ÚTIKRITIKA.HU / Barcelona


hirdetes


útikritikák


Barcelona

Barcelona, repülő

Repülőjegy | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Úti okmányok | Fotóegyveleg.

Repülőjegy és repülés

A katalán fővárosba Budapestről átszállás nélkül csak a fapados járatokkal (Wizzair, Ryaniar) tudunk utazni. Átlagos repülési idő: 2 óra 5 perc. A repülőjegy árak a foglalás időpontjától, és a foglalás idejétől függnek. Érdemes időben megvásárolni a repülőjegyeket, mert a kedvező árú jegyek hamar elkelnek. Átszállással számos légitársaság (Swiss Air, Air France, KLM, stb) járata elérhető. Bécsből az Austrian Airlines és az Airberlin repül közvetlenül Barcelonába.

"Egy tipp: Ha repülővel Budapestről érkezünk, akkor érdemes a gép jobb oldalára ülni, mert úgy kanyarodik rá a leszállópályára, hogy közben az egész várost és kikötőt megcsodálhatjuk már a levegőből. (Hazaútnál értelem szerűen baloldal.)" (Orsi)

A barcelonai El Prat repülőtérről a városközpontba legolcsóbban busszal juthatunk be, a legdrágább a taxi vagy taxi áron fuvarozó , előre rendelhető transzfer.  Annak érdemes ilyet rendelnie, aki vagy nagyon sokat repült előtte vagy valamilyen speciális körülmény miatt - két kisgyerekkel egyedül utazik pl - nem szeretne tömegközlekedni. Ezzel együtt nyilván a metró a legtöbbet használt közlekedési mód erre a távra.

Budapestről még viszonylag kevesen választják azt, hogy Barcelonában vonattal érkezzenek. Ennek ellenére megfontolandó Spanyolországon belül a vonatközlekedés választása. Az árak összehasonlítására ezen a linken van lehetőség.

Bármilyen további kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Szállásválasztás

Általános jellemzők

Barcelona tele van szállodákkal és kisebb panziókkal, mégsem mindig akad hely, mert egész évben szezon van és nagyon sok a látogató. Érdemes előre szállást foglalni, megbízható irodán keresztül, mert aki spórolni akar, könnyen pórul járhat. Mi aggódva ajánlunk 1-2*-os panziókat, mert itt a színvonal nem garantált. A kisebb panziókban előfordulhat csótány és a tisztasággal is bajok lehetnek. A belvárosban elég nehéz csendes szobát találni éjszakára, mert az utcán folyik az élet hajnalig. Youth hostelben kb. 20 EUR/ágy körül találhatunk közös fürdőszobás hálót. A 3-4*-os szállodák árai elég változóak, a helyi ünnepek, nemzetközi konferenciák idején nehéz jó áron szállást találni. A helyi hotelláncok (NH, H10, Hoteles Catalonia) megbízható színvonalú 3*-os szállodákat kínálnak!

Jellemző Barcelonában, hogy a sűrűn lakott, forgalmas környékeken található, régi épületekben utólagosan kialakított szállodákban a szobák ablakainak hangszigetelése nem kellően erős a külső zajok szűrésére. Vannak városközponti hotelek, ahol a szobákba alig jön be utcai zaj, ám ezek drágábbak is. Hotelfoglalásnál feltűnhet, hogy milyen nehéz szabad szobát találni Barcelonában. Ez azért van, mert a katalán fővárosban lényegében minden hónapban tartanak nagy konferenciákat, kongresszusokat, és hónapokkal korábban lefoglalják a város hotelkapacitásának jó részét. Emiatt is ajánlatos az utazás előtt minél korábban lecsapni egy hotelszobára, biztos, ami biztos alapon.

Másik tanács: Tájékozódni kell , hogy a kiválasztott hotelnél a zajok vonatkozásában mi az előnyösebb: az utcára néző, esetleg emiatt zajos szoba (habitacion exterior) vagy a csúnya légudvarokra néző, de csendet biztosító habitación interior. Persze, ha az utcára néző szobába nem jön be nagy zaj, akkor azt érdemes választani, főleg, hogy a belső szobák jellemzően kisebb területűek. Korábbi lakóházakból alakították ki a hotelek nagy részét és persze az eredeti világos nappalik, ebédlők az utcára néztek. Nyári utazásoknál feltétlenül tanácsos előre tisztázni, hogy van-e légkondicionálás. 2 és 3 csillagos hotelekben többnyire nincs, ám nem kizárt.

Választás elhelyezkedési szempont alapján

A központi negyedek (Born, Barrio Gótico, Raval) elég zajosak éjszaka is, érdemes esetleg kicsit a L' Eixample környékén keresni szállást. A L'Eixample térségében rengeteg szálloda épült, nagy a választék és nincs távol a központtól. Nem véletlen, hogy az általunk ajánlott hotelek közül több éppen itt van. A diagonal tengerparthoz közeli végén, az új 22@ nevű negyedben több új szálloda épült az elmúlt években. Itt talán nyugalmasabbak az éjszakák és könnyen be tudunk jutni a belvárosba is a sárga metróval. Azt azért hangsúlyozzuk, hogy a barcelonai hotelek - bármilyen közelségben is vannak a tengerhez - nem igazán alkalmasak a tengerparti nyaralás és a városnézés kombinálására. A legzajosabb környék persze a Las Ramblas, főleg, hogy errefelé van a legtöbb bulihely.

"A legutóbbi alkalommal egy két csillagos szállodában szálltunk meg, ami a várakozást messze felülmúlta. Modernebb pici szoba, tiszta zuhanyzós fürdőszoba, kényelmes ágyak és síkképernyős tv. Annak, aki várost néz és csak aludni megy „haza”, annak tökéletes választás a Hotel Transit a Placa de Espanya és az Estació Sants környékén. Egy másik alkalommal egy hostelben szálltunk meg (Melon District Poble Sec), nagyon jó közlekedéssel és medencével a tetőtéren. Icipici szobái és még kisebb fürdőszobái vannak, inkább mobil fürdőszobának mondanám, ahova épphogy egy ember befér. Az Avenida Paralel-en van, ami egy tipikus spanyol út, rengeteg üzlettel és spanyol bárral, ahol általában a helyiek töltik mindennapjaikat. Ha pár napos városnézésre megyünk, akkor ennek megfelelően kell választani szálláshelyet. Mindenképp metró közelében keresgéljünk, nem baj, ha nem az óváros környékén van, hiszen egy jeggyel akár átszállással pik-pak be lehet jutni a városközpontba." (Orsi)


,, Rengeteg hostel található a városban, éppen azért is, mert eléggé népszerű úti célnak számít Barcelona a maga sajátos kulturális egyvelegével a hátizsákos turisták körében.
Lehetséges, hogy sok esetben drágábbak is, mint az alacsony kategóriás szállodák, pont a felkapottságuk és az egész miliőjük miatt.

Hogy melyik rész a biztonságos? Hát nehéz lenne megmondani, mindenhol nagyon kell vigyázni a zsebtolvajokkal és rablókkal szerte a városban (sőt Spanyolországban!), de talán a La Rambla környéke és a belváros szűk utcácskái vonzóbb terep a bűnözők számára. A közbiztonsággal nincsen probléma, egyszerűen csak észnél kell lenni, mint minden nagyvárosban a világban.

Én személy szerint a Parallel sugárút és a Diagonal környékét, illetve a L'Eixample negyedet szeretem a legjobban, innen könnyen elérhetőek a látványosságok, de mégse a nagy forgatagban vannak.

Az alábbi hostel pl az egyik favorit:

GENERATOR HOSTEL BARCELONA

Carrer Còrsega, 377 - Barcelona

https://generatorhostels.com/en/destinations/barcelona/

Egy extravagáns hostel a Diagonal sugar út környékén, központi helyen." (orsolya.laszlo@vista.hu),, A szállást szándékosan a tengerhez közeli Barceloneta városrészben foglaltuk le, hogy gyalogosan is könnyen elérhető legyen a tengerpart, ha éppen lazulós, rohangálós és homokozós délutánhoz lenne kedve mindenkinek (egy 2, egy 4 és egy 6 évessel volt is ilyen napunk!). Barceloneta egy közvetlen a tengerpartra épült, régi halásznegyedből átalakított, ma már inkább pörgős és fiatalos városrész. Nagyon színes és otthonos a hangulata, az éttermek és bárok tele vannak helyiekkel, nagy választékban lehet helyi söröket találni, és szuper jókat enni:) Ráadásul itt is felfedeztünk egy jó kis piacot, ami sokkal kevésbé volt tele turistákkal, mint a Ramblákhoz közeli, a Földközi-tenger térségének egyik legnépszerűbb piaca, a 'La Boqueria'.  " forrás


Állítólag vékonyak a falak Barcelonában, mert valami érdekes építésügyi szabályozás volt, hogy erre nem figyeltek oda régen, és a régen az 2007-ben ért véget, ami azért 15 éve volt csak. A mi szállásunk szép és tágas volt, de valóban hallottuk a kinti folyosót, néha a fenti szomszédot, illetve bár én is 90 kiló (tapas után 92) vagyok, de úgy döngött a padló a lépteimtől, hogy nem hiszem hogy az alattunk lakó ne érzékelt volna minket. Viszont szerencsések voltunk, nem volt semmi zajongás a házban, lehet más lett volna az élmény, ha 15 fős angol legénybúcsú a szomszéd. A bűz minimálisan volt, a leírások szerint ez is kb normális, a csatornázásuk nem 100%, de ez sem volt zavaró. (2022)Az alábbi ajánlott barcelonai szállodáknál jelöljük, hogy melyik negyedben vannak. Előre jellemezzük, hogy a szállodaválasztás szempontjából milyen előnyei és hátrányai vannak a negyednek, a városlátogató turista szemszögéből:

 • Óváros: a közvetlen környék tekintetében eltérő a kép az Óvároson belül. Csaknem minden környéke mozgalmas, nyüzsgős, és persze zajos is. A Gótikus negyed (Barri Gótic) persze a legszuperebb környezet. Az óvárosban a hotelek elég öregek és a szobák nem a legjobb hangszigetelésűk az utcai zajok vonatkozásában.
 • L'Eixample: Sok üzlet étterem van a környéken s emiatt zajos, viszont a hotelek közel vannak Gaudí zseniális épületeihez. Forgalmas, sűrű tömegközlekedéssel.
 • Sants Montjuic: A város déli részén található és nagyon különböző negyedei vannak. Többnyire sűrűn lakott környékek. Könnyen meg lehet közelíteni a belvárost. A szállodák nem túl drágák.
 • Sarriá-St.Gervasi: Igen nagy területű negyed, zömmel felső középosztálybeliek, és kifejezetten gazdagok lakják.
 • Les Corts: Barcelona üzleti negyede, este nyugis, a turista látványosságok nem itt vannak. Van lakóházas része is, konszolidált, kellemes. Vásárlási lehetőség széles (ruházat vonatkozásában is).
 • Sant Marti: Laza, rokonszenves, bájos negyed a város keleti részén.
 • Horta Guinardó: a város dimbes-dombos, zöldterületes észak-keleti részén.

Ajánlott hotelek

 • 1 csillagos:
  • Óváros (Ciutat Vella):
  • L'Eixample negyedben:
  • Sants-Montjuic negyedben:
 • 2 csillagos:
  • L'Eixample negyedben:
  • Óvárosban (Ciutat Vella):
   • Catalunya
   • Marvi
   • Hostal BCN Ramblas
   • Husa Meson Castilla
  • Sants-Montjuic negyedben:
   • Sarriá-St.Gervasi negyedben:
 • 3 csillagos:
  • L'Eixample negyedben:
   • Óvárosban (Ciutat Vella):
  • Sants-Montjuic:
  • Sarriá-St. Gervasi negyed:
  • Sant Marti negyed:
  • Les Corts:
   • NH Numancia
  • Sant Adreu negyed:
   • Laumon
  • Horta-Guinardó lakónegyed:
 • 4 csillagos:
  • Óváros (Ciutat Vella):
  • L'Eixample negyedben:
  • Sant Marti negyedben:
  • Sants-Montjuic negyedben:
   • Medium City
  • Sarriá-St.Gervasi negyedben:
  • Les Corts negyedben:

   • Horta-Guinardó negyedben:

Úti okmányok

A magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal utazhatnak Spanyolország területére. A fő szabály szerint bármilyen típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, azonban számos esetben előfordult, hogy a régi típusú – főként az elhasznált, gyűrött, megrongálódott – kis könyv alakú személyi igazolványokat a spanyol hatóságok nem fogadták el. Kereskedelmi egységekben, bankokban pedig, használhatatlan a régi személyi. Ezért a szükségtelen kellemetlenségek elkerülése végett kifejezetten nem javasolt, hogy csupán a régi, kis könyv alakú magyar személyi igazolvánnyal utazzon be Spanyolországba.

Fotóegyveleg

M. Dávid fotója

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes