ÚTIKRITIKA.HU / Gaudí


Gaudí

,, Aki nem konyít az építészethez, az is ismeri Gaudí nevét. A katalán építészt sokan csodáljuk kiapadhatatlan fantáziájáért, időtlen játékosságáért. Kevés művész hagyta rajta keze nyomát olyan markánsan a városon, ahol élt és amelyet szeretett, mint ő. Nélküle Barcelona ma nem lenne az, ami (és valószínűleg nem lenne ilyen népszerű turistacélpont sem). Talán nem túlzás azt állítani, hogy azt a Barcelonát, amit a 21. század elején ismerünk, jelentős részben Gaudí álmodta meg.

xxx

A Sagrada Família alapkőletétele 1882-ben történt, Gaudí pedig 1883-ban – harmincegy évesen – nyerte el a mű tervezésének és az építkezés levezénylésének feladatát. Sokáig úgy vélte, hogy egy évtized alatt befejezi, de tíz év múltán rá kellett jönnie, hogy ez alighanem egy életen át tartó feladat lesz.

A csúszás – vagy inkább az öröklétig elhúzódás – oka főként az építész módszerében keresendő. Gaudínak ugyanis az volt a koncepciója, hogy egy épület végleges formájának az építkezés folyamata során fokozatosan kell kibontakoznia. Tehát ha menet közben olyan ötletek merülnek fel a művészben, amelyek a készülő építmény díszére válnának, akkor azokat hozzá lehet adni, illetve a kész terveket át lehet alakítani az új ötleteket is figyelembe véve. Alighanem ennek köszönhető, hogy egy Gaudí-mű láttán az a benyomása támad a látogatónak, hogy e sok gazdag forma spontán módon nőtt ki a földből. Mintha nem is precíz mérnöki munka állna mögötte. (2019)" forrás


,, Gaudínak életében jobbára csak gúnyban volt része, kortársai a Casa Milát csak kőbányaként emlegették. Példája csak szűk körben hatott, elveit csupán néhány lelkes követője alkalmazta.

1926. június 7-én, szokásos napi sétája közben ütötte el egy villamos. Személyi iratai hiánya, valamint rongyos ruhái miatt sokáig azt hitték, hogy koldus. Végül egy rendőr vitte be a kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. Halálakor a Sagrada Famíliának még csak negyede, egy torony és a keleti homlokzat készült el.

A lassú munkát Gaudí korábban így kommentálta: "Megbízómnak nem sürgős." A munkák azóta is az ő tervei és modellje alapján folytatódnak adományokból és a belépődíjakból, ez a világ egyetlen épülő műemléke. A befejezést 2026-ra, Gaudí halálának centenáriumára tervezik.

„Az építészet Dantéjának” és „Isten építészének” is nevezett Gaudí tudta, életében biztos, hogy nem fog elkészülni a templom, de azt is megjósolta, hogy bazilikáját a világ minden tájáról érkező emberek meg fogják csodálni. Igaza lett. (2019)" forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS