba került – jó nagy pazarlás, nem ér feleannyit sem, finom sem volt túlzottan… Viszont az 1-2 eurós shake-eket és gyümölcstálakat érdemes megkóstólni, mivel olyan gyümölcsöket is tesznek bele, ami itthon alig található meg, pl. papaya, sárkánygyümölcs, maracuja – mellesleg nagyon finomak is.(2018)" forrás


,, A legtipikusabb katalán szuvenírek a kakiló figurák (caganer). Ezek eredetileg a katalán betlehem részét képezték, ma viszont már minden híres emberről illetve kitalált karakterről készül ilyen figura, és nincs olyan szuvenírbolt, mely ne lenne tele velük (a kép az internetről van, mivel sajnos sajátom nincs). (2019)" forrás

El Corte Ingles nagy nevű spanyol áruházlánc barcelonai tagja - M. Dávid fotója

Közlekedés

A reptér vonatkozásában a Barcelonába való be- és kijutás szuper. A hagyományos taxizás mellett lehet menetrend szerinti reptéri buszt (Aerobusz T1-T2 6 euróért) vagy metrót (L2) választani. A központban lévő nagyobb tereken állnak meg. A belvárosba jutáshoz feltétlenül át kell szállni róla, a kék vagy a zöld vonalra.

Gyaloglásnál a turista hamar észreveszi, hogy a többi gyalogos (főleg a helyiek) tojnak a piros jelzésre és átmennek az úttesten, ha az veszélyes is. Azt nézik hülyének, aki betartja a szabályokat.

Hola Barcelona Transport Card online vásárlás itt.

,, A landolást követően eltartott egy ideig, míg kikeveredtünk a hatalmas reptérről, ráadásul még azt is ki kellett találnunk, miként jutunk be a városba.
Szerencsére több opció közül választhatunk. A leggyorsabb megoldásnak a közvetlen reptéri busz (Aerobús) bizonyul, melynek díja 5,90€ egy irányba, 10 percenként közlekedik, s mindössze három helyen áll meg az egész út során. Emellett választhatjuk a Renfe Operadora (Spanyol Vasutak) által üzemeltetett „R2 Nord” vasúti vonalat, mely a repteret a belvárosban található forgalmas Estación de Barcelona Sants (röviden „Sants”) pályaudvarral köti össze, ahonnan metróval bárhova eljuthatunk. A legkevésbé idő- és költséghatékony bejutási mód, ha végig csak metróval jövünk, mivel nemcsak jóval hosszabb utazással és több átszállással kell számolni, de külön reptéri metrójegyet (Bitllet Aeroport) kell rá váltani 4,90€-ért. Aki mégis a metrót preferálná, az Aeroport T2 végállomásnál a #L9 (sötét sárga színű) vonalat kell választania.

A Barcelonába érkezéskor mindenképpen érdemes beszerezni egy egyszerre több személy által is használható, egyzónás, 10 utazásra jogosító T-10 kártyát mindössze 9,95€-ért, mellyel szinte minden tömegközlekedési eszközt (beleértve a #R2 reptéri vonatot, buszt, villamost és metrót) lehet használni.
Amikor persze megérkeztünk a reptérre, egyszerre elég nehezen lehetett áttekinteni az összes lehetőséget, és nem egészen értettük, hogy a T-10 jegyet, amit a metróperon végében lehet venni, miért nem fogadják el a metrón, és miért terelnek át mindenkit inkább a vonathoz. Mindenesetre mentünk amerre a tömeg ment, és nem is jártunk rosszul ezzel, mivel a következő #R2 vonat nem sokkal később indult is a városba.  " forrás

Tömegközlekedés (metró, busz)

Az 1 útra szóló jegy 1 óra 15 percig érvényes és korlátlan átszállási lehetőséget biztosít, ezzel bárhová el tudunk jutni a városon belül. Hasznos 10 alkalmas T-10 bérletet venni, ezt több személy is használhatja. Barcelona zónákra van osztva, az alap bérlet az 1-es zónára vonatkozik, ezen belül érvényes a Hév-szerű Rodalies vasúton és a repülőtér 2-es Termináljára közlekedő vonalon is. Sajnos az új, 1-es terminállal még nincs direkt metro/vonat összeköttetés, onnan az emelt árú Aerobus visz be a Catalunya térre.

"Barcelonában a közlekedés kiváló, de érdemes a buszközlekedésnek előre utánanézni, mert nem reklámozzák annyira mint a metrót, pedig sokkal kényelmesebb és több helyre lehet eljutni vele." (Vista-utazó)


A vonaljegy nem olcsó (2.40 euró), viszont ha többször tervezzük a tömegközlekedési eszközöket használni, mindenképp érdemes egy T-Casual kártyát beszerezni. A T-Casual használata zónákra oszlik (de Barcelona egésze az egyes zónában található), 11.35 euróért pedig 10 utazást is tehetünk vele a városon belül (sőt, ha eszközt váltunk, 75 percig egy jegyként számolja fel az utazást).

A vásárlás nem bonyolult, egyszerűen egy automatánál kiválasztjuk a T-Casual opciót, a számunkra szükséges zónát, majd az adott kis kártyát minden alkalommal érvényesítjük – tíz alkalommal pedig értelemszerűen működni fog. Hasonlóan jó megoldás lehet a Hola Travel Card, mely ára a kiválasztott napok számától függ (2 napra például 16.40, 4 napra 31 euró), előnye viszont, hogy a reptéri metróra is használható, illetve korlátlan utazást engedélyez a tömegközlekedésen. Mivel a mi utazásunk során reptéri metróra nem volt szükség, illetve a gyaloglástól sem tántorodtunk el, maradt az olcsóbb, de kiváló T-Casual opció.(2022) forrás

Villamos

Kerékpár, roller

A bevállalósabbak bérelhetnek biciklit, Barcelona város által üzemeltetett biciklibérlési szolgáltatás, a Bicing pontok a város minden részén megtalálhatóak.

"A "Bicing" kerékpárkölcsönzés, mint tömegközlekedési eszköz csak a helyieknek van, illetve aki huzamosabb ideig tartózkodik kint, mert csak plasztik kártyával lehetséges a bérlés és az igénylés menete kb. 10 nap, postán küldik ki, tehát a mezei turistáknál sajna nem működik, pedig amúgy nagyon jó kezdeményezés!" (Orsi)

Egy tipp: Tömegközlekedés biciklivel! Csak azoknak, akik huzamosabb időt töltenek a városban (pl. kint tanuló diákoknak). A Bicing egy újszerű bringabérlés, pontosabban kerékpárral való tömegközlekedés. A város különböző pontjain vannak tárolók, ahonnan egy plasztik kártyával lehet leakasztani a biciklit, áttekerni a városon és letenni egy másik tárolóban. Így nem kell feleslegesen a „parkolással” és kerékbilinccsel törődni vagy azon idegeskedni hol nincs útban vagy vajon ott lesz-e még, mikor visszajövünk. Kijelzőn látszik melyik a legközelebbi tároló, ha nincs már egyetlen egy szabad kerékpár sem vagy éppen beteltek a helyek.

,, Barcelona olyan város, ahol a turisták könnyedén kerékpározhatnak a látványos útvonalakon, melyek között vannak könnyűek és igazán megerőltetőek is. A városban vannak olyan cégek is, melyek biciklitúrákat is szerveznek. Valami különleges van abban, ahogy kerékpározás közben megcsodálhatjuk az egymás mellett megjelenő természeti- és városképet. Tulajdonképpen, ez a barcelonai biciklizés valódi csodája. Mi több, városi útvonalak is vannak, melyek során a kerékpárosok Párizs shopping központjain és látványosságain keresztül haladhatnak. Ez a legkönnyebb bicikliút Barcelonában, így még a kezdő kerékpárosok is könnyedén „megküzdhetnek” vele. (2019)" forrás

Taxi

Szerencsére Barcelonának 1 hivatalos taxi cége van, mely szabott tarifával üzemel. A reptérről kb. 30-40 EUR-ért visznek be a városba, de poggyászonként plusz díjat számolnak fel! A városhatáron kívül nagyon megugrik a fuvardíj!! Az autók feketék, oldalt sárgák.

Uber

Működik, teljesen átlagos árakon.

Távolsági busz

A tengerparti nyaralóhelyek, városok között állandó autóbuszjáratok közlekednek.

Gyorsvasút (HÉV-szerű)

Barcelona és a Costa Brava tengerpart között gyorsvasút közlekedik kb. félóránként (kb. 6 EUR oda-vissza).

Saját vagy bérelt gépkocsival közlekedőknek való információk

Autóbérlés könyen, gyorsan itt. Csak azoknak javasolt, akik a bérelt autót Barcelonán kívül szeretnék használni.

A személyautóval érkezőknek mindenképpen ellenőrizzék, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya, környezetvédelmi igazolás) magunkkal legyen. Nemzetközi jogosítványra Barcelonában nincs szükség. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. E kötelezettség megszegőit akár 90-100 euróval is megbüntethetik.

A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. A gyorshajtásért kiszabott büntetéseket mindig tudják bizonyítani. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, mert különben simán lefoglalják a járművet. A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik. A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága általában 90 euró, de lehet akár 250 eurót is.

Fontos! Még öt percre se hagyjuk az autónkat a tilosban parkolni. Gyorsan képesek elvitetni az autónkat. Az elszállított jármű visszaszerzése igen bonyodalmas, hosszú és költséges folyamat. A helyi hatóságok különösen szigorúan büntetik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használókat. Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró. A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, rendkívül súlyos pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják. A sebességhatár lakott területen 60 km/h, lakott területen kívül 80 km/h. A sebességkorlátozás kirívó megszegőit akár szabadságvesztéssel is büntethetik. 1,2 gr/l -nél magasabb alkoholszint esetén az ittas vezetés szintén bűncselekménynek számít.

"A közlekedés nagyon jól megoldott, közlekedési dugót nem nagyon láttunk. Ennek oka szerintem többek között az is, hogy ha jól vettem észre, nem nagyon lehet sehol balra nagy ívben kanyarodni. Így lehet, hogy kerülővel jut el az ember a céljához, de nem kell megállnia szinte soha. A tömegközlekedés elsőre káoszosnak tűnhet, de ha az ember 5 percet eltölt a térkép tanulmányozásával, hirtelen minden világossá válik. A metróvonalak nagyon jók, bármit meg lehet közelíteni direkt vagy egy-két átszállással. Érdemes Barcelonába érkezéskor venni egy T10 bérletet, amely egy budapesti tízes gyűjtőjegynek felel meg, de ez nem 10 átszállást jelent, hanem 10 olyan utat, hogy közben akárhányszor átszállhatunk. Ezzel lehet ám kicsit csalni is, mert mi egyáltalán nem találkoztunk ellenőrökkel. Béreltünk biciklit, ami nagyon hasznosnak bizonyult és megbizonyosodtam róla, hogy igenis léteznek olyan városok, ahol az autósok tisztelik a kerékpárosokat. Egyszer sem kellett leszállnunk, hogy cipeljük a lépcsőn a kétkerekűt, mindenhol kialakították a bringasávot, és minden átkelőnél lejtős a járdaszegély." (Bibi)


"A város bejárásához érdemes tömegközlekedést használni. Rengeteg busz és az egész várost behálózó metróvonal van. Sűrűn közlekednek és tényleg az egész várost behálózzák. Lefele menet kell lukasztani (elektromos átengedő kapuk vannak) és akár többször is át lehet szállni egy jeggyel. Minden metrómegállóban van több jegy automata, itt kell bepötyögni milyen jegyet szeretnénk, át tudjuk váltani a katalán nyelvet spanyolra vagy angolra. Készpénzzel és kártyával is lehet fizetni. Aki ismeri a nagyvárosok tömegközlekedési szokásait, szabályait és felfogását, annak könnyű dolga lesz. Minden megálló tökéletesen ki van táblázva, szinte nem lehet elveszni. Mindig azt kell figyelni, hogy ahova akarunk menni az a metró melyik végállomása felé van irányban és azt kell követni. A legtöbb metró kocsiban elektromos kijelző mutatja melyik állomásokon haladtunk már el és villogva mutatja melyik lesz a következő. Tipp: Közlekedéshez érdemes bérletet venni, attól függően, hogy ki hány napot lesz ott, vannak 1, 2 és több napos bérletek is. Ami a legjobban megéri szerintem az a T10-es gyűjtőjegy, ami 10 utazásra jogosít és minden egyes lukasztásnál mutatja, mennyi van még hátra. A sima vonaljegyet „sencillo”-nak hívják és meglehetősen drága (2 euro)." (Orsi)


"A barcelonai autósok híresen felelőtlenül vezetnek, 19 percenként történik baleset a nagyvárosban (igaz Róma rosszabb). A hétvégén e statisztikai tételben hajráznak: percenként 10 baleset. Szóval a turista jobban teszi, ha nem autózik Barcelonában, hanem gyalog mozog. Így tesz a barcelonaiak többsége is, ezért a járdákon is érződik csúcsforgalom. Szerencsére Barcelonában rengeteg sétálóutca található. Valaki kiszámolta, hogy a barcelonai sétálóutcák összterülete, a 130 hektár megfelel 260 stadion méretének. Spanyolország legforgalmasabb sétáló utcája is Barcelonában van. A Portal de l'Angel-en óránként 300 járókelő fordul meg (nem fel)."


"Itt úgy vannak beállítva a lámpák, hogy mikor pirosról zöldre váltanak akkor nincs közben sárga. Ezt a funkciót a motorosok, robogósok helyettesítik. Ők ugyanis jól előre állnak és figyelik a keresztirányú forgalomnak szóló lámpákat és amikor az vált akkor ők indulnak is még bőven pirosban. Ilyenkor kell sebességbe tenni a váltót, hogy a zöldre te is indulhassál. És ezt teljesen megbízhatóan művelik." forrás


Barcelona Hop On - Hop Off Busz - internetes foglalás magyarul itt

Barcelona csodálatos látványosságainak feltérképezése a legkényelmesebb módon!


,, - A közlekedés nagyon jó Barcelonában, főleg a metro, melynek 12 vonala van, és szinte bárhova el lehet jutni vele, minden nevezetességet összeköt. A metrón kívül használhatjuk a buszokat, villamosokat, és a regionális vonatokat is (R, S). Többféle jegyet vásárolhatunk. Aki egyáltalán nem tervezi a közlekedést használni, vehet egy darab egyirányú jegyet (ára 2,20 €). A legjobban a T-10 gyűjtőjegyet éri meg venni (10,20 €), ez 10 darab jegyet tartalmaz melyek 75 percig érvényesek. Többen is használhatjuk a jegyet, használata egyszerű, minden alkalommal ahányszor felszállunk valamire le kell őket kezelni, annyiszor ahányan használjuk. A metrónál, vonatoknál kapuk vannak, ezeken jegy nélkül át se jutnánk, buszokon klasszikus "dobozok", mindkettő egyformán működik, a jegyet bele kell szúrni (papír jegy, nem chip kártya). Ha egyik metróról szállunk át a másikra, vagy metróról vonatra általában csak egyszer kell lekezelni a jegyet, mert csak folyamatosan megyünk tovább, nincsenek újra kapuk, csak ha kimennénk. Fontos azonban megjegyezni hogy ugyanazon a metróvonalon visszafelé nem utazhatunk ugyanazzal a jeggyel! Automaták minden állomáson vannak, itt vehetünk gyűjtőjegyet. Több zónás gyűjtőjegy létezik, 1-es zónát vásároljunk, ebben benne van egész Barcelona. Vehetünk még Hola Barcelona Travel Card-ot is, 2 napra 15,20, 3 napra 22,20, 4 napra 28,80 €, de nem éri meg. Mindenhol azt olvastam és mindenki azt tanácsolta hogy T-10 jegyet vegyünk, sokan azt mondták hogy egy elég volt kettőjüknek... Na ezt nem igazán értem, mert nekünk háromra volt szükségünk a 4 nap alatt (kettőnknek), és úgy hogy rengeteget gyalogoltunk is, és a szállásunk se volt túl messze a központtól. De Barcelonában tényleg nagy távolságok vannak, ezzel számoljunk. Viszont még így is olcsóbbra jött ki mintha 4 napos travel card-ot vettünk volna (személyenként 15 euro, és egy utunk végül még maradt is).
- Biciklit is sok helyen lehet a városban bérelni, ezek pirosak.
- Még egy érdekesség, a barcelonai taxik sárga-feketék (ilyet még nem láttam). (2019)" forrás

Közbiztonság

Barcelonában a közbiztonság nem rosszabb, mint más, turisták által ellepett európai nagyvárosokban. Egy tekintetben azonban mindenképpen rosszabb: Sokak szerint Európában Barcelona a zsebtolvajok Mekkája! A józan óvatosságra szükség van, mert Barcelonában turistákra szakosodott bűnözői csoportok ténykednek, mégpedig elég aktívan. Nem rablók, hanem tolvajok. Többnyire a hagyományos, trükkös, csaknem észrevehetetlen zseblopások a jellemzők, és csak nagy ritkán fordulnak elő erőszakos, bandákban elkövetett rablások, támadások. Rablás esetén jobb nem ellenállni, mert a saját és a családunk, úti társaink testi épségének a megőrzése fontosabb.

Gyakori sajnos, hogy az ellopott mobiltelefonra elképesztő számlát csinálnak az előfizető kárára. Amit ellene tehetünk: pin kód használata, illetve lopás esetén azonnal le kell tiltani a kártyát és feljelentést tenni.

A legjobb megelőzni a bajt, azaz az értékeinket, okmányainkat hagyjuk a szállodai széfben!!! ha nincs szobai széf, akkor lehet, hogy van ilyesmi a recepciónál. Ha mégis magunkkal viszünk értékeket, akkor azokat inkább hordjuk a ruházatunk alá rejtve vagy a testünkhöz szorosan tartva. Nem ajánlott autóstáskát vagy övtáskát hordani. Ne tartsák egy embernél az összes készpénzt, jobb inkább elosztani az utazó társak között.

A kizsebelés jellemző színterei: a turisták által erősen látogatott, zsúfolt helyszínek (pl. las Ramblas), nevezetességek (pl. Sagrada Familia), és főleg a metró! A metrót azért szeretik a zsebesek, mert gyorsan ki tudnak ugorni a megállónál a kocsiból és az áldozat a bezáródott ajtó mögött már tehetetlen, ha rájött, hogy meglopták. Egy turista beszámolt arról, hogy ugyanazon a Barcelona-látogatás folyamán négyszer (!) kísérelték meg kizsebelni a metrón (egyszer sikeresen). Figyelni kell a zsebesekre, főleg a las Ramblas környékén és a Raval negyedben, mert egy pillanat alatt képesek megszabadítani a turistát az értékeitől.

Egyszerre ne legyen nálunk 20-30 Eurónál több készpénz, és utazás előtt mindenképpen csináljunk fénymásolatot az útlevelünkről. Ez utóbbit jobb, ha a szállodai széfben hagyjuk. Hasznos védekezési trükk, ha a pénztárcát dafke üresen hagyjuk (mondjuk ez sok magyarnak trükk nélkül is könnyen megy) és valami szokatlan helyre rakjuk a pénzt. Viszont jó hír: nagyon sok a rendőr az utcákon, hogy elbátortalanítsák a zsebtolvajokat. A rendőrök segítőkészek a turistákkal és még angolul is tudnak valamennyire. Éjszaka ne nagyon kóboroljunk ismeretlen negyedekben, inkább maradjunk a fő csapáson, és határozottan mozogjunk. Ha nagyobb értéktárggyal utaznak, javasolt biztosítás megkötése lopásra és egyéb károkra. Ha autóval utazunk, akkor ne hagyjuk őrizetlenül a gépkocsit benne bárki által látható csomagokkal.

A személygépkocsival utazók figyelmét felhívjuk a helyi bűnözői körök rendkívül elterjedt, alábbi módszerére: A külföldi rendszámú autóval a városba érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kistáskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló, kerékkiszúrós trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is. Megelőzés: ne hagyjuk táskáinkat kívülről jól látható helyen az autóban még menet közben sem; ne hordjunk minden értéket (útlevél, pénz, szállodai voucher, bankkártyák) egy helyen; kerüljük a város azon veszélyes kerületeit, ahol erre szakosodott bandák garázdálkodnak (Barcelonában: Avenida Meridiana).

Egy motoros kitépte a kezemből a táskámat. A legelegánsabb főutcán. Hitelkártyák, készpénz, dokumentumok. Nanushka-táska, edzőcucc. Szörnyű érzés. Úgy érzed, mintha összekoszoltak volna. Hibásnak érzed magad, egyből azt számolgatod, hogy mit rontottál el. Pedig egy bűnöző támadott meg és erőszakolt meg. Nem hagyom, hogy elrontsa a nyaralást ez a szemétség! (2023) forrás


Az utazás alatt végig biztonságban éreztem magam, 22 óra körül is sétáltam egyedül az utcán, de nem ért semmi atrocitás. Egy alkalommal késő este, mikor sétáltam vissza a szállásra, akkor odajött egy arab jellegű pasi, megkérdezte kétszer, hogy egyedül vagyok-e, nyilván itt bekapcsolt a vészjelző, hogy azt kell mondjam, nem vagyok egyedül, mert ezt követően megkérdezte, van-e kedvem sétálni vele, mondtam, hogy nincs. Ezen a ponton elnézést kért és el is ment. (2022)


Nekem sajnos az első napunkon ellopták Barcelonában a telefonomat a lezárt táskámból. Aki ide utazik, annak mindenképp javaslom, hogy kössön utasbiztosítást, ami lehetőleg fedez ilyesmit (nekem is volt szerencsére). Egyébként a város maga tényleg csodás, de rengeteg a tolvaj, nagyon kell vigyázni! (2022)

.

                                                     Terrorellenes éberség a turista nevezetességeknél - n.i. fotója

Hasznos viselkedésmód: Ha már kiszúrták a kerekünket és feltűnt a "segítőkész motoros", forgalmas helyen álljunk meg, értékeinket fogjuk kezünkbe, az ajtókat zárjuk be, dudálással és a vészvillogó bekapcsolásával hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ha lehetőség van rá, mobiltelefonon kérjünk rendőri segítséget.

,, Nagyon vigyázzatok az értékeitekre!!! Rengeteg a zsebtolvaj, sajnos az egyik barátnőmnek el is lopták a tárcáját, a másik útitársamnak meg majdnem ellopták a fényképezőgépét. A metrót ha lehet, hanyagoljátok, háromszor utaztunk rajta, ebből kétszer találkoztunk zsebtolvaj bandával. Inkább buszozzatok vagy gyalogoljatok, többet is láttok a városból. (f.a., 2019)


"Barcelonát emlegetik a zsebtolvajok Mekkájaként. Szerencsére nekem soha nem volt emiatt kellemetlenségem, bár azt hozzáteszem, hogy nagyon vigyázok az értékeimre, szóval nem sok esélyt adtam nekik. Sok olyan esetről hallottam, hogy szinte lehetetlen helyekről emeltek ki az emberek táskájából értéket. Másik negatívum a sok tengerparti drogárus és kínai masszőr, akik egy percenként jönnek zavargatni a „portékájukkal”. Udvarias visszautasítás sem segít, mert igaz, hogy elmennek, de tíz perc múlva újra próbálkoznak." (Bibi)


"Mindenfelé rendőr, a tengerparton is. Feliratok figyelmeztetnek a személyes cuccok megőrzésére. Sötétben veszélyesebb." (Zsuzsa)


"A közbiztonság olyan, mint bármelyik nagyvárosban, nincs különösebb probléma vele. Amire nagyon oda kell figyelni, akárcsak Spanyolország többi részén, azok a zsebtolvajok. Nagyon sok rablás történik, utcán sétálva, étteremben, tömegben. Többször hallottam, hogy a járda szélén sétálók kezéből kapták ki a táskákat az elhaladó motorosok, és őket még üldözőbe se lehet venni." (Orsi)


"Tegnap kaptam egy mailt egyik blogolvasómtól, hogy az anyukájával szeretne utazni Barcelonába, de olyan durvákat olvas a neten az ottani kriminalizmusról, zsebtolvajlásról stb, hogy tegnap alaposan rám ijesztett, mert azt írta, hogy a fényképezőgépet és lelopják a turista nyakából stb. és mit tudok én, mert ők nem mernek menni. Én eddig még nem hallottam rosszat, de rákérdeztem M-nél, erre nem bíztatott, hanem még jobban megijesztett, mert elmesélte, hogy idős pingpongos haverja a két kislány unokával volt Barcelonában és három fickó elkezdte őket az utcán macerálni, mintha a kislányoknak mutatnának valami jópofaságokat és közben meg megpróbálták a nagypapa összes cuccát elcsórni, de ő eléggé észnél volt és elhajtotta őket. Azért én eléggé becsinálnék, ha három gyanús alak körözgetne körülöttem, főleg, ha esetleg durvábbak is, biztosan önként odaadnám mindenem, mint hogy valami bajom essék. De hogy lehet ennek elébe menni?" forrás


"Kell egy táska, amit a vállunkon, nyakunk körül vetni tudunk, úgyhogy ne a hónunk alatt, hanem mindig a előttünk legyen, mindig legyen rajta a kezünk (ez nálam már automatikusan így működik) és abban legyen a kamera. Sok a szervezett banda, páran elkezdenek valamit kérdezgetni, vagy kérnek, hogy adakozz pénzt, a társaik közben elkötik a táskát... Étteremben, kávézóban sose akasszuk a táskát a szék támlájára és a földre se tegyünk, hanem az ölünkbe. Civil rendőröknek ne dőljünk be, sok mindenhez nincs joguk, mint a rendes rendőrnek van. Ami kicsit meglepett, hogy a barcelonaiak állítólag nagyon érzékenyek az öltözködésre. A miniszoknya és a short nadrág állítólag íratlan szabály szerint "tilos". A helybéliek elegánsan öltözködnek és elvárják a turistáktól is. Nem kedvelt a spagettipántos top. Aki nem turistaként öltözik, nem tűnik fel hamar a zsebtolvajoknak (mert ezeket főleg a bizonytalanul bolyongó turisták érdeklik)." forrás


"Ha valaki közelít feléd az utazásod alatt, és egy "barátságkarkötőt" ajánl fel neked, kezdhetsz gyanakodni. Függetlenül attól, hogy mit mondasz, megpróbálja rád tenni, akár egy karórát, majd mikor már rajtad van megkéri, hogy fizess érte. Ezt a trükköt akkor is alkalmazzák, ha csak el akarják terelni a figyelmed, hogy közben kizsebeljenek. " forrás


"A Rambla del Raval-t kerestük. Egy idősebb hölgy megmutatta az irányt és elmutogatta, hogy szedjem le a láncot a nyakamból, a gyűrűket a kezemről. Olvastuk, hogy ez a környék volt a vörös lámpás házak és a kínaiak, később törökök negyede, de azt is írták, hogy nagyon rendbe hozták, felújították ezt a környéket is. Továbbgyalogoltunk, és még egy figyelmeztetést kaptunk, le is vettem a nyakamból és a kezemről is nemesfém „dekorációimat”. Bár megjegyzem, előzőleg véletlenül a kórháznál felejtettem a táskámat, pár perc múlva visszarohantunk, és ott volt a padon, ahol hagytuk. Ennyit a sztereotípiákról…" forrás


,, Óva intettek bennünket, be is vezettünk olyan óvintézkedéseket (táska elől, hátizsákban csak értéktelen dolgok, semmi kirívó dolog rajtunk, kivéve a fényképezőt), amelyekre Németországban az átlagos mindennapjainkban nincs szükség (!!!). Nem történt velünk semmi rossz, semmi félelmetes, nem hallottunk egy hangos szót sem, nem kellett félni, megijedni. Nyilván nem jártunk éjszaka a külvárosban, de sétáltunk a belvárosban. Taxiztunk, s nem nyúltak le a taxisok. Metróztunk és mindenki arra használta a metrót, amire való. Mindenhol láttunk rendőrt, s mindenhol rend is volt. Még a parton is, ahol a Franciaországban már 30 éve is tapasztalt fekete árusok kínálgatták a hamis Gucci táskákat és Adidas cipőket. Budapesten sem éreztük volna magunkat nagyobb biztonságban, sőt! (2018)" forrás


,, Barcelonában rengeteg utcai bűncselekmény történik, s ez ellen a hatóságok sem sokat tesznek. Ennek oka pedig, az, hogy a spanyol törvények szerint a 400 euró értéket meg nem haladó lopás csupán szabálysértés és nem bűntett, ezért büntetése csupán 50 euró. Ráadásul akárhányszor kapnak el egy tolvajt, a bűn nem halmozódik.En nek eredményeképpen a tolvajok csapatokban járnak és a büntetést egyfajta adónak tekintik. A rendőrség ezt nem véletlenül tartja demoralizálónak, hiszen ha egy tolvajt letartóztatnak, az órákon belül újra az utcákon lesz.

Próbálták ugyan megváltoztatni a törvényt, de a jogrendszer olyan súlyos esetekkel küzd, hogy a tolvajlással egyelőre nem tudnak foglalkozni. Így a helyi hatóságok csak jó tanácsokat adhatnak az embereknek és figyelmeztethetik őket a veszélyre.

A feljelentési folyamatot mindenesetre megkönnyítették, ez ugyanis elengedhetetlen a biztosítás kifizetéséhez. Régebben órákat kellett a rendőrségen tölteni, de most már online is megoldható a feljelentés, ráadásul többnyelvű online felületen.

A helyiek is igyekeznek figyelmeztetni a turistákat, ők jellemzően nagyon szégyellik a helyzetet és segíteni próbálnak. 

„Ne legyen nálad kézitáska. Soha ne tegyél táskát vagy hátizsákot a kávéház vagy az étterem padlójára, vegyél olyan kampót, amivel az asztalhoz tudod illeszteni. Legyen nálad övtáska a pénznek, kártyáknak és a kulcsoknak. Soha ne állj meg, ha útbaigazítást kérnek tőled, vagy valaki azt mondja, hogy levesz rólad egy kis madárkakit. Soha ne tedd a pénztárcádat az első, vagy a hátsó zsebedbe” – mondta a város északi részében élő Margot.

Van, aki azt ajánlja, hogy a rablók miatt legyen nálunk két pénztárca, egy a valódi értékekkel, egy, hogy a rablónak átadjuk, ha olyan a helyzet.

„A pénzedet és a kártyáidat tartsd az övtáskádban, és legyen egy olcsó műanyag tárcád Monopoly pénzzel és értéktelen kártyákkal kitömve a hátsó zsebedben. Kiabálj, de ne állj ellen” – tanácsolta Ducksis.

Sokan javasolják, hogy a fontos okmányokról legyen fénymásolatunk. BoyoUK javaslata: „tegyél minden könnyen ellopható cuccot a kerekes bőröndödbe és zárd azt be, amíg a hoteledbe nem érsz. Onnan már naponta könnyen vihetsz magaddal annyi készpénzt, amennyire szükséged van, így a pénztárcád nem az első zsebedben dagadozik”. (2018)" forrás


,, Megpróbáltak kirabolni! Éppen egy lépcsőn tartottunk felfelé anyukámmal, a Teleféric bejáratához már nagyon közel voltunk. Sajnos csak ketten voltunk a lépcsőn, senki nem jött utánunk, csak két férfi velünk szemben. Amikor a közelünkbe értek, megkérdezték spanyolul, hogy hány óra van. Mi nem válaszoltunk, hanem továbbhaladtunk, de ekkor az egyikük megragadta anyukám karját és el akarta venni tőle a telefont. Érdekes, tőlem nem is próbálták elvenni. Lesokkolódtam és a kb 5 másodperc alatt lejátszódott előttem az, hogy mi lesz, hogyha elveszik a táskát, benne minden iratunkkal, pénzünkkel. Szerencsére végül semmit nem tudtak elvenni tőlünk, és ijedtségen kívül semmi bajunk nem lett.

A lépcső tetején volt néhány ember, akik meghallották, hogy történt valami és azonnal odasiettek hozzánk, de elmondtam nekik, hogy nem sikerült elrabolniuk semmit tőlünk. Eddig is olvastam már sok helyen, hogy Barcelona a zsebtolvajok paradicsoma, de nem gondoltam volna, hogy ez velünk is megtörténhet. Ezután is csak azt tudom mondani, hogy mindenki nagyon vigyázzon az értékeire, ha Barcelonában jár! (2018)" forrás


,, Két dolgot mondtak az emberek az utazás előtt, hogy mi nekik a negatívum a városban, az egyik a zsebtolvajok, a másik a zaj, bűz (oké, ez három). Zsebtolvajok: mi szépen készültünk hasitasival, első nap beleraktuk az értékeink, majd pár órával később az egészet elraktuk a hátizsákba, mert folyamatosan egy furán terhes nőnek éreztem magam, 8 évesen viseltem ilyet utoljára szerintem, akkor meg minek erőltetni. Viszont 9 nap alatt velünk nem történt semmi, nem is láttunk ilyen esetet. Két helyen volt, hogy amikor kiültünk és a telefont csak lazán leraktuk az asztalra, odajött a pincér és elmondta, hogy ezt nem tenné a helyünkben, akkor szépen zsebre is raktuk őket...

Mindenfelé voltak még árusok, általában nem helyben barnult fiatalemberek, fehér vásznon egy euróért kínálva a portékát, de sehol nem voltak rámenősek, nem jöttek oda az emberhez. Egy kivétel volt, a tengerpart, ahol amikor leültünk egy koktélra, többször is odajöttek a régi karkötős trükkel, hogy ez csak ajándék, vegyük el. De ezt azért már sokan ismerik, ha átveszed, csekély az i esélyed van visszaadni fizetés nélkül. A védekezés igen egyszerű: nem kell elfogadni. Én az összes Duolingós tudásom bevetve hajtogattam, hogy "no tengo dinero" és "no tengo efectivo", magyar akcentussal kombinálva csodákat tesz. (2022)


,, Barcelona a zsebtolvajok paradicsoma, Európában pedig, az a helyszín, ahol a legtöbb hasonló eset történik – több, mint Rómában, Firenzében, Prágában vagy épp Párizsban –, erre pedig minden létező platformon figyelmeztetnek.

Bár a városra a súlyos bűnözés nem jellemző, a piti tolvajok, illetve a különböző illegális ügyletek (prostituáltak és drogdílerek a híres La Ramblán) jelenléte annál inkább. Az sem mondható el, hogy a város összes kerülete különösen csábító volna (a központ közvetlen közelében található El Raval például egy szerintem amúgy nagyon izgalmas és furcsán vonzó hely, de azért el kell ismerni, hogy kissé bizarr is).

Érdemes arra figyelnünk, hogy az utazás ideje alatt ne legyünk túlzottan sebezhezőek. Gondolok itt arra, hogy néhány turistával ellentétben ne átlátszó tartóban vigyük a pénzünket a nyakunkba akasztva, ne a hátsó zsebünkben hordjuk a telefont forgalmas helyszíneken, ahogy persze ne is legyünk a legnaívabb emberek, akik mindenkivel szóba állnak, minden trükköt és turistacsapdát elhisznek, na meg látványosan úgy viselkednek mint akik nem ismerik a környéket, fogalmuk sincs merre kell haladniuk vagy épp mi a teendőjük.

Ennek ellenére – azon kívül hogy cannabist akart ránk sózni egy nagyon elegáns rolleres úriember – semmilyen furcsaságot nem tapasztaltunk, ahogy még kicsit kellemetlen vagy gyanúsnak tűnő helyzetbe sem keveredtünk. Ez persze semmit nem támaszt alá, sajnálatos módon pedig, magyar fórumokon is írnak lopásokról, de a lényeg, hogy ne parázzuk túl (nem páncélszekrénnyel kell járkálnunk Barcelona utcáin), csak legyünk figyelmesek, és kiváló utazásunk lesz. (2022) forrás

Magyar képviselet

A barcelonai magyar főkonzulátus

Főkonzul: Taróczy Balázs
Konzul: Rádi Ágnes

E-mail cím: mission.bcn@mfa.gov.hu, consulate.bcn@mfa.gov.hu, trade.bcn@mfa.gov.hu

 • Cím: Avenida Diagonal, 477, piso 19/B, 08036 Barcelona - Telefonszám: (+ 34-93) 405-1950, 405-3362, 405-3453
 • Telefonszám: +34934051950

A magyar külügyminisztérium hivatalos honlapja szerint: a konzulátus nem foglalkozik turisztikai információs szolgáltatással, egészségügyi problémák rendezésével, pénzügyi segítséggel, munkahelykereséssel. Csak egészen kivételes esetben (!) tudnak konzuli kölcsönt adni. A konzulátus nem vállalja, hogy magyar állampolgárságú turistákat képviseljen a spanyol hatóságok és bíróságok előtt. A madridi nagykövetség, vagy a barcelonai főkonzulátus a Spanyolországban kirótt közlekedési szabálysértési büntetések jogszerűségét nem tudja megítélni, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításában és továbbításában segíthet.

Egyéb hasznos információk

Ünnepek:

 • Január 6. Vízkereszt - országos ünnep
 • Húsvét hete Nagy ünnep, csütörtök és péntek munkaszüneti, húsvét hétfő munkanap
 • Május 1. Munkaszüneti nap - országos ünnep
 • Május 15. (Madrid) A főváros védőszentjének (San Isidoro) napja
 • Augusztus 15. Mária mennybemenetele - országos
 • Október 12. Nemzeti ünnep- országos
 • November 1. Mindszentek - országos
 • December 6. Alkotmány napja- országos
 • December 8. Szeplőtelen fogantatás - országos ünnep
 • December 25. Karácsony - országos

Helyi ünnepek, melyek alkalmával hivatalok, közintézmények és egyes kereskedelmi egységek zárva tartanak a megadott tartományban:

 • Április 17. „Pasqua Florida”, vagy „Resurrecció”: Feltámadás (egész Katalóniában)
 • Június 15. „Pasqua Granada”: Pünkösd (Barcelonában)
 • Június 24. „Sant Joan”: Szent Iván éj (egész Katalóniában)
 • Szeptember 11. „Diada”: Katalónia nemzeti ünnepe (egész Katalóniában)
 • Szeptember 25. „Mercé”: Barcelona védőszentjének ünnepe (Barcelonában)
 • December 26. Sant Esteve”: Szent István (egész Katalóniában)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 08. 10. 08:59
Egynapos séta ötlet: https://fikatours.blogspot.com/2022/07/barcelona.html


Gyula, 2017. 08. 09. 14:13
Sziasztok!
A múlt héten voltunk Barcelonában. Vettünk egy 70 alkalmas 6 zónás (max) jegyet (T-70/30 card), mely 30 napig érvényes és több ember is használhatja. Maradt még rajta 42 utazás. A kukába dobás helyett nagyon szívesen diszkont áron odaadnám valakinek, aki augusztus 27-ig fel tudja használni.
A jegyről infó:
https://www.tmb.cat/en/barcelona/fares-metro-bus/travel-cards/t-70-30
A zónákról térkép:
https://www.tmb.cat/en/barcelona/fares-metro/zone-map
Érdeklődni: 30/975-9220


úti kritikus, 2017. 05. 16. 06:56
A metrómegállótól a cím kb. 200-250 méterre van.


úti kritikus, 2017. 05. 16. 06:43
Henriett!
Az 1-es és a 2-es repülőtéri terminálokról megy a városközpontba két busztársaság: az Aerobus (5.90 euró) és a TMB (2,15 euró). Az Aerobus városközponti megállói közül leszállhatsz akár a Placa Catalunya téren akár a Placa Espanya téren. Mindkettő esetén meg kell keresni az adott tér, azonos nevű metrómegállóját és a 2-es, zöld metróvonalon meg kell célozni a Paral-lel nevű megállót. Az Espanya tértől a 2. megálló, a Catalunya tértől a harmadik. Ne tévesszétek el az irányt. Inkább kérdezni valakitől. A Parar-lel metrómegállónak a Vilá i Vilá kijáratát kell megkeresni. Ott kijössz az Avenida Parallel sugárútra és onnan induló egyik nagy utca a Carrer del Poeta Cabanya. A házszámodat ezután már könnyű megtalálni.
A TMB (olcsóbb) 46 os számú busza is megáll a Placa Catalunyánál és onnan ugyanúgy mész a címre, mint ahogy fentebb leírtam.
Ha nem érthető az eligazításom, akkor írj.


Hoffmann Henriett, 2017. 05. 15. 23:38
A hónap végén utazunk 3-an Barcelonába repülővel. Az a kérdésem, hogy a szállásunkra hogy tudnánk a legolcsóbban eljutni a repülőtérről.(transzfer, busz, metró, taxi, stb.) A szállás címe: Carrer del Poeta Cabanyes 45 Köszönöm a választ


Mariann, 2017. 05. 13. 13:32
Sziasztok! Júliusban megyünk Barcelonába és megrendeltük két napja online a belépőket a Camp Nouba. Az árát le is vonták a kártyánkról, de se visszaigazoló emailt se jegyeket nem kaptunk. Kezdek aggódni, bár a hivatalos Barca oldalról történt a rendelés. Van valakinek ilyen tapasztalata? Mit tegyünk ebben az esetben? Előre is köszönöm!


úti kritikus, 2017. 03. 31. 08:39
Kedves Andrea!
Igen, sok a zsebtolvaj Barcelonában, de rengeteg turista közül ügyesen mindig a balekokat választják ki. Balek az, aki értékeket (ékszert, drága telefont, fénylépezőgépet, órát, pénztárcát) figyelmetlenül közszemlére tesz. Aki kellően óvatos a tömeges helyeken, közlekedési eszközökön, az megússza, hogy meglopják. A rablás kockázata minimális!
A Nou Camp-nál a meccs után a hatalmas tömeg egyszerre árad kifelé, és ez elvileg vonzó terep a zsebtolvajoknak, még sem próbálkoznak errefelé, mert ha lebuknak, akkor a tömegben nagyon megtépik őket, rendőri segédlet nélkül. Egyébként is a stadion környékén erős a rendőri felügyelet, igaz nem a zsebtolvajok miatt, hanem a terrorveszély elhárítása érdekében. Nem veszélyes a meccs után közlekedni, legfeljebb a metrón vigyázzunk a táskánkra. Javasolom, hogy a Palau Reial metrómegálló felé vegyétek az utat a meccs után, inkább praktikus okokból, mint a zsebtolvajok miatt. A városban hétvégén késő este nagy az élet, egyáltalán nem veszélyes sétálgatni. Napközben a mobillal való fényképezésnél csak arra kell figyelni, hogy ne lehessen könnyen kikapni a kezedből a kütyüt. Amúgy a zsebtolvajok inkább észrevétlenül lopnak, a rablásszerű esetek itt kevésbé fordulnak elő, mint pl. Rómában. Figyelni kell a cigányokra és a 3-4 fős csapatokban mozgó gyanús alakokra. Folytonos parával azért ne rontsátok el a Barcelona-élményt.
Persze, hogy meg lehet látogatni a stadiont meccsen kívül. Sőt érdemes is, hiszen nyilván meccs idején nem tudsz bemenni az öltözőbe, meg kimenni a gyepre.


úti kritikus, 2017. 03. 31. 08:18
Kedves Andrea! Elavult az útikönyveknek az a tanácsa, hogy 10-15% borravalót adjunk a barcelonai vendéglőkben, és egyéb vendéglátóhelyeken. Régen a pincérek nagyon keveset kerestek, de ma már ez nincs így, és elég az 5%, de csak akkor, ha elégedettek vagyunk. Viszont nem szeretik a barcelonai pincérek, ha a kezükbe próbálunk nyomni pénzt. Ők ezt sértő alamizsnának tekintik. Hagyhatunk az asztalon pénzt, de 1 euró alatti összeget inkább ne, mert az gáz.
A bárokban ki van helyezve egy tányér, amire rakhatunk egy-két eurót. A személyzet ilyenkor pozitívan reagál, de nincs nyomásgyakorlás. Amúgy a nap végén az összejött pénzt szépen elosztják az alkalmazottak egymás közt.
A hotelben az első éjszaka után, a takarítás előtt tehetünk a párnára egy eurót, hogy a takcsi néniket ösztönözzük (menőbb hotelben akár 2 eurót). Ha van londiner, akkor annak elég adni 2 eurót. 5-10 eurót adni hülyeség.
A taxisok nem várnak el borravalót, de örülnek, ha nem kell vacakolniuk valami kevéske apró visszaadásával.


Kollár Andrea, 2017. 03. 31. 07:08
Hol kell borravalót adni, kötelezően és hol nem? Valóban ennyire sok a zsebtolvaj? A Nou Camp környéke mennyire biztonságos, főleg késő este meccsről kijőve? Látogatható-e a Nou Camp meccs időszaka kivételével? Fényképezni telefonnal mennyire rizikós? Nagyon megköszönöm, ha válaszolna valaki. Előre is köszönöm!!!


Erika, 2012. 10. 26. 16:04
SZiasztok! Ha szabad tapasbárt javasolnom, akkor a Meson del Cafét a gótikus negyedben (Carrer de la Llibreteria, 16) érdemes kipróbálni. Nagyon finom szendvicseket adnak, 4-4,5 EUR egy jókora darab és zseniálisak! Az étterem picurka és régimódi, hangulatosan berendezett! Imádtam! A lazacos-anchovis-rákos tapast muszáj megkóstolni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes