ÚTIKRITIKA.HU / Barcelona


hirdetes


útikritikák


Barcelona

Barcelona, Sagrada Familia

Általános tanácsok | La Seu Katedrális | La Sagrada Família | Las Ramblas | Kolumbusz Emlékmű | Montjuic | Joan Miro Alapítvány | Picasso Múzeum | Casa Batlló | La Casa Mila | Egyéb látnivalók  | Figyelemreméltó városrészek | Kirándulások a városon kívülre | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Eter Karesz fotója

Általános tanácsok Barcelona felfedezéséhez

Legfontosabb: Minden jelentősebb, belépődíjas nevezetességhez online foglalni!!!!

Érdemes Barcelonára minimum 4 teljes napot szánni, így is elég rohanós lesz a program. Ha múzeumlátogatás a cél, akkor jól jöhet a 2/3/4 vagy 5 napra szóló Barcelona Card, mellyel ingyenesen közlekedhetünk (metró, busz) és sok múzeumot is ingyen látogathatunk.

Az egyik leglényegesebb tanács: érdemes sokat sétálni akár céltalanul is, mert rengeteg utcarész, környék nem valami konkrét nevezetesség miatt lehet érdekes, hanem a hétköznapi hangulata, hitelesen barcelonai miliője miatt. A Gótikus negyedben és az ugyancsak óvárosi El Raval negyedben végképp nincs értelme szisztematikusan gyalogolni. Tanácsos korán kezdeni a városnézést, mert a sok lusta turista a komótos szállodai reggelizés, készülgetés miatt csak 10 óra után özönli el a várost. Például a Güell parkba már jó korán el lehet kezdeni körülnézni. Fontos tudni, hogy a barcelonai múzeumok vasárnapokon és ünnepnapokon csak 10-től 14.30-ig vannak nyitva. A múzeumok többsége hétfőn zárva tart.

Érdemes venni Articket Barcelona nevű bérletet, ami 7 múzeum meglátogatására szól és 30 euróba kerül. Előnye, hogy nem kell vele sorba állni. Az idő pénz. Csak azoknak érdemes pénzmegtakarítás szempontjából megvenni ezt a bérletet, akik - mondjuk - a Picasso múzeumon és a Joan Miro Alapítványon kívül még legalább egy vagy két múzeumot terveznek meglátogatni. A két említetten kívül a bérlet még erre az 5 helyre érvényes: a Kortárs kultúra központja (Centre de Cultura Contemporania de Barcelona), a Gaudí által tervezett Fundació Catalunya Caixa – La Pedrera, Fundació Antoni Tápies, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Sagrada Familia sorbanállás nélkül + útmutató (belépőjegy)

"Ha valaki több napot tölt el a városban és érdekli a kultúra meg az építészet, annak érdemes bemennie mindkét Gaudí házba: Casa Milá, Casa Batlló. Ha nincs sok idő, de legalább egyiket meg szeretné nézni, akkor a Casa Milá-t, más néven La Pedrera-t (Kőbánya) ajánlom. Interaktív múzeum, a Gaudí család régi bútoraival és tárgyaikkal berendezett lakása és az építész számos remek alkotásának tervrajza található meg a házban. A tetejéről szép kilátás nyílik a városra. Még ha idő szűkében is vagyunk, akkor is megérdemel egy fényképet a másik híres ház is. Sétatávolságra vannak egymástól a Passeig de Grácia sugárúton, ahol számos nagy divatháznak van képviselete. (Luis Vuitton, Gucci, Burberry, stb.)

Aki még nem volt vízi állatkertben, annak érdekes lehet a kikötőnél található L’Aquarium, aki látott már ilyet és tudja milyen, annak kihagyható. A Güell park a kötelező látnivalók között szerepel, de kevesen tudják mekkora meló a megmászása. Azt gondolnánk, kicsit megpihenhetünk a város zajától messze, de ahhoz hogy lássunk is valamit a parkból, bizony sokat kell sétálni. Eléggé kiesik a városközponttól, a legkönnyebben metróval lehet megközelíteni, Lesseps megállótól csak a feliratot (és a tömeget) kell követni. Ha eggyel tovább megyünk Vallcarca metrómegállóig, innen is táblák segítenek az eligazodásban. Amúgy nehezen áttekinthető a park, kesze-kusza ösvényekkel és fel-le lépcsőkkel. Zárt cipőt javaslok az apró-kavicsos utakhoz és a kisebb-nagyobb kövekből kialakított lépcsősorok megmászásához. Van ingyen mosdó és Wi-Fi is "valahol". Szatírokkal vigyázni a tömegtől kieső helyeken!

Egy tipp! A park bejárásához én kettő útvonalat ajánlanék: Lesseps megállónál leszállva és a főbejárathoz érve rögtön ott a Gaudí Múzeum (külön belépős), majd a híres gyíkkal való fotózkodás után a jobb oldalon induljunk el felfelé, erre nem annyira meredek és a legtöbb lépcsőt is kikerülhetjük erre. Vallcarca megállótól egy "meredek" húzással és szabadtéri mozgólépcsők segítségével a park legmagasabb pontjára érhetünk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Innen már csak lefelé kell venni az irányt. Még egy tipp: A főbejárathoz vezető meredek úton található az Experiéncia nevezetű 4D-s Movie, ami különleges effektekkel (és mozgó ülésekkel) mutatja be Gaudí építészetét és Barcelona nevezetességeit." (Orsi)

Plaça del Sol - fotó by Jetta

"Barcelona kerékpáros város, minden második helyi lakos valamin suhan (ha nem biciklin, akkor gördeszkán, görkorcsolyán, rolleren). Az óvárosban sok kis üzletben lehet biciklit bérelni (meg persze robogót, segway-t, de van bringóhintó is annak, aki már gyerekkorában is ezt hajtotta a Margit-szigeten, meg bérelhető dodgem beszélő gps-szel). Megéri, mert sok a bicikliút, figyelnek az autósok és a dombokon lévő látnivalókon kívül (Parc Güell, Tibidabo) a lényeg a Ciutat Vellában van, sík terepen, könnyen egy vonalra felfűzhetően. A legtöbb ilyen kölcsönzőben csomagmegőrző is van.

Az alapmúzeumokon kívül (vagy akár helyett) érdemes, ha belefér az időbe, esetleg olyanokat is megnézni, amik előtt nem áll kilométeres sor. A Museu de la História de la Ciutat egy fantasztikus, föld alatti múzeum, ahol "egy emelettel lejjebb" meg lehet nézni a város római kori rétegét, utcákat, műhelyeket. A Museu Marítim egy másik különleges múzeum, tulajdonképpen egy hatalmas boltíves gótikus csarnok, ami maga Barcelona középkori hajógyára, van benne gálya, múlt századi tengeralattjáró, hajóorrdísz. Aki szereti a hajókat, átsétálhat az utca túloldalán lévő kikötőbe és a belépőjeggyel felmehet a restaurált, sokárbocos, fa vitorlásokra.

Többen említették, hogy Barcelona drága. Ez csak részben igaz, kis internetes kutatással pl. kideríthető, hogy melyik múzeumba mikor ingyenes a belépés. Szinte minden múzeumnak van ilyen napja (a Museu de la Història de la Ciutatban pl. minden vasárnap 15h után nem kell fizetni). Nagyon sok olyan programot kínál a város, ami teljesen ingyenes: több műemlék, ami bank vagy más intézmény épületében van, ingyen látogatható (pl. a Plaça Sant Jaume környékén a római kori Domus, vagy Augustus temploma); a római városfal; a Katedrális és a vízköpő szörnyek; a Ciutadella park kacsákkal, csónakázótóval, kivilágított vízeséssel, zenepavilonnal (ahol esténként kamarazene vagy milonga hallható-látható), a színes szökőkút (Font màgica) és a bevásárlóközponttá alakított aréna kilátóterasza a Plaça de Espanyán; stb. stb. stb." (a sok-sok éve Barcelonában élő Katalin)


"Barcelona érdekes, mozgalmas hely rengeteg látnivalóval. Mindenkinek javasolnám a belépőjegyek előre online megvásárlását, mivel olcsóbb és rengeteg sorban állás megspórolható." (Vista-utazó)

Barcelona Hop On - Hop Off Busz - internetes foglalás magyarul 
Barcelona csodálatos látványosságainak feltérképezése a legkényelmesebb módon!


"A legfontosabb szerintem az EL Born negyed megemlítése, ugyanis ott is számos látnivaló van pl. Picasso Múzeum (Az említve van ugyan), a Diadalív (Arc de triomf), a Katalán Zene Palotája, vagy a Santa Maria del Mar templom, melyek mind csodaszép építészeti remekművek. Továbbá ugyan ezen negyedben található a Park de la Ciutadella, amely egy nagyon nagy és szép park, benne található a Katalán Parlament épülete valamint a Barcelonai Állatkert is. A parknak van egy nagyon szép szökőkútja, amit körbe is lehet sétálni, igazi diadalíves, pompás díszítéssel.

A másik dolog, amit érdemes lenne egyberakni a Montjüic.Ott is sok látni való van, és egy napot rá lehet szánni. Indulásnak lehetne a Placa Espanyát jelölni, ahol a Velencei tornyok, egy bikaviadalarénából lett pláza és természetesen a Mágikus szökőkút is található. A szökőkútnak hónaptól függően más órarendje van, általában este 9 körül szokott elkezddni a zenés műsor, ahol a szökőkút fényeivel és magasságával játszanak. Mindig naygyon sok ember van, érdemes figyelni az értékeinkre. A Placa Espanyatól indulva a Montjüicre található egy palotaszerű gyönyörűszép épület a Katalán Nemzeti Művészeti múzeum (MNAC), ami minden szombaton 3 után ingyenes. A Montjüicen található továbbá a Pobéle Espanyol, egy szép kis skanzen spanyolország különféle tájairól. Tpvábbá az olimpiai stadion, ahova ingyenes a belépés, és a mellette található fura TV torony, fehér csavaros kinézetével nagyon szépen a város fölé emelkedik. Mellette található a Palau Sant Jordi, ahol különféle sportesemények, koncertek zajlanak. A hegyen található továbbá a Vár is és egy botanikus kertis, valamint a Fundació Joan Miró. Ezek a honlapon mind említve vannak, de számomra nem vált világossá, hogy ezek egymáshoz nagyon közel vannak, tehát egy napot érdemes a Montjüicre szánni.

A harmadik számomra fontos dolog a foci azaz az FC Barcelona szerepe. A városban sokat promótálják a meccseket, főleg a turisták számára a Ramblán lehet p. jetgyeket árusítani. A belépők ára természetesen a meccstől függ lehet nagyon olcsó jegyeket is kifogni (igaz az utolsó sorokban és onnan eléggé nehezen látni) de én pl. egy Barca Athletic Bilbao meccsen középen ültem 20 euróért. Aki viszont a stadiont szeretné meglátogatni, vagy épp az ott tartózkodása alatt nincs meccs, a stadiont is meg lehet látogatni, a múzeummal együtt. Nagyon hangulatos a kommentátori lelátón tartózkodni vagy épp a számos kupát, aranylabdát nézni. A belépő ugyan kissé drága 23 euró, bár van diák kedvezmény és nyugdíjas 70 év felett

.Barcelona tengerpartjait is érdemes megemlíteni, a Barceloneta a legturistásabb, nyüzsgő és sokszor túlzsúfolt tengerpartja. Ott található néhány diszkó a fiatalabbak számára, melyek különféle szenét játszanak. A belépés 1-2 óráig ingyenes, utána azonban eléggé drága belépődíjat szednek be a gyanútlan turistáktól. Kissé messzebbi, de nyugisab tengerpartok a Nova Icária vagy a Bogatell. Az első zónába tartozik még a személyes kedvencem Montgat/ Montgat Nord strandjai, szörfösöknek is kiváló hely és csodás katalán emberek lakják. Ide a Plaça Catalunyáról lehet a Renfe héveivel eljutni,kb. 15-20 perc. Ha ezen a vonaton továbbmegyünk a többi zóna jegyével Costa Bravára is eljuthatunk Calella, Maçanet-Massanas, Blanes vagy Arenys de Mar városába is. Az utazóbérlet (2/3/4/5) napos neve Hola BCN-így lesz mindenhova kiírva. Akinek pedig nem elég Katalóniából, meleg szívvel ajánlom Gironát, Tarragonát és a személyes kedvencemet Salout - ahol a Port Aventura vidámpark is található." (Laura),, 3 nap azért nem olyan sok erre a városra, persze attól is függ, hogy három teljes nap, vagy az utazás is benne van ebben. Rengeteg a látnivaló, de ez mindig egyén függő, hogy valaki egész nap akar menni és ledarálni a kötelező nevezetességeket vagy pedig inkább egy kicsit élvezni is a várost, leülni egy parkban, beülni kávézgatni, fagyizni vagy akár a tengerparton megpihenni és csak pár helyre ellátogatni, ami kényelmesen belefér az időbe.
Természetesen az is mérvadó, hogy ki milyen beállítottságú, mennyire szereti a művészeteket, a sportot, így az érdeklődési köröktől függően mindenkinek más az igazi látnivaló, természetesen a leghíresebb nevezetességeken felül.

A gótikus negyed abszolút városközponti, innen szinte bármerre indultok jó helyen vagytok :) Az ott a város legjava és a La Rambla sétálóutcán összpontosul minden.
A reptérről való bejutás sem nem olyan bonyolult, én a reptéri Aerobus-t szoktam javasolni.

http://www.aerobusbcn.com/
Ez a reptéri busz, mindkét terminálnál (El Prat T1, T2) megáll, a végállomás a Placa Catalunya. A menetidő kb. 35 perc és 5 percenként indulnak. Jegyet a buszon lehet venni, érdemes az oda-vissza retúr jegyet megvenni, ez olcsóbb, mint az egyirányú. A retúr 10,20 EUR-ba kerül. A one way jegy kb. 6 EUR.
De hogy segítsek, hogy pontosan hogy juttok el a szállásig, ahhoz tudnom kellene hogy hol fogtok megszállni.

Városon belüli közlekedéshez, ha Ti magatok szeretnétek egyénileg felfedezni a várost tömegközlekedéssel:
Az 1 útra szóló jegy (sencillo) 1 óra 15 percig érvényes és korlátlan átszállási lehetőséget biztosít, ezzel bárhová el tudunk jutni a városon belül. Hasznos T10-es 10 alkalmas bérletet venni, amit több személy is tud egyszerre használni.
(Barcelona zónákra van osztva, az alap bérlet az 1-es zónára vonatkozik, ezen belül érvényes a Hév-szerű Rodalies vasúton és a repülőtér 2-es Termináljára közlekedő vonalon is. Sajnos az új, 1-es terminállal még nincs direkt metro/vonat összeköttetés, onnan az emelt árú Aerobus visz be a Catalunya térre.)
Nagyon jó dolog az Hola BCN! több napos bérlet is, ezt akár előre online olcsóbban meg is lehet venni:
http://www.tmb.cat/en/barcelona-travel-card
Több előnye is van, viszont a reptéri transzfer buszra nem érvényes sajnos! Jegyet vagy bérletet meg lehet venni minden metró megállónál az automatáknál, kártyával vagy készpénzzel, nyelvet lehet váltani rajta (sajnos magyar nincs).

Szerintem ilyen rövid tartózkodásra nagyon jó ötlet a városnéző hop on-hop off busz, több napos jegyeket is lehet venni, akár előre online akár ott helyben a megállóknál vagy közvetlenül a buszon. Az az előnye, hogy szinte minden nevezetességet érint és ott szálltok le róla ahol csak akartok, annyi ideig maradtok ameddig csak akartok és ha végeztetek, akkor egy következő vagy azutáni busszal tovább lehet haladni a következő nevezetességhez.
Ez a Montjuic hegy (Olimpiai park) és a Güell Park esetében nagyon is hasznos, mert ezt a kettőt viszonylag nehezen lehet megközelíteni rendes tömegközlekedéssel.

Én a 2 útvonalas városnéző buszt ajánlom (a 3 útvonalas szerintem felesleges ennyi időre):
Csatoltam egy képet az útvonalakról, talán így jobban át lehet látni, mint felsorolva a megállókat. A 2 útvonalas jegy a piros és zöld színű vonalakra érvényes, a 3 útvonalasban már a kék is benne van.

1 vagy 2 napos hop on/off városnézés
2 különböző útvonalon Kelet és Nyugat várja a kedves utasokat.

Az útvonalak a jegy érvényességi idején belül (1 vagy 2 nap) korlátlanul kombinálhatók.

Az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza a Barcelona városnézés:
- East Route (keleti útvonal),
- West Route (nyugati útvonal),
- különböző kedvezményeket nyújtó kuponfüzet a látnivalókra, üzletekre.

A jeggyel együtt egy prospektus (6 nyelvű) is jár, amely mindkét útvonalat dokumentálja, valamint egy kuponfüzet is egyben, amely az útvonalak mentén a látnivalókra, és az üzletekre különböző kedvezményeket nyújt.

East Route Tour Stops:
Placa Catalunya -Catedral-Barrio Gotic(Gótikus negyed)- Port Vell-Museu d'Histria de Catalunya- Barceloneta(Barcelona tengerparti része)-Port Olmpic- Platja del Bogatell- Nova Mar Bella- Frum- Glories-Torre Agbar- Sagrada Familia- Hospital de la Sta- Park Gell- Tibidabo- La Pedrera- Casa Batlló

West Route Tour Stops:
Plaza Catalunya- Catedral-Barrio Gotic(Gótikus negyed)- Passeig de Colom- World Trade Center- Jardins de Miramar- Fundaci Joan Mir- Anella Olmpica- MNAC (Museo Nacional de Catalunya)- Poble Espanyol- Mies van der Rhohe- Plaza Espanya- Estació de Sants- Camp Nou (F.C. Barcelona)- Placa Pius XII- L'Illa Diagonal- Avinguda Diagonal- La Pedrera- Casa Batlló." (László Orsi) 


Természetesen a barcelonai látogatásból nem maradhat ki a Costa Brava egyik üdülőhelyének és Figueres városának meglátogatása sem. A Costa Brava nyilván a tengerparti nyaralás miatt érdekes, Figueres pedig a világ egyik legjobb múzeumát, a Dali  múzeumot rejti magában. Ez az a múzeum, ami még kamasz gyerekkel utazók körében is nagy sikert szokott  aratni. Nyáron nagy tömegre kell számítani .  


Megnéztük az összes kötelező kört, mindenhová előre foglalva jegyet online, általában úgy éreztük, hogy megérte nem helyszínen venni, bár nem volt még szezon, így is sokan voltak a városban, el nem tudom képzelni mi lehet júliusban. Sagrada Família, Güell park, Gaudi házak, mindegyikről írt már itt sok ember, nem kezdem én is, szépek, nem olcsók, de valóban megéri őket megnézni.

La Seu, a katedrális

A katalánok valahogy így ejtik ki: Lá Szeo

A gótikus negyed ékköve, kötelező turistás látnivaló. Valójában az alapkövek 13. század végi letétele után a 20. század elejéig tartott a katedrális hatásos nyugati homlokzatának és a középső tornyának a megépítése (akkor miért panaszkodjunk arra, hogy milyen lassan épül a négyes metró?). A középkorban nem tudták befejezni az építkezést, mert elfogyott a pénz rá. A helyiek egyszerűen "A katedrálisnak" nevezik. Itt őrzik Barcelona védőszentjének, Szent Euláliának a földi maradványait. A templom igen nagy és hatalmas élményt nyújt, főként azoknak, akik imádják a gótikát. Vasárnap délelőtt, egyéb napokon délután fél egy előtt és délután fél hat után ingyenes a belépés. A köztes időben 6 euró a belépőjegy, és ezt nem szabad kispórolni a városnézési költségvetésből. Lehet bent fotózni. Például a tucatnyi libát, akik a katedrális részét képező kolostor kertjében a biztonságra vigyáznak, a hívatlan vendégeket elűzni hivatott, mérges sziszegésükkel. Decens öltözködést várnak el a látogatóktól! A hölgyek vállai és lábaik térd feletti részei fedve kell hogy legyenek. Mindenképpen érdemes felmenni a katedrális tetejére, mert nem csupán a város panorámája érdekes, hanem ott jobban szemügyre lehet venni magának az építménynek a csodálatos tornyait. A gótikus negyed házainak tetőteraszi kertjei is látványosak. Érdemes az esti sötétben is megcsodálni a megvilágított katedrálist.

"A la Seu katedrális lenyűgöző példája a katalán gótikának. A templom belső része egyfajta szürkületi jellegű sötétben van, de így kiviláglik, hogy mennyire elegáns a maga egyszerűségében is. Az oldalsó kápolnák a főhajóhoz képest túlcizelláltak. Felmentünk a tetőre és pompás élmény volt, igaz a lift elbizonytalanító zajokat produkált és fent az állványzatok ingatagnak tűntek. Túléltük, mint mindenki más is. Nagyon tetszett nekünk a belső udvar, azaz patio, meg a kerengő."

La Sagrada Família

2022: Jó tudni! Legolcsóbban itt, a valódi, hivatalos oldalon tudod megvenni a jegyet, amely 26€.  A toronyba nem éri meg felmenni, főleg, hogy az építés miatt fel van állványozva. A nagy tömeg miatt pedig nem érdemes a helyszínen próbálkozni, valószínűleg nem lehet majd jegyet venni. A beléptetés időpontokra van osztva, utána viszont bármeddig bent lehet maradni. Éppen ezért délre brutális tömeg alakul ki, szóval a legjobb, ha a reggeli első időpontra veszel jegyet előre, és nyitásnál már ott állsz. Szerencsére az applikációban magyar nyelvű idegenvezetés is van, ezért füles legyen nálad! Feltétlenül hallgasd végig, rengeteg érdekes dolgot tartogat a templom. forrás


Délután 6-ra mentünk, Sagrada Familia Passion-torony belépővel. A templom gyönyörű, sok beszámoló elolvasása alapján vettük így a belépőket és nem bántuk meg. Tényleg délután ,amikor a nap megvilágítja az ablakokat.....hú azt látni kell. A tornyot viszont ki lehet hagyni...szűk kis lyukakon lehet kinézni és a lefelé vezető lépcső eléggé szédülős😀 plusz a liftre is kell várni vagy 40 percet. (2024)

M. Dávid fotója

Általános vélemény szerint a number one turista látványosság. A Sagrada Familia csodálatos, érdemes elviselni a hosszas sorban állást is, nemcsak a pénztárnál, hanem a belső lifteknél is. Bent autoguide is van, de sajnos magyarul nincs. Nagyon tanácsos on-line foglalni. Aki helyben akar jegyet venni, akár 3-4 órás várakozást is kockáztat! Vannak, akiket ez megrémiszt és csak kívülről nézik meg, na de az csak egy töredékes élmény. Belülről és kívülről is KELL látni. Érdemes vagy nagyon korán vagy késő délután érkezni, mert akkor nem olyan durván nagy a tömeg. A belépőjegy 13 euró. Tanácsos a belépőjegy megvásárlásakor egyben a toronyba felmenetel liftezéséhez is megvenni a jegyet. A lifthez ugyanis külön jegy kell. El sem tudja dönteni az ember, hogy ez egy templom vagy egy múzeum. Vagy mindkettő? A belső tér kialakítása, a fényjáték, az építészeti bravúrok sokasága miatt olyan szenzációs az élmény. Vannak, akik szerint a világon ez a legsajátosabb, legegyedibb templomi építmény. A tervek szerint a Sagrada Familia 2026-ban, Gaudí halálának 100. évfordulója alkalmából készül majd el teljesen. Jó sztori, hogy Gaudí annak idején így reagált azokra a neheztelő kérdésekre, hogy miért megy olyan lassan az építkezés: Hát a megbízómnak nem sürgős. Mindazonáltal a mester az életének utolsó negyven évében a Sagrada Familia, azaz a Szent Család katedrális építésére összpontosított.

Általában nem innen fotózzák a turisták, be kell menni a bokrok mögé a játszótérhez, onnan sokkal jobb :) - fotó by Jetta

----------------------------------------------------------------

"A Sagrada Família-nál elég hosszú a sor, de nem szabad megijedni, gyorsan lehet haladni." (Csilla)


"A La Sagrada Família merőben más felfogású, mint bármelyik más katedrális, sikerült Gaudí-nak megint meglepnie. És még mindig épül… Belülről egészen más tárul a szemünk elé, mint amire a külseje alapján számítani lehetne. Sokkal letisztultabb, világosabb és még a fúrás-faragás ellenére is élvezhető (talán pont ez a varázsa). A jegyeknél több variáció van (diák, Güell parkkal kombinált), a toronyba csak lifttel és külön belépővel lehet feljutni." (Orsi)


"Mivel 10 órára szólt a belépőnk a Sagrada Familiába, fél10-kor terveztünk indulni, de kissé megcsúsztunk, úgy 10:20-kor jöttünk fel a Sagrada Familia metrómegállójából. Tudom nem szabadna összehasonlítani, de olyan érzésem volt mint Rómában, amikor a Colosseumhoz érkeztünk fel a föld alól, csak itt ha lehet, még váratlanabbul ért a meglepő élmény, ugyanis a metróból felérve nem láttunk semmi különöset, csak egy széles utat és házak sorát, még gondolkodtam is, hogy na most akkor vajon merre tovább, aztán megfordultam, és szó szerint a földbe gyökerezett a lábam, ott hatalmasodott az orrunk előtt a képeken már annyiszor látott, gondolatban talán még többször elképzelt, templomra talán aligha emlékeztető hatalmas építmény, úgy, mintha éppen akkor akarna ránk omlani. Bár a legmagasabbnak tervezett tornya (170 m) még mindig nem készült el, az egész épület monumentális, első benyomásra pedig kísértetkastély-jellegű, bár azt hiszem hogy ez többé-kevésbé szinte minden gótikus templomról elmondható.

Körbe kellett sétálnunk ahhoz, hogy a bejárathoz jussunk, szerencsére nem vették zokon az addigra már félórás késést, egyébként így január közepén sokan sem voltak, úgyhogy akkor is bejutottunk volna, ha nem lett volna előre váltott jegyünk. A Passió-homlokzatot csodálkozva szemléltük végig, rideg és szomorú hangulatot sugárzott, és bár ki vagyok én, hogy megítéljem Gaudí munkáját, nekem nyersnek tűnt, különösen például a tornyok kialakításához képest. A templomba belépve ért a következő sokkhatás, és bár a belsejéről kevésbé voltam felkészülve, mint a külsőt illetően, leginkább az lepett meg, hogy egy hagyományos értelemben vett katedrálishoz képest szinte egyáltalán nem volt díszítve, a fő hangsúlyt inkább az építészeti megoldások jelentették, amiknek viszont enyhe alien-beütésük van, pedig időben (és művészetben a kettőt nem lehetne egy lapon említeni, mégis ez volt a benyomás. Órákig el tudtam volna bolyongani a különleges oszlopok között, a tekintetemet fel-felemelve az ég felé, ahol mennyezeti freskó helyett valami egészen más, különleges dolog fogadott. Bár az új rész elég rideg - elnézve a mostani állapotot, kétlem hogy ezt 2026-ra be tudják fejezni - , mégis egységes, "kész" érzésem van ahhoz képest, mint amilyenre korábban számítottam. A Születés-homlokzaton kisétálva kívülről is megcsodáltuk a templomot, talán ez a rész a legkidolgozottabb, legemberközelibb, leglágyabb. " forrás


,, Igazából sosem értettem, miért vannak annyira oda Sagrada Famíliáért. Azontúl, hogy 134 éve építik és nem egy klasszikus templom kinézettel rendelkezik, nem biztos, hogy indokolja az évente idelátogató 3-4 millió turistát.
Ahogy azonban beléptem a főkapun, azonnal megértettem mindent. A látvány egészen magával ragadó volt, mintha hatalmas óriás fák erdejébe léptem volna, melyek lombjai közül átszűrődik a mennyei napfény. " forrás

,, Úgy sikerült hogy naplemente előttig maradtunk, és ez volt a legjobb választás! Kívülről a templom nem igazán nyűgözött le, kicsit túl giccses, legalábbis a fő homlokzat, és a sok daru meg állvány se használ a képnek, de a belseje valami meseszép!!! A különleges mennyezet, a színek és fények játéka, ahogy besütött a lemenő nap fénye a színes üvegablakokon... egyszerűen csodálatos! Nem láttam még hozzá hasonlót. Maga a belső díszítés modern (például ez az első templom ahol gyorsliftet láttunk), de a mennyezet lenyűgöző! Ott tudtam volna ülni órákig és csodálni. Egy dolgot sajnos figyelmen kívül hagytam, hogy februárban este 6-kor zárják a bazilikát.. ki is dobtak végül. Kint például már egyáltalán nem tudtam fotózni, mert nem hagyták. Van még egy dolog amit bánok, hogy elfeledkeztem a kriptáról.. igazából csak a végén vettük észre az alsó templomot, és nem tudom hogy le lehetett e oda menni s ha igen honnan, pedig meg akartam nézni Gaudi sírját is... 😞

A bejárat felőli oldalon van egy kis park tavacskával, ott készülnek a legjobb fotók a Sagrada Familiáról, de délután már sötét volt az épület, így elhatároztuk hogy visszamegyünk még egyszer másnap reggel. Megvártuk amíg besötétedett (szuvenírüzletekben, mert kint hideg volt) hogy készítsünk még pár esti képet is a kivilágított bazilikáról. (2019)"  forrás

Las Ramblas

A Las Ramblas egy nagyon hosszú (kb egy kilométeres), 5 szakaszból álló sétány, ami a Placa Catalunya-t összeköti a barcelonai kikötővel. A sétányon rengeteg utcai művész, árus és virágos bolt látható. Nem látható, de jelen vannak: a zsebmetszők (gyakran 3 fős csapatok, szabályosan alakzatban mozogva!). Ne álljunk meg az itt a piros hol a piros-t előadó csaló társulatoknál. Az meg komplett hülye, aki hajlandó belemenni a vesztést garantáló játékba. Nincs Barcelonának nyüzsgőbb része, mint a Ramblas. Tanácsos benézegetni a sétány mellékutcáiba, mert tele vannak boltokkal (meglepően sok a kisállat-kereskedés), kávézókkal, mutatós éttermekkel. Érdemes megállni a piacnál és felhörpinteni egy pohár frissen facsart gyümölcslevet. A Las Ramblas 5 szakasza lényegében egy-egy önálló utcát jelent, más és más karakterrel. A Rambla de Canaletes az első szakasz a Placa de catalunya felöl; A Rambla deis Estudis, ahol a tudományos akadémia van; a Rambla de Sant Josep-nél van a piac, a Mercat de la Boqueria (avagy Mercat de Sant Josep). No ez feltétlenül ajánlott! A piac vasárnap kivételével mindennap nyitva van este nyolcig. A Rambla deis Caputxins tele van nevezetességekkel (a Placa Reial, azaz a "királyi palota" bejárata, az operaház stb.), és végül a Rambla de Santa Mónica a Kolumbusz-szoborral. Vannak turisták, akik szerint a Las Ramblas hiába izgalmas, szép, ha a hömpölygő tömeg miatt túlzsúfolt, zajos, tolakodós. Feltűnően sok az afrikai zugárus.

M. Dávid fotója

"Rambla Santa Mónica-nak hívják a ramblák első szakaszát a Kolombusz szobor felől. Ennek közepe gyalogos korzó és a két szélén fut keskeny autóút. Hatalmas platánfák adnak árnyékot a gyalogos zónában sétálóknak. Eme délelőtti időpontban (10:30 körül) még meglehetősen kihalt a rambla ezen szakasza. Csecsebecseárusok éppen most pakolnak ki és az utcai mereven álló (vagy fene sem tudja, minek hívják őket) művészek is most állnak be első pózukba. De nagyon gyorsan megtelik a rambla és hamarosan olyan tömegnyomor alakul ki, hogy az ember csak a menekülésre gondol. Meglátunk egy pékség szerűséget, amit Baguetina-nak hívnak és rengeteg helyen megtalálható a városban. Itt kétféle dolgot lehet kapni, az egyik egy félbevágott baguett, pizza feltétekkel, a másik pedig hatalmas baguette szendvicsek spanyol sonkával és sajttal. Mindkettőt megmelegítik, de elég drágák. A pizzás 5 euró, a kenyeres verzió 4 euró. Isteni finomak és jól lehet lakni velük. Itt bepótoljuk a szegényes reggelinket és menet közben esszük a finom pizzaszendvicset. Azután benézünk a Placa Reial térre. Imádom ezt a mediterrán stílusú tértípust, gótikus ívekkel ellátott árkádsorok, kovácsoltvas (itt Gaudí munkája) lámpások, magas pálmák, vijjogó fecskék. Korfu város nagy hasonló terére emlékeztet. El tudnék órákat is időzni itt, de most tömeg van, mert bolhapiac van itt." forrás

l.n. fotója

Barcelona nevezetes sétálóutcáján, a La Rambla-n azért két szervizúton mégiscsak osonhatnak az autók, és nagy kedvenceim, a robogósok. Csúcsidőben ugyanis annyi motoros lepi el a város utcáit, mint Saigon legforgalmasabb kereszteződését. Tetkós felsőtestű vadorzók és miniszoknyás lányok csapatják kétkerekűiken, mit sem törődve saját és mások épségével. (Persze az is lehet, hogy én vagyok öreg.) Az ezerkétszáz méter hosszú platánsor egészen a tengerpartig húzódik, ahol Kolumbusz szobra tekint a kikötő felé, egy magas oszlopon egyensúlyozva. Egymásba érnek a mutatványosok és szobornak álcázott kéregetők. (2022) forrás

Kolumbusz Emlékmű

Hatvan méter magas emlékmű, aminek a tetején áll a nagy felfedező szobra. A katalánok a Kolumbuszt így mondják: Colom. Helyileg: a Ramblas egyik végében, a kikötő közelében, Placa del Portal de la Pau. Kilátóhelyként érdekes. Sorban állás gyakori. 6 euróba kerül felmenni. Onilne foglalás itt.

Barcelona kártyával ide is be lehet ingyen menni. Van még a szűk (5 személyes) liften való közlekedés, újabb várakozások. Fent, a Kolumbusz szobor lábánál a kilátó platformon 20 embernél több nem fér el. A kilátás minden irányban (tenger is) kellően szép.

"Kívülről érdekes látvány, a szobor emeleti szintjeinek meghatározott jelentései vannak, amiket az útikönyvből érdemes kisilabizálni. Ha nem tesszük, akkor nincs értelme sokat nézegetni az oszlopos szobrot, pontosabban az ujjával a tenger felé mutató Kristóf lábát, meg az oroszlános szobrokat. Persze a helyszínen akár átérezheti az ember azt is, hogy ez a Kolumbusz az életében nem csak mutogatott a tenger felé, hanem a végtelen vizeket sajátos utazási terveinek megvalósításához konkrétan igénybe is vette. Egy ismerősünk szerint eset csodás a látvány fentről a kikötőre. Mi panoráma ügyben inkább a Montjuic-t és a Tibidabo-t preferáltuk."


,, Mint kiderült, lifttel fel lehet menni az emlékmű tetején kialakított kilátóba, úgyhogy némi tanakodás után, mi is beneveztünk egy körre. A jegy nem olcsó, fejenként 6,00€-ba kerül, cserébe páratlan kilátásban lehet részünk.
Mihelyst felérve a torony tetejére érezhettük igazán az erős tengeri szél erejét, melynek köszönhetően időnként 15-20 centit is kilengett a torony. Mihelyst túltettem magam azon, hogy érezhetően mozog a talaj a lábam alatt, miközben lent az utcaszinten hangyaméretű emberkék rongálnak, és a tériszonytól gyöngyözik a homlokom, kifejezetten élveztem is a kikötőre, a La Ramblára és a Montjuïc-re nyíló panorámát. " forrás


A Mirador de Colom emlékműnél fejeztük be a városnézést. Az otthon megtervezett, laza, öt kilométeres körséta lassú tempója, a hőség és az egész napos toporgás annyira kimerített bennünket, hogy még Katának sem volt kedve felmenni a hatvan méter magasan tengert fürkésző Kolumbusz szobrához, pedig ő mindenhová felmászik, ahonnan panorámafotót készíthet. forrás

Montjuic

A katalánok valahogy így ejtik ki: mondzsuik

Fantasztikus látványt kínál Barcelonára, a tengerre és ezért ugyancsak ajánlatos program. A panoráma minősége persze erősen időjárásfüggő. Libegővel lehet felmenni a Montjuic-i várba, ami 17. századi építmény. A libegős utazás önmagában klassz élmény gyermekes családoknak (is). 6 euró egy út, 9 euró oda-vissza. Online jegyvásárlás itt.

Nyáron este 9-ig működik. A park hatalmas és igazán szép fekvésű. Beillik kis sétálós kirándulásnak a nagyváros peremén. Barcelona rendkívül zajos város, és jól esik pihenésképpen kijönni ide, a viszonylagos nyugalomba, a zöldbe. A nyugalom azért viszonylagos, mert azért a parkot részben elég forgalmas utak szegélyezik. A program nem fantasztikus, nem rendkívüli, de nagyon jó, kikapcsolódós. Valami sportos lábbeli viselése tanácsos. „ Barcelona tüdejének” is nevezik a parkot, aminek meglátogatása egy adott nap jelentős részét kiteheti. Nyáron, túl nagy hőségben nem annyira kellemes program. Jópofa program a Montjuic hegyről kabinos felvonóval átmenni a La Barceloneta negyedbe a tengeröböl fölött. A menetdíj egy útra kilenc euró, oda-vissza 12,50. Télen a jármű csupán 11 és 17.30 között közlekedik.

Elter Karcsi fotója

"Céltalanul kószálva elérünk a Montjuicra. Számomra a Montjuic az a hely Barcelonában, ahol kiváltképp érdemes kavarogni (a többi barcelonai szegletben is, de itt aztán sőt és pláne), elkeveredni az ösvények és parkok közt, meglelni a legszebb kilátást a tengerre, vagy csak felfedezni egy különösen sudár pálmát, egy misztikusan dús gyökerű fát; de most hiába hívogat a stadion, az erőd, kimarad a Miró Múzeum, leginkább, mert kordul a gyomrunk, és az eső lába is lóg. Ezen a délelőttön (melyiken, mikor? mindegy) csak az alját kapirgáljuk a Montjuicnak, illetve csak a Katalán Nemzeti Múzeumig jutunk, bár már onnan is nyílik kilátás: a felhők fátyla egészen eltakarja a szemközti hegyeket, a vihar előtti csendben pedig nyugodtan tör az égnek a Sagrada Família és a fallikus toronyház." forrás


"Ha nem költenél siklóra, akkor a Placa Espanyatól gyalog is fel tudsz sétálni a Montjuicre. A Museu Nacional d'Art de Catalunya előtt a nyári időszakban a mágikus zenélős, színváltós szökőkutat lehet megnézni."  forrás


A hegyen emellett rengeteg park és botanikus kert található, ahol bármikor megpihenhetünk, ha már elegünk van a nyüzsgő városból. A hegy aljában található kaktuszparkban például hatalmas kaktuszok között sétálhatunk, kellemesen fülsértő hangot adó papagájrajok társaságában. A hegy tetején álló erődbe pedig minden vasárnap ingyenes is be lehet lépni. A hegyen rendezték az 1992-es olimpiát, aminek a helyszíne ma is látogatható. Naplementekor a legjobb a hangulat az egykori olimpiai faluban.(h. zs. , 2022)

Joan Miro Alapítvány

Joan Miró-t a katalánok úgy mondják, hogy Zsoan Miro, a spanyolok: Dzsoan Miro.

Barcelona nevét sokan asszociálják az építész Gaudíval, holott a világhírű katalán festő Joan Miro művészi nagysága ugyancsak sokat hozzátett a város presztízséhez. Ha a látogató útikönyv alapján vagy fülhallgatós kíséret nélkül megy végig a múzeumon, akkor hiányosan tudja csak értelmezni a műveket, egy-egy, sok alkotáson visszatérő motívum rejtett üzenetét. Tény és való, hogy Miro leghíresebb alkotásainak többsége más országbeli múzeumokban látható. Viszont a Miro rajongói itt láthatják egy helyen a művész alkotásaiból a legtöbbet.

A múzeum meglátogatása mindenképpen szép élmény, főleg, ha az ember kellően képes ráhangolódni Miro ma már klasszikusnak számítóan modern stílusára, játékos színekben gazdag alkotásaira: festmények, szobrok, grafikák, fali szőnyegek. Már a környezete is kellemes hangulatot kelt az emberben, a múzeum ugyanis a Monjuic dombjának parkjában található. Az alapítvány múzeumának teraszáról pompás, zavartalan kilátás nyílik a városra. Sokak szerint ez az egyik legszebben kinéző barcelonai múzeum. Érdemes a látogatás elején az alsó szinten megnézni a tájékoztató, angolul érthető rövidfilmet. Az időszaki kiállításaik is érdekesek, korszerű eszközökkel tálaltak. A múzeum termei tágasak, levegősek, kellemesek. Akár egyórás sorban állásra is számítani kell. Nagy a tömeg és csak két pénztár áll rendelkezésre. 10 euró a belépő, s ezért 20 kiállítótermet kínálnak.

Picasso Múzeum

Az óvárosban található Picasso múzeum keddtől vasárnapig van nyitva, 10 és 20 óra között. Tehát hétfőn zárva van. Érdemes interneten előre foglalni jegyet a sorban állás elkerülése érdekében. Amúgy hétköznap 11 és 13 óra között jellemzően rövidebb a sorban állási idő. Talán. Az 5 múzeum meglátogatására szóló, 30 eurós Articket Barcelona révén is elkerülhető a sorban állás. 11 euró a belépőjegy, diákoknak 6 euró. Vasárnaponként 15 órától ingyenes a belépés! Minden hónap első vasárnapján pedig, egész nap ingyenes. Érdemes nem háromkor oda menni, hanem kicsit később, amikor rövidebb a sor. 3 euróért lehet audio guide-ot kölcsönözni, ha tudunk elég jól valamelyik jelentősebb világnyelven. Fotózni tilos.

"Rendben, Picasso műveinek nem szabad csalódást okozni, de azért a párizsi Picasso-múzeum anyaga értékesebb. Inkább a fiatalkori művei vannak itt kiállítva és nekem ezek kiérleletleneknek tűntek. A művész még nem emelkedett fel akkor az igazi Picasso-i magaslatokba. A választékkal igaz nincs gond, mert vagy ezer festménye van itt kiállítva! Jelentős, világhíres Picasso művek nincsenek itt."


"Érdekes végig nézni a művész festéstechnikai fejlődését, stílusbeli útkeresését és a saját igazi stílusára való rátalálást. Maga a palotaszerű múzeum is csodaszép."


"Felejthetetlen élmény volt és kötelező program Barcelonát meglátogató turistáknak. Egy órát álltunk sorban, de megérte. Talán csak az nem tetszett, hogy a múzeum túl nagyra nőtt, és így nincs kellően intim hangulata. A múzeumlátogatókat, minket is, nyilván meglepi, hogy keveset lát Picasso jellegzetes kubista stílusából, többet viszont a fiatalkori, kevésbé merész stílusú alkotásaiból."

Casa Batlló

Kihagyhatatlan. Gaudí zseniálisan egyedi, provokatív, szürreális építészeti stílusát tökéletesen példázza. A homlokzat ámulatba ejtő, és a ház belseje is izgalmas, a patio kék színei játékosak. Persze újabb belépőjegy anyagi terhét kell fontolóra venni. A 20,35 euró per fő ár húzós. Dilemma sokaknak. Ott vagyok, tudom, hogy csodás és kihagyjam? Van, aki szerint a Güell Park nagyobb élmény még ennél is. Vannak olyan turisták, akik a Casa Batlló-t tekintik a barcelonai látogatásuk csúcsélményének. A Gaudí-házak közül talán ez a leglátványosabb. Jó üzlet ez a ház tulajdonosainak. Belül csak bizonyos részek látogathatók, az első emelet, a tetőterasz és a lépcsőház. Amit látni engednek az is szuper. A legkisebb részletekben, finomságokban is zsenialitás rejlik. Kellemes színek, sok fény és tér, elképesztő famegmunkálások, tornyocskák. Roppant érdekes maga a lakóházi jelleggel való koncepcionális játszadozás. Adnak kedvezményt diákigazolvány (16,30) és a közlekedési bérlet felmutatásával (20 százalék?). 7 év alattiaknak ingyenes. Csak korlátozott számban férnek el bent látogatók, azaz sorban állásra kell számítani, 30-40 percet átlagosan. A Casa Batlló Antoni Gaudí azon épületei közé tartozik, amelyek a Világörökség részei. A ház Barcelonában, az Eixample kerületben, a Passeig de Gràcia 43. alatt található. A házat a Csontok háza néven is ismerik, és egy középosztálybeli család részére készült 1904 és 1906 között...

Érdemes megnézni este kivilágítva, nagyon szép.

Casa Batlló audio túra önállóa

"Bevallom, egyre lustább vagyok az utazásaink előtt sokat utána olvasni, és így már nem is nagyon készülök fel, szeretünk csak bolyongani és véletlenszerűen rátalálni dolgokra, ami kimarad, azt sem bánjuk meg. Így viszont nem néztem utána annak sem, hogy mennyibe kerülnek a különböző belépők. Totálisan sokkolva állunk a fejenkénti 20,35 eurós belépőár előtt. Ez nekünk már nem éppen a normális kategóriába tartozik, így egy rövid vacillálás után könnyen le tudunk mondani a Casa Batllóba való benézésről. Van még sok más Gaudí mű, ami jobban érdekel, így inkább majd máshova megyünk be. Meglátunk szemközt egy McDonald's-ot és mivel éhesek vagyunk, úgy döntünk, hogy annak utcai részén ebédelve még nézegetjük egy darabig a Batlló ház homlokzatát." forrás


"Abban az időben az emberek meg voltak róla győződve, hogy a ház legkívánatosabb része az első emelet volt. Nem kellett lépcsőt mászniuk, nem volt túl meleg nyáron vagy túl hideg télen, ezét tűnt úgy, hogy ez a legjobb része a háznak. Ezért van az, hogy az akkoriban épült házakon az első emeleti erkélyek a legszebben díszítettek, ezeknek vannak a legnagyobb ablakai és még az akkoriban legfontosabb szociális igényt is kielégítette, nevezetesen, hogy a lakók lássák az utcán sétáló embereket, de egyben ők is láthatóak legyenek az emberek számára. Amikor a Passeig de Grácia-n, vagy környékén sétálsz, időről időre nézz fel a házakra, hogy te is megfigyelhesd ezt a szokást." forrás

K-t. Gy. fotója


,, Már éppen indulunk volna lefelé, amikor egy hostess csajszi kedvesen kiinvitált az utcafrontra nyíló erkélyre, ahol készítettek rólam egy fotót, amelyet „potom” 12 euróért (!) akár meg is vásárolhattam volna kifelé menet. 12 euró?! Kész rablás! Döbbenetes, hogy van rá így is kereslet…" forrás


A Casa Batlló, amit a „Csontok házaként” emlegetnek, és UNESCO világörökség, 35,- eurót van arcuk elkérni. És ezért a pénzért, még nem is láthatunk mindent. A fullos belépő 49,- € (cirka annyi, mint egy állóhely egy kétórás Rolling Stones koncerten). Ez az épület egyik személyes kedvencem, de ami sok az sokk.
Érdemes egy pillantást vetni a mellette álló, múzeumként működő Casa Amatllerre is. Ez az épület is a spanyol modernizmus jegyében készült, de a szabályos formákból azonnal látszik, hogy tervezője (Josep Puig i Cadafalch) inkább a hagyományos iskola híve volt. Sajnos ez a ház ott jártunkkor nem volt látogatható, pedig úgy adtam volna 50-100 eurót, hogy megnézzem, milyen környezetben élt száz évvel ezelőtt egy csokoládégyáros.
Ebben a háztömbben, csak úgy tobzódnak a cifra paloták a szecesszió és a neoklasszicizmus jegyében, de még sok látnivalót tartogatott a nap, ezért tovább bandukoltunk, egészen a Plaça de Catalunya nevű térig. Az amúgy tök unalmas főtérről találtam egy leírást, ahol a szerző olyan részletességgel ír a legutolsó szoborról is, mintha ebből írná a disszertációját. (2022) forrás

La Casa Milá

A Diagonal metrómegállóval szemben álló parádés építményt nagyon érdemes meglátogatni, bármennyire is sok a 16 eurós belépőjegy. Nagyon érdekes a földszinti kiállítás. A Casa Mila, avagy a La Perdrera sokak szerint sokkal jellemzőbb Gaudí-ra, mint a Güell park. Az építész találékonysága, fantáziája, eszköztára zseniális. Szenzációs a panoráma a lakóházként és részben kultúrházként funkcionáló épület tetejéről. Belül az épületnek csak egy részét lehet bejárni, hiszen az ott lakókat nem szabad zavarni. Éjszakai kivilágításban is érdemes megnézni a házat.

Casa Milà sorbanállás nélkül + audio idegenvezetés
Látogassa meg Antoni Gaudi egyik legemlékezetesebb művét!

Ami különlegesebb élmény volt, az pl. a Casa Milá éjszakai bejárása, minden este tartanak ilyet, interneten lehet foglalni és 9-10 körül indulnak vezetett túrák bent, ha jó az idő, akkor fel lehet menni a tetőre is és megnézni az éjszakai várost, nagyon egyedi élmény, és ilyenkor ugye nincs tömegnyomor, mi is max húszan ha voltunk. A házban még laknak "civilek", a túravezető fel is hívta a figyelmünk, hogy csak akkor kopogjunk be valahová, ha készen állunk arra, hogy az ajtót nyitó család behív minket tévézni.
A végén kaptunk egy-egy pohár cavát is, ami a spanyol pezsgő, nem volt nagy szám, de éjszaka egy Gaudi ház udvarán pezsgőzni azért nem rossz dolog. (2022)

Güell Park

Kiejtés: párk gvell, vagy park guell, tehát nincs magyaros ü-zés

2013. októbertől a barcelonai önkormányzat műemlékké nyilvánította a Güell parkot, ezért mostantól a turisták csak belépőjeggyel léphetnek be a park területére. A jegyeket a park bejáratánál levő jegypénztárakban, illetve a Lesseps és Vallcarca metrómegállókban lehet megvenni. Egyidejűleg maximum 400 fő tartózkodhat a park területén. Reggel 7-8 ingyenes belépés.

"A Güell parkhoz többféle útvonal is adódik, mi a metrózást választottuk. A Vallcarca megállónál kell leszállni az L3-ról, innen csak a "turistajelzéseket" kell követni, pár perc alatt ott lehetünk. Igaz, ez egy elég combos túra lenne ha nem menne felfelé majdnem végig mozgólépcső itt is: vannak részek ugyanis, ahol 25%-os az emelkedő… elsőrangú testedzés lehet fellépcsőzni és vissza. :) A Güell park kétség kívül Barcelona egyik legérdekesebb része. Ott kezdődik, hogy a növények összetétele de például a talaj színe is egyértelműen Görögországra emlékeztető, ez minket eleve segített hangolódni. :) Az pedig egy csoda, ahogy mindent át meg átszőtt Gaudí "keze", vagy inkább szelleme (barátja megrendelésére ő tervezte, bár eredetileg nem parknak, hanem egy új városnegyednek. Aztán abból gazdasági okokból nem lett semmi, ám kapott a város egy unikális kirándulóhelyet): házak és épületek/építmények (közte az, ahol húsz éven át élt és ami a nem megvalósult negyed első háza lett volna), furcsa viaduktok, színek, formák. Szédületes." forrás


"A hatalmas teraszon embertömegek osztódnak el és szinte minden egyes fotóért küzdeni vagy perceket várni kell." forrás


,, A Güell Parkba mi szerdán 11-re értünk oda, és már nem volt jegy aznapra... De van egy hatalmas ingyenes része, valamint mi bementünk Gaudi házába, ahova a belépő 5,5 euróba kerül. (f.a., 2019)

"Barcelona képeslap-arca a Güell Park, ami engem teljesen rabul ejtett a maga álomszerű világával. Érdemes rászánni 5-6 órát a megtekintésére. Eleve a legközelebbi Vallcarca metrómegállótól kb. félóra sétára van a park, szerencsére hegyet mászni nem nagyon kell, mert mozgólépcső visz fel hozzá, a kilátás meg majd mindenért kárpótolni fog. A 17 hektáros hatalmas park látogatása ma már nem ingyenes (én 7 EUR-ért vettem online jegyet), félóránként maximum 400 turistát engednek be, ezért időpontot is foglaltam online. Azt érdemes tudni, hogy az időpontokat szerencsére lazán vették (én innen is, és a Sagrada Familiából is késtem kb. fél órát, egyikkel sem volt gond szerencsére.)" forrás


,, Csodás kis mesevilág ez, mézeskalács házikókkal, színes csempékkel, bizarr formákkal, kilátással. Igazán megéri körbenézni itt, főleg ha nincs hatalmas köd, és még a tengert is látni. Nem, mi nem láttuk, de hoztam képeslapot, azon bezzeg rajta van." forrás


Egy félreeső bejáraton érkeztünk a Güell Parkba. Erről az oldalról tényleg olyan volt ez a hely, mintha bekanyarodtunk volna a Városligetbe. Annak egy mediterrán alternatívájába. Az emberek kutyát sétáltattak, gyerekek játszottak a játszótéren, zenészek énekeltek és gitároztak az árnyékban.
Az Antoni Gaudí tervezte izgalmasabb építészeti megoldások környékén már volt látogató bőven. Hiszen nyár volt, főszezon és hétvége egyszerre.

Mivel rengetegen voltak, olyan érzésem volt, mintha az emberek ,,eltakarnák” a Güell Park igazi szépségét. Túl népszerű ez a hely, legalábbis nyáron. Nem volt kedvem a tömegben nézelődni.
Lehuppantam a mozaik csempékkel kirakott terasz kevésbé fotózott végébe, nézegettem a színes, össze nem illő csempedarabokat és arra jutottam, hogy Gaudí művészetének az egyik különlegessége mindaz az apró részlet, amit nem is veszünk észre, ha csak a nagy egészet nézzük. Hogy talán nem is akkora baj, hogy nem jutott nekem hely a terasz szebbik végén. (v.m.)

Egyéb látnivalók

Sant Pau

Barcelona legnagyobb meglepetése volt számomra a Sant Pau. Nem csak az épületek, a kert is lenyűgözően szép. A turisták szempontjából valószínűleg alulértékelt látványosságról van szó, hiszen alig voltak látogatók. Az elővétel emiatt nem kötelező.

A belépő 16 €. Ennyi idő kell hozzá: 1 óra (2022) forrás

L’Aquarium Barcelona

A Las Ramblas végén található, centrumhoz közeli L’Aqarium Barcelona egyik leggyönyörűbb és festőibb látványossága. A szabadidős tevékenységek, a tanulás és a tudomány csak pár dolog azok közül, amik a L’Aquarium esszenciáját jelentik. A 35 tartály, 11000 állat 450 különböző fajból, a 80 méteres vízalatti folyosó, 6 millió liter víz és Európa egyetlen Oceanarium-ja teszi ezt a központot egy igazán egyedi és szórakoztató élménnyé, amit már több, mint 14 millióan látogattak meg. A tenger szórakoztató és oktató is tud lenni!

Internetes foglalás

A központtól északnyugatra fekvő, 512 méter magas Tibidabo-hegy kedvelt kirándulóhelye a turistáknak. Ennek nemcsak a város fölé magasodó Expiatori del Sagrat Cor templom az oka, hanem sokkal inkább Spanyolország legrégebbi, 1901-ben megnyílt vidámparkja. A meredek hegyoldalba épült vurstli elég gagyi, Aki nívósabb látványra vágyik, jobban teszi, ha az innen nem messze lévő, Güell parkot látogatja meg. A 17 hektáros, nyilvános, városi park kertekkel és olyan építészeti különlegességekkel büszkélkedhet, amit még Gaudi tervezett meg 1900-ban. (2022) forrás


Elso nap a Barcelonetan strandoltunk, de tobb meduzaval is talalkoztunk, illetve szoltak, hogy kifejezetten sok ott a lopos, szoval masnap inkabb a Mar Bella es a Bogatell strandokat valtogattuk, mindketto tiszta, gyakran jarnak szemetet szedni es eleg hamar melyulo a vizuk. A Mar Bella lett a kedvencunk, mert itt lehet szabadon strandolni, bar talalkoztunk 2 eleg perverz ferfival, akik nem igazan tudtak viselkedni, de nem sokaig zavartak a noket. (2022)

Focirajongóknak: Camp Nou, nyilván nem a Real drukkereit várják. Amikor elkészült, 1957-ben ez volt Európa legnagyobb stadionja.

Figyelemre méltó városrészek

Barcelona óvárosa - Elter Karesz fotója

Grácia&Plaça del Sol

Szinte kisvárosi a hangulata a szűk utcáival, kis tereivel. Tele van teraszos bárokkal, kávézókkal. Szeretik ezt a környéket a laza barcelonaiak, és a külföldi turisták közül a fiatal párok és a szinglik. A Grácia tele van mindenféle etnikai konyhás étteremmel. Aki augusztus közepén látogat barcelonában, annak feltétlenül meg kell nézni a Gráciában a Festa Major nevű népünnepélyt.

"Van egy pici hely Grácia negyedeben, amit ‘La Nena’-nak hívnak. Ez egy kávézó és egyben egy étterem, ami egyszerű ételeket kínál egyszerű ízekkel, mint pl. toasts, bocadillo-k vagy vegetáriánus hamburgerek. A menün 100%-os gyümölcslevek is találhatóak tejes turmixokkal együtt. Nem szolgálnak fel alkoholt. Ez a hely két dologról híres! Az egyik a forrócsoki. Ez a La Nena specialitása és hidd el nekem, még sosem kóstoltál ehhez hasonlót! A csoki annyira tömény és forró, egyszerűen elolvad a szádban. A csokival együtt általában felszolgálnak egy darab "churro"-t is, de ez nem olyan, mint máshol, ahol cukorral van befedve, hogy édes legyen. Itt az íz nem olyan édes és nem veszi el a csoki ízét, inkább hozzáad az élvezethez. Biztonsággal állítom, hogy ez a legjobb forrócsoki a városban." forrás

Plaça del Sol - fotó by Jetta

El Born

A La Ribera tágabb negyed része az El Born, amelyet egy nagybani piac neve alapján hívnak így. Ez a piac ma már nem létezik, viszont El Born -ban számos múzeum található.

10 fotó arról, miért olyan trendi hely az El Born

Gótikus negyed (Barri Gótic)

"Igazából be kell vallanom, csak úgy céltalanul vetjük bele magunkat a gótikus negyed (Barri Gótic) utcáiba és bolyongunk egyet. Egy nagy kört írunk le a negyed körül, így egyszer csak hátulról lyukadunk ki a Casa dels Canonges épületénél. Ezután ismerem csak fel, hol is vagyunk és indulunk tudatosan megnézni a látnivalókat, így elsőként átmegyünk a boltíves átjáró alatt, ami a Kormányzósági Palotát köti össze a Kanoniker Házzal (passz magyarul, előbb németül írtam meg és fordítom vissza magyarra). A Placa de Sant Jaume-re érünk ki, ahol szembe találjuk magunk Katalán Kormányzói Palota impozáns homlokzatával." forrás


"Amikor a Rambláról jobbra vettem az irányt a gótikus negyed felé, véletlenül otthagytam egy kávézóban a térképem, úgyhogy utána már tényleg csak a kamerám vezetett :) A negyedben bóklászva, a templomokat, katedrálisokat alaposan bejárva napokat lehet eltölteni, nekem pedig csak fél napom volt erre. " forrás

Raval

A Rambla-n túl, a Montjuic-hegy irányában fekszik az El Raval nevű barri. A barcelonaiak köznyelvében a Raval-t nevezik barri xino-nak is. Ez kínai negyedet jelent szó szerint, valójában ez nem itt élő kínaiakra utal, hanem a piroslámpás negyedre. A Raval úgynevezett felső része más jellegű, mivel trendi, mozgalmas, és diákokkal teli. sajnos a Ravalnak vannak elhanyagolt, piszkos utcarészei is, és éjszaka nem mindenhol jó a közbiztonság.

Eixample

Ejtsd: esampla

Tökéletesen központi a fekvése. Jó hely vásárlásra (menő butikok), rengeteg bár, kávézó közül lehet választani. Szépek az épületek (modernizmus), kellemes, laza a légkör, dacára annak, hogy sok itt a bank és az iroda.  

Pedralbes

"Barcelona egyik eldugott kis sarka Pedralbes, ami pár száz éve még a városon jócskán kívül esett. Ahogy a város terjeszkedni kezdett, úgy ölelte magába a falucskát, fő nevezetességével, a XIV. századbeli monostorral együtt. A templom sarokköve fehér kőből épült, ami latinul úgy hangzik, hogy Petras Albas, innen ered mind a monostor, mind a városrész neve. Könnyen megközelíthető, a Plaça Catalunyáról a 68-as busz egyenesen elvisz minket ide, a Plaça de Pedralbes nevű megálló 200 méterre van magától a monostortól. Miért érdemes ide ellátogatni? Mert ha egy kicsit elfáradtunk a nyüzsgő Barcelonában a turisták tömegétől és egy kis nyugalomra vágyunk egy délután erejéig, akkor itt megtaláljuk. A monostor ősi kövei, oszlopos kerengője egy csodálatos udvart zár közre, amelynek közepén aranyhalaktól nyüzsgő dísztó vár minket a pálmafák és a rikoltozó zöld papagájok közepette. Minden csendes, rendezett és békés, tökéletes kikapcsolódást nyújt a monostor a barcelonai dombok tövében, és ez adja a különlegességét is: ebben a pezsgő városban kevés helyről mondható mindez el." forrás

Kirándulások a városon kívül

Montserrat megér egy napot. A kirándulások félnaposak, de olyan is van, amelyiket egy vacsorával összekötve lehet megvenni.

"Ha valaki szereti a nagy kalandokat, mindenképpen ajánlom a Barcelonától 1 óra vonatútra fekvő Port Aventura vidámparkot, ahol egy egész napot lehet végigpörögni. Több rekorder hullámvasút is van ebben a hatalmas parkban. A jegy egyszeri megváltásával egész nap mindenre korlátlanul fel lehet ülni. Van nagyon felnőtteknek való és nagyon piciknek való kaland is. Mellette pedig egy hatalmas Aquapark kapott helyet, itt is el lehet egy egész napot vidámkodni. Barcelona modern építészeti remekekkel teli kerülete nekem nem tetszett, de ez nyilván az egyéni ízléstől függ." (Bibi)


"Montserrat: ne hagyjuk ki. Bencés kolostor a hegyen. Nemcsak a látvány, hanem a történelmi izgalmassága miatt is érdemes meglátogatni. Montserrat Katalónia történelme. Könnyű oda eljutni. Plaza de Espana (földalattitól indulnak a kis vonatok "cercanias" egészen Monistrolig. Onnan indul a fogaskerekű egészen a kolostorig. Nem túl drága (14 euró) oda-vissza, 2012 -es ár. Látnivalók a templom, múzeum. Innen tovább lehet menni a függővasúttal, Szent Jeromos csúcsig, de vigyázzunk, óránként közlekednek, és ha szél van, nem indul. Ajándékboltok, önkiszolgáló éttermek, wc-k vannak." (Kati)

Monserrat esőben - Elter Karesz fotója

Sitges

katalán kiejtése: szitdzsesz

Barcelonából HÉV-vel kb. 20 perc alatt el lehet jutni ide. Nagyon hangulatos tengerparti kisvároska. Sitges kifejezetten népszerű a melegek körében. Rengeteg a bár melegekkel van tele, és egyes strandrészeken is ők dominálnak. Még hotelek is vannak, ahol zömében melegek szállnak meg. Sitges-ben a heteroszexuálisok is jól érzik magukat. A lezser, toleráns légkörben alapvetően kevsen problémáznak ezen a vonatkozáson.     

Sitges augusztus végén - R. A. fotója

"Ha egy igazán mediterrán kisvárosra vágyunk, aminek ráadásul tengerpartja is van, érdemes vonatra szállni és egy fél órát utazni vele, mert Sitges minden pénzt megér! Barcelonából 3,5€-ért juthatunk ki. Ahogy a Renfe által üzemeltetett vonatról leszállunk, egy perc sétával bejutunk a központba. A szűk sikátorok, a mediterrán házak és csempemozaikok olyan egyedi hangulatot kölcsönöznek a falunak, amit aki csak Barcelonában jár, soha nem fog megtapasztalni. Órákat el lehet császkálni a szűk utcákon, ahol persze minden a turizmusra épült. A 26 ezres lakosságú település nyaranta a háromszorosára duzzad (4500 szállodai ágy közül választhatunk, ami valljuk be, nem mindennapi egy alig 44 km2 alapterületű falu esetében). Sitges 17 stranddal büszkélkedik: az „általános” fürdőhelyek mellett található koedukált és nemenként elkülönített nudista strand is, mindemellett kimondottan homoszexuálisoknak kiépített tengerpart is. Sitgest nem csak a meleg- és leszbikus utazók látogatják előszeretettel. A kisváros olyan különleges mikroklímával rendelkezik, hogy majdhogy a leghosszabb nyarat tudhatja magáénak Katalónia szerte – nem ritka, hogy míg a 35 km-re lévő Barcelonában szakad az eső és fáznak, itt jóízűen folyik a napozás. " forrás

Olvasmányos linkek

"Mi az, amit a legjobban szeretsz Barcelonában, de nincs benne a turistakönyvekben, így a legtöbb turista egyáltalán nem tud róla. A Park Güell dór oszlopai alatt vagy egy hatalmas tank, ami az esővizet gyűjti össze. Egyszer, amikor a parkot restauráltak, volt alkalmam bemenni ide. Ekkor éppen zárva volt a park és a munkások már hazamentek. Mi belopóztunk a tankba, hatalmas volt, egészen a dór oszlopokig terjedt! Olyan volt, mint egy titkos barlang. Azt mesélik, Gaudí kőműves volt. Érezni lehetett, ahogy a lelke körbe-körbe jár ebben a sötét, csendes barlangban…. Mostanában mindennap turisták ezreinek léptei visszhangzik ez felett a zárt, láthatatlan barlang felett." forrás


"Utálom Barcelonát. Ez a címe annak a 2008-ban megjelent esszékötetnek, melyben 12 barcelonai író 189 oldalon keresztül szőnyeg-bombázza szülővárosát. Mégis mi okuk van erre? Az annyira nem ősi, ám annál burjánzóbb ipar, amit úgy hívunk: turizmus. Igazából nem sokan élvezik, sokan inkább kényszerből csinálják, mintsem elhivatottságból, abbahagyni a hatalmas bevételek miatt mégis képtelenség. A könyv egyik szerzőjének szavaival élve Barcelona egész egyszerűen nem más, mint egy luxuskurva. A könyv szerzőinek az egyik fő kritikája, hogy Barcelona már nem otthon, hanem egy nemzetközi márka (érdekesség, hogy pont pár hete adták be a kérelmet az illetékes hivatalhoz Barcelona, mint regisztrált márka bejegyzésére). Lakóinak nagy része nem kötődik hozzá, hiszen vagy külföldi, aki csak egy időre érkezett, vagy pedig katalán ugyan, de nem barcelonai: csak dolgozni jár a városba, de amikor csak teheti, menekül vissza a szülőfalujába vagy városába. „Utálom Barcelonát, mert arra kényszerülünk, hogy turistaként éljünk benne.”- mondja az egyik szerző keserűen.

A könyv szerzőivel természetesen lehet egyet érteni, sok tekintetben szerintem is igazuk van, annak ellenére, hogy még csak nyolc hónapja élek itt. Tény, hogy vannak olyan pontjai a városnak, melyek főszezonban szinte elviselhetetlenné válnak a hatalmas turistatömegtől. Elég csak lemenni a városi strandok egyikére, ahol gyakorlatilag képtelenség nyugodtan élvezni a pihenést, mert körülbelül két percenként rád akarnak sózni kókuszt, sört, masszázst, mojitót vagy tetkót . És még ha nem is kérsz egyikből sem, akkor is kapsz egy emberes adag homokot a szádba/szemedbe/füledbe ahogy elsüvítenek kevesebb, mint fél méterre tőled.

A hájas turisták vízbe akartak fulladni Ezen kívül az otthonról jól ismert Sziget-fesztivál effektus is kiválóan működik errefelé. Kulturált nyugat-európaiak pár napra kikapcsolják az önkontroll gombot, és vállalhatatlanul viselkednek. Piálnak, drogoznak, mindenkit meg akarnak fektetni, és gátlástalanul könnyítenek magukon ott, ahol épp a szükség éri őket. Egyszer például egy falnak dőlve várakoztam, amikor arra lettem figyelmes, hogy valami csurog mellettem a földön, és épp eléri a cipőmet. Egy részeg francia turista hugyozta épp telibe a falat kevesebb, mint fél méterre tőlem Barcelona főterén, a Plaça Catalunyán.

De azt is kell látni, hogy a jelenlegi helyzetet senki sem kényszerítette a városra. Tudatosan döntöttek úgy, hogy a turizmust teszik a fejlődés és a gazdaság egyik fő motorjává. Nagy hangsúlyt fektetnek a turisztikai stratégia kidolgozására, fizetnek Woody Allennek, hogy filmet forgasson a városról (és a címbe feltétlenül erőszakolja bele annak nevét), egyszóval profi módon árulják magukat a nemzetközi piacon. Az örök érvényű bölcsesség szerint pedig ugye aki kurvának áll, az ne sírjon, ha megdugják..." forrás


"Sok épület áll üresen Barcelona történelmi városnegyedében. A parlagon heverő házakat, lakásokat gyakran magukévá teszik a hippik, akár még táblát is kiraknak, hogy tudassák a lakókkal, békések a szándékaik. Hippik szállták meg a Güell-palota közvetlen szomszédságát is, bekvártélyozták magukat a házba, innentől az ő placcuk, de nem öncélúan: szervezik a programokat a "közösség épülésére". Gazdag családok gyermekei, így szól a fáma, és e rebellis exodussal protestálnak a gyökereik ellen; azért látni, hogy laptopon pötyögnek az erkélyen, és gondolom, egy laptop árát még Barcelonában sem lehet összekoldulni, szóval elnézőek lehetnek azok a gyökerek. Tami, amikor legutóbb bejárta a Güell-palotát, az egyik ablakon át tanúja volt az alábbi vidám életképnek a hippilak erkélyén: a hippifiú fújogatta a vízipipát (mi mást), a kutya a kanapén nyújtózott, a csaj pedig, a barátnő, oldalborda a földön csücsült a kanapé mellett; ki-ki amilyen pozíciót kiharcolt. A Güell-palota melletti épületnek nevet is adtak a házfoglalók, kifüggesztették a táblát: 'A casita de al lado', azaz "Szomszéd ház"; szép régi szokás megkeresztelni a kúriákat. Mint írtam, nem henyélők, legfeljebb ingyenélők (a kettő tehát nem ugyanaz), a bejárati ajtóra kerámia-mozaikot készítenek, így tisztelve a szomszédban honoló Gaudí-szellemiséget, odafigyelve a városképre is." forrás


"Számomra a La Rambla, a sétáló utca egy pillanatra sem tett pozitív benyomást, ezért is volt felüdülés az utca közepén található St. Josep la Baqueria piac, ami mára már ugyan szinte csak a turisták által látogatott árusítóhely, mégis lenyűgöző. Megannyi standon kínálnak frissítő gyümölcstálakat, gyönyörű kézműves csokoládékat, de persze a friss halak, rákok, polipok sem maradhatnak el, megadva ezzel a tipikus mediterrán illatot. Persze a tömeg itt sem elhanyagolható, ám számomra kevésbé volt zavaró, mint az odáig vezető úton. A La Rambla végén található gigászi méretű Kolumbusz-szobor mind méretével, mind a mögötte feltűnő tengerrel csodálatos látvány! Tovább haladva egy modern, mégis pompás hídhoz érünk, amit napozásra és naplemente nézésre kialakított kis teraszokkal szegélyeznek. A híd túlvégén egy hatalmas plázához érünk (Mare Magnum), mely gyakorlatilag egy ablaktömeg – remek lehetőséget adva mindenféle érdekes perspektíva fotózásához. Az üzletházban természetesen kávézók és éttermek is megtalálhatóak." forrás


"Ezt a szépséges házat akkor fedeztem fel, amikor először futottam haza munkából. Megálltam futás közben (amit nagyon nem szeretek!) azért, hogy jobban meg tudjam nézni. Ez igazából csak egy normális ház, aminek az oldalára egy másik házat festettek a ´20-as, 30’-as évek stílusában. Megpróbáltam az internetet többet megtudni az épületről, de sajnos semmit nem találtam. Készítettem pár képet, hogy megmutassam nektek. Minden pici részlete nagyon érdekes, de a kedvencem a leopárd." A barcelonai nagy festett ház (Ajánlott link)


"A tengerpart felé igyekszünk. Már ki vagyunk purcanva, abban reménykedünk, hogy a parton valahol egy órácskára le tudunk dőlni a fűbe vagy homokba és élvezni fogjuk egyszerűen csak a tenger közelségét. A Port Olimpic-hez lyukadunk ki, ahol eszméletlen embertömegek vannak. Valamit ünnepelnek, mert a mólon csomó kajasütő bódé van. A hosszú, pálmás sétány, az őrtornyok, a bárok sora mind valamilyen emlékeket hívnak bennem elő, egy helyről, ahol még sosem jártam. A Baywatch filmek kaliforniai partjait idézik bennem ezek a képek. Befelhősödik és a szél is olyan hideg, kellemetlen, hogy eszünkbe nem jut már valahova kifeküdni, nem hogy a víz közelébe menni. Fáradtak vagyunk és lassan hazafelé vesszük az irányt. Nagy kerülőt kell tennünk a parton, mert nem mehetünk egyszerűen csak toronyiránt haza, ugyanis a parti rész és a mi utcánk között ott futnak az Estació de Franca pályaudvarra beérkező vonatsínek. Újból és újból mondogatjuk, hogy micsoda egy remek város ez a Barcelona, a sok csodás épületével, hangulatával és még tengerpartja is van!

Egy fél órára az ágyra dobjuk magunkat és azonnal el is tudnánk aludni, de csak egy kis erőt akarunk gyűjteni, hogy továbbmehessünk a szállásunk mögötti kis rejtelmes utcácskákba. Ezt a környéket La Ribera negyednek hívják és még az óvárosi, gótikus részhez tartozik. Direkt a szállásunk mögötti kis tér oldalában áll a nagy Santa Maria del Mar templom. Hangulatos kis, szűk utcácskák vannak itt, mind telis-tele tapas bárokkal, fagyizókkal, csecsebecseüzletekkel és pizzériákkal. Sok ember üldögél kint egy pohár borral a bárok előtt, és izzólámpák adnak nekik meleget, mert bizony hideg van (17 fok)."  forrás,, Könnyen át tudtok menni a Camp Nou-hoz a sötétkék L5-ös metróval (Cornellá felé), vagy a Badal-nál vagy a Collblanc-nál szálltok le, kb a kettő közé esik a stadion.
Vagy ha a Sagrada Família után a La Rambla felé vennétek az irányt (és délutánra tervezitek a stadiont), akár el is lehet sétálni a templomtól idáig (hosszú séta).

A Font Mágica nyáron csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap zenél. A koreográfia 21:30-kor, 22:00-kor és 22:30-kor kezdődik, kb. negyed órás.
Így az útvonal szempontjából én azt javasolnám, hogy ott zárjátok a napot, és a Placa Espanya-tól el lehet sétálni a Estació Sants vonatállomásra, ahonnan visszajuttok Santa Susanara.

Mivel különböző helyeken lévő dolgokat szeretnétek megnézni a városban, így szerintem egyszer-kétszer a metró segítségét kell igénybe venni, illetve ami még érdekes lehet az a hop on hop off városnéző busz. Erre az "egynapos sok mindent szeretnénk látni" helyzetre kiváló. Bárhol le lehet róla szállni és addig maradtok, amíg akartok, aztán egy következő buszra felszálltok és így tovább. (László Orsi)


,, A város múzeumai elég gyerekközpontúak, és jó néhány van, amelyik biztosan felkelti majd a gyerekek figyelmét. Nálunk a kedvenc egyértelműen az interaktív tudományos kiállításáról híres CosmoCaixa (No.1) volt. Az egy hét alatt kétszer is elmentünk, annyira szerette mindenki, bennünket felnőtteket is beleértve, és igazából alig volt látogató rajtunk kívül, így teljesen kedvünkre ki tudtuk élvezni a fizikai, matematikai, geológiai stb..stb..kipróbálni valókat, és a múzeum hátsó részébe épített mini amazoniai esőerdőt.

De válasszatok kedvetekre és célozzátok be a nektek tetszőt: a tengerészeti múzeum (Museu Marítim) öreg hajóival vagy az egészen kicsi Csokoládé-múzeum (Museu de la Xocolata), ahol pl lépésről lépésre megnézhetjük, hogyan készítik a növényből a csokit, amit mi ismerünk és elképesztő csokoládéalkotásokat láthatunk vagy ott van a viaszmúzeum is (Museu de Cera), ha vkinek a vicces vagy ijesztő életnagyságú figurák jönnek be inkább. " forrás


,, La Rambla sétálóutca (táskákra, értékekre nagyon kell figyelni nappal és este egyaránt!!), kb. a közepénél a Liceu metrómegálló környékén található a La Boqueria piac, ide mindenképpen érdemes benézni. Az utca végében található a Kolombusz Kristóf szobra és a kikötő, majd innen indul Barcelona tengerparti sétánya is, a Barceloneta. Egy ebédet mindenképpen javaslok erre felé, rengeteg 3-4 fogásos menüs étterem van, ahol nem olyan drágán tipikus spanyol fogásokhoz (halak, tenger gyümölcsei, paella, édességek) juthatunk.

A kikötőben shopping lehetőség, vízi állatkert (L' Áquárium), a tengerparton végigsétálva pedig eljuthatnak a Parc de la Ciutadella-hoz. A parktól nem messze található a Picasso Muzeum. (Picasso malagai születésű, az eredeti múzeum is ott található, ebben nem voltam, nem tudom mennyire nagy, de ha szeretik, akkor hajrá!)

La Sagrada Família, Gaudí híres temploma, mely a mai napig folyamatosan épül. Hosszú sorokra készüljünk, vagy korai érkezést vagy késő délutánit javaslok (turistabuszok előtt vagy után), illetve online is lehet belépőjegyet venni.

Ott vannak persze a híres Gaudí épületek, azok közül is a két legfontosabb a Casa Batlló és a Casa Milá (vagy másik nevén La Pedrera), ha érdekli Önöket a katalán kultúra és Gaudí világa, akkor mindenképpen szánjanak rá időt. Ha nem fér bele mindkettő, akkor az utóbbit javaslom, interaktív múzeumszerű kiállítással, a tetőtér pedig kilátóként funkcionál, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra. Azért a Casa Batlló legalább kívülről megérdemel pár fényképet! :)

Utána el lehet sétálgatni a Glóries-ig, ott van az este csodás fényben pompázó Torre Agbar és ha kicsit tovább sétáltok, akkor a Glóries bevásárló központ, ahol lehet shoppingolni is egy kicsit meg enni valamit, vagy a Carrefour szupermarketben körülnézni. http://www.lesglories.com/W/do/centre/inicio

Montjuic hegyre több felől is fel lehet jutni, ezek közül érdekes lehet a két kabinos felvonó. A kikötőből indul a régi kabinos felvonó, ami igazi különlegességet kínál és a kikötőn át felvisz a Montjuic hegy oldalára, de talán a hegyről lefelé ereszkedve izgalmasabb a tengerpartra megérkezni.
http://www.telefericodebarcelona.com/en

Az újabb változat a Montjuic Parkból indul és összesen három állomása van. A Montjuic Parkból indulva megállhatunk a Montjuic várnál vagy legfelül a Montjuic kilátónál. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és kikötőre. Érdemes megnézni esti pompájában is! https://www.telefericdemontjuic.cat/en/welcome

Nagyon szép a Nemzeti Művészeti Múzeum (MNAC) környéke is, előtte található a Font Mágica, a mágikus szökőkút, ami estefelé egy kb. 15 perces zenés fényjáték programot kínál. (Orsi)

Kommentek a fotóegyveleg után

Fotóegyveleg

Barcelona - Plaza Catalunya - Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 08. 10. 09:00
Egynapos séta ötlet: https://fikatours.blogspot.com/2022/07/barcelona.html


úti kritikus, 2017. 11. 23. 14:06
Gyöngyi!
Amúgy a panzióról itt olvasható magyarul vélemény:

http://utikritika.hu/barcelona/szallas_953_pension_miami_3cs_-_velemenyek


úti kritikus, 2017. 11. 23. 13:45
Gyöngyi!
A reptér kettes termináljánál meg kell keresni a metróállomást és azon belül az L9-es vonalat. Arra a Zona Universitaria végállomás irányába kell felszállni, és elmenni a Torrassa állomásig. Ott leszállni és keresni az L1 (piros) vonalat a Fondo végállomás irányába. E piros vonalon az Universitat megállóig kell menni és ott leszállni. Onnan gyalog 300 méterre van a panzió. A metrómegállótól a Placa Goya (tér) irányába kell gyalogolni a Ronda Sant Antoni főutcán és balra lefordulni a Carrer de Torres i Amatnál vagy a Carrer de Joaquin Costánál.


Rácz Gyongyi, 2017. 11. 22. 10:03
Kedves Orsi!
Szeretnénk segítséget kérni,nem vagyunk fiatalok,de nagy utazók.Decemberben 22.35 re érünk El Pratrá T2 terminalra.Szallas Pension Miami.
Hogy tudunk eljutni ide nem taxival szeretnénk.koszonettel Gyongyi


kedves Orsi!, 2017. 10. 16. 16:46
Szombaton megyünk a férjemmel 5 napra Barcelónába, a Apart-Suites Hostemplo- ban van a szállásunk foglalva. Szeretnék kérni a utiterv vázlatot ha lehet. Szombat este és szerde délelőtt mi megoldjuk.

Köszi
Kati


úti kritikus, 2017. 07. 14. 11:23
Julianna!

Barcelona kártya - online foglalás magyarul itt:
https://utikritika.rgi.ticketbar.eu/hu/ticketbar-barcelona/barcelona-kartya-/


Balogh Julianna, 2017. 06. 12. 12:52
Spanyolországba megyünk nyaralni, valahol olvastam, hogy előre online meg lehet a belépőjegyet venni a Barcelónai múzeumokba. Hol lehet ezt megtenni?


Jármy Éva, 2017. 04. 06. 13:31
Szeretném kérdezni hogy a Plaza Catalunatól hogyan jutok el a kabinos felvonóhoz. Köszönöm segítséged.


László Orsi, 2017. 01. 16. 13:31
Kedves Erzsébet!Köszönöm a levelét és érdeklődését Costa Brava iránt. Remélem, hogy jól értem és Calella városába szándékoznak utazni (Calillá-t nem ismerek itt a környéken).Sajnos nincs közvetlen vonat összeköttetés Barcelona El Prat nemzetközi repülőtér és Calella városa között, így át kell szállni a városban.A legegyszerűbb mód ez lenne:

A repülőtérről induló vonatok a T2 terminálnál vannak, de elképzelhető hogy Önök másik terminálra érkeznek majd meg (általában a fapadosok a másikat használják), és terminált kell váltani. Ha nem szeretnének annyit sétálni a terminálok között köröző reptéri ingyenes busszal át tudnak menni.Innen elvileg az R2 nord jelzésű vonatra kell szállni, de mindenképp ellenőrizzék ott az állomáson. Az El Sants állomáson kell leszállni, majd ott vonatot cserélni. Calella városa felé óránként több vonat is indul. Ha minden igaz, akkor a C1 jelzésű vonat (Blanes felé) vagy az R1-es fog arra közlekedni. Egy és negyed óra alatt odaérnek a belvárosból.

A Barcelona kártyáról:A Barcelona városkártya nagyon jó dolog, főleg ha ki tudják használni a kedvezményeket vagy a múzeumok nyújtotta ingyenességet. De ez persze attól is függ, mennyi időt szándékoznak a városban eltölteni. Ha csak tömegközlekedésben gondolkodnak, akkor javaslom az HolaBCN nevű kártyát, ami korlátlan ingyenes közlekedést biztosít a belvárosban adott napokon belül, ez a reptéri vonatközlekedésre is jó és ebből is léteznek több napos kártyák. Viszont egymás utáni napokon lehet csak felhasználni őket, megszakítás nélkül.Bővebb információt itt talál mindkettőről:

https://www.tmb.cat/en/barcelona/fares-metro-bus/barcelona-travel-card-hola-bcn

http://www.barcelonacard.com/en

Remélem sikerül eligazodniuk a rengeteg lehetőség között és szép élményekkel térnek haza Barcelonából!Üdvözlettel,
László Orsi


Bakti Jánosné, 2017. 01. 15. 10:12
Kedves Orsi!
Szeretnék érdeklődni, hogy a szállásunk Calillán lesz, és a reptérről hogyan jutunk el oda, illetve a reptérről a központba kell bejutni-e, és onnan tovább? Szeretném még azt is megkérdezni, hogy érdemes venni Barcelonai kártyát? Mert olvastam hogy több múzeumban így ingyenes lenne a belépés, illetve a metró is.
Előre is köszönöm a választ: Erzsébet


úti kritikus, 2016. 11. 28. 17:58
Kedves Esther!

Olvasd el az Inout Hostelről direkt a kedvedért összeállított értékelést. talán ennek alapján el tudod dönteni, hogy érdemes-e ezt az egyedi szálláshelyet választani.

http://utikritika.hu/barcelona/szallas_424_inout_hostel


Esther, 2016. 11. 28. 13:12
Kedves Orsi !

Van egy csodásnak tűnő szállás. Inout hostel. Sérült emberek dolgoznak benne és egy több hektáros park közepén van. 5 napos kirándulással merjem bevállalni, hogy ennyire nincs a központban? Üdv Eszter


Judit, 2016. 11. 17. 13:30
Sziasztok!
Idős édesanyámmal utazok Barcelonába 4 és fél napra. Dec. 5 kora reggel érkezünk és dec. 9 délután 5-kor indul a gép vissza. A Passatge Pages utcában a Eixample negyedben lesz a szállásunk. Mivel ahogy nézem számtalan program lehetőség nyílik Barcelonában de édesanyám kissé nehezen jár így szeretném a felesleges bolyongásoktól megkímélni úgy hogy azért lehetőleg minél több dolgot megtudjunk nézni és lehetőleg csak ott keljen sétálgatnia ahol az valóban érdemes. Kérhetnék egy kis segítséget, program tervet esetleg? Előre is hálás köszönetem! :)


Lusha, 2016. 06. 16. 22:14
Kedves Orsi!

Ebben a hónapban utazunk Blanesbe, 2 kisebb (10 évesek) gyerkőccel, 1 hétre.
A repülő reggel 9 körül érkezik.

Ha jól néztem utána, akkor a reptérről be tudunk vonatozni a Sants állomásra. Onnan át kell szállnunk egy másik vonatra, ami Blanesig visz. Van valami jegykombináció erre, vagy hogy tudnánk ezt gazdaságosan megoldani?
Bár arra is gondoltam, hogy mivel jó korán érkezünk - nem leszünk ugyan túl kipihentek - aznap kellene kicsit Barcelonában körül néznünk. (amíg a gyerekek bírják) Olvastam olyat is, hogy van csomagmegőrző a Santson. Mekkora pakk fér oda be? Mennyire biztonságos? Ajánlod?
Biztosan nem fér bele majd az első napba Barcelona, hamar elfáradunk majd.
Szóval mindenképp visszamennénk majd valamelyik nap még. Lehet, hogy akkor valami csoportos jegyet lenne inkább érdemes vennünk?
Montserrat is érdekelne bennünket, de akkor már 3 nap Barcelonánál járunk lassan és nem sok marad a strandolásra. :)
Szóval segítségedet kérném, hogy mi lenne a leggazdaságosabb közlekedési megoldás négyünknek.
Még azt szeretném megkérdezni, hátha tudsz segíteni, hogy hazafelé hogy juthatunk el a reptérre, ha reggel 9-kor indul a gép. Úgy néztem, hogy legkorábban 6-kor indul vonat Blanesből, amivel nem érünk ki időre a reptérre.
Busz esetleg? Vagy valami ötlet?

Előre is köszönöm!
Lusha


László Orsi, 2016. 05. 26. 11:00
Kedves Ági!

Ha minden igaz, akkor Costa Brava-ról (bár nem tudom pontosan honnan jöttök) a vonatok az Estació Sants-ra érkeznek, innen pedig metróval tudjátok elérni a templomot. Vagy akár sétával, de azért az elég hosszú lenne (kb. 50 perc).
Sötét kék L5-ös metróvonalra kell szállni és Vall d'Hebron irányába kb. 5 megállót utazni. Nem fogjátok eltéveszteni, mert a metrómegálló neve is Sagrada Família. :)

A La Sagrada Família templomba előre online meg lehet venni a jegyet az alábbi weboldalon:
http://www.sagradafamilia.org/en/tickets/

Olyan jegy, amiben a templom belépő és torony is benne van, az mind audioguideos, ezt csomagban értékesítik, de max. nem veszitek el, vagy ha nem lehet visszaadni akkor elviszitek magatokkal, de nem használjátok. Ennek ára kb. 29 EUR.
A torony látogatás csak ezzel a kombinált jeggyel lehetséges.
Audioguide nélkül a sima templom belépőt lehet csak megvenni kb. 15 EUR-ért.

Néhány plusz infó a templom látogatásához:
áprilistól szeptemberig reggel 9-től este 8-ig van nyitva, de 15 perccel zárás előtt már nem engedik be a látogatókat.
Jelenleg a központi templomhajó és a perem részen lévő ajtók és burkolatok körbe vannak kerítve az építési és javítási munkálatok miatt.


Ha bármi másban a segítségedre lehetek vagy maradt még megválaszolatlan kérdés, akkor keress nyugodtan ezen az elérhetőségen.

Nagyon jó utat és kikapcsolódást kívánok Nektek Barcelonában! :)

Üdvözlettel,
László Orsi


Ágnes, 2016. 05. 25. 16:13
Kedves Orsi!
Június 3-10. között Costa Brava-n nyaralunk. Mindenképpen be szeretnénk menni Barcelonába is. Azt szeretném kérdezni, hogy a La Sagrada Familia templomba tudunk-e olyan belépőjegyet venni online, amivel a templomba és a toronyba is felmehetünk? Nem szeretnénk audioguide-ot.
Vonattal mennénk be Barcelonába. Az állomásról mivel érdemes mennünk a templomhoz?
Előre is köszönöm: Ági


Antalné Pál Ilona, 2016. 05. 22. 16:47
Kedves Orsi

Mi 1 hét múlva indulunk Barcelonába,korai géppel,3 napot töltünk el ott.A szállásunk a gótikus negyedben lesz,elméletileg(holnap foglaljuk). Abban szeretném kérni a segítségedet ,h láss el minket tanácsokkal,pl.:mivel juthatunk el a szállásra,jó helyen van -e a negyed kiindulási pontnak,merre kezdjük a városnézést,mivel közlekedjünk?Olvastam a városnéző buszokról,érdemes-e arra felszállnunk vagy fedezzük fel egyénileg?Illetve milyen jegyet érdemes vennünk a közlekedési eszközökre?Olvastam a "kötelező" látnivalókról amit ajánlottál,azok is szerepelnek a tervbe.

Köszönettel:Antalné Icu


Csaba, 2016. 05. 14. 00:21
Kedves Orsi!
A közös szabadság nálunk csak ősszel jön össze, így már azt tervezgetjük. Idén a Mindenszentek napja (nov.1) keddre esik. Ilyenkor Barcelonában a hétfő is munkaszüneti nap? Összevont három napos leállás mint nálunk? November 2-án (Halottak napján)van valamilyen fennforgás? Szóval azon a héten a programot - amit néhány hete Ágnesnek ajánlottál - végig tudnánk vinni, vagy keressünk inkább másik időpontot?
Nagyon köszönöm a segítséged:
Csaba


Gergely Zsuzsanna, 2016. 04. 29. 19:31
Kedves Orsi!Nem vagyok fiatal, így lányommal 2,5 napot /3jszakás vásoslátogatás/ töltünk május 20-23. Lenne pár kérdésem:
Online jegyvásárlásnál van külön bejárat? Ha igen, mennyivel hamarabb érkezzünk oda?
1.nap. Sagrada familia. Ha megvesszük a toronyra is szóló jegyet,/10 órára gondoltam/ akkor nem kell liftre is jegy? Ezután mennénk a La rambladára,piacra, Gothikus negyedbe.
2.nap.Güell park omline jeggyel, taxival mennénk, a mozgólépcsős berathoz el tud vinni? A park után mit javasol? Érdemes visszasétálni a hotelbe /BCN Urban Bonavista/? Kb.3km,ha van látnivaló, akkor a sétát bevállalom Este szeretnénk megnézni a Mágikus szökőkutat, a képeken láttam, hogy a Nemzeti Múzeum terasz sokan nézik. Oda miként jutnánk fel? Vagy ha bonyolult, akkor honnan érdemes nézni?
3.nap. Csak délelőtti program lehetséges, a transzfer 14 órakor visz a reptérre. Casa Batló belefér egy ebéddel?
Bocsi, ha buta kérdéseket teszek fel, de még egyéni úton nem voltam, s ez a kirándulás lenne részemről az utolsó, mint álmaim városa.


László Orsi, 2016. 04. 26. 17:11
Kedves Ágnes,

Örömmel vettem leveledet, természetes nagyon szívesen segítek bármilyen felmerülő kérdésben Barcelonával kapcsolatban.
Bár bevallom így picit nehéz, hogy még nincs meg a szállás és nem tudjuk a kiindulópontot a napi városnézéshez.

Nem tudom milyen beállítottságúak vagytok és miket szeretnétek megnézni, vagy mi az, ami leginkább érdekel titeket a városban, de amit első körös idelátogatóknak szoktam ajánlani és nem érdemes kihagyni, azok a következők:


La Rambla sétálóutca kötelező "sétálnivaló" és kb. a közepénél a Liceu metrómegálló környékén található a La Boqueria piac, ide mindenképpen érdemes benézni. Az utca végében található a Kolombusz Kristóf szobra és a kikötő, majd innen indul Barcelona tengerparti sétánya is, a Barceloneta. Egy ebédet mindenképpen javaslok erre felé, rengeteg 3-4 fogásos menüs étterem van, ahol nem olyan drágán tipikus spanyol fogásokhoz (halak, tenger gyümölcsei, paella, édességek) juthatunk.

A kikötőben shopping lehetőség, vízi állatkert (L' Áquárium), a tengerparton végigsétálva pedig eljuthattok a Parc de la Ciutadella-hoz. A parktól nem messze található a Picasso Muzeum. ( Picasso malagai születésű, az eredeti múzeum is ott található, ebben nem voltam, nem tudom mennyire jó, de aki nagy "Picasso fan", annak biztos megéri.)

La Sagrada Família, Gaudí híres temploma, mely a mai napig folyamatosan épül. Hosszú sorokra kell készülni, vagy korai érkezést vagy késő délutánit javaslok (turistabuszok előtt vagy után), illetve online is lehet belépőjegyet venni.

Ott vannak persze a híres Gaudí épületek, azok közül is a két legfontosabb a Casa Batlló és a Casa Milá (vagy másik nevén La Pedrera), ha érdekel titeket a katalán kultúra és Gaudí világa, akkor mindenképpen szánjatok rá időt, szerintem az 5 napba simán belefér. Ha mindkettő nem is, akkor az utóbbit javaslom, interaktív múzeumszerű kiállítással, a tetőtér pedig kilátóként funkcionál, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra. De azért a Casa Batlló - legalább kívülről - megérdemel pár fényképet! :) folyt. köv.


László Orsi, 2016. 04. 26. 17:09
folytatás:
Montjuic hegyre több felől is fel lehet jutni, ezek közül érdekes lehet a két kabinos felvonó. A kikötőből indul a régi kabinos felvonó, ami igazi különlegességet kínál és a kikötőn át felvisz a Montjuic hegy oldalára, de talán a hegyről lefelé ereszkedve izgalmasabb a tengerpartra megérkezni.
http://www.telefericodebarcelona.com/en

Szép időben nem érdemes kihagyni a Montjuic hegyet átívelő "új" kabinos felvonót sem, ami a Montjuic Parkból indul és összesen három állomása van. A Montjuic Parkból indulva megállhatunk a Montjuic várnál vagy legfelül a Montjuic kilátónál. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és kikötőre. Érdemes megnézni esti pompájában is!
https://www.telefericdemontjuic.cat/en/welcome

Ha az embernek több ideje van vagy sportos beállítottságú, akkor meg lehet nézni a Montjuic hegyen az egykori Olimpiai parkot és stadionokat, viszont ide vagy gyalogosan fel kell mászni vagy a hop on-hop off turistabuszokkal jönni, mert tömegközlekedés az híján van erre felé.

Camp Nou – Barcelona focicsapatának stadionja
Ha foci rajongók vagytok, akkor nem érdemes kihagyni Barcelona focicsapatának stadionját, a Camp Nou-t. Lehet csak stadion túrára menni, meccs nélkül, meg lehet nézni a pályát, az öltözőket, van shop, stb. Viszont vigyázni kell, hogy ne meccs napra tervezzék a látogatást. Ez viszonylag kiesik a belvárosból, de a hop on busznak van megállója ott.

A Parc Güell legalább egy fél napot el fog venni, de akár többet is el lehet bolyongani benne, nyilván időjárásfüggő is, de azért a főbb látnivalók a park elejében vannak. Az odajutás már nehézkesebb, a metrómegállótól viszonylag sokat kell sétálni és mozgólépcsőzni, de van olyan busz ami a park bejárata felé közlekedik.
(Ha nem sikerül megtalálni, akkor szívesen utánanézek hányas busz az.)

Nagyon szép a Nemzeti Művészeti Múzeum (MNAC) környéke is, előtte található a Font Mágica, a mágikus szökőkút, ami estefelé egy kb. 15 perces zenés fényjáték programot kínál. (Szerencsére pont vége a felújításoknak. Nem mindennap működik, ezért érdemes előtte lecsekkolni.) Májusban pénteken és szombaton este 9 órától indul a program (21:00, 21:30, 22:00). Júniusban csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap működik, 21:30-kor, 22:00-kor és 22:30-kor kezd zenélni. (A változtatás jogát fenntartják.)

Ami még érdekes és érdemes lehet a meglátogatásra:
La Seu, Barcelona gyönyörű katedrálisa, Poble Espanyol (spanyol falu), a spanyol kulturális skanzen, Ciutadella park, Torre Agbar esti fénypompájában (Glóries megálló), gótikus negyed keskeny kis utcái, és még sok minden más...

A hop on-hop off buszok a rövid tartózkodásúaknak kiváló, mert rövid időn belül mindenhova eljutnak, Nektek bőven lesz időtök, nem feltétlenül ajánlanék ilyen túrát, de az biztos hogy nagyon kényelmes és praktikus a város felfedezésére.


A futásra vonatkozóan:
a tengerparton végig húzódik a tengerparti sétány (Passeig Marítim), ahol nagyon sokan szoktak futni, gördeszkázni, bicajozni, de inkább csak hobbi futásra alkalmas, mert nem olyan nagy távolságról van szó, nagyjából 4 km lehet. (hogy onnantól milyen út vezet északra bevallom nem tudom, én a hobbisok közé tartozom. :))
Ahol még szoktak edzeni, az a Montjuic hegy, jó kis hegymenetes emelkedők és lejtők vannak, viszont nincs kijelölt pálya, az autóút mentén kell végighaladni.Ha a reptérről való bejutáshoz vagy bármi máshoz kell még segítség, akkor keress nyugodtan.

Remélem nagyon jól fogjátok magatokat érezni, egyetek-igyatok jókat, élvezzétek egy kicsit a mediterrán hangulatot és a nagyvárosi forgatagot, nem kell reggeltől estig turistáskodni! :)

Nagyon jó időtöltést kívánok Nektek!

Üdv,
Orsi


Nagy Ágnes, 2016. 04. 26. 15:18
Kedves Orsi,
5 teljes napunk lesz Barcelonára - május 31- június 5 (korai járattal jövünk vissza)
Terveim szerint szállás Airbnb-n keresztül egy központi, tengerparttól nem túl távoli részen lesz.
Esetleg tudnál segíteni összeállítani egy programot? Elsőként kívülről szeretnénk látni, nem a múzeumok az első cél, de ha belefér oda is szívesen mennénk. A másik kérdés futásra van-e kijelölt útvonal a tengerpart közelében?

Köszönöm előre is a segítséged,
Üdvözlettel,
Nagy Ágnes


László Orsi, 2016. 04. 06. 15:54
Kedves Judit!

Nem könnyű a kérdés, mert ugye ez a szálloda nem Barcelonában található, hanem a külvárosi részen, Sant Joan Despi településen.

Amúgy a reptéri buszok, amiket ajánlani szoktam a városba való bejutáshoz, a T1 és T2 terminálról is kb. éjjel 1 óráig közlekednek. A végállomásuk a Placa Catalunya, és sajnos a másik két megállójuk is már Barcelona belvárosában van. Így Nektek nem célszerű, mert nem esik útba a szálloda irányába.

A szálloda felé buszok és villamosok is közlekednek, de elég bonyolult és hosszú az odajutás, ahogy nézem nincs közvetlen buszjárat a repülőtérről (El Prat), úgyhogy kicsit nehézkes, főleg, ha későn este ismeretlen környéken jártok. Ha taxival nem szívesen mentek, akkor a gyűjtőtranszfert javasolnám, melyben nagyon szívesen segítenek értékesítő kollégáim bármelyik Vista irodában.

Plusz egy kis közérdekű információ, ha már a közlekedésről volt szó:

Felújítási munkálatok miatt a Funicular Montjuic (sikló) le van zárva már november óta és kb. 5-6 hónapig dolgozni fognak rajta. Még nem lehet tudni, pontosan mikortól működnek újra a szerelvények.
A Montjuic hegyre való feljutást pótló buszokkal oldják meg:

L2 vagy L3 metróvonallal a Paral-lel megállóig, majd onnan a bus especial-lal, ami úgyanolyan menetrenddel működik, mint a sikló.

(hétfőtől péntekig 7:30-tól 22:00-ig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-től 20:00-ig)
A buszvezetőnél csak be kell mutatni a sima metrójegyet vagy bérletet és azzal igénybe lehet venni, csak úgy mint a funicular esetében.

Ezen kívül fel lehet jutni még az Estación Espanya-ról (L1 vagy L3 metróvonal) a 150-es busszal az Avenida de Miramar-ig.

Ha bármiben tudok segíteni, vagy még maradt kérdésed, akkor keress nyugodtan az orsolya.laszlo@vista.hu e-mail címemen.

Nagyon jó utat és kikapcsolódást kívánok Barcelonában!

Üdvözlettel,
László Orsi


Kis Judit, 2016. 04. 05. 16:28
Kedves Orsi!

Picivel 23h előtt érkezünk a városba április 20-án és a Novotel Sant Joan Despi-be megyünk a reptérről. Ha jól néztem, a reptérről 23h-ig közlekednek a buszok, a taxis megoldáson kívül van más javaslatod?

Nagyon köszi előre is!
Judit


László Orsi, 2016. 03. 31. 14:15
Kedves Erika!

Barcelonában millió a látnivaló, és természetesen 4 nap nem elég, ha mindent látni akarunk, arra viszont kiváló, hogy ízelítőt kapjunk az igazi katalán életből, a város lüktető mindennapi életéből.
Én mindenképpen azt javasolnám, hogy metró közeli szállást válasszanak, kiváló a metróhálózata és egy-két kivételtől eltekintve bármelyik látnivalóhoz el lehet jutni vele. Nagyjából sétatávolságra vannak a főbb látnivalók, de 4 napon keresztül sétálni nagyon strapás, jól esik néha fel szállni egy-két megállóra.
A reptérről való bejutást is szívesen elmagyarázom és elküldöm részletesen az útvonalat, ha megvan már, hogy hol lesz a szállás.


Amiket első körben, az első barcelonai városlátogatás során javasolni szoktam, azok a következő - úgymond kötelező - látnivalók:
La Rambla sétálóutca (táskákra, értékekre nagyon kell figyelni nappal és este egyaránt!!), kb. a közepénél a Liceu metromegálló környékén található a La Boqueria piac, ide mindenképpen érdemes benézni. Az utca végében található a Kolombusz Kristóf szobra és a kikötő, majd innen indul Barcelona tengerparti sétánya is, a Barceloneta. Egy ebédet mindenképpen javaslok erre felé, rengeteg 3-4 fogásos menüs étterem van, ahol nem olyan drágán tipikus spanyol fogásokhoz (halak, tenger gyümölcsei, paella, édességek) juthatunk. A kikötőből indul a régi kabinos felvonó, ami igazi különlegességet kínál és a kikötőn át felvisz a Montjuic hegy oldalára, de talán a hegyről lefelé ereszkedve izgalmasabb a tengerpartra megérkezni.
http://www.telefericodebarcelona.com/en

Nem érdemes kihagyni a Montjuic hegyet átívelő "új" kabinos felvonót sem, ami a Montjuic Parkból indul és összesen három állomása van. A Montjuic Parkból indulva megállhatunk a Montjuic várnál vagy legfelül a Montjuic kilátónál. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és kikötőre. Érdemes megnézni esti pompájában is!
https://www.telefericdemontjuic.cat/en/welcome

Ha az embernek több ideje van vagy sportos beállítottságú, akkor meg lehet nézni a Montjuic hegyen az egykori Olimpiai parkot és stadionokat, viszont ide vagy gyalogosan fel kell mászni vagy a hop on-hop off turistabuszokkal jönni, mert tömegközlekedés az híján van erre felé.

La Sagrada Família, Gaudí híres temploma mely a mai napig folyamatosan épül. Hosszú sorokra készüljünk, vagy korai érkezést vagy késő délutánit javaslok (turistabuszok előtt vagy után), illetve online is lehet belépőjegyet venni.
Ott vannak persze a Gaudí épületek, azok közül is a két legfontosabb a Casa Batlló és a Casa Milá (vagy másik nevén La Pedrera), ha érdekli Önöket a katalán kultúra, akkor mindenképpen szánjanak rá időt. Ha nem fér bele mindkettő, akkor az utóbbit javaslom, interaktív múzeumszerű kiállítással, a tetőtér pedig kilátóként funkcionál. Azért a Casa Batlló legalább kívülről megérdemel pár fényképet! :)

A Parc Güell legalább egy fél napot el fog venni, de akár többet is el lehet bolyongani benne, nyilván időjárás függő is, de azért a főbb látnivalók a park elejében vannak. Az odajutás már nehézkesebb, a metrómegállótól viszonylag sokat kell sétálni és mozgólépcsőzni, de van olyan busz ami a park bejárata felé közlekedik.
(Ha nem sikerül megtalálni, akkor szívesen utánanézek hányas busz az.)

Nagyon szép a Nemzeti Művészeti Múzeum (MNAC) környéke is,előtte található a Font Mágica, a mágikus szökőkút, ami estefelé egy kb. 15 perces zenés fényjáték programot kínál. (Szerencsére pont vége a felújításoknak. Nem mindennap működik, ezért érdemes előtte lecsekkolni.)
folyt. köv.


László Orsi, 2016. 03. 31. 14:12
Ami még érdekes és érdemes lehet a meglátogatásra:
La Seu, Barcelona gyönyörű katedrálisa, Poble Espanyol (spanyol falu), a spanyol kulturális skanzen, Ciutadella park, Torre Agbar esti fénypompájában (Glóries megálló), gótikus negyed keskeny kis utcái, és még sok minden más...

És ami Barcelonában talán az egyik legfontosabb: egyenek jókat, igyanak finom borokat és élvezzék egy kicsit a mediterrán hangulatot, nem kell reggeltől estig turistáskodni! :)


Úgy nagy általánosságban ennyi jutott hirtelen eszembe, de ha összeírja Nekem, hogy miket szeretnének megnézni a városban, hova szeretnének ellátogatni, illetve hol lesz a szállásuk, akkor napra lebontva szívesen összeállítom a programot.

Remélem segítettem közelebb kerülni a katalán fővároshoz. Ha bármilyen kérdés merül fel vagy tudok segíteni a továbbiakban, akkor forduljanak hozzám bizalommal az alábbi elérhetőségeken.


Nagyon jó utat és kikapcsolódást kívánok Barcelonában! :)

Üdvözlettel,
László Orsi


Keményné Füzi erika, 2016. 03. 29. 15:56
Barcelona megtekintésére 4 egész napunk lenne ápr.15-19-ig, szeretnék tanácsot kérni, hogy állitsuk össze a programot, hogy a főbb látnivalókhoz eljussunk.
Nagyon köszönöm a segitséget, javaslatot előre is!


Korom Ágnes, 2015. 08. 08. 19:08
Segítség. 2 és 1/2 napunk van barcelonába, és túl sokat gyalogolni nem tudunk, korunk és csipő műtétünk miatt. útvonal javaslatot kérünk, a szálloda közel van a kolumbusz szoborhoz ( 10 percet írnak )


Úti kritikus, 2014. 07. 02. 14:36
Kedves Zsuzsa!
A legjobban gyalog bolyongva lehet megismerni a várost és rácsodálkozni a gyönyörű Gaudi épületekre, majd megpihenni egy kis étteremben a kikötő melletti Barceloneta negyedben. Ha több idejük van és belefér a tervbe, akkor meglátogathatják a város közelében a Montserrat tetején fekvő kolostort. Erre a kirándulásra legalább 1 napot kell szánni.

Ha esetleg angol nyelvű idegenvezetés is megfelel, kérjenek ajánlatot a foiroda@vista.hu e-mailcímen, ahol készséggel segítenek a program megszervezésében!


Zsuzsa, 2014. 07. 02. 13:46
Kedves Kati !

Most készülünk a barátnőmmel ebbe a csodálatos városba.
Szeretnék összeállítani egy uti tervet, mivel elég kevés időnk lesz.
Nagyon köszönöm ezt a kimerítő tájékoztatót, nagyon nagy segítségemre lesz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a négy napot.
Sajnos nem beszélünk nyelvet, így nem lesz egyszerű tájékozódni.
Még egyszer köszönöm

Üdv.
Zsuzsa


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes