ÚTIKRITIKA.HU / Isztambul - étkezés







útikritikák


Isztambul - étkezés

A török konyha a francia és kínai konyhák mellett a világ legismertebb konyhái közé tartozik. Éppúgy színes, mint az ország kulturális mozaikja, és számtalan különböző ízből áll. Az ország eltérő éghajlati zónái nagy szerepet játszanak a regionális specialitások kialakulásában. Erre jó példa a keleti Fekete-tenger partvidéke, ahol a magas csapadék miatt nem termeszthető búza. Ezért a kukorica és a kukoricadara képezi az ittani konyha alapvető élelmiszerét. Ezzel szemben Délkelet-Anatólia a kebapokról híres, mivel ott elsősorban állattenyésztéssel foglalkoznak. Az Égei-tenger vidékén, mint olíva-tároló, a finom zöldséges ételek ismert. Továbbá az Északnyugat-Törökország (Trákiában) készült tésztás piték is nagyon népszerűek. Isztambul kifinomult konyhája ezeket a különböző regionális ételeket ötvözi.

Általánosságban a török konyha változatosan elkészített zöldségeiről ismert. Különlegesség a joghurt használata. A húsételek általában szárnyasból, bárányból és marhahúsból készülnek. A sertéshús természetesen hiányzik, csak nagyon turistacélú éttermekben található meg, ahol azonban gyakran nem egyezik a minőség az árakkal. Friss halak és tenger gyümölcsei bőségesen és viszonylag kedvező áron elérhetők. Az édesszájúak számára: rengeteg csodálatos desszert létezik!

Az étkezések költségei jelentősen változhatnak. Szinte mindenhol, a „lokanta” nevű utcai éttermekben, ahol az ételeket lapos fémtálakban melegen tartják, és azokat megtekintés után lehet rendelni, körülbelül 5–10 euróért bőségesen lehet enni és inni (leves, főétel salátával, esetleg desszerttel). A kenyér és a víz általában ingyenes, de ásványvizet, üdítőitalokat, gyümölcsleveket és alkoholos italokat külön kell fizetni. Egy pohár tea általában 2 török líra (körülbelül 35 cent). Az árak természetesen jelentősen függnek az étterem helyétől, ezért érdemes összehasonlítani őket; gyakran nagy étlapokkal jelzik az árakat az éttermek előtt. Az étkezés minősége szinte mindig nagyon jó, még az egyszerűbb helyeken is, amelyeket főként helyiek látogatnak.

Sok helyen alkohol nem kapható, legjobban a raki, egy ánizslikőr, ami vízzel hígítva fogyasztandó, elérhető. Sört csak turistákra vagy nyugati ízlésű helyeken (például az Istiklal Caddesi környékén) lehet kapni, az viszonylag drága és 0,33, 0,5 (10 líra) és 0,7 literes kiszerelésben elérhető. A bor csak drágább éttermekben kapható, és létezik török bor is, amely egyébként nem is rossz!

A turistáktól néha külön „szervizdíjat” vagy „adót” számítanak fel. Ezt természetesen reklamálhatja az ember. Azonban a pincérek gyakran szörnyen alacsony bért kapnak, és így próbálják kiegészíteni a jövedelmüket. A cikk írója Isztambulban szívesen keres magának egy „kedvenc helyet”. Szinte mindig, ha a második látogatás során különösen figyelmes és barátságos kiszolgálásban részesül, gyakran egy kis desszerttel vagy ingyen tea végzi az étkezést.

Óvatosnak kell lenni a tisztán turistacélú (szervezett) kirándulásoknál: itt nem számítanak visszatérő vendégre, és amint leült és rendel, csak az „áldozatként” tekintenek rá, akit ki lehet használni.

Úgy tűnik, hogy az éttermek között új „sport” alakult ki, miszerint versenyeznek a jó értékelésekért az internetes TripAdvisor oldalon. Így gyakran kérnek az étkezés után, hogy írjunk egy értékelést. Ez nagy előny a vendégek számára, mivel így előre tájékozódhatunk az éttermekről. Az utóbbi időszakban jól értékelt helyeken valószínűleg kiváló kiszolgálást kapunk, és nem kell tartanunk az „áldozat” szerepétől.

Street food

Az utcákon mindenütt kaphatók ételek és italok: frissen préselt gyümölcslevek (narancslé, gránátalmalé), gesztenyék, grillezett kukoricák, természetesen döner kebap, a Fekete-tenger partján pedig kagylók és halas szendvicsek. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a higiéniai szabványok eltérhetnek a közép-európai szokásoktól, ami problémákat okozhat a gyomornak, ezért ügyeljünk a friss elkészítésre. Ha gyors falatra van szükség, a mindenütt kapható szezámmagos pereceket, úgynevezett simit-et melegen ajánlom, amelyek általában 2 török líra körüli áron vásárolhatók meg.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon