ÚTIKRITIKA.HU / Tbiliszi


hirdetes


útikritikák


Tbiliszi

Tbiliszi dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

d. d. fotója

.

Tbiliszi dióhéjban

Tbiliszi annyit jelent, hogy meleg forrás. A várost a 6.században alapították. Az 1,1 milliós Tbiliszi karakteres város, nem túlglobalizált, viszont hagyományokkal teli, ugyanakkor a fejlődés biztató jeleit is felmutató város. Pezseg az éjszakai élet, rengeteg fiatal sétál, szórakozik, beszélget. Tbiliszi tele van kis utcákkal, közökkel, amik roppant hangulatosak.

ata fotója

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • A Szentháromság katedrális
 • Narikala erődítmény
 • Metekhi régi negyed
 • A Teknősbéka-tó
 • Óváros

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tbilisz utcáinak tágassága, a dús lombozatú fákkal
 2. Tbiliszi építészeti vegyességének furcsasága: nagyon régi, klasszikus, szovjet, ultramodern
 3. Szinte minden éttermi étkezésünknél friss, jó minőségű étkeket ettünk, pedig nem a legdrágábbakba mentünk
 4. A Nemzeti múzeumban a Tbilissi szovjet (megszállási) időszakával foglalkozó rész
 5. Az óváros kis labirintusos utcái, benézni a rejtőzködő udvarokba, a rokonszenves könyvesboltok
 6. Egy vendéglőben teljes üveggel elfogyasztott félédes vörösbor (usakhelauri a neve vagy valami hasonló)
 7. A bazilika és a katedrális, valamint egy mecset és egy zsinagóga
 8. Szombaton a folyóparton a bolhapiac a szovjet katonai cuccokkal
 9. Az emberek barátságosak, segítőkészek, a nyelvi akadályok mellett is
 10. A régi házak sofkéle, érdekes erkélyei

Nem tetszett

 1. A rengeteg cigifüst, a taxisok is bebüdösítik az autójuk belsejét
 2. A ronda szovjet hotelek nem túl jól sikerült modernizálása
 3. A 4-5 csillagos hotelek recepciósain kívül gyakorlatilag sem angolul, sem németül nem beszél senki, még oroszul is csak az idősebbek
 4. A szolgáltatók (pl. hotelszemélyzet, éttermi pincérek) hanyagságai, feledékenységei, szórakozottságai
 5. Az óváros rémes álllapota; egy csoda hely lenne helyre állítva
 6. Mogorva lakótelepek

d.i. fotója

Vélemények

A helyiek kifejezetten kedves,mosolygós, segítőkész és kiváncsi emberek: a fiatalok többsége jól beszél angolul, az idősebbek nem, de mindent megtesznek azért, hogy megoldják ezt a helyzetet: odahívnak bárkit tolmácsolni.

Tbiliszi szerelem:kelet és nyugat,a legmenőbb nyugati márkák mind jelen vannak,a kávézókon csak hüledeztünk,a cukrászdák,pékségek közül számos nemzetközi is jelen volt,természetesen.
Ugyanakkor az abszolút Isztanbulra jellemző frissen facsart és őrült finom gránátalma juice az utcán mindenhol,a hepehupás macskaköves hiányos utcai burkolat, ez mind-mind Tbiliszi.

(Lantoska, 2023)


,, Nekem alapvetően tetszett Tbiliszi, csak sajnos a belvárosban egy perc nyugta sincs a turistának a mindenféle üzleti ajánlattal minket fárasztó fickóktól.

Ezen kívül ami megdöbbentő, hogy jobbnál jobb kocsikkal járnak, amik az omladozó épületek előtt parkolnak. Ezeknek az épületeknek a felújításába valamiért senki sem akar pénzt fektetni.

Mindenesetre ha megszabadulsz a mukiktól, akik mindenféleképpen el akarnak neked adni valamit, a macskaköves belváros a szűk utcáival nagyon szép. (2022)

Fotó by Elter

,, Ha Magyarországra azt mondjuk, hogy vízfejű, akkor Grúziára nyugodtan mondhatjuk, hogy egyetlen fej, amiből kilóg valami.  Az ország nagyjából 4 milliós lakosságának több mint negyede él a fővárosban, ezenkívül van még néhány további pár száz ezres nagyváros – a biztonság kedvéért. (2017)" forrás


" Két napig mászkáltam Tbilisziben, és két nap alatt szinte mindent meg lehet nézni, amit ez a város tartogat, de bőven meg lehetett nézni mindent, ami engem csak egy kicsit is érdekelt.

Tbilisziben is tombol a modern építészet, ami szerintem azért fontos, mert az tök jó, ha egy városnak van múltja és történelme, de ha nem képes meghatározni magát a jelenben, akkor nem mutatja a jövőjét sem.  (2017)" forrás


,, Tbiliszi elég eklektikus város építészetileg is. Egymás mellett található a romos ház és a vadonatúj üvegpalota. Körbejártuk a fő nevezetességeket: a Szentháromság (Sameba) katedrálist, ez a Grúz ortodox egyház központja. Az épület a grúz egyházi építészet sajátos jegyeit hordozza magán, némi bizánci beütéssel. Ez a harmadik legmagasabb ortodox katedrális a világon a maga 105 és fél méterével. A Metekhi régi negyedet, az óvárost és voltunk a Teknősbéka-tónál is. A folyó jobb partján a muszlim kultúra pozitív hozadékai tűnnek fel. Itt vannak pl.a fürdők. Az oszmán építészet jegyeit mutató házak gyönyörűen fel vannak újítva, akárcsak a mecset. A folyóparton a modern Grúzia épületei sorakoznak.

Vannak azért a fővárosnak pozitívumai is. Például érezhető a fejlődés, vagy legalábbis az igyekezet a fejlődésre. Érdekesnek mondható inkább az a látvány, amikor a rendezett utcákból amolyan lepusztult sikátorszerűségekbe téved az ember két lépésből. Szemben más posztszocialista nagyvárosokkal, itt képesek voltak bevezetni a tömegközlekedésen az elektromos chipkártyákat, aminek a hátoldalán metrótérkép található. Egész sokan beszélnek angolul, ami azért megkönnyíti az utazást, bár többször bepróbálkoztak az orosszal is.

Az orosz turistákat már azt hiszem eddig sem kedveltem, de itt sikerült ezt az érzést tovább mélyíteni. Hihetetlen pofátlanok, nem érdekli őket semmi, átgázolnak mindenkin és miattuk az árakat sajnos mindenhol felverik. Amely étteremben oroszul is ki volt írva az étlap (kevés ahol nem) ott drágábbak voltak az ételek. (2018)" forrás


,, Tbilisi kétségkívül az egyik leghangulatosabb, legszebb főváros, ahol jártam. Kompakt óvárosa megkapó a helyenként már felújított, de sok helyütt még az enyészet oltárán tengődő házakkal, épületekkel. Keveredik itt a bizánci, az oszmán építészet a modernkori Art Nouveau-val és 20.századi szovjet építészettel, közben pedig már egy-egy 21.századi futurisztikus építmény is tarkítja a városképet.

Tbilisi zöld tüdeje a Botanikus Kert, benne festői vízeséssel, csenddel és üde zöld növényzettel. Felette az ősi erőd, alatta az oszmán kori fürdőnegyed. Körülötte a kisebb-nagyobb dombokat kupolás templomok uralják, helyenként pedig egy-egy modern üveg-acél építmény színesíti az összképet.

Az egész város egy bizonyos határon egyensúlyozik: útban Nyugat és Kelet közt, félúton Perzsia és India felé, a hatalmas orosz atyuska árnyékában. (2018)" forrás

Odajutás

A Wizzair potom pénzért Kutaiszibe hoz (és visz),a reptérrôl pedig extra kényelmes módon lehet eljutni a fôvárosba,Tbiliszibe: kb 3-4 óra alatt. A buszon wifi van,wc nincs így nem praktikus sokat inni előtte. Egy megálló van e célból csak.
A buszjegyet meg lehet venni online vagy a helyszínen:természetesen itt is és szinte mindenhol fizethetünk kártyával azaz telefonnal. (lantoska, 2023)

Szállásválasztás

A belvárosban foglaltunk airbnb lakást:szokásosan a 3-as szabàly szerint:
-lokáció, -ár, -superhost legyen

Kettőnknek volt egy éjszaka 22 Euro,tiszta aranyos lakás,jó wifivel,törülköző,minden szokásosan.

A fővárosban:Tbilisziben érdemes a Liberty Square környékén lakni,mert innen minden könnyűszerrel és sétálva elérhető.
Mi a főúton laktunk illetve annak egy mellékutcájában:10-15 percre az említett tértől. (lantoska, 2023)

Közlekedés

Van metró ill buszközlekedés,megbízható és olcsó:1 Lari azaz 140 ft egy “menet”.
Kipróbáltuk a metrót is,a buszt is,mert a belvárosból a vonatállomásra ez a legpraktikusabb. ahonnan mindenfelé el lehet jutni a kicsi,de gyönyörű országon belül. (lantoska, 2023)


,, A repülő 23.55 kor indul Budapestről és hajnali 5 körül érkezik Kutaiszibe. Nem kell megijedni. Csak három órás az utazás, de hozzá kell adni azt a +2 órát, ami az időzónák miatt van. Ahogy kilépsz a reptéri váróban szemben találod a Georgian Bus standját, ahol 20 Lariért úgy vásárolhatsz buszjegyet Tbilisziben, hogy azért akár kártyával is fizethetsz. Egy Larit pillanatnyilag 106 forintot ér. Azért jobb, ha eurót viszel magaddal és azt váltod át. A közel 4 órás buszút vége Tbiliszi központi tere, a Szent György tér. (2019)" forrás


Városi busz - Ata fotója


."Elektronikus jegyrendszer működik a városban. Tbiliszi közlekedését két metróvonal és rengeteg buszjárat szolgálja. A metró állomásaira természetesen beléptető kapukon át lehet bejutni, a buszoknál első ajtós felszállás van. A tarifa rendszer végtelenül egyszerű: vonaljegy van és kész, bár a többet utazóknak annyiban kedveznek, hogy minden nap az első utazás 50 tetri, a második 30 tetri, és minden további utazás 20 tetribe kerül (1 tetri kb. 1 forintnak felel meg). Igen dicséretes, hogy az elsősorban turisztikai célokat szolgáló, a város egyik parkjából a Narikala-erődhöz felvivő lanovkára is jó a kártya. Igaz, ez drágább, egy utazás 1 lariba kerül. Ami viszont sajnálatos, hogy a lanovkás utazás "lenullázza" a napunkat, vagyis hiába utaztunk már aznap 3-szor a metrón, ha utána lanovkázunk, és ismét metróra szállunk, akkor, mintha az lenne a napi első utazásunk ismét 50 tetrit von le a rendszer. Feltételezésem szerint ez nem szándékos, hanem valamilyen informatikai hiba eredménye lehet, amit legutóbbi látogatásom óta már lehet, hogy javítottak. Maga a rendszer egyébként (szerintem ötletesen) "Metromoney" vagy grúz átiratban "Metrománi" néven fut. (2015)" forrás


,, Tbilisziben így a legnagyobb veszély nem a bűnözés, hanem az autóforgalom őrültsége és a gyalogos semmibevétele. Pár úttesten való átkelés után felismertük, hogy Tbilisziben a zebrán, szabályosan átkelő gyalogosnak semmiféle elsőbbsége nincs az autókkal szemben. Tök mindegy mit mutat a lámpa, sajnos a legtöbb autós még csak lassítani sem lassít, de még csak jelzésértékűen sem. Szóval ezek után már mi sem kerestük a zebrákat, mivel ugyanúgy nem volt ott sem elsőbbségünk, mint bárhol máshol. A közlekedés gyalogosként meglehetősen nagy figyelmet kíván a grúz fővárosban. Az utcán rengeteg kóbor kutya kószál, egyszer-kétszer sikerült is beparáztatniuk engem. (2018)" forrás

A Béke hídja - Lantoska fotója

Étkezés

Ajánott éttermek: Pasanauri !

Valóban finom a grúz konyha de azért nem minden szép és jó itt Grúziában.
Éttermi felszolgálókat sürgősen Európába küldenék egy kicsit tanulni. Papucsban undorítóan felöltözött lányok és fiúk, unottan abszolút nem kedvesen szolgálnak fel a grúz fővárosban.
Szinte senki nem tud angolul viszont grúzul elég agresszívan tudnak válaszolni.
És csodák csodája minden étteremben KÖTELEZŐEN FIZETENDŐ 20% SZERVÍZDÍJ van amiért egyikük sem dolgozik meg.
Finom volt két napja a Hinkali és tegnap este a Xarcho és a grúz sör de azért 15.50-es számlára 20.35-öt fizetni az bicskanyitogató! (Ata, 2022)


"A bolhapiac nagyon érdekes volt, de hamar megéheztünk. A fiuk felkészítettek: a kaja zseniális! És nem hazudtak. Délben értünk be a vendéglőbe és bár reggelinek indult, inkább a hachapuri, és khingali mellett döntöttünk. Az előbbi egy sós sajttorta, utóbbi pedig batyuba töltött húsleves, amit azután tudsz meginni, hogy kiharaptál egy kis lyukat a tészta szélén. Hamarosan előkerült egy üveg Cha-cha is, a helyi ital. (2014)" forrás


Életem legjobb Pelmenijét ettem a Pirosmani étteremben.
Rendkívül gusztusosan volt tálalva. Forró agyagedényben rásütve a sajtos kenyér. Omlós húsos pirozskik tejfölös kapros lében és belefőzve Imereti sajt és szalonnadarabkák!

Ízléses a hely, jó a kiszolgálás és csak 10% a tip.. (Ata 2022)

                                         Ata fotója

forrás

Lantoska fotói


Vásárlás

Igazán bizalomgerjesztő, fővárosi pénzváltó - Ata fotója 

Balra fent a jaltai triót láthatjuk - Ata fotója

Lantoska fotója

Szórakozás

A Jan Shardeni utcán és környékén található a legtöbb éjszakai szórakozóhely (bárok, diszkók, kávézók).

A Stamba Hotel lounge bárja - K-T. Gy.

Lantoska fotója

Social Fabrika

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy szovjet varroda Tbilisziben amely a 90-es években csődbe ment. Már már a lebontásán gondolkodtak de mivel olyan központi helyen volt az újvárosban igy a pesti romkocsmákhoz hasonlóan a grúz hippik nyitottak az elhanyagolt épületben bárokat, alternatív szórakozóhelyeket.
Mára a Tbiliszi fiatalok kedvenc kiülős helye lett, pár éve pedig a varroda főépületében szálloda és hostel nyílt 🙂 (2022, Ata)

Social Fabrik - Ata fotói

Közbiztonság

Tbiliszi az utcákon látható jelentős rendőri jelenlétnek köszönhetően eléggé biztonságos város. Biztonságosabb mint az eruópai nagyvárosok többsége. Ez nem mindig volt így. A kilencvenes években és az új évezred első éveiben Tbilisziben nagy volt a bűnözési ráta. Szerencsére pozitívan változtak a dolgok. Annyira, hogy lényegében Tbiliszi egyetlen negyedét, vagy akár elővárosát se lehet a turista szempontjából veszélyesnek minősíteni. Még késő este is nyugodtan lehet bárhol, biztonságban sétálni. Persze előfodulnak zsebtolvajlások, sőt rablások is, de a legritkábban fordul elő, hogy kifejezetten a turistát célozzák meg akcióval, támadással. Persze Tbilisziben is érvényesek a biztonsági alapszabályok. Tbilisziben a legnagyobb veszély nem a bűnözés, hanme az autóforgalom vadsága, a gyalogos semmibevétele.

Rendőrségi mikrobusz a belvárosban - Ata fotója

,, Tbiliszi sokak elmondásai alapján biztonságosabb, mint az európai nagyvárosok többsége. Még késő este is nyugodtan lehet bárhol sétálni. (H.B., 2018)

Ata fotója

Látnivalók

Óváros

Tsminda Sameba katedrális

Elter Karesz fotója

Rustaveli sugárút


A Béke hídja


Funicular

Saburtalo negyed

Nincs még egy olyan negyede Tbiliszinek amely annyira gyorsan fejlődne mint Saburtalo.
Sorra nőnek ki a magas épületek, lakóházak, bank központok. Jó is a városrész adottsága. Közel a belváros és munden oldalról hegyek veszik körül. Így kicsit hűvösebb is és közelebb a természet...(Ata, 2022)

Ata fotói

Vake negyed

Központi sugárútja a Chavchaavadze bulvár. Teljes átalakuláson és rehabilitáción ment át az egész környék.
Ízléses aluljárók, padok, pihenő, biciklisáv, kerékpár parkoló középen vezetett buszsáv. Felújított épületek.
Valóban nyugati színvonalú sugárút született. Az utat szegélyező platánfák pedig különös eleganciát adnak az útnak. (Ata, 2022)

Chavchavadze Ave - Ata fotói


Metekhi katedrális

A Metekhi templom a Mtkvari folyónál - fotó by Elter

Abanotubani negyed

,, Messziről uralja Abanotubani városrészt a mesés kék csempés - két kis minaretje miatt akár - siíta mecsethez hasonlító - Chreli Abano fürdő. Minden bizonnyal a Tbiliszi szulfurfürdőinek királya díszes homlokzata miatt.


Rengeteg orosz látogatja, mert nagy költőjük Puskin is itt járt 1829-ben és azt irta útinaplójába hogy egyetlen Tbiliszi nyaralás sem képzelhető el a török fürdő meglátogatása nélkül.
Nos én mar számtalan alkalommal jártam Tbilisziben de a fürdő felújítás miatt zárva volt, majd amikor kesz lett sem nyitott meg.
Most örömmel tapasztaltam hogy már várja a látogatókat. Borsos ám a belépő a luxus fürdőbe. Közös fürdő nincs, csak magánkabinok. A legkisebb kétszemélyesért is 20.000 Ft-ot kérnek egy órára, a gyönyörű VIP pihenő és medence ennek háromszorosa.

Abanotubani negyed Tbiliszi egyik legrégibb negyede ahol a legenda szerint Iberia királyának főnix madara az V. században találta meg a kénes gyógyvízet. "(Ata, 2022)

,,Tbiliszi-tenger" és a grúz Hősök tere

Hogy lehet az ember egyszerre Tbiliszi tengerpartján és közben megnézheti a grúz Hősök terét? 🙂
Nagyon egyszerűen. Aki járt már Tbilisziben tudja hogy nem egy alföldi város, dimbes-dombos a település sőt 1200 méter magas hegyek is övezik északról és délről is. Nehéz volt hajdanán a szovjet időkben alkalmas repülőteret találni.
Végül keleten lett a nemzetközi légikikötő de nehéz volt így is a megközelítés. A magas hegyek miatt Európa felől csak északról lehet berepülni. Mivel itt viszont elég gyakran ködös így nagy volt a balesetveszély. A szovjet vezetés úgy döntött mesterséges tavat építenek a leszálló útvonal alá és így ha baleset történik akkor a gép már alacsonyan szállva vízre esik 🙂

Nos most 35c volt, köd sehol viszont leszálló gép annál több. LOT, Fly Dubai, Georgian Airways 🙂
Tbiliszi tenger - ahogy a helyiek nevezik - az egyetlen hűsítő menekülés a hőség elől a városban. Nyugati partján nagy kiépített homokos partszakasz van, de én a sziklás délit választottam ahol lehet kicsit nudizni is 🙂
A naplemente pedig a legcsodásabb a tó nyugati vége feletti kis hegyről ahol a Grúzok Története monumentális emlékmű van.

A Peresztrojka idején 1985-ben kezdte a hires grúz építész Tsereteli az építést. Végül soha nem készült el teljesen de óriási 13 oszlopon mutatja be a grúz nép történetét, a szenteket, királyokat, cárokat. Gyönyörű a körpanoráma innen a városra és fürdik az ember a lemenő nap utolsó sugaraiban 🙂 (Ata, 2022, szeptember)

Olvasmányos linkek

"Bejártuk az óvárost, megkerestük a Freedom hidat ami szerintem egy csoda, átsétáltunk a túloldalra és onnan is megnéztük Tbilisi modern építményeit. Emlékszem, hogy amikor először néztem utána az országnak, mennyire meglepett a sok érdekes, modern épület. Valahogy mindegyik modern épületben van valami kedves, valami eredeti. A hatást fokozza, hogy vannak hót lepukkant házak is és vannak nagyon keleties épületek is. Építészetileg fantasztikus a város! Kedvenc épületem a tévétorony, pont olyan mint minden posztszovjet város tévétornya, de aki kitalálta, hogy éjszaka villódzó fényekkel legyen kivilágítva, az valamilyen díjat érdemelne. Szerintem szenzációs!

Szóval megnéztük az összes turisták által “kötelezően” megnézendő dolgot, mászkáltunk a várban, mentünk ezernyi lépcsőn… (Itt jegyzem meg, hogy a grúzoknál bevett szokás az irányjelző tábla elforgatása. Néhányan leküzdhetetlen vágyat éreznek hogy random irányba tekerjék őket, nem vicces…) szóval alaposan megszívtuk egyszer mert valaki hűdekedves a jelzőtáblát beforgatta, mi meg hittünk neki… csak fél óráig másztuk a lépcsőket… Köszi!) A piac kihagyhatatlan, MINDENT árulnak, fegyvertől kezdve, jelvényeken át, kajáig, mindent amit el tudsz képzelni, meg azt is amit nem. Én egy övet kaptam onnan, azt hiszem örök darab lesz mert már fél éve használom és mintha új lenne. (2015)" forrás


"Reggel, de inkább délelőtt elindultunk csodálatos kilátású szállásunkról. Végigsétáltunk a tengerparti úton, búcsút vettünk a pálmafáktól, a tengertől, a tegnapi felvonótól és megkerestük a marshrutka állomást.
Közben át kellett mennünk egy kétszer négysávos úton, de sehol nem volt egy zebra vagy egy jelzőlámpa. Sok szerencsét! Szép az élet! :) Persze az autósok nem sokat törődtek azzal, hogy egy csapat gyalog igyekezne át… semmi lassítás, esetleg egy kis gyorsítás ahogy mellénk érnek. A marshrutkák végállomása érdekes hely. Van ott minden amit el tudsz képzelni, egy egész piac például. Ne standokat képzelj el, hanem inkább mozgó árusokat. Te ott ülsz a kisbuszban, ajtó nyitva, bámulsz kifelé, vársz, ők meg jönnek és megpróbálnak valamit rád sózni. Míg vártunk jött mandarin árus, (épp akkor érett a mandarin amikor ott voltunk) kenyérárus, zoknis, random kajaárus, és koldusból sok. Köztük egy szerintem még gyereknek minősülő valaki, kezében egy kisbaba. Pont az én gyerekem ült az ajtóban, így őt támadta le a legjobban: böködte, magyarázott neki, hogy adjon egy kis pénzt. Nem is baj, ha látja, hogy máshogy is lehet élni...

"Tbiliszire egy teljes napot szántam rá, mégis csak egy ezerötszáz éves múlttal rendelkező nagyváros. A lakosság nagy része grúz ortodox vallású és meglepő, hogy mennyi fiatal jár templomba, vagy vet háromszor keresztet, mikor elhalad előtte. Érdekes, hogy a mise végeztével a pap becsukja az ajtót az oltár előtt végig húzódó díszes paravánon. Olyan, mint amikor egy színdarab végén összezár a függöny. A hívek még imádkoznak egy kicsit. Van, aki egy képet csókolgat, mások a földön térdelve hajolgatnak előre. Egy négytagú asszonykórus egyházi dalokat énekel. A helyiség akusztikája, a szerteáradó tömjén illat és a tetőablakon beszűrődő napsugár nyalábok, megindítóvá emelik az élményt. A másik nagyon régi templom (XIII. sz.) a folyó túlpartján van egy sziklafal tetején. Ultramodern gyaloghíd vezet át, de egy őr utunkat állja és mutatja, hogy csak a régi autós hídon tudunk átkelni. Az viszont már messze van (legalább 500 m :) ezért autóval megyünk. És milyen szerencse, mert egy turistacsoportba futunk, akik épp végeztek a fotózással és indultak fel a várba. Egy hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtem követni őket, így nem kellett keresgélnünk az odavezető utat.

A várból újabb káprázatos panoráma. Mondtam már, hogy Tbiliszi nagyon szép messziről? A vár alatt botanikus kert, sebes folyású kispatakkal. Még csak dél és már majdnem mindent láttunk. A LP említ egy siklót és egy lanovkát a város fölé magasodó hegy tetejére, ahova a vidámparkot is építették. Fura volt látni a hegytetőn a hullámvasutat és óriáskereket, de hát ők tudják mi a szép. A lényeg, hogy sem a sikló, sem a kötélvasút nem működött. De nagyon nem. A sínek rozsdásak, a jegypénztár épületén látszott, hogy idén még nem volt nyitva. Na most mi legyen, tanakodtunk. A múzeumokat leszavaztuk, inkább sétáljunk végig a fő sugárúton! Itt van az összes fontosabb középület, a parlament, minisztériumok, az operaház, múzeumok és az egyetem. A járdán hömpölyög a tömeg, egyes szakaszokat koldus gyerekek lepik el.

Elegáns butikok és éttermek váltják egymást. Beszereztük a szuvenír hűtőmágnest, majd beültünk egy hangulatos helyre, hogy megkóstoljuk a "grúz pizzát", a hacsapurit. Ez mondhatni nemzeti eledel, már sokat olvastam róla, gondoltam most meg is kóstolom. Egy ovális alakú keltészta lepényt kell elképzelni, amit megkennek tejföllel, megszórják sajtkockákkal, majd rá egy tükörtojást és be a kemencébe. Ennek aztán vannak turbózott változatai, ahol a tejfölt túróval, a tojást reszelt sajttal helyettesítik. Kihasználtam, hogy a pincérnő tudott angolul és elmeséltettem vele a pontos neveket, hogy legközelebb ki tudjak próbálni egy más fajtát is. A nap végén felkerestünk egy temetőt, hogy ismerkedjünk a helyi szokásokkal. Elképesztő, hogy milyen márvány síremlékeket emelnek, főleg ha hozzávesszük, hogy mennyire igénytelen a legtöbb lakóház. Itt nyoma sincs a barkácsolásnak. Profi gépekkel csiszolják ívesre a legkülönbözőbb színű márványokat és marnak a kőbe gyakran egész alakos képet az elhunytról. (2010)" forrás


Tbiliszi látképe - Elter fotója

,,  Tbilisziben mélyen magunkba szívhatjuk a nálunk már szinte teljesen kikopott posztszovjet életérzést, az épületek jó része még ütött-kopott, a főutcában még látni a laikus számára is egyértelműen hamisítványokat áruló Dolce&Gabbana üzletet, a metró még a pesti hármasnál is lerottyantabb állapotban sírdogál, az utcák telis-tele vannak kacatokat áruló idős hölgyekkel. Másrészt azonban minden fejlődik, ömlik ide a kínai, orosz és ukrán pénz (meg egy kis amerikai is). Ha mondjuk nem is napról napra, de évről évre: az épületeket felújítják, új tereket hoznak létre, új utakat építenek. Ez természetesen csak erősít Tbiliszi izmos eklektikáján: a Bálnához hasonló, futurisztikusan tekergő épületek, modern lakóparkok és ütött-kopott paneldzsungelek, valamint a poros, szinte romos épületek kényelmesen megférnek az óváros folyamatosan megújuló faszerkezetű, csilivili, tiritarka házaival.

A rohamtempóban történő fejlődésnek megvan a maga hátránya is: az ember olyan eklektikával szembesül a grúz városképet elnézve, ami mélyen szíven üti. Tbiliszi egyik új szimbóluma például egy olyan épület, amelyet egyébként senki sem szeretett volna szimbólumnak. Kivéve persze az arabokat, akik felhúzták. Egy hatalmas, csupa üveg szállodáról van szó, amely olyan masszívan ül rá Tbiliszi látképére, mintha egy, a Bazilikánál kétszer nagyobb rideg üvegdobozt húznánk fel a budai vár oldalába. Az arabok azzal hencegnek, hogy ez az ország első hatcsillagos szállodája, ami azért harmatos túlzás. Bár valóban ijesztően giccses szállodáról van szó, azért a nem messze lévő Marriott gyorsan lesprinteli színvonalban – mind árak, mind pedig a szolgáltatások minőségének szempontjából.

Az óvárost a faszerkezetű épületek miatt egészen sajátosan újítják fel: mindent (tehát MINDENT) lebontanak, és felhúzzák az épület korhű, pontos mását. A jellegzetes színkavalkádban pompázó grúz óváros épületeit tömörítő utcákból szinte meglepő hirtelenséggel tudunk áttévedni egy Andrássy útra emlékeztető, klasszicista európai épületekkel büszkélkedő utcába. (2017)" forrás


,, Tbiliszi annyit jelent, hogy meleg forrás. Már korábban eldöntöttük, hogy az alig alvás után először meglátogatjuk a helyi fürdők egyikét. Tbilisziben egy helyen rengeteg fürdő van. Ezek nem olyanok, mint nálunk, szóval ne hatalmas medencéket képzelj el, hanem pl. van 1 és akár 9 személyes. A fürdők vize a Mtkvari (más néven Kura, nem tudom, mikor melyiket használják) folyóba ömlik egy kis patakon keresztül. A fürdőkben masszázst is igénybe lehet venni, amit hamam néven hirdetnek. Anno Isztambulban (a Çemberlitaş-ban) kipróbáltuk a hamamot és a itteni csak részben emlékeztetett rá. Akkor egy kis meleg vizes locsolgatás után kiterültem a hamam közepén található nyolcszögletű, fűtött kőlapra, és vártam a masszőrre, aki jó 15-20 perc után szinte letámadott a dörzsölő kesztyűjével és elkezdte a testradírozást, majd a masszázst. Időnként nyakon öntött meleg vízzel. Egy felhabosított olívaszappant textilzsákokba töltik, és azokkal oszlatják el testünkön a habot.

A masszázst a hátunkon fekve kezdik, átmasszírozzák a hasunkat is, intim testrészekhez nem nyúlnak…ja és mindezt úgy, hogy egy szál bugyiban fekszel. A hamam-kezelés során megszabadulunk az elhalt hámsejtektől, megindul az anyagcserénk, és az izzadás során méreganyagok távoznak a szervezetünkből. Anno a masszázs része nagyon erős, de egyben nagyon kellemes volt. Nos az általunk meglátogatott grúz fürdő, ugyan török fürdő de nem száraz. Emlékszem anno Isztambulban kerestem a medencét…(2018)" forrás


,, A Tsminda Sameba Katedrálistól a központ felé haladva érdemes a Parlament felé venni az irányt, mert bár maga az épület nem túl látványos, a környező utcák hatalmas kontrasztként igaz poszt-szovjet időket idézve egy időutazásra hívják a turistákat. Több évtizede érintetlen utcakép, széteső szovjet autócsodák és vidám utcagyerekek teszik még teljesebbé a képet, mindezt alig néhány száz méterre a Parlamenttől.

Egy Tbiliszi városnézés alkalmával – főleg ha csak egy napunk van rá – fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba az épített környezethez kapcsolódó turistáskodást. Egy-két érdekes épület ugyan akad, de nagy hiba lenne Tbiliszinek csak ezt a részét megismerni, és ez alapján megítélni. Metrózzunk egyet az ütött-kopott városi metrón (még mindig jobb mint a mi 3-asunk), kávézunk akár 3-szor egy nap, kóstoljunk meg mindent és csak élvezzük az itt létünket. Ennek fontos állomásra lesz az esti programunk is, hiszen a fővárosban igencsak aktív éjszakai élet vár ránk: az Óváros zegzugos utcáin hangulatos és minőségi éttermek, pubok, bárok és klubok várnak ránk, így egy tbiliszi éjszakának csak a képzelet szabhat határt. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

d.i. fotói

Sajtbolt - Ata fotója

Ata belvárosi fotói 

Tipikus szovjet építészeti örökség az 50-es évekből - Ata fotója

Annyira csúnya, hogy már szép - sz. a. fotója

Lantoska fotója

Lantoska fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon