ÚTIKRITIKA.HU / Kolumbia

Kolumbia

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Időjárás és éghajlat

Az ország csendes-óceáni és atlanti partvidékére, valamint az amazóniai részre a trópusi éghajlat jellemző. Az ország középső, andesi részén inkább a mérsékelt, hűvösebb idő az uralkodó. Az ország földrengés-veszélyes területen fekszik, illetőleg az időnkénti hatalmas esőzések miatt előfordulnak földomlások, sárlavinák. Az esős időszak áprilistól júniusig és októbertől decemberig tart.

"Bogotában február végén voltam, ami az esős évszak eleje, így szinte minden nap esett az eső, de aztán percek múlva kisütött a nap. Ebben az évszakban fontos az esernyő, esetleg könnyű esőkabát. Mivel csalóka a felhős időjárás, amikor kisüt a nap könnyen le lehet égni, ha az ember nem használ naptejet." (Szalay Szilvi, 2014)


"Kolumbiában az időjárást nem az évszakok, hanem a tengerszint feletti magasság határozza meg. A tengerparton például nyár és 30 fok, az 1.500 méteren fekvő Medellinben tökéletes késő tavaszi, kora nyári 20-25 fok, a 2.500 méteren fekvő Bogotában pedig őszies 10-20 fok van egész évben. Az országban így nincsenek se évszakok, se időjárás jelentés. Bogotától 2 órára már egész évben kellemes nyár van. Olyan ez, mintha az év bármely pontján az őszies Budapestről csak le kellene ugranod a Balatonra egy kis napsütésért. (2015)" forrás

Földrajz

 • Kolumbia spanyol neve Colombia a felfedező Kolumbusz nevéből ered. Kolumbia lakosságának 99 százaléka spanyolul beszél.
 • A lakosság összetétele: mesztic (fehér-indiai keveredés), fehér, mulatt (fehér-fekete), indián.
 • A statisztikai átlag szerint kolumbiaiak 65% európai, 22 százalék indián és 13 százalék fekete eredetűek.
 • Kolumbia 5 országgal határos: Peru, Bolívia, Brazília, Venezuela, Panama.
 • Kolumbia az egyetlen dél-amerikai ország, amelynek van Csendes-óceáni (1448 kilométer) és Karib-tengeri (1700 kilométer) partszakasza is.

Kriszta fotója

Paramo de Oceta - Varga Gábor fotója

Történelem

Kolumbia spanyol gyarmat volt évszázadokig. 1810-ben vált függetlenné Spanyolországtól.

Manapság

 • Kolumbia teszi ki a világ kávétermelésének a 12 százalékát.
 • Kolumbia a világ harmadik legjelentősebb női fehérnemű gyártója.
 • A Narcos című sorozat nagy reklámot csinált Kolumbiának. Azóta sem győzik a helyiek hangsúlyozni, hogy az átlag kolumbiaiak nem haszonélvezői, hanem elszenvedői  voltak a drogkereskedelemnek. Nagyon sok erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a narkós bélyeget lemossák magukról. A sorozat  egyébként  remek.
 • Nehéz meghatározni azt a pontot, amikor a ma látható  fejlődés elindult, de , amióta elindult a fejlődés, dübörög a gazdaság.

Villa de Leyva - Varga Gábor fotója i

A helyiekről

 • Számos nemzetközi felmérés szerint a világon a kolumbiaiak a legboldogabb emberek!
 • A kolumbiaiak nagy többsége római katolikus vallású.

"Az emberek tapasztalatom szerint nagyon kedvesek, segítőkészek. Volt, aki elkísért minket egy darabon, hogy megmutassa merre van a múzeum. Érdeklődőek és szívesen szóba elegyednek a turistával. Egymás között elég beszédesek. Nem a pontosságukról híresek, amit a csúcsforgalmat tapasztalva meg tudok érteni..." (Szalay Szilvi, 2014)


"A kolumbiaiak nagyon hirtelen haragúak, gyakran erőszakosak. Imádják a merengue táncot, szenvedélyesek, sok közöttük a jól nevelt, a keményen dolgozó. Szeretnek embertársaik iránt gondoskodóak lenni. Imádják a természetet." (N.S., 2014)


"A legnagyobb kincse az országnak azonban egyértelműen az emberek. Ezen belül is a nők, a kolumbiai nő fogalom, ugyanúgy Dél-Amerika ikonjai közé tartozik, mint a tangó, a foci, vagy az inka kultúra. A következő mondatot próbálom diplomatikusan megfogalmazni, nehogy sebet ejtsek az érzékeny magyar női lélekben: a világ legszebb női közül valószínűleg többen élnek Kolumbiában, mint Magyarországon. Sokkal többen. Aki nem hiszi, járjon utána, tényleg csak ezt tudom mondani. De a nőkön túl is, az átlag kolumbiai ember igen fain fajta. Egyenes, őszinte, nyílt, és ezt mindenféle érdek nélkül teszi, mondhatni a perui ellentéte.Persze azért minden kolumbiai igyekezett elmondani, hogy ne bízzak meg senkiben, mert vannak "nagyon rossz emberek" is az országban. Ez igaz, de mondjon valaki egy olyan országot ezen a bolygón, ahol nincsenek nagyon rossz emberek. A szokásos kisstílű bűnözésen és fegyveres rabláson kívül (amelyek még egyszer, az egész kontinensen komoly problémát jelentenek) Kolumbiában két helyi jellegzetesség leselkedik az egyszerű utazóra. Az egyik a már említett gerilla-paramilitares elleni harcba szerencsétlen módon belekeveredni esetleg a túsz szerepét eljátszani, de ehhez ma már kifejezetten balféknek kell lenni, esetleg direkt módon keresni kell a bajt és napokon át egyedül bóklászni a panamai és venezuelai határ menti dzsungelekben. (2010)" forrás


"A határtalan életszeretet – Legyen bármilyen rossz (vagy jó, csak úgy nyilván sokkal könnyebb) a sorsuk, legyenek bármilyen szegények, nem siránkoznak, nem panaszkodnak és mindig megtalálják azokat a dolgokat, amik őket boldoggá és elégedetté teszi az életben… valakinél ez a zene, a tánc, valakinél a tengerpart és a jó idő, valakinél pedig a rum. :) A határtalan hazaszeretet – nem találkoztam még egy ilyen nemzettel, akik ennyire, minden feltétel nélkül imádták volna az országukat. Még az amerikaiaknál is jobban, pedig ők aztán nem gyengén nyomják ezt a dolgot. A különbség szerintem annyi, hogy a kolumbiaiak egytől egyig tényleg szívük mélyéből imádják az országukat, az amerikaiaknál pedig ez inkább egy a nemzetet átfogó kötelező tudat. Legyen szó bármiről, ami kolumbiai, ők olyan lelkesedéssel és meggyőződéssel tudnak rajongani vagy mesélni róla, hogy az már irigylésre méltó. Szerintem a két év alatt nem hallottam senkit akármi rosszat mondani az országáról, pedig lenne, de ők akkor is mindennek csak a jó oldalát látják. (2015)" forrás


,, Sok helyen lehet olvasni, de tényleg a kolumbiai emberek rendkívül kedvesek. Számomra még mindig meglepetés, hogy a bolti pénztárostól kezdve a buszsofőrön át a biztonsági őrig mindenki tisztelettudó és segítőkész – és lám, ez nem csak azon múlik, hogy mennyire fizetik meg ezeket a szakmákat (Kolumbiában semennyire), hanem csakis pozitív mentalitás kérdése. (2018)" forrás


,, Említésre méltó a helyiek érintéshez való, a miénktől gyökeresen eltérő viszonya. A pincér nevetve meglapogatja a vállad, ha valami mulatságos dolgot találnál mondani, a hostelben a recepciós a kezednél fogva vezet végig az épületen, a zöldségárus néni kötelességének érzi megemelni a karod, hogy a hónod alá bújva nevessen fennhangon kollégáival méretbeli különbségeiteken, a lányok 15 perc ismerkedés után már a hajadban turkálnak. Az első pár napban még furcsálltam ezt a közvetlen fogdosósdit, de aztán hamar megszokja az ember. Ki tudja, lehet, még hiányozni is fog. (2021)" forrás

Turista etikett

Jön!

Gasztronómia

A kolumbiai konyha éppoly változatos, mint a kultúrájuk. Az ételkínálatban fellelhetőek a spanyol, olasz, francia, amerikai, karibi befolyás.

"Kolumbia nem büszkélkedhet a világ legváltozatosabb konyhájával, de ami van, az isteni. Főleg a trópusi gyümölcsök és a tengeri halak és herkentyűk. Az előbbieket vagy az utcán, kis műanyag poharakban árulják vagy fantasztikus gyümölcssaláták és kelyhek formájában, amiket akár ebédre, főételként is fogyasztanak. A tengeri cuccok közül a rákok és hasonló dolgok már ott is extrának számítanak, hétköznapokban inkább halakat esznek, de azt teljesen egyszerűen, minden pikkelyezés és csonkítás nélkül, csak egyszerűen kisütik őket egészben olajban. Amikor kihozzák akkor meg csak bámul rád a nagy szemeivel onnan a rizs mellől a tányérról. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon