ÚTIKRITIKA.HU / Batumi


hirdetes

útikritikák


Batumi

Batumiról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállásválasztás Helyi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk|Régi Batumi| Modern Batumi| Látnivalók|Strandolás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Batumiról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 179,000,  a vonzáskörzetével együtt 302,000 - Grúzia harmadik legnépesebb városa.

Batumi az ország délnyugati részén, az Adzsar nevű autonóm köztársaság fővárosa. Batumi a Fekete-tenger parti elhelyezkedése és a szubtrópusi klímája miatt népszerű nyaralási desztináció. A szomszédos országokban jó híre van Batuminak, menő helynek számít.

A város tele van kaszinókkal és azok török turistákkal. Óriási építkezési láz uralkodik. Hotelek, kaszinók, apartmanházak sokasága épül. A befektetők oroszok, irániak és közép-ázsiaiak.

Augusztusban sincs nagy hőség, kb. 23-24 fok körüli a hőmérséklet. Télen az átlaghőmérséklet 7 fok körül mozog, napközben nincs nagy hideg. 

A nyári főszezonban rengeteg a turista, a nyaraló.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 180,000 HUF-nak megfelelő lari 

A városközpontban az 1 hálószobás lakás havi bérleti díja: kb. 200,000 HUF, a centrumon kívül: kb. 149,000 HUF

A fogyasztói árak 30 százalékkal olcsóbbak, mint Budapesten.

A városközpontban az apartmanok négyzetméter ára: kb. 432,000 HUF, a centrumon kívül 280,000 HUF.

A helybéliek azt szokták mondani, hogy van Grúzia, és van Batumi. Ez a félig térfás szólás-mondás a fekete-tengeri üdülőváros kivételes gazdagságára és fejlettségére utal.

A Fekete-tenger partján hosszan elnyúló település az elmúlt másfél évtized látványos fejlesztéseinek köszönhetően nyugat-európai színvonalú várossá, és a Fekete-tenger egyik leghíresebb üdülő központjává nőtte ki magát. Batumi az ország legdélnyugatibb csücskében fekszik, alig néhány kilométerre a török határtól. (2022) forrás

E. Tamás fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Lenyűgöző látni a város dinamikus fejlődését 

2. Meglepetés volt, hogy milyen nyüzsgő az éjszakai élet. Rengeteg menő bár és diszkó van.

3. Tbiliszihez képest itt az autósok kulturáltabban vezetnek, és a rendőrök kevésbé mernek korrupt módon viselkedni a külföldiekkel.  

4. A hét kilométer hosszó partmeni promenádon a nyüzsgés

5. Felmenni az ABC torony tetejére és onnan élvezi a kilátást

6. A régi városrészben az Európa-tér és néhány nagyon szépen felújított ház a szovjet előtti évtizedekből

7. Viccesen furcsa, hogy néhány járdán vörös szőnyegen járhat az ember.

8. A leendő magyar ingatlanvásárlók rokonszenvesebbé tehetik a várost....

9. A Batumi Tower meglepő látvány. Az ember nem asszociálná Grúziával, de hát Batumi külön eset...

10. Az ultramodern toronyépületek nagy része attraktív

11. A tengerparti sétányon vannak nagyon kreatív modern szobrok

Nem tetszett

1. A Batumi Plaza tájékán az agresszív koldusgyerekek, akik közül néhányan biztos együttműködnek a zsebtolvajokkal. 

2 A városi strand nem jött be a kavicsok miatt. Meg nem is hangulatos. Sok részén szemetes.

Ekkorák a kavicsok - Lantoska fotója

3. Kissé zavaró, hogy gyerekek, tizenéves lányok nyomulása, hogy angolul beszélhessenek és mit tudom én mit akarjanak még. Ha nyugatinak vélnek, akkor folyton megkérdezik, hogy hova mész, honnan való vagy. A magyar turista is elmegy nyugatinak, ha úgy van felöltözve...

4. A taxisok dudálós nyomulása.

5. Klasszikus kulturális turisztikai nevezetességek nincsenek. legalábbis jelentősebbek. 

6. Helyiek nagyon ösztökéltek, hogy nézzük meg a botanikus kertet. Nem volt semmi különös.

7. A régi, lepukkant lakóépületek a szovjet időkből

8. A Néprajzi múzeumuk elég vacak, de hát kicsi volt a költségvetés.

9. A Piazza nevű tér olasz utánérzésnek kissé röhejes, bár ezáltal legalább szórakoztató, főleg, hogy az Óratorony időnként a grúz himnuszt játsza...

10. A Grúziában máshol megszokott olcsóságra nem tanácsos számítani

11. Kötelezô nagyon figyelni a lépteinkre,mert a jàrdák,lépcsôk,burkolatok meglehetôsen hiànyosak. Elég könnyû lehet egy hatalmas lukba lépni,miközben bámuljuk a szebbnêl szebb látnivalókat.

12. Nagyon kevés szemetest találtunk az utcákban, tereken, miközben az utcák,terek tiszták voltak.

13. Mindenki (de tényleg) de mindenki mindig és mindenhol dohányzik:utcán, étteremben.

Vélemények

November közepe, 20-22 fok, napsütés

Batumi izgalmas-színes:semmiképpen sem hasonlítható össze egy átlagos horvátországi vagy görög tengerparti nyaralóhellyel.
A tengerparti hosszú,7 km-es szakaszon végig tiszta, rendezett, pálmafás sétány húzódik: itt turisták korzóznak, babakocsit tologató anyukák és mindenféle korosztály-náció csodálja a novemberben meglehetősen nagy hullámok megunhatatlan látványát. Rengeteg kicsi kávézó, bár, szobrok és fixen rögzített fém pihenőágyak.

A nyaralóváros fő attrakciója a hosszan elhúzódó hotelek-felhőkarcolók sora: minden komolyabb nemzetközi lánc jelen van vagy épp építi a következőt:Shangrila,Hilton,Marriott,Crown Plaza,Sheraton.
A luxushotelek és apartman hotelek ilyen elképesztő mennyisége arra vezethető vissza, hogy Batumi a Fekete tenger Las Vegas-a,jelenleg kb. 12 casino működik és számuk dinamikusan növekedik.

A város nem mondható hátizsákos turistaparadicsomnak, ugyanakkor mi nem tapasztaltunk magasabb árakat, mint a fővárosban.

A főszezon május elején indul és október végéig tart: az idelátogatók egyrészt az ország bármely településéről ideutazó helyi családok a nyári szünetben vakációzni, màsrèszt a kaszinók miatt olyan ideutazók, ahol erre nincs lehetőség.
Törökök nagy számban ,hiszen a török határ mindössze 15 km kb illetve nagy mennyiségben Izraelből jönnek ide és természetesen oroszok.
A fenti három nemzet polgárai nem kizárólag játszani jönnek, de befektetni,élni is:. Sokan vàsàrolnak kisebb-nagyobb lakàsokat a számos hotel-apartman hotel valamelyikèben. A lakásokat helyi vagy nemzetközi management cégek segîtségével kiadják. Legkedveltebb a “hibrid” konstrukció, ahogy egy helyi irodàba betérve kinyomoztuk:a nyári fôszezonban rövid távokra (3-5 napokra), míg télen 6-7 hónapokra adják ki, nagyon hasonlóan a spanyol tengerparti üdülôhelyekhez.

(L. Anikó, 2023) 


,, Annyiféle amerikai gyorséttermet láttam itt, mint Európában sehol ( pl. Wendy’s vagy Dunkin Donuts), az emberek jó része beszél legalább egy kicsit angolul (főként a fiatalok), és szinte az összes ATM-ből lehet dollárt felvenni, valamint kártyával fizetni még a sarki fűszeresnél is.

A város modern, sok felhőkarcoló tarkítja a látványt, és rengeteg kerékpárút meg zöld park található itt, de azért megmaradt néhány tradicionális dolog is. Például, szinte az összes pékség árul khachapurit (tulajdonképpen laposkenyér vajjal és tojással a közepén) és lobianit, egy babkrémmel töltött péksüteményt. (2019)


,, Mit nézzünk meg Batumiban? Van egy nagyon-nagyon hosszú sétányuk a tengerpart mentén, több kilométer hosszan. Érdemes rajta megindulni, nem csak a tengert látjuk magunk mellett, de néhány nevezetességet is, amit útba ejthetünk, ilyen a Statue of Ali and Nino, Alphabetic Tower (beugró 15 lari), Chacha Tower, Argo Cable Car (30 lari retúrjegy), felmehetünk a hegy tetejére, és megcsodálhatjuk Batumit felülnézetből, Piazza Square, Europe Square, Stroll down the Boulevard, Botanical Garden, Delfinárium. Nagyon sok magas épülete van Batuminak, kicsit már úgy mondanám, mintha mini Dubai lenne, a magasságokat tekintve, és folyamatosan építkeznek." (Árpád, 2021)

Lantoska fotója

. Batumi érdekesen kétarcú város. Van egy isteni óvárosa, szűk, macskaköves utcákkal és van egy olyan tengerparti sétány, ami Monacónak is büszkesége lehetne. Jó értelemben véve, robbanás előtti a hangulat. A nagy szállodaláncok már ott vannak és már megy az imázsépítés, miszerint Batumi a Fekete tenger Las Vegasa. Igen, kaszinóvárost terveznek.

Ne kérdezd hogy lehet ezt összehozni, de láthatóan működik. A kikötő bejáratánál a grúz hercegnő Nino és az azeri arisztokrata Ali fiú 8 méter magas, elektromos motorokkal mozgatott szobra, amelyek 10 percenként váltanak csókot, majd úgy távolodnak úgy el egymástól, hogy hátra sem fordulnak.

Ennek ellenére az árak itt is hasonló módon barátiak, mint Tbilisziben. Óriáskeréken egy menet 5 Lari és egy tízesbe kerül egy félórás hajókirándulás a part mentén.

Hogy milyen kedvesek a grúzok mi sem példázza jobban, mint az, hogy az apartman tulajdonosa megengedte, hogy este 11-ig maradjunk a szálláson ( éjfélkor indul a busz a pesti járathoz Kutaiszibe) és még ő adott nekünk ajándékot! Itt kóstoltam először a házigazdánk által grúz snickers-nek nevezett Churchkela nevű édességet. A legenda szerint ősidők óta a grúz katonák eledele. A ronda de finom kategóriás utcai snack gumicukorba forgatott magvakat takar, valóban nem kell hűteni és egyszerű tárolni (2019) forrás


Időjárás

Nyugatról a tenger, keletről pedig, a déli Kaukázus hegyvonulata övezi. A nedves, szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően a város klímája egész évben kellemes, nyáron pedig, kifejezetten meleg és párás. Batumi, illetve Adzsaria az ország legcsapadékosabb vidéke, a klimatikus viszonyok már-már Délkelet-Ázsiára emlékeztethetik az utazót.

Főleg augusztus és január között gyakori errefelé a csapadék, aminek köszönhetően Batumit és környékét buja, örökzöld szubtrópusi vegetáció teszi színpompássá. forrás

Odajutás

Tbilisziből a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a Fekete-tengeri nyaralóhelyre jutásnak a vonat. Kényelmes,ugyanakkor bő 5 órás út ide. Kétszintes vonat közlekedik.,felszerelve wifivel,töltővel,büfével. Érdemes korábban megvenni a jegyeket (ehhez útlevél kell),mert mi például az utolsó két másodosztályú jegyet tudtuk megvenni az indulás napján délelőtt,amely jegyek aznap délutánra szóltak.
Könnyű bejutni a központba,rengeteg taxi érkezik a vonathoz és potom áron bevisz oda. Előtte kötelező tisztázni-alkudni-fixálni a viteldíjat! (L. Anikó, 2023)

Szállásválasztás

Édes Otthon hotel - Ata fotója

Ata fotója

Helyi közlekedés

Taxi

Uber nincs, Bolt van, valamint Yandex és Maxim. 

Marsrutkák

Ezek mikrobuszos iránytaxik.

h. a. fotója

Buszon

Az újabb városi buszok használatához Batumi Card szükségeltetik.

Ata fotói

Függővasút

Ata fotója

Autóval

2023: 1 liter benzin: 444 HUF-nak megfefelő lari! 

Kerékpár

BatumVelo automatikus kerkpárkölcsönzés létezik. Sokan használják a strandok mentén való közlekedésre.

E sorok írója bringázott e szakaszon, így bátran kijelentheti,hogy a város nem kifejezetten bringás paradicsom.
A városi (és mindenhol felkapható-letehető)bérelhető biciklikhez grúz azaz helyi bankkártya használható kizárólag, így mi ezt buktuk.

Néhány kölcsönző van,a bringák jellemzően az “éppenhogyszétnemesik” kategóriába tartoznak. A mi kölcsönzőnk összesen 4 bringával rendelkezett és hosszas munkával a 4-ből találtunk 2 ippeg alkalmasat egy délutánra,amit nagyon élveztünk.

A helyiek (hűen a kelethez) a legkevésbé sem tartanak be szabályokat,így a kijelölt bringaszakasz helyett a vízhez közelebb eső sétányon is haladtunk:a rendőrök széles mosollyal nyugtázták,hogy ezt nyugodtan tehetjük.
Ne higgyünk a zebráknak vagy közlekedési lámpáknak: csak dekorációs célt szolgálnak! Illúzió arra gondolni,hogy megállnak.

A helyiek kivétel nélkül mosolygós, segítőkész emberek: ha bárki elütne, azt is mosolyogva tenné és nem szándékosan.
Ezért javasolt mindig alaposan körülnézni és amikor lassít az érkező kocsi a zebra előtt, akkor áthaladni,tempósan.

(L. Anikó, 2023)

Étkezés

2023: Egyszeű vendéglőben egy főétel  3200 HUF-nak megfelelő lari. Egy középkategóriás étteremben két főnek háromfogásos étkezés 11,700 HUF-nak megfelelő lari.

Ajánlott éttermek: a strandpromenádon a török étkeket kínáló Sun Batumi

A város tele van kávézókkal, éttermekkel, gyorsétkezdékkel, pékségekkel: igazán peches vagy, ha reggel 7-kor szeretnél kávézni vagy péksütit enni. Nekem nagyon szimpatikusan,semmi nem nyit korán, ugyanakkor késő estig nyitva!
Tisztességes kávézó hajnali 9 előtt nem nyit:evidens. A péksütiket áruló bolt éjfélkor zár: így vehetsz friss török perecet este tízkor is.

A város rengeteg turistáknak való éttermet kínál, mi azonban kinyomoztuk, hogy a legjobb helyi étterem neve:Ardogani és mindenki,mindig idejár.
Mi is itt vacsoráztunk,fenomenális étkeket.

A kedvenc az “adjarian hachapuri” lett, ami egyben ennek a régiónak a neve is. A csónak alakú, frissen sütött kenyérféle tésztából sütött étel:megtöltve helyi sajttal,abban egy tojássárga és egy mini adag friss vaj a tetején.
Töredelmesen bevallom,hogy ezt a komplett utazás alkalmával mindig rendeltük, mert otthon ez nem reprodukálható. A helyes fogyasztás módja,hogy a “csónak” csücskét letörve elkeverjük a nyers tojássárgát a vajjal és forró sajttal,majd “kitunkoljuk”.
Kötelezô megkóstolni!

A másik “must have” a khinkali, ami egy vékony tésztába töltött valamilyen töltelék (jellemzôen darált hús fûszerekkel vagy gomba vagy bármi). A tésztazsákocskát nagyon szorosan megnyomkodva a nyakánál kifôzik. Ebbôl a khinkali-ból általában öt darab egyforma ízesítésû rendelhetô egyszerre,nagyobb társaság férficsapat pedig akár 99 darabot is rendelhet. 100 nem szerencsés,mert egy khinkali evô versenyen állítólag a 100-adiktól elhunyt a delikvens.
Helyes fogyasztási módja:
A khinkalit forrón a nyakánál tartva kiharapod,a benti finom fûszeres levet kihörpinted,utána eszed meg a zsákocskát a töltelé.

A helyi konyha fenomenális, izgalmas, harmonikus:egyszerre!
A hatschapuriból többféle van,régiónként eltérô sajttal,de mind finom.
Khinkalit már emlegettem:ezt is eltérô módon készítik,a zsákocska mérete is lehet kicsi vagy nagyobbacska.
Fantasztikusan készítik a húsos grillétkeket:csirkéset és sertésbôl készültet is kóstoltunk.
A húsokhoz illetve bármihez érdemes kérni szószokat:ezekbôl is nagyon-nagyon javasolt a diószósz,amelyet hidegen készítenek darált dióból,vízbôl,fûszerekbôl,fokhagymával és némi borecettel. Ez a diószósz sûrûbb formájában kerül grillezett padlizsánra is illetve lazacra,bármire:abszolút függést okoz!
Van egy csirkés-fokhagymaszószos fôétel,szintén kötelezô.
A húsok közül persze báràny is van,a húsokhoz sört-helyi (finom) borokat èrdemes fogyasztani.
A számlák tartalmazzák a 10 vagy 18 százalékos felszolgalasi díjat.
Számos édességféle van:a helyi keleties jellegûtôl kezdve a francia choux vagy croissant is.
Jómagam sült almát ettem:természetesen ez is nagyon finom volt. Mazsolás-diós krémmel töltötték,helyi nagyon finom mézzel tálalták. (L. Anikó, 2023)

Ata fotója

Sok a török turista s emiatt rengeteg török étterem található.

Egy török étterem - K.-T. Gy. fotója

Khinkali (tésztabatyu) és hacsapuri (kenyércsónak) - Lantoska fotója

Vásárlás

A város tele van ATM-ekkel és pénzváltókkal.

K.--T. - Gy. fotója

Kvasz - Ata fotója

Halpiac - k.-t. gy. fotója

E. Tamás fotója

Mindenképp érdemes elmenni a helyi piacokra:már csak a hangulat miatt is!
Rengeteg és gyönyörű gyümölcs:gránátalma,szőlő,almák,körték,felsorolni sem lehet.
Dió mindenhol,millióféle helyi fűszer,méz,borok,chacha,azaz törköly.
Dióból (mogyoróból is) készül a szinte mindenhol kapható “churchela”:ajàndékba vinni a legjobb! (L. Anikó, 2023)

Szórakozás

Kaszinók: Batumi számos kaszinója közül néhány a világ legnagyobb és legjobb kaszinói közé tartozik. A kazino szórakoztató, pezsgő hangulatot kínál, ahol az emberek élvezhetik a játék izgalmát.

Éttermek és bárok: Batumi számos éttermet és bárt kínál, amelyek helyi és nemzetközi ételeket kínálnak, valamint széles választékot biztosítanak az italokból. Az éttermek és bárok közül néhány szabadban is működik, ahol a látogatók élvezhetik az esti levegőt és a kilátást a városra.

Éjszakai klubok: Batumi éjszakai élete híres a világ minden tájáról érkező látogatók között. A városban számos éjszakai klub található, amelyekben DJ-k szórakoztatják a vendégeket, és a legújabb zenei slágerek szólnak.

Szabadtéri koncertek: Batumi a nyári hónapokban számos szabadtéri koncertet és fesztivált tart, amelyek során a látogatók élvezhetik a zenét és a jó hangulatot.

Séták és kirándulások: Batumi rengeteg látnivalót és kulturális helyszínt kínál, amelyeket érdemes meglátogatni, mint például a Batumi állatkertet vagy a Batumi kikötőt.

K.-T. Gy. fotója

Elite Cafe - Ata fotója

Az Apllo mozi - Lantoska fotója

Közbiztonság

Elég jó a közbiztonság, de ébernek kell lenni a zsebtolvajok miatt. A szórakozóhelyeken nem tanácsos nagyon berugni, mert konfliktus esetén könnyen elcsattanak a pofonok.

Ata fotója

Egyéb hasznos információk

SIM-kártya ügyben ez egy hasznos link: https://wander-lush.org/georgian-sim-card-beeline-magti/

Ata fotója

Mesélte az ingatlanos, hogy nincs ügyfélnek lakás mutatás 10 elôtt, a közjegyzôk 11-kor kezdik a munkát és természetesen a bank is 11-kor nyit.
Az iskolai kezdést sajnos nem sikerült kinyomozni,de a reptérre menet reggel fél 9-kor láttunk iskolás gyerekeket gyalogolni.


A városon sok kóbor kutya . Mindegyik fülében bilétával:békések,alszanak a legfurcsább helyeken,szó szerint fülük botját sem mozgatva.
Szépséges macskákkal is tele a város:nem láttunk épp éhen haló,vékonyat közöttük

(L. Anikó, 2023)

Régi Batumi

A modern kort és a jövőt szimbolizáló felhőkarcolók árnyékában Batumi óvárosa megőrizte egyedi báját, és romantikus hangulatát. A bő két évtizede elkezdődött általános felújításnak köszönhetően az óváros a régi, lenyűgöző pompájában fogadja a látogatóit. Az itt emelt épületek többsége a 19. századból való, de különböző építészeti stílusokat testesít meg; a francia hatástól kezdve az olaszos stílusjegyeken át egészen a cári idők építészetéig bezárólag.

A szovjet időkből is megmaradt egy-egy jellegtelen tömbház, amelyek élesen elütnek a bájos és stílusos régi épületektől, de ezek is hozzátartoznak a történelmi városmag összképéhez egyfajta sajátos időkapszulaként.

Az óváros centrumában fekvő gondozott parkkal rendelkező Európa-tér közepét a Medea emlékmű uralja. ( Az ókori mitológiai történet szerint a grúz származású nő, Medea segített Jászonnak az aranygyapjú ellopásában.) A tér másik látványossága a gyönyörűen felújított hatalmas csillagászati óra. (2022) forrás

K.-T. Gy. fotója

g. k. fotója

Modern Batumi

Ata fotói

K.-T. Gy. fotói

E. Tamás fotója

Látnivalók

Kikötő

Batumi kikötője egy nagy és fontos kikötő a Fekete-tenger keleti partvidékén. A kikötő a város központjában található, és az egyik legfontosabb tengeri kapcsolatot biztosítja a Grúzia és a világ többi része között.

A Batumi kikötője történelmi múlttal rendelkezik, és már az ókori idők óta létezik. A modern kikötő azonban az 1800-as években épült, és azóta folyamatosan bővült és fejlődött. A kikötő két fő részből áll: az öbölben található külső kikötőből és a városi területen található belső kikötőből.

A kikötő fontos szerepet játszik a Grúzia nemzetközi kereskedelmében és gazdaságában, és áruk széles választékát kezeli, mint például az olajtermékek, a szén és a gabona. Emellett a kikötő fontos kapcsolódási pont a környező országok turistái és kereskedelmi partnerei számára, és a városban számos turisztikai attrakció és szolgáltatás található a kikötő körül.

A kikötő környéke lenyűgöző kilátást kínál a Fekete-tengerre, és a kikötő területén számos étterem, bár és kávézó található. A helyiek és a turisták gyakran sétálnak a kikötőben, hogy élvezzék a tengeri panorámát és az állandóan változó hajók látványát.

K.-T. Gy. fotója

Szent Miklós templom

Szent Miklós templom Batumiban, a grúz partvonal egyik legismertebb vallási helyszíne. Az ortodox templom az 1860-as években épült a grúz-török háború után, és azóta fontos szerepet játszik a helyi ortodox közösség életében.

A templom külseje és belső terei az ortodox hagyományokat tükrözik, a tradicionális keleti keresztény építészeti elemeket ötvözik a helyi stílussal és azonosító jegyekkel. A templom belső falait díszes freskók és ikonok borítják, amelyek a keresztény vallás szimbólumait és történeteit ábrázolják.

A templom külső megjelenése is figyelemre méltó, magas kupolákkal, ékes homlokzattal és hatalmas ajtókkal. A templom területe körül szép kert található, amelynek padjairól lenyűgöző kilátás nyílik a Fekete-tengerre.

Az Szent Miklós templom rendszeresen szolgálja a helyi ortodox közösséget, de látogatható a turisták számára is. Az ide látogatók megismerkedhetnek a grúz ortodox vallás és kultúra érdekességeivel, és megcsodálhatják a helyi építészeti csodát. A templom emellett számos fontos esemény helyszíne, például esküvők, keresztelők és más vallási ünnepek.

K.-T. Gy. fotója

ABC torony

Batumi egyik szimbóluma, a futurisztikus formájú, 130 méter magas ABC-torony. Az ultramodern torony a DNS-t szimbolizálja, a tetején lévő hatalmas gömb pedig egy elegáns körpanorámás éttermet és kilátóhelyiséget foglal magába. A torony oldalán spirális szalag fut fel, amelyen a grúz abc különleges betűi láthatók. A számunkra szokatlan formájú betűkből álló grúz abc legalább háromezer éves múltra tekint vissza, ami három nagyobb lépésben alakult ki, és amely unikális jellege miatt az UNESCO világörökség része. forrás

K.-T. Gy. fotója

A Szerelem szobra

A sétány mentén rengeteg a látnivaló. A promenád kikötőtől kezdődő szakaszát egy kiszélesedő tér uralja, közepén a 2010-ben felállított mozgó szoborral, ami egy férfi és egy nőalakot formáz meg. A forgó és egymásba olvadó hatalmas szoborpár, amely Tamara Kvesitadze alkotása, egy régi helyi legendát, Ali és Nino történetét ábrázolja stilizáltan, ami egy híres azeri regényt is megihletett.

A tiltott és beteljesületlen szerelmet szimbolizáló forgó kompozíció Batumi legnépszerűbb találkahelye, amely előtt igen gyakran a friss házasok is lefotóztatják magukat. forrás

K.-T. Gy. fotója

Ata fotói

Promenád

A város egyik legfőbb ékessége a település északi részén fekvő nagy kikötőtől kezdődő, és a Fekete-tenger partját hét kilométeres hosszúságban követő promenád, a világhíres Batumi Boulevard, aminek még a 19. század végén, 1884-ben kezdték el a kiépítését. Az álomszép tengerparti sétányon, a gyalogos és kerékpár illetve kocogóutakkal kiépített, rendezett parkokkal és pálmafasorral díszített promenádon érdemes egy hosszabb sétát tenni, amit a kikötőtől célszerű elkezdeni. (2022) forrás

E. Tamás fotói

Neptun-szobor

A Neptun-szobor Batumiban az egyik legismertebb műemléke a városnak. Az impozáns szobor a Batumi tengerparton áll, és a görög mitológia tengeristent, Neptunt ábrázolja.

A Neptun-szobort 1973-ban helyezték el Batumi központjában, a tengerparton található Medea szálloda előtt. A szobor több mint 8 méter magas, és bronzból készült. A műalkotás a római mitológiai Neptunust ábrázolja, aki a tenger hullámai felett emelkedik, és tridentjével a hatalmát és uralkodói pozícióját jelképezi.

A Neptun-szobor évek óta vonzza a turistákat és az utazókat, akik a Batumi tengerparton sétálnak. A szobor mögött csodálatos kilátás nyílik a Fekete-tengerre, és a helyiek és a turisták gyakran keresik fel, hogy fényképezkedjenek a szobor előtt. Az éjszakai megvilágításban különösen látványos és lenyűgöző.

E. Tamás fotója

Strandolás

Ata fotói

Adjara strand - Ata fotója

Olvasmányos linkek

Soha nem látott fejlődés jellemzi Grúzia híres fekete-tengeri üdülővárosát, a nagy múltú Batumit.
A több mint három évezredes történelmi múltra visszatekintő kaukázusi állam, Grúzia, vagy Georgia egészen különleges kulturális és természeti értékekkel rendelkezik. Az országon belül külön entitásnak számító Adzsaria szubtrópusi éghajlatával és a Kaukázus előhegységének bérceivel övezett tengerpartjával Európa egyik legszebb tájegységének számít. Adzsaria Autonóm Köztársaság fővárosa, a Fekete-tenger partján fekvő Batumi egyszerre testesíti meg a történelmi múltat és az ultramodern jövőt.

A batumi kereskedelmi kikötő a Fekete-tenger egyik legnagyobb tengerhajózási bázisa. A kikötő tágas öblében mindenféle nemzetiségű teherhajó horgonyoz a be vagy kirakodásra várva, a móló mentén pedig lépten-nyomon kisebb kirándulóhajók kapitányai ajánlják lármásan a szolgáltatásaikat az arra sétálgató turistáknak, „kalózhajózást", delfinlest vagy éppen naplemente-néző tengeri programokat kínálva. (2022) forrás


"Batumi, ahogy egész Grúzia is (mint később kiderült számomra), az eklektikus kontrasztok paradicsoma. Apró házakon szanaszét teregetett ruhák lengedeznek a szélben, az erkély régi, a fal újrafestve, a tető hiányzik. Nagyon régi, keleties és mediterrán jegyekkel szemet gyönyörködtető villaféleség omladozik az idő vasfogának háromgenerációs ebédje után, miközben mögötte épül egy üveggel csillogó új világ, ami éppen eltakarja egy kommunista lakótelepi ház festékpattogzott szürkületét.

A kedvesen járható utcasor modern ruhaüzlete mellett irgalmatlan ortodox templom előtt hajolnak földig a hívők, egy méterrel arrébb pedig emberkoptatta szatócsüzlet kínál kenyértől kezdve szentképeken át cigarettát, benne hatan sakkoznak és az ember blaszfémiának érzi, hogy okostelefonnal fotózza le mindezt. A Fekete tenger környékét a lemenő nappal jártuk körbe, méghozzá Batumi hatalmas botanikus kertjén keresztül tárult az elképesztő táj a szemünk elé, ami után még mindig kaparjuk az állunkat. (2015)" forrás

Ukrán likör - K.-T. Gy. fotója

"Batumi: az imázsfilmekben látható ikonikus épületek és a rend mellett rengeteg volt a régi romos épület, szegényes stílusjegyekkel, és mindez a blokkokkal fűszerezve - kimondottan kaotikus viszonyok uralkodtak. Rengeteg az elhagyatott lakóépület és a leállt építkezés is. Ez nem annyira a gazdasági válságnak, hanem a 2008-as grúz-orosz háborúnak köszönhető, ami után az ország még mindig próbál talpra állni. (2013)" forrás


"Míg az ország belsejében 36-38 fok van nyaranta, Batumi térségében hűvösebb a klíma, és gyakran esik az eső. Volt részünk bőven csapadékban, aminek köszönhetően a tucatnyi kilométeres hosszúságú strandon szinte egyedül élvezhettük a frissítően hűvös tengert. Megmártóztunk a tengerben, aztán irány a hegycsúcs. Érdemes óránként két lariért, azaz 260 forintért biciklit bérelni, a helyi Bubira a turisztikai irodában lehet kártyát váltani. A látnivalók között vannak századfordulós villák, a Batumi jelképének tekinthető fémszobor, amelynek gömb tetejébe a felújítás miatt most nem lehetett felmenni. A műszaki egyetem toronyépületébe is elhelyeztek egy óriáskereket, amely elég szürreális élményt nyújthat, de sajnos az sem működött. Batumiban jóval magasabbak az árak, mint az ország más részein, de azért így is elég olcsó minden. Egy ebéd egy itallal kijön 1500-2000 forintból egy középkategóriás étteremben. (2015)" forrás

Promenád - Ata fotója

,, Kutaisi reptérről az utunk egyenesen a Fekete-tenger partjára vezetett. Utunk során olyan érzésünk volt, mintha egy óceáni szigetre csöppentünk volna. Pálmafák, citrusi gyümölcsök és bambuszok váltották fel a fenyőerdőket és a szőlővidékeket.

Batumi gyorsan fejlődő turisztikai központja lett Grúziának. A várost az építészete teszi igazán különlegessé. A régi hagyományos grúz lakóházak mellett gombaszámra épülnek a különlegesnél különlegesebb építészeti remekművek, amelyek az utcák mélyében a posztszovjet hagyatékkal párosulnak.

Meglepő módon a város vonalán 7 km hosszan elnyúló strand már délelőtt megtelt. A partszakaszt pálmafákkal díszített, bicikliúttal ellátott széles sétány választja el a nyüzsgő városrésztől. Itt bűn lenne kihagyni a helyi Bubit, amelyet előszeretettel használnak a turisták.

A tengeren felül is rengeteg látnivaló van Batumiban. Mindenki megtalálja kedvenc helyét ebben a városban. Például kihagyhatatlan a botanikus kert, javasolt a delfinárium meglátogatása és egy séta a belvárosi utcákban. De nem csak a város, hanem a környéke is rejteget látnivalókat. A partmenti hegyek között csodás tájakat, vízeséseket találunk. (2016) forrás

K.-T. Gy. fotója


"Batumi nem nyáron: Ez a Fekete-tenger parti város az Ajara nevű független köztársaság fővárosa. Igen, ilyen van Grúziában. Igen jól fejlett, lévén van egy döghosszú tengerpartja, és nyáron mindenki ott sütteti a hasát a köves tengerparton, meg minden sarkon van két kaszinó is. A sofőr kérdezte tőlünk, hogy melyik szállodába vigyen minket, de nem tudtuk neki megmondani, így abban maradtunk, hogy tegyen ki a városközpontban. És akkor kitett két felhőkarcoló közé minket. A hátsó nagy épület különösen tetszett mindenkinek, ugyanis az a sárga izé az oldalán ami ezen a képen is látszik egy hatalmas óriáskerék, alatta pedig egy akkora kijelző van, hogy az épület két oldalát is betakarta. Természetesen a grúz zászló lobogott rajta. Mi más.

Útnak indultunk a sötétben. Itt a nap reggel fél 9 kor kel, 10 előtt csak a kóbor kutyák voltak az utcán. Meg mi. De legalább megnéztük a várost éjszaka kivilágításban is. Aztán reggel lett. Nappali megvilágításban már láttuk, hogy a város úgy épül fel, hogy van egy ultramodern épület, mellette meg egy ezer éves, lepukkant bármi. Elég vegyes a kép. Itthon olvastam már, hogy a régi szocreál épületeket is le fogják bontani, helyébe csilivili palotákat építenek majd, meg hogy azért van tiltakozás meg korrupció ott is, szóval ott sincs kolbászból a kerítés. Mindenesetre jól néz ki a város. A pálmafák kivilágítása a mániájuk, szerintem nem láttam csak úgy “natúr” pálmafát.

Világosban becserkésztünk egy pékboltot. Az úgy nézett ki, hogy pékséggel egybekötött bolt, ugyanis volt két néni akik sütötték a hacsapurikat a különböző verziókban, meg volt egy másik néni aki eladta a terméket. Mindenhol engedtek fényképezni, majd ezeket a képeket is felteszem idővel. Dél felé szükségét éreztük egy kávénak. Olvastam még itthon egy Piazza nevű épületről, ami inkább egy tér körbevéve olasz stílusú épületekkel. Meg is találtuk, egyrészt nagyon szép volt így a komplexum, másrészt a kávé is isteni volt. Két szobából a tengerre és a Kaukázusra volt kilátás, a másikból meg a török negyedre. Egyik érdekesebb, mint a másik!

Pihenő után elindultunk felfedezni a várost: felültünk az óriáskerékre (3 lari) sétáltunk a tengerparti sétányon – rengeteg érdekes épületet tettek oda!!!- béreltünk biciklit is, felmentünk a felvonóval a hegy tetejére, onnan is szétnéztünk. Remek nap volt, és a hazai árakhoz képest szinte ingyen volt minden. A felvonó pl emlékeim szerint 5 lari volt oda-vissza, az 2,5 eur. A végállomásánál volt egy jó kilátással rendelkező étterem-cukrászda-kávézó együttes, oda is beültünk (sok ilyen létesítményt meglátogattunk, mindenhol jót ettünk) majd sötétedéskor lejöttünk. Érdekes volt fentről a város, elsuhanni a helyi piac, a szőlőültetvények és a mandarinfák fölött :) Szállásadónktól még becsekkoláskor megkérdeztük, hogy melyik éttermet ajánlja. Megkerestük és nem csalódtunk benne. Igaz, hogy itt is vágni lehetett a füstöt – ebben az országban mindenhol és mindenki dohányzik, mindenhol lehet kapni cigit is. Mivel öten voltunk, végig tudtuk kóstolni az étlapot. Tudjátok mi volt a legmeglepőbb az egészben? A számla. 70 lari volt a végösszeg, 35 euró. 5 embernek 10 000 Ft itallal, mindennel. (2015. február, szóval azért nem nyaralás)" forrás

Fotóegyveleg

K.-T. Gyuri fotói

Ata fotói

E. Tamás fotója

Maldívot idéző strandföveny... s. l. fotója

sz. n. fotója

Lantoska fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon