ÚTIKRITIKA.HU / Olomouc/Olmütz

Olomouc/Olmütz

Olmützről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás |Egyéb hasznos információk|Szent Vencel katedrális|Felső tér|Alsó tér| Más látnivalók| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

A Városháza - V. Jancsi fotója

Olmützről dióhéjban

Olomouc a cseh neve.

Lakosság (2022-ben): 100,000

Olmütz a morva régióban fekszik, közvetlenül a Morava folyó mellett. 

Magyarul Alamócnak is nevezik.

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A pompázatos barokk szökőkutak a tereken

2. ,,A kis Prágának" is titulált város szerecsére még nem terheli meg a tömegturizmus

3 A szecessziós épületek sokasága (pl. a Svobody sugárúton)

3. Ez a kis utca

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

1. A városháza csillagászati óráján a második világháborúban tönkrement figurákat a kommunista, vallásellenes ötvenes években szocialista realista stílusban alkották újra, és apostolokat, szenteket elég ízléstelenül proletárok és parasztok váltották fel, azaz ezek masíroznak óránként körbe-körbe. Tragikomikus, kiábrándító. Igazán helyreállíthatnák már az eredetieket.

v. j.

Vélemények

Odajutás

Autóval

Budapestről gépkocsival kb. 3 óra 45 perc alatt lehet megtenni a 398 kilométeres utat (383 kilométeren az autópálya kényelmét élvezhetjük).

A matrica vásárlásával együtt egy útra kb. 33 ezer forint utazási költséggel érdemes számolni.

Vonattal

Prágából keleti irányba kb. 2 és fél óra vonatozással lehet eljutni Olmützbe.

Főpályaudvar - v. j.

Szállás

Ajánlott hotelek (2022-ben):

3 csillagos: Clarion Coness Hotel Olomouc, Comfort Hotel Olomouc Centre

4 csillagos: Theresien Hotel&Spa, NH Collection Olomouc Congress

Helyi közlekedés

Ha már eljutottunk a város központi részébe, akkor már minden lényeges látnivaló gyalogtávolságra van egymástól, szóval nincs szükség tömegközlekedési eszközök használatára.

Nosztalgia villamos - A villamosok többsége ennél sokkal modernebb -  cs. d. fotója

Étkezés

A helyi konyha nem alkalmas fogyókúra betartására.  

Olomouc és a környező Haná régió hagyományos konyhája jól reprezentálja a cseh konyhát. De a tipikus cseh ételek mellett egyedi helyi specialitásokat is tartalmaz. A környék egyik legismertebb kulináris terméke a helyi Olomoucké tvarůžky (más néven Olomoucké syrečky) sajt. Ez egy hagyományos (15. század óta) cseh érlelt lágysajt, nagyon alacsony zsírtartalommal, csípős ízzel és erős illattal.

A sajt Olmütz városáról kapta a nevét, de a 30 km-re lévő kisvárosban, Lošticében állítják elő. A sajt széles körben megtalálható a Haná régió éttermeinek étlapján, ahol a Cordon Bleu helyi változatának töltelékeként, vagy sütve is tálalható. Az ezt a sajtot tartalmazó ételeket általában a nevükben szereplő Loštické szóról lehet felismerni. Az erős szag miatt ne lepődjön meg, ha mellé mentás édességet (Hašlerka) talál a tányérján.

Vásárlás

Szórakozás

Egyetemii városról van szó és ennek megfeleleőn sok a diákokkal teli szórakozóhely. Ezt a hangulatos azonban inkább áprilsiban, májusban, szeptemberben vagy októberben lehet jól megtapasztalni.

Szent Vencel katedrális

(csehül: Katedrála svatého Václava, angolul: Saint Wenceslas Cathedral)

A Szent Vencel katedrális Olomouc városának egyik legjelentősebb műemléke és turisztikai látványossága. A katedrális a 11. században épült és az egyik legnagyobb román stílusú épület Csehországban.

Az épület hatalmas kupolája, csodálatos freskói, valamint a belső tér gazdag díszítése miatt vonzza a turistákat. Az egyik legkiemelkedőbb része a katedrálisnak a 100 méter magas torony, amely lenyűgöző kilátást nyújt Olomoucra és a környező tájra.

A katedrális belső térét gyönyörű freskók díszítik, amelyek a középkori művészet remekei közé tartoznak. Az épületben található az ország egyik legnagyobb orgonája is, amely számos klasszikus koncertnek ad helyszínt.

A Szent Vencel katedrális Olomouc városának történelmi és kulturális örökségének fontos része, és gyakran tartanak itt kulturális eseményeket is. A katedrális könnyen elérhető gyalog vagy tömegközlekedéssel Olomouc városán belül.

V. Jancsi fotói

Felső tér

(csehül: Horní náměstí , angolul Upper Square)

A Felső tér Olomouc városának központjában található és az egyik legjelentősebb történelmi és kulturális helyszín. A tér számos jelentős épületnek ad helyet, amelyek több mint 400 évnyi építészeti stílusban keverednek egymással. Az épületek között található a városháza, a Szent Mór-templom, a Palacký Egyetem filozófiai karának épülete, a Husova utcai vár és más jelentős épületek.

A tér közepén található a szökőkút, amely a 18. században épült és az egyik legnagyobb barokk szökőkút Csehországban. A szökőkút számos szobrot és domborművet tartalmaz, amelyek Olomouc városának történelmét és kultúráját tükrözik.

A Felső tér az egyik legfontosabb turisztikai látványosság Olomoucban, és sok látogatót vonz minden évben. Az épületek gazdag történelmi és kulturális értékeket őriznek, amelyeket érdemes megtekinteni és felfedezni. A tér környékén találhatók kávézók, éttermek, üzletek és más szórakozási lehetőségek, így a látogatók egész napot eltölthetnek itt.

A 18. században épült, 35 méter magas, barokk Szentháromság-oszlop - V. Jancsi fotója

A 15. századi városháza (Olomoucká radnice) egyik bejárata - V. Jancsi fotója

A városháza csillagászati órája (Orloj) - V. Jancsi fotója

A városháza a tornyával és Julius Caesar lovasszobra - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Alsó tér

(csehül: Dolní Námӗsti, angolul: Lower Square)

Az Alsó tér Olomouc városának egyik jelentős történelmi helyszíne, amely a város központjában található. A tér számos jelentős épületnek ad helyet, amelyek a barokk és a reneszánsz stílusban épültek. Az épületek közé tartozik a Szent Mihály-templom, a városháza, az Erzsébet-kolostor és a Pravoslavny Katedrála.

Az Alsó tér közepén található a Kút szobra, amely Olomouc egyik jelképe. A szobor maga egy barokk alkotás, amelyet 1723-ban állítottak fel. A szobor öt részből áll, amelyek a hittérítőket, a pestist, az önkénteseket, a hálaadást és a hagyományokat ábrázolják.

Az Alsó tér fontos turisztikai látványosság Olomoucban, és sok látogatót vonz minden évben. Az épületek és a szobrok gazdag történelmi és kulturális értékeket őriznek, amelyeket érdemes megtekinteni és felfedezni. A tér körül számos étterem, kávézó és üzlet található, így a látogatók egész napot eltölthetnek itt.

v.j.

Neptun-kút - V. Jancsi fotója

Más látnivalók

A gótikus Szent János-kápolna

(csehül: Kaple sv. Jana, angolul: St John Sarkander Chapel)

A Szent János-kápolna Olomouc városában található, és egy gyönyörű gótikus stílusú épület, amelyet a 17. században építettek. Az épület nevét Jan Sarkander papról kapta, aki az első mártír volt a huszita háborúk idején.

Az épület homlokzata díszes faragásokkal van díszítve, és egy impozáns bejárat vezet az épületbe. A belső térben található számos díszítés és freskó, amelyek a katolikus vallás és a szentek témáját dolgozzák fel.

Az egyik legkiemelkedőbb része a kápolnának az üvegablakok, amelyek számos színben pompáznak, és egyedi díszítéseket tartalmaznak. Az ablakokat az 1900-as évek elején készítették, és a kápolna egyik legnagyobb kincse.

A Szent János-kápolna Olomouc városának egyik legismertebb történelmi és kulturális helyszíne. Az épület gazdag történelmi és vallási értékekkel rendelkezik, amelyeket érdemes megtekinteni és megismerni. A kápolnához könnyen el lehet jutni gyalog vagy tömegközlekedéssel.

V. Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

|

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon