ÚTIKRITIKA.HU / Santa Marta

Santa Marta

Santa Marta dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Vásárlás | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandolás El Rodadero-n | Crystal Beach | Taganga hajóval | Tayrona nemzeti park | Quinta de San Pedro Alejandrino | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

k. e. fotója

Santa Martaról dióhéjban

 • Santa Marta Kolumbia északkeleti részén, a Magdaléna tartomány központja, közvetlenül a Karib-tenger partján. Keleten a Tayrona nemzeti park határolja. Santa Marta lakossága kb. 400 ezres.
 • A turisták számára Santa Marta jelentősége leginkább az, hogy innen indulnak túrák a Sierra Nevadába és főleg a Tayrona nemzeti parkba.

Varga Gábor fotója

Fő látnivalók:

 • A katedrális, ami állítólag Kolumbia legrégebbi temploma

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Tayrona nemzeti park csodás, változatos, nyugis partvidékei, és a legszebb strand, a Cabo San Juan
 2. A helyi lakosok karibi életvidámsága
 3. A városközpontban (Centro Histórico) összpontosul a legtöbb turista nevezetesség, könnyen bejárható, szép, árnyékos utcák, régi urasági házak, jó éttermek
 4. Dacára a kikötő és a nagy hajók közelségének Santa Marta strandjánál a tengervíz meglepően tiszta
 5. A parti sétány (Malécon de Bastidas) hangulatossága
 6. Egy kis park, a Parque de los Novios

Nem tetszett

 1. Hogy előre alkudozni kell a viteldíjról a taxisokkal
 2. Cartagenához képest nem annyira nagy szám, pedig komoly múltja van (1525-ben alapították a spanyolok)
 3. Santa Marta strandja nem igéző, nem igazán vonzó
 4. Hogy a Tayrona nemzeti park csodás strandjain nem lehetett fürdeni a vad hullámok miatt

Vélemények

,, Santa Martába tényleg csak a környék természeti szépségei miatt érdemes ellátogatni. A pici belvárost odaérkezésünk estéjén keresztbe-kasul bejártuk. A legfőbb látnivaló az ország legrégebbi temploma, a másik nevezetesség pedig az, hogy itt halt meg Simon Bolívar, az első számú nemzeti hős. (2016)" forrás

Szállás

A tayrona nemzeti park nagyon egyszerű szálláshelyei túlárazottak.

Vásárlás

Jön!

Közlekedés

 • Santa Martának van repülőtere (SMR), ami a városmagtól 15 kilométerre fekszik.
 • Santa marta buszpályaudvara a városon kívül található. Kisbuszokkal szállítják innen a városközpontba az embereket. csekély 1000 COP viteldíjért.
 • Cartagenából 4 és fél órás buszozással lehet eljutni Santa Martába (20 ezer COP). Barranquillából a buszút kétórás (10 ezer COP).

Étkezés

Javasoljuk: a Park Bolivar-on az árnyékos Cafe Juan Valdezt.

Vásárlás

A fő vásárló utca a Carrera 5, ami párhuzamos a tengerparttal. Itt van rengeteg kis bolt és nagyobb szupermarketek is.

Szórakozás

Santa Martának változatos éjszakai élete van, ami főleg a tengerpartra telepedett.

Közbiztonság

Santa Marta központja viszonylag jó közbiztonságú. Viszont a vörös lámpás negyedet (calle 10 és 11) tanácsos elkerülni, mert arrafelé akadhat baj.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandolás El Rodadero-n

Crystal Beach

Taganga hajóval

,, A víz nagyon kellemes és tökéletes búvárkodásra. Ha szeretnéd olcsón megúszni a búvárvizsgát, Taganga rengeteg iskolát kínál. Átlag 70.000 Ft körül van egy háromnapos, 6 merüléses alapvizsga, amiben 3 ebéd is benne van, de ha csak kipróbálnád, már 16.000 Ft körül találsz egy kétmerüléses, ebéddel egybekötött programot.

Taganga nagyon szegény és eléggé lerobbant benyomást kelt, de csodaszép privát standokra is el tudsz sétálni a hegyoldalban kialakított ösvényen, vagy hajót tudsz bérelni, amivel átvisznek egyik fehér homokos partról a másikra. Továbbá nagyon olcsón tudsz étkezni partmelletti éttermekben is.

A holmik sokszor eltűnnek, így ne hagyd őrizetlenül a törölköző alatt lapuló pénztárcádat, este pedig ne mászkálj az utcán telefonnal a kezedben egyedül. (2016)" forrás

Tayrona nemzeti park

 • Akinek nincs sok ideje a parkra, az feltétlenül vegye igénybe a park bejáratától a buszos közlekedést, mert ezzel sok időt és energiát lehet spórolni.
 • A parkban a szállás és az étkezés nagyon drága kolumbiai viszonylatban. A park vécéi hányadékok.
 • Kb. 4200 forint a park belépődíja (37. 500 COP), diákigazolvánnyal az egyötöde. A belépéshez útlevelet kérnek.

,, Hamar aludni is tértünk, mert másnap hajnalban indultunk a Tayrona parkba, ahová nagyjából ötezer forintos belépővel egy nap csak egyszer lehet belépni, és délután ötkor már zárnak is. Aki több napra jön, megszállhat a park területén belül, ahol akár sátrazni is lehet. Számos felfedeznivaló akad a Guajira-félszigeten, például a lenyűgöző Tatacoa-sivatag.

A Tayrona Nemzeti Parkba 40 perc buszozással jutottunk el a Santa Marta-i piacról. Félúton ezúttal is átadtak minket egy másik vállalkozónak, mert nem volt tele a busz. A park bejáratánál – akár tud az ember spanyolul, akár nem – meg kell nézni egy videót a szabályokról és a park értékeiről, és csak ez után vehetjük meg a jegyet. Újabb vállalkozóknak megélhetést nyújtó tízperces kisbuszút következik, majd indul a nagyjából kétórás túra a partra.

Lustább turisták lovas taxikat is igénybe vehetnek. Ezekkel ugyan csak lépésben haladhatunk, viszont wifi is van rajtuk. Érdemesebb azonban gyalogolni, a növényeket és az állatokat kémlelni. Gyíkokból és kígyókból is bőven van, a rovarok pedig hangos koncertet adnak, olyan sokan vannak. A majmokat ugyan hallani véltünk, de sajnos nem jelentek meg nekünk fényes nappal. A hangyák viszont nem törődnek senkivel, szorgalmasan és nagy tömegben hordják a leveleket a hátukon.

A nem őshonos lovak és szamarak rontják az élményt, de azt jó volt látni, hogy komolyan veszik például a teknősök költőhelyeinek védelmét, és csak kevés kijelölt helyen lehet az egyébként kellemesen meleg vízbe bemenni. Egyébként is csak az öblökben szabad fürödni, mert a nyíltabb partokon az erős hullámok könnyen elragadják az embereket. Fontos, hogy az erdőben használjunk szúnyogriasztót, mert a kellemetlen rovarok a malária mellett a Zika-vírust is terjeszthetik.

Kevésbé népszerű, de a Tayrona parkban is van egy elhagyott indián település, amelyet másfél-két órás hegymenetben lehet elérni. Már csak azért is érdemes erre elindulni, mert ezen az útvonalon sokkal több állatot látni a kevesebb turista miatt. Itt már méretes leguánokkal is találkoztunk.

Akit a természet kevésbé érdekel, ellátogathat Tagangába, a tengerparti bulifaluba. Ehelyett mi egy turistacsoport buszával alkudtunk meg, így átszállás és várakozás nélkül jutottunk vissza Santa Martába. (2016)" forrás


,, A park 1 óra buszútra található a városból és 42.000 peso, azaz 4200 Ft körül van a belépő. Ugyan ez először magasnak tűnik, de minden pénzt megér. Mindenképp fizesd még ki azt a 300 Ft-ot, amit a bejáratnál kérnek el egy buszért, ami 5 km-t visz a turistaút kezdetéig, különben 1 órát sétálsz teljesen feleslegesen, mert semmit nem látni.

A kanyargós fel-le út elképesztően fülledt levegővel párosul, de leírhatatlanul gyönyörű. Mikor végre elértem a partot elállt a lélegzetem. Sokan a világ legszebb tengerpartjának tartják.

A szállás leginkább függőágyakban, vagy sátrakban lehetséges és igazi meglepetés volt nyílt lángos konyhával szembesülni. Reggelire szedtem sós banánt a környékbeli fákról és ezt sütöttem ki. Ha szerencsés vagy, a dzsungelben látsz majd majmokat, nyílméreg békát meg gekkókat. (2016)" forrás

Quinta de San Pedro Alejandrino

Egyéb látnivalók

 • Museo Tayrona
 • Katedrális

Olvasmányos linkek

,, Cartagenából mentünk Santa Martába. Ez volt az első hosszabb buszos utunk, amely számos meglepetést tartogatott. A városi gyorsbuszrendszerrel nagy kihívás volt a pályaudvar megtalálása, mert semmilyen tájékoztatás nincs az egyébként új és tiszta buszokon. Amikor egy városszéli megállóban leszálltunk, a házak mögött, egy udvarban találtuk meg a terminált.

Itt mindig mindenki azt ígéri, hogy az ő buszuk tíz perc múlva indul, de amíg nincs tele, úgysem mozdul, úgyhogy érdemes először körbenézni az állomáson. Mivel nálunk csak fél ház volt, a pályaudvar előtti piacon időztünk jó ideig, ahol féltucatnyi árus próbált a könyvtől a vízen át a rágcsáig valamit ránk sózni. Akinek nincs munkája, az vesz vizet, csokit vagy gyümölcsöt, és azt kezdi árulni. A munkanélküli segélyt idén vezették be, havi 15 ezer forint fél évre.

A buszok itt magánvállalkozások, így attól függ, lesz-e fizetés, hogy a rikkancs mennyire tömi tele a járműveket. Hiába ígérték, hogy egyenesen Santa Martába megyünk, a félúton lévő Barranquilában sokan leszálltak, ezért egy órát keringtünk új utasokért.

Mivel nem jártak sikerrel, az autópálya csomópontjában egyszerűen átadtak minket egy másik busznak. Így történt, hogy végül is hét óra alatt tettük meg a 230 kilométeres utat. De nem panaszkodhatunk, a ránk váró gyönyörű természet mindenért kárpótolt minket. (2016)" forrás

,, Santa Marta egy kisváros, ami nem éppen szép, nem éppen turizmusbarát, kicsit veszélyes és koszos is. Akkor miért maradtam itt 8 héten át? Santa Marta inkább csomópontként szolgál a rengeteg látnivaló közepén. A város tele van kiváló hostelekkel, a legtöbb medencével van ellátva, ugyanis itt egész évben iszonyú meleg van.

Nem is a hőmérséklet magas, hanem a páratartalom. Készülj fel, egész nap izzadni fogsz és a nap iszonyú erős. A jó hír, hogy a tengerpart csupán 15 perc busszal bármelyik irányba.

A buszjegy 1400 peso, vagyis 140 Ft körül van, buszmegállók csak hébe-hóba vannak, de bárhol leintheted a buszt, ha időben el tudod olvasni a szélvédőn, hogy merre megy. Kapaszkodj, mert őrült módon vezetnek.

Azért szerettem meg ennyire ezt az amúgy nem szemet gyönyörködtető kisvárost, mert az utca tele van élettel. Mindenhol szól a zene, éjjel az összes teraszos bár csalogat és az utcán rengeteg árustól vehetsz friss gyümölcsöket, mint például papayát, maracuyát és ananászt.

Ezenkívül az egész főutca tele van helyi ételekkel, így ha megéhezel, nem kell beülni sehová, csak vegyél egy töltött arepát (lisztből készült vastag palacsintaszerű, tipikus étel) 300 Ft-ért és igyál frissen facsart gyümölcslevet még 300 Ft-ért, de külön szólnod kell, ha nem kérsz bele cukrot.

A legjobb ebédtippem a Menu del día – azaz a napi menü, amit 600 és 1000 Ft között szoktak árulni. Ebben benne van egy nagy adag leves, főétel, ami szinte kivétel nélkül, rizs, bab, pici saláta, sült sós, vagy édes banán, valamilyen hús és egy üdítő.

A halak természetesen frissek, de az olcsóbb éttermekben olajban sütik ki őket, szinte feketére. Ettől még finomak, de így már nem túl egészségesek. Vegaként nem lesz könnyű, de én sokszor tojást kértem hús helyett és volt, aki így is kiszolgált. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

k. e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon