ÚTIKRITIKA.HU / Irán


Irán

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

.

Siráz - v.j. fotója

Repülőjegy és repülés

Iránban nagyok a belső távolságok és emiatt sokan közlekednek a nagyobb városok között menetrendszerű repülőgépekkel. Ritkán fordul elő repülőgép-szerencsétlenség, pedig a nagyrészt elavult géppark alkatrészellátása megoldatlan. A gépek közül sokat még az 1979-es forradalom előtt vásárolták az USA-tól, de most a gazdasági embargó miatt nehezen jutnak hozzá a szükséges alkatrészekhez.

"A repülőtér 30-40 kilométerre van Teherán központjától, de 3500 forintért bármelyik taxis bevisz a városba, és még csak alkudozni sem kell, mint jó néhány közel-keleti országban. Ötven forintos benzinár mellett ennek nem is volna sok értelme. Muszáj megemlíteni az iráni pénznem körüli bonyodalmakat. A hivatalos fizetőeszköz a riál, azonban az infláció miatt annyira értéktelen, hogy a gyakorlatban az egyébként nem létező tománt használják, amelyet úgy kapnak, hogy lecsípnek három darab nullát a riálból. Minden tománban van kiírva, de az 1000-szer nagyobb címletű riállal kell fizetni, ami az első napokban komoly kavarodást okoz a fejekben. Ha mindez nem elég, minden egyes papírcímletről Khomeini ajatollah néz ránk szúrós tekintettel." forrás

Szállásválasztás

Jön!

Vízum és vám

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő
  • Vízumdíj: 16 000 HUF / fő
  • Sürgősségivel: 24 000 HUF / fő
  • Átfutási idő: 2-3 hét

Az Iráni Iszlám Köztársaságba magyar állampolgárok a közép-ázsiai ország budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. Az utazni szándékozóknak olyan útlevéllel kell rendelkezniük, ami az Iránból történő elutazást követően még legalább hat hónapig érvényes! Szükséges bizonyítani az oda-vissza útra szóló repülőjegyet, a kinti tartózkodásra való pénzügyi fedezetet és az utasbiztosítást.

A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.

Visszaigazolt, az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalási igazolás vagy kötelezettségvállaló meghívólevél/szponzori nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy valaki Irán 10 legnagyobb repülőterén (a teheráni Imam Khomeini és Mehrabad repülőterek, Mashhad, Iszfahán, Shiráz, Tabriz, Asalouyeh, Bushehr városok, valamint a Perzsa-öbölben fekvő Qeshm és Kish szigetek repülőterei ), érkezéskor igényeljen vízumot. Ez a vízum azonban kizárólag csak 15 napos, és csak jól megindokolt esetben hosszabbítható meg, egy alkalommal 15 nappal. Egyes esetekben szükség lehet az iráni Információs Minisztérium jóváhagyására is, ami akár többórás várakozást jelenthet.

Mindenképpen azt javasoljuk az Iránba látogató magyar állampolgároknak, hogy mindenképpen előre, az Iránba történő belépésük előtt szerezzék be a szükséges iráni vízumot. Az időigényes utánajárást meg lehet spórolni azzal, hogy a vízumügyintézést a Vista profi szolgáltatására bízza.

Vista Utazási Irodák - Vízum Ügyintézés:

Vízumok átvétele a Vista Utazási Központban (1061 Budapest, Andrássy út 1.):

 • H,SZ,CS,P 12:00-18:00
 • K 12:00-16:30

Budapesti iráni nagykövetség

 • Címe: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
 • Telefon: 460-9260

Fontos tudnivalók az iráni vízum igényléséről és birtoklásáról:

 • Az ügyintézés jellemzően legalább 2 hét, tehát tanácsos kellő időben elkezdeni intézni a vízumot. Kétoldalas vízumkérő lapot a követségen adnak, kell még 1 vagy 2 db igazolványkép és a vízum díjának befizetését igazoló banki igazolás. A szállásfoglalást is igazolni kell, elfogadnak a hotellel való e-mailes üzenetváltást is.
 • A nagykövetségen adnak egy regisztrációs számot, pontosítják a vízumdíj összegét, és azzal kell az embernek elmennie egy bankba befizetni a pénzt, tehát a fizetés effektíve nem a nagykövetségen történik.
 • Nagyon ritkán fordul elő, hogy turistának elutasítják a vízumkérelmét. Az iráni vízum díja bizony borsos: kb. 18 ezer forint!(Volt már 28 ezer is!)
 • Általában 3 hónapon belül felhasználható, 15 napra érvényes turistavízumot szoktak adni.
 • Lányok, asszonyok esetében elfogadnak kendő nélküli fotót is, de ha nagyon pedálozni akarunk, akkor a nőknek érdemes kendős fotót beadni.
 • Előfordul, hogy a nagykövetség nagyon gyorsan megcsinálja a vízumot. Ez az éppen adott kedvüktől is függ.
 • Fontos tudni, hogy az iráni Újév (Noruz) idején a hivatali ügyintézés két hétig szünetelhet.
 • Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodást napi kb. 30USD pénzbírsággal sújtják.

,, A hírek alapján borzasztóan szigorú vízumelbírálással számoltunk, valamint annak a lehetőségével, hogy akár ok nélkül is visszafordíthatnak a határról. Pár éve ez még talán elképzelhető is lett volna, de azóta egy kicsit felmelegedett a Nyugat és Irán viszonya, ami például abban is megnyilvánul, hogy Irán enyhített szigorú vízumpolitikáján. A nemzetközi reptereken már igényelhető vízum érkezéskor is, vagyis lényegében minden előzetes követségre járkálás és e-vízum igénylés nélkül lehet érkezéskor vízumot igényelni (feltéve, ha repülővel érkezik az ember). Emögött persze masszív gazdasági érdekek is húzódnak: Irán ugyanis valószínűleg rájött, hogy a gazdasági embargó miatti elszegényedés egyik ellenszere a turizmus fellendítése lehet.

Akárhogyan is van, minket egy nagyon előzékeny papucsos úr fogadott hajnali kettőkor a vízumügyi irodában, egy órás űrlap kitöltögetési mizéria és várakozás, valamint a borsos 80 eurós vízumdíj kiperkálása után pedig már ott is volt a kezünkben a belépőjegy Iránba. A vízum mellé kötelezően kellett kötni utasbiztosítást is, az ügyintéző lányok viccelődtek velünk és Lili sálból eszkábált fejkendőjét dicsérték. (Iránban ugye a nőknek kötelező a fejkendő hordása.) A befelé történő security check-nél a katona is nagyon előzékenyen mosolygott és intett, hogy mehetünk is. (2019)" forrás,, Néhány éve „e-vízum” rendszer működik Iránban, de idén, már le sem bélyegzik a kinyomtatott papírokat, amin egy QR kód jelzi, hogy beutazhatunk az országba. Nagy bánatomra az útlevélbe sem nyomtak pecsétet, pedig imádom a különlegesnek számító lenyomatokat benne, annak ellenére, hogy ennek olykor hátránya is lehet. Jelen esetben, hogy mostantól nem utazhatok az Egyesült Államokba egyszerű ESTA számmal, muszáj lesz vízumért kuncsorogni, mert kíváncsi voltam egy olyan országra, aki most éppen nem a barátjuk, bár ez nem volt mindig így. (2019)"  forrás

Fotóegyveleg

fotó by Konkoly-Thege

Vacsora a szabadban - fotó by Konkoly-Thege

Vidéki városi házfalak - k.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon