ÚTIKRITIKA.HU / Garda-tó


hirdetes

útikritikák


Garda-tó

Desenzano del Garda|Catullus barlangjai|Malcesine|Arco and Cascata del Varone|Vittoriale d'Italia|Lazise|Borghetto sul Mincio| Garda város|Bardolino|

H. Andrea fotója

Desenzano del Garda

Garda-tavi túrám a szinte tengerré szélesülő délnyugati csücsökben Desenzanoban fejezem be. A fokozatosan a vasútállomástól a tópartig lejtő település végre nem falusi hanem városias jelleget mutat. Ez a Garda-tó központja, legnagyobb városa.
Látnivalókban is bővelkedik. Desenzano az egyetlen a tó körül ahol móló és világítótorony is van, de érdemes megnéznünk a római kori villa gyönyörű mozaikjait, a székesegyház csodás óriás festményeit különösképpen az Utolsó Vacsorát. Mindenképpen másszunk fel a Várba a zegzugos utcákon ahonnan a legszebb a látvány Desenzanora de a Gardára is messze ellátni északra. (Ata, 2023)


A Garda-tó déli partján fekvő legnagyobb város a környék gazdasági központja, és számos vásárlási lehetőséget kínál.

Desenzano óvárosa árkádjaival és a régi kikötővel hívogató hely a sétálgatásra. Ha a kultúra iránt érdeklődik, érdemes felkeresni a Villa Romanát. A késő antik villában még mindig jól megőrzött padlómozaikokat láthat a rómaiak életéből vett mindennapi jelenetekkel. (2023) forrás

Ata fotói

Catullus barlangjai

Catullus barlangjai, más néven Grotte di Catullo, egy régészeti terület Sirmione városában található, amely a Garda-tó déli partján helyezkedik el. Ez a terület az egykori római villának a romjait tartalmazza, amelyet a híres római költő, Catullus (Catullus Valerius Catullus) tulajdonítottak neki.

A Catullus barlangjai az egyik legfontosabb régészeti helyszín a régióban és egyike a Garda-tó legfontosabb látványosságainak. Bár a nevében "barlangok" szerepelnek, ez valójában egy ókori római villa romja, amely egy dombra épült, és csodálatos kilátást nyújt a tóra.

A területet több részre osztják, amelyekben megtekinthetők a villa maradványai és a körülötte lévő kertek. A villa eredetileg egy luxuslakásból, gyógyfürdőből és több kiszolgálóépületből állt. A romok között megtalálhatók a falak maradványai, oszlopok, padlómozaikok és egy nagy szökőkút. Az ásatások során felfedezett tárgyakat és relikviákat a területen található múzeumban is kiállítják.

A Catullus barlangjai nem csak történelmi és régészeti érdeklődésre tartogatnak látnivalókat, hanem gyönyörű panorámát is nyújtanak a Garda-tóra és a környező tájra. A teraszokon sétálva élvezheted a lélegzetelállító kilátást és megcsodálhatod a tó kristálytiszta vizét.

Malcesine

Malcesine egy gyönyörű város, ez a festői település a Garda-tó keleti partján helyezkedik el, a Monte Baldo hegy lábánál. Malcesine híres a lenyűgöző tájáról, a középkori váráról és a történelmi belvárosáról.

A város egyik fő látványossága a Castello Scaligeri nevű középkori vár, amely a városközpontban található és csodálatos kilátást nyújt a környező tájra és a tóra. A várnak több mint ezer éves történelme van, és ma múzeumként működik, bemutatva a helyi történelmet és kultúrát.

Ata fotója

A Malcesine-i belváros szűk utcái, macskaköves terei és hangulatos kávézói ideálisak egy kellemes sétára. Itt felfedezheted a tradicionális olasz éttermeket, üzleteket és kézművesműhelyeket. A városban található San Stefano templom is érdemes meglátogatni, amely egy kis hegyi dombon helyezkedik el, és lenyűgöző kilátást kínál a környező területekre.

A Garda-tó közelében lévő Malcesine ideális célpont azok számára, akik szeretik a természetet és a szabadtéri tevékenységeket. A tó kristálytiszta vizében lehetőség van horgászásra, vitorlázásra és más vízi sportokra. A környékhez közel található a Monte Baldo hegy, amely túrázásra és hegymászásra is kiváló lehetőséget kínál.

Felfedeztem Malcesinet, ahonnan a középkortól kezdve a velencei kormányzók ellenőrizték és irányították a térséget.
Ahol a Garda-tó északra elkeskenyedik és legközelebb kerül a nyugati és a keleti part egymáshoz, az óriási Bardo hegy lábánál fekszik e festői kisváros.
A 13. században épült vár tornyából szinte az egész tó belátható Rivától Desenzanoig. (Ata, 2023)


A Garda-tó nyugati partján fekvő Malcesine impozáns várát már Goethe is meglátogatta 1786-ban. A sziklán magasodó Scaliger vár látogatható, és ma természettudományi múzeumnak ad otthont. Az egyik teremben Goethe vázlatai vannak kiállítva.

Mindenképpen érdemes meglátogatni a középkori faluban található Palazzo dei Capitani belső udvarát, amely a tó partjára nyitott, pálmafákkal és virágokkal szépen beültetett. (2023) forrás

Ata fotói

k. g. fotói

Lazise

Lazise kisvárosát szinte teljesen ép városfal veszi körül. A gyönyörű és autómentes óvárosba a három városkapu egyikén keresztül juthatunk be. Kanyargós sikátorai csodálatos hely a sétálásra, fagylaltozásra és egy cappuccino elfogyasztására a régi kikötőben vagy a Piazza Vittorio Emanuele téren.

A Garda-tó számos más városához hasonlóan Lazise is rendelkezik egy Scaliger-kastéllyal, bár ez magántulajdonban van, és csak kívülről látogatható. (2023) forrás

sz. v. fotója

Borghetto sul Mincio

T. L. fotói

H. Andrea fotója

Garda város

Ahonnan az első olasz függetlenségi háború elindult....
Elegáns villáiról, gyönyörű védett öbléről és a tó egyik legszebb sziklahegyéről, a Roccáról híres a tó névadó helyisége Garda. A keleti part egyik legnevesebb üdülőhelyének platánfák szegélyezte parti sétánya és zegzugos óvárosa népszerű a látogatók körében.
Egy dúsgazdag veronai család nyári rezidenciája volt Garda óriási palotája, a Villa Albertini.

Ata fotói


A vörös színű historizáló várszerű épület minden bizonnyal nem volt Ferencz József császár kedvence. Ugyanis az 1848-as milánói felkelés után a Lombárd követ itt adta át az Itáliában egyetlen független szárd-piemontei királynak az egyesülési nyilatkozatot. Akkor még Radetzkynek sikerült visszaszerezni a fennhatóságot a Lombárd-Velencei Királyság felett de innentől majdnem húsz éven át folyt az a függetlenségi harc amely végül meghozta az Egységes Olaszországot 1866-ban.
Az Osztrák Császárság elvesztette leggazdagabb koronateruletét, amely mintegy 50ezer négyzetkilométeren akkor hét millió lakójával nagyobb gazdasági erővel bírt mint a birodalom többi része együttvéve. (Ata, 2023)

Hotel du Parc - Ata fotója

Garda város - Ata fotói

Bardolino

Esti séta a keleti part eszem-iszom Mekkájában Bardolinoban. A város nappal szinte kihalt de amint esteledik minden utca megtelik asztalokkal és székekkel és emberek tömege élvezi a kiülős halas éttermek, trattoriák finom ételeit, a hosszan elnyúló kiszélesedő főtéren pedig koktélozók százai figyeli az elvonuló sétálók áradatát. (Ata, 2023)


A gyönyörűen kialakított tóparti sétány Bardolinótól Lazise-ig húzódik.

Bardolino nagyon népszerű az utazók körében a gyönyörű óvárosa miatt, és az azonos nevű boráról ismert, amelyet ezen a vidéken termesztenek. Kicsit a város fölött, a Zeni pincészet bormúzeumában megismerkedhetünk a szőlőműveléssel egészen a bor palackozásáig. Az olívaolaj története iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Cisano faluban található Dell’Olio d’Oliva Múzeumot. (2023) forrás

Ata fotói

A Garda keleti partjának legfelkapottabb kisvárosában, Bardolinoban a sétámat a tópart legrégebbi szakrális épületénél kezdtem.
Általában a Garda parókiái kívül belül unalmas barokk templomokkal várják a látogatókat de az óváros szélén található román stílusú San Severo igazi csemege.
Még a longobárdok idején 893-ban kezdték építeni de a legkorábbi kápolnából az altemplom kriptája maradt csak meg. A mai épületet a XII.században fejezték be, ekkor készültek a szinte egyedülálló falfreskók is amelyek a templom 1942-es felújítása idején kerültek elő. Igen halványak a falfestmények de jól kivehetők a bibliai ábrázolások.
A San Severo mindenképp megér egy misét. Sajnos csak kora reggel és késő este van nyitva és a benti megvilágítás nem a legjobb jó képek készítéséhez.
Olaszország északi részén is érződik már az október. A reggelek hűvösek és felhősek, párásak így a templom szürkesége beleolvadt a kora reggeli ködbe fényképezéskor. 🙂(Ata, 2023)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes