ÚTIKRITIKA.HU / Isztambul


hirdetes


útikritikák


Isztambul

Érkezés | Pénzváltás | Közlekedés | Egészség | Árak | Étkezés | Vásárlás | Alkudozás | Borravaló | Szórakozás|Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

.

Pide, a török pizza - Ata fotója

Érkezés

Az új, csodásan modern repülőtérről taxival a legegyszerűbb bejutni a városba. Ár: kb.150 líra/autó (2019. április).

Pénzváltás

1 új török líra (TRY) egyenlő 74,29 HUF (2017. július 13.). 1 euró 4,14 új török lírát ér. Érdekes módon a török tengerpartra utazó magyarok inkább eurót vagy dollárt visznek magukkal, míg az Isztambulba utazók próbálnak inkább török lírát váltani itthon, hogy elkerüljék a kétszeri átváltást. Csakhogy a magyar bankok és pénzváltók nem nagyon tartanak török lírát. Leginkább a jelentősebb pénzváltóknál érdemesebb keresni.

Vannak, akik azért visznek inkább eurót vagy dollárt, mert így helyben dönthetik el, hogy mennyit váltanak be, és a megmaradt eurót vagy dollárt máskor használják fel. A repülőtéren van pénzváltási lehetőség, de nem érdemes az egész tartózkodásra való pénzt ott váltani, mert nem előnyös az árfolyam.. Isztambulban rengeteg pénzváltó működik, döviz a nevük. Többen állítják, hogy a legkedvezőbb átváltási kurzus a Nagy Bazárban lévő pénzváltóknál, a Sultanahmet téri villamosmegálló közelében és a Taksim téren található. Elég nagy a szórás az árfolyamokat illetően, mindenképp hasznos körülnézni, összehasonlításokat tenni. Nem ajánljuk, hogy utcai illegális pénzváltó emberrel üzleteljünk. Bankautomata rengeteg helyen van. A bankok általában hétfőtől péntekig 8.30 és 12.00 valamint 13.30 és 17 óra között vannak nyitva. Szombaton és vasárnap zárva vannak. Vannak üzletek, éttermek, szolgáltatók, amelyek elfogadnak dollárt, eurót, ha valamilyen oknál fogva nincs nálunk líra.

"Itthon egyáltalán nem érdemes forintért lírát venni. Kevés helyen lehet váltani és rossz árfolyamon. Mi például Budapesten 130 forintért vettünk lírát. Ennél még azzal is jobban járunk ha az isztambuli reptéren váltjuk lírára az itthon forintért vett eurót. Isztambul belvárosában azonban jobb az árfolyam, mint a reptéren. Bankkártyával rengeteg helyen lehet fizetni. Nekem kártyás fizetésnél úgy jött ki, hogy 108 forint a líra. Vannak helyek persze ahol nem fogadják el a kártyás fizetést, pl. ilyen volt a Galata-torony és a ciszterna." (N. Á., 2014)


A kártyás fizetéssel az az érdekes tapasztalatunk, hogy pont az állami helyeken nem működött, míg majdnem mindegyik privát eladónál elfogadták. Azt is tapasztaltuk, hogy kártyával készpénzt kivenni a szokásosnál is drágább, mert a török állam elég komoly adót vet ki erre a műveletre. Érdemes eurót / dollárt vinni, és azt helyben váltani. A plusz adó miatt még a Revolut olcsó készpénzfelvételi lehetősége is drága Törökországban.(2022) forrás

Közlekedés

A hatalmas, 10 milliós lakosságú Isztambulban a forgalom hektikus, telített. A turista jellemzően gyalog, villamossal vagy taxival közlekedik. A gyalogosoknak nagyon ügyelniük kell az úttesten való átkelésekkor, mert az isztambuli autóvezetők többnyire nem ügyelnek a gyalogosokra és még csak fékezni sem hajlandók. Még szerencse, hogy az isztambuli autóvezetők nagyon ügyesen, rutinosan vezetnek. A hatalmas forgalomhoz képest nincs sok koccanás, baleset.

Keressetek olyan automatát ahol Istanbul kart-ot lehet venni. Miután megvetted lehet ugyanabban az automatában pénzt feltölteni rá és azt kell lecsippantani a metrón, villamoson buszon közvécén, hajón és nyílik a forgóajtó! Szuper találmány! Majdnem minden megállóban van ilyen automata, metróknál villamosoknál. (2024)

https://utikritika.hu/isztambul/istanbulkart


Tömegközlekedés nagyon szuper amúgy: 3xhajóút 2xvillamos 2xbuszút kevesebb mint ezer forint volt...(2022)


A Taksim téren sok mozgólépcső után jutottunk el a helyi tömegközlekedési vállalat automatáihoz. Itt érdemes kiváltani a feltölthető bérletet, mert sokkal olcsóbb ezzel utazni, mint az egyszerű jeggyel. Az automata számos nyelvet ismer, de csak készpénzt fogad el. Nekünk 50 lírát kellett legombolnunk csak a kártyáért, de ez azóta már biztos változott. Fontos, hogy hiába használhatja több ember is egyszerre ugyanazt a kártyát, ugyanazon a járaton a második érvényesítés drágább, tehát mindenkinek érdemes kiváltani külön Istambul Cart-ot. (2022) forrás


"A közlekedés fantasztikus, már ami a villamost, metrót, Marmaray tenger alatti metrót, siklót, komphajókat illeti. Érdemes kiváltani rögtön megérkezéskor az Istambulcard-ot és feltölteni rá 20 lírát. Több személy is használhatja. Engem pl. a férjem beengedett és utána ő is bejött, ám ilyenkor pl. átszállásnál nekem kb. 1 lírát vont le, neki viszont a normál díjat (2 líra felett), tehát lehet, hogy jobb, ha saját kártyánk van (bár az plusz kártyaköltség (6 líra)), elméletileg visszaváltható, mi hazahoztuk emléknek. Igaz, így is nagyon szimpatikus áron lehet utazni. Ez a kártya jó az Üsküdárba (ázsiai oldal) menő nagy hajókra is, még a Kislány-szigetre is. :)" (Pintér Márta kommentjéből, 2014. július)


"Közlekedni csak gyalog tettük, de taxival / autóval nem is érdemes, állandóak a városban a dugók, meg elég sajátos vezetési módjuk van. A közlekedési lámpák jól működnek, de se a gyalogosok, se az autósok nemigen figyelnek rájuk, így érdemes a tömeggel együtt, valóban körültekintően átmenni szélesebb, forgalmasabb utakon. Sok a motoros, akik merészen manővereznek, érdemes észben tartani ezt is." (Gabi)


"Mivel nagy és zsúfolt a város, sok idő egyik pontból a másikba elérni. Hiába van metró, sokszor kell átszállni, és sok idő mehet el az utazásra. A tájékozódás sem mindig egyszerű és előfordulhatnak nyelvi problémák. A közlekedés kb. budapesti áron van, viszont jobb minőségű járművekkel és bővebb hálózattal. A jegyvásárlás pofonegyszerű (a pénztárakon felül szinte mindenhol találunk zsetonváltó automatákat). A buszokat nem érdemes használni, mert sokat állnak a dugóban, inkább a villamosokat és metrókat érdemes igénybe venni. Autóval nem érdemes próbálkozni, nagyon kaotikus az egész város és nehéz a parkolás is (és drága is) és az iránymutató táblák sem állnak a helyzet magaslatán. A taxik tudtommal régebben olcsóbbak voltak, most már inkább a pesti árak a jellemzőek." (Zsófi, 2011)


"Isztambulban mindenképp szerettem volna átmenni gyalog a Boszporusz hídon, ezért gyalog elindultunk a szállásról (!) utolsó napon, hogy akkor most hajrá! Hát a hídnál végül beláttuk, hogy gyalog nem lehet... Utána felszálltunk egy buszra, hogy a szokásos villamosunkig elmenjünk (már lejártuk az összes lábainkat addigra). Volt nálunk token, az a kis kerek műanyag izé, ami kell a villamoshoz, de a buszsofőr ragaszkodott a bérlethez, hogy itt csak azzal lehet utazni, se kp, se semmi más... Az egyik ülésről egy török pali felállt, lehúzatott két jegyet nekünk a saját bérletéből, majd nem akarta elfogadni az árát... Meg ezer hasonló csoda esett meg még velünk, ilyenkor visszatér belém az emberiségbe vetett - amúgy rég elveszett - hit." (Ildi, 2013)


"Ki ne hagyd a dolmusszal való utazást! Ez szintén olyasmi, amit a turista részen nem nagyon fogsz látni, de a külsőbb kerületekben, Üsküdarban, Kadiköyben, Besiktasban már kipróbálhatod. A dolmusz (dolmus törökül) gyakorlatilag iránytaxi, a helyiek kedvelt közlekedési eszköze. Mi azt mondjuk, aki nem utazott dolmuszon, az nem látott semmit! A dolmus használatáról leírást itt találsz." forrás


"A metró, az elővárosi vasút, a siklók, a villamos és bizonyos metróbusz vonalak állomásai mind beléptető kapuval vannak szerelve, és szintén csak kapukon keresztül lehet bejutni a Boszporuszon átkelő hajók állomásaira is. A maradék buszjáratokon első ajtós felszállás van érvényben. Az elektronikus kártyákra (Akbil) pénzt lehet feltölteni, és ezt utazásonként lehasználni. A tarifa függ attól, hogy mivel utazik az ember. Az elektronikus kártya mellett a legtöbb üzemnél lehetőség van egyszer használatos zsetonok vásárlására, ezek vonaljegyként funkcionálnak. (2015)" forrás


,, A szabályok senkit nem érdekeltek, gyalogosok cikáztak át az autók előtt, között, mögött, jobb esetben csak szólóban, de láttunk babakocsit toló, kisgyerekét kézen fogva siető anyukákat, életveszélyes mutatványokkal a villamos előtt vagy két villamos között szökellő fiatalokat, de az idősebb korosztály képviselői sem szedték gyorsabban a lábukat, ha éppen az autóknak vagy a villamosnak volt elsőbbsége. A járművezetők megszokták ezt a rendszert, békésen vártak, amíg a piros lámpa ellenére az úttesten különböző tempóban átvágó gyalogosok elfogytak. Előfordult a kikötőben, hogy valamelyik autós a zöld jelzésnél egy bátortalan próbálkozásra vetemedett a továbbhaladást illetően, de a piros jelzésen áthömpölygő gyalogosok tömege úgy folyta körbe a kocsit, mint egy lávafolyam az útjába kerülő sziklatömböt. (2019)" forrás

Taxi

Isztambulban könnyű taxit találni, és a viteldíj nem igazán drága. Ragaszkodjunk a méteróra használatához! Isztambulban is sok a csibész taxis, akik a turistát próbálják így vagy úgy átvágni. Hasznos információ, hogy a legpofátlanabbak azok között a taxisok között vannak, akik a turisták által sűrűn látogatott környékeken várakoznak. Ha egy taxis előre valami fix viteldíjat mond be, vagy hangsúlyozza, hogy nem tud angolul, akkor gyanakodni kell, de még inkább keresni egy másik taxist.

"Engem bekapcsolt méterórával csaptak durván át az első nap, és utána már én magam ragaszkodtam, hogy előre állapodjunk meg egy fix árról. Akár négy taxist is megkérdeztem, hogy mennyiért visz el minket a hotelbe. Az volt az érzésem, hogy így jobban járok. Állítólag a Sultanahmet negyedben tanyázó taxisok mind a turisták átvágására játszanak, ki így, ki úgy."

Távolságra fizet az ember, nem időtartamra. Az induló tarifa 3 és 3,5 líra között van, este 11 és reggel 6 között valamivel drágább. Hasznos figyelni, hogy átvágásból nappal a taxis ne rakja éjszakai tarifára a méteróráját. A nappali tarifa török neve: GÜNDÜZ, míg az éjszakaié GECE. Az egyik vagy a másik szó megjelenik a taxaméteren, amint bekapcsolják. A hivatalosan működő taxik sárga színűek. Ha a taxinak autópályadíjat, vagy hídpénzt kell fizetni, azt az utasra terhelik, és ez ellen nem érdemes tiltakozni. Lehet borravalót adni, de nem dől össze a világ, ha nem adunk. A csúcsforgalom időszakaiban nincs sok értelme taxizni, mert többnyire csak araszolni tudnak a dugóban. Ilyenkor még tán gyalog is gyorsabban tudunk menni.

"Ha egy kicsit jobban bele akarok merülni a tömegközlekedés világába, sok érdekességet lehet említeni. Persze, persze, a török taxisok hírhedtek és nem e világról való sofőrök, millió legenda kering róluk. Az egyik például – ami tipikus "ez is csak Törökországban történhet meg" – az, hogy késő éjjel odaballag az ipse a taxihoz, hogy hazavitesse magát. A taxis lehúzza az ablakot, láthatóan éppen a vacsoráját fogyasztja. Mondja az ipse, hogy hova készül, a taxis erre hümmög egyet és annyit kérdez, hogy az ipsének van-e jogsija. Van. Kijelenti, hogy ha az megfelel az ipsének, hogy ő vezessen, amíg befejezi a vacsoráját, akkor akár indulhatnak is. Taxisofőr beül az anyósülésre, ipse a volánhoz és elindulnak… Hogy igaz-e, nem tudom, de az köztudott, hogy minden legendának van alapja és nagyon könnyen el tudom képzelni a helyzetet." forrás

Kompok

A turista számára a metropolis európai és ázsiai részei közötti kompozás nem annyira közlekedés, hanem inkább látványosság, élvezetes, egyedi élmény. Amúgy közlekedési eszközként gyors és olcsó. A legtöbb kompjárat a Gala-híd melletti Eminönü állomás és az ázsiai oldalon lévő Kadiköy között közlekedik. A viteldíj 1,40 líra, egy-két járaton 2,80.

Ata fotója

"Hajózni vicces és rettentő olcsó még egy magyar turista számára is. Ahhoz, hogy átjuss Európából Ázsiába, csupán pár száz forintra lesz szükséged, és minden más tömegközlekedési eszközzel ellentétben a hajón tömeggel sem találkozol. Ráadásul minden kompon van egy bolond, aki vagy citromlékelőt, vagy más konyhai eszközt próbál meg majd rád sózni, amire minden bizonnyal óriási szükséged lesz utazásod során. (2015)" forrás

Villamos

A városnéző turista számára nagyon praktikus és népszerű közlekedési eszköz Isztambulban. Kötött pályája révén gyors közlekedést biztosít, bár a csúcsforgalomban ezek is lassabban közlekednek. A modern villamosok teljesen kulturáltak. A turisztikai nevezetességek jól elérhetők velük. Jegyet, azaz egy piros műanyag zsetont (token) a megállókban tudunk venni automatából és nem bonyolult eligazodni rajta. A viteldíj többnyire 1,40 líra. Hajlani 5-től éjfélig közlekednek a villamosok. Vannak nosztalgia villamosok, amikben a pláne nem a közlekedés, hanem a jópofa élmény. A legnépszerűbb nosztalgia villamos Isztambul ismert, igen hosszú bevásárló utcáján, az Istiklal Caddesi-n közlekedik. Érdemes kipróbálni. Az ázsiai oldalon is van egy nosztalgia villamosos vonal Kadiköy és Moda között.

"Készüljenek fel a villamos "heringpartijára". Kicsit erőszakosabban kell le- és felszállni. A közbiztonsággal semmi probléma nem volt. Összességében Isztambul csodálatos!" (Vista-utazó, 2014)

Metró

Isztambulban jelenleg egy metróvonal működik. A város központi terétől (Taksim) a Levent nevű állomásig közlekedik. Nagyon steril, persze szuper-modern. Inkább akkor használják turisták, ha a modern városrészben lévő bevásárlóközpontok valamelyikébe igyekeznek. A vezetési szokások eltérnek a nálunk megszokottól, ezért ha autót vezetünk, akkor rendkívül fontos az elővigyázatosság.

"A Sabiha repülőtérről egész könnyű beutazni a városba. Tíz euróért bevisz a reptéri busz, de van normál busz is, az E10 vagy a 11. Ez 4,5 lírába kerül. Már a repülőtéren lehet venni a városi közlekedéshez Isztambul kártyát. Mi 4 napra fejenként 20 lírát töltöttünk fel, s ez elegendőnek is bizonyult. A reptéren a kártyát euróért is meg lehet venni. A buszozás időtartama kb. másfél óra a Kadiköy-ig. Onnan menetrend szerint közlekedő hajóval mentünk át Eminönü-be, a központba. Ez 1,5 líra volt." (N. Á., 2014)

K.-T. Gyuri fotója 2021. novemberében

"Megvalósult egy szultáni álom: mától vonattal lehet átkelni Európából Ázsiába a Boszporusz alatt. Víz alatti része csaknem másfél kilométeres, de a teljes hossza több, mint 13 kilométer. Az isztambuliak fellélegezhetnek: a város 16 millió lakója eddig két híd közül választhatott, ha át akart kelni a Boszporuszon. (2013. október)" forrás


"Ne indulj neki a városnak Akbil, vagyis Istanbul Kart nélkül. Elmondható, hogy Isztambulban olcsóbb a városi közlekedés, mint Budapesten, ezzel a kártyával azonban tovább csökkenthetjük az utazásra költött pénzt. Az akbil egy utazási kártya, amit a helyiek is használnak. Ezzel a legolcsóbb a közlekedés, egyenlegét a város számtalan pontján automatákból és trafikokban is feltölthetjük. Használható villamoson, buszon, metrón, metróbuszon, a város által üzemeltetett hajókon, felvonókon és nosztalgia villamoson. Figyelem: a Boszporusz túrás hajókra és dolmuszra nem érvényes!" forrás

Egészség

Isztambulban a csapvíz ivása nem ajánlott, palackozott vizet hasznos fogyasztani. Maguk az isztambuliak sem isznak csapvizet. Vannak útikönyvek, amelyek még a fogmosást is palackozott vízzel javasolják. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Törökországban az egyes kórháztípusok között jelentős különbségek mutatkozhatnak. A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a Törökországba készülőknek kötelező oltás nincs. Számos oltás felvétele ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség. Ha valaki csak Isztambulba utazik, akkor a járványok tekintetében a kockázat minimális.

Budapest elbújhat Isztambul mellett minőségi közösségi wc tekintetében. Az utóbbi 10 évben létesített, főleg önkormányzati illemhelyek/mosdók mindig rendelkeznek európai és hagyományos toalettekkel is. Mindegyik tiszta, nem balkáni taposós borzalom. Az önkormányzati illemhelyek olcsók is, a közlekedési kártyát kell lehúzni. (2024)

legtöbb közWC-n tudod használni az Istambul Card-ot mármint azzal fizetni, amit amúgy a tömegközlekedésre használszl És valóban szinte mindenhol van WC, rendben vannak, tiszták.

A mecsetek 90%-nál díjtalanul használtuk a wc-t, volt siralmas, és volt ezek között nagyon szép tiszta is .
Talán két helyen kellett fizetnünk, de azok frissen felújítottak és makulátlanul tiszták voltak.

Árak

 • Kebab, köfte 8-10 líra
 • Dőner 3-8 líra
 • Bürek 3-4 líra
 • Tea 2-5 líra

"A tea (cay) majdnem mindenütt két-három lírába került. De figyelni kell, mikor kérjük, mert ha nem mondjuk, hogy pohárral kérjük, akkor bizony csészével hoznak. Ez nem sokkal nagyobb, viszont kétszer annyiba kerül. A Galata híd alatt sok étterem sorakozik, de ezek nem igazán olcsók, ráadásul elég csalafinták a felszolgálók. Volt, hogy többet fizettünk a teáért, mert csak a kicsi ára volt kiírva. A kebabok ára 6-8 líra körül, a halas szendvics 6 líra körül. A Galata híd Karaköy-i oldalán a halpiacon nagyon finom ilyen szendvicset ettük. Isztambulban az étkezés olcsó. Sok vendéglátóhelyen vaN lehetőség bankkártyával fizetni. Tanácsos már előre rákérdezni arra, hogy elfogadnak-e bankkártyát." (N. Á., 2014)

Étkezés

A Sultanahmet negyedet kaja szempontjából kerüljük, mert nagyon drága. (2022) forrás


"UTCAI ÉTELEK: Utcai kiskocsikról árulnak perecet. Szezámmagos ropogóst és sima kalácsos puhát. Ez utóbbi finomabb és plusz pénzért megkenik Nutellával. Ára 1 TL. Árulnak még sült és főtt kukoricát. Ezt ne vegyél, mert nagyon rossz, nem olyan mint itthon. 1,5 – 2 TL. Ahol ennél drágább, ott ne vegyél. Csapvíz állítólag nem ajánlott. Palackos víz mindenhol van. Ezeknél a kocsisoknál, az ajándékboltoknál, büfés standoknál, újságárusoknál, nem kell 100 méternél többet menned, hogy vehess egyet. 1 TL, van ahol 0,75 TL, de van ahol 1.5 TL.

Döner, kebab. 4 TL-tól 10 TL-ig akár. Nagyon figyelj, mert itt is leleményesek. Kérsz egyet, de másikat ad, ha csak azt mondod dönert kérsz. Persze, hogy a drágábbat fogja adni. Ugyanez, ha ki van írva, hogy a hús mennyiségétől függően drágább. Ott kérsz egyet, akkor a drágábbal próbálkozik. Ne hagyd magad. Mutass rá a képre, mond ki a teljes nevét az ételnek, és mondd, hogy akkor az 5 TL-ból kérsz. Ravaszak. Azon ne lepődj meg, ha kézzel pakolásznak az ételben. Láttam, ha nem jön be a trükkjük, akkor utána kézzel visszadobálják a helyükre az összetevőket a dönerből, meg a többiből is. Kukába nem megy. Frissen facsart gyümölcslevek. 5 TL egy 2,5 deciliteres pohárban. Közértek, amik inkább kis boltok 1 tulajjal, a kis utcákban olcsóbbak. Van, ami fele áron van, az utcaihoz képest. Kis utcai bolt távolabb a főutcáktól, főutcai üzletek és bazár az árak növekedésének sorrendje." (Péter, 2015)


"A tisztább, utcára nyíló árudákban lehet nyugodtan venni, kivéve, ha valaki hiperérzékeny. Viszont zöldséggel, gyümölccsel ne rontsuk el a rövid nyaralásunkat ill. valahogy fertőtlenítsük le. Nem mindenki érzékeny erre sem. Én pl. igen! Édesség: LOKUM-hegyek :)))))) más néven turkish delight. A fűszerbazárban, mindenütt ezer változatban,ott vegyünk, ahol nylon kesztyűvel adják és le van takarva, vagy pedig zárt pult mögött árulják (Koska)." (Pintér Mária kommentjéből, 2014)


"Az éttermi árak jóval magasabbak, mint a büfékben: míg az utóbbiakban az előételek 9 (1000 forint), a hússal készült főételek 10-15 lírába (1100-1700 forintba) kerülnek, a vendéglőkben körülbelül ennek a dupláját kérik el. Tegyük hozzá, hogy jóval nagyobb a választék az éttermekben, viszont szinte mindenhol azonos a kínálat. Ehetünk paradicsom-, vagy lencselevest, bárányból vagy csirkéből készült kebabokat, amelyek gyakori kísérői a faszénen grillezett zöldpaprika és padlizsán, paradicsom és a joghurt. A legérdekesebb fogások pedig azok a raguk, amelyeket egy öntött vasból készült, ovális edényben sütnek meg és tálalnak fel.

Szintén minden étteremben megpróbáltak rábeszélni bennünket az egyik legdrágább fogásra (80-90 líra, azaz 8700-9700 forint két főre), amely egy zárt agyagkorsóban sült zöldséges, fűszeres csirkeragu. Az étel különlegessége, hogy az agyagkorsót egy parázzsal teli tálcán, lángok között egy kis kocsin tolják az asztal mellé, ahol igazi turista látványosságként törik fel, és töltik tartalmát a tányérokra, miközben a pincérek tapsolnak. Szinte minden étteremben láttuk a gagyiba forduló rituálét. Ez körülbelül ahhoz hasonlítható, mint amikor a Váci utcában felszolgálják a lángoló (flambírozott) Gundel-palacsintát a spanyol turistáknak. (2014)" forrás


"Isztambul éppen olyan, mint amikor utoljára jártam itt, szinte minden az evésről szól, büfék, cukrászdák és éttermek, utcai sütögetők és pecások lépten-nyomon. És persze mindenhol a finom, faszénen grillezett ételek szaga. A mediterrán kultúrák elvitathatatlanul hatalmas előnye, hogy a street food, az utcai kaják majdnem olyan magas színvonalon vannak, mint a legjobb étteremben. Ezeken a helyeken egyszerűen nem élnének meg közepes kebabosok, gyenge cukrászok, ügyetlen grillezők.

Az első utunk érkezés után azonnal egy kis étterembe/büfébe vezetett, ahol a török pizzának is nevezett lahmadzsunt ettünk, vékony és ropogós, friss salátával és petrezselyemmel palacsinta módra feltekerve lehet fogyasztani. Kipróbáltam egy megfelelően bizarrnak tűnő helyi üdítőt is, az egyébként kiváló sós joghurtital, az ayran mellett, hozta, ami elvárható volt egy fermentált tarlórépából készülő csípős üdítőtől: borzasztó volt.

De nem baj, kísérletezni jó, ráadásul hamar helyrebillentettem a lelki egyensúlyom egy cukrászdában, pudingokkal, sült tejberizzsel, és egy téli különlegességgel, az asuréval, ami szintén kicsit furcsának tűnik elsőre, mert csicseriborsó, gabonaféléket is tartalmazó gyümölcspuding, de végül talán ez lett a legnagyobb kedvenc. Másik neve Noé pudingja, a legenda szerint az Ararát hegyen felakadva ez volt a család ünnepi étele, minden maradékot belefőztek, amit találtak a bárka hűtőszekrényében..." forrás


"A legtöbb modern vendéglátóhely és bár a Pera és a Besiktas negyedben található, egy részük neves szállodák tetején üzemel, más részük pedig valamelyik régi, felújított épületben az Istiklal Cadessi környékén. Az egyik legmenőbbnek számító hely a 360 Isztambul, ami egy gyönyörű épület felső szintjén működik a legnépszerűbb bevásárló utca, az Istiklal közepén. Face kontroll, átvizsgáló kapu és tucatnyi hostess után jutottunk el a bejáratig, persze csak araszolva, mert rengetegen szeretik itt eltölteni az estét. Foglalás nélkül nincs esély asztalt kapni, vagy a bárpultnál nyomoroghatunk, vagy pedig a teraszon. Így leginkább csak figyelni tudtuk, milyen fogások érkeznek a vendégek elé, és úgy tűnt, itt biztosra mennek. Helyi ételek, főleg mezék jöttek modern tálalásban, illetve az európai konyhák sztenderd ételei. Valószínűleg nem ez a hely Isztambul kulináris ritkasága, az emberek inkább a hangulat, a műsor, a zene és persze a társaság miatt járnak ide. Sajnos a bártenderek nem remekeltek a koktélkészítésben, a kóstolt italok egyike sem ütötte meg azt a szintet, ami a hely stílusához illő volna. Ettől függetlenül érdemes eltölteni itt egy estét, és mindehhez elegánsan felöltözni, bár ez szinte mindenhol elvárás. És ne kérdezzenek vissza, tényleg öt euró a ruhatár." (forrás: vendon.hu, Kelet-Nyugat a tetőteraszon)


"Isztambul nem tekinthető olcsó városnak, ami a belépőjegyeket vagy az italárakat illeti, de például kifejezetten olcsón lehet utcai árusoknál, kifőzdékben étkezni. A múzeumi belépők 10 és 25 líra között mozognak (egy líra nagyjából 133 forintnak felel meg), a két legfontosabb, az Hagia Sophia és a Topkapi egyaránt 25 líráért látogatható, a ciszternába szóló belépőért pedig tíz lírát kell fizetni. Ha valami igazán olcsó Isztambulban, akkor az az étkezés. Természetesen nem a lépten-nyomon megtalálható luxuséttermekre gondolunk, de ezek nem is igazán autentikusak. Ellenben a bazár sikátoraiban már 2,5 líráért kaphatunk csirkés kebabot vagy dönert, de a marhahúsos változatért a Hagia Sophia tőszomszédságában sem kell 6 líránál többet fizetni. Egy lajmacun – pizzaszerű tészta, hússal, zöldségekkel, salátával és citrommal – három–négy líra, ráadásul egy adagban több darabot is felszolgálnak, a csicseriborsós, köményes, citromos levesért négy lírát kérnek. Egy komolyabb kebabtálért 12–15 lírát kell fizetnünk egy közepes kategóriájú étteremben. A méregerős és elmaradhatatlan fekete tea általában egy lírába kerül, de jobb helyeken az étkezés után ingyen szolgálják fel.

A sör már problémásabb dolog. Néhány éve még a legtöbb szórakozóhelyen négy–négy és fél líráért mértek egy korsó sört, de mára erősen változott a helyzet. Gyakorlatilag hét líránál kevesebb pénzért nem találtunk korsót, igaz, hogy az itthon megszokott félliteres kiszerelés mellett hét decis korsókban is mérik az italt, így az ezekért kifizetett tíz–tizenegy líra valamivel jobban megéri. Az ok egyszerű, a török kormány évek óta emeli a sör adóját, hogy valamiképpen visszaszorítsa az európai életmódot előszeretettel követő fiatalok alkoholfogyasztását. A kifejezetten alkoholos italok árusítására specializálódott boltokban 4,25–4,50 líráért adnak egy doboz Efest. Figyelem, az utcán ugyan nem tilos, de finoman szólva is illetlenség alkoholt fogyasztani!" forrás


"Isztambulban nem lehet megtenni úgy egy utcasarkot, hogy ne csapná meg az ember orrát a faszénen sülő döner és kebab, a pirított gesztenye vagy a csöves kukorica füstös illata. Az óvárosban egymás hegyén-hátán sorakoznak a büfék, édességboltok és az utcai árusok standjai. Végül egy kebabbüfé mellett döntöttünk, ahol annak ellenére kértem egy darált bárány- és marhahúsból kevert, nyársra húzott fűszeres kebabot, hogy nem kedvelem a bárányhús ízét. Gondoltam, ha valakik, hát a törökök jól készítik ezt a húst, talán most megszeretem. Nos, nem, továbbra is olyan érzésem volt az étkezés közben, mintha egy istállóban enném az ebédemet, a szalvéta helyett pedig a bárány bundájába kellene törölköznöm. Szerencsére rendeltünk előételt is, parázs felett sütött padlizsánt joghurttal és friss pitával, valamint szőlőlevélbe töltött rizses húst, így végül jóllaktam.

Szerettem volna egy jó sörrel leöblíteni az ebédet, azonban hamar kiderült, hogy nem lesz könnyű dolgom, ha alkoholt szeretnék venni Isztambulban. A tradicionális oszmán vendéglátóhelyeken egyáltalán nem árulnak alkoholt, ahogy az élelmiszerboltok többségében is csak üdítőket és ayrant, a török joghurtitalt vásárolhatunk. Az éttermek zömében azért lehet sört vagy bort kapni, viszont készüljünk fel, hogy nem adják olcsón. Egy korsó sör körülbelül 12-15 líra (1300-1600 forint), ahogy két deciliter bor is hasonló árfekvésű. (2014)" forrás


"Törökország muszlim ország, így, mivel az iszlám tiltja a disznóhús fogyasztást, nem is szerepel az étlapokon. Legyél nyitott a kecske-, bárány- és marhahúsból készült ételekre." forrás


"Mondhatnám úgy is, hogy gránátalma bárhol, bármikor, ahol csak találsz, csapj le rá, de azért emelem ki Isztambult, mert itt láttam a világ legámulatbaejtőbb, hatalmas gránátalmás standjait, ahol frissen facsarják a gyümölcs levét is, és ízre is itt találtam a legfinomabb, legérettebb, legistenibbeket." forrás


,, A pincér készségesen megjelent, de az általunk kiszámoltnál megint több lett a végösszeg. Dávid fizetett, ám a számlát nem tették le az asztalra. Újra összeadtuk a fogyasztásunkat, de jóval kevesebbet kellett volna fizetnünk. Természetesen reklamáltunk. A főpincér, kezében egy „számlatömbbel”, méltatlankodva nézett ránk, amiért kétségbe vontuk a becsületességüket. A számlatömb ránk vonatkozó lapját megkeresve letette az asztalra, hangosan átfutotta a tételeket, miközben gondosan ügyelt arra, hogy a felírt ár ne legyen látható. Pár másodperc alatt végigsorolta az elfogyasztott ételeket, italokat, majd a szerinte teljes körű bizonyítási eljárás után - a számlatömbbel a kezében -, sietve faképnél hagyott bennünket. Miután nem beszélt semmilyen nyelvet a törökön kívül, esélyünk sem volt elkérni a számlánkat. Feri egészen véletlenül beazonosított egy tételt, amíg a főpincér beszélt, és ekkor világosan kiderült, hogy valószínűleg mindenegyes ételre, italra külön-külön is rászámolták a szervizdíjat. Ott és akkor megfogadtuk, hogy étteremben többé nem eszünk! Külföldiként szinte kötelező jelleggel becsapnak, hiszen ez Törökországban nemzeti sportnak számít. Ha nem vagy résen, biztosan kihúznak a pénztárcádból 50-100 lírát, és ezt nem csak átvitt értelemben kell érteni! (2019)" forrás

Isztambuli fagyiárus tréfálkozik a turistával... :)

Vásárlás

 • Az üzletek általában később zárnak, mint nálunk. Sőt a Taksim környékén sok bolt még éjféltájban is nyitva van.
 • Kirakatnézős program szempontjából egyértelműen az Istiklal Caddesi ajánlható.
 • Akik a bevásárlóközpontok választékát részesítik előnyben, azoknak érdemes a város menőbb negyedeibe (Nisantasi, Tesvikiye) menni.
 • Isztambul régi negyedeiben inkább a bazárok, a kicsi, autentikus boltok a vásárlás jellemző terepei.

,, A Nagy bazár belső része a turistás rész: szép, árkádos, de tiszta gagyi, óriás lehúzás. A külső, óriási, populáris részen ezeket mind sokkal olcsóbban megszerzed, bár ez is gagyi. Láttunk egy Gucci+North Face logós polót, sajnos akkora volt a tömeg, hogy már nem volt erőm lefotózni.

Spice bazaar (aka Egyptian bazaar) az jó. Vettünk fűszereket.

Arasta Bazaar, az egy kis utca, luxus turista bazaar, lehúzós.

(Marion, 2022)


Érdekes, hogy nem mindenhol működik az alkudozás. Ajándéktárgyak, édesség, szőnyegek minden lépésnél. Jó híre van a török textilnek. Ikeában például náluk készült törülközőket árulnak. A török márkájú ruhák jó minőségűek és divatosak. Árban is nagyon vonzók. Aztán vannak a hamisítványok. Mindent hamisítanak, amit el tudunk képzelni: sportfelszerelést, kabátot, táskát, cipőt. Az ár a hamisítás minőségétől függ. LV táska van 20€-ért. De amelyik megszólításig hasonlít az eredetire, az kerülhet 500€-ba is. Általában megkérdezik, hogy milyen minőségű hamisítványt szeretne az ember.


"Az utcai árusok a kézi varrógéptől kezdve a búgócsigákon, ékszereken és szőnyegeken keresztül egészen a távirányítókig és a kiszuperált számítógép-alkatrészekig mindent, de tényleg mindent el akarnak adni. Vannak természetesen kijelölt és elkerített piacok is, ezek közül először az Egyiptomi Bazár esett útba. Az egyiptomi piacon szinte bármilyen fűszerből vásárolhatunk. Itt érdemes alkudozni is. A közel-keleti nyitott piac negyed a Yeni mecset mögött, az Aranyszarv bejáratához közel fekszik, és az arab világ szinte minden létező fűszerét kínálja vevőinek. Korábban az egyiptomiak árulták itt fűszereiket, de mára már szárított gyümölcsöket, olajos magvakat, tea- és gyógyfüveket, olajokat és parfümesszenciákat is vásárolhatunk a helyiektől.

Persze minden mást is, én például elkövettem azt a hibát, hogy míg a barátnőm vizet vett, megálltam egy karórás stand előtt. Mire észbe kaphattam volna, már egy hamis Philippe Patek órát igyekezett a csuklómra próbálni a stand tulajdonosa, aki 80 líráért (8700 forint) kínálta a milliós órát. Közöltem vele, hogy bár hamis az óra, azért tetszik, de köszönöm, inkább nem venném meg. Erre máris 10 lírát esett a portéka ára, majd ahogy lassan távolodtam a standtól, egészen 30 lírára (3300 forint) lealkudta magának az óra árát a kereskedő. Úgy döntöttem, ha 20-ig eljut, megveszem, végül azonban nem ment lejjebb az ár, a kereskedő így rosszkedvűen visszatért pultjához. (2014)" forrás

Ruhabolt a Balat negyedben - Ata fotója

"Az átcseszés a török nemzeti báj része. Európai mércével nézve talán furcsa, hogy nem csak a piacon, hanem mindenütt, de szó szerint mindenütt megpróbálnak átvágni. És nem olyan szimpla közel-keleti alkudós módon. Isztambulban bármikor és bárhol áldozat lehetsz. A gyorsétteremben: ahol kérhetnél teát a menüdhöz, de azt mondják mégsem. A cukrászdában: ahol, ha nem tudsz törökül, minimum két gombócot kell venned. Nem beszélve a számládhoz véletlenül mindig hozzácsapott 100-200 forintos tételekről. De ne is európai mércéket várjon el az, aki a méltóságos pasák városába igyekszik. Még azt is élvezik, ha kilóg a lóláb, náluk ez is a játék része. (2015)" forrás


"Isztambulból ajándékok nélkül hazajönni lehetetlen – és nem is kell. Eleve tervezzük úgy, ha a török nagyvárosba utazunk, hogy egy jelentősebb összeget költünk majd el a különböző üzletekben, boltokban vagy éppen a bazárban.

Ha eredeti, különleges, mások által kevésbé ismert dolgokkal akarjuk meglepni barátainkat, családtagjainkat, ne adj' Isten saját magunkat, akkor már mondom is, hogy melyik boltokba érdemes szerintem betérni Isztambulban.
Isztambulról sok minden eszünkbe juthat, és majdnem biztos, hogy a vásárlás, bazározás és alkudozás az elsők között fog szerepelni. Tőlem mindig megkérdezik, mit érdemes hozni onnan. Nos, amikor már túl vagyunk a kulcstartó, hűtőmágnes és lokum (jellegzetes török édesség) kétségtelenül nem túl fantáziadús hármasán, az alábbiakat szoktam javasolni:

BEYOĞLU – CIHANGIR / ASRI TURŞUCU SAVANYÚSÁGOK
Nem meglepő talán, hogy ajándékötleteim egy része kapcsolódik a méltán híres török gasztronómiához. Az Asrı Turşucu savanyúságokat áruló üzlet 1938 óta Isztambul legtrendibb kerületében, Beyoğluban várja vásárlóit.
A családi vállalkozás csak a saját maga által megtermelt zöldségből állítja elő mesterséges adalékoktól mentes, csupa természetes alapanyagból készült termékeit. A savanyúságok a török konyha elengedhetetlen részét képezik. Számtalan olyan étel van, ami elképzelhetetlen savanyúság nélkül, valamint alkohol mellé is szokás fogyasztani. Vodka mellé például remekül passzolnak a zöld szilvából készült termékek. Igazán érdemes saját részre és ajándékba is hozni egy-két üveggel.

OLÍVAOLAJ
Ayvalikben, ebben az olívaolajáról híres városban él a Kürsat család, akik már 1923 óta nevelnek olajfákat és készítenek olívaolajat. Bár kis családi üzem az övék, mégis követi a legújabb környezetbarát technológiát. A már érett szemeket például kézzel szüretelik, hogy ne tegyenek kárt a többi bogyóban, illetve magában a fában. Te is megérted, hogy mindez miért fontos, amint megkóstolod illatos olívaolajukat, olívabogyóikat és szószaikat. Amennyiben Nişantaşı-t nem tudod útba ejteni, akkor is érdemes az üzletekben fellelhető számtalan olíva olaj közül választanod!
Az üzlet címe: Şakayık Sokak, No: 75B, Nişantaşı

ÉKSZEREK
A hagyományos török ékszerektől jó messzire elkalandozó fiatal török designer, Güliz munkái manapság nagyon népszerűek, minden trendi kávéház és butik árulja őket. De a saját boltjában sokkal érdekesebb a vásárlás, és még a tervezővel magával is cseveghetsz kézzel készített, geometriai formákat használó nyakláncairól, gyűrűiről és karkötőiről, melyeket természetes ásványok díszítenek.
A cím: Maçka Meydanı Sok. No: 18 /A, Beşiktaş

DOGO
Gyönyörű Isztambul-mintás designer táskák, cipők és pólók közül válogathat az, aki az Istiklal caddesi szomszédságában lévő Dogo Store-ba benéz. Ha innen választasz ajándékot, tuti nagy mosoly lesz a jutalmad, mert a színes, impulzív minták láttán a viselője is különlegesnek fogja érezni magát.

SOY
Az ázsiai oldal prominens negyedében, Modába érkezve minden amatőr és profi szakács számára kihagyhatatlan a Soy. Minőségi rézedényeket és konyhai eszközöket kínál, amit kézzel készítenek, a Nagy Bazár-beli műhelyükben. Még gravíroztatni is lehet bele. Török teás- és kávéskannáik valószínűleg a legnépszerűbb szuvenírek.
A cím: Caferağa Mahallesi, Leylek Sokak No. 20, Kadıköy (2017)" forrás

Alkudozás

E téren a törökök nagyon profik. Ne legyenek vad elképzeléseink az alkudozás eredményének mértékéről. Példaként: ha valamire a kereskedő elsőre 10 eurót mond, azért mi ellen ajánlhatunk 5 eurót és 7-8 euró lehet a végeredmény. Nem mindenre érvényes, de jellemzően egy negyednyi összeget lehet lealkudni. Hasznos, ha ismerünk helyi embert, aki segít a vásárlásban és az alkudozásban. Ha valami konkrét elképzelésünk van a vásárlás vonatkozásában, akkor előbb tájékozódjunk több helyen a kínált árakról, és csak azután kezdjünk bármelyik üzletben igazán elkezdeni az alkudozást. Az alkudozásban előnyt jelent, ha udvariasak, a kereskedővel szemben rokonszenvesen viselkedünk. Előny az, hogy magyarok vagyunk, mert a Nagy Bazárban például szimpatizálnak a magyarokkal. Ugyan az oroszokat könnyebb lehúzni, viszont nem viselkednek rokonszenvesen, lekezelőn beszélnek a helyiekkel. Isztambulban a komoly vevőnek gyakran kávét kínálnak.

Azt mondja, nem ér annyit? Fúúúúúúú...

"Ha esetleg semmit nem szeretnénk venni a legjobb módszer egy pofátlanul alacsony árat mondani a kötelező alkudozás nyitányaként. Előfordulhat azonban, hogy a kiírt vagy az először elhangzó ár negyedére az árusunk csak megcsóválja a fejét és azt mondja: ő is nagyjából ennyiért veszi a portékát, de 10 százalékkal drágábban már meg is kaphatjuk. Ha komolyan gondoljuk a vásárlást, akkor is előnyös kedvesnek mutatkozni. Bár a kereskedők sok nyelven tudnak egy-két szót, ez az ismeretük a kapcsolatfelvételre korlátozódik (magyarul például valamiért azt, hogy "szívemcsücske"), utána már akadnak gondok." (Figyelő, 2015. július) 

Borravaló

 • Isztambulban 10 százalék a szokásos mérték.
 • A taxisofőrnek nem szükséges feltétlenül ilyen százalékban adni.
 • Az éttermekben ne adjunk borravalót, ha ezt a számlába valamilyen címen már belefoglalták.

Szórakozás

K.-T. Gyuri fotója

Közbiztonság

Isztambulban nem rossz a közbiztonság, mindazonáltal szükség van az elővigyázatosságra, mert a hatalmas városban azért növekvőben van az utcai bűnözés. A turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények nagy többsége zsebtolvajlás, kézitáska metszése vagy lerántása. Erőszakos rablás ritkán fordul elő. A zsebtolvajlások leginkább az emberekkel zsúfolt helyeken fordulnak elő: piacon, villamoson, forgalmas épületek bejáratainál. Vigyázzunk a táskára, a zsebre, a fényképezőgépre, a karórára.

A táskákat a forgalmas helyeken pengével metszik ki olyan ügyesen, hogy az áldozat semmit sem észlel az egészből. Hasznos megelőzési mód, ha a táskát a testünk elején hordjuk. A táska lerántást többnyire fiatal suhancok hajtják végre. Ez könnyebben megy vállon lógó táskák esetében. A magunk előtt, szorosan hordott táskával ezt nehéz megcsinálni. Az elszánt rablók szívesebben hajtanak rá a könnyű zsákmányra, mint a komplikáltabbra. Ha látják, hogy szorosan magunkhoz öleljük a táskát, akkor azzal elvehetjük a rabló kedvét az akciótól. Ha mégis megtörténik a táska lerántása, akkor a legjobb lármázni, ám nem ajánlatos a rabló után futni. Ezek a fiatal bűnözők többnyire kést hordanak magunkkal, azaz veszélyesek lehetnek. Vigyázzunk a trükkös szélhámosokkal! Óvatosan viszonyuljunk azokhoz az alakokhoz, akik ilyen vagy olyan címen leszólítanak minket, vagy bármivel el akarják terelni a figyelmünket.

A rablás kockázata a Szultanahmet negyedben, a Taksim tér táján és a Nagy Bazárban a legnagyobb. Szerencsére a rendőrség járőrözéssel és szuper-modern megfigyelő eszközökkel megpróbálja minimalizálni a veszélyeket. Isztambulban az egyedül utazó turista több veszélynek van kitéve, mint a párban, vagy társaságban utazó. Ha bőrönddel, vagy csomaggal közlekedünk érdemesebb inkább taxiba ülni. Egyedülálló női turisták csak kellő önbizalommal mászkáljanak késő este az utcán. Nem a rablóktól kell félni, hanem a rámenős szívtipróktól, pláne ha a turista hölgy öltözete kihívóan lenge.

"Ha a táska elől, nincs baj, viszont a Kék mecsetnél már közvetlen a bejárat előtt lopták el valakitől az iPhone-ját. Nyilván mert a cipőre figyelt." (Pintér Mária kommentjéből, 2014)


"A közbiztonság vegyes. Sok az olyan kis utca, ahol férfiként sem sétálnék végig egyedül. De hát minden városban vannak ilyen részek. Az furcsa lehet mindenesetre, hogy egy kivilágított, nyüzsgőbb tértől mindössze egy utcára már sötét sikátorokat találunk. Nőként persze még kevésbé érzi biztonságban magát az ember az elhagyatottabb helyeken. Szerencsére semmi negatív tapasztalatom nem volt és mástól sem hallottam." (Zsófi, 2011)


"Leginkább az Óvárosban a villamoson aktívak a zsebtolvajok. Vigyázni kell a táskákra. Sőt, a külföldi nőket is szeretik közelebbről megnézni, ezért pl. a Laleli és a Cemberlitas között, ha csak lányok, nők utazgatnak, legyenek óvatosak. A Galata-torony környéke, s egyáltalán a Beyoglu, nem ideális a turistáknak. Szerencse kérdése, de nem ajánlott ezen a környéken szállást foglalni. Még a helyieket is néha kirabolják. Kis csapatban valóban biztonságosabb, de nem feltétlenül érdemes kockáztatni." (Andi, 2012)


,, A turistás részeken a zsebesek, tolvajok, problémás figurák többnyire nem is törökök. Vnnak olyanok, akiknek az a kedvtelése, hogy tapizzák a turista nőket. Szerencsére kevés turistát ér inzultus." (ha, 2019)

Magyar külképviselet

Isztambuli magyar főkonzulátus

 • Cím: POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27, Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL
 • Előhívó: 00 90 212
 • Telefon: (00 90 212) 317 9214, 317 9215 (magyar idő szerint: 07.00 - 15.30)
 • Ügyelet: 00-90-533-375-8715 (magyar idő szerint 15.30 - 07.00)
 • Fax: (00 90 212) 317 9218
 • Elsőbeosztott konzul: Lakatos Veronika
  Vezető konzul: Pálmai Zsuzsanna
  Konzulok: Gróf Anikó, Bartyik Bálint, Horváth Márta
 • E-mail: mission.ist@mfa.gov.hu, consulate.ist@mfa.gov.hu
 • Honlap: isztambul.mfa.gov.hu

"Az Isztambuli Magyar Főkonzulátust javaslom megkeresni előre a térképen, kinyomtatni és elmenteni a telefonra, mert igen messze van az óvárostól és ha baj van, akkor mindenki csak pánikol." (P.M., 2014)

Egyéb hasznos információk

Az Istanbulkart szuperül működik, mi is használtuk sokat, főleg a T1 villamos vonalán illetve a hajókon, de van két földalatti sikló is, azokon utazni külön élmény és az is csak 9.90-be kerül, mint a többi jegy. Sőt sok nyilvános vécé is működik vele, egy pisilés egy líra 😀 Nem találtam úgy, hogy nagyon nyomakodnának, bár a londoni metrón edződtem. (2023)

Fontos telefonszámok

 • Tűzoltóság (itfaiye): 110
 • Mentők (ambulans): 112
 • Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154
 • Rendőrség (polis): 155
 • Csendőrség (jandarma): 156

A mecsetek meglátogatásához kapcsán legyen nálunk kendő (nőknek), és térd alá érő nadrág. Mivel a cipőt le kell venni, így érdemes a zoknit is magunknál tartani.

Elektromos- és mobilhálózat

 • Törökországban a hálózati feszültség 220 V / 50 Hz
 • Az elektromos csatlakozók megegyeznek a nálunk használtakkal.
 • A feszültségingadozás gyakori jelenség, és áramkimaradások is előfordulnak.

Eddig mindig csak EU országba utaztunk, így meglepetésként ért, hogy amikor megérkeztünk, bár elküldtük az útvonalat ( tömegközlekedéssel ) a mailcímünkre, azt megnézni nem tudtuk,mobilnet nem működött, viszont 10 perc alatt sikerült 50.000 Ft-os számlát csinálni. Az sms szerint 371 Ft /01 MB... Erre figyeljetek (2022)


"Jó, ha WIFI van ingyen a szálláshoz, mert a T-mobilos telefonunk nem fogott jelet. :( Viszont a mobilalkalmazást azonnal kikapcsolni, mielőtt horrorösszeget gyártunk. :)" (P. M., 2014)


"Ne hagyd otthon a kényelmes, lapos talpú cipődet sem! Isztambul ugyanis eszméletlen dimbes-dombos, állandóan felfelé vagy lefelé megy az ember, nem akármilyen meredek lejtőkön. Sok helyen járda sincs, sok a macskakő, ha pedig esik egy kis eső, úgy csúszik az aszfalt, mint a zsír. Mindenképpen olyan cipőt vagy sportszandált javasolt viselni, ami fogja a bokát és recés a talpkiképzése." forrás


"Isztambulban szinte félelmetes tisztelet övezi a macskákat. Mindenhol ott vannak. Senkit sem zavar, ha a plázában a mozgólépcsőn ugrál egy macska, vagy az étteremben próbál jobb falatokat találni. A helyiek kis fekvőhelyet alakítanak ki mindenütt nekik, etetik, itatják őket. Isztambulban macskának lenni is királyság, azaz pasaság. (2015)" forrás

Olvasmányos linkek

"Isztambul óriási. Tizenötmillió ember, fehér-sárga házak tömege, ameddig a szem ellát, óriási felhőkarcolók, alig kisebb teherhajók. Utak és sztrádák végeláthatatlan labirintusa, megszokásból tülkölő törökökkel, a belső sávban százhússzal előző kukásautókkal. Csodáltam, hogy nem lóg senki a hátulján. A közlekedés kaotikus. A KRESZ-könyvük egy lap, amelyre az apokalipszis lovasait festették.
A lámpák csak az utcaképet színesítik, a gyalogosok egyetlen joga a csendben maradás. Autóvásárlásnál a törökök a dudát próbálják ki először.

A látszólagos őrületben mégis rendszert fedeztem fel. Két hét alatt egyetlen balesetet láttunk. A legnagyobb dugó sem állt sokat, mert a tolakodó beengedte a még jobban tolakodót. Olyan volt az egész, akár egy őrült tánc: ha magával ragadott, már élveztem. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Varga Éva, 2021. 10. 28. 11:06
2021. szeptember elején voltam Isztambulban. Metróval minden nehézség nélkül lehet utazni, jegyet a metró megállóban lehet venni. A villamos azonban sokkal bonyolultabb. Az egészségügyi regisztrációs számot a szállodában vagy egyes trafikokban lehet 20 TL befizetése mellett regisztrálni. Csak ezek után lehet olyan feltöltőkártyát vásárolni, amely a villamoshoz szükséges. Ezt a számot másutt is szokták kérni, magunkkal kell hordani. Én vettem még itthon egy Isztambul kártyát (Saver Combo), a leírás szerint ez a 4 fő attrakcióhoz a belépőt és vezetést biztosít + minden közlekedési eszköz használatát 3 napon át. Sajnos a helyszínen már azt állították, hogy a közösségi közlekedés nincs benne. A reptéri átvételi ponton pedig azt mondták, hogy a járvány óta ott nem lehet átvenni a kártyát, csak a belvárosi irodában. Ez a tortúra komoly nehézséget jelentett a közekedésben. Egyébként a közösségi közlekedés tiszta, pontos, megbízható és biztonságos, érdemes használni.


Mátyásné Kovács Ildikó, 2017. 05. 02. 13:53
4 napot voltunk csak Isztambulban, csodás élményekkel jöttünk haza. Bár, ért csalódás is. A Topkapi szeráj hárem része zárva van, felújítják a Dolmabache palota háremét is. Felállványozták belülről a Hagia Sophia egyik oldalát, de látogatható. Érdemes felvállalni egy kompos kirándulást a Galata-hídtól a Kiz Kules mellett Üsküdárba, metróval a tenger alatt vissza. A parttól nem messze "bazári" hangulat és halpiac. 2x2 líra, - nagyon megéri. Most az euróért 80 lírát kaptunk. Étteremben 10-12 líráért bőséges ebéd, vacsora ajándék teával. Frissen facsart gránátalma 7 líra, nagy adag fagyi 10-15 líra a Konstantin oszlop környékén


Baranyi mária, 2015. 07. 12. 07:55
üdvözlöm, érdeklődnék, hogy nov.13-16. közötti időben lesz-e valamilyen ünnep és ebben az időszakban általában milyen hideg van, milyen meleg ruhát kell vinnünk. köszönöm


úti kritikus, 2015. 04. 04. 17:48
Kedves Edina!
Minden cinizmus nélkül állítom, hogy manapság már szinte sehová nem lehet utazni a terrorizmus, a balesetek és a természeti katasztrófák kockázata nélkül. Szerintem ne mondjon le Isztambul meglátogatásáról, mert fantasztikus élményben lesz része. Isztambul hatalmas város, s emiatt egészen jelentéktelen a veszélye annak, hogy egy merénylet éppen akkor és ott történjen, ahol éppen tartózkodik. Ráadásul a merényleteket követően a megszokotthoz képest csúcsra vannak járatva a biztonsági intézkedések és ilyenkor a terroristák vagy egyéb bajkeverők is inkább lapulnak.
Utazzon Isztambulba és utána jelezze nekem, hogy igazam volt. Hálából írjon a kommentben néhány mondatot az isztambuli élményeiről. Én sokszor jártam Isztambulba és mindig egyre jobban szerettem.
Az úti kritikus


H. Edina, 2015. 04. 04. 16:18
Június végére tervezünk 3 napos kirándulást Isztambulba. Több oldalon azt olvastam, hogy a terrorcselekmények miatt a turisták kerüljék el a várost.
Mennyire aggasztó a helyzet? Válasszunk inkább más úticélt?


Kovacs Barbara, 2015. 03. 09. 13:47
Én még tapasztalatlan vagyok az utazás terén, repjegyet szerettem volna kinyomtatni de megakadtam. Hazafele csak a reptéren lehet utasfelvételt eszközölni? Mi kell hozzá? Köszönöm a segítséget! Majd belezázódom bizinyosan!


Tóth Károly, 2015. 02. 06. 23:42
Nagyon hálás volnék egy jó tanácsért: az Aranyszarv-öbölben keresek jó minőségű apartmant. Áprilisban leszünk Isztambulban egy hétig.


isztambul transzfer, 2015. 01. 17. 13:43
Isztambul ázsiai repteréről háztól - házig transzfer szolgáltatás oda-vissza 25EUR/fő áron, minőségi szolgáltatással (üdítő, wi-fi, luxus kategóriás kisbusz). megrendelés itt: http://isztambultranszfer.hu/isztambul-transzfer/sabiha-gokcen


úti kritikus, 2014. 11. 04. 15:01
Kedves Csomi!
Isztambulban lehet sört inni az éttermekben, lokálokban, bárokban, de nem mindegyikben. Ráadásul vannak jó helyi sörök, mit pl. az Efes. Tény és való, hogy a helyi iszlám fundamentalisták próbálják elérni az alkoholfogyasztás korlátozását, de egyelőre nem sok sikerrel. Azt azonban – ugyan elvétve – előfordulhat, hogy egy vendéglátóhelyen vonakodnak sört kiszolgálni nőneműeknek. A török állam hivatalosan azonban nem korlátozza z alkoholfogyasztást. Ha valahol nem szolgálnak, árulnak alkoholt, akkor ez a kereskedő egyéni döntése. Az is tény, hogy egyre több vendéglátós dönt így hitbéli meggyőződésből.
Ami a lényeg: Isztambul telistele van kocsmákkal, ahol a nép bizony buzgón önti magába a sört. Tessék elmenni a Taksim-térhez közeli mellékutcákba, ahol rengeteg kocsma van. És ahol nagy a verseny, ott a sör is olcsó.
A szállodák éttermeiben, bárjaiban szinte mindenhol árulnak sört.


Úti kritikus, 2014. 11. 04. 08:54
Kedves Monni!
Egyik Isztambulban élő úti kritikusunk ezt írta:
"Az Áldozati ünnep - vagyis a Kurban bayram már lezajlott, úgyhogy nem lesz semmilyen ünnep, jöhetnek nyugodtan. Idén egyébként ez októberre esett, minden évben változik, ugye az iszlám vallási ünnepek nem ugyanazokra az időszakokra esnek, mindig tolódnak, így a Ramadan, a Seker baram és az utána következő Kurban bayram is. Szerintem az info, amit néztek régebbi lehet, legutóbb 2011-ben esett a Kurban bayram nov. 6-9. közé. Lehet jönni bátran!:)"


Csomi, 2014. 11. 03. 21:28
Rengeteg hasznosnak tűnő info...
Olvasom, hogy igen drága a sör. Hol (nem cím szerint) milyen "sörözőben-kocsmában-pubban" lehet normális áron sörözni? Szívesen elkortyolnék egyet-kettőt pihenésként! Venni milyen boltokban lehet? (valami alkoholra szakosodott boltokról olvastam) Olyan ez az iszlámban, mint Skandináviában?


Monni, 2014. 11. 03. 14:39
Sziasztok! Most olvastam itt az oldalon, hogy november 6-9 – Az Áldozat Ünnepe (vallási ünnep)munkaszüneti nap. A mi utazásunk 11.07-11.10. között esedékes... akkor ezek szerint minden zárva lesz??


Úti Kritikus, 2014. 10. 01. 09:24
Kedves Betty!
Mai napon egy újabb török kapcsolatunk adott meg információkat, gondoltuk még ezt is csatoljuk.

Ő, illetve helyi török ismerősei azt mondták, hogy Ibrahim Pasa palotája még évekig nem lesz látogatható. Hürrem, Nagy Szulejmán és Szinán sírjainál a renoválásokat befejezték, csak október 4-8 között nem lesz látogatható egy helyi ünnep miatt. A Chora templom (más néven Kariye Cami) látogatható, de szerdánként zárva van, amúgy 9-17 óráig nyitva van és 15 TL a belépő.


Úti kritikus, 2014. 09. 30. 10:07
Kedves Betty!
Mai napon egy ott tartózkodó kapcsolatunk azt az információt adta, hogy a látnivalók némely részei még mindig le vannak zárva a turisták elől. Az isztambuli látnivalók renoválása és lezárása elég kaotikus és sokszor még a helyiek se mindig tudják, hogy mi mikor lesz látogatható.

Minden esetre kellemes utazást kívánunk és higgye el, Isztambul varázslatos akkor is, ha éppen bizonyos helyeket csak kívülről lehet megtekinteni!


Úti Kritikus, 2014. 09. 29. 17:27
Kedves Betty!
Értesüléseink szerint a renoválásokat befejezték és az említett látnivalók megtekinthetők. Ugyanakkor nem árt felkészülni, hogy a vallási jelentőségű helyek a turisták számára nem tekinthetők meg egész nap, mivel az imádságok idejére lezárják azokat. Ezek időpontjáról helyben lehet tájékozódni.

Természetesen friss információit és élményeit várjuk szeretettel itt az oldalon!


Horváth Bernadett, 2014. 09. 26. 05:25
Jó Napot
Köszönöm gyors válaszát.
Az előbbi bejegyzésbe említette a hölgy,hogy Hürrem és Szulejman sírját renoválták ezért nem volt látogatható.Illetve hárem es a szultani lakrész,fürdő sem látogatható.
Ibrahim pasa palotája zárva volt.Neten nem találtam semmit róla hogy ez meddig tartana.Köszönöm előre is a segítséget
Üdv,Betty


Úti kritikus, 2014. 09. 25. 17:04
Kedves Betty!
Milyen felújításokra és renoválásra gondol pontosan? A repülőtér építése valószínűleg semmiben sem befolyásolja az utazását.


Horváth Bernadett, 2014. 09. 25. 16:20
Sziasztok.Egy gyors kérdésem lenne.Nov.28.-án utazunk Isztambulba ez a renoválás meddig tart ?Lehetséges hogy addigra megoldódnak ezek a felújítások?Köszönöm,Üdv,Betty


Pintér Márta, 2014. 07. 09. 14:14
Most tértünk vissza Isztambulból (2014. július 7-én Ramadán idején). A közlekedés fantasztikus, már ami a villamost, metrót, Marmaray tenger alatti metrót, siklót, komphajókat illeti. Érdemes kiváltani rögtön megérkezéskor az Istambulcard-ot és feltölteni rá 20 lírát. Több személy is használhatja. Engem pl. a férjem beengedett és utána ő is bejött, ám ilyenkor pl. átszállásnál nekem kb. 1 lírát vont le, neki viszont a normál díjat (2 líra felett), tehát lehet, hogy jobb, ha saját kártyánk van (bár az plusz kártyaköltség (6 líra)), elméletileg visszaváltható, mi hazahoztuk emléknek. Igaz, így is nagyon szimpatikus áron lehet utazni. Ez a kártya jó az Üsküdárba (ázsiai oldal)menő nagy hajókra is, még a Kislány-szigetre is:).
Ha a kikötőben rögtön jutányos áron Boszporusz túrára invitálnak 25 líráért, akkor keresd meg az igazi túrát szervező irodát, ahol ezt 12 líráért is megkapod:)
Még, ha drágább is, de érdemes az Óvárosban lakni. Így este is sétálhatunk.
Az élelmiszer árak stimmelnek a tájékoztatóban. A tisztább, utcára nyíló árudákban lehet nyugodtan venni, kivéve, ha valaki hiperérzékeny. Viszont zöldséggel, gyümölccsel ne rontsuk el a rövid nyaralásunkat ill. valahogy fertőtlenítsük le. Nem mindenki érzékeny erre sem.Én pl. igen.
MUSEUMPASS:
elvileg szuper, ám per pillanat a háremben zárva a szultáni lakosztály és a fürdő és a kegyeltek emelete. Zárva van Ibrahim pasa palotája, nem látható Alaxandrosz szarkofágja, a Chora központi hajója, Nagy Szulejmán, Hürrem szultána és Szinán sírja, mert renoválják. Mindez ki van írva, mielőtt vki megveszi a jegyet, de a kártya esetében már mindegy. De azért marad még elég látnivaló:)Az 'Elsüllyedt várost ' nem szabad kihagyni, bár 20 líra a belépő, de elképesztő élmény. Az összes mecsetbe vigyünk magunkkal ZOKNIT, amit leveszünk utána, mert ellentétben a muszlim hívőkkel, a látogatók nem mosnak lábat. Ez különösen a zártabb Kék mecsetben kellemetlen.
Közbiztonság:
Ha a táska elől, nincs baj, viszont a Kék mecsetnél már közvetlen a bejárat előtt lopták el valakitől az iPhon-ját. Nyilván mert a cipőre figyelt.
Pénzváltás:
Budapesten nekünk nem sikerült, a reptéren sem, mert a belső váltónál épp nem volt líra.
Utazás:
Turkish airlines csillagos ötös dupla csillaggal.Pláne mert isteni a hami, nagyon jó időpontban repül és így plusz egy napunk lesz, és mert az Atatürk reptérről kb. fél óra alatt légkondis metróval és légkondis villamossal az Óvárosban vagyunk.
Édesség: LOKUM-hegyek:)))))) más néven türkish delight. A fűszerbazárban, mindenütt ezer változatban,ott vegyünk, ahol nylon kesztyűvel adják és le van takarva, vagy pedig zárt pult mögött árulják (Koska).
Köszönjük mindenkinek a sok előzetes információt, ezért osztjuk meg most miis a friss tapasztalatot.
Remélem jó útja lesz mindenkinek.Az Isztambuli Magyar Főkonzulátust javaslom megkeresni előre a térképen , kinyomtatni és elmenteni a telefonra, mert igen messze van az óvárostól és , ha baj van, akkor mindenki csak pánikol.
Telefon:
Jó, ha WIFI van ingyen a szálláshoz, mert a T-mobilos telefonunk nem fogott jelet:( Viszont a mobilalkalmazást azonnal kikapcsolni, mielőtt horrorösszeget gyártunk. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon