ÚTIKRITIKA.HU / Negyedekről


hirdetes

útikritikák


Negyedekről

Galata negyed|Fatih|Yeniköy|Bebek|Taksim|Besiktas|Cihangir|Beyoglu|Bebek|Balat|Fener| Üsküdar| Fotóegyveleg

Galata negyed

,, Voltunk a Galata-hid másik oldalán, Galata negyedben: trendy, hosszú beásarló utca és bárok. A mi negyedünknek (Kadiköy) egy, már kevésbe cool változata (áköltöztek Kadiköy-ba az igazán cool emberek és barok). 

Kellemes, jók a boltok és nincs lehúzás. Jó volt újra egy európaibb légkörben sétálni, de addigra már kb. 8 órát mászkáltunk különböző tömegekben, szoval kicsit vásároltunk. (Marion, 2022)

p. i. fotója

Galata a szemben lévő Eminou negyedből nézve - t. csa. fotója

Galata - aji fotója

Enyészet - m. j. fotói

t. d. fotója

Fatih

Itt van a Nagy Bazár.

Ebben a negyedben (ők kerületnek nevezik) egy másik Isztanbult láttunk, mint Kadiköyben (ahol airbnb-ben laktunk). Fatih közel-keleties, nagyon sok a vallásos, sokat hallani ara szót, van elég sok fekete csadoros nőci, akiknek csak a szemét lehet látni. Furcsa volt ebben a közegben látni a teljesen európaiasan kinéző csajokat, akik Fatihban a kisebbséget jelentik.

A Robi vett egy rézedény egy boltostól, aki panaszkodott arra, hogy a bevándorlók elérasztják Isztambult és a saria törvényt akarják bevezettetni. Nem alkalmazkodnak a világiasabb Isztambulhoz, nem civilizáltak, paraszt módon viselkednek  - mondta a boltos és keresetlenül hozzátette: az ilyenek menjenek a picsába innen, pl. az Emirátusokba, Szaud-Arábiáa és a többi gazdag arab államba, ahol ugyancsak ultravallásosak. Csakhogy ezek az államok baromira nem akarják befogadni az ultrakonzervatív ,,testvéreiket". A boltos szerint Törökországmindenkit befogad és ebbe előbb-itóbb tönkre is fog menni. (Marin, 2022)

z. d. fotói

Yeniköy

Ma kimentunk Yeniköybe, a gazdag, nyaralos negyedbe, ahol az ottoman korszakbol megmaradt yali-k vannak. Jó szögből csak hajobo vagy  csonakbol lehet latni. Mi nem mentunk ilyen tour-ra, de legkozelebb megyunk.

Annyi meg, h Bebek, es foleg Yeniköy, nagyon kiesnek, nekunk tobb, mint 1 ora volt odajutni (a busz vegig a tengerparton megy), nincsenek turistak, pedig nagyon megeri, legalabb hajoval, ha busszal nem. (Marion (2022)

Azért itt vannak ilyen imádnivaló régi faházak - Marion fotója

Bebek

Ultra fancy neighborhood, minden luxus, egymas mellett a Maserati, Ferrari, Rolls Royce szalon. Nagyon izleses boltok (errol nem csinaltunk kepeket), szep kis park es promenad. (Marion, 2022)

Marion fotója

Taksim

Ata fotója

Még mindig a Lades Menemen-ben (Katip Mustafa Çelebi, Mahallesi, Sadri Alışık Sk. 11/12 11/12 11 D:12) csinálják a legjobb török lecsót - Ata fotója

Magyar-köz - Ata fotója

Besiktas

Pontosabban: Beşiktaş

Ata fotói

Cihangir

Cihangir... A negyed Isztambulban ahol szinte bármit lehet. Itt nincsenek csadoros lányok, nem szól a müezzin hangja. Itt mindenki egy kicsit más és más lehet. (Ata, 2022)

Ata fotói

Beyoglu

Ata fotói

Bebek

Ha vasárnap délután és süt a nap az isztambuliak kedvenc helye a Bebek-öböl a Boszporusz partján.

Ata fotói

Marion fotója

Az Isztambuli tömegközlekedés legújabb csodáját a Bebek sétányt az M6-os metróvonallal összekötő fogaskerekűt ugyanis Atatürk halálának évfordulóján november elején adták át a közlekedőknek..
Az F4-es 800 méter hosszú és ahogy a száma is mutatja már a negyedik fogaskerekű amely könnyedén leküzdi a Boszporusz part és Besiktás és Beyoglu dombra épült városrészei között a szintkülönbséget...

A bebeki fogaskerekűre égetően szükség volt már, eddig ugyanis Bebekbe csak a belvárostól busszal lehetett eljutni hatalmas dugóban állandóan. Besiktás legelőkelőbb negyedébe így akár 45 perccel hamarabb lehet eljutni... Nem mintha az itt lakók nagyon metróra szállnának...a villák lakói minden bizonnyal Törökország legtehetősebb családjai, az egy főre jutó Porschék, Mercedesek számában is vezetnek...

Ata fotói

Viszont Bebek kötelező látnivaló Isztambulban... Hangulatos faházai, drága éttermei, kávézói rengeteg Isztambulit vonzanak... Akik szívesen sétálnak a drága jachtok között vagy csak kijönnek egyet pecázni...(Ata, 2022)

Ata fotói

Balat

Isztambul óvárosának Balat negyede az Aranyszarv-öböl mentén fekszik. A rendkívül hangulatos negyed hajdanán a zsidó és a görög közösség lakóhelye volt, de ebből mára csak pár emlék maradt mutatóban. Balat - jelentése palota - színes házairól híres! (Ata, 2022)


A Fenerrel szomszédos Balat környéke a zsidó közösség otthona volt, több zsinagóga is található itt. Balat tele van hangulatos kávézókkal és éttermekkel, tündéri antik és vintage üzletekkel. Talán mostanában leginkább az Instagramon is felkapott színes házairól egyre népszerűbb, melyek kétségtelenül nagyon vonzóak és szemet gyönyörködtetően különlegesek. (2022) forrás

Ata fotói

Fener

Fener és Balat, az egymás mellett elhelyezkedő, szoros összefüggésben lévő két városrész még talán pár évig meg tudja tartani autentikus, bájos hangulatát. Az útikönyvek – értem ezalatt az online beszámolókat – még Isztambul rejtett és kevésbé ismert látnivalói között említik. (2022) forrás

Üsküdar

Lenne kedved 100 ezer könyv között meginni egy kávét? Akkor irány a Nevmekan Sahil Üsküdarban, Isztambul ázsiai városrészében.
De mi is ez a hely?

Hú, hát elég nehéz meghatározni, hiszen ez egy könyvtár, kávézó, étterem, művészeti galéria, kiállítások és ismeretterjesztő előadások színhelye. Egyszóval talán egy kulturális közösségi tér, mely a szó szoros értelmében mindenkinek szól: jöhet ide kávé fanatikus egyetemista, nyugdíjas könyvmoly, művészet kedvelő érdeklődő, vagy akár fáradt család, akik egy sütemény feletti csevej idejére beadhatja gyermekét az épület napközijébe/játszóházába.

A helyet Üsküdar városrész polgármestere hozta létre, egy új szimbólumaként az isztambuli kultúrának az isztambuliak, vagy inkább mindenki szolgálatára.
– Adnak itt sütlaçot?

Érkezésemkor ez volt az első kérdésem a pincér úrhoz, rábólintott és mosolygott az akcentusomon. A sütlaç, azaz a sült tejberizs az egyik kedvenc török édességem. Kétség sem fért hozzá, maradok. A központi, gyönyörű zöld kupolás térben heveredtem le egy fotelba.

Ez a hely valahogy olvasásra hangol a milliónyi kötettel körülötted. Elővettem a könyvemet a táskámból és hosszú ideig csak azt bújtam.

Nem ez a legolcsóbb hely Isztambulban, de európai árakhoz képest teljesen vállalható. Ha erre jártok, térjetek be Ti is egy kávéra. Vagy egy sütlaçra. (2022) forrás

Fotóegyveleg

Feltehetően nem törökök, hanem turisták valamelyik arab országból. (Nikábnak nevezik a csak a szemeket mutató viseletet.)  - Ata fotója

Bebek negyed - pékség - Ata fotója

Bebek - pecások - Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon