ÚTIKRITIKA.HU / Limone sul Garda


hirdetes

útikritikák


Limone sul Garda

Limone sul Garda-ról bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Szállásválasztás| Parkolás| Városközpont|San Benedetto templom|Olvasmányos linkek Fotóegyveleg

.

m. m. fotója

Limone sul Garda-ról bevezető

Lakosság (2023-ban): 1130

Limone sul Garda egy festői kisváros a Garda-tó északi partján, Bresciától északnyugatra. A városka a tó partján helyezkedik el, szorosan a hegyekkel körülvéve. Hangulatos, festői város, amely megtartotta a hagyományos olasz falu jellegét. A szűk utcái, a macskaköves terek és a színes faházak hozzájárulnak a varázslatos atmoszférához. A városka békés, nyugodt környezetű.

Limone sul Garda gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Régen halászfalu volt. A városközpontban látható a San Benedetto templom. Emellett érdemes felfedezni a városka múzeumait és galériáit.

A város ideális kiindulópont a Garda-tó felfedezéséhez. A városka a tó partján helyezkedik el, így könnyű hozzáférést biztosít a fürdőzéshez, hajózásához és vízi sportokhoz. Emellett a környék számos túrázási lehetőséget kínál a hegyekben, ahol gyönyörű kilátások és természeti szépségek várják a látogatókat.

Limone sul Garda híres a citromültetvényeiről, amelyek hagyományosan jellemzik a régiót. A városban több citromfajta termesztése zajlik, és érdemes meglátogatni a citromültetvényeket, ahol betekintést nyerhetünk a citromtermesztés folyamatába.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A lakóházak balkonjairól lelógó tarka, élénk színekben pompázó virágok szépsége

Nem tetszett

1. A Ciclopedonale Limone (kerékpár- és gyalogút) jó program lenne, ha nem lenne annyira időigényes a megközelítése - nem praktikus

Vélemények

Limone (röviden) az az északi városka, ami sosem lehetett a „hadiszállásunk“, mert a hegyek között olyan szögben fekszik, hogy este hamar árnyékba kerül. Így naplementére ott ne nagyon vágyjunk! Mi viszont esténként sokáig szeretjük élvezni a lemenő nap csodás fényeit.
Viszont, amit kaphatunk nem sokkal kevesebb! A szűk olaszos utcácskák a hegyoldalban némi mozgást is megkívánnak. A rálátás a szemközti Monte Baldo-ra (2.218 m) teljes délutáni napfényben is csodás. És a citromok! Mindenhol, mindenütt.

Limone a citromok városa a köznyelvben. Citromliget (belépős), citromos utcatáblák, citromos ételek, italok az üzletekben.

Emlékszem, amikor először megpillantottam a már-már kisebb dinnye nagyságú citromokat az üzlet előtti kínálatban. Ma sincs másként. Bonbonok, lekvárok, zselék, likőrök (Limoncello) citromból. Meg kell kóstolni!
Jó pár éve a tó ezen városkája állt az első helyen a legtöbb szállásadók listáján, tán még most is így van. Ennek megfelelően itt mindig sok a turista. Hajók rendszeres ritmusban kötnek ki és indulnak a túlpartra. Malcesine-ből Limone-ba még mindig (évek óta) 9,- Euro oda-vissza a jegy. Gyakran jöttünk mi is hajóval egy napos kirándulásra vagy piacra, ami itt keddenként kerül megrendezésre.

Szinte minden városkájában a Garda-tónak van egy piacnapja, érdemes a neten kutakodni, ha ott jártok. Igazán finom olasz dolgokat tudtok venni, kóstolni. Citrom, sonka, sajtok és az az édes lilahagyma sosem maradhat el, ha hazajövünk. (2022)


Limone kis egykori halászfalu a Garda-tó meredek nyugati partján fekszik, és Riva felől autóval könnyen megközelíthető. Már a megközelítés a Strada Gardesana Occidentale úton is élmény: különböző alagutakon keresztül hol kilátással, hol kilátás nélkül az olívaültetvények és citromfás üvegházak mellett. A város elején és végén többszintes parkoló található, mivel az óváros teljesen autómentes.

A felújított és virágokkal díszített falu turisztikai mágnesként vonzza a turistákat. A látogatók azonban a város múzeumában továbbra is ingyenesen megtekinthetik, hogyan nézett ki Limone sul Garda egykor. A látnivalók közül kiemelkedik a Limonaia del Castel, egy felújított 18. századi citromos üvegház, amely áprilistól októberig látogatható. Nyáron koncerteket is tartanak itt.

A gyalogosok és a kerékpárosok számára Limone könnyen megközelíthető az úgynevezett Cyclopista – a tó fölé épített, látványos kerékpár- és túraútvonal, amely nagyrészt az úttesten kívül vezet. Jelenleg Limonétól mintegy két kilométerre, Riva del Garda felé húzódik. A tervek szerint a keleti parton Malcesine-ig meghosszabbítják.

Az új Cyclopistához vezető úton, az óváros északi végén található a San Rocco kis templom – érdemes megnézni reneszánsz freskóit és napóráját. Innen fentről, különösen nyáron, nyugodtan figyelheti a kompkikötő nyüzsgését, és remek fotókat készíthet a naplementében. (2023) forrás

Szállásválasztás

Parkolás

Parcheggio Comunale Europa: Ez a városközpontban található őrzött parkoló, ami közel van a tóhoz és a város látnivalóihoz.

Parcheggio Garda D'oro: Ez a parkoló a városközpont közelében található, a Limone sul Garda és Riva del Garda közötti út mentén.

Parcheggio Centro Storico: Ez a parkoló a történelmi központban található. Itt is lehetőség van biztonságos parkolásra, bár a parkolóhelyek száma korlátozott lehet.

Tópart

Városközpont

A centrum szűk, macskaköves utcái, színes hátau szemet gyönyörködtetnek. Érdemes időzni a főtéren, ahol éttermek, kávézók és üzletek sorakoznak.

San Benedetto templom

A város központjában található San Benedetto templomot a 11. században építettek. A templom belső része gazdag freskókkal és díszítésekkel rendelkezik.

m. k. fotója

Citromültetvények

Limonaia del Castèl múzeum

2 euró a belépődíj

Más látnivalók

Érdekességek

Olvasmányos linkek

A nyári hónapokban népszerű Garda tóhoz látogatók - többnyire olasz, német, osztrák és magyar turisták - a térképet böngészve, Limone sul Garda település nevénél egy pillanatra megállnak és hirtelen mindenki egy hűsítő friss lominádéra gondol.

Nem csoda, hisz az olasz limone szó jut eszünkbe, melynek jelentése citrom. De mielőtt mindenki a szép, csillogó, viaszos külsejű sárga citrusfélével azonosítaná a települést, elárulok egy érdekességet a településről.

Azok számára, akik igazán gyönyörű látványban szeretnének részesülni, javaslom, hogy a tó túlpartjáról Malcesine - ből induljanak, így a festői szépségű települést a legjobb szemszögből ismerhetik meg. A hajóval érkező turisták, már a beszállás előtt hunyorogva próbálják kivenni a szemben fekvő község - röviden csak Limone - szokatlan építményeit. A kíváncsi turista izgatottan várja, hogy szeme előtt formát öltsenek a fa cölöpök és megfejtse mire is szolgálnak vagy szolgálhattak a múltban ezek az oszlopok. De akárhogyan is közeledik, nem tudja meghatározni mi féle objektummal került szembe. Vár rom, elhagyatott kastély, lerombolt kőfal? Kiköt a hajó, lelép a mólóra, besétál az első utcába és elvarázsolja a falu miliője. Hirtelen elfelejti minden kérdését és kellemes savanykás ízt érez a nyelvén. A nyál azonnal összefut az ember szájában, amint meglátja a citromos plakátokat, reklámokat, étlapokat. Itt minden a citromról szól. Nincs olyan bolt, étterem vagy kávézó, ahol ne szerepelne a repertoárban a citrom. Ihatunk limonádét vagy limoncellót, kóstolhatunk citromos csokoládét, limoncellóval töltött fehér csokoládét, citrom formájú marcipánt, vásárolhatunk citrom facsarót, citromot formázó fülbevalót, citrom mintás fürdőruhát, törölközőt, zoknit és talán reggelig is sorolhatnám ezen gyümölcshöz kapcsolódó marketing minden apró felhasználását. (2023) forrás

Fotóegyveleg

r. v. fotója

p.g. fotója

g. sz. fotója

b. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes