ÚTIKRITIKA.HU / Garda-tó


hirdetes

útikritikák


Garda-tó

Földrajz|Történelem | Manapság |A helyiekről| Turista etikett| Gasztronómia| Érdekességek |Fotóegyveleg

Földrajz

Annak ellenére, hogy a tó egy hatalmas hegylánccal határos, felszíne mindössze 65 méter tengerszint feletti magasságban van.

A tó átlagos mélysége 136 méter és maximális mélysége 346 méter. (A Balaton ,,pocsolya" hozzá képest, hiszen átlagos mélysége 3-4 méter és a maximális mélysége is csupán 12-14 méter, az oroszországi Bajkál-tó maximális mélysége viszont 1,642 méter).

A tavat a Garda-hegység veszi körül. Legmagasabb hegye a Mont Cadra, a maga 2,254 méteres magasságával.

A tónak 5 fő szigete van:  Isola del Garda, Isola di Trimelone, Isola di Sogno, Isola dell’Olivo és az Isola San Biagio. Ezek közül a tó nyugati partja közelében lévő Isola Garda a legnagyobb

A Sarca folyó táplálja a tavat annak északi végénél, míg tó vizét a Mincio folyó vezeti le.

Garda Trentino a világ legészakibb hagyományos olajbogyó-termesztő területe: a sárga-zöld arany színű olívaolaja az egész régió büszkesége.

A tó déli részének domborzata jellemzően sík.

A tó keletkezése a hegyek kiemelkedésével, a tektonikus mozgással kialakult hasadékban lefutó völgyekben a Sarca, Chiese és Adige folyókhoz köthető, amelyek kivájták a kőzeteket. Medrét és formáját később a jégkorszak alakította: északon összeszűkül, egy norvég fjordra hasonlít, délen pedig kiszélesedik, mint egy tölcsér.


Miért, mitől ilyen tiszta és szépen átlátszó a Garda-tó vize?

Több tényező is szolgál magyarázatul:

Elsőként érdemes megemlíteni, hogy a Garda-tónak hatalmas a mélysége. A legnagyobb mélysége mintegy 346 méter, és ez a mélység lehetővé teszi a víz nagyobb mennyiségű oxigénnel való gazdagítását, és ez is hozzájárul a tisztaságához és átlátszóságához.

Másodszor: a környező területek természeti jellege és a tó környezetvédelmi oltalma. A Garda-tó környékén található hegyek és hegyvidéki területek nagyobb része nem ipari vagy mezőgazdasági terület, így kevés a vízbe kerülő szennyezőanyag.

Harmadszor, a tó környezetében található városok és települések szigorú környezetvédelmi intézkedéseket alkalmaznak a vízminőség megóvása érdekében. Számos szennyvíztisztító rendszer és vízkezelő létesítmény működik a tó körül, amik segítenek megőrizni a víz tisztaságát.

Végül, a Garda-tó vízének tisztaságában szerepet játszik az időjárás is. Az évi átlagos csapadékmennyiség és a tóba érkező friss víz hozzájárul a víz minőségének megőrzéséhez.

A tó mikroklímája miatti enyhe tél következtében mediterrán éghajlatra jellemző növényzetben gyönyörködhetünk. A ciprusok és a falakra futó murvafürt mellett citrusféléket már a XIII.századtól termesztettek, ezeknek külön "házakat" építettek pillérekkel, üvegtáblákkal. Citromházakat is látogathattok velem idén Limonéban és Gargnanóban.
Pálmák, kaktuszok, agave pedig még tovább fokozzák a déli életérzést.
A klímát a szelek is befolyásolják, a tó szelesebb részei a szörfösök és kite-osok paradicsoma.Teljesen tengerparti életérzésünk van a pálmafák mögött a kék víztükröt nézve.


Állatvilág

A salmo carpio vagy carpione nevű, lazac-féle halfaj veszélyeztetett faj, és a Garda-tóban endemikus. Több tényező járult hozzá e faj pusztulásához, köztük a túlhalászás, a globális felmelegedés és a környezetszennyezés.

Történelem

A morénavölgyre jellemző alakja valószínűsíti, hogy a Garda-tó a régi kőkorszakban vagy a paleolitikumban keletkezett egy hatalmas gleccser mozgása következtében.

Az első emberi település megjelenése - a feltételezések szerint - ie. 2000 táján lehetett.

Az első világháború végéig (1918) a tó északi része Ausztriához (avagy a Monarchiához) tartozott. 

Mussolini a Garda-tó melletti Salo és Gargnano közötti területet használta az általa létrehozott a fasiszta Olasz Szociális Köztársaság, avagy a Salo-i Köztársaság fővárosaként 1943 szeptembere és 1945 áprilisa között, ténylegesen azonban néháy hónapon át volt igazán történelmi tényező. 

A történelem tankönyvünkbőből emlékezhetünk az 1859-es solferinói csatára (az osztrák csapatok és a francia-szárd szövetségesek között a második olasz függetlenségi háború során). Ez a csata részben a tó térségében zajlott.

Ahol Itália és talán Európa két leggazdagabb birodalma a Velencei Köztársaság és Lombárdia határa volt.

Halászok tucatjai várnak kapásra a Mincio folyó torkolatánál. A nem túl széles, békés folyam a Garda-tó egyetlen természetes lefolyása amely rövid utat megtéve torkollik bele Észak-Itália legnagyobb folyójába, a Póba.

Érdekes, hogy a két nagy óriás nem volt háborús viszonyban egymással, így nem is védték a határfolyót. A történelem pikantériája hogy ki épített szinte bevehetetlen erődrendszert a folyóra - a Habsburgok miután 1815-ben megszerezték a két tartományt és létrejött az egyesült királyság. Ekkor épült fel a Mincio partján Peschiera és Mantova erődje.

Rengeteg hajó közeledik a Mincion hiszen a kis folyam jelent vízi összeköttetést az Adria és a Garda-tó között.
Különösen szép a Mincio vasúti hídja, amely Észak-Olaszország legjelentősebb vasútvonala Velence és Milánó között. (Ata, 2023)

Manapság

Nem meglepően a Garda-tó térségének gazdasága döntően a turizmustól függ.A Garda-tó az egyik legnépszerűbb olaszrszági úti cél, évente több mint 20 millió turistalátogat ide.

Az idegenforgalomnak köszönhetően a tóhoz közeli falvakban sokan foglalkoznak fazekessággal, bőrből és fából készült ajándékok készítésével.

Vannak más bevételi források is, mint a halászat, a borok és az olívaolaj. Nem feledkezhetünk meg a Bardolino-ról sem, amely Olaszország egyik vezető bormárkája.


Döbbenet: A Garda-tó a maffia fellegvára lett

Az észak-olaszországi Garda-tó régóta népszerű célpontja a külföldi turistáknak. A Garda-tó partján húzódó híres „James Bond út”, a Strada della Forra részleges lezárása ellenére ez nem változott. Sok út vezet ehhez az idilli helyhez, de az ORF osztrák tévécsatorna riportja szerint lehet, hogy nem is olyan idilli, mint amilyennek látszik. Ehelyett a régió a szervezett bűnözés és a maffiaklánok fellegvárává vált.

Kiderült, hogy maffiaklánok szivárogtak be a Garda-tó déli partján lévő közösségekbe – különösen Sirmione üdülőhelyre.

Az ORF szerint a COVID-19 kitörése óta a maffia gazdasági érdekei jelentősen megnőttek. A szervezett bűnözés széles körben elterjedt a térségben – erősíti meg Valerio Morabito, a Corriere della Serra újságírója, aki több mint 15 éve kutatja a témát. A négy jelentős klán letelepedett a térségben, és ingatlanok, éjszakai klubok és játéktermek megvásárlásával mossák tisztára a pénzüket, valamint beavatkoznak a turisztikai struktúrákba. Az ‘Ndrangheta maffiaszervezet nemrég vásárolt egy kempinget Sirmionéban, amely azóta lelepleződött.

A hatóság 286 ingatlant foglalt le, köztük lakásokat, telkeket és üzleteket. Morabito szerint ez a szervezett bűnözés jelenlétére utal. A maffiaklánok azonban fejlődtek, és ma már diszkrétebben, a háttérben tevékenykednek.

Eközben Paola Pollini, a Lombardia régió maffiaellenes bizottságának elnöke minden szinten ellenőrizni akarja a maffia tevékenységét. Úgy véli, hogy a bűnszervezetek folyamatosan változnak és alkalmazkodnak az új technológiákhoz, például a kriptopénzhez. Pollini hangsúlyozza, hogy számos illegális tevékenységet ma már digitálisan szerveznek. (2024) forrás

A helyiekről

A Garda-tó körüli kisvárosok és falvak lakói körében az angol nyelvtudás ritka.

Turista etikett

1. Ha belépsz egy boltba mindenképpen kezdjél egy mosollyal kísért köszöntéssel, egyszerű buongiorno-val vagy buonaserával, persze a napszaktól függően. Ne köszönj érkezéskor ciao-val, mert az ott kissé bizalmaskodó jellegű, kivéve ha gyereknek mondod. Esetleg távozákor használhatod a ciao-t. Ha még olaszul a köszönetet - grazie - is tudjuk, akkor még egy extra udvariassági elvárásnak is eleget tudunk tenni.

2. Templomok meglátogatásakor a hölgyeknek illik takarni a vállukat és a térdüket.

Gasztronómia

A Garda-tó térségének van egyedi gasztronómiai jellege, amely a helyi ételek és italok különleges ízeire és tradícióira épül.

A tó környékén található települések, mint például Sirmione, Desenzano del Garda, Lazise, Bardolino és Malcesine, híresek a helyi halételekről. A Garda-tó frissvizű halfajtái közül megemlíthetjük pl. a tőkehalat (Persico) és a fogast (Lucio). Kedvelt halételek közé tartozik a "risotto al pesce Persico" (tőkehalas rizottó) vagy a "filetto di persico con polenta" (tőkehalfilé kukoricapürével). A halételekhez gyakran fogyasztanak a Garda-tó környékéről származó friss fehérborokat, mint például a Luganát vagy a Bardolino-t.

A vidéken jellemzőek a gazdag olajfaligetek is. A Garda-tó régiója híres a minőségi olívaolajairól, amelyeket helyben termesztenek és állítanak elő. Az olívaolaj használata meghatározó a helyi konyhában, és a salátáktól a húsételekig.

A Garda-tó környékén megtalálhatók a helyi bortermelők is, akik több kiváló borfajtát állítanak elő. A Bardolino és a Valpolicella borok kiemelkednek, amelyeket gyakran fogyasztanak a vidéken és más olasz régiókban is.

Emellett a tó környékén megtalálhatók a híres olasz sajtok, például a Grana Padano vagy a Monte Veronese, amelyek a helyi ízvilágot gazdagítják.

Érdekességek

1. A római időkben a tavat „Lacus Benacus” néven emlegették, és még egy híres csata helyszíne is volt, amit „Benakusi-tavi csataként” emlegettek. Ebben a csatában, amelyet i.sz. 236-ban vívtak, a rómaiak legyőzték az alamannokat, a német törzsek csoportját a Garda-tó partján.

Jelenlegi neve Garda város 8. századi említéséből származik, így a tó is ugyanazt a nevet kapta. Ironikus módon a név a germán „warda” szóból származik, ami „őrhelyet” vagy „megfigyelési helyet” jelent.

2. Bernardo Gilli, aki 1726-ban született Bezzeccában, a Ledro-völgyben, állítólag elérte a megdöbbentő, 2,60 méteres magasságot. Emiatt „Gilli il Gigante” (azaz Gilli az óriás)) mindenféle rendezvény szívesen látott vendégévé vált: még az orosz cárokat és a francia királyi családot is meglátogatta. Halála után a Riva del Gardából származó Dr. Cannella kutatásokat végzett Gilli testén, vizsgálva a rendkívüli testmagasság okait.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes