ÚTIKRITIKA.HU / Jelentősebb mecsetek


hirdetes

útikritikák


Jelentősebb mecsetek

Nagy Çamlıca mecset| Chora mecset| Új mecset (Yeni Camii)|Rüstem pasa mecsete|Fatif mecset| Ortaköy-meccset| Szulejmán-mecset|

Nagy Çamlıca Mecset

(angolul: Grand Çamlıca Mosque) (törökül: Büyük Çamlıca Camii), kiejtés: csamlidzsa

Jelenleg ez Törökországban a legnagyobb mecset. Erdogán elnök dédelgetett terveként valósult meg, 2019-ben. Két nő tervezte.

Marion fotója

k. i. fotója

Bent nem szabad  fotózni, de Andris csintalankodott - b. a. fotója

Chora mecset (Kariye Camii)

A Chora mecset, más néven Kariye Camii, egy híres műemlék az Isztambulban található Fatih kerületben. Az épület eredetileg a bizánci korszakban egy kolostor volt, majd az oszmán időkben mecsetté alakították át. Az épület a 14. században épült, és többször is átalakították az évszázadok során.

Az épület külső homlokzata nem túl észrevehető, azonban az épület belső terei elképesztően gazdagok és lenyűgözőek. A Chora mecset az egyik legjelentősebb bizánci műemlék, és a falképeiről híres. Az épület falai tele vannak mozaikokkal, freskókkal és falképekkel, amelyek a bizánci kultúrát és vallási történelmét tükrözik. A falképek ábrázolják a keresztény szentek és az Újszövetség jeleneteit, valamint a bibliai történeteket.

Az épületnek az egyik legérdekesebb része az apszis, amelyet az alatta található kriptával lehet megtekinteni. Az apszis mennyezete csodálatos arany mozaikokkal van díszítve, amelyek Jézus Krisztus életét ábrázolják. Az épület másik érdekessége a keresztelőmedence, amelynek fala is gazdagon díszített.

A Chora mecset igazi művészeti kincs, amelyet mind a turisták, mind a helyiek nagyon nagyra értékelnek. Az épület kiválóan példázza a bizánci művészet és kultúra legfontosabb vonásait, és lenyűgöző élményt nyújt a látogatóknak

Új mecset (Yeni Camii)

Az Új mecset, más néven Yeni Camii, egy híres mecset az Isztambulban található Eminönü negyedben. Az épületet az oszmán szultán, Ahmed I. mandátuma alatt kezdték építeni a 17. században, majd több száz évvel később, az 1900-as évek elején fejezték be.

Az épület külső homlokzata gyönyörű és impozáns, az oszmán építészet tipikus jegyeivel. Az Új mecset nagyobb és magasabb, mint a legtöbb isztambuli mecset, és egyedülálló türbéjével, valamint óriási kék csempékkel díszített kupolájával az egyik legismertebb látnivaló az egész városban.

Az épület belső terei is rendkívül impozánsak, magas, csodálatos díszítésekkel ellátott mennyezetekkel és hatalmas oszlopokkal. A mecset padlója is gyönyörű kék csempékből készült, amelyek még jobban fokozzák az épület szépségét. Az Új mecsetben találhatóak számos szentélyek, kápolnák, imaszobrok és szobrok, amelyek mindegyike különleges műalkotásokat rejt.

Az Új mecset fontos helyszín az iszlám vallás számára, és az egyik legismertebb és legnépszerűbb mecset az Isztambulban. A látogatók megcsodálhatják az épület lenyűgöző belső tereit és külső homlokzatát, és tanulmányozhatják a török kultúra és művészet történelmét. Az Új mecset minden évben több millió látogatót vonz a világ minden tájáról.

Rüstem pasa mecsete

Rüstem pasa mecsete Isztambulban és a város egyik legcsodálatosabb mecsete. Az épületet Rüstem pasa, Szulejmán szultán nagyvezíre rendelte meg a 16. században, és az egyik legjobban megőrzött és - méltatlanul - legkevésbé ismert mecsete az Isztambulnak.

g. h. fotója

Az épület a Galata-hídon átkelve, Eminönü negyedben, az Észak-Kürt Kanyarban található. Az épület külső homlokzata egyszerű, azonban az épület belső terei lenyűgözőek. A mecset kiváló példája a szultáni művészetnek, és tele van lenyűgöző csempékkel és freskókkal.

Az épület belső terei csodálatosan díszítettek, és a mennyezetek és a falak gyönyörű festményekkel és csempékkel vannak borítva. Az épület díszes minbarja (szószék) szintén nagyon szép, és a mecset padlóján találhatóak a szőnyegek, amelyek egy különleges motívumot képeznek.

Az épület egyik legérdekesebb része az ún. Rüstem pasa csempéi, amelyek lenyűgözőek. A csempék különlegesek és egyediek, mivel a színük és a mintájuk is rendkívül finom és aprólékos. Az épület másik érdekessége az ún. kripta, amelyben több sírkő is található.

Az épület kiváló példája az oszmán építészetnek, és az egyik legkülönlegesebb mecsete az Isztambulnak. A látogatók számára lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerjék a török művészet és kultúra lenyűgöző világát. A mecset nagyon népszerű az Isztambulba látogató turisták körében, és kihagyhatatlan látnivaló a városban.

Fatif mecset

A Fatih mecset Isztambulban, Törökországban található, és az egyik legnagyobb és legimpozánsabb mecset az egész városban. Az épületet II. Mehmed szultán rendelte meg a 15. század végén, és a mecsetet végül az 1460-as években fejezték be.

Az épület külső homlokzata egyszerű, de hatalmas és impozáns. Az épület belső terei lenyűgözőek, a mennyezetek és a falak gyönyörű festményekkel és díszítésekkel vannak borítva. Az épület fő kupolája 26 méter átmérőjű és 53 méter magas, így az egyik legmagasabb kupolája a városnak.

t. a. fotója

A mecset közepén található egy impozáns központi kápolna, amely körül két oldalon szélesíti a folyosót. Az épületben találhatóak még kisebb kápolnák is, valamint egy külön terem a könyvtárnak. Az épületben találhatóak szintén szökőkutak, amelyek a mecset külső udvarát díszítik.

Az épületnek van egy különleges történelme is, ugyanis az eredeti Fatih mecsetet a 19. században tűzvész pusztította el. Az épületet azonban újraépítették, és a mecset újra megnyitotta kapuit az imádkozók előtt.

Az épület kiváló példája az oszmán építészetnek, és az egyik legnagyobb és legimpozánsabb mecsete az Isztambulnak. A látogatók számára lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a török művészet és kultúra lenyűgöző világát, és tanulmányozhassák az iszlám vallás történelmét. A mecset nagyon népszerű a turisták körében, és egy kihagyhatatlan látnivaló Isztambulban.

Ortaköy Mecset (Büyük Mecidiye Camii)

A mecset az egyik legnépszerűbb látványosság Isztambulban, mivel gyönyörű kilátást nyújt a Boszporuszra és a Boszporusz hídra. A mecset két karcsú minaretje és gazdagon díszített homlokzata kiemelkedik a környező épületek közül. A mecset belseje is csodálatos, aranyozott ívekkel, mozaikokkal és üvegablakokkal. A mecset mellett található egy kis piac, ahol szuveníreket, ékszereket és ételeket lehet vásárolni. A mecset közelében van egy hajóállomás is, ahonnan hajókirándulásokat lehet tenni a Boszporuszon.

A mecsethez többféleképpen is eljuthatsz a tömegközlekedéssel. Ha a Sultanahmet (Állomás) közelében vagy, akkor vehetsz egy kompot az Eminönü kikötőből az Ortaköy İskelesi felé1. Ha a Taksim téren vagy, akkor vehetsz egy 40, 40T vagy 42T számú buszt. Ha a Kabataş kikötőben vagy, akkor vehetsz egy 22, 22RE vagy 25E számú buszt. Ha taxival szeretnél menni, akkor a Fatih városrészből kb. 10 perc alatt odaérhetsz. Ha autóval szeretnél menni, akkor a Fatih városrészből kb. 10 perc alatt odaérhetsz.

Szulejmán-mecset

Süleymaniye Camii vagy Süleymaniye Mecset, egy történelmi mecset Isztambulban.Ez a mecset I. Szulejmán, az Oszmán Birodalom harmadik uralkodója által a 16. század közepén építtetett, és Mimar Sinan tervei alapján készült el. A Süleymaniye Camii az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb és legszebb mecsete, és kiemelkedik Isztambul városképében.

A Süleymaniye Camii építészeti stílusa tükrözi az oszmán iszlám építészet klasszikus jellemzőit. A mecset központi kupolával és négy fél kupolával rendelkezik, valamint egy nagy belső udvart. A mecset belseje gazdag díszítésekkel, mozaikkel és faragásokkal van tele. A mecsetben megtalálható I. Szulejmán és felesége, Hürrem Szultána sírja is.

A Süleymaniye Camii környékén található továbbá történelmi épületek, mint például a Süleymaniye Könyvtár, a Süleymaniye Iskolája és a Süleymaniye Fürdő. A mecset és környéke mind vallási, mind történelmi szempontból fontos turisztikai látnivaló, és Isztambul egyik jelképének számít.

A Süleymaniye mecset vagy ismertebb nevén a Szulejman-mecset, amely Isztambul második legnagyobb mecsete nem csak egy mecset a sok közül. Sinan mester építette I. Szulejmán parancsára. Szulejmán nyughelye is ebben a mecsetben van. Többször fel kellett újítani a történelem során a különböző háborúkban ért találatok és rombolás miatt, de mindegyik alkalommal neves mesterek, hol Velencei, hol török mesterek dolgoztak a felújításon. Ettől még egzotikusabbá vált, mert Európa különböző területeinek stílusjegyeit hordozza a történelem különböző idejéből. A török sorozatokban is rendszeresen mutatják, nem véletlenül: egyrészt az épület pompája miatt, másrészt, mert az épület különböző részeiben más dolgok is találhatóak. A hamam (Török fürdő), az iszlám iskola, a Kórház vagy a konyha is megtalálható a hatalmas építményben.  forrás

I. a. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon