ÚTIKRITIKA.HU / Sirmione és a Scaligeri-kastély


hirdetes

útikritikák


Sirmione és a Scaligeri-kastély

Sirmionéről bevezető|Tetszett&Nemtetszett|Szállásválasztás| Scaliger- kastély|Catullus barlangjai|Strand|

Ata fotója

Sirmionéről bevezető

Lakosság (2023-ban): 7280

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Catullus ,,barlangjai" felől a kiátás káprázatos

Nem tetszett

1. A ,,Catullus barlangjainál " a múzeumban jó lett volna látni egy a villáról készített makettet. De nem volt.

Vélemények

Hihetetlen hogy a természet néha milyen szabályosat képes alkotni. A Garda déli legszélesebb részén mérnöki pontossággal a közepén nyúlik be több kilométer hosszan a vízbe a Sirmione-félsziget. Már az ókorban az egyik leghíresebb római költő Catullus is tudta hová érdemes nyári rezidenciát építeni.
A félsziget sziklás csúcsán épült villa még romjaiban is lenyűgöző. Itt van minden bizonnyal a Garda-tó legszebb strandja amely Blue Flag rangot is kapott. Felülről nézve úgy néz ki a part mintha ókori romok omlottak volna bele a sekély vízbe így adva csodás türkiz színt a víznek.
A csodás óváros gyöngyszeme a 13.századi Vízivár amely bástyáival, falaival gyönyörűen alkot egységet a tó vizével. A harminc méter magas erődtorony Sirmione legmagasabb épülete ahonnan szinte az egész Garda-tó belátható jó időben. (Ata, 2023)


A város előtti Lungomare végénél fekszik az impozáns és jó állapotban megmaradt Scaliger-erőd.

A látogatók a Scaliger-erődön keresztül egy hídon keresztül „lépnek be” a színes és kanyargós városba. Sirmione kénes gyógyforrásokról is ismert. Aki nem akar közvetlenül a tóban fürdeni a nagyon forró forrásokban, az a városban található Therme Aquariában pótolhatja ezt a fajta wellness élményt. Az operarajongók a közelben megcsodálhatják a legendás díva, Maria Callas egykori villáját.

Aki ellátogat a Catullus-barlangokba, szánjon időt a kiterjedt komplexum megtekintésére.

Catullus grottái egy másik fontos látnivaló a történelem iránt érdeklődők számára. Itt benyomást szerezhetünk Észak-Olaszország egyik legnagyobb római villájának méreteiről és pompájáról. Fantasztikus kilátás nyílik a népszerű Jamaica Beachre és a türkizkék vízre, valamint az ókori falak alatt árnyas piknikezőhelyekre is. (2023) forrás

Szállásválasztás

Hotel Sirmione - t. l. fotója

Sirmione

Ata fotói

Scaligeri-kastély

olasz kiejtés: szkálidzseri

Ata fotói

Catullus ,,barlangjai"

Fontos: Nem természeti hanem régészeti nevezetesség! Nem barlangokat lát a turista és - mint kiderült - Catullus római költőnek sincs igazán bármi köze ehhez a villáhz. Jó mi? Viszont a kilátás és a romok miatt nem szabad kihagyni!

Catullus barlangjai (Grotte di Catullo) a Garda-tó déli partján találhatóak, Sirmione városában. Egy, a római időkből származó nagy villa romjai láthatók. A villa állítólag egy Valerius Catullus nevű római költőé volt, de ez így képtelenség, mert ő az időszámításunk előtti évszázadban élt, viszont a villa az időszámítás utáni évszázadban épült. Na mindegy.   

Nyilván félreérthető a barlangok megnevezés, hiszen hagyományos értelemben a nevezetességnél nincsenek barlangok. Az eredeti  kifejezés talán a villa környezetében található barlangokra utalhatott.

k.h. fotója

Bár a villa már nincs teljesen épen, a romok és az ott található relikviák némi képet adnak az ókori római gazdagok életéről. Annyi bizonyosan érződik, hogy a római jómódúaknak jó ízlése lehetett és - úgymod - tudtak élni.

A nevezetesség egy félszigeten helyezkedik el nagy magasságban, és onnan a tóra nyíló lenyűgöző kilátással.

Érdekesek a falak, a központi négyszögletű udvar, valamint a fürdők és a művészi mozaikok. A romok körül különböző kertek találhatók, ahol olajfák százait és más mediterrán növényeket csodálhatunk meg. A látogatók élvezhetik a sétát a kertekben és csodálhatják a tóra nyíló panorámát.

A múzeumi része nem igazán érdekes, nyugodtan kihagyható. Minden más: egyfajta időutazás.

Este hétkor zárnak, de egyes részeiről már jóval korábban kitessékelik a turistákat.

Ata fotói

Strand

T. L. fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói

T. L. fotója

K. H. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes