ÚTIKRITIKA.HU / Medellin

Medellin

Medellin dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Plaza Mayor | Belvárosi katedrális | Medellin Metrocable | Laguna de Guatape | Museo de Antioquia | Medellini botanikus kert | Plaza Botero | El Castillo Museo y Jardines | Parque de los Pies Descalzos | Arvi park | Cerro Nutibara | Parque El Poblado | Museo de Arte Moderno de Medellin | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Medellin dióhéjban

 • Medellin (ejtsd: medellyin) Kolumbia második legnagyobb városa, több mint kétmilliós lakossággal. A nagyváros egy völgyben terül el. Bogotából egyórás repüléssel lehet ide eljutni.
 • Medellint az "örökös tavasz városának" is szokták nevezni eléggé enyhe klímája miatt. Az Egyenlítőhöz való közelsége miatt igazán nincsenek évszakai. A lebegő páratartalma kényelmesen elviselhető (50-70%). 1500 méterrel van a tengerszint felett. A várost friss levegő telíti a környező hegyeknek köszönhetően. Szóval Medellinnnek szuper a klímája.
 • Medellinnek nincsenek jelentős műemlékei, történelmi nevezetességei, de egy alapvetően élhető és élvezhető, tiszta nagyváros fejlett, jól karbantartott infrastruktúrával. A helyi emberek kedvesek és vendégszeretők. Sok a kellemes park és a szabadtéri kávézó.
 • Medellín két híres szülötte : a Kartel (Narcos) és Fernando Botero. A kartelnek már lőttek, de Botero  mester szerencsére él (89 éves) és virul. A drogháborúk csitultával két teljes múzeumnyi anyagot, festményeket, grafikákat és rengeteg szobrot ajándékozott   Kolumbiának. Az egyik múzeum Bogotában nyílt meg, de Medellínben található a nagyobb és teljesebb gyűjtemény.

Fő látnivalók:

 • Pueblito Paisa
 • A belvárosi katedrális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A biztonságos, kellemes, trendi El Poblado negyed, a közeli Zona Rosa kis főtere szombat este táncosokkal, énekesekkel
 2. A Junin nevű. macskaköves sétáló utca
 3. Nagyon segítőkészek a helyiek a turistákkal
 4. A rokonszenves, nyugis, (nappal) jó közbiztonságú Laureles és San Joaquin negyedek
 5. A szuper klíma - nappal szinte mindig 27 fok körül
 6. A praktikus metróhálózat (Bogotában nincs metró!) , a város - kolumbiai viszonylatban - kiemelkedően fejlett infrastruktúrája
 7. Vasárnap bérelt bicajjal közlekedni az autómentes utcákon
 8. A Botero-múzeum és az előtte lévő tér a legalább két tucat Botero szoborral
 9. A cable carral (metrocable) rálátni a szegénynegyedekre
 10. A város kellős közepén a jó levegőjű nagy park

Nem tetszett

 1. A belvárosban késő este nem sétálgathattunk, mert az kockázatosnak véltük (talán indokolatlanul)
 2. Az utcai árusok, haszonlesők folytonos nyomulása, mikrofonos ordibálása
 3. Túlságosan modern város, nincsenek nagy számban régi utcák, épületek
 4. Nagyon látszanak az óriási társadalmi különbségek (bár szerintünk itthon drámaibb)
 5. A belvárosban napközben túl nagy a zsúfoltság, a zaj, sok a kipufogó gáz
 6. Nagyon nagy többségben fehér a lakosság, így nincs izgalmas multikulturális, sokszínű tömeg, igazán sokféle arc
 7. Az elegáns negyedek komfortosak, de túl rendezettek ahhoz, hogy egzotikus hatást tegyenek a turistára
 8. Nincs meghatározó folyó, tó vagy tengerpart
 9. A jó meleg Panamavárosból érkezve megrázkódtatás volt a kb. 13 fok Medellin repülőterén, ami jóval magasabban van, mint maga a város

Vélemények

"Mázlink van, hogy Medellint betuszkoltuk a kolumbiai útitervünkbe. Valójában azért tettük, mert Panamavárosból ide és Bogotába lehetett olcsón repülni a VivaColombia fapadossal. Kolumbia más helyein többen magyarázták nekünk, hogy a medellin-i emberek sokkal dolgosabbak, civilizáltabbak, szervezettebbek, mint a kolumbiai átlag. Medellin meglepő fejlettsége számunkra igazolta, érthetővé tette ezt a véleményt. Nem a városközpontban, hanem a menő El Poblado negyedben lévő hotelt választottunk. Ez jó döntésnek bizonyult, mert arrafelé esténként nagyobb biztonságban sétálgathattunk, programozhattunk. Az El Poblado negyed nagyon, modern, szép, ízléses, jómódú, konszolidált, elegáns. A bevásárlóközpontok parádésak. Ilyen fejlettségű negyed Budapesten nincs.

Előny, hogy gyalogtávolságra van az éjszakai életéről ismert, ugyancsak tökéletesen biztonságos Zona Rosa. Késő este a legnagyobb biztonságban sétálgattunk az utcákon. Szombat este a Zona Rosa tele van élettel, zenével. Nagyon nagyon jól éreztük magunkat, óriási választékban vannak étkezőhelyek. A jobbak nem olcsók, de ez inkább a gyenge forint miatt érződött ennyire. Medellinben született Botero, a most is élő világhírű festő és szobrász. hatalmas élmény volt látni a medellini Botero-múzeumot (nem ez a hivatalos neve) és az előtte levő téren a szobrait. (K. J., 2015)


,, Medellinben érdemes több napot eltölteni. A város maga is egy csoda, az örök tavasznak hívják az időjárása miatt. (r.e., 2018)


Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Ibis Medellin, Hotel Estadio Real

Közlekedés

Medellin nemzetközi repülőtere, a José Maria Córdova International Airport (MDE) valójában egy közeli városban, Rionegroban van. Számos non-stop járat jön ide külföldről. Az út Medellín belvárosába elég hosszú, kétsávos, így esélytelen az előzés is.

A tömegközlekedés jó  és olcsó. A metró  és a cable car azonos jeggyel működik, meglepően olcsón, cca. 1 dollárért bármennyit lehet  utazni. A metrótérképek és általában a metró vonalain a tájékoztatás jó, könnyen használható a metró.

Étkezés

Az egész évi kellemes klíma miatt a helyi éttermek többsége nyitott, falak nélküli.

Vásárlás

Közbiztonság

Medellín alapvetően egy biztonságos város a turista számára, persze függően attól, hogy a város mely részein és milyen napszakban fordul meg. A közbiztonság egyértelműen javuló tendenciát mutat. A bűnesetek zöme a domboldali nyomornegyedekben történik és ott is a kábítőszerkereskedő bandák közötti pozícióharcok terepén. Medellin szegényebb negyedei a város északkeleti és északnyugati részén vannak, és arrafelé ne járkáljunk se nappal, sem este. A városközpontban nagy elövigyázatossággal tanácsos járkálni késő este, éjszaka. A legbiztonságosabb negyed az El Poblado, és ez ott a legjobb módú városrész is. Érdemes ottani szállást foglalni és akkor a hotel környékén este is nyugodtan sétálgathatunk. 

A turista jó biztonsági érzetét segíti, hogy a városközpontban és a turista nevezetességek tájékán erős a rendőri jelenlét.

Néhány tanács: 

1. Éjszaka magányosan ne programozunk az utcán. Főleg ne távozzunk bulihelyről ittas álllapotban egyedül, kíséret, barát nélkül.  

,, Én Medellínben voltam két hónapot, turista csoportot vittem. Baja senkinek nem esett, de minden héten volt valaki, aki hülye volt és valami hülyeségbe keveredett. Alapból, ha nem kötekedsz meg tiltakozol, csak átadod amit kérnek (tipikusan a pénztárcád, amibe okosan csak annyi pénzt tettél, ami arra a napra kell) akkor bántódásod nem esik . Meg nem szabad felügyelet, meg szemmel tartás nélkül hagyni cuccokat, prostituáltakat hazavinni, részegen az utcán randalírozni, meg ilyesmi. Engem rendőrök raboltak ki kicsit, de eltekintve a $800-tól, amit elvettek, nem volt különösebben vészes." (b.k. 2021)

Egyéb hasznos információk

A mai medellini helyzetről itt olvashatunk egy 2021-es beszámolót.

Plaza Mayor

Belvárosi katedrális

Jön!

Medellin Metrocable

Laguna de Guatape

Museo de Antioquia

r. gy.

Medellini botanikus kert

Jön!

Plaza Botero

A mester több múzeumnyi szobrot, festmény ajándékozott szeretett szülővárosának is. Jópofák nagyon az óriási szobrok, nagyon jó fotótémák. ja, és az emberi minőségről is el lehet ennek kapcsán elmélkedni.

El Castillo Museo y Jardines

Jön!

Parque de los Pies Descalzos

Jön!

Arvi park

Jön!

Cerro Nutibara

Jön!

Parque El Poblado

Museo de Arte Moderno de Medellin

Jön!

Egyéb látnivalók

Comuna13

Egyszer a világ drogkereskedelmének központja itt volt, mára egy kellemes, street arttal teli negyeddé vált. De ez nem azt  jelenti, hogy egyedül ajánlott erre bolyongani. Érdemes megnézni  a hatalmas mozgólépcsőt, ami a negyedbe visz, lehetőleg nem túlzottan eltávolodni tőle. Ajánlott egy free walking tourhoz csatlakozni. San Javier vagy Poblado metró állomásokról indul általában, Graffiti Tour néven érdemes keresni. A túravezetőnek, amennyiben a túra tetszett bizony fizetni illlik.

,, Medellinben csináltunk egy Escobar-túrát, amit sokan elítélnek és meg is értem, hogy miért. Nagyon sok minősíthetetlen Escorbar-túra van, ahol bullshitelnek az igazságról, s úgy mutatnak be dolgokat, ahogy meg sem történt. Nekünk szerencsénk volt. Egy helyitől kaptunk egy telefonszámot egy 4 óras túrára. Nagyon informatív volt. Nem csak Escobarról és arról az időszakrol szólt, hanem egész Kolumbiáról. Reálisan mutatta be a történteket, sok plusz infót kaptunk a filmekhez, könyvekhez képest. Amúgy a kolumbiaiak nem kezelik túl jól ezt a témát. Annyira gyülölik, hogy inkább úgy csinálnak, mintha meg sem törtent volna, pedig, érdemes megismerni a nem is olyan régi történelmet.

Más: érdemes meglátogatni a Comuna 13-at is. Mi ezt egy free walking tour keretében tettük, ahol egy olyan srác magyarázta el, hogy milyen volt itt élni még pár éve, és ő ott nőtt fel. Voltunk a nagyszüleinél, bejártuk a kerületet. Megdöbbentő infókat kaptunk egy olyan világról, ahol mindennapos volt a gyilkolás és a hullák látványa, ahol nem volt jövőkép, és az emberek úgy éltek, hogy tudták bármikor lelőhetik őket. Mára ebben a kerületben relativ béke van. Sok pénzt tesznek abba, hogy az emberek tanulhassanak, ingyen angol és francia órájuk van, ingyenes jóga órák vannak. Miindenhol graffitik, amik a sötét múltat és a reményteli jövőt mutatják be. (r.e., 2018)"

Olvasmányos linkek

,, Medellínben pár évtizede még drogbandák háborúztak, most egymást érik a bárok és a diszkók, a hotelek és a hostelek, és sötétedés után is bátran sétálhatunk az utcán.
Kolumbia és talán az egész kontinens leggazdagabb városa Medellín. Hírhedtté a Pablo Escobar vezette drogkartell miatt vált. A 80-as években a világ legveszélyesebb városaként emlegették a drogháborúk és a bandák közötti leszámolások miatt. Szerencsére ez ma már a múlté, az elképesztően gyönyörű hegyek között elterülő kétmilliós nagyváros ismét biztonságos turistacélpont.

A főváros után szerettük volna a kolumbiai vidéket is megismerni, ezért úgy terveztük, busszal vágunk neki a 400 kilométeres útnak Bogotából Medellínig. Végül letettünk erről: az út nyolc-tíz óra lett volna, ráadásul a buszjegy áráért (közel tízezer forint) már a helyi fapados légitársasággal, a Viva Colombiával is el lehet jutni ide mindössze egy óra alatt.

Medellínben nem a belváros a turisták fő célpontja, hanem az El Poblado városrész. Itt vannak a szállások, és ez a legbiztonságosabb környék, ahol sötétedés után is nyugodtan lehet sétálni. Egymást érik a bárok és a diszkók, a hotelek és a hostelek.A városrészt gazdag negyedek veszik körül, húsz-, harmincemeletes luxuslakótornyok sokasága. A város már nem tud tovább terjeszkedni a völgyben, ezért annyi felhőkarcoló van, amennyit én még nem láttam.Az utcák és terek rendezettek, minden épület tökéletes állapotban van,sok tíz milliós autókkal járnak az emberek az utcákon, mintha csak egy hegyvidéki Miamiba csöppentünk volna.

A belvárosba a helyiek büszkeségén, a magas vezetésű metrón jutunk be. A fővárosban,Bogotában évtizedek alatt sem sikerült egyetlen vonalat sem összehozni, a második legnagyobb város lakói szívesen cukkolják ezzel a fővárosiakat. Medellín egyébként nem – vagy nem csak – a kokainból gazdagodott meg, évszázadok óta a kontinens egyik legnagyobb ipari központja.

Tisztességes munkával is igen magas színvonalon lehet itt élni, irodai munkával nettó félmillió forintot, sok éves tapasztalattal és nyelvtudással akár egymilliót is kereshetünk. A munkát a sztereotípiákkal ellentétben komolyan veszik: reggelente versenyeznek, ki ér be előbb az irodába, a napi kilenc-tíz óra munka normálisnak számít. Szabadság sincsen sok, évi 15 nap, bár nemzeti ünnepből kicsit több van, mint nálunk.

Medellín belvárosa nem igazán lenyűgöző, de érdekes. A legfontosabb téren Botero szobrait lehet megcsodálni – a város szülötte a korábbi rossz közbiztonság miatt inkább Mexikóba költözött. A téren emelkedő kulturális palota képei jól bemutatják a város fejlődését, és hogy milyen sok helyről érkeztek ide bevándorlók. (2016)" forrás 


,, A város még mindig izolációval küzd, noha most már nem az ország többi részével, hanem a város különböző pontjainak összekötésével kell ezt leküzdeni. Innovatív megoldást találtak ki, a hegygerinceken felkúszó felvonóhálózatot építettek ki és mozgólépcsőre cserélték a meredek hegyoldalba vezető lépcsők egy részét. Így könnyebben beléphet a látogató a mára már biztonságossá vált városrészbe, ahol egyik utcáról befordulva a másikba gyönyörűen kidolgozott, vicces, vagy éppen mély szociális üzenettel bíró falfestményekkel találjuk szembe magunkat. Az itt lakók életét nagyban megkönnyíti a közlekedés kiépítése, emellett az, hogy az olyan fiatal tanulni vágyóknak, mint amilyen María, amerikai önkéntesek angol oktatást szerveztek, így tudnak munkát vállalni, bemutathatják a csoportoknak a lakónegyedüket és terjeszthetik a történetüket és azt, hogy mekkora fejlődést értek el az elmúlt 20 évben. (2018)" forrás

,, Medellín főterét három építészeti abszurdum uralja, amitől ha szépnek nem is, de mindenképpen nagyon különleges hangulatú helynek találtam, pláne estefelé. Az egyik a metró magas oszlopokon haladó pályája, ami monstrumszerűen zárja le a tér egyik oldalát. A másik az Escher-képekhez hasonló fekete-fehér geometriai mintákkal megbolondított neoklasszikus épület, a vicces nevű Rafael Uribe Uribe Kultúrpalota. A harmadik pedig Fernando Botero huszonhárom óriási szobra, aminek köszönhetően a főtérnek ezt a részét Plaza Boterónak is hívják.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon