ÚTIKRITIKA.HU / Isztambul


hirdetes


útikritikák


Isztambul

Általános tanácsok | Városnézéssel kapcsolatos vélemények | Hagia Sophia | Kék Mecset | Topkapi palota | Nagy bazár | Dolmabahce palota | Galata torony | Ázsiai oldal | Sultanahmet negyed | Beyoglu negyed | Istiklal utca | Besiktas negyed | Ortakoy negyed | Török táncos műsorok |Múzeumok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

v.j. fotója

Általános tanácsok

Megnéztük a fő látványosságokat, a kék mecset is nyitva van már, sőt teljesen elkészült, gyönyörű lett. Az elővételes jegyekkel nem volt szerencsénk, egyedül a ciszternába tudtam megvenni, a többi oldalon vagy nem is találtam vagy nem fogadta el az oldal a kártyámat. Amit még előre lefoglaltam az Airbnbn az az esti hajókázás vacsorával és műsorral egybekötve, nagyon szuper volt, ajánlom mindenkinek. (2023)


  • Yeni Cami mecset - A Galata híd innenső oldalánál van. Belépő nincs, nyitvatartási korlátozás van.

  • Egyiptomi bazár - Yeni Cami mecset mellett van 20 méterre. Egy hosszú csarnok, nem bazári méretekkel. Az áruk ugyanazok, mint a bazárban. Ha jól rémlik olcsóbb. Fűszerek, édességek, dísztárgyak szuvenírek, kelmék, ruhák, stb. Ingyenes.

  • Pályaudvar - A Galata hídtól egy megálló a T1 villamossal a domb felé. Kívülről láttam a villamosról, nem volt elég vonzó ahhoz, hogy leszálljak.

  • Boszporusz híd - Mi egy boszporuszi hajókázással tekintettük meg. Tömegközlekedéssel bonyolultabb lett volna. A T1 villamos csak féltávig visz el, ott a végállomása. A hídon tilos a gyalogos forgalom, nem tudsz átsétálni rajta.

Hajókázás (Nagyon fontos infó következik)

A Galata híd mecset felőli mindkét oldalán vannak szervezett hajókirándulások. 3 fő lehetőséged van. És a mindháromnál feleződik az ár. A mecsethez közelebbi oldalon 50 TL, a hídhoz közeledve 25 TL, a hídfő másik oldalára gyalogolj át a kis alagúton, ott 12 TL. A társaság neve TURYOL. Ott a bódéjuk és a nagy hajóik. Nem kell félned ne romos hajókat várj, az árból kiindulva, nagyon jó hajók, jobbak és nagyobbak mint amikkel a Dunán mehetsz. A bódé jobb oldali ablakánál a jegyeket tudod megvenni a bal oldali ablaknál az audiokommentár felárat. Magyar nyelv nincs, nehogy megvedd. Itt tudsz beszállni a hajóra, és ide is hoz vissza. Ne ijedj meg, ha valahol máshol is megáll, csak kitesznek valakit. Átmegy a Galata híd alatt, elfordul balra a Boszporusz híd felé. Elvisz a második hídig, majd visszafordul. Odafelé a bal part mentén, vissza a túloldalon. Nagyon megéri az árát. 90 perc felejthetetlen élmény. 2 szintes a hajó, fedett és nem fedett részekkel. Felül elég szeles, és korlátozott az olyan kilátás ahonnan ülve is kilátsz, ha sokan vannak. Itt is jól bevált átlátszó ponyva zavarja a kilátást. Azért nem vészes. Az alsó szint nagy panoráma ablakos zárt, fűtött, párnázott padokkal. Az üvegen keresztül jó képek készíthetőek. Árulnak teát, kávét stb. Egy tea 2 TL, cappuccino 2TL. Az út alatt megkérdezik tőled vagy 50x, hogy nem kérsz-e valamit. Még akkor is, ha már épp a rendelésedet fogyasztod. Az út során láthatod a Dolmabahce palotát, a Boszporusz híd melletti kis mecsetet, a hidakat, a túloldalon jó pár palotát, a kis szigetet a toronnyal, stb." (Péter, 2015)


"A város legfontosabb látnivalói egy viszonylag kis területen helyezkednek el, ezért érdemes gyalog nekivágni a belvárosnak. A monumentális Hagia Sophia és a nem különben hatalmas, de talán kevésbé szép Kék-mecset egymással szemben magasodnak, és a közelben van az egykori szultáni palotában helyet kapott Topkapi-múzeum, a földalatti hatalmas víztározó, Bazilika ciszterna és a híres bazárhoz is csak néhány perc séta.

Apropó, múzeumok. Aki hétfőn tervezi a nagyobb látványosságok felkeresését, számítson arra, hogy ezen a napon a Topkapi-múzeumot leszámítva szinte minden zárva tart, ennél fogva minden külföldi a Topkapiba igyekszik, ahol óriási a sor nem csak a pénztárnál, hanem az egyes tárlatoknál is. Ettől függetlenül érdemes várakozni, a szultáni kincstár, a díszes tanácsterem, a nyári pavilonok megérik az időráfordítást, csakúgy mint a fegyvertár, ahol a legnagyobb tömeg mindig a Magyarországról származó XVI. századi, közel kétméteres, hatalmas kard előtt áll.

A hétfői múzeumzárlat azt is eredményezi, hogy másnap a Hagia Sophia gyakorlatilag megközelíthetetlen a délelőtti órákban, csak délután van némi esély, hogy többórás sorban állás után bejusson az ember. Addig is érdemes átsétálni a XVI. században, az egykori bizánci székesegyházra mintegy válaszként emelt Kék-mecsethez, ami ingyenesen látogatható, de csak imaidőn kívül. Nem szabad elfelejteni, hogy a férfiak kizárólag hosszú nadrágban, a hölgyek pedig nadrágban vagy hosszú szoknyában és a hajukat fedő kendővel léphetnek be oda!" forrás


"Ha a kikötőben rögtön jutányos áron Boszporusz túrára invitálnak 25 líráért, akkor keresd meg az igazi túrát szervező irodát, ahol ezt 12 líráért is megkapod. :)"


"MUSEUMPASS: elvileg szuper, ám per pillanat a háremben zárva a szultáni lakosztály és a fürdő és a kegyeltek emelete. Zárva van Ibrahim pasa palotája, nem látható Alaxandros szarkofágja, a Chora központi hajója, Nagy Szulejmán, Hürrem szultána és Szinán sírja, mert renoválják. Mindez ki van írva, mielőtt valaki megveszi a jegyet, de a kártya esetében már mindegy. De azért marad még elég látnivaló. :) Az 'Elsüllyedt várost' nem szabad kihagyni, bár 20 líra a belépő, de elképesztő élmény. Az összes mecsetbe vigyünk magunkkal ZOKNIT, amit leveszünk utána, mert ellentétben a muszlim hívőkkel, a látogatók nem mosnak lábat. Ez különösen a zártabb Kék mecsetben kellemetlen." (Pintér Márta kommentjéből, 2014)


"Ibrahim Pasa palotája még évekig nem lesz látogatható. Hürrem, Nagy Szulejmán és Szinán sírjainál a renoválásokat befejezték, csak október 4-8 között nem lesz látogatható egy helyi ünnep miatt. A Chora templom (más néven Kariye Cami) látogatható, de szerdánként zárva van, amúgy 9-17 óráig nyitva van és 15 TL a belépő." (I. R., 2014)


"Néhány belépőár: a Hagia Sophia 30 líra, a Topkapi 30 Líra (itt a Harem plusz 15 líra, viszont nagyon meg is éri. A Ciszterna 20 líra, a Régészeti Múzeum 15 líra, a Galata-torony 18,5 líra. A többi hely, ahová mentünk, az ingyenes volt. A török fürdőt, a hamam-ot viszont nem próbáltuk ki, mert azt mondták hogy csak egy olyan hely van, ahova lehet együtt menni nőknek és férfiaknak is. Na de ott a belépődíj 35 euró, míg a többi helyen csak 25." (N. Á., 2014)


"Nagyon hasznos az Isztambul kártya, amivel csak úgy röviden a következő utakat tettük meg: Yenakapi Kazlicesme (Héttorony), Kazlicesme Üsküdar (át a Boszporusz alatt) Üsküdarból komppal vissza Eminöübe. Tünellel és nosztalgia villamossal a Taksim térre. Onnan a 2-es metróval Yenakapiba a szállodához. Metróval eljutottunk Karaköybe is, kipróbáltuk az ázsiai nosztalgia villamost is, majd visszahajóztunk Kadiköybe. Az utolsó nap 10:30-ra jött értünk a transzfer, de 8:30-tól meg tudtuk nézni a Kék mecsetet, 9:00-től pedig a Ciszternát, és villamossal gyorsan visszaértünk a szállásra. Mindezekért két személyre 50 TL feltöltés elég volt az Isztambul kártyára. A hajós és városnéző utakra általában 8 órára érkezett a transzfer, majd a mikrobusz vadul rodeózott az óváros szűk utcáin, hogy a különböző szállodákból összeszedje az utasokat. Ezután a Kennedy rakparton a sok kisbusz szortírozott minket és utána indult a program. Kicsit szeles időben hajóztunk a Boszporuszon, egészen az második hídig, majd vissza.

A fél napos városnézés is buszos rodeóval kezdődött, majd a Kék mecset helyett egy másikat néztünk meg, utána a Hyppodrom, és az Ahia Szófia következett, majd bazár bevezetésként egy szőnyegbemutató. A bazárt csak nézni érdemes, mert ugyanaz az áru Karaköyben a töredékéért megkapható. A fél napos városnézést - aki jól tájékozódik - sokkal hamarabb lefuthatja villamossal, metróval. A hop on buszok is csak araszolgatnak a hatalmas forgalomban, míg a villamos gyorsan elhúz mellettük. Másodjára a vissza transzfert is bevállalnám metróval és busszal. Azt ígérik, hogy rövidesen az egyik metró kiér a Sabiha repülőtérre is, akkor nem lesz kérdés, hogy mi legyen a transzfer. Alapjában nagyon jól éreztük magunkat. A város pedig gyönyörű, tiszta. Mindenhol ápolt virágágyások nagyrészt tulipánokkal." (Vista-utazó, 2015)


"Semmiképp ne hagyd ki az ázsiai oldal felfedezését! Aki ugyanis csak az európai oldal legismertebb kerületeiben sétálgat, az semmit nem fog látni a török emberek valódi életéből. Nem fogja látni azokat a hatalmas társadalmi és életszínvonalbeli különbségeket, azokat a hétköznapi sokszínűségeket, amelyekbe csak akkor nyer betekintést az ember, ha az ázsiai kerületeket is végigjárja. A konzervatívabb életforma például Üsküdar utcáin sétálva mutatkozik meg igazán, az európaias újgazdag luxusra pedig Bebekben csodálkozhatunk rá leginkább. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy melyik múzeum mikor tart nyitva! Valószínűleg eleve nem lesz időd mindent megnézni Isztambuban, ezért különösen bosszantó lenne, ha a napi programodat keresztbe húzná az, hogy az adott múzeum éppen zárva tart, amikor te elbumliztál odáig. Emellett, ahogyan a közlekedést illetően, a múzeumi belépőkkel is van lehetőséged spórolni, ha Múzeum kártyát veszel. (2016)" forrás


,, Annyira imádom magamba szívni az egész város hangulatát, hogy én itt mindenfele gyalogoltam szó szerint, még ha ez sokszor óriási távokat jelentett is, mert tényleg hatalmas városról beszélünk és még ha csak pusztán a nevezetességekre akarsz koncentrálni (de ne tedd), azok is nagyon szét vannak szórva. Ha hosszabb szakaszt kellett megtennem és sötétedés után, akkor megint csak az uber volt a varázsszó, ezt leszámítva séta-séta-séta. (2018)" forrás


,, Hajnalban a müezzin éneke harsogott a fülünkbe, és ettől a szokatlan ébresztőtől egyből kipattant mindhármunk szeméből az álom. Mondják, az ember mindenhez hozzászokik, és ez így is van. A hátralévő reggeleken egyre kevésbé zavart a hangszórókból több irányból érkező imára hívás, békésen aludtunk tovább. Naponta 5 alkalommal zengett a város összes dzsámijának hangszórójából Allah neve, de nekünk ez csak annyit jelentett, hogy az elkövetkezendő másfél órában nem léphetünk be egyetlen szent helyre sem, mert „hitetlenek” vagyunk. (2019)" forrás

Városnézéssel kapcsolatos vélemények

"Azért választottuk ezt az utat, mert a fakultatív programok lehetővé tették, hogy ilyen rövid idő alatt is nagyon sok mindent lássunk. Hát a valóság kicsit más volt... Már induláskor a reptéren megkaptuk a Green Travel programajánlatát, ami jelentősen eltért a meghirdetettől.

1. nap: Előzetes program szerint Hagia Sophia, Kék Mecset, Hippodrome tér, ezzel szemben mi csak megérkeztünk, nézelődés egyénileg... már ha akart valaki csavarogni.

2. nap: Hajókirándulás, Dolmabache palota, fűszerbazár szerepelt a programban. A csoport kérésére elmentünk az Hagia Sophiába (ha már előző nap abból nem lett semmi), aztán hajókáztunk, ami szép és jó volt, de elmentünk a világ végére egy őszintén szólva elég vacak étterem miatt. Az ebéd... hááát... No mindegy, viszont a távolság, a közlekedés, vagy csak a rossz szervezés miatt lekéstük a Dolmabache palotát. Ha a hajó a 2. Boszporusz híd után visszafordul, és előbb a palota, aztán az ebéd valahol a közelben, akkor talán másképp alakulhatott volna. Így csalódottak voltunk. Igaz, elmentünk helyette a Chorába, de az azért mégsem ugyanaz.

3. nap: A program szerint Süleymaniye mecset, Isztambul ázsiai oldala, és Camlica hegy lett volna, helyette lett Topkapi, Hippodrome, ebéd, Kék Mecset, Bazár. A Topkapi rendben volt, az ebéd megint hagyott azért bőven kívánnivalót maga után, majd a Kék Mecsetnél várnunk kellett volna 1 órát a nyitásra. Itt mi elváltunk a csoporttól, megnéztük a Yerebatant (ami egy köpésre volt), majd nyitásra visszamentünk a Kék Mecsethez. Így mi láttuk is, nem úgy a csoport többi része. Ők bazároztak. Aztán mi csavarogtunk és útikönyv alapján megkerestük a látnivalókat. Általában 5-ig van nyitva minden, a mecsetek tovább, a Bazár pedig 7-ig, így bazározni lehetett volna később.

4. nap: Délelőttre Topkapi volt beígérve – ezt előző nap láttuk, viszont így délelőtt a csoport nagy része a szállodában ült és várta a 12 órás szobaelhagyást. Mi azért megnéztük a római vízvezetéket, és az 1001 oszlop ciszternáját is, meg néhány mecsetet és szultánsírt. A szilveszteri programon mi nem vettünk részt, de ahogy a többieket hallgattuk másnap reggel, hát ott is voltak panaszok. Aztán a csoport kérésére végül 2-kor elrohantunk a Kék Mecsethez, de mire bejutottunk, épp csak annyi idő volt, hogy szó szerint be az egyik ajtón, futás, és ki a másik ajtón. De legalább bent voltak azok is, akik előzőleg lemaradtak – mármint a többség.

Én tudom, hogy ízlések és pofonok... Azt is tudom, hogy sokaknak fontos az evés – és ez tényleg jó is lett volna, ha tényleg jó török kajákat kóstolunk, de nem volt jó… és azt is tudom, hogy sokaknak fontos a bazár meg a vásárlás. De mivel közel volt a szálloda a Bazárhoz, ezt lehetett volna egyénileg is intézni azoknak, akik emiatt jöttek. Mi a beígért színes fakultatívok miatt választottuk az utat, és hát abból sok minden nem valósult meg. Az idegenvezetőnk szerint 1-én zárva tart minden, de persze minden nyitva volt. Ha az út összességét nézem, nem jöttem haza csalódottan, de csak azért nem, mert volt útikönyvem, térképem és vállalkozó szellemem, így a látnivalók zömét megnéztem. A Dolmabache azért fájó pont. (Nóra, 2013)


"A Galata híd az óvárosban helyezkedik el, az Aranyszarv-öböl felett ível át Eminönü és Karaköy városrész között. A halkedvelő ínyencek számára mindenképpen érdemes elsétálni a hídhoz. Reggeltől késő estig pecások százai várják a fogást, amit helyben meg is sütnek. A híd Karaköy felőli részén van egy halpiac, ahol rengetegféle halból lehet választani akár elvitelre, vagy helyszíni sütéssel. Aki az éttermet részesíti előnyben, az bőven válogathat a híd alján végigfutó éttermek között. A híd eminönüi oldalán nagy forgalmat lebonyolító kikötő található. Innen indulhatunk neki Isztambul ázsiai oldalának felfedezéséhez, illetve a Herceg-szigetek felé is befizethetünk egy hajóútra."

fotó by Konkoly-Thege

"Nem a strandolás Isztambul erőssége, 12 milliós nagyvárosról van szó, nagyon nagy tranzit hajóforgalommal. Ahol lehet fürdeni az a Herceg-szigetek, ami egy napos kirándulásba fér bele. kb 1-1,5 óra hajózásra vannak a belvárostól. A hajók az ázsiai oldalról a Hayardpasa vasútállomás közeléből indulnak rendszeresen, jegyet is ott tud rá venni a kikötőben. A szigetek egy részén nincs motorizált forgalom, így gyalog és lóval közlekednek az emberek." (Tamás, 2014)


,, A Taksim tér Isztambul legfontosabb központja. A tér egyfajta központként szolgál, ide bárhonnan, vagy innen bármerre könnyen el lehet jutni busszal, metróval, vagy akár gyalogosan is. A helyi lakosság számára itt kezdődik a város, így akár a belváros szélének is lehet tekinteni. A hatalmas tér közepén egy függetlenségi szobor áll, valamint innen indul Isztambul történelmi villamosvonala is az Istiklal sugárúton át. " forrás

Hagia Sophia

2024. január közepétől a külföldieknek 25 euró/fő összeget kell fizetni a belépésért.

Egy-két órás program, függően a kultúrszomj mértékétől. Lenyűgöző a templom, csupán a szinte állandóan zajló restaurálási munkálatok, állványok rontanak némileg az élményen. Az utazók egy része szerint Isztambulban van sok ennél szebb és érdekesebb templom, mecset. A Kék Mecset az úti kritikus szerint is szebb. Nyilván ennél az izgalmas, hogy egy, bizánci időkben (6. század) pompázó keresztény templom vált mecsetté. Nem is annyira maga a látvány a lényeg tehát, hanem az épület története. Kéretik olvasni erről előtte vagy közben.

Monumentalis, gyonyoru, nyitas elott feloraval ott kell lenni, kulonben olyan oriasi a sor, h mi feladtuk volna. (Marion, 2022. augusztus)

Kék Mecset

A Kék Mecset Isztambul egyik szimbóluma és egyben kiváló tájékozódási pontja a hat minaretjével. A város meglátogatásakor kötelező látnivaló! Ezzel majd minden turista így van, ezért nagyon nagy a tömeg a mecsetben. A muszlimok nyugodtabb vallásgyakorlása miatt nem mehetünk bármikor, naponta pár turnusban engedik be a turistákat. Érdemes előre tájékozódni a lehetséges időpontokról.

  • A belépés ingyenes.
  • Belépéskor a cipőt le kell venni, a hölgyeknek pedig a vállat és térdet takaró ruházatban szabad csak belépniük.
  • 2022. augusztus: Kek mecset (Mehmet mecset) - felujitas alatt van. Belul keveset latni belole, de az gyonyoru.

"A hat karcsú minaret ölelésében álló épületbe nagy szerencsével és bő fél óra sorban állás után, még éppen a délutáni ima előtt sikerül bejutnunk, éppen utánunk zárták be bejáratot. A mögöttünk sorakozóknak legalább másfél órát kellett várniuk, mire véget ért az ima, és újból megnyitották a kapukat a turistáknak. A Kék mecset a mai napig aktív imahely, ezért csak mezítláb léphettünk be a templom vörös szőnyegére. A nőknek kötelező fejkendőt viselniük, a férfiak pedig csak hosszú nadrágban tehetik be a lábukat a kék csempékkel, rózsaablakokkal és a mennyezetről csaknem fejmagasságig leeresztett csillárokkal díszített központi terembe. A férfiak itt együtt imádkozhatnak, az asszonyok azonban csak a terem szélein, elkülönített területen fohászkodhatnak. Az iszlám és a nyugati kultúra közeledésének egyik ékes példája volt az a látvány, ahogy a csadort viselő nők önarcképeket készítettek okos telefonjaikkal, és nevetgéltek az elkerített helységekben, amíg az ima kezdetére várakoztak. (2014)" forrás

Topkapi palota

,, Közel kétezer év műkincseit zsúfolták három emeletnyi unalomba: száz méterenként néhány magyarázó tábla, egyébként meg csak a leltári szám, és hogy antik váza, 3. század. (2019)" forrás

Nagy bazár

A Nagy Bazárt szinte mindenki ismeri, Isztambul egyik jelképe. Több mint 30000 m2-en folyik az üzletelés a legkülönfélébb termékekre. Manapság leginkább a turisták látogatják, helyi vásárlókat ritkán látni a tömegben. Mégis érdemes bevetnünk magunkat, mert igazi élmény a hangulata, illata, csillogása, vibrálása. A fedett bazár területén sok kis utcalabirintus található, termékenként beosztva. Az árakat inkább a turistákra szabták, így ha valami komolyabbat szeretnénk vásárolni, érdemes a Fűszerbazár és a Nagy Bazár közötti külső árusoknál megnézni, mert 30-50%-ot is nyerhetünk. Vasárnap zárva van.

"T1 villamos vagy gyalog 10 perc. A fenti Sultanahmet megállótól feljebb az emelkedőn elindulva. Érdemes gyalogolni, odáig van sok üzlet, emlékmű, stb. A bazár sok utca befedve. Van rengeteg bejárata, modernebb része, boltíves újabb és boltíves régebbi csarnoka, főutcája, stb. Nagyon szép áruk és árak vannak benne. 2X annyiba kerül sok minden, mint pár száz, vagy akár pár tíz méterre odakint. Érdemes a keresztutcáiba bemenni, mert nyugodtabb, csendesebb, és szebb is. Mindenhová be akarnak kedvesen invitálni, nem mondanak először árat, mert próbálnak előtte megdumálni. Gondolom emiatt nincs kinn sok mindennek az ára, meg talán az alkudozás miatt inkább a kiírt árak is 2x akkorák. Alkudozol, elhiszed, hogy jó üzletet kötöttél, kint meg ugyanannyiba került volna. Meglepett, hogy milyen modern, tiszta és szellős." (Péter, 2015) 

"A törökök egész mentalitására jellemző a hevesség. Más hőfokon égnek. A Nagy Bazárban például négyezer bolt nyolcezer alkalmazottja próbálta a vásárlókra tukmálni portékáit a gagyitól kezdve az igazán minőségi termékekig. Édesség, fűszer, selyem, papucsok minden mennyiségben, hogy csak a klasszikusokat említsem. A piac felfedezése különleges élmény.

Csak a napi három-négyszázezer látogatót kell figyelmen kívül hagyni, és máris a történelemben sétálhatunk. 1460 óta működik az elképesztő méretű, hatvanegy fedett utcát magában foglaló város a városban. Még II. Mehmet szultán építtette, hogy beindítsa a textilkereskedelmet birodalma új gyöngyszemében, Konstantinápolyban." forrás

Dolmabahce palota

Galata torony

A Galata-torony a Galata városrészben található egy domb tetején. A toronyról teljes kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre. A Galata hídtól meredek kis utcákon lehet feljutni gyalogosan a toronyig. A kis utcákban tematikusan hangszereket, festményeket, és turistáknak való kütyüket árulnak, frissen facsart gyümölcslevekkel fűszerezve. A torony reggel 9-től este 8 óráig tart nyitva. A tornyon belül lifttel tudunk közlekedni, így a dombmászás után már kényelmesen jutunk fel a csúcsra. A belépő jelenleg 20-25 TL között mozog (2017). A terasz elég keskeny, így kicsit kényelmetlen, ha nagy emberekkel futunk össze. Amennyiben kifogunk egy csoportot a kasszánál érdemes egy frissen facsart narancslevet meginnunk, majd próbálkozzunk újra a belépéssel. Érdemes a látogatást úgy időzíteni, hogy ne essen egybe a csoportok várható érkezésével. (10:00-12:00 között ne menjünk) Fontos: mindneki nagyon óvatosan közlekedjen. A teraszon van ugyan egy tábla, ami a kötelező haladási irányt hivatott jelezni, de ezt nem mindenki veszi észre. Mindenki legyen toleráns a szembe jövővel. 

  • Galata híd - T1 villamos ezen megy át, eltéveszthetetlen. A híd 2 szintes, felül a forgalom, pecások, alul az éttermek.

  • Galata-torony - Galata hídról látható, szemben a dombon. 65 méter magas, belépő 18 TL. A villamos a híd másik felén is megáll, innen lehet feljutni.

(Péter, 2015)

Robin Yayla Galata-tornya

Ázsiai oldal

Kadıköy:

"Ha nincsenek napjaink, hogy bejárjuk az ázsiai rész minden szegletét, az európai központtól hajóval csupán 10-15 perc alatt elérhető, az ázsiai oldal központjának számító Kadıköybe azért mindenképpen menjünk át! Itt egyszerre találkozhatunk a tradicionális és a legmodernebb életformával. Kadıköy lakónegyed és kereskedelmi központ is egyben, óriási nyüzsgéssel, zsúfolt utcákkal, rengeteg üzlettel és mindenféle piaccal. Ezeken a piacokon elvétve találkozunk turistákkal, annál inkább bőséges kínálattal. Úgy is fogalmazhatnák, hogy ami Kadiköyben nem kapható, az nincs is. A hajóból kilépve, a kikötőtől alig néhány tíz métert kell sétálnunk és máris egy szemet gyönyörködtető frissességeket kínáló piacokon találjuk magunkat. Gyönyörűen kipakolt zöldségek - gyümölcsök, számtalan halfajta, sajtok, piros-fekete-zöld töltött olíva bogyó, szárított paradicsom és padlizsán füzérek várják a vásárlókat. (2015)" forrás

Sultanahmet negyed

A világ közepe, gyakorlatilag kihagyhahatlan.

Beyoglu negyed

A tágabban vett belváros. Része a Galata negyed, a Galata toronyal, a Taksim, a Cukurczuma negyed is. Érdemes innen megnézni egyszer az esti Isztambul fényeit, bemenni és teázni a Pera Palace Hotelben, ahonnan anno az Orient Expressz utasai elindultak Agatha Christie szervezésében.

Istiklal utca

f.a. fotója

Besiktas negyed

Ortakoy negyed

Török táncos műsorok

Múzeumok

Régészeti (Archeológiai) múzeum

,, Isztambul legjelentőségteljesebb múzeumának tartják.  Ahogy belépünk az első épületbe,  már meg is láttuk az első műtárgyat, ami biztosította, hogy megérte eljönni. A szemben lévő falon babiloni csempemozaik nézett szembe velünk, olyan élénk színekben és tökéletes állapotban, mintha nem is 2500 évvel ezelőtt készült volna. Az Istár-kapu eme részlete a híres világ-hét-csodája függőkertek és a Bábel-torony mellett az egyetlen fennmaradt része a valamikori Babiloni Birodalom nagyságának, melyet még a Bibliában is ámulattal említenek, Nabukodonozor király életműveként. Ha ezt a színes zománcozott oroszlánt ilyen tökéletesen el tudták készíteni, milyen lehetett a függőkert, vagy maga az isteni nagyságot kísértő Bábel-torony?!

a.d. fotója

Noha jártam már pár múzeumban, számomra ez a világ civilizációjának a legrégebbi műemléke, amelyet saját szememmel láttam. Kr. e. az 5. században ugyan már az egyiptomi, ógörög, sőt, a római birodalmak is megvoltak, az Istár-kapu mégis korábbinak tűnik, mivel az utolsó „helyben létrejövő” mezopotámiai birodalomról van szó. S valahogy a sumerok, akkádok és asszírok által fémjelzett kulturális fejlődésnek is az utolsó megnyilvánulása volt, az utolsó felvillanó fénycsóva, mielőtt a stafétát végleg átvették volna a Földközi-tenger napsütötte tájai. (2015)" forrás

Olvasmányos linkek

"Milyen Isztambulban szilveszterezni? A válasz: elképesztően izgalmas! A dimenziók adódnak abból is, hogy önmagában a török metropolisban 13 millióan élnek. A lakosok nagy hányada fiatal és ebből adódóan eleve nagy a bulizós kedv. Szilveszterkor hatalmas élet van a város több pontján. A városmagnak számító Taksim téren és környékén éjfél tájékán olyan a hangulat, mint szilveszterkor New Yorkban a Times Square-n. Az autók dudakoncertje biztosan erőteljesebb Isztambulban. Tűzijáték minden mennyiségben.

A közeli Beyoglu negyed három kilométer hosszú gyalogos utcájában (Istiklal) az év egyéb napjain is folyton hömpölyög a nép, de szilveszterkor aztán végképp rengetegen vannak. Ide a magyar szilveszterezők közül inkább a fiatalabbaknak érdemes eljönni. Fontos megjegyezni, hogy a törökök még ilyen alkalmakkor sem isszák le magukat a sárga földig, azaz nem várhatóak vad jelenetek. A konszolidáltabb, de azért izgalmas utcai szilveszteri élményre vágyóknak inkább javasolható a modern városrészben, Sisliben található Nisantasi negyedben élvezhető bulivilág. Arrafelé inkább a felső középosztálybeli népek vonulnak ki szórakozni. Nem kevesen: csak arrafelé legalább 100-150 ezren! Ez már riói karneváli dimenzió. Hatalmas TV-kivetítőkön mindenféle hangulat aláfestő programot közvetítenek. A tömegek boldogan visítanak minden egyes petárda felrobbanásakor. A tömeg biztonságára szerencsére ilyenkor több száz rendőr vigyáz jól szervezetten.

Nisantasi leglátogatottabb pontján 7 méteres karácsonyfát állítanak fel. Sok a Télapó szánkóját stilizáló hintó, amelyek azért inkább az ókori harci szekerekre emlékeznek. Önmagában izgalmas egy magyarnak azt látni, hogy egy muszlim országban miként adaptálják a keresztény világ adventi/karácsonyi/télapós jelképrendszerét. Törökországban amúgy a karácsony nem hivatalos ünnep, de szeretik a nálunk megszokott karácsonyi dekorációkat (télapó, hópelyhek, karácsonyfadíszek stb.) Ez azóta van így, hogy a világias Törökországot megalkotó elnökük, Atatürk politikája a húszas-harmincas években kifejezetten bátorította az ilyesmit.

Még egyedibb szilveszteri utcai élmény a Boszporusz partja közelében tartózkodni. Így az Újévbe átlépéskor akár egyik kontinensről a másikra is át lehet lépni. Vannak, akik a folyón hajókáznak bort vagy pezsgőt fogyasztva. Fontos tanács, hogy szilveszterkor a turistának le kell tennie a voksát a város egy bizonyos pontja mellett, mert a közlekedési káosz miatt csaknem lehetetlen a pendlizés.

Egy pikáns szilveszteri hagyomány

A muszlim Isztambul nem túl szégyellős, sőt elég pikáns hagyományokat is megengedő. Szilveszterkor, lehetőleg az éjfélhez legközelebbi időpontban sok isztambuli nő gyorsan átöltözik, és felvesz magára egy kizárólag vadonatúj, vörös bugyit. Ezáltal biztosítják be maguknak, hogy az Újév szerencsésen alakuljon a számukra. Szilveszter előtt a fehérneműboltok kirakataiban előkelő helyekre rakják a vörös fehérneműdarabokat. Érdemes tán a kint szilveszterező magyar lányoknak, hölgyeknek is követni ezt a babonát. Hátha működik." forrás


,, Az egyiptomi bazár tőszomszédságában áll a város egyik fő látványossága az 1660-as években épült Yeni Dzsámi, vagy más néven Új Mecset. A 36 méter magas, monumentális épület 66 kupolával és két minarettel rendelkezik.

Korábban soha nem jártunk minaretben, így volt néhány szabály és érdekesség, ami számunkra újdonság volt, legyetek Ti is felkészülve ezekre:

Cipőben a belépés tilos! Általában két opciónk van a levetett cipők tárolására, feltehetjük a bejáratnál lévő polcra, vagy vigyünk magunkkal szatyrot, amiben magunknál tarthatjuk őket. Mivel mi februárban voltunk, ezért a bakancsok ki-be fűzögetése minden dzsámi látogatáskor elég macerás. Ha az időjárás engedi, készüljetek könnyű lábbelivel. A hívők nem csak a cipőjüket veszik le, de a lábukat meg is mossák a mecsetek oldalában található kutaknál.
Figyeljünk az öltözetünkre! A hosszú ujjú felső, és hosszú nadrág viselete nyáron is szükséges, nőknél pedig még a hajat is el kell takarni.
A mecsetek vallástól függetlenül mindenki számára nyitva állnak, viszont imaidőben ne tartózkodjunk a mecsetben. A hajnali, déli, majd napnyugtai imákat leszámítva bármikor látogatható a dzsámi. A bejárat általában vastag zöld anyaggal van takarva, ez a kóbor állatokat, az esőt és a szelet hivatott kint tartani.
Fényképezni szabad a dzsámiban, viszont imádkozó embert fotózni nem illik." forrás

Fotóegyveleg

K. Robi fotója

Robin Yayla Galata-hídja 

Vissza az elejére


Kommentek

Zsola, 2017. 08. 08. 13:20
Szervusz, hol van pontosan ez???

,,Apropó, múzeumok. Aki hétfőn tervezi a nagyobb látványosságok felkeresését, számítson arra, hogy ezen a napon a Topkapi-múzeumot leszámítva szinte minden zárva tart, ennél fogva minden külföldi a Topkapiba igyekszik, ahol óriási a sor nem csak a pénztárnál, hanem az egyes tárlatoknál is. Ettől függetlenül érdemes várakozni, a szultáni kincstár, a díszes tanácsterem, a nyári pavilonok megérik az időráfordítást, csakúgy mint a fegyvertár, ahol a legnagyobb tömeg mindig a Magyarországról származó XVI. századi, közel kétméteres, hatalmas kard előtt áll.,,


BéTe, 2015. 04. 17. 19:23
Nagyon tetszett a Hippodrom tér, Kék-mecset, Nagy-Bazár. A közbiztonság nagyon, az étkezés is rendben van az utcai árusoknál is, még a csapvíz fogyasztása sem okozott érzékeny gyomrúaknak sem problémát. A tömegközlekedés jó, nagyon jól ki van táblázva minden látnivaló, lehetetlen eltévedni. Vasárnap zárva a Nagy Bazár és a mecsetek zárva pénteken, a programot ez alapján szükséges tervezni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon