ÚTIKRITIKA.HU / Istanbulkart


hirdetes

útikritikák


Istanbulkart

Tömegközlekedés és Istanbulkart - 2023

Isztambulban a tömegközlekedés mindenki számára elérhető és megfizethető módja a városon belüli mozgásnak. Ennek használatához nincs is másra szükségünk, mint egy isztanbuli közlekedési kártyára, az IstanbulKartra.
Honnan szerezzük be az IstanbulKartot?

Én mindig automatából vásároltam meg a kártyát, ám egyes helyeken, buszpályaudvaroknál utcai kioszkokban is kapható. Forgalmasabb csomópontoknál biztos találhatók automaták (pl. Istanbul Airport, Taksim, Eminönü, Sultanahmet). Sárga (vagy az utóbbi időben megjelentek a kék) színű automatákat kell keresnünk, itt tudjuk először megvenni a kártyánkat – jelenleg – 50 TL árért. A kártya kiváltása után tölthetünk rá pénzt.

Hogy töltsünk pénzt az IstanbulKartra?

Az automata erre kijelölt részére helyezzük a kártyánkat. Figyeljünk rá, hogy a legtöbb automata csak papírpénzt fogad el (a sárga színű 5-10-20-50-100 TL címleteket, a kék színű 200 lírát is) és nem ad vissza. Tehát pontosan annyi pénzt tegyünk a gépbe, amivel fel szeretnénk tölteni a kártyánkat. Egyes automatáknál már bankkártyával is feltölthető az Istanbulkart, de ezeket csak elvétve lehet találni.

Ha ellenőrizni szeretnénk a kártyánkon lévő krediteket, ugyancsak automatáknál tudjuk ezt megtenni. A kijelölt részre helyezve a kártyánkat, az automata kiírja az egyenlegünket.

Mire lehet használni a kártyát?

Minden egyes tömegközlekedés típuson elfogadják, jelentsen ez buszt, metrót, villamost, fünikülert (földalatti felvonó) vagy kompot. Sokan meg szoktak lepődni, hogy a kompokra is ugyanúgy használható az Istanbulkart. A kompközlekedés a városban éppúgy hozzátartozik a tömegközlekedés szövevényes hálózatához és ez én személyes kedvencem is. Hiszen a Boszporuszon nincsenek közlekedési dugók és a nagy tumultus is elkerülhetjük a hajókon.

Az Istanbulkartot a belépőkapuknál, avagy buszok esetében az első ajtónál elhelyezett felülethez érintve tudjuk lecsippantani. Ezzel egyidőben a menetdíjat leveszi a kártyánkról a rendszer.
Többen használhatnak 1 IstanbulKartot?

Az előírások szerint legfeljebb 5-en használhatják a kártyát, más források szerint legfeljebb 3 főnek célszerű ugyanannak a kártyának a használata.

Nyilvános wc-k és IstanbulKart

Isztambul frekventált részein, állomásain, parkjaiban elhelyezett nyilvános wc-kben is használhatjuk fizetésnél az IstanbuKartot.
Jegyárak

A buszra, villamosra, metróra a jegyár egységesen 9,90 TL jelenleg (2023.05.25.), de az aktuális jegyárakról mindig ITT érdemes tájékozódni. A kompokra pár lirával drágább céliránytól függően (kb. 11,25-14,50 TL).

forrás


Kommentek

úti kritikus, 2024. 02. 27. 17:19
Krisztinának!

Ha a kérdést jól értem: három évig érvényes, azaz használható feltöltésekre.


Kovács Krisztina, 2024. 02. 26. 18:53
Mennyi ideig érvényes a kártya?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon